Nač si chce počkat Vidlák


napsal Vidlák

Svět už není, jaký býval. Lidi jsou na sebe zlí, v práci vás vyhodí za každé pípnutí, na pracáku z vás dělají vyžírku, ministr financí o vás řekne, že jste socky, primas země české vás pojmenuje Lůza. Vláda vesele krade, odklání a korumpuje. daňový poplatník musí být ždímán a ždímán do posledního groše a kdo už nic nemá, na toho pošlou exekutora. Naproti tomu bohatý podnikatel musí být hýčkán, daňově optimalizován, jinak odejde ze země a bude to ještě horší.
ČEZ je víc státem než Česká republika, solární byznys bude stát daňového poplatníka bilion korun (hádejte, komu patří největší solární elektrárny) a energie bude jedině dražší. Důchody půjdou dolů a nic na tom nezmění vyšší DPH, které jako mělo kompenzovat výpadek důchodových příjmů.
Kalousek nám tvrdí, jak jsme si prožrali v 3+1 budoucnost, Zeman si hraje na svém písečku a jeho ofenziva za mocí nabírá na obrátkách, v zádech má své věrné inkvizitory a nejspíš jsou to ti stejní, kteří před nedávnem adorovali předchozího ředitele zeměkoule.
Premiérova milenka úkoluje tajnou službu aslužba specializovaná na sledování neví, že je sledována policisty.
Mantinely morálky nenastavuje OBČAN, ale vrchní státní zástupce a v televizi vám klidně řeknou, že poslanec může normálně hlasovat podle toho, kolik mu nasypou.
Naše armáda má velikost jedné divize z roku 1938 a soukromníci mají víc funkčních tanků (sice bez dělových závěrů), než vojsko. Naše nadzvukové letectvo je ale nezbytné a menší být nesmí, i když mohlo jen tak mimoděk stíhat hlídat tři pobaltské země s větší rozlohou, než jsme my. Máme hromadu obrněných transportérů, které prostřelí i odstřelovačská puška a jedna dávka těžkého kulometu jim odstaví hlavní výzbroj.
 Zahraniční obchod sice jede, ale jen díky německému Volkswagenu a Siemensu. Temelín bude dostavovat firma, která dá nejvíc na úplatky a možná se zbavíme celé infrastruktury pro Grippeny, abychom postavili zcela novou kvůli F16kám.
Stačí to? člověk by řekl, že jen kvůli vyjmenovanému už měla být Praha plná barikád. Na Václaváku se mělo mačkat půl milionu lidí a na venkově by měly vznikat výbory obecného blaha, které by přebíraly moc do svých rukou. Uvedený výčet je na krvavou revoluci,okamžitý pád vlády a dlouhou šatlavu pro všechny bez výjimky a ono NIC.
Nic se neděje, pár nadšenců demonstruje, ale o to víc varují před jinou hrstkou demonstrantů, kteří chtějí vlastně to samé, ale jinak. Ticho po pěšině, nadává se v hospodách, jako se to dělalo vždycky, ale neděje se vůbec nic. Žádný občanský tlak. Žádné násilí, žádné požadavky. Nové politické strany se formují kolem milionářů a pořád není žádná strana nezaměstnaných, strana práv důchodců, strana práv pracujících, strana práv svobodných matek…. Nic takového.
Proč tomu tak je? Dovolte mi, abych to považoval nikoliv za českou malost, zbabělost či lenost, ale za projev zralé moudrosti.
Inu malý český človíček (pracovitý, ale svině) už pochopil jak to je. Malý český člověk pochopil, že i když by vládu sesadil a dosadil jinou, pořád budeme závislí na Německu. Elektřina se nebude obchodovat doma, ale přes burzu a nebude levnější. I kdyby si český človíček dosadil tu nejmoudřejší vládu, pořád nám ropu nikdo levněji nedá a pořád bude muset dodržovat mezinárodní smlouvy, které podepsali současní zloději.
Ať přijde do Strakovky kdokoliv, stejně daně občanům dolů nepůjdou a stejně bude všechno dražší. Stejně tak zůstanou daňové prázdniny pro zahraniční investory a stejně půjde státní dluh nahoru. Kurz koruny bude stejně určovat hlavně burza a až potom národní banka.
I kdyby přišla vláda andělská, stejně zůstane Škodovka v německých rukách a dividendy budou odtékat ze země. A pokud by se něco změnilo, budou arbitráže, které nevyhrajeme. Stejně budeme nedostatek peněz dohánět tisknutím bankovek, jako se to dělá v USA – našem vzoru a říkat tomu zadlužení země.
I kdybychom se světu postavili, neubráníme se mu, nemáme čím, nemáme jak a vlastně ani bojovat nechceme. Nechceme se mít hůř, nechceme mít problémy.
Proč demonstrovat? Není za co, není žádný směr, který by zlevnil ropu, není žádná politika, která by někde našla zašité peníze. A mezi námi, nevěřím ani tomu, že by příští vláda rychle nezjistila, že peníze nesmrdí. Ať tam bude kdokoliv, stejně bude krást a skončí to skandály a čím větší mandát, tím větší arogance. Prostě není za co demonstrovat, není za jaký lepší svět bojovat, protože ho nikdo nepředstavil a nikdo neukázal, že má na dnešní megakrizi ve všech oblastech života, nějaký lék.
Zatím se neukázalo, že by Island byl tak rajské místo, kde to vyřešili, stejně tak není rajským světem Venezuela, Rusko nebo Čína. Nikde by český člověk nechtěl být občanem. A tak se zatím drží toho, že lepší je to v Americe, což je sen, který se právě rozpouští v realitu.
Český člověk bude demonstrovat i bojovat, ale nejdřív musí být za co… Nejdřív musí vidět, že ten recept na ráj, je životaschopný. Nejdřív musí vize fungovat alespoň v malém, aby si na ni každý mohl sáhnout a rozmyslet si, zda ji chce vidět velkou. To, že žádná vize není pro českého člověka dost dobrá, to je chyba vizionáře a ne občanů.
Do té doby si tam mohou klidně krást ti současní.  Ti budoucí budou krást také a pak zase dokolečka. Je sice hezké budit zdání moci jejich vystřídáním, ale celá ta občanská moc je nám k ničemu, protože ve skutečnosti nikdo nevíme, jak z toho ven.
Vidlák si chce také počkat, až uvidí, že to v praxi funguje. Vidlák čeká na stranické zdravotní a sociální programy, které ukáží, že se dá léčit více za méně a že se dá uživit staré lépe a efektněji. Vidlák čeká na stranické postupy, které eliminují vliv kmotrů, čeká na stranu, která se uživí svými členskými příspěvky a ne milionářskými dary Bakalů a Chrenků. Vidlák čeká na stranu, která bude mít své výrobní podniky, svou policii, svá družstva, své spolky, své sociální byty, svou cestovní kancelář. Vidlák che vidět ekonomiku v praxi dřív, než ji bude volit. Vidlák čeká na toho, komu bude jeho vize fungovat i bez státní kasy. Vidlák chce vidět, jak nejprve uspěje na komunální úrovni, jak se tam rapidně zlepší jak hospodaření, tak přístup k občanům, pak je chce vidět na krajích a až nakonec v parlamentu.
Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

56 reakcí na Nač si chce počkat Vidlák

  1. jezevec napsal:

    +1
    jsem zvědav na zdejší diskutéry a zejména na Pána Prostoru. snažím se jim to vysvětlit horem/dolem ale oni to nechtějí slyšet. část chce krvavou revoluci, vlk chce cokoliv jen změnu, ten zbytek zbožně vzhlíží k zemanovi. „vidět ekonomiku v praxi dřív než jí budu volit“ je zde málo nóbl – přitom jeden by řekl, že nic normálnějšího není. chci vidět ten ráj životaschopný ….. jejej, to sedlo! to se nebude líbit.

    • wiki napsal:

      Pokud autor „čeká na stranu, která bude mít své výrobní podniky“, tak jedna (jediná?) taková se chystá: http://www.ano2011.cz/ 😆

    • Laco Grőssling napsal:

      Vidlák jako obvykle povrchní.
      Ano jezevče, ekonomika. Říkali to v minulosti všichni rozumní od Marxe až po Clintona ( Economy stupid ! ). Až na určité odstavce jsem téměř za jedno s profesorem Milanem Zeleným a jeho posledním blogovým článkem na Aktuálně.cz , http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/milan-zeleny.php?itemid=20290 „Nezaměstnanost, přerovnáváme lehátka na palubě Titaniku.“

    • vlkp napsal:

      Pořád řeším jednu triviální otázku – jestli jsi opravdu tak dutohlavý , jak tady soustavně předvádíš neb zda to je jen dokonalá přetvářka…Třeba proto, že potřebuješ být z nějakého důvodu zbaven svéprávnosti.
      A nemohu se rozhodnout, co je správně.To j a si tak všechno, co se k tobě dá napsat.

      • jezevec napsal:

        chápu, že ty už prostě nedokážeš komunikovat s kýmkoliv kdo tě neadoruje, bez imbecilního napadání a urážení. holt ne každému je dopřáno zmoudřet před zestárnutím….
        minulý týden se tu vedla diskuse, kolik asi tak pracovních míst se vytvoří demonstrováním. nakonec všichni uznali, že asi ne. kromě laca, ten chtěl vědět kolik lidí zaměstnávám já, nabízenou privátní diskusi o konkrétních zákonech však nepřijal. a samozřejmě kromě tebe, pro kterého je permanentní revoluce a odstupování vlády 3x do roka vždy dobrým řešením, bez ohledu na to co přinese. inu – aspoň vidíš, že nejsem ve svých názorech zdaleka osamocen. pro soudného tvora by to byl námět k zamýšlení.

        • vlkp napsal:

          Na imbecilní komentáře odpovídám tak, abys mi rozuměl. A podobně o bylo s tvým – když už jsi použil slovo imbecilní , tak imbecilním dotazem, kolik míst se vytvoří, když půjdou lidi demonstrovat. Psát ti něco o tom, že tvůj ideál – lidi jako tupé stádo ovcí je prostě zmetkovina je zbytečné. To nikdy nepochopíš , proč je to špatně. Chápu, že pro každého , duševně zamrzlého pravičáka je jakákoli politická nebo společenská aktivita zdola něco jako zločin. takže se nebudu pokoušet ti vysvětlit pro tebe nepochopitelné, ale zkusím malou otázku – kolik pracovních míst se vytvoří, když lidi na ty náměstí a do ulic nepůjdou? Těším se na ohromující čísla a hlavně na argumentaci, proč jako vzniknou. Opravdu moc.
          Jinak – o adoraci mi skutečně nejde. Ale to taky nepochopíš.

          • Občan napsal:

            Pomněnko, nebolí Vás někdy od skákání po hlavě kebule?
            My, co se pohybujeme po nohou, Vaše složité myšlenkové pochody asi těžko pojmeme.

            Kupříkladu já jsem měl dojem, že demonstrace jsou REAKCÍ na špatnou ekonomickou a sociální situaci. Ale zjevně jsem se spletl a díky Vám konečně vím, že jsou naopak jejich příčinou.
            Děkuji; konečně v tom mám jasno 🙂

          • jezevec napsal:

            nejsem schopen ti dát počet pracovních míst, které vzniknou tím, že lidi na demonstraci NEPŮJDOU. taky nejsem schopen ti spočítat, kolik čehokoliv vznikne tím, že lidi nebudou večeřet, souložit, pracovat, nebo NEDĚLAT cokoliv jiného. negací a neděláním totiž už jaxi z principu věci nic nevzniká.
            ale pokud se shodneme, že demonstrací nevznikne pracovní místo ani jediné – a s tím bys opravdu mít problém nemusel – pak nazývat toto AKTIVITOU (zdola!!!), nebo dokonce společenskou aktivitou, mi připadá opravdu legrační.
            no a pak se můžeme seriozně pobavit, co by lidi měli DĚLAT, aby ty pracovní místa vznikaly. ABY NECHODILI ZBYTEČNĚ DEMONSTROVAT JAKO TUPÉ OVCE, když tohle jim ty pracovním místa nepřinese, a ti chytřejší (vidlák) to už pochopili – ale aby dělali něco užitečného a posun-přinášejícího. toto tema jsem se snažil nahodit, též vidlák ho svým způsobem pojal – jen tobě to furt nějak nedochází.

            já jsem například navrhoval – zeptejte se nějakého zaměstnavatele, co by je motivovalo k vytváření pracovních míst. dejme tomu právní rámec, a pak demonstrujte před parlamentem, aby takové zákony a předpisy prosazoval. neblokujte cestu mým dětem do školy – ale zablokujte ministrům jejich cestu do práce. tomu bych rozuměl, tomu bych říkal společenský úkon, tomu bych říkal aktivita, a tam bych šel asi demonstrovat taky. protože sám vidím, kolik víc práce a podnikání by se dalo dělat, kdybych se toho nebál.
            samozřejmě, pokud si myslíš, že když stádo tupých ovcí půjde někam udělat bordel do ulic, rozmlátí pár výloh a zapálí pár aut, přitom zbouchá pár cikánů a vyděsí vietnamskou prodavačku, že tohle je ta cool a in SPOLEČENSKÁ AKTIVITA ZDOLA – nemám dalších otázek.

          • vlkp napsal:

            Inu tušil jsem, že se mohu dočkat jen libových keců. Stalo se . Tahle chátra, co nám vládne, připravila zemi svou politikou o statisíce pracovních míst! Povedlo s ejí zadusit ekonomiku. Jsme široko daleko jediná nekrizová země, která má dlouhodobě záporný růst HDP. Což jsou ona odbouraná pracovní místa. Máme více nezaměstnaných než v krizi 30- tých let.
            Ale jezevec blábolí o tom, že lidi mají sedět n a zadku a nanejvýš jít bránit ministrům ve vstupu do ministerstva…
            No , pokud mi z Jezevcova přijde ještě jednou podobné moudro, asi mi nezbyde zavola na rychlou záchranku a navigovat ji do Jezevcova.

          • vlkp napsal:

            Pomněnka
            už jsme jednou konstatoval, že místo Pomněnky nám tu asi kvete Višeň. Takže se dáme zase do kosení plevele.

          • jezevec napsal:

            je mi to vlku jasný.
            Tahle chátra, co nám vládne, připravila zemi svou politikou o statisíce pracovních míst! Povedlo sejí zadusit ekonomiku. Jsme široko daleko jediná nekrizová země, která má dlouhodobě záporný růst HDP. Máme více nezaměstnaných než v krizi 30- tých let.
            ALE!
            ale.
            jen co lidi vyrazej na demonstrace, hned to ta chátra bude dělat jinak. určitě se polepšej, dostanou nové a lepší nápady – nebo se přinejmenším zastyděj a přestanou krást. stačí pár „plných náměstí“, to určitě psychicky nezvládnou.
            aha.
            nebo, ono vlastně stačí jen aby všichni odstoupili, a pak už to půjde samo od sebe. už konečně spadnou z marsu ti marťani, a konečně nám povládnou lépe – když češi si nikoho lepšího neumí zvolit. zatím to zkusíme s rusnokem, z prezidia 2.pilíře má dobrou kvalifikaci na okrádání lidí, ted dostane korejtko a začne hrabat pro blaho lidí. hned po něm další revoluce, zase všichni odstoupit, a pak už spadnou ti marťani.
            jo aha, taklenc.
            njn, už to začínám chápat.
            chytří a svědomití občané chodí na demonstrace, o kterých dopředu vědí že nic nepřinesou. a říkají tomu aktivita – hezky to vypadá a nic to nestojí – toť atribut moudrosti.
            tupé ovce hledaj práci.
            a ty největší kreténi mezitím pracujou.
            svým způsobem máš jistě pravdu, jen je mi divné že jí říkáš tak narovinu, tady se to nebude líbit. aby tu sanitku nakonec nepotřeboval sám, ale ne tu do modrýho domečku. lidi dovedou být krutí, když jim narovinu řekneš že si budou muset pomoct sami.

          • vlk napsal:

            No ono je to fakt u tebe už na Chocholouška. Zkusím ti ti vysvětlit jak malému děcku.
            Stát je svým způsobem firma. Jestliže by byla akciovka – stát je akciovce nejblíž, tak na VH s e zvolí vedení firmy. To má pravomoce řídit firmu a vést ji k prosperitě.
            Jene ta firma, ač má lepší předpoklady než okolí se neustále propadá a propadá do ztráty. Díky jednak vlastní neschopnosti, politické dogmatičnosti a míře rozkrádání. Takže všechny okolní firmy dosahují lepších výsledků.
            Akcionáři si pochopitelně myslí, že by ten neschopný ksindl měl být okamžitě vyhozen a že by to měl zkusit někdo jiný.
            Kdyby to byla akciovka, tak prostě svolají novou VH a ksindl na hodinu vyhodí.
            Předpokládám , že ten příměr je opravdu tak jednoduchoučký, že ho snad dokážeš pochopit i ty. Klíčové slovo je snad! Optimistou nejsem.
            Na jalové kecy nejsem zvědav. Stačí, když v odpovědi napíšeš – bohužel jsem opět nepochopil. Bude mi to stačit.

          • jezevec napsal:

            🙂 stačí mi zopakovat tu jednu větu:
            chytří a svědomití občané mají chodit na demonstrace, o kterých dopředu vědí, že nic nepřinesou. a říkají tomu aktivita – hezky to vypadá a nic to nestojí.
            dokud na tomhle trváš, tak nejde o kolizi chápání, ale o kolizi životních hodnot.
            lets agree to disagree.
            je skoro deset večer a já vytvářím ty hodnoty, aby někdo jiný mohl demonstrovat, za, za, …. za, …. aha vlastně za to aby byla ta změna, která taky nic nepřinese. tak. a moji zaměstnanci už jsou 4-5 hodin doma, s čistou hlavou a jistým platem. volej socany a uvažujou nad odborama. chápu, že ti připadám jako infantilní blb. v tomto úhlu pohledu máš vlastně pravdu.

          • vlkp napsal:

            Ano, připadáš mi, když jsi to sám řekl, jako infantilní blb. Nikoli kvůli tomu, že pracuješ. Ale kvůli tomu, že jsi nepochopil ani ten nejjednodušší příměr, který lze vymyslet. Kdybys žil v jiném státě, neměl bych s tím problém. Řekl bych – chce žít v hnoji? Ok! Jeho libůstka, nechť si užije. Problém vzniká tehdy, když jsme nucen v tvém hnoji žít také.

        • Laco Grőssling napsal:

          Jezevče, Váš e-mail jsem dostal, ale ještě jsem nestihl odpovědět, ne že bych s Vámi o věci nechtěl komunikovat. Vážím si každého, kdo vytvořil byť jediné pracovní místo pro sebe a Vy těch zářezů máte víc. Takže určitě napíšu. Opravdu mne zajímá Váš názor.

          • Vidlák napsal:

            Jenže ono se i u těch akcionářů ukazuje, že to není tak jednoduché… ať nám mění manažery bank, stejně stále propadají v testech. Ať mění manažery akciových a podílových fondů, stejně krachují jak na běžícím pásu. Ať dělají akcionáři co dělají, ať si svolávají VH třeba každý týden, stejně se pořád dějí finanční, realitní, kreditní a jiné bubliny, které prostě žádný manažer nevyřeší, jednoduše proto, že se s tím ještě nesetkal, že je jeho myšlení omezené a tak jen do zblbnutí opakují tu stejnou mantru, že podnikání se bude dařit, když… půjdou daně dolů, když mu do toho bude stát méně kecat, když nebude mít svázané ruce byrokraty, když nebude muset platit odvody zaměstnancům, když nebude muset dodržovat náročné emisní limity, když bude moci pouštět otrávenou vodu do řeky… atd. atd. Ve státě je to totéž.
            Žádné systémové řešení se ještě nenašlo. A proto je demonstrace jaksi zbytečná… Je to jako u Arabů – jedny diktátory odstranili, aby jiní přišli k moci a zpravidla ještě horší, protože společenská klimata se nedají ze dne na den otočit.
            Stejně tak u nás nikdo nezačne být najednou altruista a přestane se ohlížet na vlastní prospěch. Žádný Rusnok nemá recept na to jak přerozdělit peníze tak, aby zbylo na všechny, jednoduše proto, že nad těmi penězi nemá kontrolu. Žádná nová vláda nemůže udělat žádné změny, protože je nad ní měnový fond, EU, bilaterální dohody s USA, Ruskem a dalšími zeměmi, do obchodvání kecá jakási burza a její spekulanti, ropa se pořád ještě musí kupovat v dolarech, a zemní plyn má pod palcem chlap, který nosí kolty proklatě nízko.
            V této chvíli prostě nevím o nikom, kdo by to u nás uměl udělat líp, aby mi stálo za to jít za něj demonstrovat, dělat aktivitu a nebo něco jiného. A až na něco přijdu sám, požádám vás všechny o podporu nějakou demonstrací. Ale prostě bohužel žádný univerzální Vidlácký recept na štastnější budoucnost nemám.

  2. Carlos V. napsal:

    Vidláku, na Hizballáh si budete muset několik let počkat.

    • Občan napsal:

      Carlosi,
      ten „Hizballáh“ se jmenuje DSSS a postupně nabývá na síle. Laskavě si nastudujte vývoj jejích volebních preferencí a budete překvapen. V místních zastupitelstvech už pár lidí má a nejpozději v příštích krajských volbách získá i pár krajských seslí.
      Kromě toho je to momentálně jediná politická skupina, která dokáže dostat lidi do ulic v počtu větším než 100.

      Jestli Vám tohle nepřipadá dost varovné, tak pak už nevím co.
      Dožranost lidí roste a umírněné politické subjekty, jakož i odbory, zklamaly na celé čáře. A tak se opakuje historie a zejména tzv. „nižší střední vrstva“ se OPĚT obrací na ultrapravicové subjekty – v Německu, Rakousku, Itálii, Británii, Holandsku, Belgii, Švýcarsku a teď i v ČR.

  3. Laco Grőssling napsal:

    Povrchní, laciná a v jádru nepravdivá, protože jdoucí po povrchu jevů, charakteristika našich současných poměrů

    • Občan napsal:

      Pane Laco,
      možná Vám v tom ajfru unikly poslední Vidlákovy věty. Zkuste si to přečíst znovu; ono to dává větší smysl než si myslíte.

    • vlkp napsal:

      Ale , ale.. No výzva ke světové revoluci to opravdu, a opravdu není. Vidlák, jako spousta ostatních, včetně vlka, nehodlá střílet z Aurory ani Buergerbraukeller z pistole. A já s ním souhlasím.

      • Občan napsal:

        „…Vidlák čeká na toho, komu bude jeho vize fungovat i bez státní kasy. Vidlák chce vidět, jak nejprve uspěje na komunální úrovni, jak se tam rapidně zlepší jak hospodaření, tak přístup k občanům, pak je chce vidět na krajích a až nakonec v parlamentu.“

        Vám Vidlákovy POSLEDNÍ VĚTY připadají jako výzva ke světové revoluci?

        • Občan napsal:

          A, pardon, chybka se vloudila, sorry 🙂

          Není s čím nesouhlasit. Taková partaj by dávala jistou šanci, že bude chápat fungování „komuny“ (copyright Čobolík). Ovšem i velmi revoluční strany vznikaly „odzdola“ a právě proto se staly revolučními.
          Pořád to je ale lepší než babišice, bakalice a další kancelářsko-kavárenská uskupení, která nemají „s těmi dole“ lautr vůbec nic společného.

          • Laco Grőssling napsal:

            Občane, přečetl jsem si závěr znovu a znovu a nevidím nic, co by mne nadchlo. Náš problém je systémový a nevšiml jsem si, že by Vidlák navrhoval systémová řešení.

          • Vidlák napsal:

            Kdyby měl Vidlák systémové řešení, nepsal by články na Kose, ale zakládal politickou stranu, která by to systémové řešení vyzkoušela… Ale Vidlák nic nemá… jen žaludeční vředy ze kterých si potřebuje ulevit psaním. A hlavně Vidlák se obává, že to systémové řešení nemá ani nikdo další. A chodit nebo nechodit na demonstrace aby se vyměnili neschopní manažeři tohoto zkrachovalého státu za jiné neschopné manažery tohoto zkrachovalého státu, to mu přijde zbytečné. A doufá, že i většině tohoto národa.

  4. Skogen napsal:

    No tak sto tisíc lidí z deseti miliónů na demonstraci proti vládě není nikterak zanedbatelné. Co by za to NGO daly, kdyby si podobným poměrem mohly vypomoct v boji proti tyranovi Putinovi, že?

    Příčina, proč se ještě nehly temné síly společnosti, je daleko spíše než v generalizované české povaze v sofistikovanosti systému, kde každý je uplácen (momentální) výhodičkou a v absolutní nepřipravenosti na takové prostředí, protože vždy může být ještě hůř, neboť se podařilo popřít boj generací našich předků za to, aby kromě povinností existovaly i práva. Nemáme to ze své hlavy, takový systém vznikal v liberálním prostředí desetiletí, kdy se učil podplácet jednotlivé nesouvislé kategorie obyvatelstva při absolutní eliminaci odpovědnosti a k nám dorazil už jako funkční prefabrikát. Je symptomatické, že nejvíce devastuje právě prostředí generačně nepřipravené, které se mu vydalo naivně všanc. Tam na západ od nás mají kontinuální zkušenost, která jim v naivitě brání.

    Naučíme se vše, i znovu to, co už jsme zapomněli, ale šok z bolesti povede k novému extrému, který v důsledku ničemu neprospěje. Zatím musíme poslouchat, protože nejsme svými pány a dosud ještě smíme vychovávat své děti, které jsou díky naší lásce jejich rukojmími. Protože díky tomuto faktoru jsou dnes rodiny s dětmi upláceny takřka nejméně, i když tvoří hlavní opěrný pilíř a budoucnost státu, respektive společnosti. S ohledem na to ale není namístě hledat primární příčinu uvnitř.

  5. schlimbach napsal:

    ČNB netiskne peníze jako FED v USA. Naše ČNB nemůže půjčovat naší zemi – sami jsme si to zakázali – půjčujeme si u cizích -(
    Řešení je, ale stále hodně lidí bolí přemýšlet, raději jen nadávají – http://www.ekonomickareforma.cz

  6. cobolik pacholik napsal:

    ta toto bohovy opis situacie,pricom myslim,ze ponad 60% pepikov by si s chuti koplo do tej svojej vlady ,ci vyhuplo ju cez vokenko v tom uz je nieco na kameni historie ceska napisane.treba hladat koren z coho ten stav tam je,pricom to vie 80% pepikov.
    toto iste som sledoval 30 rokov dozadu,pyskovalo sa,ale bol zvanec,teraz tiez nejaky je,bo ty od zvezdy,ci teraz od zlateho prachu maju rovnake ideologie,len sa inac volaju a jedine hlad donuti naisto holotu pohnut ritou,ked uz docista bude clovek robit jak na panskom za ostatny zvanec,bo vidim inde vo svete,ze nalakuju tak co by som v zivote neuveril a mam nalietane v hocijakych sytemoch,ze v takej ritnej demokracii sa nepostavia takej lakovacke,musim podotknut lepsej od komuny a ked im to hovorim,tak to iste jak za komuny,ci v zaciatkoch najlepsej ekenomiky a demokracie a nakoniec aj v tej riti burcujem a ani hovno,len tak cujem tym cobolskym nosom,ked tak kuknem 300 roky do zadu do tej zasranej historie,ako taky amater,ze mozem profesionalne prehlasit,ze holotu nastaruju,co sa cely cas poctivo na tom pracuje,aby sa isla zase zabijat,zase sa vrati po debilnej dobe,velka armada,socialne byty,vyhodna cestovka,ked bude kde cestovat a nakoniec lakirnici co vzdy tu holotu do nestastia priviedli,vymenia novy,aby sa kolecko kolobehu historie,jak maju hindu vo flage tocilo dalej.
    dobry nick vidlak,tak ma volali casom pepici,ked som s nimi trochu zil,co mi vobec nevadilo bo som ich vytocil,ked sa poniektory hrali na vaksich nacionalistov,jak ty cobolsky burani od sns a na samy koniec vidlaku,netreba cakat,ale prvy hodit kamen,ktory skrtne iskru z ktorej potom,ked sa holota zapali,co som par krat v zivote zazil,sam som sa malem posrakulkal,jses dobrej vole a podla drotarika mas dobry kuk a hned sa mozem pridat so zalozenim united csm republik,co je podmienka zucastnenia sa bojovych operacii akehokolvek druhu,ked moj drist bude pripadat,ako z bohnic,moj let tym zasranym zivotom ,mi hovori opacne howgh.

  7. Řezníček z Brna napsal:

    Popis situace – absolutní souhlas. Vidlák chce počkat až …. tak to bude čekání na Godota. Je otázka, zda-li tento kapitalismus je vůbec reformovatelný.

  8. Skogen napsal:

    Ty poslední věty mohly mít opodstatnění tak před padesáti lety. Dnes jsou státy pod vlivem globálního kapitálu a pouze ty nejsilnější jsou jeho partnery, ne už však regulátory. Rozsáhlá změna by musela přijít zdola, shora je to vzájemnou participací vyloučeno, a proto je s klesající přirozenou podporou systému, jehož projevem jsou lokální politiky, vynakládáno tolik úsilí a prostředků na indoktrinaci mas.

    • tresen napsal:

      O čem jiném než o změně zdola je Vidlákův článek?

      • Skogen napsal:

        Nevím jak vy, ale já tam vidím podmínku, kterou bych parafrázoval jako „jo, až dostavíte, tak k vám přijdu bydlet“.

        Tedy přes veškeré lkaní nad občanskou pasivitou o iniciativě shora. Zde konkrétně o představě paralelního hospodářského rozvoje, který ovšem mohl platit v dobách reálně svobodných trhů. Ta představa je dnes vzhledem ke společensko-technickému globálnímu rozvoji nevratně zašlou nostalgií. Bez katastrofického kolapsu, který by byl ale daleko horší než revoluce, opravdu nevratně, to zdůrazňuji. Globální ekonomika vám nikdy nedovolí paralelní hospodářský prostor roztlačit tak, aby ohrozil ji samotnou. Prostředkem je samozřejmě politika, která dnes slouží kapitálu. Hle, Babiš koupil média. Už nestačí konzervy a řepka, z nějakého důvodu má zájem následovat Murdocha. Asi proto, že je na politice závislý, jak pronájem půdy, tak podpora biopaliv zásadně podléhají politickým rozhodnutím.

        K tomu jsem se vyjadřoval. A iniciativa zdola? Tak kupříkladu kontroverzní Zeman. Lidé si ho sice ne až tak výraznou, leč nezpochybnitelnou většinou zvolili. Když jste totiž v minulosti dostala vši, abyste se jich vůbec nějak zbavila, ostříhali vás nakrátko a natřeli vám hlavu petrolejem. Což nebylo příliš elegantní, ale co s tím, že? Pominu-li DDT, ke kterému mohu ve své alegorii přirovnat DSSS, ještě jste si mohla hlavu napudrovat a skrýt vši pod paruku, což by možná z dálky a na první pohled působilo elegantněji, ale asi by vás vši sežraly… Takže si lidé zvolili „všiváka“ Zemana, který se všemi (krásné kouzlo nechtěného a jisté varovnání 😉 díky tomu přece jen mohl zatočit.

        Máte raději paruku, DDT, anebo petrolej (opět narážka ;)?

  9. Bob napsal:

    Jediný, kdo s tím chce něco dělat a jde proti proudu je M.Zeman.
    A všiměte si, že prakticky celé politické spektrum jde proti němu.

  10. Hudec napsal:

    „Malý český človíček (pracovitý, ale svině)….“ – to je dokonalé. Smekám!

    • Bob napsal:

      Začal bych odbouráváním přílišné sebekritiky a sebeironie.
      Do určité míry je to OK, pak je to destruktivní a neblaze působící na celou společnost.
      Neznám jiný národ, který by sám sebe pomlouval.
      Takže by to chtělo trochu pozitivního myšlení.

      • Skogen napsal:

        Trefa do černého. Zásadní slabinou Čechů je naprosto minimální soudržnost. Jsme ve srovnání s jinými velice sekulární, tolerantní, antixenofobní, sice zahulákame, ale neublížíme… Hovořím o reprezentativním vzorku, odchylky od normálu jsou všude.

        Jenže díky tomu nemáme společný zájem, respektive si ho každý definuje po svém. A jsme křižovatkou mezi východem a západem, což variabilnost oné definice značně rozšiřuje.

        Už jsem napsal jinde – zkuste se někdy začlenit do japonské společnosti. Bez ohledu na úsilí a schopnosti se vám to nikdy nepodaří. Navěky budete gaidžin. Nikdy se nestanete skutečným Američanem, postoj Francouzů k cizincům je široce známý. V Čechách ale platí, že cokoliv blíž Coca Cole je vždy o několik řádů lepší než to naše a Čech se nestydí, ba naopak je hrdý na to, že nosí barvy Union Jacka, US vlajky, anebo jiného cizího symbolu a zcela vědomě a pyšně se tak vzdává svých vlastních. A společných zájmů vlastní skupiny.

    • tresen napsal:

      To je přece prastarý fór, odpověď na otázku, co vznikne, když se zkříží včela s prasetem.

      • Skogen napsal:

        Třešeň? Tedy pardon, jen mě tak napadlo, že váš nick je také výsledkem nějakého šlechtění 😉

  11. Rošádek napsal:

    Jenom k té Škodovce a VW. To, že Škodovka patří do VW Group, a že „dividendy odtékají ze země“, není opravdu žádná nespravedlnost, a žádná křivda. Naopak: privatizace Škodovky byla jednou z mála povedených privatizací 90. let. Však se také Klausovi hrubě nelíbila. A VW si neodebírá jenom dividendy. Masivně investoval a dodal nové technologie.
    Nebýt této privatizace, možná by Škoda už ani neexistovala. Příklad nešťastné Tatry Kopřivnice je dost výmluvný.
    A mimochodem, německý Opel zase patří Američanům: General Motors. A ti také nemají takové štěstí. GM stojí v masivních problémech, a to postihlo i Opel. V posledních letech došlo už k zavření několika poboček v Německu.

    • Puck napsal:

      Tatra a Škoda Mladá Boleslav jsou dva neporovnatelné subjekty.
      Zatímco Škoda pracovala pro trh, tedy pro osobní spotřebu, musela být efektivní tak, aby byl jeho výrobek prodejný za přijatelnou cenu.
      Tatra měla kvalitní výrobek, který se prodával výhradně socialistickému sektoru, anebo do států RVHP. Co se vyrobilo, to se prodalo, prakticky bez ohledu na cenu. Tím, že se rozpadla RVHP a výrobky Tatry byly konfrontovány s konkurencí, staly se neprodejnými.
      Jelikož šlo o podnik s mnoha zaměstnanci, nemůžeme státu upřít snahu o zachování podniku, ale nebylo v silách managmentu, později ani amerického, který se ostatně nijak moc o prosperitu nesnažil, zvýšit prodejnost.
      Uvidíme, co bude dál. Tatra byla v konkurzu, teď ji má nový vlastník, který má velkou snahu výrobu zajistit.

      • Rošádek napsal:

        Ovšem není mi moc jasné, jaktože výrobky Tatry neobstály v porovnání s konkurencí. Kvalitativně byly přece přinejmenším stejně dobré – viz např. vynikající výkony v soutěži „Rally Paříž – Dakkar“, a jak se to pak různě přejmenovávalo. A že by výroba byla u nás nákladnější než u konkurence? Že se americký management nesnažil, je myslím dost eufemistické vyjádření skutečnosti.

        • Puck napsal:

          Především cenou, organizací práce, neexistoval marketing. Nebyla potřeba tlačit cenu dolů. Víte, jak to bylo se zaměstnaností, často byla umělá, právě v takových gigantech, které pracovaly pro soc. sektor. Zkrátka, nikdy se nestalo, že by vozy zůstaly na skladě. Ale také koncepce vozů se pro západní svět nehodila. Ve vyspělých zemích nejsou vozy do terénu potřeba. Když je potřeba něco postavit, nejprve se postaví slušná cesta, musí se to vyplatit.
          Škoda naopak, přece jenom byla nějaké konkurenci vystavena, takže její výroba musela být efektivitou zhruba na úrovni té konkurence. Cena – užitná hodnota.

  12. Tom napsal:

    Souhlasím, s čobolíkem – lidi vyženou do ulic jen dvě věci, když nebudou mít co jíst nebo když jim někdo sáhne na děti. To famiglia dobře ví a proto takovou chybu neudělá. Když vezmu v potaz, že voleb se zůčastňuje 50% obyvatelstva, tak je to zrovna ta polovina která má co ztratit. Ostatní rezignovali.

  13. český maloměšťák napsal:

    Článek tak trochu jako by parafrázoval, respektive dosti omšelým způsobem /víra v alternativní vyprahlost, fatalismus/ interpretoval jednu z nosných myšlenek Dostojovského románu Bratři Karamazovi–tedy, že neexistuje-li Bůh a tak i nesmrtelnost, neexistuje nic, co by nás mělo motivovat k lásce k ostatním lidem, je tak dovoleno vše, proč vyzývat ke korekcím…

    V malém cosi existuje v komunitách Hutteritů – pokud tedy chceme jmenovat komunismus.
    Pak cosi existuje v malém ve Skandinávii – pokud tedy chceme jmenovat sociálně-tržní kapitalismus.
    I v Švýcarsku – co se týče přímé demokracie.
    Nebo v Jablotronu – co se týče možnosti jak vyvážet na asijské trhy domácí produkci.
    Ale i na některých farmách a v jejich okolí…lze najít leccos malého, fungujícího.
    Pak třeba i na některých státních zastupitelstvích a policejních útvarech…zdá se, že existue něco v malém – mnohé malé dokonce umí úpřerůst vcosi poměrně dost velkého.
    Leckde se pak pronásledují tkzv. “ daňoví rajaři“ – a tato iniciativa jde dokonce ze samotných center kapitalistické moci, což je zajímavé, možná že jde o nejzajímavější fenomen posledních let.
    Etc etc…

    Ale vy asi máte na mysli něco, co přinde shora a co osvícení jedinci takříkajíc v rámci paragrafů budou umět sesmolit tak, že dojde k nějaké té Velké změně , že…no já si nemyslím, že je nutné dobro nařizovat mimo demokratickou metodu hledání souhlasu – tedy mimo alternativní jeho obsahy tak jak vyplynou z kvalitní aplikace této metody, kdy zásadním problémem není výběr reprezentantů pro vedení takové diskuze an sich nebo nedostatek alternativ, problémem je , že výběru nepředchází výzva takové kvality, že by bylo možné říci “ ano, toto jsou NAŠI reprezentanti, tyto jsme vybraki my, nikolivěk Mafie „.. Rotumíte – pokud neumíme vyzvat autentické reprezentanty – pak je neumíme ani vybrat, natož abychom mohli chtít je odvolat – jak odvolávat ty,m kteří nejsou NAŠIMI reprezentanty, ta odpovědnost je maximálně za jejich odghlasování, ale nikolivěk za jejich ZVOLENÍ.
    Příklad.
    Kdysi bylo obecně přijímáno ba i vítáno tkzv. pronásledování čarodějnic, volali po tom zdola, líbilo se to i těm nahoře /každá z těchto skupin byla motivována jinak, i uvnitř nich byly motivace poměrně barvitě strukturované, ne vždy šlo jen o majetky/
    Neznám žádný jeden, unikátní právní akt takový, že by bylo možné soudit tak, že v důsledku přijetí tohoto aktu došlo k okamžitému, plošnému, časově sladěnému ukončení těch stíhání nebohých žen, ale i mužů, že tedy došlo k tkzv. „zavedení dobra“ vyjádřením moci mas.
    Spíš to dobro tak nějak postupně to zlo penetrovalo, znevěrohodňovalo jeho “ hodnotu“, šlo o sumu malých, dílčích, zdánlivě nevýznamných aktů, spíše neformální povahy, troufám si tvrdit, že tvarovaných hlavně růstem obecné, ale samozřejmě i speciální vzdělanosti.

    Tak abych jen neplkal.
    Fenomem elktronických voleb, tolikrát zmiňovaný. Token stojí cca 1000 CZK. Tkzv. registr voličů , spravovaný v režimu “ přísně tajné “ tak, že jediným vstupem by směl být unikátní hlas unikátního voliče a výstupem pouze agregáty /volební výsledky/, tedy co se týče každého jednotlivého volebního hlasu neidintefikovatelné jejich generace…by mohl být využit i v rámci odvolatelnosti zvolených a to tak, že odvolatelnost by nabyla kvality kognitivní povahy, protže odvolat zvoleného by měli možnost v prvním plánu pouze ti, kdo za jeho zvolení nesou skutečnou odpovědnoat, až snad v druhém kole ti ostatní.
    Identifikace by byla opět anonymní, respektive úzce diskrétní /registr by sloužil k spárování voliče s jeho volbou, pouze na bázi vstup – výstup ve vztahu k verifukačnímu procesu, až samotný proces odvolání /po takové verifikaci volby/ by mohl generovat agregát / a to ůpouze a jen agregát, potažmo strukturu agregátů/.
    Troufám si tvrdit, že takový výkon demokratického práva volit / ale i odvolávat svůj hlas/ by v konečném důsledku byl efektivním, zejména pokud by byl spojen s možností volit KOHOKOLIV, kdo splňuje obecná kriteria jako je např. určitý věk, trestní bezúhonnost, duševní svéprávnost,…atd., což by paradoxně vyústilo i ve zvýšenou volební /ale i odvolací/ účast – pokud by tedy skutečně volili čím dál tímvíce vzdělanější a odpovědnější lidé /což je ale základním předpokladem k tomu, aby člověk nepodléhal skepsi, že tedy dvatisícepětset let po athenské demokracii je situace nikolivěk lepší…nýbržto horší/.
    No a pkud bychom pak provedli i aktualizaci tkzv. Kleisthenovy reformy fýl….mohl by takový model vést k dalším zvýšené kvalitě demokratické metody hledání souhlasu, v konečném důsledku pak k posílení vzájemné soudržnosti uvnitř původně diskrétně nacionálních států např. Evropské Unie.
    P.S. Kdosi mě kdysi nařkl z toho, že takové volby by nebyly svobodné, ale připomínají aklamace, fašismus atd atd. No nevím, ale myslím si, že pokud tedy máme například v oblasti obrany nějaké režimy „přísně utajeno“ atd. – tak buď jsou to režimy skutečně “ přísně tajné“ anebo si jen na něco hrajeme…respektive nevěříme si, že věc lze zadministrovat tak, aby nedošlo k zneužití / takové ty řeči, že “ vždy ale k zneužití dojde, bu, bu, bu…to nevede nikam, to vede jen k tomu nihilismu, že tedy dělat se nic nedá, nevyplatí, stejně to všecko rozkradou….atd atd./.
    Apropo – token je běžně užíván ke správě finančního majetku. Individuálního majetku – tedy opět jedné z nedotknutelnosti, v tkzv. liberálním státě.

  14. český maloměšťák napsal:

    Ještě k tomu konstatování via příměr s intrpretací Dostojevského…
    Doporučuji kratičké povídání / v mp3, kdysi na Leonardu/ Koukolíkovo o absurditě, o příčinách jejího vzniku.

    Zatím vše dobré – od milovníka paradoxů všeho druhu a forem, č.m..

  15. Brejlovec napsal:

    Ten příměr Čekání na Godota se přímo nabízí. Je pravda, že změna zdola by pomohla zlepšit situaci. Jen silné instituce, které mají důvěru veřejnosti, můžou klást jisté překážky globálnímu kapitálu a tím brzdit všeobecný úpadek. To se daří ve větší či menší míře na Západě. My ovšem máme slabé instituce a veřejnost se raději věnuje svým individuálním světům, kterým rozumí a které má pod kontrolou. Tím ovšem nechává mafiánských skupinkám státu a korporacím zcela volné ruce. Neděje se to pro nic za nic, ti, co drží otěže takový vývoj vítají a aktivně k němu přispívají (hromadné zblbovací prostředky, všudypřítomná reklama, strašení „úprkem“ továren za levnější pracovní silou). Vím, že ten všeobecný pesimismus už je otravný, ale já opravdu nevidím rychlou cestu ven. Jedině, že si sáhneme až na dno (bankrot) a dostaneme šanci na nový start – znovu a lépe.
    Ostatně ani zachováním kapitalistického status quo si nejsem tak úplně jistý. Je možné, že současný ekonomický model je na cestě k sebedestrukci, bez ohledu na tom, co kdo udělá, nebo co si kdo přeje. Ekonomika je zaplavena dluhy – veřejnými i soukromými, které pravděpodobně převyšují úroveň, kterou by snad šlo ještě někdy splatit. Jistě, možná by to šlo inflací, ale zdaleka ne tak snadno, jak si možná politici myslí, neboť s vyšší inflací přchází také (nominálně) vyšší náklady na obsluhu dluhů. Druhá cesta skrze hromadné bankroty by zřejmě vedla k nutnosti bezprecedentního „restartu“, protože vzniklé škody vyvolané dominovým efektem by snadno mohly převýšit hranice zaplatitelného. Takový restart by samozřejmě vynutil změnu pravidel hry (zákaz skrytých Ponziho schémat ve financích, faktický konec globalizace), ale také by vymazal velkou část elektronických peněz a umrtvil by ekonomiky klidně na několik let. Ale potom by nastala i v globálním měřítku naděje na nový začátek. Důvěru a ekonomiku by bylo nutné obnovit nejdříve na lokální úrovni (sousedská výpomoc, obce), poté postupně i na úrovni států.

    • Puck napsal:

      Asi nám nic jiného nezbývá. Lidské společenství se už vyznačuje takovou složitostí, že není v jeho silách nějaká regulace. Myslím, efektivní.
      Nacházíme se v situaci maníka, který padá z výšky, a když míjí páté patro, křičí :
      “ Zatím v pohodě ! „

  16. tata napsal:

    nevím co si myslet

    JE VIDLÁK už takový pesimista,nebo nedokáže uvažovat racionálně nevím obojí je možné.

    JESTLI JE TO PESIMISMUS dá se souhlasit s části,nebot skepsi propadám čím dál častějc,když vidím reakce a lhostejnost u lidí co by minimálně měli byt rozhořčeni,když čtu tu klaku přisluhovačů po internetu ktery jen myslí na sebe a dokáží tu nemravnost podporovat,bagatelizovat.

    Na typy jako jezevec je škoda slov.

    VIDKÁKU PŘES VŠECHNU skepsi samozřejmě že je hloupost………………citace….Proč tomu tak je? Dovolte mi, abych to považoval nikoliv za českou malost, zbabělost či lenost, ale za projev zralé moudrosti.

    čím vic připouštíte že sklonit hlavu je moudrost,tím větším otrokem jste ano nic to kolikrát nepomůže natož třeba pracovní místa,kdyby takto jednali naši předci asi by zde byli otroci,když pronic tak pro muj pocit že žiju poctivý život i když mě má věčina za blázna,už pro moji hrdost že se mohu hrdě postavit a každýmu darebáku plivnout ,,obrazně ,,do ksichtu a doufat že moje poctivost pohne jeden malí kamének ten druhý až je lavina tak to šlo věky.

    NEJVĚTŠÍ PARADOX JE TY CO DNES VYPISUJÍ jak je to zbytečné,jak lůza vyhrožuje.
    Z DE MI NEDÁ reagovat co mi nedavno napsal CARLOS a já neměl možnost mu odpovědět ted se to hodí ano i protuto odpověd sem CARLOSI O vás stratil to dobré minění…….nebudu hledat přesnou formulaci takže svými slovy…………když sem naznačil že pravě takový SOUMAROVÉ,CARLOSOVÉ ,JEZEVCI………….SVYMI PŘISPĚVKY nahravají v padu extrému,a při té horší variantě přímo si koledují že oni budou tím terčem ty opravdu bohatí maj konta jinde a všas zmizí…………….on mi odpověděl že se mu silně nelíbí že mu vyhrožuji

    NIKOLIV carlosi jen nechápete že vy budete ta příčina a já ze svoji povahy se toho bojím nebot kdybych třeba žil po válce tak bych ty německé ženy děti branil přesto že sem tak kritický ktomu to srovnávat že ten divoký odsun byl stejný jako řadění NĚMCŮ.

    JAKO BYCH ŠEL BRANIT KDYBYCH TOHO ČLOVĚKA ZNAL že je poctivý A CHTĚLI HO TŘEBA POVĚSIT ŽE JE BOHATÝ a skončil bych jako on ulice se pak neptá………..proto se bojím a upozornuji kam vaše chování směřuje protože se bojím,né že bych si to přál,protože bych nedokázal mlčet

    • Eddie napsal:

      Tato neplaste, v Cechach naposledy veseli husiti a posledni revolta byla v r. 1775. Fakt je to ponekud prehnane.

  17. Rošádek napsal:

    Mám-li obecně okomentovat téma článku, pak se musím vrátit k tomu, co už jsem kdysi napsal: ta strana, na kterou Vidlák čeká (ale spíš jsem to pochopil jako ironii), nevznikne sama od sebe – ani se takovou sama od sebe nestane žádná stávající strana.
    Málo platné – dokud lidi masově nezačnou do stávajících stran vstupovat a přetvářet je k svému obrazu, zůstane jenom u podobných úvah o tom, „že by bylo třeba“.

  18. Gerd napsal:

    Vidláku,
    také není důvod demonstrovat, když inflace a kvantitativní uvolňování peněz chystají pomalu a jistě další měnu a pád bubliny dnes virtuálních peněz. Natolik virtuálních, že už je úpomalu není ani kam investovat a investují se s nulovým nebo záporným úrokem. Prostě ekonomický model současné společnsoti leccos vyřeší za nás.
    Další důvod je, že když vidím lidi vylezlé ze škol s mozky vygumovanými namodro, nechť si svoji revoluci vybojují, rád jim v tom pomohu. Svoji jsem si vybojoval v 1989 a s výsledkem nejsem nijak spokojený.
    Situace musí ještě chvíli zrát, i když už ne moc dlouho. A pak roky s magickou osmičkou na konci mají své kouzlo. Tak že bychom se sešli na náměstích v roce 2018?

  19. Řezníček z Brna napsal:

    Celá situace, která teď nastala je fatálním selháním zastupitelské demokracie v podání politických stran. V roce 1943 napsal Beneš z Londýna ostrou kritiku politických stran a žádal model tkzv. národní fronty. Vedly jej k tomu otřesné zkušenosti s politickými stranami za I. republiky, které v podstatě sloužily jako prostředek k vydělávání špinavých peněz a nikoliv k prosazování politických ideálů. Zkrátka to stejné jako teď. Od stávajících stran nemůžeme očekávat nějaké převratné změny, proto nemá cenu do nich vstupovat. Tyto strany ani hromadný přiliv členů nepřipustí, protože by to mohlo ohrozit jejich lotrovské status quo.

Komentáře nejsou povoleny.