Další možné scénáře ukrajinské krize


napsal Jura

Minsk a  Minské dohodyII a  vůbec válka na Ukrajině  je něco, co se dotýká řadu kosířů. Sám připravuji hodně  rozsáhlou analýzu. Ale netuším, kdy s ní budu hotov.  Takže  dávám na sklo pro jistotu určitou predikci, kterou mi poslal zbrusu nový kosířský autor  s nickem Jura.

Má svůj úhel odhadu dalšího vývoje. Přiznávám, že mám kapku jiný. Nicméně pokládám ten jeho za natolik zajímavý, že bude dobře , když si ho dnes  přečtete.  Prosím nezapomente  juru ocenit  příslušný hvězdopádem. Díky.

Loni v červenci měl západ Putina dle svého mínění v hrsti, ve všech scénářích by výrazně tratil:
Putin mohl buď zahájit s Ukrajinou jednání o normalizaci vztahů … a tím se vystavit nebezpečí palácového převratu doma od nacionalistických jestřábů.
Mohl i podpořit separatisty, ale tím by na sebe seslal silné západní sankce, které by podkopali financování modernizace ozbrojených sil (bez jejíž realizace se v horizotu příštích několika let silám NATO Rusko neubrání), nebo by ho dokonce mohlo svrhnout domácí lidové povstání proti zdražování a nedostatku některých druhů zboží.
Případně mohl vstoupit vojensky do konfliktu a tím vyvolat otevřený konflikt se západem, ve kterém by však následně prohrál.
Přesto dokázal v situaci MISSION IMPOSSIBLE (pomůžu-li si názvem jednoho známého filmu) téměř nemožné a po dalším půl roce jsou odštěpenecké republiky životaschopné, jednota západu rozložená, morální imperativ západu natolik zdevastovaný, že oproti situaci před půl rokem by západ v útoku na Rusko již nepostupoval jednosně (a proto ani dostatečnou silou potřebnou k vítězství)
Ukrajina obě dosavadní fáze horké války se separatisty prohrála. Otevřeně se v posledních týdnech na Ukrajině mluvilo o realizaci tzv. chorvatského scénáře. Tj. při zachování sankcí na Rusko a Novorusko by se sama Ukrajina nechala západem vyzbrojit a s pomocí západních zbraňových instruktorů by sankcionované Novorusko lehce po několika letech porazila, stejně jako v roce 1995 Chorvatsko místní Srby.
Chorvatský scénář: Během rozpadu Jugoslávie vyhlásila svazová republika Chorvatsko (dle staré federální ústavy byla státem Chorvatů i Srbů) svou nezávislost. V nové ústavě již byla jen republikou Chorvatů, což přispělo k nespokojenosti Srbů a vyvolalo konfilikty, které skončily faktickým ovládnutím části Chorvatského území místními Srby (za podpory Jugoslávské armády) a udržení těchto území ovladaných místními Srby i po odchodu Jugoslávské armády. Na Srbsko a Srbské enklávy byly vyhlášeny sance, pro Chorvatsko byly postupně zrušeny a Chorvatsko bylo nově vyzbrojeno. Po 3-4 letech takto asymetrického postoje západu Chorvatsko lehce s novými zbraněmi zvítězilo a začistilo srbské enklávy na svém území.
Chorvatský scénář je za mírovým jednáním západu a Ukrajiny a zdánlivě nelogickým rozšířením sankcí na Rusko.
——————————————————————————————————————————————————————————–
Od září loňského roku mám dojem, že v Pozadí Putinových snad na Ukrajině je upravený čečenský scénář:
Čečenský scénář: Rusko ve 2. čečenské válce (srpen 1999-květen 2000) porazila de fakto již nezávislou Čečenskou republiku Ičkerii) a jmenovala promoskevskou vládu. Čečenci však několik dalších let vcelku úspěšně prováděli partizánský odboj. Konec odboji znamenala dohoda Moskva s klanem Kadyrovců. Od roku 2007 je bezpečnostní situace v Čečensku stabilizovaná. Stabilizovaná natolik, že Kadyrov v Grozném pořádá islámskou konferenci o tom, že islám nerovná se džihád. V případě úspěchu se vlastně Čečensko může stát duchovním otcem porážky militantního islámu.
Již na začátku konfliktu se mluvilo o tom, že Rusko bez Ukrajiny není světovou velmocí…. přesný citát si nepamatuji.
V odstavce výše a i z vašich komentářů je zřejmé, že západ ztratil morální imperativ být světovým vůdcem. Rusko ten morální imperativ získává, ale potřebuje k tomu aby mělo sílu tu roli hrát Ukrajinu… ale Ukrajinu, která si o svém osudu (spolupráce s Ruskem) rozhodne sama.
A myslím, že sem směřuje celá občanská válka … dosavadní boje jsou udržovány na separatistickém území (vždy když hrozí posun fronty směrem na západ, Putin vyjedná příměří … ale každé další příměří je pro Ukrajinu složitější). Putinovou manévrování drží linii fronty … takže rozbito je nejmenší možná část Ukrajiny … a ještě ta pro-Ruská a je udržován relativně nízký počet mrtvých 5-50 tisíc.
Všichni čekali teď už minimálně půl milionu či více.
Čeká se jen na polního velitele, který udělá ve vhodnou chvíli pro-Ruský převrat v Kyjevě (a musí to být bez podpory Moskvy, maximálně s podporou DLR a LLR a i spíše bez té podpory). Teprve pak bude možné, aby Rusko vystoupilo se svým projektem globalizace a odmítlo ten západní. …. Podle mých informací bude ten projekt globalizace natolik přitažlivý, že ho následně začnou přijímat dnešní západní státy (samozřejmě po složitém a bouřlivém vnitřním politickém boji … vždy však bez pomoci z Ruska, to bude jeden z imperativů Ruského modelu globalizace.
Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.