Polemika s konspirací


napsal GroundskeeperWillie

dlouho jsem zvažoval jestli něco psát  ale nakonec převážila ta potřeba něco sdělit. Ani nevím jestli to uznáte za vhodné publikovat, je to vlastně další konspirace, takže vytloukání klínu klínem. No ale co můžu pokazit, když to alespoň zkusím.

Tak tedy, jak začít. Z mého pohledu zvláštní události se začaly odehrávat po havárii japonské elektrárny Fukushima. Německo na ní zareagovalo velmi razantně, rozhodlo se okamžitě začít odstupovat od jaderné energetiky. Neobvyklý krok, skoro bych řekl že působil z německé strany až hystericky, když zvážíme že v téhle oblasti se vyplatí plánovat na dlouho dopředu, protože zásobování energií je klíčové pro celý stát a jeho hospodářství. Vyvstala otázka, čím výpadek nahradit, něco takového musí člověk připravit dopředu a ne ze dne na den. V propojené energetice EU navíc změna zasáhne i okolní státy, i na ně musíte brát ohled (pokud neplatí názor že EU=Francie+Německo). Tady bych si pomohl článkem z blistů: http://blisty.cz/art/58875.html

Pro náš účel klíčové pasáže článku:

„Německo chce obnovitelné zdroje zálohovat hlavně plynovými elektrárnami.“

„Zdroje plynu, ze kterých se budou potřeby Evropy uspokojovat, jsou stejné. A jeden z nejvýznamnějších je Rusko.“ 

Takže, pokud se na to podíváme z jiného pohledu, Německo se rozhodlo vyměnit svou závislost na amerických firmách (palivo pro německé jadérky dodávala nám dobře známá firma Westinghouse) za závislost na těch ruských (Gazprom). A to není jen tak samo sebou, v těchhle záležitostech jde podle mě o daleko víc než jen o velké peníze, i když samozřejmě peníze hýbou světem. Zajímavé na tom je, že se Německo rozhodlo nespoléhat na svého spojence z NATO, ale na „špatné a nespolehlivé“ Rusko. Navíc, zásobování plynem i v současné době zažívá svůj vývoj, sankcím navzdory. Jen ilustračně, dva články z poslední doby:

http://www.lidovky.cz/machacek-italove-se-bouri-proti-nord-streamu-f3n-/monitor-jana-machacka.aspx?c=A151215_134010_monitor-jana-machacka_ele

http://www.euractiv.cz/energetika/clanek/rozsireni-nord-streamu-bezpecnostni-riziko-je-pro-stredni-evropu-minimalni-0130360

Takže, ruská vláda (mající majoritní podíl v GAZPROMu) se rozhodla zlepšit zásobování Evropy plynem a učinit tak skrze Německo, hlavního zastánce protiruských sankcí. Tak tady něco nehraje.

Jednou z inspirací pro článek, vedle kosy, byly stránky pana Dr. Josepha P. Farrella, Giza Death Star: http://gizadeathstar.com/

Zaujaly mě některé jeho myšlenky, například že protiruské sankce nejsou nic víc než rétorika nebo že tajné dohody mezi Německem a Ruskem jsou geopolitická tradice, delší než je existence Spojených států. Osobně si myslím že protiruské sankce jsou o moc víc než rétorika, brzy se k tomu dostanu. Taky v téhle souvislosti musím vzpomenout video z produkce STRATFOR, jehož analýzy se na Kose občas ojevují:

https://www.youtube.com/watch?v=8tD71d6wcwY

Video určitě obsahuje několik zajímavých postřehů, zejména ty které naznačují něco o vztahu Německa a Ruska a také o „sanitárním kordonu“. Kromě Polska jsou zmíněny také pobaltské státy, Rumunsko, Bulharsko a na ilustračním obrázku jsou i Slovensko a Česko.

George Friedman nemusí nutně hovořit ve všem pravdu (divil bych se kdyby to byl smysl a účel STRATFORu), konkrétně USA a Rusko dále spolupracují na vesmírném programu (který je klíčový pro národní bezpečnost), a týká se to i zbrojních firem Lockheed a Boeing, spolupracující s Ruskou firmou Energiya: http://gizadeathstar.com/2014/12/russia-sanctioned-not-well-not-according-lockheed-boeing-not-space/

(původní odkaz v článku nefunguje, doporučuji vyhledat si „Lockheed“ na stránkách Tassu)

A nyní co Ukrajina a její role ? Jak poškodíte něčí národní hospodářství ? Poškodit zásobování energií, jejímž nosičem může být třeba zemní plyn, se nezdá být zas tak špatným nápadem. Možná dostanou ti Němci rozum a vrátí se zpátky k jaderným elektrárnám, které poběží na palivo od Westinghouse.

Teď malá odbočka.

Je také otázka, jestli takzvaná hypoteční krize byla jakousi nehodou nebo spíš úmyslem. Její náklady nesly ve velké míře evropské banky a EU se z ní zotavovala hůře než USA.

Svou roli sehrála údajně banka Goldman Sachs, finanční poradce a věřitel Řecka. Pár článků pro zvídavé, najít se toho dá určitě mnohem víc:

http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/svetova-ekonomika/spustit-krizi-a-pak-vydelat-za-to-ma-pykat-goldman/r~i:article:666230/

http://blisty.cz/art/62890.html

http://www.epochtimes.cz/2010032812863/Hazard-s%C2%A0reckymi-financemi-Jak-Recko-diky-Goldman-Sachs-ke-swapum-prislo.html

 …roli hrála už v roce 2001, kdy pomáhala Řecku falšovat ekonomické údaje nutné ke vstupu do EU:

http://blisty.cz/art/78129.html

Proč o tom píšu. Řecko sehrálo svou roli ve finanční krizi eurozóny, stejně jako teď hraje svou roli v uprchlické krizi. Chce se mi použít vyjádření že „Řecko je Trojským koněm EU“. To by vysvětlovalo proč se k němu Německo chová tak jak se chová.

To bylo jakési pozadí a teď se dostávám k hlavnímu tématu: vlkova konspirace a co mi na ní nesedí.

Pro úplnost vložím odkazy:

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2015/11/22/vw-mutti-merkel-a-vlkova-spiklenecka-teorie/

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2015/11/24/muslimove-v-evrope-a-na-ceste-do-evropy-vlkova-dalsi-spiklenecka-teorie/

 Články se mi jako celek zdály opravdu povedené, nicméně jsem na nich shledal jeden zásadní nedostatek. A tím je teorie o dosažení vrcholu v těžbě ropy, tzv. „peak oil“, po nichž by logicky následovalo postupné vyčerpání ropných rezerv. Zůstává však otevřenou otázkou, zda nám nejmocnější kruhy riziko ropného vrcholu jenom nepředstírají, nebo jestli ho naopak dokonce úmyslně nepodněcují. Argumenty pro obě varianty by nebylo těžké najít. Onen vrchol těžby ropy se světové veřejnosti už ohlašoval několikrát, už od dvacátých let 20. století. Naopak jednatel společnosti Saudi Aramco (Saudi Arabian Oil Company) v roce 2008 prohlásil, že si svět nemusí lámat hlavu protože podle jejich odhadu bylo doposud vytěženo jen asi deset procent tekutých zásob (jaký má pak význam frakování ?). Zásadní otázkou je samotný vznik ropy a zemního plynu, oficiálně je stále platná teorie o vzniku ropy z biomasy v průběhu milionů let, kterou vymyslel v 18. století Michail Lomonosov. Tzv. biotická teorie vzniku ropy, což nám napovídá že existuje i teorie abiotická. Na internetu lze k tomuto tématu najít řadu článků, vezmu jen jako příklad:

http://korenko.blog.sme.sk/c/240670/Obnovitelne-zasoby-ropy-je-ropa-skutocne-fosilne-palivo.html

http://gizadeathstar.com/2015/11/abiotic-oil-peak-oil-and-saudi-arabia/

Kromě toho existuje i rozsáhlá vědecké práce, potvrzující správnost abiotické teorie, „Vývoj multikomponentních systémů za vysokého tlaku“

http://www.pnas.org/content/99/17/10976.long

Jeden z autorů, „Kučerov, inicioval projekt „hlubinná ropa“ a je skálopevně přesvědčen o tom, že ropa vzniká abioticky. Při svých poměrně jednoduchých pokusech vědci použili také metan a vystavili ho v jedné washingtonské laboratoři podmínkám, které nepochybně převládají v horní části zemského pláště. Při tom vznikly alkany – etan, propan, a butan. Společně z metanem nepředstavuje tato směs nic jiného než zemní plyn. Prokázat souvislost s ropou je už podstatně obtížnější, ale první výsledky jsou zásadní a určující. Logickým důsledkem je pokračování těchto pokusů, v neposlední řadě také proto – jak poznamenal prof. Kučerov, že biologické proměny odumřelých organismů vedoucí ke vzniku surové ropy se nikdy nepodařilo ověřit nebo vědecky dokázat. S tím však stojí a padá celá bioteorie. Kvůli chybějícímu důkazu nemusí být sice mylná, ale rovněž ani nezbytně správná“ (citace z knihy Energie bez konce).

Podstatné je, že abiotická teorie se v tomto světle jeví více podložená než teorie biotická a ropa podle ní nedojde víceméně nikdy. Což se zdá, narušuje vlkovu teorii. Ale ne nezbytně. Vrátíme se zpátky k Německu, konkrétně ke schůzce zemí G7:

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/merkelova-g7-zprisni-protiruske-sankce-bude-li-to-nutne_345462.html

Po přečtení si člověk opět musí položit otázku, Jestli se A. Merkelová zbláznila. Sankce proti Rusku, a ještě navíc se objevil zajímavý termín „dekarbonizace“. Což má v překladu znamenat zásadní snížení závislosti na fosilních palivech jako jsou ropa a zemní plyn, nevím jestli kvůli tomu že by mohly dojít nebo kvůli „záchraně klimatu“ (obojí podle mě pohádky ovčí babičky). Na co tedy budou jezdit auta od VW ? I elektřinu je potřeba nějak vyrobit, a z jádra, zemního plynu ani ropy to zřejmě nebude. Ještě navíc to vypadá na další kopanec do Ruska, a to má být údajný spojenec Německa ? To nedává moc smysl, ne dokud si člověk nepřečte další výklad událostí Josepha Farrella:

http://gizadeathstar.com/2015/06/the-g7-and-decarbonization-what-is-really-going-on/

Hlavní myšlenkou je spekulace, že je vyvíjen zbrusu nový zdroj energie a hlavní úlohu v tom hraje Německo. Zprvu jsem si myslel že jde o některý z projektů, souvisejících se studenou fůzí nebo hydrinem Randella Millse jako je:

E-CAT andrea Rossiho

http://ecat.com/

GAIA

http://pesn.com/2015/04/22/9602609_Gaia-Energy_demonstrating_5-kW-home-power_Rosch-KPP-prototype_Germany,_taking-orders/

BLACKLIGHT POWER

http://www.blacklightpower.com/

…a další.

Ty ale spustili v konzervativnějších vědeckých kruzích kontroverze. Tak o co tady jde ? Na to, aby šlo o pouhé vylákání peněz z investorů, to trvá už moc dlouho a vyrojilo se toho nějak moc najednou. Pokud někoho zajímají detaily jak to všechno probíhalo, na českém internetu se sledováním tohoto směru zabýval člověk s přezdívkou E_man, tak si zájemci můžou jeho příspěvky vyhledat a přečíst. Samozřejmě je tu ta druhá strana mince. Na začátku jsem citoval článek Vladimíra Wagnera, a tak by bylo asi fér zveřejnit jeho stanovisko:

http://www.osel.cz/7823-co-rikaji-nove-informace-o-zarizeni-e-cat-andrea-rossiho.html

…které je výrazně odmítavé.

Je však zajímavé také po straně sledovat chování protřelých obchodních hráčů:

http://gizadeathstar.com/2015/01/bill-gates-cold-fusion-curious-omission/

Bill Gates se rozhodl sponzorovat LENR (=nízkoenergetické jaderné reakce), jednu z těchto nových technologií. Bill je také známý jako podporovatel myšlenky trvale udržitelného rozvoje.

http://www.novinky.cz/ekonomika/348391-rockefellerove-se-odvraceji-od-tradicniho-zdroje-sveho-bohatstvi.html

Rockefellerové se odvracejí od ropy…jde jim ale skutečně o filantropii nebo záchranu klimatu ? V tom případě by mě zajímal ten jejich okamžik prozření, bylo by to jistě velmi zajímavé a poučné.

Ale stejně, co když je to všechno jen internetový blábol a smyšlená konstrukce ? Chtělo by to něco oficiálnějšího. A potvrzení přišlo dříve, než jsem dokončil přípravu pro tenhle článek:

http://gizadeathstar.com/2015/12/the-alchemy-of-fusion-german-wendelstein-7-slated-to-start-this-month/

Články v češtině:

http://e-svet.e15.cz/technika/v-nemecku-se-rozjizdi-revolucni-termojaderny-reaktor-umozni-plynuly-provoz-1254721

http://atominfo.cz/2015/10/rusko-dodalo-supravodice-pro-toroidni-magnety-tokamaku-iter/

Takže Rusko se pravděpodobně podílí na obou projektech.

Ať už bude zdrojem energie v budoucnosti cokoliv, zřejmě to nebudou uhlovodíková paliva. Dekarbonizace se určitě nemůže líbit vůdcům Saudské Arábie, která své bohatství postavila zejména na oněch palivech, i když v poslední době se snaží zřejmě vyvážet islámský extremismus. Uvidíme jak dlouho jim to vydrží. A co dekarbonizace a Rusko ? Poslechněme si Vladimíra Putina:

https://www.youtube.com/watch?v=x9FyDW-07jI#t=6m23s

„Byznys se snažil vkládat peníze tam, kde bylo možné dosáhnout rychlého zisku a přenastavit tento mechanismus je velice složité“.

Oblastí kam byznys vkládal peníze byla pochopitelně těžba a distribuce ropy a zemního plynu. Takže náhlý výpadek těchto peněz v případě zavádění nových technologií a klesající poptávky po ropě, by byl pro Rusko ekonomickou katastrofou. Ale postavit se přímo proti vlastním elitám a pokazit jim jejich zajetý byznys s uhlovodíkovými palivy ? Zřejmě dost silná káva i pro Putina. A kam čert nemůže, nastrčí bábu. Přesněji řečeno, nastrčí sankce. Rusko se musí nyní snažit nahrazovat chybějící dovoz vlastní produkcí. A jelikož současně klesají i ceny ropy…umíte si představit lepší přípravu na blízkou budoucnost, pokud něco nahradí velkou část uhlovodíkových paliv ?

Vlkův dodatek.

Přetiskl jsme polemiku, jak mi přišla  – tedy 1:1…

Nicméně – mám velký pocit nekonzistentnosti. Ale mám i pocit vlastní znalostní nedostatečnosti. Takže zcela vyjímečně  otevřu diskusi. protože věřím, že mezi kosíři bude dost těch, co mají znalostí dostatek a nějak pro mne utřídí to, co já sám zařadit nedokáži.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

42 reakcí na Polemika s konspirací

  1. Hamilbar napsal:

    Mrzí mě, že následující video je pouze pro rusky hovořící. Ten člověk, který to na začátku uvádí se jmenuje Glazev a to rozhodně není nějaký nýmand. Těm kteří vladnou ruštinou vřele doporučuji shlédnutí.

    P.S. Video má i anglické titulky. Jejich kvalitu jsem však neprověřoval.

    • Geordyn napsal:

      Děkuji panu Hamilbarovi za nabídnutou přednášku ruských převážně geologů o teoriích, jak také v hloubi naší planety se může vytvářet vodík, metan plus následné uhlovodíky a snad i voda. A zajímavá tam je pasáž o vzniku kruhových jam propadnutím zeminy. Má to souviset právě s tvorbou vodíku v nitru Země, jestli jsem se svou osmdesátiprocentní znalostí ruštiny správně pochopil. A snad na to mají vliv i provozované atomové elektrárny. Uváděné příklady z Černobylu a Fukušimy / interakce neutrin s funkcí reaktorů – snad i vyvolává zamětřesení /. Takže možná proto Němci ustoupili od jaderné energetiky – mají v Rusku asi dostatek vyzvědačů, nebo čtou odborné publikace vydané přítomnými vědci. Video nemá titulky, takže mi stačila má ruština. Ještě jednou děkuji.

      • šprýmař napsal:

        zajímavá v tomto směru byla kniha

        ‚Energetický blud – Proč jsou zásoby ropy a zemního plynu nevyčerpatelné
        Hans-Joachim Zillmer‘

  2. Skogen napsal:

    Tady je ohromný důraz kladen na ekonomické souvislosti a masivní centrální plánování, které by se ale neututlalo. Zejména, co se týče přechodu na jiné zdroje energie. Velký svět byznysu by nezůstal stranou. Jakmile jsou ve hře peníze, a to ohromné peníze, všechno dokonce včetně životů jde stranou.

    Osobně si myslím, že máme klasický slepenec velmocenských zájmů, zájmů regionálních mocností a ovšem pak dnes už opět nesmírně silné lobby vlivných „jednotlivců“ (korporací, klanů, oligarchů, „neofeudálů“), kdy si všichni v realitě oslabených tradičních systémů přihřívají svoji polívčičku. Destrukce mezinárodního práva, krize elit v západním demokratickém systému, urychlení spotřeby na samou hranici možného v zájmu zachování tržní ekonomiky, vzrůstající hnědnutí mediálního prostoru (úzce souvisejícího s elitami), hovoří o souběhu krizí, jak o něm referuje Švihlíková.

    Německo podle mého sleduje vlastní linku. Krach SouthStreamu a vlažný postoj k ukrajinské krizi, což je veledůležitý faktor v zásobování Evropy plynem, naopak vzdor sankcím realizace NordStreamu II naznačuje, že Německo pracuje na monopolizaci. Krach TurkishStreamu Německu rovněž nahrává. Zároveň Německo pracuje na diverzifikaci a plná čtvrtina elektřiny nyní pochází z OZE. Stabilitu přenosové soustavy zajistí okolí, ber kde ber. EU tak může sloužit jako prostředí k maximalizaci německých perspektiv.

    USA hrají starou písničku rozkládání Ruska, Německo realizuje svoje evropské sny a obojího ve svém regionu využívá Turecko, podporované, jako klíčový hráč předního východu, USA. Vzniká koalice USA-Turecko-Saudská Arábie za tolerance Německa, které zřejmě doufá, že než se mocenská rovnováha překlopí, stačí se v nové realitě etablovat.

    O Stratforu jsem zhruba před čtrnácti vyplodil článek, který vlk zřejmě bez odezvy zavrhl. Zčásti jeho téma uchopila paní Cagan v třídílném seriálu. V něm tvrdím, že Stratfor nedělá analýzu, ale plní funkci ohlašovatele strategie hegemona (samozřejmě v závislosti na analytické a zpravodajské činnosti, ale klasické). Provádí přípravu veřejnosti. Proto si s tím, jak se strategie operativně přizpůsobuje komplexní situaci, občas protiřečí.

    • NavajaMM napsal:

      K poslednému odstavcu:
      Tiež Stratfor a jeho materiály už nejaký čas sledujem a mám z toho podobný dojem ako pan Skogen. Možno vyhlásenie, že Stratfor nerobí analýzy, je príliš príkre a väčšina analýz nie je verejná (prečo by aj mali byť). Zverejnené materiály Stratforu sú však zreteľne určené na formovanie mienky verejnosti.
      Veľmi dobre to ilustrujú materiály, ktoré vo veľmi krátkom slede, v priebehu jedného dňa, vydal Stratfor o zostrele ruského SU-24 v Sýrii.
      V prvom z nich z 24.11. (11:23):
      https://www.stratfor.com/analysis/diplomatic-scramble-next-turks-down-russian-fighter-jet
      ešte prevláda presvedčenie, že šlo o nedorozumenie a Rusku s Tureckom sa táto záležitosť podarí vyriešiť diplomaticky.
      V druhom (18:47):
      https://www.stratfor.com/image/inevitable-fallout-russian-jet-incident
      je už zreteľne formulované, že akcia Turecka bola suverénnym a legálnym aktom sebaobrany. To bolo oficiálne stanovisko Bieleho domu a NATO (a prečo to musí zdôrazňovať nezávislý analytik?).
      V treťom (19:47):
      https://www.stratfor.com/analysis/what-expect-after-downing-russian-fighter-jet
      sa už konštatuje, že incident oddiali možnosť mierového vyriešenia situácie v Sýrii a očakáva sa prudké zhoršenie vzťahov medzi Tureckom a Ruskom, pričom USA chtiac-nechtiac budú podporovať Turecko.
      *
      Takýto výrazný obrat záverov sa dá vysvetliť len dodatočným doručením dôležitých strategických informácií (alebo inštrukcií), ktoré vznikli mimo Stratforu.

      • Edita napsal:

        Pokud jde o Stratfor a jeho analýzy, mám podobný dojem jako Skogen a Navajamm.

    • jjozef napsal:

      Urcite ohlasuje strategiu a to takym sposobom,ze si ziskava sympatie za mlakou.Vlieva optimizmus vsetkym,ktori zacinali pochybovat o americkej nadvlade.
      Zaroven ziskava doveru sirkou a hlbkou vedomosti,suverenitou v analyze.

      O svojom otcovi hovori /a pise/ ako o presvedcenom sionistovi,ktory nenavidi Europu.Vnimam ho podobne.Ak nie nenavidi,urcite europskymi narodmi pohrda.
      Nielen europskymi narodmi pohrda,ma ich za nic,za arenu gladiatorskych zapasov.
      Humanizmus veskery zadny.

      Vyjadruje sa mimoriadne otvorene.
      Velmi casto je az nevidane otvoreny,dosledna verejna diskusia nad jeho analyzami a prognozami by preto bola velmi uzitocna.Zvlast ak si texty nechava oponovat mnohymi kolegami a poziva status spickovej autority.

  3. Leo K napsal:

    Ke krizi kapitalistické formy demokracie a souvisejících dějinných zvratech se chystám již delší dobu něco svého napsat, ale pořád to nemá formu . Takže to ponechám stranou a vložím jenom poznámku k článku v E15 o stelarátoru Wendelstein 7-X. Stelarátory i tokamaky využívají magnetické pole k udržení horkého plazmatu. Rozdíl je ale v tom, že tokamaky transformují do plazmatu elektrický proud s cílem vytvožit složku magnetického pole udržudržující plazma v prstenci, zatímco stelarátory nepotřebují, aby plazmatem nějaký proud tekl. Stelarátory totiž používají zkroucená magnetická pole často skutečně roztodivných tvarů, díky čemuž dokážou vytvořit stabilní magnetickou nádobu nezávislou na plazmatu uvnitř. Nové zařízení tohoto efektu dosáhne pomocí cívek, které nebudou příliš pokroucené, ale budou vytvářet různou intenzitu magnetického pole v různých místech po obvodu tokamaku. Stelarátory jsou díky tomu daleko méně náchylné k přerušení a ochlazení plazmatu než tokamaky. Právě vývoj systémů pro potlačení disrupcí je jedním z nejtěžších úkolů týmu na každém tokamaku a ITER. Takže stelarátory si díky pokročilému vývoji superpočítačů vedou v soutěži stelarátor kontra tokamak o něco nadějněji. Ale v žádném případu nejde o kontinuální fúzní reaktor – to redaktor E15 strašlivě přepísk! S projektem tokamaku ITER, přišel Gorbačov a mě osobně připadá, že takzvaná krizi tokamaku má na svědomí upadající morálka financování tohoto původně celosvětového projektu.
    Každopádně – ať stelarátor nebo tokamak či ještě jiné řešení – cesta k trvalému fúznímu reaktoru je delší jednoho století.

    • danaver napsal:

      Každá teorie je na začátku šílená, dokonce až tak že semtam je nějakého zastánce třeba i upálit, ale přejde čas, a z teorie je užitá praxe. Jen tu odvahu na začátku mít 🙂
      Píšete hodně odborně, pro mně bylo srozumitelnější video, taky na ruském vebu (něco na té jejich vědě bude), ukazující pohyb Země a Měsíce ve zvláštní spirále, vcelku vytvářejí toroid, laicky bych řekla že jejich pohyb vytváří a udržuje uprostřed plazmu – slunce…
      http://kactaheda.livejournal.com/198090.html – spirála pohybu
      http://kactaheda.livejournal.com/197166.html – planeta jako toroid
      Teoreticky, pokud se tedy opravdu učíme od přírody, stojíme asi na začátku úplně nového směru technického vývoje. Rusové asi mají náskok, a asi i proto je tak nikdo nemá rád:-) a proto se asi Německo obrací k němu, a Bill Gates taky asi ví co dělá…
      Něco se dít bude, i bez konspirací:-) Udržovat iiuzi ropné krize, když se stále častěji ukazuje že ropu nelze vyčerpat, že se původně uzavřená pole znovu otevírají a naopak, že čím víc se těží tím bouřlivěji se nová ropa tlačí ven – to nelze donekonečna. Časem války kvůli ropě ustanou, ale budou jiné – taková maková pole mají taky svou cenu…

  4. Leo K napsal:

    Omlouvám se za zmatky v příspěvku. Rychleji myslím než píšu: Nové zařízení tohoto efektu dosáhne… myšleno Wendelstein 7-X toho efektu dosáhl
    …budou vytvářet různou intenzitu magnetického pole v různých místech po obvodu tokamaku…vytváří různou intenzitu magnetického pole po obvodu stelarátoru..
    Ostatní jsou drobnosti…čtenáři prominou 🙂

  5. NavajaMM napsal:

    Článok ako celok presahuje môj rozhľad, no môžem sa vyjadriť k zmienke o hypotečnej kríze, lebo v tom čase som fungoval ako bankový analytik. Hypotečná kríza skôr alebo neskôr musela prísť, lebo na finančnom trhu sa kvôli dôrazu na ziskovosť vytvárala nerovnováha medzi finančnými aktívami a pasívami. Takmer všetky (veľké) banky zanedbávali „zlaté bilančné pravidlo“ a financovali dlhodobé aktíva krátkodobými peniazmi z medzibankového trhu. Stačilo niekoľko dní neistoty, aby sa zastavil medzibankový obchod s overnightmi a táto nevyrovnaná finančná bilancia sa zrútila ako domino.
    Ťažko si predstaviť, že celú operáciu s hypotečným krachom niekto úspešne naplánoval, lebo je to v rozpore s dlhodobými snahami o reguláciu v rámci dohôd „Basel“.

    • jjozef napsal:

      Som si isty,ze krach bol presne planovany.
      Na konci volebneho obdobia, dokonca okamzite po prehlaseni republikanskeho kandidata na prezidenta,ktory v prieskumoch tesne viedol,ze americka ekonomika je v dobrej kondicii.
      USA,nenavidene vo svete, nutne potrebovali nahradit banditsku retoriku republikanov „makkou silou“.
      Wall Street odstrelenim Lehman Brothers vsetku vinu nechal odchadzajucemu prezidentovi a mimoriadne pomohol uviest do prezidentskej funkcie novu tvar US politiky.

      Tlacenie penazi uz bolo vyskusane v dvoch krizach 80.rokov

      Krach bol nasmerovany najma na europske peniaze.Podla Petra Staneka europania stratili v hypotekach pre nemajetnych 1600 miliard!!
      Nik v mediach sa nepyta,preco europske fondy investovali do americkych hypotek pre nemajetnych.
      Zatial sa nik v mediach nepyta.

      • NavajaMM napsal:

        Moment, nehovoríme všetci o tom istom. Hypotečná kríza by bola prišla skôr alebo neskôr, určite svetovej ekonomike neprospela, ale nikto jej nedokázal zabrániť. „Wall Street“ si vybral jej načasovanie. Lakonické vyjadrenie, že „krach bol presne plánovaný“ je ďaleko od skutočnosti, lebo vytváranie podmienok na krach nikto neplánoval. Je to podobné, ako keby ste obžalovali lekára, že Vám amputáciou nohy, v ktorej bola diagnostikovaná gangréna so sepsou, zámerne poškodil zdravie.
        To, že banky a ekonomika v EÚ niesla túto krízu ťažšie ako USA, tiež nebol zámer.
        „Videl som“ ako to postihlo jednu z najväčších európskych bánk, ktorá bola považovaná za finančne najzdravšiu na kontinente. Doplatila na zlé riadenie aktív a pasív, čo je úplne interný faktor, neovplyvnený nikým spoza oceánu. Táto situácia bola v európskom finančnom systéme skôr typická, nie výnimočná.

  6. Milan V napsal:

    Je již rozhodnuto. Obnovitelné zdroje energie (OZE) již vítězí ve 4 největších ekonomikách světa. V USA státy Kalifornie a nověji i New York uzákonily si 50% el. energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030. Čína je jedničkou ve světě v instalacích větrných a fotovoltaických elektráren i má největší vodní elekrárnu na světě. Japonsko po odstavení JE (pomalu obnovuje jejich provoz, spustí jich jen malou část) investuje mohutně do OZE. No a nakonec Německo, které to vše svojí Energiewende spustilo, i když nyní ho již výše uvedené 3 státy překonávají.
    Žijeme v křemíkovém věku (počítače, internet, robotizace, mobily, GPS, drony, ….) věk uhlí, páry a oceli už stagnuje, atomová energetika stagnuje ( spíše dosluhuje)
    a nejlepší terminukleární reaktor máme 8 světelných minut od Země. Realizovat ho na Zemi žádné existující materiály neumožňují.
    I když třeba nevěříte na globální oteplování, smog ve městech jako následek tepelných elekráren či spalování nafty a benzinu v automobilech přesvědčí Kaliforňnany i Číňany aby investovali do elektromobilů.
    Jelikož mají OZE palivo zdarma, čistý provoz bez emisí, stále klesající cenu a zvyšující se energetickou návratnost a nejsou problémy s likvidací po ukončení provozu,
    není síly která by je zastavila.

    • jezevec napsal:

      jejda. OZE zdarma??? prosimvás kde? nebýt šílených dotací, získávaných m.j. i zdaněním tzv „NOZE“, ty OZE by se vůbec nedaly vyrábět, tím méně prodávat!

      • Milan V napsal:

        psal jsem „palivo zdarma“ ne OZE zdarma
        co se týče dotací, bez dotací ( daňových úlev) by nebyla Amerika soběstačná v ropě, bez dotací ( státnich záruk, garance ceny) se nepostaví žádná JE, likvidaci též zaplatí stát (zeptejte se Tepco v Japonsku),
        uhlí je levné když statu za nerostné bohatství dáváte 1% ( za krále Václava to bylo u dolování kovů přes 50% za bolševika 100%) a pak stát musí řešit zavírání dolů a rekultivace ( zeptejte se Bakaly) , o problémech vzniklých spalováním uhlí ani nemluvím,
        atd…..
        V současnosti jedině malé vodní elektrárny a fotovoltaika na Vaší střeše funguje bez dotace……

    • hans napsal:

      ….věk uhlí, páry a oceli už stagnuje…

      Jóó?? A viděl jste čísla?
      Třeba ocel: http://s010.radikal.ru/i312/1512/32/c1b5cf9e7520.png mi nepřipadá jako stagnující odvětví. Naopak, výroba letí vzhůru.

      Mimochodem ani atom nestagnuje. Resp. stagnuje na Západě. V Asii se mohutně staví, v Rusku před pár dny (10.12.2015) připojili do sítě nový množivý reaktor BN-800…

      • Milan V napsal:

        Ano, shodnem se: v EU, USA, Japonsku stagnuje ( už prošli industrializací)
        v Číně produkce oceli prudce roste (prochází industrializací)
        Zhruba obdobně je tomu s atomem

        • hans napsal:

          Shodnem se na tom, které státy prošly a procházejí industrializací.

          Co jsem chtěl říct, je že ocel (+ chemie, energetika, dopravní infrastruktura) je základ a bez ní je „křemík“ málo platný. Neboli „křemíkové“ ekonomiky jsou a budou závislým doplňkem „ocelových“. Z vašeho nadšení pro křemík jsem neměl tenhle dojem.

  7. Puck napsal:

    Nemyslím si, že němečtí politici jsou chytřejší, než ti naši. A o našich máme jistě shodné mínění, a to je, že jim Pánbůh nenadělil moc rozumu. Fukušima vyplašila všechny lidi, včetně politiků. a ti němečtí nabyli dojem, že jejich země má dostatečnou hospodářskou sílu, aby přeměnu energetiky na bezuhlíkovou zvládla. Vyhodili trumfa aniž by by si pořádně rozmysleli, zda zbytek karet na výhru stačí. Je to už pár let, kdy Německo vyhlásilo, že za 10 let budou u nich jezdit jen auta na elektřinu.
    Ročně by se jich tedy mělo prodávat přes 200 tisíc, v roce 2013 ale šlo jen o 7 600 vozů. I teď se prodávají maximálně hybridy. Nevěřím, že Německo má promyšlenou energetickou politiku, a už vůbec ne na základě nových technologií, které ještě nejsou ani pořádně vyvinuty , natož aby existoval nějaký funkční prototyp.. Mně to spíše připomíná český princip improvizace – však ono to nějak dopadne !

    • jiřina napsal:

      No, dovolím si nesouhlasit. Ani naši politici nejsou hloupí – mají jenom jiné priority. A možná i mezi nimi jsou výjimky. Moc už mají nadnárodní korporace.
      A že by Němci rádi improvizaci…nevím, nevím…

      • Puck napsal:

        Neříkám, že improvizují rádi. Jen se chtějí zalíbit, chtějjí vypadat rozhodně, nic to nestojí. A nakonec ? Všechno se dá okecat !

        • jiřina napsal:

          Nic to nestojí…? To ale opravdu nemyslíte vážně. Konečná cena bude téměř vždy vyšší.
          Jenom je otázkou, kdo ji nakonec zaplatí. Ale máte pravdu – ve velké většině případů to nebudou ti, kdo špatně rozhodli.
          Okecat ano i ne. Jak komu a na jak dlouho. 2+2=4. Můžete, pokud jste dobrý manipulátor vzbudit dojem, že to tak není. Ale realita se do kouta na dlouho zahnat nedá.
          Jak již řekl klasik „Růže nepřestane píchat, budeme-li ji nazývat jinak“.

  8. Milan V napsal:

    nedělám si žádné iluze o Německých, Ceských či EU politicích.
    Ale vím že vědci v USA, Německu a Japonsku jsou světová špička. A v Číně dělají též obrovský pokrok. Žádná improvizace ale vědou podložené vize.
    Co se týče automobilového průmyslu v Německu, Němci (VW) se teď spálili s naftovým pohonem,
    hybridy a elektromobily budou pro ně (i nás) jediná záchrana.

    • Puck napsal:

      Když se politici tak zásadně mýlí v jedné vyhlášené prioritě, je možné, že se mýlí i v jiné. Současný trend v dopravě jde ostatně úplně opačným směrem.
      Je ekologické tahat sebou 100 kg navíc, tedy jeden motor navíc, plus zesílená konstrukce kvůli němu ? Dnešní záliba v několikatunových SUV, 4×4 terénních vozech, a podobných, anebo jen zvyšování dovolení rychlosti na dálnicích, jdou jasně také proti úsporám.

      • standa.e napsal:

        Ono je to stejné jako s úsporkami a solární energií. Ekologickým přínosem jsou jen tehdy, pokud sledujeme pouze část jejich životní dráhy – tu, která se nám politicky hodí – a to navíc v podmínkách které nejsou univerzální. Když jsem před lety otevřel výpravnou českou publikaci o Irsku v níž bylo napsáno „Vytištěno v Číně“, začal jsem vážně přemýšlet, zda jsme se už nezbláznili (či když v Karlových varech kupuje člověk minerálku ze Slovenska)…

        Ekologickým problémem naší globalizační společnosti nejsou spalovací motory či tepelné elektrárny, ale globalizovaná společnost sama, protože ta je na dopravě a spotřebě postavená.

    • standa.e napsal:

      K tomu „německému spálen se s naftovým pohonem“ – aféra VW byla přeci založená na tom, že motory nesplňovaly absurdní podmínky stanovené byrokraty a z rozhodnutí automobilky se tvářili že splňují. Přičemž to neplnění limitů bylo dáno vědomou snahou získat výhodu na trhu „živějším motorem“ oproti poctivější konkurenci, nikoliv neschopností vytvořit línější motor podmínky splňující. No, nestálo jim to za to. Nedomysleli, že to někdo použije jako politickou zbraň. Němci se „nespálili naftovým pohonem“, ale tím, že vědomě podváděli. Selhali ti, kteří vytvořili nesmyslný závazek a ti, kteří se rozhodli jej na oko „splnit“ a zároveň získat komparativní výhodu. Aféra VW je jednoduše důsledek ideologie jedněch křížené s mamonem druhých a politikou třetích.

  9. hans napsal:

    No, slabé.
    1. abiotická teorie původu ropy – to jako že ropa nevznikala v průběhu milionů let z organických materiálů, ale v průběhu miliard let prosakovala z hlubin Země? Prosím, ať se vědátoři o své teorie pobijou. Ale která teorie předpokládá rychlejší doplnění ropy – ta která operuje s miliony let (biotická), nebo ta která operuje s miliardami (abiotická)?

    2.ropný zlom a ropa přece nemůže dojít: pro nevěřící Tomáše navrhuji experiment. Nechte si nasypat do sklepa uhlí, tak, aby jste neznali jeho množství (jako neznáte množství ropy pod zemí), a pak ho vybírejte lopatkou. Sami si vyzkoušejte, jestli se vám podaří ho vybírat každý měsíc větší množství po neomezenou dobu.

    3. Spojovat dnešní zastavování jaderných elektráren v Německu s nadějemi na nějaké experimentální ještě nefunkční termojaderné reaktory je nesmysl. Zastavování probíhá právě teď, fůze bude zdroj energije pro naše vnuky, když všechno půjde dobře.

    4.Pro zastavení jaderek živených americkým palivem v Německu a Japonsku existuje mnohem lepší důvod: USA dovážejí nějakých 85 % své potřeby uranu. No, a v situaci, kdy došel levný uran z rozebraných hlavic vojenských raket a s těžbou uranu v západním světě není situace tak růžová jako s ropou :-), je z amerického hlediska nanejvýš rozumné udělat něco s poptávkou u spojenců. Samozřejmě tak, aby Amerika za nic nemohla.

    Mimochodem EROI (poměr energie získané ku spotřebované) u jaderných elektráren amerického a francouzského původu je cca 10, u ruských cca 60. Důvod je, že ruský způsob výroby paliva pro jaderky (pomocí centrifug) je o řád méně náročný na spotřebu elektrické energie než americko-francouzský (difuzí).

    • danaver napsal:

      Faktem ale je, že se některá už vytěžená a opuštěná ropná pole znovu obnovují – protože do nich znovu natekla ropa. Tento jev se objevil až když došlo k vytěžení pole, dřív se jím proto nemusel nikdo zabývat. Ale proč by otázka nemohla být postavena takto – co když je Země schopna nám dosud neznámým způsobem vyrábět ropu podstatně rychleji?
      Nesváděla bych to na miliony nebo miliardy let, taková čísla jen blokují představivost, ověřitelná nejsou – aspoň v rámci naší civilizace 🙂

      Pokud Usa nedodávají uran, znamená to že mají problém ve vývozu a v hospodářství větší než se myslelo?

      • hans napsal:

        Proč by nedodávali? Dodávají, v pohodě, něco si nakopou, zbytek přivezou z Kanady a světa… zpracují a dodají elektrárnám. Nikde problém, to s Japonci a Němci je jen náhoda, že…

        PS. Dost mě překvapilo, jak neflexibilní je těžba uranu.
        k jaderné energetice je čtivý seriál na http://crustgroup.livejournal.com/61137.html (posty označené NUC), spousta informací..

  10. jezevec napsal:

    připadá mi, že veškeré teorie o novém levném (případně i čistém) zdroji energie má dvě zásadní slabiny.
    prvním je lidská chamtivost a obecně financování výzkumu. kdo vynalezne nový levnější zdroj energie, byl by leda kretén, kdyby ho prodával lacino. spíš si namastí kapsu a bude ho prodávat jen o málo levněji než zdroje stávající. saturovat jen nějaké jedno promile spotřeby energie bohatých zemí by přineslo tolik prachů, že si je jedinec nedokáže ani představit, natožpak utratit. tak proč by vynálezce nové čisté levné energie usiloval o její všeobecné rozšíření, tím méně za levno. tedy nikoliv. žádný nový zdroj energie nebude levný, a ropu nevytlačí ekonomicky.
    druhým problémem je zdanění. euroatlantická civilizace je v dluhové pasti neufinancovatelného socialismu, a po jakémkoliv zdroji dotací do systému lačně vztáhne své nenechavé pracky. někde jsem četl, že benzín stojí méně než tři koruny – (řádově!) čtyřicet halířů mají ropní šejkové za těžbu, necelou korunu stojí rafinace, a kachle padne na distribuci a prodej. zbytek jsou daně. takže i kdyby někdo vynalezl perpetuum mobile – tento zdroj bude zdaněn na úroveň dnešních zdrojů energie. ostatně – tak jako to dopadne s elektromobily až jich bude dost, a s OZE až budou samofinancovatelné.

  11. Jan cermak napsal:

    Clanek vychazi myslim z typicke a zcela nerealne predstavy jak funguje svet. Tedy ze je rizen inteligentnimi lidmi a tudiz “ v necim zajmu“. Tak to ale neni. Svet neni rizen. A natoz inteligentnimi lidmi. Naopak plati, ze svet je chaos, a lide jsou hloupi. Vcetne vsech tajnych sluzeb. Za zrusenim Nemeckych jaderek je stupidni ideologie, stejna jsko za pozvanim uprchliku. Jina ale stejne stupidni ideologie byla za invazi do Iraku, a podobne z druhe strany je ideologie za ruskou invazi na ukrajine… Je rada sanci, potencionalne slibnych , perspektivnich cest v energetice. Ale neni jasne , ktera bude “ tou pravou“. Po mem je hlavnim problemem soucasnosti, zase ideologickym, podivny mix trhu a intervenci, ktery z rozvoje energetiky v Evrope zcela vylucuje zdravy rozum. Nemecke blaznovstvi se tak podepisuje i na nasi energetice. Opet jasna paralela s uprchliky.
    Teorie o abiotickem vzniku ropy je teorii “ alternativni“ , neoficialni. Chceteli nevedecka. I kdyby se nakradne veda mylila a ropa vznikala trenim zeleza o zelezo v jadre zemskem, na konecnosti jejich zasob to nemeni naprosto nic.

    • Milan V napsal:

      souhlasím s tím že svět je chaos, nicméně i v chaozu existuje určitý řád (atraktory).
      Politici ten chaoz jen „popostrkují“ (snaží se, jsou od toho placeni těmi kteří jim dali peníze na jejich zvolení).
      Ale určité tendence se nakonec projeví, dříve či později. zvlášť ve vědě. Jedna z nich bude nástup OZE bez dotací (po roce cca 2030-40). Já se toho nedočkám, mé vnučky ale ano.

    • Leo K napsal:

      Tady bych měl námitky. Byť slabé, tak přece jenom námitky. Za prvé chaos není právě snadno definovatelný a kromě toho nám ten stav může jako takový připadat, protože nevidíme všechny vazby. Řada nám jich zůstává utajena ať už z jakýchkoliv důvodů. Energiewende stejně jako Flüchtlinge Willkommen dopustila nebo přikryla svým jménem Angela Merkel a o jejich hlasitém prosazování si mohu myslet ledacos, ale že bych jí dal přívlastek stupidní…? Řekl bych, že řízení světa je dokonce zjevné. Kapitalismus se financializoval, to znamená, že se podřizuje zájmům investorů na globálních finančních trzích. Silní ekonomičtí hráči se vyvázali z regulačních rámců a získali moc nad státy. Myslím, že příklad USA je dostatečně ilustrativní. Nás to poměrně bezprostředně čeká a ono přivádění států do defaultu nám může připadat jako nepředstavitelný chaos, Ale vězte, že být ve vedoucí pozici Goldman – Sachs, tak je vám to mnohem jasnější.

    • hans napsal:

      No, že by invaze do Iráku byla plodem ideologie a nikoliv chladné mocenské kalkulace, to asi žiju na jiné planetě. Co že to mělo být za ideologii??

      A o ideologické motivaci „ruské invaze“ snad ani nemá cenu mluvit. Pokud za ideologii nepovažuje jednoduchý pud sebezáchovy.Totiž, ruské reakci na protidemokratický puč zosnovaný Západem není nic idelogického – každá země v historii, která chtěla přetrvat následující desetiletí, se rázně postavila proti tomu, aby nějací cizinci přímo na její hranici za použití násilí vybudovali režim k oné zemí nenávistně nepřátelský a agresivní.

      Nehledě na to, že ruská invaze na Ukrajinu je unikátní tím, že invazní vojska jsou neviditelná, a tím, že samozvaná ukrajinská vláda si stěžuje, že se Rusko opovážilo snížit dotace a podpory, které jednostranně a ze své dobré vůle poskytuje Ukrajině a spoustou jiných groteskních absurdit…

  12. marti napsal:

    Spoliehať sa na OZE bez atómových/uhoľných/plynových elektrární alebo bez záložných batérií, ktoré vyrovnajú časový rozdiel medzi výrobou a spotrebou nie je riešenie, ktoré by plne nahradilo dnešný stav, kedy máme elektrinu k dispozícii v dostatočnom množstve v ľubovoľnom momente potreby.
    Čo sa týka nových zdrojov energie, tak to môže byť ako s Hitlerovými tajnými zbraňami, veľa šumu a veľa bezbrehého optimizmu v konečné víťazstvo. Viem si predstaviť ako ruská FSB vytvorí spin okolo „nádejného“ zdroja energie, Nemci a Američania začnú na tom pracovať a výsledkom bude len plytvanie ľudskými a materiálovými zdrojmi na Západe v ich nekonečnej vojne.
    Či je pôvod ropy a plynu biotický alebo abiotický nemusí riešiť dostatok týchto zdrojov do budúcnosti. Neberiem do úvahy priemyselné napodobenie týchto podmienok, kedy by asi vstupná energia prevýšila výstupnú, ale samotný pôvod nerieši otázky typu: Vytvára sa dostatok zdrojov a v dostatočnej koncentrácii voči spotrebe? Sú tieto zdroje ľahko dohľadateľné a vyťažiteľné? a pod.
    Koľko je zdrojov ropy a plynu je dnes k dispozícii to záleží od toho pre koho tie dáta zbierate. Pre investorov do ťažby, pre vládu kvôli pomoci. Odhad týchto zdrojov má asi dosť stupňov voľnosti, takže sa dá obhájiť akékoľvek číslo z rozumného intervalu, ktorý je dosť široký, aby pokryl súčasne katastrofický scenár a pokojný spánok optimistov.
    Vývoj môže byť taký ako píše napríklad John Michael Greer. Že civilizácia na dnešnej úrovni mohla vyrásť vďaka koncentrovanej energii z uhlia, ropy, plynu a jadra a že po ich vyčerpaní sa budeme musieť vrátiť k jednoduchšiemu životu. Že tento pohyb nebude jednoduchý je asi jasné a bude (je?) to len ďalší faktor k (dnešnej?) nestabilnej situácii.

  13. Gerd napsal:

    Abiotická teorie o vzniku ropy má reálný základ a zákemci se mohou více dozvědět sledováním článků o komerčním podniku v Německu, konkrétně Drážďanech. Sunfire GmbH tvrdí, že dokáže proměnit vodu a v podstatě odpadní oxid uhličitý na uhlovodíkovou kapalinu podle přání – například petrolej, benzín a oleje. Proces zajišťuje Fischer-Tropschova syntéza, která za vyšších teplot (200-350 stupňů Celsia) přeměňuje směs oxidu uhelnatého a vodíku do kapalných uhlovodíků. Firma další detaily procesu tají, nicméně samotná syntéza je známa už od 20. let minulého století a použivaly ji za druhé světové války Japnsko i Německo, protože oběma mocnostem Osy chyběly vlastní přirozená naleziště a musely vyrábět náhražky z uhlí. Vylepšením procesu je elektrolytické získávání vodíku z vody. Energie získaná ze slunce a větru přemění vodu na páru z níž se běhěm elektrolýzy odstraní kyslík. V dalším kroku se z atmosféry získaný oxid uhličitý přemění na oxid uhelnatý a společně s vodíkem se z něj syntézou získává čisté palivo. Sunfire GmbH ukázala své zařízení, ve kterém reakce probíhá. Jejich prototyp dokáže vyprodukovat barel syntetického benzinu denně. Současná efektivita procesu prý dosahuje 50 procent, což je podle společnosti skvělý výsledek. Zároveň jsou tvůrci projektu přesvědčeni, že se efektivita procesu dá zvýšit na 70 procent. Celá technologie musí nyní projít testy a získat potřebná povolení, aby měli i investoři jistotu, že jde o spolehlivý produkt. Reálné použití uměle produkovaných pohonných hmot a zbavení se závislosti na Rusku nebo Saúdské Arábii je ještě daleko a podobně jako v minulosti jejich využití závisí na dostupnosti a ceně přírodní ropy.
    Takže je klidně možné používat přebytky elektrické energie z větrných a fotovoltaických elektráren na výrobu abiotické ropy, kterou lze skladovat.
    Potíž je jen, proč by se za takových podmínek Německo zbavovalo jaderných elektráren, ale za tím hledejme spíše Fukušimu a zelenou lobby.

  14. Gerd napsal:

    Z roku 2010 existuje jiná informace, že si americká společnost Joule Unlimited zaregistrovala loni patent na vlastní, geneticky přizpůsobenou bakterii druhu E. coli, která je schopná produkovat ropná paliva různých druhů dvakrát až třikrát levněji než je současná cena ropy. Potřebuje jen prostor, vodu, slunce a oxid uhličitý.

    V USA též spustili jiný proces přeměny slané vody na palivo, který zahrnuje extrakci molekul oxidu uhličitého z vody a současně produkci vodíku. CO2 a H2 vytvářejí následným zkapalněním palivo. Náklady na nyní používané palivo se pohybují pod čtyřmi dolary, cena však nezahrnuje náklady na logistiku – transport a skladování. Odhad ceny jednoho galonu paliva z mořské vody v současnosti činí 3-6 dolarů – což je příliš nejistý rozptyl, efektivní jen na spodní hranici.

  15. Řezníček z Brna napsal:

    Zajímavé téma. A teď do toho Daniel Křetinský (majitel fotbalové sparty) a jeho holding EPH ve velkém skupuje po Evropě plynové teplárny a hnědouhelné a černouhelné elektrárny. Proč to asi dělá chlapec?

  16. jjozef napsal:

    Stratfor: „Hlavnym cielom USA bolo a bude nedopustit spojenie Nemecka a Ruska“.
    Tak to bolo a tak je to aj dnes:spojenim potencialu Ruska a polostrova vznikla by totiz /uz vznikala/ hospodarska velmoc,odsuvajuca USA a dolar z vladnucej pozicie.
    s://www.youtube.com/watch?v=8tD71d6wcwY

    Co prednasa sef tienovej CIA tu na videu,
    to napisal predtym uz mnohokrat ,aj v kniznych publikaciach.A zopakoval to aj v poslednej knihe Ohniska napatia,vydanej v r.2015 /operativne prelozenej do slovenciny/.

    O citovanom „hlavnom cieli“ USA,
    Stratforom refrenovite hlasanom,neinformuju ziadne televizie.Preco asi?Odpoved by dal Orwell.

    Stratfor pise a prednasa pre politicku triedu,nie pre masy,nie pre „biomasu“.
    CIA /USA,US agentury/ disponuje tak silnou masmedialnou a obecne agenturnou kontrolou NATO priestoru,ze si moze dovolit vystupovat aj takto otvorene cynicky ,takpovediac bushovsky:“Darebakov,nech su kdekolvek,chytime a popravime“.Mame na to mandat,nik nam v tom nezabrani.

    Video tuto US nadvladu,takpovediac absolutisticku ndvladu nad Europou, ilustruje posolstvom:
    pozrite,akymi sme vladcami nad Ukrajinou! Ukrajinska biomasa,ktoru agenturno-medialne skrze svojich „zidobanderovskych“ oligarchov ovladame a vojensky vyznamenavame, je proste kanonenfutrom v nasich rukach.
    Internetu sa nebojime.Vladneme masmediam,vladneme politickej elite,vladneme europskym lidrom.
    EU je posledna US kolonia.Posledny bezmocny kontinent v rukach tlaciarov dolara,priam manifestujucich svoju machiavellisticku silu.
    Teda s vynimkou Australie,ta vsak plati len vypalne „za ochranu“.Nekrvaca drasticky.

  17. vlkp napsal:

    Tohle jsem k téma tu našel od nicku Reinwald v poště. Tak to , pro doplnění , přidávám dodatečně.

    tohle by mohlo být pro někoho, kdo neumí moc rusky aspoň trochu pochopitelnější. Ale nevím, jak to tam vložit a jestli to není něco proti něčemu:-) a tak to posílám vám..

    http://leva-net.webnode.cz/products/vodikova-budoucnost-lidstva-prevratne-zasedani-vedecke-rady-ruske-akademie-ved-exkluzivne/

Komentáře nejsou povoleny.