Slovenští učitelé chtějí příchod migrantů na Slovensko?


vyřeší

Ačkoli si můžete říci – co ten vlk zase blázní,  já si stojím za tím, že nejspíš ano! Přesněji- nikoli zdaleka všichni, ale nejméně jistá  malá část určitě, ačkoli nejspíše nevědomky!

Ale než začnu ten zdánlivý nesmysl  vysvětlovat, musím odbočit k tomu, jak tenhle článek vůbec vznikl. Má to co do činění s poslední, původně neplánovanou relací Hodina vlka na Slobodném vysielači minulou středu.Boris Koroni zkrátka v úterý zavolal – neuděláme mimořádnou relaci, protože cosi vypadlo? Řekl jsem ano, ačkoli mi bylo jasné, že to nebude úplně perfektní, protože  není moc  čas na přípravu. Nicméně  v té době už mi vrtala hlavou jedna velká podivnost- učitelská stávka na Slovensku. Ne, že by učitelská stávka v postkomunistickém prostoru byla něco zvláštního nebo že bych si myslel, že  slovenští kantoři nevědí roupama co dělat a  za co utrácet svoje hříšně vysoké mzdy. Nicméně o problém jsem se začal zajímat, protože mi přišel nesmírně podivný termín toho stávkového podniku.

Chápal bych, kdyby byla, velmi tvrdá a důsledná v době, kdy se na Slovensku jednalo o státním rozpočtu. To je ideální období k přitlačení na vládu. Ale v okamžiku, kdy je státní rozpočet čerstvě schválen a kdy jsou prostředky rozdělené a žádné další nejsou? Můj údiv nad  stávkou ještě vzrostl, když jsem se začal zajímat o cíle stávky- okamžité docela dramatické zvednutí kantorských platů o 140 Euro!!!, s cílem dosáhnout toho, že učitelská mzda postupně dosáhne 1,2-1,6 průměrné mzdy a do školství bude celkově napumpováno 400 milionů Eur na pomůcky a vybavení škol….

To už jsem zbystřil pořádně. 1,6 násobek průměrné mzdy? To je nějakých 40 000 Kč v České republice.  Přál bych takové platy učitelům. V Čechách i  na Slovensku. Ale nemám problém dopočítat, že něco takového prostě ani v jedné z našich zemí ještě dlouho neunese!!! A 400 milionů Eur do školství navíc?  To je suma s kterou by měl  zásadní problém rozpočet český a  ten je dvojnásobně velký oproti slovenskému!!!!

Takže  nastalo další pátrání, abych si ujasnil platové relace na Slovensku a případně našel další souvislosti. První údaj, který na mne vygůglnul, byla informace, že platy slovenských učitelů jsou ve vztahu k průměrné mzdě třetí nejmenší v celé EU. Čeští učitelé jsou asi o tři místa na tomto žebříčku lépe… Tedy údaj podporující spíše rebelii.

Nicméně  následovaly už jen samé podivnosti – z hlediska té stávky  a jejích cílů:

Například graf vývoje  průměrné mzdy na Slovensku mezi roky 2008-2014

Graf2014

Zdroj: http://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/mzdy/priemerna-mzda/

Takže  – v období 2008-2014 vzrostl průměrný plat na Slovensku o 19,5! Za  šest let! Konkrétně o 140 Eur.  Tedy přesně o tu částku,  kterou nyní chtějí stávkující a hned!!!!

A  stávkující chtějí stejné zvýšení hned a jednorázově!  Navíc na serveru Pravda.sk je další zajímavá informace

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/380540-ucitelom-platy-rastli-za-posledne-styri-roky-o-20-percent/

– že totiž  od roku 2011, kdy nastoupila Ficova vláda, vzrostla průměrná mzda slovenského učitele o 22%. Specializovaný server, hlídající platy, tvrdí, že o procent 16 a vyjadřující se šéf odborů  uvádí, že ten růst byl asi dvacetiprocentní.

Dodávám, že je jedno, který z těch údajů je správný, protože dosahuje za poslední čtyři roky stejný přírůstek jako průměrná mzda v celém slovenském hospodářství za roků šest!!!!

V tomto okamžiku už mi to nebylo jen divné, ale podezřelé!!! Ta stávka nemá logiku! Je špatně načasovaná, jasně  klade nereálné a pro současnou vládu nesplnitelné požadavky,  takže nějaká  dohoda  je vlastně vyloučena předem a  navíc – i kdyby Ficův kabinet nakrásně chtěl všechny požadavky protestujících akceptovat, tak  vlastně k jejich plnění nebude zavazovat sebe, ale vládu budoucí, která vzejde z voleb, které se mají konat za 5 týdnů!!! A udělá jí pořádnou díru do kasy na dlouhá léta  dopředu…

Tohle už mi začalo těžce zavánět!!! Divnost, podivnost, veliká, převeliká!

Tudíž jsem si řekl, že se chci dozvědět o problému daleko více!  A Hodina vlka na  SV SK k tomu byla ideální příležitostí. Zhruba v půlce vysílacího času, když byla probrána mezinárodně politická témata, jsem  převrátil role. Vzal jsem si pozici tazatele a na Borise začal pálit otázky  v souvislosti se slovenskou kantorskou stávkou, na které jsem nenašel  žádné odpovědi. A Boris byl zpovídaným… Prostě z vlka se stal zahradník a zahradník byl najednou vlkem 🙂

Nechci se míchat do slovenských událostí, nehodlám je na Slobodném vysielači ani komentovat, protože  věřím tomu, že Slováci si své trable vypořádají nejlépe sami, nicméně to neznamená, že se nebudu ptát na tamní problémy, když jim nerozumím a když mi navíc přijdou velmi podezřelé. Jakmile padly první dotazy a následné odpovědi, divil jsem se ještě více!

První, co Boris vzpomenul, bylo, že organizátorům stávky a demonstrace nabídl samostatnou , nejméně dvouhodinovou relaci na Slobodném vysielači, kde  by dostali nijak a ničím omezený prostor odprezentovat svá stanoviska. Výsledkem bylo, že organizátoři protestu, po kratším rozmýšlení, nabídku odmítli. S odůvodněním, že  SV SK je jaksi podezřelé radio!!!! A že se ho radši vystříhají!!!

Neuvěřitelné!!  Organizátoři střetu s vládou  nejdou do alternativního media, které jim dá prostor, jaký v mainstreamu nikdy nedostanou a navíc toto medium je samo  mimořádně  kritické k vládě, proti které bojují!!!! Přesto žádný zájem….

K tomu přišly další informace – že  akci organizují nikoli tradiční odbory, ale jakási nově založená organizace,  že  obrovskou podporu a  místo dostávají  stávkující v  protivládních informačních kanálech typu Deník N nebo SME a že nikoho ani nenapadne poukazovat na to, co jsme si zažili při poslední kantorské stávce v ČR – neustálé poukazování na ubohé rodiče, kteří neví, jak se postarat o bezprizorní děti, které nemohou chodit do školy, díky neodpovědným, sobeckým učitelům!!! Nic z toho se najednou nekoná! To už se ni  z toho všeho točila hlava tak, že jsem myslel, že se ukroutí. Jenže Hodina vlka na SV je pořadem kontaktním. A než to kroucení vlčí hlavou vedlo k její devastaci, objevil se ve vysílání přímým vstupem pan Juraj Poláček – takto jeden z členů redakční rady internetového denního časopisu na webu /jak se tento portál sám označuje/. V mé jednoduché češtině  – slovenský alternativní zpravodajský server, který je asi tak v současnosti 2x větší svým dosahem než Kosa.  A vnesl do vlkova totálního zmatku ohledně učitelské stávky jasno.

zazněla totiž následující fakta:

1- padla jména hlavních organizátorů, z nich například ten hlavní – jistý Pavol Demeš byl přímo namontován nejen do akcí protimečiarovské opozice, ale dokonce  snad následně prý  i do barevných revolucí, co jich po světě bylo. Řada  dalších význačnějších organizátorů se  aktivně zapojila do řídící činnosti mimovládních organizací, včetně těch, které jsou bohatě dotovány Sorosovým Open Society Found. Jako například v Čechách  tzv. think thank Evropské hodnoty. To pro přiblížení.

2- Demeš měl prohlásit před stávkou toto:

u

Jiný z organizátorů – jistý Ľudovít Sebelédi, měl zase konstatovat, že ..

že cieľom je zobrať Smeru vystupujúcemu proti migrácii percentá.

Zdroj: http://medzicas.sk/mimovladky-v-panike-busia-na-poplach/

Tohle už logiku mělo!

V jedné z předchozích Hodin vlka na SV SK jsem komentoval vývoj migrační otázky tak, že Fico, vzhledem k jeho postoji k migračnímu problému,  nejspíš vyhraje nadcházející slovenské volby a získá znovu absolutní většinu, pokud se nestane něco, o čem v dané chvíli nemáme tušení.

A že vlastně volby výrazně zúžil do odpovědi na otázku – chcete zde migranty nebo je nechcete?! Pokud je nechcete, pak volte mne, protože já jsem se svými prohlášeními sám vmanévroval do situace, že když nechci spáchat po volbách rychlou politickou sebevraždu, budu muset držet  současný antimigrantský kurz! Tehdy, ještě během vysílání téhle relace jsem byl virtuálně napaden, že dělám Ficovi a Smeru propagandu  a že fuj! Že Fico své voliče po volbách stejně prodá a otočí, atd.atd.

Nemám o Ficovi iluze. Stejně jako je nemám o Zemanovi. Jejich pozice je účelová, nikoli principiální. Nicméně  – opravdu těžko si představuji, že Fico bude mít následně možnost nějaké větší změny postoje – zašel už příliš daleko!

Takže máme jasno, proč se na slovenských školách stávkuje v nesmyslném termínu, proč jsou vládě kladeny  požadavky, které nemůže   akceptovovat i kdyby chtěla, navíc tak, že  by je musela plnit úplně jiná vláda. Není ve hře snaha organizátorů cosi získat pro bídně placené kantory nebo  pro podfinancované školy. Cílem je ovlivnit přímo výsledek voleb – sebrat Ficovi a Smeru procenta, aby nemohl vládnout sám, respektive, aby totálně roztříštěná koalice měla matematickou možnost sestavit vládní slepenec podobný tomu Ivety Radičové – respektive , slepenec ještě roztříštěnější. A k tomu bylo potřeba  vytvořit kouřovou clonu nějakého  „problému“ který zastíní historický malér  migrantské tsunami. protože na tom Fico boduje! tedy to, co jsem nazval skutečností o které jsme před pár týdny neměli ani tušení.

Nejde o učitele, ti jsou za klasické „bílé koně“ nebo chcete li, slovy pana Poláčka / a jistého klasika  – a já tenhle termín naprosto nemám rád / „užitečné idioty“!  Jde o to zvrátit mimovolebními prostředky  předpokládaný výsledek voleb stůj co stůj.

To je zřejmé a logické. Kantoři jsou v roli biblického mouřenína, co vykonal svou práci a může jít.  A neuvidí ani vindru, pokud vyhrají ti, co podle organizátorů stávky a těch za nimi – vyhrát mají.

Nicméně  – až sem je to vnitroslovenská záležitost a já bych kvůli tomu nic na Kosu nepsal – nanejvýš do povolebního komentáře, až bude u Dunaje odvoleno. Ale nikoli nyní. Nehodlám se  do slovenských záležitostí míchat.

Jenže tohle nadcházející hlasování na Slovensku má v dnešním kontextu úplně jiný význam než všechny předchozí parlamentní volby v této zemi od vzniku Slovenské republiky! Zde se nehlasuje jen o tom , kdo bude řídit stát příští volební periodu, at už bude jakkoli dlouhá. Jde tu o Evropu. Protože od 1. července tohoto roku Slovensko vystřídá Holandsko ve funkci předsednické země Evropské unie!!!! A nejen to – podle slovenského ministra vnitra Roberta Kalináka se téma migračních kvot znovu vrátí na jednací stůl v Bruselu už v dubnu. Bezprostředně po slovenských volbách!!! Viz:

http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/kalinak-v-aprili-budu-migracne-kvoty-znovu-na-stole-tentoraz-trvale-1053507

Už chápete mou otázku v nadpisu, zda slovenští učitelé chtějí příchod migrantů na Slovensko? A proč jsem na ní tamtéž odpověděl, že ano?

Je to celkem jednoduché – Slovensko má k dispozici na výběr jen dvě reálné vládní alternativy  – Fica a jeho Smer nebo onen mišmaš  stran a straniček, které mají jediné téma – jít proti Ficovi. A jestli mají nějaký další společný jmenovatel a sjednocujícího reprezentanta, je jím prezident Kiska. Ten je schopen udávat tón.  Jaký je jeho postoj k migrační problematice, kvotám, integraci migrantů na Slovensku je všeobecně známo.

z čehož je snadné logicky dovodit následující:

Pokud bude Fico donucen odejít do opozice:

-změní se výrazně postoj Slovenska k migrantům a migrační vlně. Ze země  tvrdě a důsledně odmítající nesmyslné požadavky Bruselu, Německa, Rakouska a dalších, se stane nově člen tzv. koalice ochotných.

-což nutně musí vést k oslabení pozice  hned na dubnovém jednání ministrů vnitra, protože pokud tam i ještě pojede Kalinák, bude už bez platného mandátu

-ještě daleko více si Brusel oddychne ohledně slovenského předsednictví. To nebude vykonávat rebel, který se s Bruselem soudí / podle mne špatně protože předčasně/ a který bude dělat potíže, ale bude tam nějaký vstřícný, v kramflecích nijak pevný a neostřílený  politický nováček s velmi vágní podporou těžce heterogenní vládní koalice,  kde lze navíc  snadno ještě přitlačit na její jednotlivé členy, kdyby náhodou dělal potíže

To už nezvažuji vnitroslovenské dopady vlády koalice s nejspíš velmi těsnou většinou, složené z nějakých 6 a možná i více stran. Přirovnal bych ji k autobusu se šesti řidiči a  šesti volanty. Myslíte, že něco takového může někam dojet?  Příklad kabinetu Ivety Radičové je, snad, stále ještě ve voličské paměti!  Jenže  o to  těm, co organizovali učitelskou stávku vůbec nejde. To, co jsem napsal, vědí nepochybně také. Stačí, když ten autobus se šesti volanty nějak samospádem pojede do konce roku! Protože  Evropa musí migraci vyřešit letos!!!  Když ne, tak  současní političtí lídři v zemích koalice ochotných budou v každých následujících volbách bez sebemenší šance. A povolný a ochotný Slovák místo Fica je terno.

Robert Kalinák sice tvrdí, že  automatické přerozdělovací kvoty jsou passé, ale já nemám žádný důvod tomu věřit. Stačí číst informace o stále více se zahuštující atmosféře ohledně migrantů a jejich chování v Německu, Rakousku, Švédsku, Finsku. O všemožných excesech. Ty už nelze zakrýt ani řízenou a selektivní informační politikou. Merkelová a spol. sice nyní vyhlašují, kolik desítek tisíc migrantů rychle odsunou , ale jedna věc je to vyhlásit a druhá provést. Některé země původu migrantů jasně prohlásily že nikoho zpět přijímat nebudou – Pakistán, Afghanistán, jiné to neřekly nahlas, ale tuto praxi důsledně vykonávají – Alžírsko, Maroko.

Lidskoprávní nevládky v západní Evropě už se navíc nechaly slyšet, že migrantům, kterým bude hrozit nucený odsun, poskytnou veškerou právní pomoc, aby mohli svou věc obhajovat před příslušnými soudy, včetně ústavních…. Takže vše bude na skutečně mimořádně dlouhé lokty! Jestli vůbec.  Robert Kalinák se podle mne hrubě mýlí, když říká, že automatické kvoty už nehrozí. Hrozí. protože  je to jediný rychlý prostředek, jak rozředit migrantský tlak v Německu a dalších zemích, které si migranty loni v létě nesmyslně pozvaly domů! To se rychle nechá udělat jen tím, že  vzpurná východní Evropa bude donucena k tomu, aby také dostala svůj díl!  Dobře si všímejte  toho neustálého volání všech německých, rakouských, švédských, holandských, belgických a zejména bruselských politiků po tzv. spravedlivém rozložení zátěže! A tento tlak letos vygraduje. protože je to výrazně snazší, rychlejší  a efektivnější než postarat se o ochranu vnější hranice EU!!! A hlavně- doma to okamžitě přinese snadné a rychlé politické body!

Takže o tomhle jsou pro mne nadcházející slovenské volby a proto jsem se rozhodl tohle téma zdvihnout   a mluvit o něm. Prostě viděno z Čech – Evropě a samozřejmě ani České republice nemůže být jedno, kdo bude sestavovat příští slovenskou vládu.  Protože  ta nebude vládnout  jen Slovensku, ale za nedlouho i celé Evropě. V  její, od II. světové války nejtěžší hodince.

O tomhle je tenhle  autentický výrok stávkového lídra Ľudovíta Sebelédiho

Z čoho by ste toho pol roka žili?

Ja by som žil z lásky z toho, čo som spravil. Samozrejme, väčšina učiteľov, ak by bola nútená, si vie zohnať inú prácu. Takisto aj ja. Ale nemyslím si, že táto vláda to bude hnať do takého extrému. Podľa mňa sa to začne lámať vtedy, keď sa v médiách objavia štatistiky, že percento úspešnosti Smeru klesá. Ak klesne o päť percent, štrajk bude úspešný.

Vy si myslíte, že vaša iniciatíva môže znížiť percentá, ktoré Smer môže získať vo voľbách?

Iste.

Zdroj: https://dennikn.sk/340175/ucitelia-oznamili-ze-budu-strajkovat-vydrzim-aj-pol-roka-hovori-sef-novych-odborov/

At se na mne nikdo ze stávkujících a jejich sympatizantů nezlobí- pokud budou úspěšní, pak to znamená, že chtějí mít na Slovensku islámské,převážně ekonomické migranty /tolik, kolik se jich tam vejde/- viz poslední slova místopředsedy Evropské komise Franka Timmermanse o tom, že více než polovina tzv. uprchlíků jsou ekonomičtí migranti z bezpečných zemí!!!! viz  http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/393060-vic-nez-polovina-bezencu-jsou-ekonomicti-migranti-ukazala-dosud-nezverejnena-cisla.html   a svou činností jim otvírají brány na Slovensko /což je jejich svaté právo/ dokořán. Ale bohužel také do Čech, Madarska, Polska , do baltských zemí….

Tohle je ve hře 5. března na Slovensku.

Sebelédi má pravdu – z  jeho úhlu pohledu bude stávka úspěšná, když Fico a Smer přijdou o 5%. Mizerných 5%… Protože tady někde se bude lámat vládní většina.

Být slovenským voličem velmi bych si tentokrát rozmýšlel, jak naložím se svým hlasem. Slobodný vysielač a jeho posluchači jsou na Fica velmi nabroušení. Vůbec nepochybuji, že k tomu mají tisíc a jeden dobrý důvod. A že všechno, co současnému premierovi a jeho blízkým vyčítají bude pravda.

A že hledají alternativu, jak svou volbou pozitivně změnit poměry v zemi. Zbavit ji / aspon z části / korupce a posunout dopředu. Tohle chápu. Jenže  je otázkou jestli speciálně 5. března se nebude hlasovat o úplně něčem jiném – totiž o volbě menšího zla. A při rozměru migrační tsunami – výrazně menšího zla. Ano, pokud zase vyhraje Robert Fico a sestaví  vládu, Slovensko si nepolepší. Staré pořádky zůstanou i nadále. Se vším, co k tomu patří. Nicméně nepřibude žádný nový problém historického rozměru. Který  do budoucna má potenciál problému romského!!! Či spíše většího.

Přiznám se, že  osobně bych v této chvíli nezvažoval alternativy pokusu  s nějakou novou stranou. O které nic nevím. A jen doufám, že  když se dostane k moci, tak bude poctivá…. Ačkoli mám následující zkušenosti z voleb minulých

-at jsem volil koho volil, nakonec byli všichni stejní

-až do Ficovy vlády se navíc krvavě hádali a často  se ukázali těžce neschopní a nekompetentní

– u  malých a nových stran vůbec není jisté, že se vůbec dostanou do parlamentu a hlas s velkou pravděpodobností propadne

-když můj hlas propadne, stoupá šance Kisky a jeho názorových souputníků, tedy šance vítačů

-když hlas nepropadne a moje nová strana se dostane  do parlamentu, pak bud skončí v opozici a stejně nebude moci dělat to, kvůli čemu jsem ji volil nebo, pokud to hodně vyjde, bude součástí vládní většiny. Ale nejspíš velmi marginální, takže to vyjde stejně – nebude moci dělat svůj program a co že to říkal  Demeš ? Tohle:

u

 

-takže  tyhle volby nejsou o výběru lepší varianty pro Slovensko, ale o volbě menšího zla pro pro Evropu, takže prostě budu volit zlo. To menší.

Takhle bych uvažoval já, kdybych byl březnových voleb účasten. Ale   jsem dalek toho, abych kterémukoli čtenáři ze Slovenska cokoli doporučoval nebo vnucoval. Jen sděluji svůj názor. Protože, jak už řečeno, výsledek jejich volby se mne tentokráte  velmi týká.
Pro úplnost dodávám, že nejsem agentem Směru ani jeho placeným či neplaceným propagandistou, ani neznám nebo nemám v příbuzenstvu žádného člena  této strany ani nejsem nějakými zájmy či přátelstvím s nikým z jeho řad a sympatizantů jakkoli spojen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.