Dalík dostal bůra a Česko mění občany za teroristy? Doplněno o jednu spekulaci, s kterou ještě nikdo nepřišel.


Tohle není klasický článek mé provenience – se snahou po analýze a pečlivě vyzdrojovaný. Vnuk má prázdniny a se ženou jsme se s ním včera toulali kolem městysu,aby také něco viděl. A já mám jen málo času na jeho promyšlení a napsání. Ale nechme dlouhých řečí a pojdme  k oběma velkým úterním tématům – pálce pro Dalíka a propuštění  v Libanonu unesených českých občanů  jen letem světem. Protože si neumím představit, že bych jen tak nechal proběhnout  bez povšimnutí.

Jsem si vědom že  nemám šanci naplnit hned první přikázání z tzv.  Šipošova devatera dobrého autora /viz záložka na hlavní straně Kosy/, které zní:

1) umět přidat něco nového k tomu, co už se píše ve zpravodajství;

Ne, nic nového nepřidám. nevidím do zákulisí  a jen zpracovávám informace  z hlavních sdělovadel a názory jiných. Není tedy originální pohledy kde brát. Ale  přesto si nějaký komentář neodpustím.

Začnu Dalíkem:

Přiznávám, že mne včerejší rozsudek velmi potěšil. Po tzv. „svědectví“  bývalého velvyslance USA Grabera, po zákazu americké prokuratury, aby se odpovědělo na naprosto klíčovou otázku – je informace o korupci ohledně Pandurů  v depeši americké ambasády z Prahy pro Washington, tak jak ji zveřejnil server Wikileaks pravdivá? , jsem byl názoru, že šance na to, že Dalík dostane flastr, naprosto mizivá.

A ejhle – soud osvědčil kromobyčejnou dávku zdravého rozumu. A nejspíš mimořádnou dávku osobní statečnosti, protože tlak na soudkyni Čeplovou a kolegy musel být nepochybně, z různých koutů, úděsný. K pesimismu mne velmi motivovala i soudní rozhodnutí ve věci trafikantů, nedávné, více než podezřelé propuštění Alexandra Nováka, zrušení rozsudků soudce Šotta v kauze Bárta, neuvěřitelný rozsudek v kauze Nagyová a vojenští špioni a spousta dalších , pro laika šílených soudních výroků. Však sami pamatujete. A nyní natvrdo pět let a pět mega peněžní štráf….. Pro nedotknutelného!!!!!

Ta radost byla o to větší, že  jsem sledoval nedávný slet modrých na jejich kongresu- už zase natřásali křídla!-jak se vypořádali s korupcí, odstřihli od starých praktik, mikrofon tu sebechválu v podstatě nestačil ani pobírat. A šli dál – v několika příspěvcích dokonce opakovaně zaznělo, že byli šikanováni justičními orgány a že všechny akce státního zastupitelství  proti jejich lidem neměla žádný reálný základ, jen snahu poškodit ODS a nasadit jí kmotrovskou nálepku. A že všechna obvinění skončila nakonec osvobozením  a že TO TAK BUDE I V KAUZE DALIK!!! Diskutující o tom vůbec nepochybovali.

Byli si modruzi a modružky nebetyčně jistí,  jak to s  Dalíkem dopadne. A nyní tohle!  Elitní advokát z adresy pro každého velkého  …….. /dosadte , co vám libo/ Dr. Sokol, podal na místě odvolání.

Před druhou instancí to bude zatraceně  těžká bitva – pamatujete, kdo má ležet na justici?   A  verdikt včerejšího projednávání se může lehce změnit  v totální blamáž, protože půjde o hodně. Co kdyby náhodou prominentní hoch, který kdysi vlastně řídil tenhle stát, začal mluvit. A  že toho ví mimořádně mnoho. A na kde koho, o tom není pochyb. Byl to on, kdo po volbách 2006, které skončily patem, „udělal“ soc dem poslance Pohanku a Melčáka a tím zajistil většinu Topolánkovi. Aby mu, podle, samozřejmě jen sprostých pomluv, následně dělal prý tvrdého a velkého inkasistu. Byl to Dalík, který jel před tím v kauze Kořistka a byl to Dalík, který odstartoval Topolánkův pád, když  tlačil na reportéra ČT , aby cosi neodvysílal…. Ovšem soudkyně Čeplová při zdůvodnování rozsudku neopomenula naznačit, že Dalík dělal Topolovi inkasistu i u pandurů…. Jaký div, když z odposlechů se jeden dozví, že Topolánek  Dalíkovi sděluje, že s ním stojí i padá!

Jistě, fanda ODS a lumpenpravice  okamžitě namítne  – vlku, ty se tu snažíš  Dalíka ukřižovat, aniž by jsi znal spis! To je pravda. Spis neznám. A  znát nikdy nebudu. Přesto si tvrdím, že si podložený názor vytvořit lze. Například tak, že  končící vláda Jiřího Paroubka původně objednala 200 transportérů za 20 miliard Kč. Topolánek and his Boys ten kontrakt Steyru /General Dynamics/  následně vypověděli, protože  pandury údajně nesplnily armádní zkoušky, aby následně ty samé pandury nakoupili  „jen“ za 14 miliard, ale vtip byl v tom, že  že jich už byla jen stovka, tedy polovina původního počtu  a  aby všechno dostalo korunu, tak každý z těch transportérů pro Armádu ČR, byl 4x dražší než stejný /nebo snad i lepší stroj/ pro armádu portugalskou!!!! Kdybyste chtěli detaily, pak zde:

http://domaci.ihned.cz/c1-52263530-predrazene-pandury-cesi-za-ne-zaplatili-ctyrikrat-vic-nez-portugalci

Byla opravdu Topolánkova vláda  a experti na MNO praštěni příslovečnou pavlačí, že  oproti původnímu kontraktu zvedli cenu jednoho stroje o 40%? Byli to naprostí neumětelové, že zaplatili 4x více než jiná alianční armáda? Já myslím, že tohle všechno mluví jasnou řečí. Naprosto jasnou. Nicméně vím, že tohle k výroku o vině nestačí. Stejně jako  tvrdá intervence bývalé ho generálního tajemníka  NATO, George Robertsona, který u tehdejší mnistra obrany Vondry loboval za nákup od Steyeru/ General Dynamics.

Jenže  soud měl k dispozici listinné důkazy, které zajistila RAKOUSKA POLICIE u manažerů Steyeru. Dále pak prohlášení jednoho z manažerů Steyerů do skryté kamery Janka Kroupy, že  na úplatky měl tento koncern  2% z celkové ceny… Ale i kdyby nic z toho nebylo pravda – jsou tady ty proklaté americké vládní depeše, zveřejněné Wikileaks…. Námitka , že nejsou pravé, neobstojí. Ani jiná, že to nelze brát za důkaz, protože Američané jejich pravost nepotvrdili. Kdyby  to všechno bylo falsum nebo částečné falzum, co zveřejnil Assange a spol. pak by asi Bradley Manning – tehdy seržant americké armády   nedostal od  amerického vojenského soudu 35 let přísné káznice….

Konečně tedy došlo i na velké ryby. Konečně je opět ODS připomenuta její opravdová minulost. Konečně došlo na opravdu NEJVYŠSI  korupci. Jen nechápu to, že Rath dostal, za korupci o dva řády menší,  8,5 roku a finanční štráf 21 milionů. Ačkoli Dalíkův deal byl opravdu o dva řády větší….

Nicméně, pokud by to stejně dopadlo u odvolacího soudu ….. začal bych si myslet, že se nám poměry  v Česku začínají přeci jen trochu měnit k lepšímu. Že ten skok na korupčním žebříčku  skoro o 20 míst kupředu meziročně, přece jen nějaký fundament má.

A ještě jednu věc si neodpustím – část mainstreamu okamžitě přišla s tvrzením, že  došetření tohoto případu a   některých dalších prý vlastně je zásluha Nečasovy vlády!!!!! Ta prý rozvázala ruce policii a státním zástupcům, aby šetřili i největší ryby…. Pokud tuhle evidentní drzost pronáší někdo s modrou knížkou, chápu to. Je to stejná věc jako to, že  jsou dnes jinou stranou a  s minulostí nemají nic společného – členstvo se zjevně nepočítá 🙂 🙂 🙂

Ale když tohle píší tzv. seriozní žurnalisté? Tak to je opravdu na pováženou!! Krátká pamět nebo neobyčejná sprostota a  drzost a pohrdání občanem? Představa, že  Nečas  s Kalouskem uvolnili někomu ruce, aby ten dostal jejich provalené figury a nakonec i je samé před soud, je až tragicky směšná a trapná!  Ne oni jen podcenili situaci a ve své bohorovnosti odvolali z funkcí Martinů, Veseckou a Rampulu. A na pár týdnů nechali bez dozoru Lessyho, Zemana a Bradáčovou. S  tím, že  ve službě ještě zůstalo pár tvrdých a zásadových poldů jako třeba policejní rada Mazánek z kauzy  CASA. Vzpomínáte, jak vyjel proti němu Kalousek? Vzpomínáte, co si museli vyslechnout Šlachta a Ištván kvůli Nečasovi, Nagyové a spol. Skutečně někdo myslí vážně, že  Nečas s Kalouskem tohle iniciovali? A mám připomínat vyhazov Pospíšila za to, že on instaloval Zemana a Bradáčovou do  funkcí? Tohle má být to rozvázání rukou?

Takže, když to shrnu – díky Nejvyššímu za ty dary s Dalíkovým soudem! Dobrá zpráva pro Česko.

Druhým zdrojem palcových titulků včerejších novin bylo propuštění 5-ti unesených Čechů v Libanonu.  Media se včera  pojímala základní otázkou – co za to únosci dostali?  V čase, kdy to píši – tedy těsně před hlavními zpravodajskými pořady ČT a ČRo, už kolují zprávy, že libanonský tisk, odvolávající se na informace z libanonských tajných služeb, píše, že  ČR své občany vyměnila za  Libanonce Abu Fajada, který sedí/seděl v českém vězení a Američané požadovali jeho vydání do USA kvůli teroristické činnosti  a obchodu se zbraněmi.

Nebudu za  chytrého, ale tohle muselo napadnout každého, kdo má za sebou delší praxi z minulého režimu v disciplině zvané  -čtení mezi řádky.

Jak jinak chcete interpretovat větu že… unesení Češi byli v Libanonu nalezeni……

Nalézt mohu ledacos – hříbka, stovku, mobil, ale pět unesených Čechů? Nejen to – oni ti nalezení Češi nebyli odtransportováni okamžitě  domů, ale  z nějakého důvodu si dál sedí v Libanonu? Proč? Inu kvůli výměně! Kdyby šlo o výkupné, tak už by byli dávno doma. Prachy by šly z ruky do ruky.

Takže  jediná možná odpověd zní – výměna!!! A je celkem jedno, kdo nad čím bádá.

Otázkou ovšem je, jestli z toho má mít člověk radost… Přiznám se, že nevím. Škodolibost, že Američané utřeli v  ohledně Fajada nudli, je naprosto nemístná a osobně dodávám, že hloupá. Bud nám vadí  migranti, že mezi nimi jsou teroristé nebo nám nevadí. Jestliže vadí, pak jsme zřejmě pro prevenci. Což nepochybně platí i  pro Fajadův případ. Námitky, že  americké požadavky na vydání stojí na vodě, je nesmyslná. Obvinění migrantů, že jsou budoucími teroristy je daleko slabší. Ale oba  případy jsou pravděpodobné.

Já spíš přemýšlím nad jinými věcmi.

-je jasné, že  teroristé z celého světa nyní ví, že když unesou nějakého občana ČR, pak mají dobrou šanci udělat výnosný kšeft!!!  Hodně dobru šanci. Tohle už je totiž druhý případ, kdy se republika před únosci zřejmě ohnula. Tou první bylo propuštění těch dvou děvenek v Afghanistanu. Ty také nebyly vráceny jen tak a pro nic za nic…

A by mi bylo správně  rozuměno, jsem rád, že  jsem nebyl v kůži toho, kdo  o obou výměnách rozhodoval!!! Chápu, že  je tam velký lidský rozměr. Nikdo mi nemusí říkat – měl bys stejné pochyby, kdy byl unesen tvůj syn…. To chápu. Jenže dnes to stojí tak, že můj syn může být unesen tím spíše, že Česko  na požadavky unášející   strany slyší. Ale nechci si hrát na tvrdáka a principialistu až do poslední kapky krve někoho jiného. Jak jsem napsal, jsem rád, že rozhodnutí nebylo na mně….. Třeba bych pak rychle zjistil, že pro tohle řešení sám zvedám ruku. A nepochybně vím, že těch superstatečných za  cizí životy se objeví na českém internetu až až….. Přesto – rozhodla vláda dobře nebo špatně? Nevím. A diskusi neotevřu. Ne po tom, co všechno si musel přečíst Leo K.

Ale pojdme dál, je tu ještě pár  dalších podivností

Třeba  to, co vlastně tahle partička v Libanonu dělala?  Pokud vím, byli tam nejméně dva, nikoli tuctoví, advokáti. Jeden z nich byl dokonce Fajadův obhájce! Dál tam byl příslušník Vojenské rozvědky a to dokonce zřejmě pracovně  a oficiálně!!! To nebyla partička turistů!!  Už proto ne, že ten, kdo je měl unést byl Fajadův bratr!! Který jim dělal taxikáře. Náhoda? Ani náhodou!

Zvláštní ovšem je, že o celé věci jednala zejména vojenská rozvědka s libanonskými bezpečnostními službami…

Kdybych měl spekulovat, tak.. no prostě, jak moc je vyloučeno,  že celý ten únos prostě byl v režii libanonského státu? A  že prostě  „unesení“ Češi  tam byli jako jakási neoficiální delegace, ale dostatečně oficializovaná? Nejspíš velmi málo – zopakujme si – Češi byli nalezeni.. Češi neodcestovali hned.  Takže nějací kriminálníci je jen tak pustí? A to v dobré víře, že dostanou, co chtějí? Nebo je to tak, že je kdosi pustí, protože ví, že oficiální  Libanon si ohlídá, aby do země z Česka přišlo, co přijít má?

Ostříží ratlíci, hlídající českou demokraturu nyní budou pátrat a pátrat. Jak to, že nepátrali už po tom,  co bylo za propuštěním těch dvou studentek v Afghu?  Když nebudeme znát tuhle odpověd, je jakékoli šetření libanonského únosu bez naděje  na úspěch…

A co takhle, kdyby se objasnilo, proč by v Libanonu v této věci se angažoval v minulosti i šéf protimafiánského útvaru české policie – Šlachta?

Zahustěme ještě tenhle podivný guláš ověřenými informacemi o tom, že  Fajad i Libanon tvrdili, že jde o pracovníka libanonských tajných služeb a všechno opepřeme tím, že Libanonec byl občanem Ukrajiny a zastupoval v mezinárodním obchodě jednu z největších ukrajinských zbrojovek…. A k tomu tlak Američanů na jeho vydání za každou cenu, takže  do Čech vydali i Kevina Dahlgreena, který je podezřelý z vraždy svých příbuzných v Brně. Což měla být zřejmě předplatba za odvezení Fajada do Států…

Lepší propletenec by nevymysleli ani Ian Fleming s Johnem le Carrem dohromady a  že ti dva ohledně špionážních fantazií  jsou prý nedostižní….

Jestlipak by je náhodou takhle nenapadlo,  že někdo řešil problém  jak nevyhovět mocnému  příteli, který cosi chce a  přitom si ho nerozhněvat, protože vznikne situace,  kdy nebude lze nevyhovět?  Ale to už zacházím příliš  daleko, že by byl někdo  ze zdejších až tak rafinovaný? A že by odpovědní měli až tak velkou odvahu hrát takovouhle hru? Hluboce bych před nimi smekl. Ačkoli nemám klobouk. Šel bych ho koupit. Ale už jsem z té fantazie vystřízlivěl.. Jsme přece v Česku..

Takže  se uvedu do normálu – lidsky jsem za obě ta propuštění rád. Jednoduchá logika mi říká, že další únosy Čechů v cizině jsou na spadnutí….

Takže tolik rychlé vlčí úvahy nad Dalíkem a propuštěnými v Libanonu.

Ranní dodatek:

Zdá se, že některé věci se objasnují překvapivě rychle. Správně  asi bude úvaha o tom, že  akci s únosem české skupinky připravila a zorganizovala libanonská tajná služba. Která rozhodně nehodlal a nechat dopustit, aby její agent byl vydán do Spojených států.

Pokud je pravdivý tenhle dnešní článek na novinkách.cz

http://www.novinky.cz/krimi/393640-cesky-zpravodajec-vbehl-do-lecky-protoze-selhala-komunikace-tajnych-sluzeb.html

V tom případě  je jasné, proč byl do akce zapojen Robert Šlachta a jeho UOOZ.  A je kouzelné, že akce byla připravena jednou českou zpravodajskou službou a druhá o ní minimálně věděla. A stejně tak věděla, že jde o past a boudu. Nicméně nedošlo k výměně informací a to zřejmě úmyslně. Zkrátka česká praxe. Stejnou českou praxí je, že packalství jde za Vojenským zpravodajstvím. přirozeně, když tahle služba byla úkolována Nagyovou, aby  šmírovala její sokyni v lásce, když konala dohled nad řidičem a  a jeho milenkou, tak se těžko lze věnovat důležitým věcem!  Hrdinové z Afghanistánu   holt české Bondy zformovali do podoby Hloupý Honza. Ačkoli s touhle kauzou už nic moc společného neměli.

Co ovšem mi v článku Novinek logicky neklape je, proč že  do akce, která měla vést v podstatě k osvobození Čecha, uneseného v Libyi,  zapojil Fajadův obhájce a proč tam byli dva novináři z Jindřichova Hradce!!!! Chápu účast zpravodajského analytika a překladatele…Ale ten advokát  a novináři???

No a právě nyní slyším na Radiu Plus, že Češi v Libanonu nebyli uneseni, nýbrž ,že byli hosty libanonské strany….  Nechtěl bych být takovýmhle hostem.

No a mohu pokračovat dál – při psaní článku jsem konstatoval, že bych nechtěl být v kůži těch, co rozhodovali o výměně. Zda měnit nebo ne, že bude dost těch, kteří budou za  zásadní a vyřvávat, že s teroristy se nevyjednává.  Právě poslouchám debatu komunistky Konečné a exministra Pospíšila, zvaného důvěrně Jiřina. Moc pěkné! Konečná  je  spíše pro výměnu a vadí jí stejné věci jako mně. Chlapák Jiřina je tvrdý! S  teroristy  se nevyjednává. A basta! nevyjednává! Prostě chlapák  každým coulem. Tuším, kdo bude  dalším takovým. Tušite to také?

Polední dodatek:

S  tím jak jde den a přicházejí  informace, potvrzující, že prostě Libanonci vyvolali nejprve dojem, že mají informace o českém občanovi,  který je zajatý libyjskými islamisty. Takže se  do věci zapojila vojenská  rozvědka. Evidentně to bylo s požehnáním nejvyšších vládních míst. Nechme nyní stranou velmi podstatné náznaky, že civilní rozvědka, na rozdíl od vojenské znala některé zásadní detaily o Fajadovi a  libanonském prostředí, které vojenští Bondové neměli a nesdělila  je.Jakkoli je to odporné a trapné. Jde o cosi jiného.

Možná, že jde opravdu o jednoduchý komplot a léčku oficiálních Libanonců , jak dostat Fajada zpět a nedat Američanům. Ale proč by  tam jel ten Fajadův advokát? Když se jedná o Čecha uneseného v Libyi. Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc  se nabízí následující vysvětlení  – nepřišli náhodou Libanonci třeba s takovouhle nabídkou :

My vám dáme informace, kde je ten unesený Hrůza /nebo dokonce zprostředkujeme propuštění Hrůzy, protože na to máme dráty/ a vy nám za to pustíte Fajada. To dává smysl. Proto překladatel, proto advokát, proto z Vojenského zpravodajství analytika, vyhodnucující údaje a nikoli  nějaký operativec / typ Bond/.

A samozřejmě , že Libanonci jen blafovali a jejich záměr byl prvoplánový – léčka a následně výměna zajatců. Ale vůbec by mne nepřekvapilo, kdyby za pár týdnů, měsíců přišla informace, že se podařilo Hrůzu z Libye  osvobodit/získat. Dokonce to mám za docela pravděpodobné. Protože  když by šlo jen o Fajada, tak ta výměna už mohla být provedena dávno.  takže  chci doufat, že opravdu je Hrůza součástí tohoto podivného kšeftu. To už by byla hodně povedená operace! Člověk by si řekl, že neplatí daně na špiony nadarmo.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.