Brexit – popírání mýtů a tušení souvislostí I. Dnes o lži za 127 miliard USD a o tom, proč vlk selhal.


Když  jsem v pátek  ráno po probuzení  zjistil, jak dopadlo britské  hlasování, připadalo mi,  že  jsem nastoupil do stroje  času  a vrátil  se o padesát  let nazpět. No přesněji  – o 48. A  to konkrétně  do přesného data  -21.srpna 1968. Tenkrát  ráno po probuzení  jsem dostal stejnou  ránu  do hlavy  – obsadili  nás  Rusáci! Ten pocit  kolem žaludku  do smrti srtoucí nezapomenu. Už nikdy jsem jej  v životě neměl, ani  při těch největších životních prohrách nebo ztrátách, které  mne  od  té doby potkaly. Až   zase v pátek  ráno po  britském Leave. A  to nikoli  kvůli  tomu špatném  odhadu, který  jsem tak hloupě narcisistně  odprezentoval ještě  ve čtvrtek  večer, abych sám sobě  a celému světu předvedl, jak to mám zmáknutý!  Ještě  jednou  se  za  tuhle  hloupou  frajeřinu všem  čtenářům Kosy  a posluchačm  Slobodného vysielača  omlouvám.   Ale  vratíme  se  k  tomu mému , po druhé v životě  opakovanému, pocitu kolem žaludku. Či spíše křeči. Brexit  je pro mne  historická  událost  stejného  významu  jako tehdejší   brutální  sovětská okupace. Nic  takového mne  například  nepostihlo ani při  Listopadu 89, ani  při  11.září, no prostě nikdy.  Až v  pátek 24.června  2016.

Snažím se tu událost, to, co  k ní vedlo a zejména,co všechno bude znamenat  nějak utřídit a  pochopit. Asi čekáte, že  jsem také  měl napsat – a zjistit, co z  toho nakonec  bude.

Vážení,  to poslední  vám  ani trochu  neslíbím.  Protože  nemám sebemenší  ambici  dohlédnout  něco,  co se prostě  dohlédnout nedá. Už kvůli  tomu,  že  jestliže  Britové nakonec EU opustí,  vůbec netuším, v  jakém časovém horizontu  bych  ty  důsledky  měl  jako   rekognoskovat. Protože  soudím, že  nějaké prognozy dopadů   se dají dělat  dnes  tak max. na   5 let. Ale  jsem si zcela  jistý  tím, že  realizovaný  Brexit  bude mít  zásadní  důsledky pokud ne pro úplně  celý svět, tak určitě  pro Evropu, její okolí a evropsko atlantický  civilizační prostor klidně  i za  sto let! Ano, opakuji  to – důsledky  tohoto rozhodnutí britských  voličů   nepochybně  budou  nějak a ne málo  působit  i v  roce 2116. Jestliže  svět, tak jak  ho známe  nezničí  III. světová  nebo nějaká  další  definitivní válka. Možná si nyní  říkáte – hele    vlk už je  jako Cameron, ten také  říkal, že  jestliže  se  odhlasuje  Brexit, bude válka  a on  to  předtím popíral  a označoval  britského premiera  za   naprosto neodpovědného  panikáře a účelového  lháře. Ne, nejsem v  rozporu  sám se  sebou – mé přesvědčení, že  Brexit  jako takový  nebude  důvodem k válce nebo její  roznětkou o  čemž  Cameron  přesvědčoval demagogicky  na poslední chvíli  voliče, je neměnné a zůstává.

Ale  dostáváme  se k  prvnímu  tušení souvislostí  – Brexit  rozhodně  nepřispěl ke  zvýšení  stability  ve  světě. To snad  je  jasné. Naopak – oslabil ji. A  to celkem významně.  Navíc  ukázal, pro některé  z vás volím slovo – potvrdil, naprosto  zoufalý  stav  tzv. elit,  které VEDOU  a ŘIDI  západní  civilizační  okruh. Ale  všechno popořadě. K  tomuhle  se ještě  dostaneme. Protože  tenhle  článek nebude  jediný  svého druhu. Je mi jasné, že   z něho vznikne  stejnojmenný seriál. Ale na  rozdíl od  všech předchozích,  s výjimkou Uprchlíků, nemám ani hrubou  představu, kolik že bude mít  dílů. Jedno  vím ovšem zcel a jistě – zítra určitě  vyjde další pokračování. Autorem ovšem nebudu já, nýbrž  Leo K. který mi poslal článek, zabývající  se  speciální stránkou Brexitu. kterou mám sice také  na  svém předběžném seznamu, ale  on  už  to pojednal a musím říci , že  z mého pohledu naprosto dokonale. Ušetřím si tedy práci.

Tuhle  předmluvu  uzavřu  následující  poznámkou- ten  seriál píši  ze  tří hlavních  důvodů

-abych  sám pro sebe  zrekapituloval  všechno, co se ohledně  Braxitu stalo a  o čem vím a  co chci mít  někde zachycené, protože   co nevidět se na tuhle událost  nabalí  spousta  balastu  a zavádějících  informací, také  demagogie  a vyslovených lží

-abych , pokud možno okamžitě, dokud   si pamatuji  fakta,  rozbořil řadu mýtů, které  jsou nyní v  Čechách a  na  Slovensku s  Brexitem spojovány

-abych přiměl k uvažování  ty  z  vás, kteří  se nad  výsledkem britského referenda  bezmezně  radují a  jásají, jak to ten Brusel dostal od  hrdých a sebevědomých  Britů nafackováno  a jak bychom  je měli následovat.  Především vám je   věnuji  tenhle  seriál, chci vás  přimět k zamyšlení. Vím, že  mnohé  z vás   a některé  na  trvalo naštvu.  Udělat  to musím. Kvůli  tomu mému  pocitu kolem  žaludku…. Nikoli proto, že  chci někoho naštvat.

A  ještě  jedna  věc – budu se snažit  jednotlivé  díly  držet  v nějaké  rozumné  velikosti. Vždycky pojednat  jedno, maximálně  dvě  témata. tak, abych na vás  nevalil žádné  klády  o 4 000 slovech. Dnes  to bude o příčině  vlkova  čtvrtečního selhání.

Začnu  u  té své  omluvy, ohledně  té  namyšlené prognozy  výsledku  referenda.  Nepřijde  vám zvláštní, že  se nikdo nepokusil o nějakou  analýzu  toho, proč  se  tak flagrantně  zmýlily úplně VŠECHNY  odhady  veřejného mínění?  Proč  sázkové  společnosti  měly  tak  konečnému  výsledku  odporujícně nastavené kurzy? Proč   tak  se tak  ohromně  mýlily  finanční trhy  a ti,co na ně  mají vliv, zejména  investorská veřejnost  a to ta  drobná  laická  tak i  ta  profesionální  a globální? Proč  byly  totálně v nedbalkách  zastižené  politické  elity, které  sice před  referendem  hlásaly, že  mají plán  B, ale  nyní je  zřejmé,  že  je  to jako vždycky  a žádný plán B  neexistuje. A  to nejen  v Bruselu a  EU, ale  zjevně  ani ve Velké Británii?  A tam ani  u poražených, ale  ani  u vítězů?!!

  Přesně  toho posledního by  si měli všimnout  ti,  z nás, co jsou tak očividně  nadšeni   tím  britským, lépe  řečeno -ANGLICKYM Leave!  A měli  by  nad  tou  totální nepřipraveností  vítězů velmi popřemýšlet. Já se  tomuto tématu budu speciálně věnovat  v některém z  dalších dílů. Pro   téma  dnešní vás  musím obtěžovat  ještě  jednou otázkou z ranku těch, co už  jsem položil – proč  se tak moc  spletl  i důchodce vlk ze statutárního městysu?

No, pokud  někdo nyní  říká, že  už  to začínám zase přehánět a nevím roupama  co by, že jsem beznadějný  narcis,  když svou  nijak zajímavou a  absolutně nedůležitou personu  srovnávám s čelnými evropskými a  světovými politiky, vedením EU,  se všemi  štáby poradců a expertů co  mají k dispozici, s  armádami  finančních  znalců par  excellence  po celém světě,  s celými houfy protřelých  britských  bookmakerů, atd. atd., křivdí mi. To ani náznakem  nezkouším. Jenže  já  učinil cosi na  co všichni ti , které jsem právě  vyjmenoval a mnoho z těch, které  jsem ještě  opomenul a v  tom výčtu měli  být  neudělali nebo udělali, ale  dali  si zatraceně  dobrý pozor, aby  si  to nechali  jen pro  sebe..  Na  rozdíl od mojí  nanovelikosti. Já se  snažil  celý  pátek a následující  víkend  přijít  na kloub  tomu, proč  že se můj tip  tak hrozně lišil od britského rezultu. Protože  jestli   to   všichni  tihle důležití a  ještě  důležitější lidé, co kormidlují svět byli také  učinili, museli by  dojít  ke  stejnému zjištění  jako já a  nejméně   dva z těch, co mi  v mailech během pátku a soboty okomentovali  ten můj čtvrteční omyl!  Ten závěr je stejně  triviální  jako zásadní a  deprimující.

Nyní sem  dám ještě  jednou  graf, který už byl použit v onom  čtvrtečním  článku – je  z Financial Times a  ten do grafu  umístil výsledky úplně VŠECH  průzkumů veřejného mínění ohledně  Brexitu, které se v Británii od jeho vyhlášení  až  do jeho skončení  objevily. klíčové slovo je  -VŠECH. Bez ohledu na zadavatele a jeho cílů, zhotovitele  a jeho metod i  způsobu  provedení.

Výstřižek

Z grafu plyne,  že  Brexit, ve  zprůměrovaných křivkách odhadů pro a proti,   měl navrch  vlastně  jen dvakrát. I  tohle  v  některém  z dalších  dílů budu  komentovat  detailně  a věřte, že  si opravdu zgustnu.

A  dodám, že navrch  Brexit  neměl a ni v žádném ze tří průzkumů,  které byly  zveřejněny AŽ PO  uzavření volebních místností ve  čtvrtek  večer!!!  Jak je možné, že i  tyhle, úplně poslední,  se hrubě mýlily? Nepřipadá  vám to bizarně  neumětelské? A  proč  dnes se nikdo veřejně  nesnaží  tomu přijít  na kloub?

Ti  z vás, pro které  je  Brexit  velikánskou a bezbřehou    radostí  odpoví  velmi  jednoduše – no přece jasně – bylo to všechno cinknutý a  nechtěj se k  tomu přiznat!

Kým cinknutý?!  Ilumináty, Bilderbergem, atd.atd? Když se odhaduje, že  400 nejbohatších lidí světa  Brexitem přišlo  na svém majetku okamžitě  řádově  o  127 miliard   dolarů? A  15 nejbohatších  Britů ztratilo okamžitě  5,5 miliardy USD? To  snad  by měli  být  ti, co tahají  přes  ty  ilumináty  a  účastníky  Bilderbergů za nitky, ne?  A oni přicházejí  o  takhle  obrovské  prachy!  Tohle  nemá  logiku! Ti kteří řídí svět  to činí přece proto, aby měli  ještě více  moci a ještě  více  peněz!

Takže  znovu  – nepřijde vám  divné,  že  se všichni, včetně nějakého vlka,  tak  hrozně moc  spletli? A nikdo se nenamáhá  odpovědět na  otázku proč?

Já  jsem k tomu byl donucen sám sebou, abych  našel  renonc, který mne dovedl ke  špatnému výsledku. A jak už bylo napsáno – dva čtenáři Kosy, z  těch, kteří reagovali na  vlkův  čtvrteční nonsens, to nezávisle  na sobě  a na mně objevili také.   A  rovnou, než prozradím vo co go, ještě  dodám konstatování – důvod  omylu  je  totiž  jednou z hlavních příčin, proč  zvítězil Brexit  a proč  jsou  vlastně  elity  v celém našem civilizačním okruhu v  defenzivě  a  ztrácejí stále  více půdu pod nohama!!!

Že  bych  vás ještě  chvilku  napínal? Ale  ne  – ukažme  jádro pudla!

Jsou  to, jak to pojmenoval jeden ze  slovenských kosířů – tzv. Mečiarové hlasy! Já  tomu  říkám sám  pro sebe, už do voleb 1992,  mimikr  voliče  KSČM! A  pracuji  s ním, kdykoli si dělám odhad   nějakých  voleb u nás, na SLovensku, v Rakousku, Německu. A  tentokráte  jsem tohle  opomenul a  neudělal korekci  odhadů  na  ten mimkr  komunistického voliče  nebo na Mečiarové hlasy…

Zkrátka  – už  po volbách  v roce 1992 a  při každých  dalších parlamentních  spolehlivě  funguje, že KSČM  dostane  více  hlasů, než jí  přidělují předvolební průzkumy! Totéž  bylo na  Slovensku  ohledně Mečiara. Totéž  v Rakousku ohledně Hofera, přesně  to samé  ve  Francii s Le Penovou nebo v Německu naposled  s AfD! A  úplně  stejné  to bylo nyní  v Británii    s Brexitem! Lidé prostě NEŘIKAJI  výzkumným  agenturám / všem, těm ,co dělají  cinknuté průzkumy  i těm, které se  to snaží  udělat  skutečně na  férovku/ pravdu!  Systémově. Přesněji – neříkají pravdu tehdy,  když  hodlají  volit  proti  politickému bontonu! Zkreslené průzkumy  generují  zkreslené informace  pro finanční analytiky i  bookmakery a  vůbec všechny, kdo pracují  s politickou informací jako podkladem.

V ČR  je  to hlas  pro komunisty, na  Slovensku  to byl hlas pro Mečira, v Německu pro AfD, ve  Francii pro  Le Penovou a tak dále! Někteří  z  téhle  skupiny  se jen stydí, jiní  a to týkalo  zejména  hlasu  pro Marii Le  Pen a  AfD  se, myslím, už i docela  bojí. Aby nedostali  cejch. A  proto skrývají  své preference. Nemohu si pomoci – tohle byla příčina   toho totálního selhání  průzkumů, které se nakonec přelilo  do sázkových kurzů i odhadu  a  trendů finančních trhů. V Británii  nadkritické množství  lidí prostě  cítilo potřebu  skrýt  a to důsledně  svůj opravdový  názor!!!! Voličova  lež  za  127miliard  dolarů. Zkrátka nebyl, z  osobních  důvodů ochoten tazatelům  sdělit, v množství, které znemožnilo jakékoli statistické šetření. říkat  pravdu!

Být  britským  politikářem, bruselským papalášem nebo  příslušníkem tzv. politických  elit  kdekoli  v  našem civilizačním okruhu,  byl bych  z  toho to závěru per plexu!!!  A naprosto vyděšený! V  demokratické společnosti nadkritické množství   voličů  ZAMĚRNĚ skrývá  své pravé přesvědčení  v  anonymních průzkumech. protože  nechtějí  mít problém!!! Dokonce už  i ve  Velké  Británii!!! Tam navíc  systematicky, dlouhodobě a se zničujícím efektem. Kam jsme  se  to  dostali?!

Je  li tomu tak, pak je  zjevné, že  naše demokracie  NENI  demokracií  a  že elity  jsou v krizi  a tenhle  marast   zavinily. A  nedělají  bud  vůbec nic nebo ne  dost, aby  to  opravily, dokud  to ještě  lze.

To je také  současně  odpovědí  na  otázku, proč  se  opakovaným  selháváním  průzkumů obecně  a u Brexitu speciálně  nikdo nevěnuje a nikdo nepátrá po příčinách. Když  jsem na  to přišel i já, tak  to ti, co si ty průzkumy, které  věčně  selhávají  i  ti, co je  vytvářejí, musí přece vědět také! Chápu, že  to nezveřejní.

Nicméně  při úrovni komplexního pojetí dnešního světa, jeho propojenosti a  závislosti  na včasných a přesných informacích a  předvolební průzkumy  veřejného mínění a  jejich spolehlivosti patří  mezi ty zásadní,  je dnes  už  predestinovaná  vylhanost  jejich výsledků, díky  masovému skrývání skutečného názoru při jeho tzv. „společenské nevhodnosti“ fatálním problémem. Který  vede k obrovských  hospodářským ztrátám. Těch  ztracených 127 miliard USD  – více než  2 státní  rozpočty  ČR o které přišlo  těch 400 nejbohatších  obyvatel planety  je  obrovské  číslo. Ale je  to naprosté nic  ve  srovnání o  kolik přišel a přijde náš  ekonomický prostor  v důsledku Brexitu! Neumím  to vyčíslit a dokonce ani nějak  aspon vzdáleně přibližně  odhadnout. Nejde to. Ale  budou to gigantické sumy. proti kterým  bude i rozpočet Spojených států  jen pitoreskní  veličinou. Navíc  ty  ztráty  jsou  dlouhodobé. Protože  volič není ochoten říkat pravdu!

O  tom, že je  Brexit  vzpourou proti elitám dnes píše  kde kdo. Ale  ta  disgustace  voliče +  občana napříč  naším západním světem je  zkrátka  už  dnes   zemětřesná  veličina. A  já se spletl proto, že  ačkoli  jsem o tomhle  jevu věděl a používal ho ke  korelacím svých odhadů,  v případě Británie jsem necítil potřebu korekci  udělat.  nenapadlo mne, že  už  i Britové  utajují, co  si myslí! Takže máme  Brexit. Šílené vysvědčení pro britské politiky, pro ty, co vedou  západní svět, Evropu  i jednotlivé  státy!  Ještě  šílenější  vysvědčení  pro   všechny  elitáře, novináře,  kavárníky  a  sluníčkáře  všech zemí! Kteří  soustavně  masírují  všechny okolo sebe  svým, jedině  správným a přípustným pohledem. Tihle  vytvořili  tu atmosféru, kdy se vědomě  lže  už i do anonymních průzkumů. Brexit  je, v nemalé míře  také jejich vysvědčením. A  je  doslova tragedií,  že přesně  v  téhle  lince , pokud  už  jste četli  jak odpověděla  Rada  ČT  na televizní  stížnost jejímu  autorovi Petru Pražákovi, jede  i  zmíněná  dozorová  instituce  na Kavčích horách…

Pokračování zítra.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.