Postolympijská imprese – astmaticky dopingová


 

Netušil jsem,  že  se  budu  vracet  k právě  skončené Olympiádě  v Korei jinak,  než  dejme  tomu článkem s  nadpisem  například typu  Olympijská  nesmrtelná a  spousta  překvapení.

Přirozeně , že takový text by  byl  především o tom, že  Ester Ledecká  vstoupila  mezi olympijské  nesmrtelné.  Kde z  našinců už  je  pouze  Emil Zátopek,  který jako první  dokázal  získat v  Helsinkách  olympijskou vytrvaleckou  trojkorunu. Zkrátka, že  bude vedle  veličin typu Owens, Beamon, Weissmueller, Bikila,Nurmi, Spitz, atd. atd. Nebo  třeba Marit Bjørgenová. Ale  jako nesmrtelná  zvláštní  kategorie  – jedny  hry  dvě zlaté  medaile  ze  dvou naprosto  různých sportů, které spolu nemají  vůbec nic  společného! Tohle nikdy  nikdo nedokázal a  myslím, že  už  ani nedokáže.  Zkrátka  alpská lyžařská  klasika a  snowboard  si  jsou podobné  asi  jako tenis a  stolní  tenis a  nevěřím, že  tenhle  „bitenis“  někdy  někdo  dá na zlato. Historie  OHspeciálně  těch zimních  zná sic e také  vítěze  dvou  disciplin – povedlo s e to v  herním pravěku  dvěma  Norům, jednomu  Finovi a v moderní  historii  ještě  Rusce  Rezcovové,  ale vždycky  jednou  z těch  disciplin  byl běh na  lyžích + bud  závod  sdružený, kde je také  běh na  lyžích , nebo  biatlon,  kde je opět běh na  lyžích+ střelba. Což  se  s  výkonem a tím pádem nesmrtelností  Ledecké  nedá  vůbec  srovnávat.

A  byl bych  asi pokračoval tím, že  hry  přinesly  řadu  velkých překvapení – Německo ve  finále  hokeje,  Madaři  zlato z rychlobruslařské štafety !!! /mimochodem jejich první  na ZOH  vůbec/, totální  nadvláda  německých  sánkařů a bobistů, drtivá  převaha  holandských  rychlobruslařů /osm zlatých  ze  14 možných/,  naprosto  nečekaný vzestup  do té  doby neviditelných  švédských  biatlonistů, norská  dominance  v běžecké  stopě,  kdy  z  12  zlatých  brali  7 a  už  zmíněná  Marit Bjørgenová,  která  se  stala  vůbec  nejúspěšnějším   sportovcem světa  v  celé  historii  ZOH, když  v počtu získaných  medailí  překonala oba své legendární   krajany Ole Einar Björndalena a Björna Dählieho. Bylo skutečně   nač  se dívat. Včetně hokejového  finále, kde Rusové  utekli  doslova  hrobníkovi z lopaty, aby  si -poprvé od  roku 1992 mohli zazpívat  svou  hymnu a pověsit si na  krk  zlaté  medaile….

Počkat  počkat, nedrhne  tu  něco?  Bliká mi červená  kontrolka…  Rusové a hymna?  Švédové a  biatlon? Nadvláda  Norů v  běhu na lyžích?  Marit Bjørgenová?  Co že mi to  asociuje? Slova  jako WADA?    Astma?  Hajo  Seppelt? Doping? Je  toho nějak  moc a  nic  z  toho není  na nějaký  článek  věnovaný  sportovním  hrdinům.  Němečtí  hokejisté,  maďarští  a  holandští  rychlobruslaři i  olympijská  nesmrtelnost Ester Ledecké  – mimochodem , už   jste  slyšeli, že  se  prý kvůli ní budeme  zemi přejmenovávat na Esterreich?, musejí  ustoupit úplně  jinému tématu  -věcem, řekněme – podivným. Je mi  líto.

V  samém počátku  musím  trošku pocestovat v  čase . Nikoli moc  daleko, jen  do  roku 2010, na olympijské  hry  ve Vancouveru.  Tehdy  začala  totiž  raketová cesta   Marit Bjørgenové  na samý  vrchol olympijského  nebe! Jestli se nepletu,  získala tu svoje  první dvě olympijská  zlata. A  do té  doby úřadující  královna klasického lyžování  Polka   Justyna Kowalczyková to  komentoval  následujícím  způsobem:

„Je mi opravdu líto, že jsem prohrála s nemocnou závodnicí,“ šlehla ironicky Justyna Kowalczyková po norské běžkyni na lyžích Marit Björgenové, která užívá léky na astma a na olympiádě ve Vancouveru už získala dvě zlaté medaile. Její slova však v polské vlasti nevzbudila nacionalisticky laděné přitakání, reakce médií i lékařů byly naopak hodně kritické.

Kowalczyková si myslí, že medikamenty na astma, které bere hodně běžců na lyžích včetně Björgenové, mohou sportovcům pomáhat k lepším výkonům.

„Přijela si sem začichat a pak běhat,“ uvedla napůl vážně na adresu Björgenové. „Přemýšlím o tom, jestli nemám říct doktorovi, aby mi našel astma,“ dodala vedoucí žena Světového poháru a navrhla, aby „vznikly oddělené závody pro astmatiky“.

Zdroj:

Nevím jestli tehdy  byla  Kowalczyková první,  kdo s  tímhle podivuhodným poznatkem  přišel- že  v  norském  běžeckém  týmu se  to astmatiky  jen hemží, ale  je  pravda, že  od  té  doby tenhle  fakt  byl už  x- krát na tapetě světového běžeckého  lyžování.  A  Norové  vždy  tvrdili, že  jde pouze  o závist  konkurence, která  tím chce  zakrýt, že  trénuje méně, hůře, nevědecky,  s menší podporou obyvatelstva,  vlády  a všemožných institucí atd.  atd.

Nicméně tahle, řekněme  nařčení,  dolehla  i  ke  světovým dopingovým autoritám. Dokonce  už  před  drahným  časem. Takže  opět  skočíme  do stroje  času a přesuneme  se  do roku 2016, tentokráte na  stránky Lidovek.  Tenkrát  šlo  o rozhovor  s šéfme exekutivy Antidopingového výboru ČR Janem Chlumským. V reakci  na hackerský útok skupiny Fancy Bear na administrační systém  Světové antidopingové agentury WADA. Kdy zveřejnění  ukradených  dokumentů  vyvolalo obrovský rozruch kolem  terapeutických výjimek špičkových sportovců, Dovolím si z  něj  vytáhnout  dva, pro  dnešek  klíčové odstavce:

Lidovky.cz: Uvažovalo se někdy o zrušení terapeutických výjimek kvůli kritice, že je to „legalizovaný doping“?
Kritika se objevila, protože někteří sportovci měli výjimky třeba na astma, i když to bylo diskutabilní. Oni musejí dokládat respirační křivky z povinných testů, zda mají astma tak závažné, že potřebují danou látku. I my jsme měli podezření jak u našich, tak zahraničních sportovců. Týkalo se to hlavně lyžařů a dalších třeba ze Švédska nebo Švýcarska, kde asi prostředí není tak zamořené, aby tam bylo tolik astmatiků. Většina sportovců byli najednou astmatici, což se nám nelíbilo.

Lidovky.cz: Máte na mysli zimní sporty?
To se nedá paušalizovat. Ale možnost zneužití existuje, proto je tam supervize WADA, aby mohla dokumenty dál zkoumat. Dřív se dělalo třeba to, že sportovec po příjezdu na závody musel dýchnout, aby se zjistilo, jestli má vůbec astma. Jak říkám, zneužitelné to je, ale jak jste se ptal na to zneužití, tak je to přesně obráceně: tenhle systém je pro dobro opravdu nemocných sportovců, aby nebyli vyloučeni ze sportu.

Astma?  Astmatici? Doping?  Ve  Švýcarsku a Švédsku  není  natolik zamořené prostředí, aby  tam bylo tolik astmatiků??? Většina  sportovců  byli najednou  astmatici, což  se doping  kontrolujícím orgánům  nelíbilo? Zajímavé, moc   zajímavé!

Když  Kowalczyková ukázala  ve Vancouveru na Marit Bjørgenovou,  byla  okamžitě  napadena a  to dokonce i  od  vlastních, že neumí prohrávat….

Přišel okamžik  vyskočit  ze  stroje  času a vrátit  se  do současnosti.  Na  Kose už  jste  mohli jméno  Hajo Seppelt číst v souvislosti  s  velkým dopingem a jeho aferami několikrát. Zopakuji,  že  jde  o  špičkového  investigativního novináře a  experta  na doping,  který  odstartoval  svými rešeršemi  skandály  kolem zneužívání  dopingu  v Rusku  při OH  2014v  Soči.   Jeho práce  byla  základem pro  WADA  a následně  Olympijský  výbor pro zahájení  šetření Rusů  i pro jejich vyloučení z her a  celou řadu dalších  sankcí. Bez něj  by  zkrátka neměli v  ruce nic  nebo skoro nic. V den zahájení korejských ZOH  jsem vydal  článek  Zdeformované olympijské kruhy….,  který  z  valné  části replikoval jeho čerstvá  zjištění  o  tristní přípravě  antidopingových testů a  selhání WADA v tomto ohledu.  Tím ovšem  s posledními OH Hajo Seppelt  neskončil.

Ještě  v  průběhu ZOH  přišel  s dalším dopingovým  dynamitem  – cca  10-timinutovou reportáží  o zneužívání  léků proti  astma  sportovci  některých  zemí kvůli zlepšování  výkonnosti.  Reportáž  odvysílala jeho  domovská  německá  veřejnoprávní stanice ARD  dne  23.02.2018. Přiznávám, že  ani  já  ji neviděl, bohužel, celou,  jen menší  část,  když  jsem náhodou přeladil  z ČT  sport na  ARD, abych se podíval  co  zrovna vysílají  Němci.  Bylo okamžitě  jasné,  že budu psát tenhle  článek. Z toho, že  to neznám celé, nebylo  třeba  dělat žádnou  vědu.  Sáhnu  do archivu,  pokoukám, napíši, tak jako vždycky…

Jenže ono je  tentokráte  všechno úplně  jinak.  Najít  příslušný  link na reportáž  nebyl  žádný problém. Ten je  zde    Jenže  když  ho rozkliknete,   na  vašem  displayi  se objeví toto:

Zkrátka – videozáznam  může  být přehrán jen  v Německu, nikoli v zahraničí!  Takže  si  to  projet nemohu…..

Na  tomto místě  nemohu jinak, než  požádat kosíře, kteří  chodí  číst  z Německa,  zdali by  to nemohli stáhnout a buď  následně  mailem  vlkovi přeposlat  nebo/a  pověsit  to na  Tubku.  Rád  bych to měl  ve svém  nebo  veřejně  dostupném  archivu.

Můžete  si  říci,  proč  Kosa zveřejňuje  jakési  temné  náznaky,  které nemůže  dokázat?  Chce  snad potvrdit  slova Miloše  Gregora  z Brna, že  alternativa  jsou  šmejdi a používá  šmejdí praktiky?   Zcela určitě  ne!  Není mým  zvykem  budovat  logické pseudořetězce  z  doměnek  a polopravd.  Nemám to zapotřebí.  A  už  vůbec  ne v  tomto případě. Protože  už  od  dva  dny  dříve  přišla  s  velmi zajímavým  materiálem na toto  téma Deutsche  Welle“

Asthma, Tradition und lange Winter

kde  se jeho autor  zamýšlí nad  tím,  z  čeho  pramení  ta  neuvěřitelná převaha  norských  běžců a  běžkyň  nad  zbytkem světa.Ano, píše tam  o tom, že  v Norsku  je  běžecké lyžování  něco jako víra  posvátná,  že  mu  holdují snad  všichni Norové, že  jsou vynakládány obrovské prostředky na  jeho rozvoj, podporu a  špičkovou  výkonnost, atd. atd.  Ale  já  za  naprosto  klíčovou  pasáž  z tohoto  materiálu,  proč  5,3 milionu  Norů  poráží  totálně na hlavu zbytek  světa, pokládám  toto:

Da kommen Meldungen über 6000 Einzelpackungen an Asthma-Medikamenten, die das Team angeblich für 121 Teammitglieder im Gepäck hatte, zur Unzeit. Der norwegische Staatssender NRK berichtet, dass sich darunter auch das Sympathominetikum Salbutamol befinden soll, das bei hoher Dosierung zu Doping-Zwecken missbraucht werden kann, wohl aber in geringen Dosen zu therapeutischen Zwecken erlaubt ist. Bei der nordischen Ski-WM 2017 hatte die Teamleitung ihren Sportlern die Einnahme dieses Mittels noch prophylaktisch empfohlen. Es weitet die Bronchien, erhöht dadurch die maximale Sauerstoffaufnahmekapazität des Blutes und hat zusätzliche anabole Nebenwirkungen. Allerdings, die norwegischen Erfolge nur auf pharmazeutische Unterstützung zu schieben, wäre zu einfach und wahrscheinlich auch ungerecht.

Objevily  se informace, že 121 členná  norská  olympijská  výprava  s sebou  dovezla  na  hry  6000  balení  léků proti  astma. Norský  státní vysílač  NRK 

Norges medisinlager under OL i Pyeongchang

uvedl, že  substancí je  Salbutamol, který při větším  dávkování  může  být   zneužíván jako  doping, ale  při  menších  dávkách  je  povolen k terapeutickým  účelům. Při mistrovství  světa  v klasickém lyžování  loni doporučilo  vedení  týmu  jeho profilaktické  používání.  Jeho  užívání  zvyšuje  kapacitu průdušek a tím i   příjmu  kyslíku  krví a  vedle  toho má  vedlejší  anabolické  účinky  /růst svalové hmoty  -pozn. vlk/.    Samozřejmě ,  spojovat  norské  úspěchy  jen  s podporou farmak,  by  bylo příliš  jednoduché a  pravděpodobně  také  nespravedlivé.    

Ano zaregistroval jsem  poslední  větu.  Spojovat  norské  úspěchy  s podporou  farmak  by  bylo příliš  jednoduché a pravděpodobně  také nespravedlivé….

Švýcarský  Blick šel  ještě  dál-  ten zkrátka  konstatoval, že :

In der Vergangenheit gab es immer wieder Asthma-Ärger um die norwegischen Langläufer. Vor der Nordisch-WM 2017 wurde bekannt, dass die Teamleitung auch kerngesunden Athleten den Gebrauch des Asthmamittels Salbutamol grundsätzlich empfahl. Und zwar vorbeugend. Asthma hin oder her.

V minulosti, bylo kolem norských astmatiků už  docela  dost  zlé krve. Před  MS  v  kalsickém lyžování vedění  norského družstva  zásadně doporučilo  braní  atmatik  všem  běžcům, astmatikům i těm zdravým!!!! Astma se, astma  tam!

Jenže  vzpomeňte  na  Kowalczykovou  ve  Vancouveru!  V té době  jasně  vévodila  bežeckému Světovému poháru. Uměla  vyhrát  OH.  Prostě  lyžařské běžecké  eso  a najednou  dostává  od  Norky  těžce na  frak???  A  co že  říkal  šéf exekutivy Antidopingového výboru ČR Jan Chlumský po  afeře  s ukradenými  dokumenty  WADY skupinou Fancy  Bear? Tohle:

Týkalo se to hlavně lyžařů a dalších třeba ze Švédska nebo Švýcarska, kde asi prostředí není tak zamořené, aby tam bylo tolik astmatiků. Většina sportovců byli najednou astmatici, což se nám nelíbilo.

Norská  výprava  si přivezla  6 000 balení  astmaléků. Což  je  428  kousků  na jeden olympijský  den   a 3,5 balení  na člena  výpravy.  Za předpokladu, že  by byli  všichni astmatiky. Neměla  by  tohle  urgentně  začít  zkoumat  WADA?Už proto, že  astmatem v celosvětové populaci trpí  řádově  5%  lidí…. I když  Norové  by mi  odpověděli, že   nesmí být zaměňováno tzv. astma s atletickým astmatem nebo EIB (cvičení-inducedbronchoconstriction) v mezinárodní transkripci. Znamená to „bronchiální zúžení vyvolané fyzickou námahou“. Jedná se o dočasný jev a problémy s takovou chorobou se objevují na pozadí fyzického stresu v extrémní zimě. Ale  proč  tohle  tak  maximálně  panuje jen/zejména   u Norů ?  Že by  bylo  něco  na temných podezřeních,  že  ty léky  umějí ubrat  na  15-ti kilometrové trati  20-30  sekund?

Dovolím si předpokládat,  že  mezi  norskými  funkcionáři, trenéry, maséry,  fyzioterapeuty jich  asi  bude minimum, stejně  jako mezi  norskými  hokejisty,  curlery a  dalšími podobnými sportovci… Osobně  bych  si tipnout že nikoli.  Že  naprostá většina  oněch  asmatiků se  koncentruje  do  klasického  lyžování  – běžci, sdruženáři a  k tomu  biatlonisté a možná  ještě  rychlobruslaři.  Tohle  už by  ale   WADA  zatraceně  zajímat  mělo!

Protože  ještě  před  dvěma  roky  by  se jí  nelíbilo, kdyby  většina  sportovců byli najednou  astmatici. Už proto, že  ve  Švýcarsku a  Švédsku  není  životní prostředí  natolik zamořené,  aby  tam bylo tolik  astmatiků.  A já  bych  řekl, že  v Norsku  to je se  životním prostředím  nejméně  stejně  dobré,  jako v obou  zmíněných zemích!  Proč  nikdo nekoná, nikdo nešetří a nikoho to nezajímá?  Vnucuje se podezření, které  už  bylo také  mnohokrát  veřejně  ventilováno, že  WADA  je  organizace, jíž  vládnou  Skandinávci a  Anglosasové a  změnila  se  v politickou nátlakovou organizaci.    Do které ostatní nemají co mluvit a  už  vůbec  ne zasahovat nebo se divit.A když  budou  hodní tak..  Ale o tom později , až bude řeč o švédskýchch  biatlonistech.

Což  mělo být  doloženo  i v  ukradených  dokumentech  skupiny  Fancy  Bear. Konkrétně v komunikaci bývalého čestného člena Mezinárodního olympijského výboru (MOV) a bývalý prezident Mezinárodní cyklistické unie, Holanďanem Hein Verbruggenem s prezidentem MOV Thomasem Bachem. Přiznávám ovšem, že jde  o informaci, kterou nemohu ověřit z  neprůstřelných zdrojů.

Co  ale  dokázat  mohu naprosto  vodotěsně,  je  mimořádně  zajímavý počin WADA a Olympijského  výboru.  Jak  víte,  ti  před OH  vylučovali  z  Olympiády  Rusy ve velkém.  Nejen  to. Po  Rusech  šli opravdu tvrdě i  během her  Rusové,  kteří nesměli startovat  jako reprezentanti své země, nýbrž jen jako olympijští  atleti,  na  těhle ZOH  tragicky  vyhořeli. V pořadí národů  skončili jen o jeden stupínek před Českou republikou se ziskem pouhých  2 zlatých  a  17-ti kovů  celkem. Debakl. Beze  sporu a  komentátorsko politický   svět má  jasno  – když Rusko nedopuje,  sportovně  nic neznamená…

Ale  vrátíme  se radši k tomu vylučování  z  her.  Doživotní zákazy  startu  dostali nejen  sportovci, ale také  například  trenéři. Vedle  těch  ruských  to  schytali  i  ti zahraniční,  kteří  měli v  Soči co do činění    ruskými sportovci.  Například i  německý trenér  ruských  biatlonistek Wolfgang Pichler.

Ten sice  v mezičase  Rusko dávno opustil a  přesunul se do Švédska, kde se  stal šéftrenérem  švédského  biatlonu jako  celku,  nicméně  WADA  a  MOV ho  v prosinci 2017  z účasti na  OH  vyloučili.  Podezření je prostě  podezření.  Všem stejným  metrem!

Švédové se sice  za  Pichlera  postavili, ale  současně prohlásili,  že  respektují  rozhodnutí  MOV.  Jenže ono to nakonec  bylo  všechno jinak.  Biatlonovou  stíhačku mužů  jsem viděl  na ARD.  Tedy i  nečekané  stříbro  Sebastiana Samuelssona , který senzačně  skončil druhý,  ačkoli do té  doby  nikdy  nic  nevyhrál a v současném Světovém poháru  figuroval  až  na  50.místě. Měl  radost stejně  jako náš  medailista  Krčmář  po sprintu. Jenže, co  že  to říkal, snad ještě  více překvapeně  německý komentátor???  Že  zázračnému  medailistovi přichází  gratulovat  jeho trenér  Wolfgang  Pichler….  A začal ověřovat,  jak je  to možné. Až ho našel  jako oficiálně registrovaného člena  švédské  výpravy!!!

Ostatně –  tutéž  informaci přinesly  i  Süddeutsche Zeitung   s  tím, že  se bránil a  byl nakonec  omilostněn…. V posledním okamžiku před zahájením her.

Němec jinak posouzen  než  Rusové.  U těch stačilo podezření a bylo vymalováno. Za  to  švédští  biatlonisté a biatlonistky  doslova  excelovali.  Ačkoli  dlouhodobě, včetně  této sezony,  představovali  spíše  nutný kompars. Tentokráte  brali  dvě  zlata,  dvě  stříbra… Náhoda. I když  hodně  zvláštní.

Nicméně  tažení proti  Rusům pokračuje. NA  závěrečném ceremoniálu  nesměli  opět pochodovat pod  vlajkou své země. Ale pokračuje  ostrakizace Ruska  a jeho sportovců.

Finále  Světového poháru v  biatlonu se v Rusku  uskutečnit  smí. Spousta  zahraničních  výprav  tenhle podnik  ostentativně  bojkotuje.  Včetně  českých  biatlonistů.  Kvůli ruskému  dopingu.  Nikoli  kvůli  norským  astmatikům  nebo  švédským  zázrakům přes  noc. Kvůli  astmatikům, co  všechno  ostatní  válcují.

Jeden  z těch,  kteří se  snaží  ten bojkot  odvrátit,  není nikdo menší,  než  s odstupem  nejlepší  světový  biatlonista  světa – Martin Fourcade, který se vyjádřil takto:

  „Můj názor na ty, kteří podváděli, je stále stejný. Ale není stejný jako postoj vůči Rusku. Je tam hodně fanoušků biatlonu, takže si nemyslím, že by kvůli několika sportovcům a funkcionářům měli být potrestáni i oni“

A připojil  ještě  něco  zajímavějšího:

„Prošli mnohem přísnějšími kontrolami než ostatní sportovci. Myslím, že spousta sportovců z jiných zemí by na olympiádě vůbec nebyla, kdyby pro ně platila stejná pravidla jako pro Rusy

Není třeba nic  dodávat. Ještě  někomu přijde  ruský medailový  zisk  jako  trapnost?

Tím  dnes  skončím.  Mám  další  materiál,  například  o tom, co  já  osobně nazývám  materiálovým dopingem.  Zkrátka, že  v tzv. materiálových  sportech  – konkrétně  boby a  saně  je základním předpokladem  pro dobré  umístění přístup  k tomu nejlepšímu  materiálnímu vybavení.  Bez  něj není  nárok.  Boby,  ty  špičkové  jsou  z produkce  BMW,  ano  bavorské  automobilky.  Podívejte  se  na  výsledkové  bobové  olympiády! Totéž platí  o  těch  sáňkařských. Ale  už  i takhle  je  to dnes  zase  hodně  dlouhé.

No vlastně  neskončím- právě  čtu,  že  MOV opět  začlenil  Rusy  do olympijské  rodiny  se všemi právy.  Řekl bych, že  dobrý krok  správným směrem. WADA  to ovšem  vidí jinak – dle jejího , už  vyjádřeného názoru  bylo špatné  rozhodnutí /vůbec připuštění  ruských sportovců  na ZOH/ nyní rozhodnutím ještě  horším. A  ruští paralympionici  stejně  do Koree  za pár  dnů na Paralypmiádu  vůbec  nepojedou!

S vynaložením  veškeré  fantazie  pochopím  to sankcionování  Ruska  na  ZOH,  ale  trestat ty, kteří  jsou zdravotně postižení? Pro které  je  sport  únikem v  jejich  krušné  životní situaci?  Co  to musí být za  duševní mrzáky, když  něco takového  prosadí?

 

 

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.