Píše se nám z Francie


napsal ivko

Vlkův  úvod:

Do poslední Hodiny  vlka na  Slobodném vysielači, věnované dění ve Francii přímo telefonicky vstoupilo posluchačů jako ještě nikdy. Jeden z těchto telefonátů přišel přímo z místa  dění – z Francie.  Byli jsme  s Borískem pochopitelně  happy, protože  mít někoho,  kdo je  na místě  dění, co může  být lepšího? My komentujeme  na základě  toho, co si přečteme, slyšíme nebo vidíme. Ale  schází nám reálie a  cit pro atmosféru. Víme  to a  tímhle  handicapem se nijak netajíme. Nedalo mi to a  posluchači byl adresován dotaz,  zda  poslouchá Hodinu vlka pravidelně.  Odpověď mne nemohla více potěšit – ano a vedle toho chodím pravidelně  číst Kosu. Požádal  jsem tedy, zda  by  se  mnou nemohl spojit, že  už  dlouho si přeji mít svého člověka  ve Francii.

Tolik krátká  předinformace, jak vznikal dnešní text pro Kosu, protože moje žádost  byla  úspěšná. Na  kosířskou forbínu  tedy  vstupuje  nový  autor  –ivko.  V prvním mailu mi  popsal peripetii toho, jak se do Francie  dostal. Je to interesantní čtení, ale  osobní věc. Nic  pro zveřejnění.  Uvolním z něj jen jedinou drobnou informaci, protože je podstatná – ivko přesídlil ze  Slovenska  do Francie  asi v deseti letech. Od  té  doby  měl styk se slovenštinou v podstatě  minimální,  absolvoval  francouzské školy. Jeho mluvená slovenština  přesto zůstala  naprosto perfektní. S psanou se, naprosto pochopitelně,  trochu potýká. Jak by také  ne. Buďte  proto, PROSÍM, absolutně tolerantní k pravopisu. O ten nejde. Důležité jsou jen a pouze sdělované informace. Kvůli nim jsem požádal ivka o spolupráci, kvůli nim se mi ozval, ačkoli nemusel. Kvůli nim bych chtěl tenhle kontakt  nejen udržet, nýbrž  rozvíjet. On je na místě, ví co a jak. Já, Borísek nebo kdokoli  jiný v  českém mediálním prostoru, se  jen více či méně úspěšně  dohadujeme, co  jak. A  když  už náhodou někdo z velkých medií  na místě  je také, pak je  limitován tím, co označuji termínem „žádoucí pohled“.  Stačí, když si na  ČT pustíte nějakého Míru Karase  z Ruska nebo Vostala dříve  z Bruselu, nyní z Londýna. To kdybyste náhodou nevěděli, jak takový  „žádoucí pohled“  vypadá v praxi. Já na Kose  o nic podobného nestojím. V  žádném ohledu – ani  zprava, ani zleva, ani zdola ani zhora. Ani protiputinovský, ani proputinovský, ani promacronovský , ani proti macronovský. Jen reálný a pravdivý. Nic víc. Dnes  drahocenné  zboží. Tohle nám může  poskytnout  ivko. Se  všemi technickými omezeními, které  má. Jsou nepodstatné, ve srovnání s informační hodnotou.

Abych nezapomněl – ještě  umíte  sypat hvězdy? Pokud  ano, tak se dnes koukejte  činit. Díky.

Takže  Bon jour Monsieur ivko, Kosa je  Vaše!

Bonjour vlk,
len tak v rychlosti by som chcel povedat ze ten link http://dfens-cz.com/gilets-jaunes/
o zltych vestach (les gillets jaunes ) co ste mi poslal jen uzasne dobre informovane a  dokumentovane
a vyrazi z francuzstiney -perfektne prelozene.
Lepsie by som to ani ja nespravil prave naopak urcite veci som sa z toho dozvzdel po prvy krat.
Co sa tyka ohladne Francuzska tak je uplne jasne ze tieto manifestacie su zlozene na 80% z ludi z vidieka( venkov)
Preco? Lebo hned na zaciatku 17/11/18 bolo povedane aby ludia co suhlasia z protestami si dali na palubnu dosku  pod celne sklo svoju zltu vestu. A kedze byvam v strede velkeho  mesta (Lille) tak vidim ako sa to v realite odraza  na pocte ludi. Vo velkych  mestach vidite  asi tak kazde osme   auto  z vestov vpredu. Ale ked sa vzdialujete smerom von  z mesta tak ich pocet stupa cim dalej tym viac. V periferii je to uz kazdych 5 a potom  mensie mestecka(50-30.0000 obyvatelov), tak je to uz kazdy 3. a potom velke dediny kazdy 2. a male dedinky kazde auto ma vestu vpredu.
Je pravda ze vo velkych mestach zije na 90% : „BOBO“ (Bourgois-Bohéme) = preklad Bohémskà Burzoazia
To su ty co maju dobre platy,su casto singles,gay, jedia Bio,ochranuju a manifestuju za prijem migrantov(ale ani jedneho si nevezmu k sebe),manifestuju za prava  LGBT atd…vsak to poznate urcite od vas tiez no proste ziju na uplne inej planete v ich svete kulti multi….
Takze toto hnutie je zlozene na 90% z ludi zo  strednej vrstvy zijucich na vidieku.Je tam velke mnozstvo zien co znaci tiez ze je to  hnutie celorodinné. Obdivujem Francuzov ako sa buria a nemaju strach idu do boja (revolucné gény ako povedal Borísek;-)
Posielam vam link z jedneho kruhoveho objazdu v Bretansku (Saint Brieuc) vcera 08/12/18
A potvrdzujem ze je to spontanna reakcia lebo zatial este nemaju ziadneho oficialneho zastupcu (uz skoro mesiac) a co aj trapy hlavne nasu vladu.
Taktiez sa to vyhrocuje stale  ked tuto noc podpalili 2  auta pred domom jednej poslankyni strany Macrona  (LREM) v Dordogne vedla Bordeaux
A nakoniec by som chcel podotknut ze ludia si uz zacinaju uvedomovat ze aj ked Macron padne tak sa nic vlastne  nezmeni, za 3 mesiace zvolia noveho Macrona,Hollanda alebo Sarkozyho. Kazdy pochopil ze on nie je pri moci aby ho ludia mali radi, jemu je to jedno, to,co chce a hlavne  musi za kazdu cenu je splnit – ulohu co mu dali ti co sa pricinili na je ho zvolenie, teda financny svet a vsetci co k nemu patria.
Tak ako dalej? Cas urcite zastavy toto hnutie (Vianocne sviatky) ale zrnko uz je zasadené a Francuzi vedia postavit gilotinu  velmi rychlo ;-)
Cim dalej tym viac sa hovory aby sa dosiahlo volieb  cez priamu  Participativnu democraciu a obcianske zhromazdenia aby mohli konecne obcania vykonavat moc bez spostredkovania zastupcov.(Svajciarsko,Island…)
Ale aby mohlo k tomu dojist tak sa to musi zapisat priamo  do Ustavy. A na to treba vypisat referendum….Takze cesta bude dlha a tazka, ak vobec k tomu dojde.
Ale vsetko sa da.Napriklad Sarkozy dal zrusit v Ustave clanok o moznosti sudit presidenta za vlastizradu a to bez referenda samozrejme. Za 6 mesiacov potom predal 8 ton zlata do USA   z narodneho pokladu Francuzska. To  bolo koncom 2007 a v 2008 pocas krizy sa cena  zlata vysplhala na viav ako dvojnasobok ale uz sme to zlato nemali ale ostali nam drahe $$$$$$!!
A aj keby doslo k Referendum tak to stale nie je vyhraté….
29 màja  2005 sme mali jedno referendum(a aj posledné)  za to ci suhlasime alebo nie zo „Zmluvov o vytvoreni ustavy pre Europu“ a  Non! vyhralo z 54,68% a to napriek tomu ze zastancovia „Ano“ mali v medialnej televizii 71%  intervencii od01/01/2005 do 31/03/2005
(Macron mal od 01/01/2017 do 01/05/2017 mal este viac miesta v mediach 81% )
No ale vratme sa k referendu 2005. 3 dni po Francuzsku taktiez Hollandsko volilo proti. A to boli bomby pre politikov a hlavne Bruxelles, nevedeli ako dalej.
Ale nasli riesenie ,rozhodli ze narod nevolil dobre a ze sa ta zmluva o Ustave musi prepisat a prijat.
Pripravil ju a prepisal Valéry Giscard d’Estaing byvali president Francie narodeny v Koblenzï (Nemecko)
Samozrejme ze tam zmenili 2 slova a nova zmluva o Ustave bola tala ista ako pre tym.
No a potom nakoniec  bol „nastastie“ v 2007 bol zvoleny Sarkozy,ktory to premenil na Lisabonsku dohodu ktora uz ale nebola prijata cez referendum ale priamo cez politikov. Tak sa skoncilo nase posledne referendum a od vtedy uz ziadne nebolo.
Ale Francuzi to nevedia zabudnut!!!!!!!
V kvetnu  2015 bol cez zurnal Figaro prieskum ci by dnes „Ano“ vyhralo.62% by volilo proti o sedem bodov viac ako v 2005  a hlavne stredné vrstvy obyvatelov,ty isty co su dnes na barikadach!
No a nakoniec, respekt a ucta Anglicanom ktory uznaly svoje referendum na Brexit Anglicka demokracia ma iny pristup a respekt k  svojmu narodu a hlavne K  slobode.
Keby sa volilo vo Francuzsku za Frexit  tak by to politici neuznali a povedali ze narod volil zle!Ale vsak k tomu nikdy aj tak nepride lebo vlada vie velmi dobre ze by to nepreslo…..
Tak to by bolo zatial vsetko,inac pracujem na statistikach 99% istych ktore sa tykaju percenta narodeni z extra europskych krajin vo Francuzsku.
Je to tu tabu ale da sa to dozvediet vdaka testom z  Drepanocytózy alebo   Kosáčikovitej anémie.
V 2015 sa narodilo vo Francuzsku 38,85%  extra europskych deti v 2010 to bolo len 31,50%  ……
Vlkův dovětek:
Jsem ivkovi  vděčen, že  se  ozval. Než  jsem jeho mail stihl zpracovat, čas nečekal a opět  trhnul oponou. V pondělí večer  vystoupil konečně  Macron s projevem k národu. Nemohu se  ubránit dojmu, že  být  Francouzem, zejména  tím protestujícím, měl bych ze  všeho nejvíc  pocit,  že  si Emánek ze  mne  dělá  šoufky. Zejména  když  pronesl toto:
„Váš hněv je oprávněný,“
Tak oprávněný, jo?!!!! A  čím byl vyvolán ten hněv, sakra?! Kdo ho způsobil?! To je  naštval místní starosta, prefekt, zubař, pekař nebo Maronem připravená a jeho poslanci odsouhlasená  opatření?! To jako nevěděl  dřív, že  jde zásahy budící  hluboký a  rozsáhlý a podle něj  oprávněný – odpor?
„Požádám vládu a parlament, aby udělala, co je nezbytné, aby lidé mohli ze své práce od počátku příštího roku lépe žít.“ Nejdříve má dojít ke zvýšení minimální mzdy o sto eur měsíčně. Důchodcům, kteří vydělávají méně než dva tisíce eur (52 000 korun) se nemají zvyšovat sociální odvody. Třetím opatřením, které by mělo platit už od ledna, je vynětí odměn za přesčasy ze zdanění.
Prý to prosadí  v parlamentu ve zrychleném řízení….
Nechápu, proč  to nešlo dříve! Ovšem pochybuji, že  tohle zabere. To spíš  ty  vánoční svátky, jak napsal ivko.
A úplně mne dorazila informace, že  Macron apeloval na firmy, aby i ony přispěly ke snížení sociálního napětí tím, že svým zaměstnancům na konci roku v rámci svých možností vyplatí zvláštní prémie. Stát je podpoří tím, že tyto prémie nebude zdaňovat!!
Takže on dostal lidi do ulic, podnítil div ne další revoluci, ale  sanovat to mají firmy  zvláštními premiemi???  Tohle by nevymyslel ani Gustáv Husák a  Vasilem Bilakem neblahé paměti!!!
Aby nakonec dodal, že  nezavede znovu takzvanou „solidární daň z bohatství“, jejímž zrušením podpořil nejbohatší vrstvy na začátku tohoto roku!
Emánek má opravdu kliku, že  jsou  Vánoce přede  dveřmi. Být  to v  září…. A mít žluté vesty nějakou  vertikální organizaci..  Tak by, dle mého názoru  byl tím projevem jen  krizi vygradoval!  Jenže má tu kliku.
Ovšem  první ohlasy ze strany „žlutých vest“, které přinesla francouzská média, jsou podle komentářů „velmi kritické, velmi příkré“. Slibují prý, že se rozhodně nenechají uspat, a pro prezidenta začala šířit zkomoleninu „Micron I.“…  Nedivím je  jim. Ten Micron, fakt sedí.
Jen tak mimochodem, jestli Micron I. protlačí ta  opatření – zvýšení minimální  mzdy, ale především nezdanování  nízkých příjmů a důchodů, či přesčasů, znamená to výpadky  pro  státní pokladnu. A nejspíš  nemalé. Už v předchozích  článcích  na toto téma  Kosy  vysvětlovala,  že  všechno to zdražování PHM  a energií a dalších věcí, typu plošná instalace dopravních  radarů,  nemělo s  ochranou klimatu nic  společného. Že  šlo jen  o záminku , jak vytáhnout  z kapsy běžného Francouze  další  peníze  pro stát  navíc. Takže  nyní, aby  dostal lidi z ulic hází   kontra. A zrušené zdanění  bohatých  se  nekoná. Což, složeno dohromady  bude znamenat jen to,  francouzský  státní dluh naroste.  Francouzské finance jsou na pokraji kolapsu. Dlouhodobě. Není jak je  zasanovat, leda zvyšováním daní pro občany. Které už takhle  jsou v podstatě nejvyšší v  Evropě. Jak pro občanský, tak firemní sektor. Viz  serie  následných grafů:
Francouzská vláda hospodaří s vysokými rozpočtovými deficity a pokud by došlo ke snížení daňové zátěže tak, jak požadují protestující, musely by klesnout i vládní výdaje. Kde by mohl existovat prostor pro takový krok?  Ve srovnání se zbytkem eurozóny jsou vládní výdaje ve Francii vyšší ve všech hlavních oblastech: Od penzijního systému přes školství, zdravotnictví, obranu až po podporu bydlení. Ve vládním sektoru navíc pracuje znatelně více lidí než ve zbytku měnové unie:
Neřešitelná situace! Ve  Francii prostě  bude hůř, zatraceně  hůř.
Macron lidem v podstatě slíbil, že se úplně vykašle na rozpočtová pravidla, vyžadovaná Bruselem. Tak jako Salvini.  Naštve si tím Brusel a ze sobeckých zájmů ohrozí  pravidla  pro fungování Eurozony a  společné měny. Je otázkou, zda tím „žluté vesty“ aspoň trochu uchlácholí. Jestli ten zázrak zmákne, stejně nic  nezmění. Čísla se nedají obelhat a  vždycky ty, co se o to snaží, dohoní. Microna I. i žluté vesty.
Osobně mne  mrzí, že  jsem do minulých  článků o Francii  a  také v Hodině  vlka  zapomněl dát  věc, kterou jsem měl připravenou – totiž  prohlásit  cosi ve  smyslu, že  čekám, jak dlouho to bude trvat, než  nějaká  hlava pomazaná  zase přijde s tím, že  rozpoutáním nepokojů  u Frantíků je dílo Moskvy a Putinovy  hybridní války a žluté vesty  jsou  jeho trollové a  agenti. Tak jako vždycky, když  je na Západě  nějaký  problém.
Nebyla  třeba  čekat  dlouho:
Inu někdo musí být králem idiotů. Jakpak asi  zní  Janovi Hrušínskému Macronovo přiznání
„Váš hněv je oprávněný,“????
A  co ty  grafy  OECD?
Já vím – protože  Putin!  Tak jo, někdo opravdu musí být králem idiotů!
Ovšem jsou tací , co mu tuhle  královskou korunu  těžce závidí.
Například  redaktor  České televize  Jakub Szánto nebo  takzvaný  analytik Jandových Evropských hodnot  Máca. Cemper ze  serveru  manipulatori. cz a už se přidaly i The Times.
Jasně,  za  to, co dělá  Macron může  Putin…  Ten může za  všechno. Lidská blbost  má prostě  tisíc e variant a je  schopna  vyplnit  celý  vesmír.
Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.