Když tenkrát před léty přestaly lítat rakety …….


psal se  rok 1987 a  Gorbi s Reagenem dohodli  smlouvu o  zákazu raket středního doletu.  Jsme o  31 let starší  a modla všech rusobijců  už  dávno není  mezi námi, Gorbi je  zapomenutý, tragikomický stařík a  zdá se, že rakety  středního doletu se nám vracejí na  scénu. S plnou parádou.

Spojené státy  totiž už nějaký čas ukazují na  Rusa, že  tuto smlouvu porušuje. A vše  vyvrcholilo v  minulém týdnu,  kdy Washington vydal ultimatum – buď  Moskva  během příštích  60 dnů ověřitelně  a důvěryhodně  začne plnit  tuto dohodu, kterou dlouhodobě  porušuje NEBO…  nebo my  vypovíme okamžitě  smlouvu  o zákazu raket středního doletu a  začneme  je  znovu instalovat!  Punktum!

Následoval summit  NATO a  tam se odehrálo cosi pro mne  sotva  pochopitelného- představitelé všech  členských zemí se  zase  jednou postavili do jednotného šiku pod  americkou taktovku v Trumpově  ruce a začali, jako dobře  secvičený orchestr  jednohlasně  zpívat…

my tady  stojíme  v jednom bloku,

následujem Ameriku,

třes  se proradnej Ruse,

rakety  budem instalovat  zase….

Ano, byl jsem tou  jednohlasností překvapen až zaskočen, nemluvě  o tom, že  jednohlasností s Trumpem!

Pamatuji totiž  docela  dobře  ten čas z před více  30-ti let. Sověti tehdy  stáli uprostřed rozděleného Německa, v podstatě  klepali na bránu západní Evropy a  aby  tomu klepání dodali jak se patří vážnost, vedle  desítek tisíc  tanků a  tisíců letadel, čerstvě  instalovali nové a mimořádně obávané rakety  SS 20 s  příslušným počtem atomových hlavic.  Což znamenalo, že  mimo jejich tehdy  dosah  nebyl  žádný  bod na  evropské mapě a  Evropu mohli  atomovým ohněm zničit v několika vteřinách.

Tehdejší šéfové  jednotlivých evropských zemí  byli z této sovětské  hrozby  do té míry vystresováni, že  požádali  Spojené státy  o patřičnou odpověď. Tou bylo přesunutí  obdobných  amerických raketových systémů typu Pershing  2. Ovšem důsledkem nebylo  nadšené  tleskání a uznalé přikyvování  západoevropského obyvatelstva, nýbrž  vlna  těžkých protiamerických  demonstrací  napříč  Evropou s  cílem dostat Pershingy z Evropy  zpět do zámoří. Za podpory nemalé části tehdejších vedoucích evropských politiků, zejména  ze  socialistické/sociálně demokratické levice. Speciálně v Německu  celé levé křídlo tehdy mocné SPD a zelení    demonstrovali pod  heslem Lieber rot, als  tot!- Radši rudý než  mrtvý! A  statisíce lidí s nimi.

Nechápal  jsem tehdy ty  německé, francouzské, italské a kdo ví  jaké levičáky!  Měl jsem jasno, že nemají pravdu a  zahrávají si svou svobodou. Nicméně  mi byl jasný důvod  obecného znepokojení,  které přirozeně  nešlo v tehdejším Československu ventilovat, protože  my jsme  přece  stáli na  straně  míru a  naše  rakety a jejich  vícenásobné atomové hlavice  tudíž  byly  rachejtle mírové! Případné atomové hřiby  přirozeně  také.

To široké a obecné znepokojení stálo na jasném základu – Evropané tehdy pochopili, že  atomová  smrtka  se  rozpřáhla  svou    kosou jako nikdy před  tím! Že  stačí  nějaký malý  hloupý incident z omylu, někdo zmáčkne  červený knoflík a vypukne  atomová  apokalypsa, kterou  nebude moci zastavit  žádný horký  drát mezi  Bílým domem a Kremlem, protože  tyhle  rakety už budou  mít letové časy  jen v  řádu  několika  desítek vteřin nebo  maximálně  několika málo minut.  A to už nikdo nic  nestihne odvolat, natož  dohodnout!  Na rozdíl od  strategických  raket dlouhého doletu. Tady žádná náprava omylu, nějakého selhání a  tak podobně, není  možná.    Celá Evropa a vlastně celý svět  se dostal do pozice pyrotechnika, který se splete  také jen jednou a při tom je  poslán do terénu, aniž by  tušil, kde to minové pole  vlastně je. Jen ví, že  existuje někde hodně  blízko.

Naštěstí tehdy moc  drželi Gorbi s  Ronym. Kteří neměli místo mozku  z bigotní demagogie  kostku. A poměrně  rychle  došlo následně na  jednání a  k závěrečné dohodě. Západo/evropští obyvatelé si to svou angažovaností vynutili.  Svět  si zhluboka  oddechl a jel na odzbrojovací  a antikonfliktní vlně.

Jak to skončilo, pamatujeme.

Ustanovení dohody INF naplnily obě signatářské země fakticky v roce 2001. Zlikvidováno bylo 4 000 jaderných hlavic a rovněž 1 846 sovětských a 846 amerických raket krátkého a středního doletu a demontovány byly také transportéry, skladovací sila a odpalovací zařízení. Zkusme si pamatovat ta  čísla – likvidace  se  týkala: 1846 sovětských a  846 amerických střel – poměr  2,18:1 u raket u hlavic nejspíš  tak nějak podobně. Kdo dal více?

Přeskočme  do současnosti – Sovětský svaz neexistuje.Rozpadl se. Dnešní Ruská federace je  o  1/3 území a cca  40% obyvatelstva  chudší.  Sovětská   vojska  opustila  státy  střední Evropy, zato vojenské jednotky  NATO  jsou  na  dostřel  raketovým  granátem těžkého dělostřelectva  od Petrohradu. Estonsko. Lotyšsko, Litva, Ukrajina  a  Gruzie, tedy  bývalé součásti  Sovětského svazu, zaujímají oproti Rusku vyhroceně  nepřátelskou pozici.  Rusko jednoznačně  nemá sílu k jakékoli  aktivní nebo dokonce  agresivní  vojenské operaci  vůči západní  Evropě.

V téhle  situaci se státy  NATO se  dožadují  opětné instalace  amerických raket  středního doletu! Ačkoli  ví, že  jestliže  se tak stane, nutně  musí přijít  ruská odpověď   stejného druhu a  ona  atomová smrtka  zase napřáhne tu svou fatální kosu tak,  že  nevíme ne  dne  ani hodiny, ale spíše minuty a sekundy, kdy  ji na nás  spustí. A  toho všeho se dožadují jednohlasně! Už  zase  jsou  NAŠE  rakety a  případné atomové hlavice těmi mírovými…  Zřejmě papaláši  ví, že  obyvatelstvo, na  rozdíl od minulosti, do ulic  demonstrovat nepůjde. Že má  jiné starosti. Že mu bude stačit oznámení že  Rus porušuje  dohodu… To skutečně  Evropa  takhle  zblbla?

Asi ano.  Hnacím motorem tehdejších demonstrací  byly  odbory, ženy a mladí a  také university. A levá  část politického spektra politiků.

Dnes? Odbory  jsou  rády  že  jsou rády a jejich jedinou starostí je  udržet  členy, dobyté výhody  v pracovním právu a eventuálně  získat  nějaké to euro pro zaměstnance  navíc. Mladí? Ti  řeší tak důležité problémy  jako legalizaci drog, beztrestnost  squattingu, volné stahování muziky a  filmů z netu a podobné priority. Ženy  matky? Ty  asi mají hlavu plnou Mee Too, gender,  rovnosti v politice, zda konečně mohou  být  bojovými pilotkami, zápasit  bahně a  s  udělováním cen Sexistické prasátečko a toho zda si jejich děti svobodně  budou moci vybrat své pohlaví.. Univerzity?  Tam je  tohle  všechno koncentrovaně! A  levicoví politici? Tak to mají za  to, že  ze  všeho nejdůležitější  je  LGBT komunita, kontrola  učebnic, včetně pohádkových knih pro děti, jestli jsou  dostatečně  genderové a nikoli homofobní  a  především a  ze  všeho nejvíc  na forhontě  je politická korektnost! Logicky se na nějaké trapné  rachejtličky  nemůže  dostat, když je  tolik důležitější agendy!

Takže  situace dospěla kam dospěla. Nevěřím, že Rusko to ultimatum přijme. Za sebe  říkám, že  bych jej  také nepřijal, zejména  když čtu takovéhle  „fundované “ důkazy  ruské věrolomnosti:

 Pro Severoatlantickou aliance je zásadní aby Rusko prokázalo, že zcela plní podmínky smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Novinářům to před úterním jednáním ministrů zahraničí NATO řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

Aliance opakovaně poukazuje na to, že nový ruský raketový systém označovaný jako Novator 9M729 / v kodu  NATO SSC-8/, bezprostředně ohrožuje evropské země, které se mohou stát terčem s minimálním nebo vůbec žádným časem na varování.

Stoltenbergovi odpověděl Sergej Rjabkov, náměstek ruského ministra zahraničních věcí: Rusko poskytlo Spojeným státům veškeré informace o „tajné“ raketě 9M729, kvůli níž USA obviňují Rusko z porušování Smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF – Intermediate-Range Nuclear Forces) a zamýšlejí její vypovězení.

Podle Rjabkova byly již v dřívějších fázích diskuse o této raketě poskytnuty Američanům úplné informace o tom, kdy a v jakém rozsahu byly testy rakety prováděny. Navíc během loňského cvičení Západ-2017 byly prováděny ukázkové střelby na vzdálenost, která byla podstatně menší než hraničních 500 km. Vyhrocení diskuse kolem rakety 9M729 je pouze dalším krokem ve stupňujícím se tlaku na Rusko, a je určeno především pro „západní“ veřejnost. O vypovězení či nevypovězení smlouvy INF je již dávno rozhodnuto, a to bez ohledu na dolet jednoho typu ruské rakety. Problematika vývoje raket, jejich doletu a následné kontroly je velmi složitá a uplatňování smlouvy INF pro Spojené státy příliš svazující.

Ale  kdo by dal na nějaké ruské vyjádření , ti přece vždycky  a za všech okolností lžou. I když třeba  nelžou.

Podle západních zdrojů je střela 9M729 pozemní verzí střely 3M14 raketového systému Kalibr-NK a modifikací střely 9M728, která je používána raketovým systém Iskander-M.

Podle amerických odhadů je dolet  9M729 v rozmezí od 2000 do 5500 km. Oficiální ruské údaje hovoří o doletu 500 km. Militarybox, CC BY-SA

A přidám  ještě  jeden  citát, tentokráte z oficiálního serveru  Deutsche   Welle:

Americký ředitel národních zpravodajských služeb Dan Coats byl první, kdo koncem listopadu poskytl technické podrobnosti, když prohlásil, že Rusko začalo s vývojem v polovině první dekády 21. století.

Novator údajně dostal za úkol vytvořit zbraňový systém „velmi podobný“ dalším raketovým systémům ve vývoji, jako taktický mobilní systém Iskander, který může používat konvenční i jaderné hlavice. Semibalistická raketa Iskander a střela Kalibr mohly sloužit jako základní model pro nový systém.

Coats prohlásil, že Rusko do roku 2015 provádělo podrobný zkušební program. Smlouva INF umožňuje určité pozemní testy raketových systémů dlouhého dosahu, za předpokladu, že jsou určeny k použití u námořnictva nebo v letectvu. Podle Coatse Rusko využilo této klauzule smlouvy INF k zakrytí skutečného účelu vývoje systému 9M729.

Předpokládám, že  si z těch čísel a  typů moc nepamatujete… Provedu takové   shrnutí pro  laiky /tedy pro sebe/:

– smlouva  INF zakázala vývoj a instalaci raket středního doletu na  pozemských  nosičích nebo umístěných na  pozemských odpalovacích zařízeních.

-prohibitivní  raketa  Novator je  pozemní verzí křižující střely  Kalibr odpalované z  lodí a letadel. Navíc je  údajně  designována  tak,  že  není  vnějškově k rozeznání od  již instalovaných střel Iskander….

-Kalibr  je  ruskou odpovědí na  rakety  s plochou dráhou letu Tomahawk

A propos  Tomahawk! Podívejme  se na tuto zbraň  blíže – dovolím si pár  citátů z článku s příznačným názvem:

Střely prvního úderu: Tomahawk 21. století stručně a přehledně

Americké námořnictvo v noci na dnešek zaútočilo na území Sýrie střelami s plochou dráhou letu Tomahawk. Přinášíme základní otázky a odpovědi k této „populární“ zbrani amerických ozbrojených sil…. dolet 1700 až 2500 km, podle použité verze….

Střela Tomahawk je jedna z nejuniverzálnějších zbraní v arzenálu amerických ozbrojených sil. Může se odpalovat ze sil na lodích i z torpédových tub ponorek. Existovala i verze vystřelitelná z pozemních nákladních vozů, ale v 90. letech byla stažena z výzbroje v rámci dohody o jaderném odzbrojení!!!

Když se  podíváme na  současný  obrovský  rozruch kolem  Novatorů, můžeme  konstatovat,  že  Američané jaksi cosi Moskvě namítali už někdy  od roku  2014. Ale v podstatě, řečeno  Stoltenbergovými ústy  – nemají dostatek informací. Netuším, jak by  asi tak měl fungovat jejich dostatek.. že  by  odeslání  několika  raket s  výrobní dokumentací do Pentagonu? A  teprve  nyní  skoro  5 let po  prvních  signálech, že  USA  cosi vadí,  je náhle  živo?

To samo o sobě je dostatečně   zajímavé. Ale  jsou  ještě  daleko vážnější záležitosti kolem téhle  šarády.

Vždycky mi vrtalo hlavou, jak je  možné, že existuje  zákaz  střel středního doletu,  mezi 500-5500 km a  USA  mají  Tomahawky… Říkal jsem si, že  to bude nejspíš  tím, že nesplňují  definici rakety – mají tryskový, nikoli raketový pohon…

Byla to chybná úvaha!

Dneska  mám  jasno – je  to jinak. Američané tvrdí  že  ruské Novatory, tedy  prý pozemně  distribuované  střely,  jsou porušením INF! A to INF zakazuje! Takže  byla zakázána  pozemní verze  Tomahawků. Jen pozemní verze! Výměnou za  SS 20!

Nicméně  střely s plochou dráhou letu – zbraně  PRVNÍHO úderu v letecké  nebo námořní modifikaci? To vše je ok a to vše  Američané mají ve  své výzbroji naprosto  regulerně!

Saša  Vondra se nedávno  na  ČT 24 při debatě  o americkém ultimatu  bezelstně  prohlásil – no Američané na  ruskou  hrozbu budou  reagovat  rychle a  vlastně  ani nemusí – mají na  lodích instalováno 8000!!!! /čtete  dobře  8000/ odpalovacích zařízení!  Tečka.

Mimochodem, ten link z ČT 24 je  vhodné si přehrát  v celé délce. Jsou tam i jiné  zajímavé  věci – Landovský, takto ministerský náměstek na obraně  si také pouští zajímavě pusu na špacír a hlavně, je tam jakýsi Bříza, který vysvětluje  technické podrobnosti toho, jak Rusko má tu smlouvu porušovat.  A  dozvíte se zajímavé  věci – například, že momentálně nikdo není v podstatě  schopen odlišit Iskandery od Novatorů..

Osobně nechápu,  jak mohl Gorbačov  v  roce  87 tu smlouvu INF  vůbec podepsat. Sověti  tehdy  zlikvidovali  více než 2x  raket než  Američané.  Vedle  toho  recipročně nepožadovali  omezení instalací střel s plochou  dráhou letu na lodích a letadlech…To všechno jako velmoc  jejíž  ozbrojené síly  jsou postaveny  především na síle a kvalitě pozemní armády a letectva a námořnictvo  je  sekundární  bojovou  silou a  vždycky  bude. Už vzhledem k charakteru  území státu a jeho přístupu  k mořím a  oceánům! A nechal si zlikvidovat  v podstatě  hlavní  údernou sílu pozemních jednotek….

Nicméně  INF  byla signována  a vstoupila v platnost. Spojené státy  zjevně  nijak zásadně  nebo dokonce strategicky  neomezila. Druhou stranu  ano. NATO expandovalo o tisíce kilometrů na  východ. Situace  v  Evropě  se zásadně  strategicky  změnila  v neprospěch  Ruska. To  je  vystaveno  sankcím a neustále  se zvyšující  militarizací  na svých hranicích. To je prostě  fakt. Stejně tak je  faktem, že  jeho ekonomický i lidský potenciál  je  nesrovnatelně  menší než  Západu.

Nevím jestli vyvíjelo  zakázané zbraně. Nemám jak to zjistit, Nějaké prohlášení  někoho jako Stoltenberg  nebo kohokoli z  americké administrativy,  beru sice  na vědomí, ale  s  velkou opatrností. Je  dost prokazatelných   důvodů tak činit. Zejména  když člověk objeví na  oficiálním portálu NATO aktual takovýhle  úder válečným ruským štváčům

Rusko novými tajnými střelami reaguje na Čínu, tvrdí expert

v kterém jakýsi mudřec a prý  expert  z Masarykovy univerzity  do mne  hustí, že

1-Rusové podvádějí, protože  to maj v  genetické výbavě

2-že  podvádějí  také  tak trochu proto, že  se bojí Číny  a jejího raketového zbrojení

Nicméně  umím si složit  1+1.  Zkuste  si položit  otázku, kdy  začal opravdový  tlak na    tyhle  ruské rakety. Pro mne se datuje  od prvního úspěšného ruského nasazení  Kalibrů na  syrském bojišti. Kdy je odpálily  v podstatě  hlídkové čluny na  Kaspiku….Následně ponorky, povrchové lodě  i strategické bombardéry. Tehdy jsem nechápal, proč odpalovací zařízení  jsou na lodičkách pobřežní obrany  Kaspiku, místo toho, aby  šlo o raketové oddíly  pozemních  vojsk. Prostě  jsem si nepamatoval znění smlouvy  INF

Kvalitativní změna. Ale  smluvně nepostižitelná. Tady nešlo o porušení INF. Takže vznikla potřeba  reagovat jinak  a jinými prostředky.

Ale  je mnoho dalších,  snadno postřehnutelných signálů,  že  je  to s   tím vypovězením a jeho důvody  úplně  jinak!

Když se vrátím k onomu  blábolu  z NATO  aktual o tom, že  Rusko má strach z  čínských  raket,  vše  nasvědčuje  tomu,  že  je  to úplně opačně. Že  ty  obavy má    Washington. Ostatně  to komunikuje  i Vondra  na ČT. Smlouva  INF má jen dva  signatáře, protože  v tehdejší době  jich více nebylo třeba. Ale  dnes? Už zmíněná  Čína, Irán, KLDR, Indie, Pakistán, Izrael… Abych jmenoval  jen ty  o u nichž máme  jistotu této zbraňové kategorie.

Trump  tlačí na  Kima, aby se  raket  vzdal. Totéž  zkouší na Teherán. Ale  hlavním motivem je  bezesporu  Čína  její rostoucí úderná  síla. Řada  amerických bezpečnostních  expertů ukazuje na  výrazné zlepšení kvalitativní i kvantitativní, čínských raketových systémů, což  již  výrazně  oslabilo strategické postavení USA  v Tichomoří.   Čínská strategie obrany státního území počítá jako s hlavním protivníkem, který by mohl napadnout Čínu z moře /Pacifiku/, právě s USA, jejichž hlavní údernou sílou je vojenské námořnictvo s letadlovými loděmi a námořní pěchota. Takže Čína vyvinula a zavedla do výzbroje prostředky které mohou ničit nepřátelské lodě tisíc a více kilometrů od čínských břehů a nedovolit vůbec letectvu z letadlových lodí, jako hlavní úderné síle, vzlétnout. Současné letouny na letadlových lodích nemají tak velký bojový dolet /přelet k cíli, splnění bojového úkolu a návrat na letadlovou loď/. Zrušením této třídy raket by Čínská lidová armáda přišla o jeden z nejúčinnějších prvků odstrašování a obrany proti útoku z moře. Nevěřím, že  Peking  by byl ochoten se nějak  nechat  u této své  nejúčinnější  zbranové kategorie  pro případnou konfrontaci s USA  nechat omezovat.

Trump má  s Pekingem rozehranou  fatální partii  zatím jen v  ekonomické sféře. Zkomplikovat to nějakým tlakem na  raketové odzbrojení  Číny, k čemuž  by  druhá strana  nejspíše nebyla vůbec ochotna, je mimo realitu. Takže  co s tím dělat,  když umístit  pozemní rakety  středního doletu  v Jižní Korei, Japonsku, eventuálně  nelze, kvůli platné smlouvě  INF?

No prostě  se jí zbavit!! Ale  zbavit  s ejí tak, aby  vina, za její suspendaci, před americkou a  světovou veřejností padla na někoho jiného! Protože podle jistého Ericha  Sayerse z analytického Center for  A New American Security /LN 6.12.2018, str5 článek Plňte  smlouvu tlačí USA na  Rusy/,

….kdyby INF přestala platit, bylo by poměrně  snadné rakety  středního doletu umístit na  území našich spojenců,  například  v Japonsku nebo na  Filipinách, aby  v případě potřeby  dosáhly na  čínské území…. Bylo by to navíc o mnoho levnější, než  udržovat v pohotovosti  rakety odpalované z lodí, letadel a ponorek…

Podotýkám, že podobné názory, nikoli ze  Sputniku nebo RT či Aeronetu, lze snadno vygůglit ze západních zdrojů, včetně  těch  nezpochybnitelných. Zejména pro angličtináře!

Takže  jak je  to s  tím ruským podváděním a strachu z Číny a nutností vypovědět  INF?

Já soudím, že  Donald  Trump spojil užitečné s užitečným a ještě  užitečnějším, aby nakonec  bylo příjemně, mám li poněkud ohnout  známé přísloví, aby  více vyhovovalo.

Je pod neustálou palbou  kvůli ruskému  vlivu. Takže  když  Rusko označí nyní za  zlého kluka, co podvádí a  cosi Rusům / opravdu?/ provede, vyhoví těm, co po něm soustavně  jdou a  částečně otupí jejich tlak činem, který nelze  zpochybnit ani bagatelizovat.

Chce  dostat  do smlouvy  zcela jasně  Čínu, ať  už  tím, že ji dotlačí k připojení ke    smlouvě INF nebo že  ta  přestane    existovat,  tudíž  USA  si k instalaci raket, prioritně   v Tichomoří , uvolní ruce.

Hraje na to, že  Rusko, zejména pokud  smlouvu neporušilo, což  nevíme a nikdo nedokázal,   ji bude chtít  zachovat / a třeba si také  částečně  přihřát  svou polívčičku a  trochu ostřihnout  Peking  a jeho ambice/ by mohlo na  Číňany, Kima  Iránce vyvinout tlak, který si Washington sám  nemůže  dovolit. Aby  INF  byla  redesignována a  vztahovala se i na ně! Rus  za něj má  prostě  udělat práci o které ví, že ji sám nezvládne. Nehledě k  tomu, že  kdyby se mu to podařilo, vypadal by jako superchlapák a superchytrák.

Zkrátka  Rus  buď  odpracuje novou INF nebo bude ten , kdo ji zavinil její zrušení! Protože  podvádělo. Bez předložení  jediného důkazu! Toho všeho by  dosáhl, aniž  by  pobouřil veřejné mínění doma a  v západní Evropě  u spojenců tím, že  on by  vlastně  smlouvu, kvůli podvodům  druhé strany VYPOVĚDĚT MUSEL. Byl by v  tom  všem  nevinně!!

Řečeno s klasikem – samé výhody  a sociální jistoty. Zejména  když  evropské členy  NATO postavil do latě a oni zpívají jednohlasně  americkou píseň!!!!

Ta kalkulace nemá  chybu!  Nebo  snad  má?

Řekl bych, že  ano. Pokud  Putin bude reagovat jinak,  než  si  Trump a Pentagon naplánovali.  V momentě  kdy  to ultimatum odmítne  a  suše  sdělí  – charašo, obnovujeme   produkci raket a  to jak Iskanderů s prodlouženým doletem /prý je to docela snadná  záležitost/, tak především zahajujeme  výrobu a  operační nasazení  Kalibrů v pozemní verzi, včetně  atomových hlavic,  má  Evropa  na  těžký  malér  zaděláno! Co zaděláno, ten malér  je  už v  troubě a peče  se na  nejméně  220 stupních!!! Jen se neví, jestli někdo stihne  včas  vytáhnout  plechy s  tímhle smrtelným pečivem včas  z té trouby.

Třeba proto,  že  Iskandery  jsou  transportovány a odpalovány ze speciálních  vozidel,  ale pokud  jde  o Kalibry, ty prý  jsou konstruovány /typ Kalibr -Club  5/, včetně odpalovacího zařízení do obyčejných standardních kontejnerů!!!

Ať někdo potom zkusí  kontrolovat pohyby  stovek a možná tisíců takovýchto zbraní po území  současného Ruska!!!! Má smysl dodávat, že  Amerika  zůstane mimo dosah ruských raket středního doletu? Zatímco Evropu pokryjí od misu Finistere v Portugalsku, po Špicberky na severu, až po ostrov Lampedusa, co by nejjižnější  výběžek Evropy a přirozeně  všechno mezi tím!

Jsem zvědav, kdy si   evropští  hlavouni uvědomí s jakým velkým rizikem si v  téhle  hře  na přidělení Černého Petr a Rusku zahrávají! A  kdy  si to uvědomí jejich voliči!  Rizikem, které už nikdy nepůjde vzít  zcela zpět, i kdyby  byla podepsána nějaká nová, multilaterální INF. Protože  rakety v  kontejnerech – jak  budete kontrolovat  jejich případné dohodnuté nové zničení? Navíc, Trump vypověděl smlouvu s  Iránem, aby  Vojenská rozvědka ve  své čerstvě zveřejněné výroční zprávě  konstatovala, že …  Írán dodržoval podmínky smlouvy JCPoA.. Opět – žádný  Sputnik, ale výroční zpráva  Vojenské rozvědky  Armády  ČR!!!

Nyní by  došlo ke  stejnému kroku u INF. U  Iránu to mohla být  specifická situace, já mu osobně  nevěřím ani,co by se za nehet  vešlo,  ale jak říkal Don Corleone – jednou to může  být náhoda, ale podruhé?  Jak jít  do smluvních vztahů se Spojenými státy, když nevíte  dne  ani hodiny, kdy  oni ho vypoví? Co jsou  pak smlouvy s nimi vert?

Navíc soudím, že   další podobný dokument by  byl sotva  tak jednostranně  výhodný pro USA, jako ten z roku 1987, kdy rázem získali obrovskou převahu tím, že došlo k   vyjmutí leteckých  a námořních   Tomahawků, ani  se už nestane, že  by protistrana  odstranila  2x  více svých zbraní než  Američané.

Dále  mi vychází, že  Moskva v okamžiku vypovězení INF, jestliže  ekonomicky  utáhne opravdu  masovou produkci  Iskanderů a  pozemních Kalibrů a k nim odpovídajících hlavic a jejich instalaci, získá  něco, co dosud postrádala – v podstatě dostatečnou odpověď  na  jakékoli přeskupování  sil NATO u  svých  hranic. Ty masy   raket budou jasnou, jednoduchou a snadno čitelnou hrozbou – ohrozíte  nás? Pálíme a z Evropy budou jen ruiny  a popel. Plošně! Jen si něco zkuste!  Už nevadí,  že  máme méně vojáků a výzbroje  a možná i horší kvality, ty  roje  raket s  jadernými hlavicemi o stovkách a tisících kusech svým množstvím překonají jakýkoli protiraketový systém a když  cokoli zkusíte, budete  spolehlivě  zničeni. Ty rakety nám poskytují  více než dostatečnou bezpečnostní paritu. Ke které jste nás  donutili  vy!

Opravdu tohle  chceme? Zejména  když  netušíme, ani omylem jestli  v Moskvě po Putinovi nepřijde  k moci opravdu nějaký  bláznivý  mačo, co bude chtít  dokázat světu, jaké má svaly- nebo  že  se  nějaký subalterní  důstojník, ovšem s odpalovacími kódy,  opije, nebo dostane  nějaký  psychický  záchvat a  stiskne knoflík.. Nebo třeba  že  nějaký ten  kontejner  s Kalibrem Club 5 nebude někde při své pouti po matičce Rusy ukraden, zašmelen, zapomenut, ztracen a  nedostane  se  se  do kdo ví jakých rukou?  Sci fi? Bohužel vůbec  ne, tohle  všechno si umím velmi snadno, při vypovězení  INF  představit!  Proč jenom já?

Myslím, že  všichni ti Vondrové, Landovští a  především Stoltenbergové a ostatní hlavouni, co byli na  tom jednozpěvném summitu NATO by neudělali špatně, kdyby  trochu popřemýšleli nad  dalším citátem z  poslední výroční zprávy  Vojenského zpravodajství:

: „Spojené státy americké už pravděpodobně nejsou jedinou velmocí, která disponuje takovými vojenskými technologiemi a prostředky, jimž by jiná velmoc nemohla konkurovat. Na druhé straně žádná mocnost nemá na to, aby zastávala roli jediného globálního hegemona.“

Myslím že  čeští  vojáci mají pravdu. Což není  právě  dobrá zpráva  pro svět! Ale především pro nás v  Evropě. A měli bychom přemýšlet jestli je opravdu v  našem zájmu  vypovězení INF a  ukazování na  Rusa! Vidím to úplně jinak. A  netěší mne to.

Mimochodem a pro připomenutí – technické detaily různých modifikací  střel Kalibr  a jejich nosičů a odpalovacích zařízení se  Kos a zevrubně zabývala  před  třemi roky ve  specializovaných článcích s bohatou fotodokumentací

Klub / Kalibr – nová generace ruských námořních raket

Klub / Kalibr – nová generace ruských námořních raket – část 2

Nějak mi uniká, jak to, že Kos a má technické údaje a  Stoltenberg ne…

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.