Převezme generál Pavel ČT nebo alespoň její zpravodajství?


Tenhle  článek jsem původně plánoval vydat  ještě před  Vánoci. Aby  byl časově  co nejaktuálnější. Jenže pak mi došlo, že  otravovat s politikou den před  Svatvečerem je zhůvěřilost. Takže, ač  ztrácí na  konzistenci časovým odstupem od konkrétní události dostalo přednost a  jsem přesvědčen, že  naprosto správně, předvánoční rozjímání kolegy  Xavera. Protože  člověk potřebuje  sem tam pohladit po duši a  nikoli zase  nějakou  ránu přes  hlavu. Na to je dost  času po svýtcích. Tedy  dnes.

Vrcholem čtvrtečního zpravodajství v minulém týdnu, když pominu tragický neplánovaný  výbuch metanu v Karviné /Bůh s těmi 13 nešťastníky!/ a reakcí na překvapivé Trumpovo prohlášení ohledně  stahování amerických jednotek ze  Sýrie, byla  rozhodně  pravidelná výroční tisková konference  ruského prezidenta  Putina. Byl jsem  zvědav co kremelský  šéf  řekne o situaci v  Rusku, ve  světě  a zejména  zdali a  jak bude komentovat  vývoj vztahů se  Spojenými státy a  Čínou, jak se dívá na prodlužování  protiruských sankcí Evropskou unií a třeba  jak vnímá určitou proměnu  nálad  v ruské společnosti nebo poslední vyhrocení vztahů s Porošenkem a jeho klikou.

Tak nějak jsem doufal, že třeba  ČT by mohla  dát přímý přenos z té tiskovky se  simultánním překladem, protože  moje  ruština  je  už  dávno tristní a sledovat  přenos  na RT by nemělo  valný smysl. Nejsem rusofil. Jen podle svých časových možností se napřímo snažím sledovat podobné  velké události kdekoli na světě -v Německu, Británii, USA, atd. když se děje něco  důležitého. A  mezi takové události projev současného ruského prezidenta  bezpochyby  patří. kdyby  byl v  úřadě  Jelcin, neměl bych potřebu tomu věnovat  ani jedinou vteřinu. Nebyl by  důvod.

Takže  jsem se zájmem očekával, co vybere  z té tiskovky  ČT, co s tím provede správný správňák Míra  Karas. Očekával jsem ledacos, mám své dlouhodobé zkušenosti, takže  nějaký zpravodajsky  hutný a koncentrovaný  výstup byl předem odepsán. Ale přeci jen naděje  na  nějakou  slušnější a obsažnější  informaci tak trochu existovala. Ovšem jen do okamžiku,  než  se tenhle  sloup objektivní a kvalitní žurnalistiky na  český způsob objevil na  obrazovce!

Ostatně  můžete  se přesvědčit  sami – konkrétní příspěvek naleznete  v archivu  ČT  zde. Doporučuji, abyste  si to pustili. Ostatně – je to velmi krátké  – jen 149 vteřin!!!!

Už tohle  je nonsens, že projev  jednoho z nejmocnějších  mužů planety a v našem vidění politiky  – největšího a  nejzákeřnějšího světového zloducha lze  zpresovat do takhle nepatrného času. Ovšem tu správnou depku každý  normální  člověk, pídící se po  jádrových informacích, nutně musí  dostat, když  si to „informační“ dílko ČT v podání Míry  Karase  pustí.  Nutně  si musí položit otázku  – proč ČT  vůbec  takového intervjůka  v Moskvě má a platí. Ale  připouštím, že  je možný i  druhý  výklad – totiž  že  Karas  dal nějaký  přeci jen trochu  slušný a  informačně  hodnotný  materiál, který by nějak uspokojil takové jako já, ale  že  zásluhou redakce na Kavkách a  její práce ve střižně  vznikl ten paskvil, co se objevil ve  středu večer v hlavních večerních zprávách  ČT. Dodávám,že  v pozdějších Událostech , komentářích stejný den na  ČT  24, už nebylo ani to.

Pro ty, kterým bylo  líto věnovat  149 sekund  svého života dám stručný výběr  z obsahu. Míra  Karas  informuje, že  Putin se věnoval mnoha  problémům,  že  dostal i otázky  ohledně  zrušení vojenského gymnasia  ve Volgogradu nebo jestli se znovu ožení a  že  tahle  tiskovka  měla  rekordní  účast  1702 akreditovaných  novinářů, z toho ovšem – zdůrazněně,  byly  3/4 domácích. Ale  že  rekordní  nebylo trvání tohoto brífingu, ani množství položených dotazů. 3 a 3/4 hodiny  prý  jaksi nebyl rekord.
Podstatnou  část  oněch necelých  150 sekund  reportáže nezabraly  nejzajímavější  odpovědi ruského prezidenta, ale  tři úplně  jiné  věci. Totiž  vstup jakéhosi naprosto neznámého kyjevského politologa a jeho reakce na Putinův  názor  na  kerčský  incident, dále  pak snímek z  Youtube, který tam pověsila  jakási ruská  novinářka  z Tobolska, o tom jak si připravovala  pro tiskovku svůj plakátek, aby  si jí Putin všimnul a následně  skoro  30 vteřin má sólo Navalnyj, vyzývající  ruského prezidenta, aby konečně odstoupil…..

Zkrátka  – NEpovedená  taškařice! Dokonalý  zpravodajskoinformační průjem! Kdyby  tohle  práskl nějaký  narcisistní  amatér  na  Tubku, neřeknu ani popel. Ale  těžce  profesionální zpravodajská organizace typu České televize????

Co mi tím ten podivný spolek  z Kavčích hor  chtěl jako sdělit? V  čem byla nějaká  informační hodnota?  Co jsem se dozvěděl?

Tady nejde o to, jak jsem já  nebo kdokoli jiný  nastaven  vůči Rusku, NATO, EU, USA  nebo čemukoli jinému. Jediné co  má nějakou  váhu je informační hodnota. A ta  není  ani  nulová. Je  těžce záporná. Protože  každý, kdo není zvědav  na  naprosto prázdné a bezobsažné   blábolení, si po tomhle  informačním paskvilu a frašce na  zpravodajství, nutně musí  říci  – ČT  a zprávy  z Ruska a o Rusku? Už nikdy!  Už nikdy! Stačilo!  A  blábolení  Rosího a spol. v Newsroomu a podobných pořadech  z Kavek na  tom nic  nezmění.

Shodou  okolností  jsem  se  také ve  čtvrtek dostal k rozhovoru jednoho malého serveru /asi o velikosti Kosy/ s generálem Pavlem. Což je bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky a následně bývalý předseda vojenského výboru NATO.

Kosířům netřeba  představovat. Ani dodávat, že  jde o neochvějného zastánce  atlantismu a  zadržování Ruska. Ve  zmíněném rozhovoru naprosto důsledně  komunikuje  tyto své postoje.  Přesto doporučuji ten interview  přečíst. Ačkoli předem vím, že  minimálně radikální  kosířské  křídlo nad  tím pohrdlivě  mávne  rukou a  procedí cosi ve  smyslu  – nač  ztrácet  čas  s tou  gumou  a atlanticky  zeleným mozkem! Inu každá mince má dvě  strany – i ta  s  ražbou generála  Petra  Pavla.  Pro mne tam třeba  je velmi zajímavá otázka, kterou mu dala  zpovídající – jak a proč  u něj proběhla  proměna  z vojáka  socialismu  na  obránce NATO. Poučné čtení. Ale  to nechť si zájemci vyhledají v nalinkovaném textu  laskavě  sami.

Pro účely  toho textu vyberu jinou  pasáž. Tu, kde generál Pavel popisuje  práci s informacemi  ve  směru k Rusku a  kde nastiňuje, jak by  o Rusku mělo být referováno o nás. Nejlépe  bude, když  ji převezmu 1:1.

Martina: Pane generále, vyprávěl jste o vašem přerodu. Před chvílí jste říkal, že je důležité při rozpoznávání, co je informace a co dezinformace, mít vnitřní hodnotový systém. Jak si tedy vysvětlujete, že navzdory jednoznačně historicky špatné zkušenosti našeho národa s Ruskem je stále větší množství lidí, kteří zpochybňují oficiální doktrínu, že NATO je dobro a Rusko zlo? My to takto rozporcované máme rádi. Je to skutečně jen práce trollů a ruských tajných služeb na našem území, která tak rafinovaně ovlivňuje každého od Uherského Ostrohu až po Kojčice, nebo těmi nejlepšími ruskými sluhy jsou ti nejzuřivější potírači ruských informací a dezinformací? Jak si toto vysvětlujete?

Petr Pavel: Trochu si to vysvětluji tím, že jako Češi jsme vždy měli tendenci odpírat si to, co se nám předestíralo jako dogma. A v tom asi tkví trochu i úspěch ruské propagandy, protože právě černobílé prezentování vedlo k tomu, že jsme ten jednoznačný pohled začali odmítat. Začali jsme mnohem víc prostoru věnovat těm informacím, které přinášely alespoň zdánlivě bohatší spektrum.

Vzpomínám, že na mnoha konferencích, které byly zaměřeny právě na to, jak efektivně působit proti této propagandě, jsem zdůrazňoval: „Buďme pravdiví i sami vůči sobě, protože tím hodně zmenšíme prostor pro informační působení.“ Pokud budeme čas od času schopni říct, co se nám nepovedlo, co je špatně, tak nejenom že tím vytvoříme velice slušný prostor pro vnitřní sebereflexi, ale zároveň tak zmenšíme prostor pro jakékoli manipulace s fakty z druhé strany a bude to mnohem věrohodnější pro příjemce informací u nás.

Takže bychom se měli víc zaměřovat na to nevykreslit Rusko jenom v černých barvách, ale pokud možno ve faktech, které řeknou: „Ano, ale jo“. Protože i v době post faktické je mnoho věcí, které si lidé mohou ověřit, a tím, že budeme selektivně vybírat pouze negativní fakta, tak samozřejmě učiníme naši argumentaci nevěrohodnou. Ať se nám to totiž líbí, nebo ne, lidi se dostanou i k pozitivní části argumentů o Rusku a samozřejmě existuje mnoho pozitivních, stejně jako těch negativních.

Myslím, že právě v tom tkví úspěšnější působení proti propagandě, proti informačnímu zpracovávání – pokusit se nabídnout co nejvyváženější pohled s tím, že zdůrazníme to, co je pro nás důležitější. A pro nás je důležitější právě to, co jsem zdůrazňoval jako hodnoty západního systému, včetně všech svobod, a že bychom se asi nechtěli vrátit do sféry vlivu Ruska a přizpůsobit se tomu, jak se v Rusku žije a zřejmě asi bude nějakou dobu ještě žít.

Netuším, jak to hodnotíte  vy. Ale můj závěr je naprosto jednoznačný – jestli ČT, nejméně ohledně  Ruska a informování o něm, má mít  v budoucnu  vůbec  nějakou, dokonce  sebemenší  váhu a  autoritu, pak je na  čase  aby Kavky přebral jako šéf  generál Pavel. Nebo aby  řídil alespoň tu  nejdůležitější  redakci  celé  ČT  – redakci zpravodajství. Nejlépe  dnes  večer. Horší  kino, než to, co ve čtvrtek večer ve  svých hlavních zprávách ČT  předvedla, to   už opravdu být nemůže! a když by se držel toho, co právě  sám ohledně zpravodajství o Rusku a  z Ruska prohlásil, rozhodně  by to byl zásadní posun k normálu. Informačnímu normálu!

Slyším námitku,  že  nejsem lepší než  ČT, protože  jsem nadatloval  1400 slov a  také nedal sebemenší zmínku o tom, co vlastně  Putin v těch skoro  4 hodinách  sdělil světu? Nebojte se. Hledal  jsem na  českých internetových zdrojích. V mainstreamu v podstatě  marně. Zdaleka  nejlepší a informačně  nejobsažnější  text  jsem nalezl, světe ne/div se, na  burzovním portálu  Kurzy. cz

Putin se chlubil ekonomickými výsledky, nutný je ale průlom

Ten text je opravdu dobrý, protože  velmi stručnou formou podává  vše podstatné. Takže si ho dovolím doplnit:

Ruský prezident Vladimir Putin na dnešní tiskové konferenci tradičně zdůraznil úspěšné výsledky ruské ekonomiky. Vyzdvihl růst hrubého domácího produktu (HDP) za deset měsíců letošního roku o 1,7 procent (s prognózou 1,8 procenta za celý rok), zvýšení reálných příjmů obyvatelstva o 0,5 procenta, anebo to, že průměrná předpokládaná délka života v Rusku se letos „trochu“ prodloužila na 72,9 roku. Naopak inflace v posledních měsících měsících vzrostla a zřejmě překoná roční míru ve výši čtyř procent.

„Musíme vstoupit do jiné ekonomické ligy,“ zdůraznil prezident v debatě s novináři o významu národních projektů, které mají urychlit rozvoj země za cenu nákladů v řádu dvou desítek bilionů rublů v příštích letech. Rusko podle hlavy státu potřebuje průlom, aby si zajistilo budoucnost.

„Je příznačné, že prezident tentokrát věnoval úvodní vystoupení právě národnímu hospodářství a domácím otázkám. Mezinárodních témat se nedotkl ani v souvislosti se (západními) sankcemi,“ uvedl internetový list Gazeta.ru. Zaznamenal také, že v papírech, které šéf státu držel v rukou, byly vidět i rukou psané poznámky, z čehož je patrné, že se Putin „připravoval do poslední chvíle“.

Putin nadále nechce jednat o osvobození ukrajinských námořníků

Putin ani na dnešní tiskové konferenci nenaznačil ochotu vyslyšet výzvu ze světa k osvobození ukrajinských námořníků zajatých minulý měsíc u Kerčského průlivu, kde Rusové ostřelovali a následně se zmocnili tří lodí ukrajinského vojenského námořnictva. Incident vedl k dalšímu vyhrocení vztahů s Kyjevem.

Putin připomněl, že ukrajinský podnikatel a opoziční politik Dmitrij Medvedčuk, považovaný za spřízněného s Kremlem, nedávno přijel do Moskvy a domáhal se osvobození Ukrajinců. „Ale jak jsem řekl, tyto otázky bude možné řešit po ukončení trestního případu,“ řekl Putin.

Ruské úřady obviňují námořníky z nezákonného překročení ruských hranic a chystají se je postavit před soud. Kerčský průliv odděluje ruskou pevninu a anektovaný ukrajinský poloostrov Krym.

Putin znovu obvinil Kyjev, že vyslání lodí do Kerčského průlivu představovalo provokaci, která měla vyostřit situaci. Tato akce se podle něj povedla jen z hlediska zvýšení popularity stávajícího prezidenta Petra Porošenka v předvolebních průzkumech.

Ruský prezident současně obvinil ukrajinské vedení, že počítalo s tím, že někteří z námořníků zahynou, ale to se naštěstí nestalo.

Rusové při ostřelování ukrajinských lodí nejméně tři členy jejich posádek zranili, včetně důstojníka ukrajinské kontrarozvědky.

Na otázky ukrajinského novináře ohledně výdajů na správu separatistického Donbasu, podmínek výměny politických vězňů a zajatců a vměšování do ukrajinských voleb, Putin odpověděl protiotázkami. Ne Rusové, ale ukrajinské úřady podle něj střílejí po vlastních občanech, zatímco Rusko poskytuje a bude poskytovat Donbasu humanitární a další pomoc. „Pokusy řešit politické problémy násilím – a kyjevské úřady to stále dělají – jsou předurčeny ke krachu,“ prohlásil.

„My chceme všude na Ukrajině mír a rozkvět. Máme na tom zájem, protože Ukrajina zůstává jedním z nejdůležitějších partnerů a vzájemný obchod roste přes všechno úsilí kyjevských úřadů, roste i letos. Ale dokud v kyjevských kabinetech jsou rusofobové, nechápající zájem vlastního lidu, bude tato nenormální situace pokračovat, a to bez ohledu na to, kdo je v Kremlu,“ prohlásil. Kyjevské úřady podle něj jen rozeštvávají ukrajinský a ruský lid, a za to jim (Západ) vše odpouští.

Putin se pozastavil i nad západními sankcemi, rozšířenými naposledy kvůli údajné otravě bývalého důstojníka ruské armádní rozvědky GRU a britského špiona Sergeje Skripala. „Skripal je naživu a sankcí je hromada, (saúdskoarabský novinář Džamál) Chášukdží byl zavražděn, ale je ticho,“ poznamenal. „Cíl (sankcí) je jediný: zpomalit rozvoj Ruska jako konkurenta,“ zdůraznil Putin.

Putin varoval před nebezpečím jaderné války

Putin během své tiskové konference také varoval před rostoucím nebezpečím jaderné války, jakož i zániku civilizace a lidstva. „Neusilujeme o převahu, ale o uchování strategické rovnováhy. Zajišťujeme svou bezpečnost a víme, jak to dělat,“ prohlásil současně o vývoji nových ruských zbraní, které podle něj mají být schopny proniknout jakoukoliv protiraketovou obranou.

Nebezpečí jaderného konfliktu se podle Putina zvyšuje tím, že se rozpadl mezinárodní systém, který dosud bránil závodům ve zbrojení. Ale na americkou protiraketovou obranu „jsme museli odpovědět“, a to vývojem nových zbraní.

Putin připustil, že v tomto směru má Rusko nyní jistou převahu, ale celkově mu jde o udržení rovnováhy. Těžko si však představit, jak se bude situace dále vyvíjet, pokud Spojené státy odstoupí od dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Situace je podle něj „na hraně“ a stoupá i hrozba lidského omylu a selhání. Nebezpečí nelze podle něj podceňovat, ale nezbývá než věřit, že „lidstvo má zdravý rozum a pud sebezáchovy, aby nedošlo ke krajnostem“.

Putin na tiskové konferenci odpovídal na otázku novináře, kterému nynější situace připomíná dětství v dobách Sovětského svazu, provázené obavami z jaderné války.

Takhle se  tím Putinovým projevem vypořádal specializovaný  burzovně  ekonomický server!  Opravdu není žádný problém vytvořit  slušnou  a  obsažnou zpravodajskou informaci místo informačního průjmu. Když se  chce. Klíčové slovo je  CHCE!

Myslím, že by generál Pavel  měl začít velet na Kavkách. ČT  by pod ním  nepochybně  zůstala  ideologickou  pevnou hrází míru a socialismu,  jako byla  vždycky ve  své  historii. Eh, omlouvám se   za ten hrubý   omyl – dnes  je pevnou  hrází míru a kapitalismu. Ovšem jen určitého typu. Tou by  sice zůstala, ale já bych si možná nemusel každý večer  pro jistotu pouštět  večerní zprávy  ARD a v neděli v podvečer  Auslandjournal téže  stanice, abych se, stejně jako za  bolševika, dozvěděl, co se  ve světě  doopravdy  děje.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.