Nord Stream 2 – díl I. DOPLNĚNO!!


Angela  Merkelová  dostala  v předminulém  týdnu pořádnou lekci. Ze  strany, odkud ji naprosto nečekala. Francie  se náhle a bez jakéhokoli varování, postavila  na stranu  Polska a  dalších  podobných, kterým  vadí stavba  plynovodu  Nord  Stream 2.  A také na stranu  bruselského  vedení  EU,  které  chtělo  mít  gebír  na  to, aby  mohlo,  do této  ryze  soukromé a navíc  bilaterální velké investice, mluvit.Což podle dosud platných předpisů- nelze! Ale  žádný div, tzv. evropským prezidentem je Polák – Donald  Tusk.

Francie  obrátila  o  180  stupňů a to doslova  za  sekundu  12. A Berlín byl chycen  se  staženými  kalhotami!   Merkelová,  ať  už  vůči  Rusku  cítila a provozovala  politicky cokoli,   projekt  druhého podmořského plynovodu  z Ruska  do Německa neochvějně  a  tvrdě  držela. Přes všechny  sankce  a vypovídání diplomatů, přes veškeré  výhružky  z  Washingtonu, přes obstrukce  ze  strany  EU  a mnoha  jejích  členů,  zejména  Polska  a pobaltských  republik, ale také , poměrně  dost překvapivě  -Španělska a  Itálie.

Ví  totiž proč.  Německý  energetický mix, rozuměj výroba  elektřiny  totiž  vypadá  takto:

A  celková energetická  bilance  Německa, včetně  lokálního topení, dopravy a  dalších oborů mimo výrobu elektřiny  + tato výroba pak takhle:

V jednoduché  češtině – Německo si před  časem zakázalo jaderné  elektrárny- že je uzavře do roku 2038. Minulý  měsíc  pak černo i hnědouhelné. Jinými slovy  – bude muset nahradit 50,9%  své současné  elektrárenské produkce  jinými zdroji. A to hlavně  těmi  stabilními, základními, které drží celou energetickou soustavu a nepodléhají nahodilým  výkyvům typu počasí.

Vedle  to  si  zakázalo  i dieselové motory a  vůbec chce  omezovat  spalovací  trakci a  hodlá  přejít do roku  2030 na elektromobilitu. Takže  nápor  na produkci proudu  mohutně poroste. Tak jak si to sotva  kdo dovede představit!  Když  totiž  vzájemně  komprimuji  oba  grafy, tak  energie  z  jádra  se podílí na  celkové  výrobě  elektřiny 12,8%,  ale  v  celkové energetické  bilanci země  jí  patří jen  6%, které ovšem  výlučně  slouží produkci proudu. Ničemu jinému.  Žádná  trakce, žádné lokální vytápění,  nic. Naproti tomu  největší  část  celkové německé  energetické spotřeby  kryjí tzv. minerální oleje  – rozuměj  nafta a její  deriváty  typu benzín, mazut, topné oleje  atd.

Vyřazením  výroby  energie  z jádra a  z uhlí, znamená, jak už  řečeno  –  nahradit okamžitě  51% elektrárenské produkce. Omezením spalovacích motorů a  dieselu speciálně  přechodem na  elektromobilitu dramaticky  zvýšíte poptávku  spotřebu  proudu.

Dám odhad  přes  palec  – troufnu si predikovat,  že  doprava  bere  nejméně  2/3 energetického potenciálu těch minerálních olejů. Nejméně.  Budu opatrný a  řeknu, že  elektrifikace  autodopravy  by měla  snížit podíl minerálních  olejů  v mixu  jen o polovinu.  Tedy o 17,5%. Jenže 6%  jádra  v  celkové  bilanci  je  dvojnásobná  hodnota  v té elektrárenské!!!  Takže  oněch 17,5%  na  naftě  a derivátech, které má  nahradit elektromobilita, znamená vyrobit  o  35%  elektřiny nad  dnešní stav navíc!   Celkově  tedy musíte  rychle  nahradit  51%  současné  výroby  a k tomu přidat ještě  nově  35%  z nějakých nových  zdrojů!!!  Jednoduché a dodávám  – vím, že  zjednodušené  počty! Nezdá se vám to jako  gigantický průšvih bez ohledu na to jak přesný  je ten můj primitivní výpočet?

Jestliže  máte  takto nastavené mantinely  – zakážete  si  atomovou energii, uhlí a  spalovací motory a přitom chcete mít  vždycky  dostatek elektřiny, jejíž spotřeba má  výrazně  vzrůst, z  čeho jí asi tak  vyrobíte? No  asi  obyvatelstvu  nerozdáte  ebonitové  tyče a liščí ohony, aby  třelo a třelo. Už proto, že  tolik lišek na zeměkouli nejspíš  ani není  i kdyby  to byla produktivní metoda a nikoli jen pokus  o primitivní vtípek.  Zbývá  jediný  energetický  nosič -plyn!!! Mimochodem, alternativou k elektromobilitě  jsou  vodík, který  opět musíte  vyrobit  přes  elektřinu a  plyn! A  nebo  – světe  div  se  – zase jen plyn -LNG nebo CNG! V obou případech jde o plyn. Zemní plyn. Jen bud  stlačená nebo zkapalněný. Ale pořád ZEMNI plyn!

Takže vždycky  plyn s obrovským nárůstem jeho spotřeby!  A  kde  že ten plyn  je  dostupný? Následující grafika není  úplně  aktuální  – rok 2014, ale je dostatečně vypovídající- popisuje  evropskou a německou závislost na  ruských dodávkách:

Před  5-ti roky  dováželo Německo více než  1/3  své spotřeby plynu  z Ruska. Necelou  třetinu z Norska, 1/4 z  Holandska. Zbytek světa  nehraje  žádnou  roli.  Spotřeba  plynu jen pro výrobu  elektřiny  by měla  vzrůst  řádově  7-10x!!! Při uzavírání  „špinavých“ a jaderných  elektráren Kde  medium v  dostatečném množství  vzít?  Podle  dostupných informací  s nějakým dramatickým  růstem dovozu  z Norska  nebo Nizozemí počítat  nelze. Lépe řečeno  – tahle produkce  v budoucnu  bude nejspíš  klesat,Plynová pole se dotěžují a snižuje se produkce. Jestliže jsme před deseti lety byli schopní si zajistit 33 procent, dnes už to je méně než 30 procent a pokud budeme věřit prognózám, že se bude spotřeba zvyšovat, bude znamenat další zesilování dovozní závislosti.

Žádná  fikce – v roce  2017 už  Rusko krylo celou  1/3 spotřeby plynu v Evropě.  Rusko má navíc  největší  reálné zásoby  na světě.Takže  odkud?

Z  Alžírska? Z  Libye?  Z  Arabského poloostrova?  Z  Azerbajdžánu?  Z Iránu?  Samé fajn prima spolehlivé  státy  a režimy!  Dodavatelé  jako víno  u kterých máte  jasno, že je  ani nenapadne  vás  vydírat! Stačí se podívat na německé  statistiky  nacionality  migrantů – všechny tyhle země  tam najdete  na  čelných pozicích!  Nehledě  k tomu,  že  s  výjimkou  Alžírska a Libye  by  BUDOUCÍ  plynovody  musely  jít  přes  další prima  spolehlivou  zemi  – Turecko!

Pak  zde  USA  jejich  břidlicový plyn. S  dopravou přes oceán!  Zkuste  si představit  ta  množství, takto transportovaná.  A  také  ceny!  Zkapalněný plyn a jeho transport  není  žádná světová novinka. Už dávno  si takhle  vypomáhá  Francie  z Alžírska. Kdyby  to bylo ekonomicky příznivé,  nepochybně  by  dnes  dominoval  evropskému trhu  s  plynem takový Katar!  Proč už  dávno  není hlavním dodavatelem plynu do Evropy, proč  už  dávno nevytlačil ty  Rusáky?  Takže?

Takže  Rusko a Nord Stream! Přesněji  Nord Stream 2. Protože  Nord  Stream 1 již dávno  funguje. A  dobře a spolehlivě. Přesněji  byl do provozu uveden v letech 2011- 2012. A  Wikipedie , mimo jiné o  něm  říká:

Po plynové krizi v roce 2009 se zvýšily i politické nátlaky, a jak Rusko, tak Německo začaly využívat naplno politický tlak s cílem realizovat stavbu plynovodu Nord Stream. Podle analytiků je z německého pohledu důležité, že podmořská přeprava plynu z Ruska posiluje energetickou bezpečnost Německa i jiných zemí jako jsou Česko a Rakousko.[3]

Plynovod Nord Stream byl již zprovozněn. První linka byla otevřena opět kancléřkou Merkelovou a tehdejším ruským prezidentem Medveděvem 8. listopadu 2011. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili také člen Evropské komise Günther Oettinger (komisař pro energetické otázky), premiéři Francie a Nizozemska, François Fillon a Mark Rutte a předseda představenstva Gazpromu Alexej Miller. Zprovoznění druhé linky se uskutečnilo 8. října 2012

Všimli  jste  si, kdy  se  Nord  Stream  stal prioritou? Po  plynové  krizi 2009!  Myslím, že si všichni pamatujeme, kdo tu plynovou  krizi vyvolal a proč!  Ukrajina  pod  Juščenkem  kradla  ve velkém plyn a  když  jí  Rusko kleplo přes prsty, tak natruc přestal  plyn z Ruska  téci! Slava Ukrajině!  Tečka.

Dokončení zítra.

 

Dodatek z pátečního  rána

Jakkoli teprve zítra  dojde k dokončení textu a věřte,  že  to bud e výživnější než dneska, tak mi právě  přišla  čerstvá reakce od  čtenáře  Kosy  z Německa. Přetiskuji 1:1: Protože  jsou tam věci, o kterých jsem neměl ani tušení. Myslím  v tom připojeném  odkazu,  kd eje konstatováno, že  Holandané drasticky omezují  produkci na svých plynových polích, které svého času patřila k největším na světě. Z neobyčejného a nečekaného důvodu- těžba plynu  způsobuje  silná a  častá lokální zemětřesení, což  je  v zalidněném Nizozemí  velký problém! ‚Zádná kachna, nanejvýš  seriozní zdroj. Jen z něj vyplývá,  že  holandský plyn bud e muset  být  také  nahrazen. Čím asi?

Zdravim Vlku,

Ja len takou troskou zo zivota by som chcel prispiet. Byvam v okoli Brem
a akurat pred 2 tyzdnami boli u nas plynary a kategorizuju vsetky
plynove spotrebice. Vsetky budu prestavene na rusky plyn. Na otazku ze
preco to robia vsak v TV davaju ze z Ruska je vsetko zle 🙂 odpovedal,
ze z Holanska plyn nedostanu a na vzduch to prerobit zatial nevedia :).
Bolo tu dost velke halo kvoli tomu presne terminy, preukazy, fotky
pracovnikov aby nahodol niekto sa nechcel dostat pod touto zamienkou k
dvochodcom do domu.
Takze len zo zivota potvrdzujem to co si pisal.

Nieco starsie k toumu
https://www.zeit.de/wirtschaft/2018-05/niederlande-lieferant-erdgas-deutschland-preissteigerung

S pozdravom Alfi 18

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.