Červená pro Klause ml! Nebo spíš pro ODS?


Bum! To byla  rána jako do piána!  ODS  vyloučila  ze  svých řad Václava  Klause  mladšího!  Jakkoli přicházely  signály, že  zasedání vrcholného gremia  ptákostrany  takto  dopadne,  přeci jenom  je  to jenom nevšední věc! Vyloučit  velmi výrazného  představitele strany, který na sebe  váže  celé jedno názorové  křídlo, navíc  je  synem  svaté ikony všech  pravověrných modruhů / terminus  technikus   ze  slov  modrý a  soudruh/ a  v podstatě  nositelem jeho odkazu / a ještě  stále určitého vlivu  ve straně/ a to těsně před  eurovolbami?  Velmi neotřelý politický tah , musím  konstatovat! Velmi neotřelý! A řekl bych – především netaktický.

Klaus  prý měl  žlutou už  od  loňska,  kdy veřejně podpořil kandidaturu  otcova  fámulusa  a věrného  podržtažky  – Ladislava  Jakla  v jeho kandidatuře  do senátu,  za Okamuru, proti  kandidátovi vlastní strany.

A nyní dostal červenou za  dvě  věci

-za  velmi  duševně  zaostalý  výrok o Evropské unii  a  židovských transportech

-za   účast  na  pietní  akci  Vodičkových Bojovníků za  svobodu..

To první  byl opravdu  hloupý  úlet – blábol. To druhé  je problematičtější. Vodička  a jeho squadra  mi fakt  nijak zvláště  nekonvenuje. Na  druhé  straně uchovávají taky, vedle jiného, určité tradice a hodnoty, které jsou těm oficiozním a věčně  správným,  když se za ně  rovnou nestydí, že  si je  někdo připomíná, tak jim  jsou úplně  ukradené!

Plastický příklad -oficizní ostentativně trdlovali a slavili  na Hradě 20 let  vstupu  do NATO, kdy  se  řečnilo, jubilovalo,, nadšeně  aplaudovalo a  demonstrativně  jásalo,  ale nikdo  z těch jásačů a slavičů neměl zapotřebí  zorganizovat  aspoň miniaturní oficiální vzpomínkový  akt  k   80. výročí dne národního zmaru a zkázy!  Prezidentem počínajíc, přes premiera, šéfy obou parlamentních komor, až  k poslednímu poslanci  a senátorovi.  Jen nějaký  Vodička  a jeho spolek si vzpomenul!  Pro mne ostuda. A  Klaus ml. se zúčastnil, pronesl, kromě jiného úlet a  a konto účasti a  úletu, byl Fialou  a  spol. exkomunikován! To tak nějaký paktování s Vodičkou!!!  A připomínat  hanbu  15.3.1939 a  nepřímo evokovata  připomínat  ty, co tohle  datum  mají na svědomí!!! A  rušit  příjemnou atmosféru  z  té úžasné  hradní oslavy  těch úžasných 20-to let… Tu naši úžasnou  solidaritu a společné  hodnoty!

Nehodlám se nijak míchat  do tohoto sporu v  ODS. Je  to jejich a  jen jejich. ODS  není  a  nikdy nebyla můj  šálek  čaje. Klaus  starší je pro mne zemský  škůdce. A  zůstane jím, co budu živ.

Na  druhé straně ačkoli vím, že  jablko nepadá  daleko od  stromu, nemá Klaus ml. s excesy  zdivočelé privatizace otce  osobně nic  společného a  je  nepochybně  výrazným politikem se zajímavými názory. Řadu z nich, i když  jsem z opačného názorového proudu  – sdílím. Zejména  ty, co se školství nebo zahraničních misí  a sebevědomější  zahraniční politiky týče. Ale nejen ty. Přirozeně  vím, kde se diametrálně  a nesmiřitelně  rozcházíme – třeba  v otázce role státu, v názoru na  Evropskou unii a mnohé  jiné.

U Václava  Klause ml. pro mne  v plné  míře  platí, že  je  člověkem, jehož  texty, na  rozdíl od  šéfa  ODS Fialy nebo jeho vice  Kupky  a mnoha a mnoha  dalších modrých papalášů, se  snažím vždycky  číst, kdykoli na ně  narazím. Protože  mi něco  dají. Minimálně mne  přinutí například  k důkladné protiargumentaci. Což  se mi  u Fialy, o těch  dalších  v jeho  závěsu – nehovoříc….

Pro ODS  byl  syn otce zakladatele  příliš  ostrý, příliš  solitérný, příliš  nepoddajný. příliš  nonkomformní. Takže  dostal červenou.

Je  otázkou zdali  ji  spíš  nedostala  modrá partaj.

Jsem zvědav  co  KLAUS  MLADŠÍ A VLASTNĚ  CELÝ  JEJICH RODINNÝ  KLAN S LIDMI, KTEŘÍ  JSOU NA NĚJ  NAVÁZÁNI, NYNÍ PŘEDVEDE!

Když  říkám  nyní, míním hned  teď  bezprostředně! Jestli se synátor  spokojí s pozici vyloučeného rebela, který  cosi možná  kutí a plánuje pro budoucnost nebo uskuteční rychlou konkrétní  akci.

Z mého pohledu by měl okamžitě  reagovat  a založit  novou stranu, kterou  několikrát  v poslední době  vzýval pan otec.Na nic nečekat a jednat. Tak  aby bylo lze  stihnout  eurovolby. Vytvořit  jádro  stranické struktury a především zaregistrovat  kandidátku.  Ideálně  tak,  aby  vyloučený  rebel byl její jedničkou.  V posledních  volbách v  Praze  nedostal pro nic  a za nic zdaleka  nejvíce preferenčních   hlasů! To je nepominutelný  fakt. Ty nedostal kvůli svým modrým očím.  Nýbrž  proto, že  jeho názory  oslovili  hlasující.

Nemám v podstatě  oč  se opřít, dám nekvalifikovaný odhad přes  palec –  já bych potenciál odhadoval na  takové  dva  euromandáty! A možná, že  jeho volební potenciál podceňuji.  Protože  vysloveně  eurofobní  nálady  v zemi reprezentuje  pouze  polojaponec a ten  je  svým  vystupováním a  chováním pro mnoho  těch, co nemají  rádi EU –  nepřijatelný. Pro jiné,  kteří nemají  v hlavě piliny,  pak platí, že  nemohou volit  někoho, kdo  vysloveně  jen  kalí  vodu, bez ohledu  a  realita  je pro něj prázdné slovo.

Klaus ml.  by mohl  z Okamurova  elektorátu leckoho přetáhnout.  Řekl bych, že  Tomio má momentálně docela sevřeno.

To je jedna  část těch, které  by mohl nový  Klausův  stranický projekt oslovit. Druhá  část  jsou,  jak jistě  předpokládáte – voliči ODS. Respektive  její  konzervativně  tradicionalistické  křídlo.  Tohle  je  jeho základní kmen.  A při rychlém, cíleném a  dobře  promyšleném  jednání se  s nimi může  Fiala  a spol. v podstatě  rozžehnat. Může – nemusí.  Pro  Klause ml. platí ono proslulé Gorbyho  – kdo přijde pozdě, toho potrestá  život!

ODS tímhle  vyloučením deklarovala,  že  pro tzv. klausovce  je uzavřena. A  distancuje  se od nich.  Vsadila evidentně   na  tzv. liberální pravicové  voliče.  Kladu si otázku,  jak se bude lišit  od  Kalousekpartaje?

Zajímavé bude sledovat jestli a případně  kdo,ze známých tváří se k juniorovi připojí. Udženija?  Skopeček? Určitě ne  Kubera Ten  dostal  prima sesli v  čele senátu, za  ODS a rozhodně ji nevyklidí. Ačkoli je  to klausovec. Možná některý  ze  senátorů /Oberpfalzer?/… Jsem zvědav!

Leckdo  z modrých papalášů  bude mít několik těžkých dnů a nocí  – je  větší potenciál na  další koryto v  současné Fialově  ODS  nebo  by bylo lepší naskočit  do nového vlaku, pokud  se rychle rozjede?

Klasický problém  všech  politikářských karieristů a  štrébrů.  Tohle  si  hodlám opravdu užít.  Ale  uznávám, že  nepodstatné.

Dejme  tomu,  že  Klaus  ml. opravdu  zorganizuje a založí  novou partaj. Komu to prospěje? Kdo by na  to doplatil?

Jasně  a primárně ohrožený  je Okamura.  Na  vlastním hřišti by měl najednou silného, vysoce kvalifikovaného, renomovaného soupeře, který je daleko verzírovanější  než  on a  nejspíše  s  výraznou finanční převahou.  Proč převahou? Protože!  Kdybyste nevěděli, co  a jak, zkuste  si vygůglit, kdo zafinancoval a financuje Institut  Václava  Klause st… A  to by jistě  nebyl možný pramen peněz.

Kdo  další, přirozeně vedle ODS,  by byl poškozen?  Domnívám se, že  Babiš. Jakkoli  naprostá většina  jeho voličů patří  k  levici  /sic!!/, pořád  ještě má  určitý  díl  pravicových hlasů.  A ty  by  Klaus ml.  také mohl účinně oslovit.

A kdo by, z ostatních  partají  mohl  na případné existenci Klauspartaje  vydělat?

Když vynechám  karieristy, kteří nedokázali  dosud  naskočit  do nadějných politických  vlaků  nebo  z nich  vypadli, pak si myslím, že  například  Zeman. Spojení mezi Klausovými a Zemanem vždycky  fungovalo.  Rozhodně by  získal na politické šachovnici  zajímavého  /spolu/hráče. Kterému  by mohl  poskytnout zajímavou podporu.

Paradoxně  by   to mohlo prospět, i přes  ztrátu několika procent  voličů  -Babiš. Už  dlouho se pokouší  najít  spojence na pravici. Klaus ml. byl jedinou  opravdu velkou tváří ODS, která  říkala, že  by  modří s Babišem měli jít  do vlády. A Babiš prostě pravicové  voliče nutně  potřebuje. Protože  mu  dochází,  že  uplácení  těch současných  se začíná velmi a  velmi prodražovat.  Přestává  to být  ufinancovatelné. Babiš  by  prostě  rád  přešel do pozice, že bude  dál udržovat  příslušnými sliby  své  současné hlasy,  ale kdy mu ve  splnění  daných slibů  bude  „zlovolně“ bránit  pravicový  koaliční partner!  To víte, milí  moji voliči – já  jsem  chtěl, ale  koaliční strana  mi v tom   zabránila! Abych  každému z vás  dal to modré z nebe  a  hodinky  s  vodotryskem… Já nic, já  váš  Andrej… Všichni mi házej klacky pod  nohy.

Fiala  vytáhl  červenou kartu  a potížistu vyloučil. Nebo jinak – hodil kámen do  vody  a udělal vlny. Jsem zvědav, jestli nakonec nebudou  tak velké, aby  ODS  třeba  utopili. A  to už v  eurovolbách. Klaus ml. pokud  do nich  půjde  bude  jasný euronepřítel. ODS  musí zaujmout  jinou  pozici. Definoval bych ji jako  eurokonstruktivně kritickou. Na  koho více uslyší tradiční  či potencionální modrý  volič?

Počkáme, uvidíme!

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.