Europarlament,ekofanatici, von der Leyenová, čeští a slovenští producenti oceli a zdravý rozum


S obavami sleduji  kroky  nové  šéfky  EU  Usruly  von der  Leyen. Respektive  ani ne  tak  její,  ale  děsí mne ústupky, kterými musela  zaplatit  za své  mimořádně  těsné  zvolení do  čela  Evropské komise  radikálním frakcím v  Europarlamentu.  Zejména  Zelených, kterým ovšem  ani její  závazky,  ohledně  snižování  emisí skleníkových plynů do roku  2030 a  cílovou neutralitou v  roce 2050, nestačily a  stejně  jí hlas  nedali, ačkoli se dostáváme  daleko za  hranici racionality.V představách jak  Ursuly  von der Leyenové,tak především evropských zelených  fanatiků.

Jejich  cíle – jak budoucí  šéfky  EU tak eurozelených,  jsou.. co vlastně  jsou? Oni by jistě  napsali, že  minimalistické,  někdo  jiný třeba  že  ambiciozní.  Já  se přiznám,  že  správný popisující  termín  marně  hledám,  nemám li použít  výhradně  těžce pejorativní.  V  každém  případě  mohu konstatovat,  že  jsou rozhodně  iracionální.

Proč?  Než  odpovím,  dám  odkazy  na tři  články, které  jsem  náhodou objevil v  jeden a ten  samý  den  a které  mne přiměly  k  nasání tohoto textu.

První  z nich má  název

Košický U.S. Steel ide prepúšťať vo veľkom, prácu stratia tisícky

druhý

Odboráři huti Liberty žádají stát, aby jednal s EU o dovozu oceli

a třetí

 

Z  každého z nich si dovolím ocitovat malý, ale  zásadní  kousek.

První z  článků popisuje  současnou  neradostnou situaci v bývalých  VSŽ  Košice, dnes  US Steel Košice:

Vo vyhlásení to uviedol prezident USSK James E. Bruno. „Prijímame toto rozhodnutie po starostlivom zvážení toho, že musíme konať, aby sme ochránili naše podnikanie a zostali konkurencieschopní. Sme si vedomí, že toto rozhodnutie bude mať dopad na tisíce rodín v regióne, tak v súvislosti s priamymi i nepriamymi pracovnými miestami. Zodpovednosť za budúcnosť firmy nám prikazuje prispôsobiť sa vzniknutej situácii a zaručiť prežitie U. S. Steel Košice,“…..

….Európska komisia podľa prezidenta spoločnosti napriek ich výzvam a argumentom, zaslaných asociáciou EUROFER a aj priamo vládami členských krajín EÚ, zatiaľ nezareagovala na prudko sa zhoršujúcu situáciu, aby bránila jednotný férový trh. Začiatkom júla Európska komisia dokonca povolila o päť percent viac importov. Situácia na trhu s oceľou sa za posledné týždne nezmenila k lepšiemu. Z krajín mimo EÚ je možné dovážať oceľové výrobky v ešte väčších množstvách, prevyšujúcich doterajšie rekordné úrovne a pritom sa na túto oceľ nevzťahujú environmentálne požiadavky EÚ. Výsledkom je záplava produktov na trhoch EÚ a tlak na neustále znižovanie ich cien, zatiaľ čo výrobný sektor EÚ je na pokraji recesie a dopyt po oceli klesá, upozorňuje James E. Bruno....

v tom druhém je popsána aktuální   reakce odborářů bývalé Nové  huti  Ostrava, čerstvě Huti  Liberty  Ostrava

…Vedení ostravské hutě tento týden oznámilo, že výrobu sníží o 20 procent. Propouštět ale firma nebude. Společnost svůj krok zdůvodňuje právě současnou situací na trhu, kde zdražují suroviny, povolenky a problémy působí i dovoz levné oceli ze zemí mimo Evropskou unii….

Za  odboráře  reagoval předseda  základní organizace OS KOVO Petr Slanina.

…“Pokud se bude dovážet ocel ze zemí mimo EU, bude to pro evropskou produkci likvidační. Cena této oceli není ovlivněna CO2 povolenkami jako ta evropská. Cenově jí naše výroba nemůže konkurovat,“ řekl. Reagoval tak na to, že unie zvýšila limity na dovoz takové oceli o pět procent. „Napsali jsme dopis ministrovi průmyslu a předsedovi vlády,“ řekl Slanina.

Na nutnost nastavit v ocelářství „globálně férové prostředí“, když nyní firmy ze zemí mimo EU neplní tak vysoké požadavky na ochranu životního prostředí, poukázal i předseda správní rady Ocelářské unie Jan Czudek, který je také generálním ředitelem Třineckých železáren. Limity pro dovoz do Evropy podle něj navíc dovolují dovézt stále víc ocelářských produktů. „Pokud dovoz vzroste o dalších pět procent, bude to znamenat problémy pro evropské hutě,“ uvedl.

A  z třetího jsem vybral toto:

Čína zavedla antidumpingová cla na dovoz některých výrobků z nerezové oceli dovážené z Evropské unie, Japonska, Jižní Koreje a Indonésie. Nová cla se pohybují v rozmezí 18,1 až 103,1 procenta a platí od 23. července 2019…..

Rozhodnutí je výsledkem vyšetřování z července loňského roku na základě stížnosti státní společnosti Shanxi Taigang Stainless Steel. Vyšetřovatelé podle ministerstva nyní dospěli k závěru, že k dumpingu u prověřovaných výrobků došlo a že dumping způsobil čínskému průmyslu podstatné škody.

 

Takže  si to shrneme:

1-Klíčoví  slovenští a  čeští  producenti železa  a oceli a  rozhodující zaměstnavatelé  v problematických regionech z hlediska  nezaměstnanosti v obou republikách redukují provoz, dostávají  se na  hranici  ekonomického přežití,  protože  EU  zvýšila  kvóty  na  dovoz  oceli a ocelářských  výrobků na  unijní  trh pro  producenty   z nečlenských  zemí. Z nichž daleko  největšími jsou   čínské firmy.

3- EU povoluje  tyto dovozy,  ačkoli  jde  o jasný  a  neférový  dumping  a  to především  kvůli  ekologickým nákladům  evropských výrobců /viz  emisní povolenky, nutné  investice  do  ekologizace vlastní  výroby – například do maximálního  odprášení, atd./, kterými jejich konkurenti  z ostatních  částí  světa  nejsou  nijak zatíženi a vyráběj tedy  s  výrazně  nižšími náklady.

3- Čína  sama, v  podstatě ke  stejnému  datu   obviní  výrobce  nerez oceli a  specifických  produktů z nerezu  z  dumpingových praktik  a  řeší to cly  ve výši od  18 do 103%  je v podstatě  vymaže  z čínského vnitřního trhu.

Už  logické  vyhodnocení  těhle  tří  bodů by jednoznačně  mělo  vést  Brusel a  je jedno zda  dosluhujícího předsedy  Junckera  nebo  jeho nástupkyni von der Leyenovou k rychlé a nekompromisní reakci.  Jenže  já dnes  nehodlám psát  ekonomicky  orientovaný  článek, popisující  těžkou současnost  evropského  ocelářství  obecně  a toho českého a slovenského zvlášť.

Dnešním leitmotivem  jsou  nápady  evropských zelených a  sliby, kterými si  budoucí  šéfka  Evropské komise  snažila  koupit jejich  hlasy.Marně, protože  se eurozeleným fanatikům  i to její  nesmyslné  podbízení  zdálo nedostatečné a  řečeno jejich  slovy  -málo  ambiciozní!!!

Oni  chtějí  planetu zachránit  daleko rychleji  – zachránit  tím,  že  Evropa  se stane,  co do vypouštění  uhlíkových  plynů  neutrální  nejlépe  dnes odpoledne  a když už  to musí  být, že  to asi není možné,  pak nejpozději příští víkend.

Aby mi  bylo správně  rozuměno – nepatřím k těm,  které  sucho  a  decimující  vlny  veder, jakož  i pro tropické  oblasti  dříve  charakteristické  monzunové  deštové  přívaly, jenž jsou  dnes  v  Evropě  a vůbec  na severní polokouli  běžným a  pravidelným zjevem, nechávají  klidného.

Beru  to smrtelně  vážně  a  dochází mi,  že máme  co do činění  s klimatickou změnou a že  bychom měli podniknout  všechno, co je  v lidských silách  minimálně  k tomu, abychom ji svou činností  nezhoršovali a neurychlovali.  Stejně tak se odmítám  pošklebovat naivní švédské  školačce  Grétě,  jakkoli by  to nebyl žádný problém.  Na to jsou  specialisté jiní. Já  uznávám její právo a právo jejích  vrstevníků  na protest.Je legitimní mít  starost  o svou elementární budoucnost.  Míra  relevance  je  druhá věc.   Nehodlám tedy  kolem sebe, když mluvím o ekoteroristech v  souvislosti s  evropskými  zelenými, bít  bez  rozmyslu a  na  základě pocitů. Jen tvrdých  čísel.

Nyní  musím odbočit  a  dát sem nějaké  grafy:

Ano,  EU je  3. největším emitentem skleníkových plynů,  které   mají mít  oteplování  na svědomí.

Jenže  když  tohle  absolutní  sdělení  rozklíčujeme,  pak Čína  ovzduší zatěžuje  2,5 x  více, USA  o  cca  polovinu, Rusko z poloviny, Brazílie  je  na  2/3.  A nejvíce mne  dostalo, že  stejné znečištění, jaké  vyprodukovala  evropská  28, dají  dohromady  ekonomiky Konga, Sudánu, Ukrajiny, Thajska, Turecka, Barmy, Středoafrické republiky, Bolivie a Indonesie!!!!! Tedy  9-ti většinově primitivně   rozvojových zemí  v pravém slova  smyslu!

Přidám ještě  jeden text

Letošní emise jsou rekordní, vrchol ale teprve přijde, varovali klimatologové

vyjímám z něj

…Letošní růst emisí CO2 živí především jejich boom v Číně, kde meziročně stouply o 4,7 procenta….

…Druhá země v pořadí, Spojené státy, letos rovněž v emisích přidala, a to meziročně o 2,5 procenta….

….Indie zaznamenala růst emisí o 6,5 procenta.

Evropské emise naopak poklesly o 0,7 procenta,….

V  článku je   také  údaj, z  kterého si spočítáte, že  Evropa  jako taková   zatěžuje  celosvětovou klimatickou  bilanci  cca  12%  globálního znečištění.

Nyní, když  jsou  známa  veškerá  důležitá  fakta,  lze  vyvodit  závěr,  k němuž  směřuji.

Von der  Leyenová a především  ekofanatici, soustředění  u  eurozelených, eurosocialistů a euroliberálů  budou  celou budoucí  pětiletou  legislativní  periodu  tlačit  ekologickou  agendu, nehledíc  na náklady  a důsledky.  Je  budou  zajímat  pouze  čísla  snižování ekozátěže  v  Evropě.

Ačkoli, jak jsme  si  už  řekli  evropská  28,  kde   jsou  4  ze  7 momentálně nejsilnějších světových ekonomik zatěžuje, co do  produkce  skleníkových plynů celosvětovou  atmosféru  pouhými  12%. Evropská unie je společenstvím, které zahrnuje více než 500 milionů lidí (údaj z roku 2017) a vytváří takřka čtvrtinu (23,8 %) světového HDP. Ačkoliv v EU žije pouze 6,9 % světového obyvatelstva!

Takže  6,9%  světové populace  vyrábí 23,8 %  světové  produkce, ale  životní prostředí zatěžuje  jen  12% skleníkových plynů.

Podle mne  naprosto excelentní poměr  mezi  produkcí a  znečištěním. Který  na zbytku planety  nemá   ani přibližný  ekvivalent.

Evropští ekoteroristé nám říkají,  že máme  dále  snižovat. OK.  Jenže  zatím je  to prováděno  tak, že  Evropa  uzavírá své  špičkově  ekologizované výrobní provozy a  naopak uvolňuje  svoje  trhy  pro výrobce, kterým ekologie  vůbec nic  neříká!  A  ti, jako  Čína, ji na oplátku sankcionují a  zavádějí  cla!  Chápe  to někdo?

Celková  světová koupěschopná poptávka  je  konstantní  číslo.  Má svou konečnou  hodnotu. Všechno přes  tento údaj je  neprodejná  nadprodukce.  To je jeden  axiom.

Druhý  axiom  říká,  klima  jako takové  je celoplanetární fenomen.  Že v  žádném případě  není  lokální  nebo  kontinentální záležitostí.  Jen celosvětovou.

Třetí pak  to, že  problém  globální problém s klimatem nelze vyřešit  tak, že jeden / země, kontinent/   bude  svou  produkci  škodlivých plynů  škrtit  na  krev  a jiní /státy, kontinenty/ budou bezohledně  a netrestatelně  produkovat  o  to více  škodlivin.  Či ještě intenzivněji!

Čtvrtý  pak to,  že  jestliže  je  celosvětová  koupěschopná  poptávka  konečná a zastropována,  pak podle  ekonomických příruček  by  přirozeně prodával ten nejlevnější.Podle ekologických logicky ten   nejekologičtější!

Takže  na co si Europarlament  a  von der  Leyenová  a  všichni ostatní  hrají?!

Evropa chce být  až inkvizitorsky bigotně  ekologická. Mohu s e tomu  podivovat, ale  beru to na  vědomí. Ale  řeší to tak, že  likviduje  své  vlastní producenty, kteří vyrábějí  nejekologičtěji  na  planetě  a předává svoje  trhy  těm,  co zatěžují  planetu a  její  ovzduší  maximálně!!!!!

Tohle  je  totální kafkárna. Superbizár!  A  všichni se tváří, že  to je  tak  naprosto ok a  v  pořádku! Paní  Ursula  von der Leyenová, vedení  EU, národní  vlády,  ale především ekofanatici v  Evropském parlamentu  by  se  měli  okamžitě probudit!  Jestli chtějí opravdu pro planetu   a její  ekologickou zátěž něco udělat,  pak především musí podpořit evropské  firmy. Vyrábějí nejekologičtěji  na  celé zeměkouli.  A  chránit  jejich  produkci za  každou cenu.   Nikoli  je  vytlačovat na okraj  existence, s  tím důsledkem, že jejich trhy  převezmou  výrobci  brutálně  anitiekologičtí! Takže  celosvětová  ekologická zátěž  v  součtu stoupne. Tudíž  ekofanatici  budou tlačit  zase o něco  více na evropské producenty  a  spotřebitele!   Jde o naprosto  triviální premisu.

Zdá se, že  pro  paní  von der  Leyenovu   další  v Bruselu, ale  především pro  ekofanatiky  v  europarlamentu,  je  to  příliš  náročný  duševní  výkon, aby  tu  jednoduchou logiku pochopili!!!!

Takže od  nich  absolutně nelze  požadovat, aby  se například  zamysleli  nad  tím, jestli náhodou  tím úplně největším a  kardinálním motorem změn  klimatu na  planetě  není  růst celosvětové populace,  respektive, když  budu psát  bez  servítků  – přelidnění zeměkoule.  Kdy  její  samočistící a sebeobnovovací  kapacity  už  na   lidskou produkci odpadu ve  všech jeho  možných i nemožných formách prostě nestačí.  Já bych  hledal příčinu planetárního problemu  zde, takže  i řešení  musí  být  také  tady!

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.