Simulace poslední hodinky této planety -91milionu mrtvých, ovšem živí jim budouzávidět!


Už  asi před 14 dny  jsem čirou náhodou  narazil  na  YouTube na  video,  z kterého jsem jednu noc nespal. Ne, nejde o  žádný  horor nebo  reportáž  z  řádění Islámského státu,  války  z Jemenu, kde akutně hrozí smrt hladem  podle OSN šesti milionům lidí. Ani se nejedná o  další snímky ze  Sýrie nebo  tragicky změnou  klimatu zasažených  zemí  Sahelu,  kde v podstatě  končí jakýkoli  život vlivem nesnesitelných veder a  absolutního nedostatku srážek. Ani  z žádné jiné  současné katastrofy, na  níž  si můžeme  sáhnut.

Při  všemu respektu k  tragediím, které se v místech, jenž jsem jmenoval – odehrávají, jde  o drobné záležitosti. Vím, že  to zní brutálně cynicky a  neváhám  říci  – sprostě  neurvale, k těm, jichž se ty popsané katastrofy  týkaly  a týkají. Ale musím na svém názoru  trvat- jde  o drobné záležitosti. Bez ohledu na  na miliony  trpících a přímo ohrožených!

Tohle  video totiž popisuje  apokalypsu. Celoplanetární Z které není úniku ani cesty  zpět,jakmile  na ní někdo udělá první krok. Na  rozdíl od  toho Jemenu, Sahelu nebo řádění Islámského státu.To všechno se  dá, při troše  dobré vůle, zdravém rozumu a především ochotě  s tím něco udělat – řešit nebo ještě  zvrátit.  Ale nikoli  to,  co popisuje  ono mnou  zmíněné  video z YouTube.   Protože jestli by  se  jeho scénář  v  téhle nebo jiné obdobné  formě  realizoval, pak je to jednosměrka na  jejímž konci není náraz do zdi, ale definitivní game over pro celou planetu.  Bez možnosti restartu a reparátu. Ačkoli to, co uvidíte  vám bezpochyby  připomene  jednu ze  stovek jednoduchých počítačových her  z úsvitu jejich věku.

Nepřipravovali jej  žádní amatéři. Za jeho vznikem stojí  tým špičkových  vědců a odborníků na  mezinárodní vztahy,  vojenskou strategii,  vyhodnocování škod, atd. atd.  i z Princetonské univerzity. Tedy sedmého nejkvalitnějšího ústavu na  světě podle  žebříčku  universit  2018.

Ti si  dali  za cíl zanalyzovat, co by  se  asi  tak odehrálo, kdyby  vypukla  v Evropě  konveční válka  mezi NATO  a  Ruskem. Neuvádějí  kdo a proč  by ji začal. Prostě  ta  válka nějak vypukla. V  jejich  scénáři v jistém okamžiku nezbude  Rusku než  provést  jeden  jediný varovný  jaderný  výstřel, aby  zastavilo  zřejmě  vítězící  NATO.

Pro mne naprosto reálná situace. Protože  Rusko  zkrátka  by konvenční  přesile  Západu dlouhodobě  čelit nemohlo. Nemá na  to lidské  ani  jiné zdroje.Má to být varování  – zastavte  nebo…

A video popisuje,co z toho  vznikne. Jak od tohoto okamžiku  konflikt, už jen   už  čím dál více jaderný a  také  stále méně konvenční, eskaluje.

Přichází velmi omezená  odveta NATO.  Nicméně  zastavení bojů nikoli. Takže  Rusové svou odpověď  stupňují. Doručí nad  vybrané  západní cíle  dalších 300 náloží.  NATO v odpovědi tentokráte  zaútočí  180 hlavicemi.

Rusové odpoví masivní  salvou části svých těžkých  raket. Přichází  stejná odpověď  z  druhé strany. Až dojde na strategický  arzenál obou supervelmocí.

Jak se konflikt dál stupňuje, jaderné útoky by zasáhly 30 nejlidnatějších měst na obou stranách. Za několik úvodních hodin by si „jaderná bitva“ vyžádala 34,1 milionu mrtvých a 57,4 milionu zraněných. Opakuji  -v  pár hodinách.

Osobně  si myslím, že tady  to v Princentonu  odhadli  hrubě  špatně.  V takto eskalovaném konfliktu  by  to nebylo o desítkách milionů zasažených, nýbrž  o  stovkách a možná miliardách. A  přeživší by nepochybně  záviděli mrtvým.

Nicméně uvidíte,  že  už  v brzké  fázi je  zcela  zdecimována  střední a  západní Evropa.  A  také evropská  část  Ruska. Spojené  státy  jsou v  té době mimo přímé dění. Také  si myslíte, že by  tahle  pasáž měla  být povinně promítána na  summitech  vrcholných  evropských politiků?   Ale  nakonec  to schytají i za mořem.

Ta  simulace, co vypadá  jak primitivní počítačová  hra,  je opravdu děsivá. Při tom neříká nic  nového.  Podobně  jsem se  snažil dosáhnout  vyznění  svých článků pojednávajících  například o zrušení  smlouvy  INF.  Mimochodem  – její suspendování  a  tím pádem  instalace  nových  jaderných  nosičů  středního a krátkého doletu  v  Evropě  v té projekci, dle mého názoru,  zahrnuto není.  Takže  ta  čísla  by reálně byla  daleko vyšší.

Proto považuji za  nesmyslné  stálé  zvyšování koncentrace  vojsk NATO  poblíž  ruských hranic  nebo přímo na nich. A také stále  větší  nepřímý tlak na  Rusko. Například  v Baltském a Černém moři.  Což s e nepřetržitě  děje.

Riziko vzniku střetu neúměrně  stoupá. Což  neříkám  já. Nýbrž  autoři princentonského projektu – „Riziko jaderné války se v posledních dvou letech dramaticky zvýšilo,” uvádí vědci v projektu. Jaderné útoky jsou sice až poslední možnost, ale jejich pravděpodobnost roste, varují.  Nejsem rád, že  to vidíme  stejně.  Daleko radši  bych si přečetl nějaké  faktické  odůvodnění, kde by moje  obavy  rozcupovali na kousky. Takhle  je  to četba  pro ty, co se jednak hodlají  mýlit  se  Spojenými státy, než mít  pravdu s Putinem a  co jsou s  Karlem Schwarzenbergem připravení  sedlat koně, A neutěšuje mne  ani trochu, že  občan Schwarzenberg  už  asi nemůže sedlat  ani nějakého houpacího. Těch, kteří  by  si rádi  na nějakého koníčka  vyskočili /aby hned  byli  zas  dole/  je  nadkriticky mnoho.

Vlastně, proč  se  tím videem  zabývám já? A proč  ho předkládám vám,  když v  tomto ohledu máme, více méně jasno dávno a  i bez něj…. To video  je určeno těm  s těmi koňmi a  těm, co ví, s kým se hodlají mýlit a nemít pravdu. Však to také  jeho tvůrci  sami  říkají:

„Tento projekt je motivován potřebou zdůraznit potenciálně katastrofické důsledky současných plánů jaderné války Ruska a USA,” píše se v projektu.

Vědecká simulace podle autorů nemá sloužit k vyděšení lidí, ale má primárně představovat jasné varování před možným vývojem v budoucnu.

Ale  teď  si uvědomuji, že  pořád ještě  nevíte v  detailu oč  se jedná. Takže  to video je  zde:

Mimochodem- k datu  tvorby  tohoto článku mělo  necelého 1,4milionu zhlédnutí.  Myslíte , že mezi nimi byl Jakub  Janda nebo Juraj Smatana?  Silně pochybuji.

Pamatuji  nejtvrdší studenou  válku a vyhrocené  krizové okamžiky kolem raket na Kubě  i Berlínské zdi.  A  všechny  další.  Kdy  to bylo  naprosto o fous. Jaderné  války  svět  zůstal ušetřen.  Tehdejší  šéfové  obou světových  jaderných mocností totiž prošli  válkou a měli  ji v  živé  paměti. Nic  divného – přímý účastník  té hrůzy  na ni nikdy nemohl zapomenout.  Jejich heslem ve  vzájemných  vztazích  bylo – tohle už nesmíme udělat, protože  by  byla  válka.

Ti dnešní mocí  válku znají leda z televize. A  svou filosofii modifikovali  na :

Tohle ještě můžeme udělat, protože  oni se nedováží….

V Princentonu  se  snažili  dobrat, co s e stane, když se  ta inovovaná  filosofie  ukáže  jako chybná.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.