Jaké porušení práva EU má Babiš na mysli?


Dneska budu  krátký. S Babišem se našinec vážně nenudí! Respektive  – ten člověk si nevid do huby . Zcela  zjevně.

Ve  středu na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti  řekl:

„U jádra jsme zaspali dobu. Temelín už jsme mohli stavět,“ řekl Babiš. „My to musíme prosadit. I kdybychom měli porušit evropské právo. Bezpečnost energetická je pro nás priorita,“

OK. Nemám problém. Už jsem tady psal opakovaně, že můj  osobní podpis  je na  všech  čtyřech reaktorech v  Dukovanech a  také na  Temelínské  jedničce.  Jádro mi rozhodně  nevadí. A pokud  by  šlo o Babišovi o energetickou  bezpečnost země  a prolomení  zelené antijadrné  hysterie nebo  té rakouské, založené na principu  – když nám chcípla koza /rozuměj- když jsme si zavřeli kdysi hned po dostavění fungl novou  jaderku/ tak ať  chcípne taky  sousedů,. jsem v  tomto ohledu jeho člověk.  S jednou  dost zásadní modifikací – energetické  bezpečnosti země  nadřazuji  na  každý pád  a v každém ohledu bezpečnost provozu  nových jaderných  bloků! Pak teprve platí  energetická bezpečnost, ale na  jedné rovině  s ní je  i  finanční  stránka  věci.

Prostě  nové  atomové  zdroje  musí  být především bezpečné a pak  finančně   co nejvýhodnější.  Žádná  další kriteria  by neměla  hrát  roli. Jako že  budou.

Jenže  Babiš se  neráčil obtěžovat , aby  poslancům, natož  národu, sdělil, kde bychom se podle  něj mohli dostat do kolize  s  evropským právem.

Vůbec nepochybuji, že  babišovskozemanovskookamurovskoklausovské publikum nyní  vykřikne  – ty demente ,  to je přece jasný, vona  nám ta  Brusel  jádro zakáže!

Tak pro tyhle mám velmi dobrou uklidnující  zprávu. Nezakáže. Tedy  nejméně  nějaký čas ne. Nezakázala  nové jaderné kapacity Slovákům, Maďarům,Britů,  Finům…  Takže ani nám! Jasný? Ale  uznávám, že v budoucnu to klidně může  být jinak. Jenže  zatím o tom nic nesvědčí.

Takže tohle to asi nebude….

Co dál?

Texty, které jsem  četl, naznačují, že  snad  v úvahu připadá tzv. zakázaná  státní podpora… Přes tu prý to hrnou  Rakušané, aby  zastavili  další jadernou výstavbu zejména  u sousedů. Možné to je.  Jenže  stejné texty  říkají, že neuspěli. Ani  v případě britské elektrárny Hinkley Point, ani u maďarské elektrárny Paks,. Takže  proč by to mělo být jinak v ČR?  Zejména  kdyby, jak předpokládala  jedna  z  variant dostavby, kterou ovšem  zamítl sám Babiš, tu dostavbu realizovala  státní dceřiná společnost! Copak  je možné označit  za nedovolenou státní podporu, když by stát  investoval do svého vlastního majetku? To nemluvím o takové rozince jako je  státní podpora  tzv.  obnovitelných energií. Napříč  EU….

Takže tady mi to  taky  neštymuje…

Co dál?

Možná, že mám  opravdu sklon podezřívat  Babiše  už  apriori  – což popírám, viz  třeba  úvod  tohoto článku, ale já vidím  ještě nejméně  dva možné konflikty  s Evropskou unií

– nerespektování evropských kriterií pro výběrová  řízení. Tohle  jsme  si právě  vyzkoušeli třeba v  tendru na  vrtulníky! Když jednou, proč ne podruhé. Když  tím lze  cosi získat. A  zřejmě  výrazně  většího,než jen  fotku s nájemníkem Bílého domu, jakkoli se při tom Babišovi pohnula  země. Nebo v  hlavě. To podle toho, jak to s ním máte osobně.Ovšem  všichni dohromady  zacálujeme  za to foto asi o 5miliard  více,než bychom museli a měli. O kolik by  to bylo v  případě  atomové elektrárny  si netuším ani vyspekulovat.

– myslím, že  existují  nějaké  předpisy ohledně  toho, kdo  je  vítán a  kdo ne  jako realizátor  podobných staveb.  Maďaři měli  obrovské potíže prosadit si jako dodavatele  Rosatom.

Porušení  evropského práva  v případě  nerespektování EU kritérií pro zadáván takovéhle  obrovské a  významné  zakázky  by se mi hrubě  nelíbilo. Na  druhé straně  – vůbec by mne nepřekvapilo. Spíše  naopak – byl bych příjemně  zaskočen, kdyby k něčemu takovému nedošlo.

S  druhým případem se určitě  setkáme.I kdybych to viděl špatně a  žádné evropské předpisy  neblokovaly  „nevhodné“  uchazeče  u  dostavbu. Určitě  se  přihlásí spousta  firem. Mezi nimi i ruské a  čínské.  Tak jako v tendrech dřívějších, později zrušených. Vzpomínáte na ten  řev zdejších správných a nejsprávnějších?  O tom, že  se  stáváme  závislými na  Rusku?  Aniž by  se někdo obtěžoval  myšlením, že  nelze  dovézt  strategické zásoby  plynu nebo  nafty na  3  či dokonce 5 let, ale u  palivových článků do reaktorů to lze.  Jediným omezením nejsou skladovací kapacity, ale  datum jejich expirace! Takže  se bavíme o pseudozávislosti!  Ale tohle určitě  přijde.

Znovu  se vrátím, k tomu, co jsem napsal na  začátku- jediným superkriteriem  by  měla  být provozní bezpečnost a spolehlivost. Ta je nadřazena  úplně  všemu. Pak přijde finanční výhodnost. A  někde vzadu je  třetí  kritérium – podíl  tuzemských firem na dodávkách zařízení a  prací pro  finálního realizátora. A  tady  to vychází  zcela  jasně  – poslední zbytky bývalého československého jaderného  strojírenskostavebního komplexu v  tuzemsku, jsou v  ruských rukách.Například  bývalá Škoda  JE. A také v  korejských nebo britských- bývalá  Škoda Turbiny  nebo  Škoda  Elektrické stroje. Z ostatního nepřežilo nic. Takže  tohle je  poslední kriterium, jež by mělo být  vzato v potaz. Na politické tanečky Jakubů Jandů. Janů Čulíků, Miroslavů Kalousků nebo Petrů Fialů či Marků Bendů nejsem zvědav.

Jenže Babiš  neupřesnil,  kde nám hrozí  právní střet s  EU.  Hlavně, že  vystoupil jako silák,  co nás  bude chránit před  zlou  Bruselí. Jeho elektorát  stojí s otevřenou pusou.

Jenže, jak jsem uvedl – si nevidí do huby!  Bez debat.

Jak je  to dávno, co s e rozplýval nad  portfoliem, které v Bruselu  „získala“  Jourová, protože ho nikdo jiný nechtěl?  Dovolím si to připomenout  přímým jeho citátem?

„Portfolio pro posílení demokracie je pro nás velkou ctí a vyznamenáním. Je to pro mě výrazem uznání, že Česko a dříve Československo má v oblasti demokracie a lidských práv skvělou historii, založenou už Tomášem Garriguem Masarykem, na kterou může paní Jourová navázat. Uznání, že jsme si demokracii v roce 1989 znovu vybojovali a že je pro nás mimořádně cenná, protože víme, co to znamená ji ztratit,“

Co že má  Jourová na starosti? Boj proti fake news, prosazování  právního státu a  PROSAZOVÁNÍ  EVROPSKÉHO PRÁVA!!!!! Stručně  řečeno  – Jourová je  evropským drábem!  A co že  nyní tvrdí Babiš – NEBUDEME  RESPEKTOVAT  EVROPSK0 PRÁVO  u jádra… Jak to jde  dohromady  s tím, že je nám ctí portfolio sankcionující  právě nedodržování evropského práva?!

Může  mi to někdo nějak vysvětlit? Kdy  ten člověk mluví pravdu a  kdy ne?  Fakt  jím nejsem posedlý. Jen mi  jeho jednotlivé  výroky  přijdou jako totální protimluv.  Ale  především – každý  z nás  by  se od něj dozvědět, v  jakém směru očekává  možný spor  mezi ČR a  EU  ohledně  dalších jaderných  bloků. Co nám hrozí. Tady nejde o  chov  hlemžďů nebo investici za  pár milionů!!!!

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.