Demokracie v rukou sobeckých , diletantských šašků aneb zase Nebrexit-DOPLNĚNO!


To, co předvádí už skoro dva  roky  britský parlament  je totální devastace a diskreditace  demokracie  v přímém přenosu!  Nejhorší  forma  její sebedestrukce, kterou si lze představit. Přiznávám,  že  něco podobného by mne nikdy, ani nějakém LSD rauši, nenapadlo. Ale  už nějaký  čas  vím, že  až mi někdo zase někdy bude vykládat o Británii a jejím parlamentarismu  jako o výkladní skříni demokracie, udělám nejlépe,  když  mu hned  jednu vrazím.

Na páteční Kose jste  si mohli přečíst,  že  považuji  tu  „slavnou“ dhodu, co dojednal  podvodník a  lhář  Boris s   Bruselem,  za  pustý a drzý podvod. A také, že  „dojednal“  daleko méně než jeho předchůdkyně  Tereza  Mayová. Což  potvrdily  i reakce většiny  britského tisku nebo televize  Sky ve  svých komentářích  /překladače  dělají zázraky/.

Ostatně nejprestižnější  ostrovní / a  snad  i světový/ novinový  titul vůbec- The Times , ten  jeho podvod na  brexitových  voličích ocenil následující  karikaturou:

Popisek říká:  vyzkoušejte ještě  dnes moje  čerstvé jídlo!

Uveřejněno na  webu Timesů včera  ráno.  Před  tím, než se sešla  Dolní  sněmovna.  Kde lhář  Boris  hodlal nějak protlačit tu vykostěnou  Mayovou.

A  nějaký  čas  to vypadalo, že  by  se mu to mohlo  i povést. Proč, k  tomu se vrátím  za  chvilku. Ale  než se  tak stane,  je  třeba  popsat, co se  vlastně událo, že  na hlasování  vůbec  nedošlo, takže  celý svět stojí  s otevřenou pusou, co  to ti britští parlamentní kašpaři zase  vykoumali!

Bývalý  ministr konzervativní  vlády  Oliver Letwin vymyslel dokonalou fintu, jak  Johnsona  naprosto zesměšnit!

Dal pozměňovací návrh, že  parlament se schválením brexitové dohody  musí počkat, dokud její obsah nebude převeden do britského práva.

Zkrátka   nesmí se prohlasovat  do té doby, dokud  nebudou parlamentem  odsouhlaseny  všechny  nutné doprovodné zákony,  které  by  po jejím přijetí měly  platit, aby nestal chaos a  právní vakuum. A především,aby nemohl vzniknout  divoký brexit  z nedostatku času, respektive  nějaké časové tísně a tím, že  prostě projde  datum 31.10.2019.

Jakkoliv  to zní  naprosto  logicky  – maně  si vzpomínám, že  mi jeden  kosířský  brexitář  valil klíny  do hlavy, jak to Britové  mají s brexitem všechno ošéfované a  jak je  zpracovaný  úžasný  manuál, který pamatuje  na úplně  všechno a že  jako píši  bludy.  Takže  snad  se mu konečně i v jeho noře  rozsvítilo ohledně těch dokonalých Britů!

Ale  nechme  osobních resentimentů.  Nelze než  se s obrovským údivem  zeptat  – ono je  víc  než  tři roky  od referenda,  více než rok a půl od  data, co Mayová vyjednala  svojí dohodu, která je v podstatě  identická s  tou Johnsonovou a oni ještě  neschválili doprovodnou legislativu???  Je  takové patlalství  vůbec  možné?

Toho  využil vyloučený konzervvativec  Letwin a  podal  ten logický doplňující zákon.

Je ale  evidentní, že  jeho cílem nebylo  jen tenhle  ostudný stav  napravit,  nýbrž  Johnsona a  já dodávám – za mně po zásluze – ponížit.  Protože  podle zákona  má, v době, kdy  klepu tyhle  řádky, necelé dvě  hodinky  na  to,aby  Brusel požádal o další prodloužení  lhůty  pro vystoupení země  z EU. A  tím  spáchal politickou sebevraždu, protože  neustále  vykřikuje,  že  Británie  z EU vystoupí 31.10.  děj se co děj. A že  o prodloužení, za  žádnou cenu a v žádném případě  nepožádá. To radši  jako mrtvola  v pangejtu…

Dokonce  to zopakoval hned  po  hlasování  o Letwinově  dodatku, které OPĚT  prohrál a  to v poměru 322 hlasů ku 306. Takže,jak jste mohli číst na Kose už  v pátek – žádnou dohodu ani on, ani Brusel /zatím/ nemají. Po hlasování Johnson ve  sněmovně  dělal okamžitě ramena,, prý mu zákon nic  takového  neukládá a nic  do Bruselu nepošle. A  vysmíval se při tom opozici. Která mu  ovšem opáčila, že  když  ne,  tak v pondělí skončí u soudu!  Uvidíme. V  době, kdy  toto čtete už  víte,  jestli vyhověl zákonu  nebo ne.

Vedle  toho prohlásil, že  jako hned  v pondělí  dá na pořad  jednání sněmovny  znovu  hlasování o té  dohodě  s  Bruselem.  Jakkoli je  to v jasném rozporu  s Letwinovým dodatkem a  zaznamenal jsem,  že  předseda  Dolní sněmovny  John Bercow měl prý říci,  že  takové hlasování  nepřipustí. Ale  nemohu to  ověřit. Počkáme, uvidíme.

Johnson,jak jsem napsal,si za  svoje  srabovské intrikaření  vůči Therese  Mayové takovýhle  výprask a ponížení zasloužil. Bez debat. Tím spíše , že  paní Theresa  dnes  překvapivě, před  hlasováním  pronesla  velmi emotivní projev  ze  zadních parlamentních  lavic, kam  partaje uklízejí  svoje  stranické  outsidery, s nimiž  nepočítají a kteří nedebatují, v němž  Johnsona  bezpodmínečně  podpořila!  Je  to opravdu velká dáma!  Já na jejím místě  bych se ho  nedotkl ani šestimetrovým bydlem, jak  říkávala  moje  babička.

Nicméně dříve  či později  sněmovna  o té „nové smlouvě“  o brexitu  hlasovat bude muset. To evokuje  dvě základní otázky

1-kdy?

2- s jakým výsledkem?

Pokusím se  je nějak zodpovědět. No  spíše hádat, jak to asi může být. Takže

KDY?

Jestli nejsou ti, co prohlasovali Letwinův  dodatek padlí na hlavu,  neumožní  Johnsonovi, aby  to dostal  do hlasování  do konce tohoto měsíce. Pokud si ho chtěli podat.  Otázkou ovšem  je, jestli  tuhle linii podrží ti  současní i  bývalí  konzervativní poslanci, kteří  pro Letwina  včera zvedli ruku. Zda nakonec  přeci jen  Johnsonovi nepomohou. Kdyby  šlo o hlasování v  německém Budestagu, měl bych celkem jasno. Ale  britský parlament mám krajně nedostatečně  načtený.   Navíc  britští poslanci už  předvedli tolik  nesmyslných, nelogických a  vysloveně  trapných obratů a figur, že  nelze  u nich vyloučit  vůbec  nic.

Takže  nemohu jinak, než prohlásit – za normálních okolností  bych to viděl na listopad.  Pak by Johnson byl  demaskován. I před  částí  brexitářů.

Ale on se bud e snažit je ohnout  stůj co stůj ještě  v říjnu.

Jestliže  otázka  KDY?  byla  zamotaná, pak ta  druhá

JAK TO DOPADNE?

je ještě  daleko složitější.  Podstatnou  část včerejška  jsem  strávil na  britských !!!! webech. Překladače  dělají zázraky, jakkoli jsou nedokonalé. A já musel konstatovat,  že  Johnsonovy  šance na konečný  úspěch nejsou  vůbec malé.    Jak jsem se domníval  ještě předevčírem.

Jistě – severoirská  unionistická strana  DUP, původně koaliční  partner  toryů, řekla, že  jejích  deset poslanců bude  hlasovat proti. Od  skotských nacionalistů a  liberálů také nelze  očekávat  ani jediný  hlas.

Vedle toho  si Johnson sám sobě už před  časem ukradl  dalších 21  poslaneckých hlasů,  když  vyloučil 21 konzervativních poslanců, kteří mu  nešly  na  ruku a dovolili si projevit jiný  názor.

Minule  jsem se  ptal,  proč  by mu za  to nyní  měli pomoci. Odpověď přišla  od toho nejznámějšího a  nejprominentnějšího – Churchillova  vnuka  Nicholase Soamese – protože  Británie  nějakou dohodu potřebuje!

Takovému postoji se říká  odpovědnost  k zemi a jejím občanům!  A  je ironií, že  z toho má  profitovat někdo,  kdo  tenhle  termín ve  svém slovníku  nemá a zřejmě  ani nikdy neměl -Johnson. A  může mu to zachránit politickou karieru.

Nicméně  já, když hledím na ty nekonečné, šílené a  nad  všechny  meze  trapné  tahanice  v  parlamentu za  tím  vidím zejména sobectví.  Stranické  sobectví.  Mnozí  z těch  21 vzpurných  vidí,  že  Konzervativní strana  je  dneska  svázána  s Borisem Johnsonem a jeho osudem. Je  zřejmé,  že  zemi čekají  ve velmi krátké době  nové  volby a  když  Johnson s  dohodou neuspěje,  budou v tom dalším hlasování  potrestáni, za  lháře  Borise  -všichni konzervativci. Že by se jim lehce mohlo stát,  že  dopadnou jako v Eurovolbách, kdy totálně vyhořeli a drtivě vyhrál Farage.

Však také  Farage  ze  všech  sil před včerejším zasedáním sněmovny  loboval  za odmítnutí  dohody!  Ten s  touhle možností  zcela nepokrytě  pracuje.

Nicméně- ani   všechny  hlasy  současných i bývalých konzervativců lháři Borisovi nestačí.

Potřebuje  prý asi tak 12-14  přeběhlíků od  labouriustů.  V kontinentální  Evropě  s jejím poměrným parlamentním systémem  by neměl šanci. Ale  v  Británii  mají většinový!

V každém obvodu si volí  svého konkrétního poslance. Kdo získá nejvíce hlasu, má mandát. I kdyby  to bylo jen o jeden  volební  lístek více  než  má nejbližší soupeř  a významně  méně v  součtu než je  polovina  ze všech odevzdaných  hlasů. A přesně  v tomhle  je  Johnsonova  naděje!

Pokud si vzpomenete  na   to, kde hlasovali pro brexit a kde pro  EU,  nahrubo řečeno pro EU byl velký  Londýn, Skotsko a Severní Irsko. Pro brexit  zbytek Anglie  a  Wales. Samozřejmě s   odchylkami.

Což  v praxi znamená,  že  nejeden  labouristický  poslanec  drží mandát  v  probrexitových  obvodech a  nyní  stojí před klasickou  Sofiinou  volbou!

Když  vyhoví  Corbynovi, potopí  dohodu s Bruselem a minimálně  zase oddálí brexit,  pak   mu to  voliči z jeho obvodu  spočítají, protože  chtějí z EU pryč.  Nepochybně  to hodí někomu od  konzervativců nebo ještě  spíše od  Farage. A on přijde o mandát.

Jenže  když  půjde proti vlastní straně, tak  se nedostane  ani na  kandidátku a   mandát je  také  fuč!

Umím si představit,  že  z téhle  soukromé matematiky  minimálně  pár  z nich dovodí,  že   půjdou proti straně. A  to  ze  dvou  důvodů  – budou muset  dál žít mezi lidmi ze svého obvodu a  když  je partaj na kandidátku nepošle, tak to mohou zkusit jako nezávislí.

Výsledkem bude, že  labouristi by  takhle prohráli budoucí  volby  dávno  před tím, než  by  vůbec  došlo k jejich vyhlášení!!!!

Vedle  toho existuje jeden jediný objektivní důvod, proč nakonec  asi smlouva projde -všichni už  mají  toho brexitu– nebrexitu plné zuby a sobeckých hrátek svých poslanců také.  Všichni už touží po nějakém konci. A  už pomalu začíná být jedno, jestli tímkoncem utrpení bude  opravdu brexit nebo nové referendum a eventuálně  další členství  Britů v  EU.

Takže  Johnson  nakonec,  někdy  v opět posunutém termínu pro vystoupení z  EU  opravdu  uspět může.  Protože  většinový  volební systém výrazně  akcentuje  sobecké motivy  poslanců  při jejich rozhodování. Jedna  věc  je, co je  dobré pro zemi/stranu, druhá co se bude líbit voličům z jejich  obvodu. Nemusí, ale naději rozhodně má.  Jakkoli mu nepřeji nic dobrého.

Když to všechno shrnu – nezbývá mi než  zopakovat, že  brexit  je  naprostou devastací a  zneuctěním demokracie. Evidentně  nikomu  nezáleží na  tom, co potřebuje  země  a její obyvatelé  – tedy jasný  a  čitelný  právní i politický postup v  tahle životně  důležité etapě  britské historie  – rozhodně jde  o nejosudovější  operaci britských dějin od  vypuknutí II. světové  války, nýbrž  každá si hraje jen svoje  stranické a osobní  sobecké hry. Parlamentarismus  je předveden jako  chaos, demokracie jako neschopnost.

Tuhle frašku sehrál je nejdříve  celý  parlament, kdy  proti vůli  tehdejší ministerské předsedkyně  Mayové si vynutil schvalování  výstupní dohody   a  vzal to vládě. Následně  zcela sobecky  potopil  Johnson  svou vlastní premierku.  Pak  do toho vstoupil stejně  sobecky  Corbyn, který  chtěl  vynutit  nové  volby, ale  tak , aby  konzervativci  byli v  těžkém  zmatku a  krizi a nyní  mu  to zase zřejmě oplácí  část jeho vlastních poslanců. Zájem  Británie a  Britů?  No tak ten  není  pro všechny  tyhle  panáky  ani 689. v  pořadí důležitosti… Především  osobní  ambice  členů parlamentu a  až  pak někdy, za hodně  a hodně dlouho  – zájem státu.

Západ  celý svět mistruje  z  demokracie.  Pořád někoho poučujeme,jak by si z nás  měl vzít příklad. A  Británie  je  vydávána  za  naprostý  vzor  parlamentarismu.  Může mi  někdo ukázat  na  projednávání brexitu,  co  by nebylo  naprosto odstrašující  a důvodem, proč  demokracii  pohrdat?  Britové  demonstrují  naprostou neschopnost  parlamentu, neefektivitu  zákonodárných a rozhodovacích procesů,  chaos, intrikaření  a především  tak  hroznou  osobní sobeckost, že  se tomu  ani věřit  nechce. Ostatně, když  včera  parlament  opouštěli členové  britské  vlády, musel  je před  srocenými demonstranty  chránit velký policejní kordon.Také  charakteristika!

Ale  hlavním poselstvím  té  britské frašky  je  paralýza  demokratických procesů a  institucí.  Poslanci.  Katastrofální zpráva  pro  demokracii!  A my  máme starost  o fake  news!  Tohle , co se už dva roky  odehrává v  britské nikoli parlamentu, ale PATLAMENTU, to by nevymyslel  žádný  trollovský  manipulátor!!! Kdyby   Rusové  nebo  Turci  potřebovali nějaký  důvod proč  volit  Putina  nebo Erdogana, tak  stačí jim předvést  tuhle britskou šaškárnu!

Mohu skončit?  Ještě ne!

Ještě  je  potřeba  zmínit  evropské politiky. Kteří se  k včerejšímu britskému tyjátru  vyjadřují.  Z  Francie  přišlo temné mručení,  že  s prodloužením  to nemusí  být  tak jasné. Faktem je,  že  stačí  jedna  jediná členská  země  ze  27 , která  by  nesouhlasila  s novým posunutím termínu  pro brexit. a  Johnson  má  okamžitě  to, co chce  – divoké vystoupení  z EU k  31.10. Z viny  EU.

Já  chápu , že  už  toho  Evropa  a její členové  mají plné zuby  a přejí si, aby   sobečtí britští   kramářští potížisté konečně  vypadli. Tomu nelze nerozumět.

Nicméně  divoký brexit je  velká  ekonomická  komplikace. A  tu nechce naopak vůbec nikdo.  A především  – odmítnutí prodloužení by  umožnilo  těm britským  kramářům, aby  na  EU  po vystoupení  svalily  všechny potíže, které  jim v  důsledku opuštění EU vzniknou.  Snad nebude  nikdo z  27 tak dementní, aby  tohle nepochopil!

Jen  ať si  kramáři za   La Manchem vyžerou  s plnou parádou, co si navařili!

Dodatek z nedělního rána:

Tak jsem si právě  pustil počítadlo a  zjistil, že Johnson , jak jsem správně  usoudil už předevčírem, pochopil  že není na nějakém těžce perfidním mejdanu  svého Bullingdon Clubu v Ofxordu a  nedemoluje z kumpány  zase nějakou  luxusní  restauraci,  nýbrž  celou Británii a  že když nepošle  dopis  do Bruselu,  tak ho čekají policejní klepeta, z kterých se nevyplatí jako po oxfordských devastačních mejdanech. Tak pro jistotu  poslal Tuskovi dopisy  hned  dva.  Ačkoli tzv. Benově  zákonu by vyhověl už jediný, v  němž žádá o další prodloužení lhůty. A připojil druhý, v němž se od toho prvního více méně  oficiálně distancuje. A  prý ten první  ani nepodepsal…..Tenhle  živočich zjevně  ani  prohrávat neumí.  A nejspíš  opisoval od Babiše. Ten je na  tom stejně. Ten taky, jak dobře  víme, onehdá přinesl kamsi místo jednoho dopisu  rovnou dva, ačkoli mu zákon ukládal jen jeden. Johnson  je pecháček,  jeho dopisy  nejsou doručeny  Zemanovi.

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.