Nezastupitelná role MUDr. Chocholouška v syrském konfliktu I.


Snažím se analyzovat  politické dění vždycky jak nejlépe  dovedu a  s použitím všech svých letitých zkušeností, které jsem posbíral. Protože  vím, že  mi to  tak většinou  funguje a  doberu se nějakého  výsledku.    Který se nakonec  více či méně /ale  spíše  více – potvrdí 🙂 🙂  🙂  /. Jenže  ohledně toho co se  děje kolem Sýrie jakákoli logika  naprosto selhává. Tady si  připadám  jako  Jeníček  a  Mařenkou, oba najednou,v  začarovaném lese!

Nic neplatí  ani hodinu,všechno co si zdánlivě můžeme ohmatat, nám zmizí doslova pod  rukama.  Zdánlivě osvědčené a neměnné principy, jen co je vyhlásí, jsou vzápětí negovány, v lepším případě relativizovány. Moje babička by to okomentovala  – jako u blbejch na dvorečku a měla  by  pravdu pravdoucí.

Takže  si uděláme  malý přehled – Trump nařídil stažení  amerických jednotek ze  Sýrie, ale  Pence  veřejně tvrdí  na  tiskovce, že  to nebyla zelená  pro Erdogana, aby zaútočil na  území spravované syrskými Kurdy.

Šéf  NATO Stoltenberg prohlásí,že  Turecko má legitimní nárok zajistit  si svou bezpečnost, ale musí to udělat přiměřeně. Takže  turecký  výpad na  území cizího státu legalizuje.  Když  má někdo legitimní nárok,  pak se nepochybně o legálně jedná.

Na  druhou stranu –  evropští  členové Rady  bezpečnosti OSN  – jmenovitě  Británie, Francie, Belgie, Německo a Polsko, opakovaně  svolávají  RB, aby  tam prosadili  rezoluci odsuzující  Turecko jako agresora. Dodávám, že  VŠECHNY  tyhle  státy  jsou  členy  NATO,  dva z nich  čísly  2 a  3 v  jeho organizační struktuře a  další asi 6 a  v Belgii je  centrála  NATO. Takže  našinec by předpokládal,  že  představitelé především těchto států  jsou v nejužším  kontaktu  s Jensem Stoltenbergwem, který NATO  spravuje a  řídí a  mají ty nejlepší informace. A  oni přitom říkají přesně  opačné věci než  on!!!!

Docente  Chocholoušku  – budíček! !!!  Šichta  začíná! Bez  vás svět  Sýrii nevyřeší!

A  najměte rychle  další mládence , co  chodí se svěracími kazajkami a  sítěmi pro odlov  šílenců! Protože tohle je jen začátek vaší šichty!

Jsem per plex  z  té snahy  Británie, Francie , Německa, Polska a  Belgie prosadit rezoluci odsuzující  tureckou  agresi…  Ne,  že bych s ní snad souhlasil. Ale  především proto,  že  nejméně  dvě země z těch  pěti  mají   Sýrii  svůj  vojenský personál. Samozřejmě  BEZ  SOUHLASU  syrské  vlády!!!   Píši záměrně  – nejméně  dvě.Protože o tom se oficiálně  ví. V Sýrii operují  britské a  francouzské speciální jednotky. Což vůbec neznamená, že tam nejsou žádné další cizí.

Naivně  se zeptám  -s  jakým  mandátem? Kdo je tam pozval?  Zná někdo odpověď? Že  se tak hloupě  dotazuji… Chocholoušek to snad z nich dostane.

Takže  Turek je    agresor a je potřeba je  okamžitě  zastavit a Francouzi a Britové  jsou co?

Já  fakt ničemu nerozumím…..Snad  docent  Chocholoušek na  tom bude lépe. Má s   blázny  všeho druhu  jistě nedostižné zkušenosti.

Ale i on  sotva  porozumí  Trumpovi, když ten  jeden den  říká – Kurdové jsou úžasní lidé a velcí  hrdinové a  budeme  je podporovat, aby  vzápětí prohlásil  – nejsou  to žádní  andílci, jejich boj není naše věc, oni nám na  normandských plážích také  nepomohli.

To je  fakt! V Normandii  opravdu  nepřispěli. Až na  ojedinělé výjimky.  Vedle toho  Kurdové kdysi  rodícím se USA  nepřispěli  ani ve válce  za  nezávislost na velké Británii nebo ve Vietnamu. Blbý, co?  Takže je možné je dnes nechat na  pospas  Erdoganovi.

Mám neodbytný  pocit, že  kdyby  nějaká  kurdská divize  se vylodila s  těmi  americkými na Omaha  Beach,  dopadlo by  to s nimi  nyní úplně  stejně!  Stačí si připomenout  Srbsko. To v  obou světových válkách bojovalo a to velmi rozhořčeně a s obrovskými ztrátami,  na stejné straně  jako USA.   Nejprve v  řadách Dohody proti Trojspolku a následně  ve  svazku Spojenců proti  Třetí říši. A  co to Srbsku bylo platné? Když  Washington  rozhodl  o  humanitárním bombardování a podpořil drogové  dealery  z Kosova? Proti svým osvědčeným dlouholetým spojencům  – Srbům. Ačkoli  kosovští  Albánci  za  I. ww.  válčili  na  straně  Trojspolku a  za  té II.  vedle  Němců a to dokonce v jednotkách  SS,  kdy  vytvořili divizi SS  Skanderbek -1. albánská divize  SS.

Ale  to je jen  historická spekulace… Vraťme  se k té  umanuté snaze  Britů, Francouzů,  Němců, Poláků a Belgičanů  odsoudit  Turky  jako agresory.  Do jisté míry  to  chápu.

Ano je  to agrese.  Ale  co oni sami?   To agrese není?  Předpokládám, že by jim mělo vadit  násilné vniknutí turecké armády na  území cizího suverénního státu.  Záměrně  nepíši  vadí. Kdyby  ano,  nebyly  by tamtéž jejich jednotky!  Tak proč  ta  rezoluce, odsuzující  Ankaru? Kdybych nepotřeboval psát tenhle  článek, což by znamenal, že  jsem  schopen  alespoň trochu logicky  chápat  kroky  jednotlivých  aktérů, pak by  situace vypadala  tak, že  by  BR  měla  odsouhlasit  rezoluci, že  se Turecko dopustilo  nevyprovokované agrese  vůči  sousednímu státu,  násilnou válečnou akcí  narušilo jeho  suverenitu a  územní  celistvost, takže  se  dopustilo válečného zločinu!  A  vyhlásilo nějaké celosvětové sankce. S  tímhle bych neměl problém. Ale já  něco  o  porušení územní celistvosti  Sýrie ani  stínem nezaznamenal!!!! Prostě  to ta není . Proč?  Věřte, že  to není  nepodstatná formalitka!

Jediné, co  z  toho mohu dovodit, aniž  bych sám  požádal o hospitalizaci u  Chocholouška,  je  následující  závěr  – evropským členům RB OSN  vadí to, že  Turecko  obsazuje  území, které  jsou nebo byly  pod kontrolou  kurdských milicí  YPG. Nikoli, že by  rozporovaly to, že  jde o vpád na  syrské teritorium! Obsazení  Sýrie , kde vládne  Bašar  Assad  je pro ně  zcela  v pořádku,  tonení porušení mezinárodního práva!

Takže  co vlastně  rozporují?  Turecko se chová jako oni. Jen s tím rozdílem , že  jejich snahou  bylo  evidentně  svržení  zákonně  zvolené  vlády v  Damašku a  rozbití  svrchovaného syrského státu,  který navíc  vznikl v  hranicích stanovených  kdysi po I.ww  právě  a jen  Brity a  Francouzi!  Oni dnes ten  stát neuznávají, stejně jako  jeho vládu i územní  integritu. Jestli si to správně  vysvětluji! Jim by nevadilo odtržení  co největších částí  současného syrského státu od jeho podstaty! Ba právě naopak. Zejména, když  jde čirou „náhodou“  o tu její  část, kde  jsou naleziště  ropy  a plynu. Kurdský nedospělý režim by jistě potřeboval „poradit“ a „pomoci“ v mnoha  oblastech a  řezník Assad  by byl oslaben…

Podivuhodné!!!!!

To není všechno. Dovozuji  z právě napsaného, že  Kurdové  mají, stejně  jako  kosovští  albánští  drogoví  dealeři, právo na sebeurčení a  odtržení se  od  původního  mezinárodně uznaného státu.    Budiž.  Ovšem pak nechápu,  proč právo odtrhnout se nemají obyvatelé Krymu, Donbasu, Osetie nebo Abcházie.A naposled  Katalánska!  Tam to zase vře. Na ulicích skoro milion lidí. Protože  španělský Nejvyšší soud  členy  katalánské  vlády, kteří si troufli vyhovět  volání obyvatelstva  a vypsali LIDOVÉ  REFERENDUM  o nezávislosti na  Madridu je  odsoudil  k dlouhodobým trestům  těžkého vězení. V ulicích  řádí madridští těžkooděnci, že  kdyby  s podobným násilím postupoval dejme  tomu takový  Putin proti Navalného hloučku, byl by nejspíš  vyloučen nejen z OSN, WTO, WHO a  Rady  Evropy, ale jistě  i z Federace  hráčů gorodek.    S bezvýhradným  souhlasem  Londýna, Paříže,Berlína, Varšavy, Bruselu! V Moskvě jde o  neslýchanou policejní brutalitu proti pokojným demonstrantům, v  Barceloně  o nastolování pořádku proti radikálům, neštítícím s e násilí… Docente  Chocholoušku!!!!!!

Čím to, že  Albánci a Kurdové mohu a ti ostatní nikoliv?  Ptám se. Nic  víc, nejsem stoupencem separatismu a  iredenty!  Mají stejné právo jako syrští Kurdové také  Skotové, Korsičané, Vlámové, Baskové, Katalánci? Kteří se svým dlouholetým odporem k současným metropolím nijak  netají?

Nechápu, nerozumím.

A  to  ještě  ani zdaleka  není všechno, nad  čím mi  u nich zůstává  rozum stát! Všech těch  pěti států, které hodlají pranýřovat  Erdogana  v  OSN  jsou /zatím/ také  členové  EU.  Ta  také vydala  prohlášení, v němž  Ankaru  odsuzuje. Ve  formě  bubububu!!!  Jestli se rozzlobíme.. tak zase uděláme  bubububu!

Co  bránilo  EU  a  šéfům členských zemí, aby  vyhlásili stejně  rychle  nekompromisně proti Turecku hospodářské sankce?  Přesně tytéž, jako  přijalo a stále  drží  vůči  Rusku? Pokud  by  svoje  rozhořčení mysleli  trochu  vážně?

Po něčem takovém není  ani památky!  Místo toho tlachaly o  embargu na  zbrojní dodávky. Na  jeho rozsahu se  neshodla ani Paříž s Berlínem. Takže  nakonec  summit  EU  odhlasoval, že každá ze  mě si ho má zvážit sama!!! Věřili byste  tomu?   Washingtonu   sankce formálně  právě  zavedl.  Opět  zvýšil  cla na  turecké ocelářské výrobky  na  50%. Jenže tohle už  tady  před  časem bylo. Když  Turci věznili  jistého  amerického pastora, kterého podezřívali ze  spolupráce s   Erdoganovým  dříve nejbližším přítelem a dnes  osobním nepřítelem Fethullahem Gülenem.  To jistě  tureckého prezidenta  zlomí!   Ale  že by  byl sankcionovám mimořádně  křehký a  citlivý  turecký  finanční sektor, což  by  tureckého prezidenta  nejspíš  bleskově donutilo přehodnotit situaci? Ani náhodou! Stejně by  zafungovalo zmrazení  celních  tarifních výjimek při dovozu tureckého zboží  do Evropské unie  a zákaz  prodeje  turistických zájezdů na  turecké pláže. Po něčem takovém ani  památky!

Všemu nasadil korunu čerstvě Orbán, když se setkal s  Erdoganem a  prohlásil, že  Maďarsko jeho akci nejen podporuje, ale  že s Tureckem hodlá na vytvoření bezpečnostní zony  na území cizího státu spolupracovat!!!!

Doufám, že  docent Chocholoušek  se svými hochy  dosáhne  i do zámoří.  Já  fakt  nechápu  nic a nerozumím ničemu.

Ale  než  tam nějaké to komando v  bílých pláštích pošle,  myslím, že  by  si měl  v této souvislosti splnit  domácí úkoly. Za  to ho přece VZP  a ostatní zdravotní pojišťovny platí!

Takový  Babiš  jeden  den vydá  tweet  typu :

 „Podruhé ve dvou dnech jsem se viděl s tureckým prezidentem Erdoganem a potvrdil mu, že země V4 podporují výstavbu bezpečnostní zóny v severní Sýrii. Turecko do ní chce přemístit až 2 miliony běženců. „

Aby  o trochu později se trapně  z  něj vykecával:

„Já osobně jsem po jednání s Erdoganem podpořil pouze plán zajistit až dvěma milionům uprchlíkům lepší život doma v Sýrii. Vystavět domy, školy a nemocnice. Součástí toho ale nikdy nebyla diskuse o vojenské okupaci severovýchodu Sýrie.“

Prý že nepochopil, že půjde o vojenskou operaci, když turecký prezident mluvil o vytvoření bezpečnostní zóny, do které by se vrátili syrští uprchlíci. Kdyby  to mělo  být pravda, tak je  doopravdy  zralej!

A nikoho nenapadne  se  ho zeptat,  jak to  asi ten Erdogan měl zařídit  bez  to ho vpádu do Sýrie!!!!

Ale možná, že  se někdo zeptá jeho ženy -Moniky  Babišové, co dělá právě nyní v  Turecku, v nnějakém tom  mondénním  tureckém hotelovém rezortu,  kterým se  chlubí  fotkami na  svém Instagramu. Evidentně  je  happy a  nějaká  turecká invaze  do sousedního státu a  statisíce  uprchlíků a kdo ví kolik mrtvých jí evidentně  nedrásají! Sněhurka, jak má  bejt!

 

Zdroj

Hlavně, že se dobře  baví!  Věřím, že  i Andrej z  toho má radost!Tohle už není  nedostatku základní lidské lidskosti, tohle  je  demonstrace  papalášské nadutosti, přezíravosti a politické ignorance!Zkouším si představit manželku , dejme tomu dánského nebo norského premiera, jak 25.srpna  1968 jede na  dovču na  Krym…..

Moc prima je  i Zeman!  Ten  na onehdá  TV Barrandov řekl: „Kdyby tam šlo o to, aby se vytvořil bezpečnostní koridor pro průchod syrských uprchlíků z Turecka do jejich vlasti, tak by bylo všechno v pořádku. Mám ovšem obavy, že Turecko si chce vyřídit svoje účty s Kurdy.“ Kurdové mají dle jeho slov jeho sympatie za svůj boj s Islámským státem.

Aby  o pár  dní později, znovu na Barrandově  řekl, že se Turecko dopustilo válečných zločinů.

Tak  Turci,když si prostřílí a probombardují  tzv.bezpečnostní koridor  pro  uprchlíky  a napadnou  v  tomto směru  cizí suverénní stát, kde navíc  Česká republika, jako jediný západní stát  drží oficiální diplomatické zastoupení a chlubí se  tím,  tak je  to ok.  Ačkoli je porušena  jeho státní suverenita  a nedotknutelnost  hranic! S vědomím, že až  ten návratový  koridor  bude  vybombardován a  vystřílen,  tak  musí  být  také  dále  tureckou  armádou na teritoriu toho napadeného státu  vojensky  dlouhodobě  udržován a to silou – okupační silou!

Takže nejen prostřílení, a probombardování, ale  dokonce i dlouhodobá okupace jsou, podle Zemana  -v  naprostém pořádku… aby   zápětí to byl válečný  zločin? To si jako  Zeman myslel, že  Ankara  ten přesidlovací kridor  nějak vykouzlí   bez použití krvavého násilí????? Ale rozebrme  to jeho moudro  dál – Turek si to chce vyřídit  s Kurdy a  to je  špatně!!!  Koridor původně  dobře. Že  eliminace  kurdských  sil  v příhraničním pásmu je první a základní podmínku ,aby  k tomu přesídlení  migrantů ze  Sýrie  mohlo vůbec  dojít  a  že se něčemu takovému  YPG  i  kurdské obyvatelstvo budou  pochopitelně  bránit zuby nehty, protože jich je asi milion a  těch  migrantů skoro  4 a  že by jejich transfer  do severní Sýrie  zcela  změnil demografii  regionu v  kurdský neprospěch,  tím se geniální stratég, šachista a prognostik  z Hradu  vůbec neráčí obtěžovat!!!! Že přesídlení migrantů není nic  jiného  než etnická  čistka!

A propos  – přesídlení  uprchlíků zpět do Sýrie!   Také se mi zprvu  líbila!  Ale  jen do okamžiku, než začnu přemýšlet  o  prezentovaných technických  údajích území,  kde má to přesídlení být realizováno!

Máte nepochybně  stejné informace jako  já.  Turci hodlají vyčistit  pásmo podél syrsko tureckých hranic   v délce asi 450 km do hloubky 30 km. Takže  uděláme  jednoduchý propočet :30x 450= 13 500 km2.

Dejme  tomu, že  budou  přesunuty nikoli  skoro 4 miliony migrantů z Turecka, ale jen DVA .Když  ty  dva přepočteme  rozlohou té bezpečnostní  zony,  pak vychází  necelých 150 obyvatel na  km2. Dodejme, že NOVÝCH obyvatel. Protože  oni  už  tam nějací  v současnosti jsou. Ale  i kdyby tam nebyla  ani noha, schválně  jsem si vylustroval  hustotu obyvatelstva  v členských státech  EU. A zjistil jsem, že  jen v  SEDMI členských zemích EU  je v  současnosti vyšší!!!!!  V  Česku jsme na  132 člověcích  na  km2, na Slovensku na 101.

A  v  podmínkách  syrsko tureckého pohraničí,má k lidem, co tam žijí dnes, přijít  ještě  150 kousků na  čtvereční kilák????? Bez  dostatečné  infrastruktury, například  vody  a  řešení odpadového hospodářství. Bez  schopnosti generovat  dostatek potravin. Bez možnosti zajistit  jim  nějaké  rozumné bydlení a  práci, dětem školní docházku a všem  alespoň primitivní  zdravotní péči? Bez jakýchkoli finančních  zdrojů  – neřekl takhle náhodou J. C. Juncker, že pokud  Turecko počítá s  tím, že  EU by  náklady  na  přesídlence  platila, že  je na omylu?  Takže  by tam umřeli hladem, svrabem a  cholerou?

Nepřijde vám   spíš  jako  zvrhlá vize  nějakého  opomenutého  Hitlerova  architekta  konečného řešení?  Podle Zemana  je  ovšem všechno  ready!

Bez váhání připustím, že původně  jsem to viděl stejně.  Než  jsem si uvědomil ta  základní čísla a   dal si je  dohromady.  Věřím, že mne omluvíte  jak  vy, tak  i zemanisté – jen  jsem potvrdil, že  nejsem  ani geniální  stratég,  šachista jako jejich  modla.  Prostě  člověk, co dělá chyby.  Nestydím se za  to  a nebráním se to veřejně  přiznat, když se mi to stane. Netrvám na  tom, že  ten článek  určitě  byl vlevo dole!

Tím bych  mohl a  asi měl skončit. Jenže  to neudělám. Riskoval bych , že mi zase přijde několik  mailů ve  smyslu – tos  byl zas  chytrej, ale  nenamáhal jsi se  napsat, co  s tím!

Takže budu pokračovat!

Co s tím?  Snadná pomoc  a  svět ji zná  od  samého začátku, co  se  v Sýrii začalo válčit – uznat  a  dál nezpochybňovat  vládu  Bašára Assada!  Přestat  řešit  jeho odstranění  za každou cenu.  Myslím, že  on jeho země a především jeho spoluobčané už  zaplatili, tak  jako tak příliš  vysokou cenu za  ambiciozní  šílené plány  Saudů,  Katařanů a  dalších ropných monarchií na  Arabském poloostrově, stejně tak  jako  Západu, na  jeho zničení a nahražení nějakou povolnou loutkou.

Assad  už nejhorší krizi přestál a  momentálně je  neotřesitelný.  Takže  je  nejvyšší  čas  být pragmatický.  Uznání Assada   zastavení  jakékoli pomoci  jeho protivníkům, obnovení státních struktur  na celém  bývalém území  Syrské arabské republiky  by  vyřešilo problém uprchlíků v Turecku i Evropě, stejně tak jako  obavy  Ankary  z  kurdské emancipace  a iredenty.

Assad by si s Islámským státem a jeho rezidui  nepochybně  věděl rychle  rady. Podobně  by  asi došlo k výraznému umenšení  vlivu a zejména  vojenské přítomnosti  Iránu v oblasti,kdyby  už nepotřeboval jeho vojenskou podporu! Jistě  by  se rád  Teheránu a  jeho Revolučních gard  rád  zbavil. Kdyby  byl dostatečně  silný. A  USA, Izrael a  Saudi  by  ztratili jeden  zásadní problém.

Nechápu, že se Západ,  po všech těch blízkovýchodních  blamážích a  katastrofách  v tomto regionu, dosud nepoučil a  vlastně se soustavně odmítá poučit. Ingeroval  do všech povstání a  arabských jar  od Libye, přes  Tunisko, Egypt, Sýrii, Irák, Jemen až po Afghanistán.Všude dokázal  svrhnout  původně  vládnoucí  režimy, rozvrátit je,  ale nedokázal místo nich nikde instalovat  cokoli funkčního. Takže jakkoli  ty  svržení mocipáni  byli odporní a hnusní,   uměli alespoň nějak vládnout a řídit  stát. Správy, dnes podporované Západem,  nejsou většinově osobnostně   o nic  lepší než ty svržené, jen  řídit zemi nedokáží  a ty se jim rozpadají pod  rukama. Všude  místo  jedné centrální vlády  a  armády, vynucující  klid a pokoj, jsou etablovány  desítky nezávislých a nekontrolovatelných ozbrojených milicí, bránících  svou výsostnou loupeživou  suverenitu na ovládaných územích. A  tyhle bandy  dlouho a dlouho nikdo ani neodzbrojí a nezpacifikuje. To je  lepší stav než  za  Kaddáfího nebo Saddáma? Vážně? To vás  ty migrující miliony ještě  nedohnaly k selskému rozumu?

Lidé odtud houfně prchají do Evropy! Území je  ideálním pařeništěm pro vypěstování těch nejzrůdnějších a nejradikálnějších ideologií.   A my  pořád  meleme  o  demokracii a diktátorech  a vypěstujeme si islámský  stát! Naším úhlavním nepřítelem je  ten, který se s ním  do rve, bojoval a bojuje. Ale nad  ním ohrnujeme  nos. Zřejmě se nám daleko více zamlouvá tzv. libyjská vláda, která  vládne  v pár  ulicích  Tripolisu, ale končí  kilometr  od  městských hranic. Nebo vláda  Iráku, či Afghanistanu,  jež nejsou  respektovány skoro nikde a nikým.  Takový  Erdogan nám to ukazuje názorně  a nepokrytě.  A my na něj děláme bubububu!  Toho se jistě zalekne! Proč by měl, když  si lžeme  a  to soustavně, sami sobě a  vůbec  netušíme, co chceme? On alespoň tohle  ví naprosto přesně. Protoho v Turecku dnes podporují i jeho jinak naprosto nesmiřitelní kritici z opozice!  Já se jim ,ani  Erdoganovým voličům nedivím.  Turecký prezident alespoň  ví co chce  on  sám a  skoro/každý turecký občan! Je jeden z mála, kdo má jasno a nějaký  konkrétní a  minimálně  z jeho pohledu  logický  cíl.

A vedle toho se zabýváme  hlavně  tím, co ze  syrského konfliktu vytěží Putin!  Tohle je  nejdůležitější západní starost!Putin profituje!!!! Hrůza  hrůz!!!!   Že my jsme mu to svojí naprosto šílenou politikou na Blízkém východě   sami umožnili nebo že by nás  interesoval zkoušený  syrský lid?  Který strádá  nesmyslnou  sektářskou  válkou  už osm let.Ani nápad!  Putin je  jádro pudla!  Ten z  toho nesmí profitovat. Dokonce ani tehdy, když mu ten profit sami, vlastní neschopností, nabízíme na  stříbrném podnosu a  v mašličkách! Protože  Putin, když  cokoli získá, jen demaskuje  naši gigantickou hloupost, přetvářku, neschopnost, naprostou bezprizornost a  bezprincipiálnost!

Dokončení zítra!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.