Voltaire, zloději a politici


Nedávno jsem  dostal mailík. Od jednoho  z  čtenářů, který mne pravidelně nepravidelně zásobuje  vtipy  a vtípky. Více či méně povedenými /abych byl upřímný spíše těmi více!/ a onehdá mi poslal jeden, který by měl  být  vytesán do kamene  v České republice nejméně  na  každé  veřejné budově. No on  to  vlastně  vtípek není.  On je  to jeden  Voltairův  citát.Který nejspíš  má celosvětovou  a věčnou platnost. Jenže  někde více jinde méně. Ale  u nás  určitě  těžce  dlouhodobě  aktuální. Posuďte  sami:

„V životě potkáte dva druhy zlodějů. Obyčejného, běžného zloděje, který vám ukradne peníze, vaši náprsní tašku, hodinky, vašeho koně atd. Druhým typem je politický zloděj. Ten vás připraví o vaši budoucnost, o vaše sny, o vaše znalosti, ukradne vám váš výdělek, vaše vzdělání, vaše zdraví, zbaví vás síly a energie, a nakonec i vašeho úsměvu.

Velký rozdíl mezi těmito dvěma druhy zlodějů spočívá v tom, že obyčejný zloděj si vybírá vás, aby vás připravil o to, co vám patří, zatímco politického zloděje, který vás pak připraví o všechnu vaši životní perspektivu, si vybíráte vy sami.

Další velký rozdíl (a nikoli poslední) mezi nimi je ten, že běžný zloděj je obvykle policií stíhán, zatímco politický zloděj je obyčejně policií chráněn.“

Souhlasím. Bez debat!

Jak jste na  tom  vy?  No  nakonec  proč nepřidat anketu?  Když  to  WordPress umožňuje -takže  souhlasíte nebo nesouhlasíte  s  tím, že  Voltaire  je  v České republice těžce aktuální – ano nebo ne?

Anketa  bude  funkční do dnešní půlnoci.

Nicméně já  myslím, že  situace je  horší  než  ji tehdy viděl  francouzský  myslitel.  Tedy horší u nás.

Letos budeme  slavit  30.výročí  změny  režimu. Kdy jsme  byli v ulicích a chtěli něco lepšího, čistšího a funkčnějšího, než  jsme tehdy  měli. A věřili jsme, že  stačí odstranit tehdejší mocipány  a bude líp… Vlastně  – nebudu psát v množném čísle a schovávat  se  v anonymním davu  – já tomu  věřil.  A dneska  dávám ten  citát  z  Voltaira, který  je  ultimátní, ba  devastující. Takže  vlastně  veřejně  sděluji,  že  vím,že  jsem  tu víru ztratil a  tudíž  prohrál….

Kdo prohrává  rád?

Ale  nebylo by  ještě  větší prohrou  si to nepřiznat?   A nalhávat  cosi  sám sobě? Proč  bych potom Kosu  vydával?

Proč  bych potom  vydal před  pár  dny  tu zpravodajskou  analýzu o  současném premierovi? Například.

Copak není  vyšetřován policií  a orgány  Evropské  unie? Copak  ty obrovské majetky, které  nám každý  rok seřazuje  Forbes, abychom věděli, který  z  našich mocných  je právě nejmovitější, mohly  vzniknout  pouze  díky  něčí  geniální předvídavosti a  ještě  větší pracovitosti, bez  jakéhokoli  kriminálního pozadí a  politického krytí? Copak už  zcela nepokrytě  nedochází  k otevřenému osobnímu  nástupu   oligarchů  do  denní politiky a  jeden z nich  je  předsedou vlády?

Můžete  zkusit tu  anketu  nyní  zfalšovat, protože komusi  fandíte. Na úkor  vlastního rozumu.  Ono je  to  totiž tak, že  buď Voltaie  má pravdu  nebo  nemá. V tom případě jsme  už  naprosto ideálním státem . A  vzorem demokracie  pro  celý svět!  Vážně  tomu  tak  podle  vás  je?    Jestliže  ano, nelžete  sami sobě? Vlastně – to je  vaše věc. Klidně můžete.   Pak si ale  na nic  nestěžujte. Nemáte na  to právo! Protože  přece ANO – už je lépe!  A  Voltaire  byl jen  užvaněný  trouba!Protože  on nerozlišoval  mezi  politiky  našimi a těmi cizími. Ti druzí  jsou zloději zcela  určitě, že?!

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.