Sobotní Letná a její paradoxy


Byla  to v  sobotu paráda! Plná Letná.  Jako  před  30-ti roky.  A  v podstatě i za tytéž  věci. Proti ignoranci občana  ze  strany mocných, proti totální nabubřelosti papalášů, proti tomu, že pro někoho zákony platí a pro někoho ne, proti sprostotě a  aroganci, proti těm, co si myslí, že  oni mohu  všechno. Těch proti bych našel daleko více, ale nemá smysl zbytečně plýtvat  slovy. Tuším, že i tak  jich asi   mnoho. Ta plná  a burácející Letná  byla  fajn.  A  přece plná paradoxů. Vlastně jen  jeden  velký paradox. A já  bych  jich  rád  pár v  tomto  článku  řadu popsal. Aby  bylo jasné, že.. ale to vlastně  až na závěr.

Paradox  osobní.

Byl jsem v Praze  s mojí dobrou ženou. V čase  demonstrace. Kousek od Letné. Co by kamenem obr dohodil. A  přece jsem na té demonstraci nebyl. Ke  své velké lítosti. Už  tři měsíce jsme  totiž  měli  zamluvené lístky na  koncert a já  je nemohl  vrátit. Aniž  bych porušil slib  daný mé dobré ženě  Karkuli a  aniž bych  neurazil toho,  od koho  ty lístky byli. Můj osobní problém. Ale jako bych tam  s těmi 300 000 stál.Paradox  – byl jsem tam a nebyl…

Paradox slevovový

Vzhledem k tomu,že  máme od  Babiše  slevy  na  vlak, jeli jsme  z našeho statutárního městysu do Prahy  Západním expresem. Domů také.  Za  pár  kaček. A takových bylo mnoho.  Konstatuji, že  od dob své  základní vojenské služby a  cestování Košičanem mezi Práglem a Košicemi sem a  tam, podobně  natřískané vlaky nepamatuji.  Všichni jeli na demonstraci a z demonstrace. Dvě věkové skupiny, co mají od  Babiše  tu slevu – mlaďoši a důchodci. Nikdojiný v podstatě  v  tom narvaném rychlíku nebyl. A  všichni s tou slevou  to jeli  Burešovi nandat! Když  mne na tohle  Karkule  upozornila, chechtali jsme se celou cestu.A tomuhle upozorněn Kosa  vděčí za tenhle  článek!Takže babišáci nakonec  mají pravdu, když se ptají – a kdo jim to platí? akonto účastníků demonstrace. Odpověď je jednoduchá – platí jim to Babiš!

Paradox dopravní

Jak vlaky,  tak potom tramvaje  v Praze  byly nacpané k prasknutí. Kupodivu  nikdo nenadával. Všichni se smáli a bavili. Koukal jsem jak z jara!  Zkuste někdy  takovouhle  náladu trefit v MHD v dopravní špičce. Lidé na sebe  byli vysloveně  vlídní, i když  měli pod každým žebrem zapíchnutou násadu  od  nějakého samo domo plakátu o Burešovi, Zemanovi nebo Benešové. A  všichni se vešli. Dokonce i řidič  tramvaje na Smícháči   se bavil, když stál v otevřených dveřích a koukal jak se  ty  ostatní nemohou zavřít- jeho lidi, já ne  tu Letnou nespěchám, ale vy jo, tak mějte  rozum a  nechte dveře  zavřít, fungovalo. Nikdo nevyšiloval. Tramvaj odjela.

Paradox  policejní

Na Letné 300 000 lidí. U nás  v Plzni v  týdnu na  fotbale s Kosovem, na  stadion se vejde  12 000 lidí. Policie nasadila pořádkové jednotky z Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje, dopravní policii, antikonfliktní tým, psovody se psy a policisty na koních. Situaci sledoval vrtulník a také mobilní monitorovací centrum. Znovu dám číslo diváků -12 000.

Na  Letné  ta  sešlost v v sobotu 28x  více. A  celé  to snadno ukočírovala  stovka poldů. Bez těžkooděnců, zásahových jednotek, poldů a koních  a  se  psy a  bez vrtulníku!!!  Neuvěřitelné.  A ještě neuvěřitelnější, když se  člověk večer podívá na zprávy, kde v Paříží byla regulérní pouliční válka,v Bolivii po puči policie  střílí ostrými do davu, v Hong Kongu  poslali demonstrativně  do  ulic  armádu. Sice jen na  úklid, ale  poselství  všem bylo jasné.    A u nás  těch pár policajtů  řídilo dopravu  a 300 tisícová sešlost  lidí se  chovalo jak na  mši v kostele, takže  více nebylo třeba…. Tohle  se fakt může  stát  jen v  České republice!

Paradox  politický

Je  to neuvěřitelné, ale zdá se, že teprve až tehdy,když  to zaznělo z tribuny  – tedy  volání po nějaké jednotě  opozice, proto, aby byl  Babiš  vyautován ve  volbách,  že nesmí  roztříštěností opozice, kdy  každý  chce  být za náčelník a  nikdo indián, propadat hlasy a  že je na  čase  vytvořit jednu společnou kandidátku,  tuhle jednoduchou  volební  matematiku vzali opoziční papaláši vážně! Možná. Jistý si tím nejsem. Ale  snad  ano a  snad jim to vydrží  až do voleb. Nebo to před nimi, jako životní nutnost, znovu objeví.Aby  se  nestalo, že političtí  prodavači dek, hrnců a zázračných pilulek udělají  29% hlasů a mají  39%  všech mandátů. Tohle je, podle mne momentálně nejdůležitější poselství  téhle demonstrace. Nepochopitelné, že  papaláši  to musí slyšet od  300 ooo lidí….

Paradox profláklých ksichů

Jenže  i kdyby  opravdu dnešní opozice  spojila  síly a  zkoušela tím pádem Babiše  zbavit jeho  nezasloužené  výhody a odkázat ho do příslušných  mezí,  nemusí se to podařit. Kvůli podobným fotkám a statusům:

Dokud Miroslav Kalousek nezmizí z politické scény,  je pro mnoho lidí nějaká společná kandidátka, na  níž bude také on -NEVOLITELNÁ! Například pro mne a moje okolí.  Babiš se Zemanem  se objevili jako reakce na  famigliii Toplánek-Kalousek-Nečas. Dva už jsou, konečně, mimo politiku, jen Kalousek se  v ní  drží  jako ono příslovečné hovno košile. Pouhou svou účastí  v podstatě  zneváží  všechno, čeho se  jen dotkne nebo k čemu se vysloví. Rád  věřím, že Miroslavu Kalouskovi je  ctí, když   se vyfotí se slušnými lidmi….Nestává se mu to asi  často. Jenže ve  hře  je  rozhodujících pár procent  nerozhodnutých  voličů. A  vítězem  voleb je  ten, kdo tyhle získá. A cokoli s Kalouskem  to už NIKDY  v téhle  zemi NEBUDE!

Paradox  zbabělosti

Ten nemá  přímo co  do činění s Letnou. Ale  s  výročím Listopadu  jako takovým.  Když  jsem slyšel , kdy Babiš  přišel  na  Národní  ,aby tam položil nějakou  zeleninu s  fábory, že byla  v podstatě  ještě  tma, okamžitě  mi  zazněla  v  uších písnička  od  starých dobrých  Greenhornů – Jesse  James.

Konkrétně tahle její sloka:

.Jedenkrát Jesse James sedí doma za stolem 
  a svým dětem vypráví, 
  Robert Ford v nočních tmách připlíží se jako vrah 
  a on vám Jesse Jamese odpraví.

Nejsme  na Divokém západě.  Jsme na  Národní.  Ale  i tak je jasné, že

Babišovi přišlo vhod,

když se  za tmy na  Národní  připlížil

jako kdysi za Jeessiem Robert Ford…..

Ale budiž… Aspoň tam byl.

To  ten, co káže, že v  Afghanistanu se bojuje za  Prahu a že teroristům se neustupuje,  to pojal  tak, že  vykřikoval, že  on doma zapálí svíčku, protože on byl statečný tenkrát… A proto s celou tou svou statečností a  tím neustupováním komukoli zdrhnul  radši do Bratislavy! V podstatě  se schoval pod  sukni Zuzany  Čaputové. Musel prý otvírat  Český  dům!  Ano, to nemohlo být  jindy! Určitě nebylo možné  to přehodit, jiný termín nebyl…..  Tak jo, naši vojáci podle něj nesmí ustupovat teroristům a mají umírat v  Afghu.  Ale  aby on šel čelit  svým oponentům na Národní?  Ani nápad! Přece  ten  Českej dům v  Blavě, ten nepočkal…Inu, vrchní  velitel jak má být.

 

Paradox, no asi  držkoidní

Babiš, celý  týden  annoncoval svůj  projev  v Národním muzeu.  Jako,že přijde cosi převratného. Takže  jsme se dozvěděli toto:

Odvaha Václava Havla byla obdivuhodná,“ řekl Babiš. „Byl jsem tehdy v komunistické straně, nebyl jsem tak statečný jako Havel. Navíc jsem byl mimo Československo. Proto chci zpětně vyjádřit poděkování a pokoru vůči těm, kteří vyšli z Albertova na Národní třídu,“ prohlásil Babiš.

„Díky vám, kteří jste byli ve vládě, jež nás přivedla k prvním svobodným volbám, díky vám, kteří jste nás přivedli do NATO, do schengenského prostoru, díky vám, kteří chodíte k volbám.“

Ano,  Václav Havel měl odvahu.Poslechnout  doporučení  jednoho z největších velikánů tohoto národa,který kdesi  řekl ono dnes  tolik profláknuté

Nebát se a nekrást!

Takže se nebál komunistů a nekradl.

Jenže  daleko častěji, nás   tady  konfrontovala úplně jiná statečnost – nebát se krást! 

Babiš  má pro jednou  svatou pravdu  –  nebyl tak statečný jako Václav Have! A nikdy nebude.  Ale statečnost  bývá  více než  jedna. Ale naznačuje, že  kdyby, zatracená věc,  zrovna  nebyl v  té cizině, tak….  No však nám to potom ukázal! Holt ukazuje dneska! Všem.

Doufám, že  ti  jeho, co chodí k volbám, si  budou alespoň chvíli pamatovat jeho díky vám, kteří jste nás přivedli do NATO, do schengenského prostoru…..

Protože oni  přesně s  tímhle mívají  značný problém. Zkrátka Andrej opět dokázal, že je dokonale  splachovací. A  jak se mi jeví jeho elektorát, tak ten to má stejně.

Paradox  největší  a nejodpornější

Ten patří jednoznačně  Hamáčkovi.  Dovolím si jej  citovat:

„Požadavky nejsou nijak nové, ty stejné zaznívaly na předchozích demonstracích. Já nevidím důvod, aby odcházela Marie Benešová, protože jsem přesvědčen, že svou práci dělá dobře a pokud máme na některé věci jiný názor, tak jsme připraveni o nich jednat a jednáme,“ uvedl. „Co se týká pana premiéra, tam se nic nového nestalo a o jeho majetkových poměrech věděli voliči, když šli k volebním urnám,“ 

Neuvěřitelné!  Ona je  to největší demonstrace od  Listopadu,  kdy její účastníci vysloví nějaké požadavky  a on jim vzkáže, že  jsou vlastně  idioti!  A tohle  je  prý předseda  suverénní  politické strany!  Doufám, že si chlapec  jeden  „šikovná“  obstaral  někde, za poslední partajní peníze,  dostatečně  velkou  tubu lubrikačního krému,  aby  až se bude  kamsi Babišovi a pod. soukat,  mu  nepůsobil žádné nepříjemné pocity!!!

Když se ovšem  člověk podívá na následující  graf volebních preferencí, tak má okamžitě  jasno:

Zkrátka a  dobře,  oranžoví se už  zdá se trvale  usídlili pod politickou čarou ponoru.  A  Hamáček  a spol. došli k názoru,  že vynořit  se nad  hladinou mohou  jen tehdy,  když budou fungovat jako  další  Babišova  stranická buňka a  lidi si  je u voleb s  Babišem spletou…. Buňka, terou ovšem Babiš nemusí platit. Inu, každý svého štěstí strůjcem. Socani  dělají  všechno možné i nemožné, abych si  jakoukoli myšlenku na  to, že bych je snad  mohl volit,  vyhnal z hlavy. Dobrá „přátelé a přítelkyně“ z Lidového domu, jak chcete! Ještě  nějaký čas u korýtek  zůstanete. Ale  ani nalubrikovaný Hamáček vám je nezachrání.

Takže  devět paradoxů. Souvisejících  přímo nebo nepřímo se sobotní Letnou.

Ta  stanovila  čtyři červené  čáry   – justici, média, střet zájmů a abolici, knkrétně

-nedotknutelnost nejvyššího státního zástupce  Pavla Zemana ve  funkci

-nedotknutelnost  politické nezávislosti veřejnoprávních medií ze strany politiků

-odstranění střetu zájmů – buď  si Babiš  ponechá Agrofert a odejde z politiky nebo v ní zůstane a  Agrofertu se zbaví a  Marie Benešová  opustí ministerstvo spravedlnosti

-Zeman  neudělí Babišovi abolici, pokud by byl souzenneboodsouzen

Střet  zájmů a Benešová  jsou limitováni termínem 31.12.2019  ostatní  požadavky platí trvale.

Jinak budou demonstrace pokračovat a prý v kreativnější formě.

A zde máme  onen paradox  celkový. Ta Letná byla  úspěšná. A přece jde o prohru.  Babiš  ani Benešová neustoupí.  Nevidí důvod. Demonstrace slušných lidí, kterou  v pohodě  uřídí 100 dopraváků?  Ta  nikoho nezajímá. Ta  si nic nedokáže  vynutit. Je mi  to líto, ale takhle  to je. Slušní lidé  mají smůlu.  Přes veškerou skandalizaci všelijakých Ovčáčků, Štěpánků, Strýčků, Zemanů , Klausů a podobných  prostě na Letnou přišlo a přijelo zase 300 000 lidí. ale ne tak,aby vzbudili strach. Ne tak, aby otřásli  lhostejnými a  těmi, kterým stačí  pár stovek navíc, aby  se nechali koupit. Žluté vesty  zarazili  Macrona a jeho, i když naprosto nutné, přesto asociální  d/reformy  jen  svou  opakovanou výdrží a ochotě  střetnout se  se silovými složkami státu. Ochromit jej. Totéž v HongKongu, aby byl  odvolán zákon o vydávání lidí do pevninské  Číny. Totéž  v Chile, kde  se lidé postavili proti  dalšímu zbídačení a nechali na sebe  střílet,atd.atd. Asociální rozhodnutí vlády  byla  odvolána.  To samé Libanon. Abych jmenoval pár čerstvých příkladů.  příkladů.

Slušná, tichá  demonstrace, ať je početná jak chce, zhůvěřilé papaláše nevyděsí. Jen se večer na nějakém tom  svém mejdánku  u kvalitního pití, těm slušným vysmějí! Jen si řečněte, jen si choďte na Letnou jak chcete, vykřikujte  si tam, co chcete. Hehehe!  To my  si  dáme  cigárko a  panáka!  A na vás uděláme dlouhý nos!

Nevyzývám k násilí. Ale  do voleb je příliš  daleko. Jen  říkám,  že  slušní lidé a  slušné demonstrace  nemají a nikdy  neměli  sebemenší  šanci.

Paradox!

Ohledně Listopadu si myslíme, že  jako to lze, protože  komouši se tehdy  vyděsili  k smrti, když  slyšeli cinkat  klíče… Přiznávám, že  jsem v  tomhle naivnímbludu  žil  také  dost  dlouho.  Jenjsem si říkal, že  to bylo ovlivněno tím, že  vlastně  všude jinde  už  po komouších, kromě Rumunska nebylo  ani památky  a  a souzi pochopili, že  už není co zachraňovat.

Jenže  před pár  dny  se objevily  materiály, ukazující,  že   že  bolševik  byl poražen už v  roce  1987. A  to nikoli disentem, studenty, dělníky  z ČKD  nebo Škodovky, ale  Gorbačovem, sovětským politbyrem a  KGB. Kteří prostě  východní Evropu a především svoje  tamní satrapy a  atrapy  pustili a  nechali padnout.  Jen se  čekalo, kdo do té konstrukce ze  sirek strčí a  kdy to udělá. V podstatě  jsme  s e báli  říci si o změnu režimu.  Potupné zjištění.

Kdybyste mi náhodou nevěřili,  tak doporučuji  velmi pozorně  a pečlivě  přečíst  následující   velmi  obsáhlé články,  vystavěné na  sovětských pramenech:

Sílu nesmíte použít! Gorbačov v listopadu 1989 vyhrožoval KSČ tanky

A dva texty novináře  historika  Jana  Šolty

Jan Šolta: Počátek listopadových událostí proběhl v souladu se sovětskými představami

Jan Šolta: Znovu pomýlený Kocáb

 

Takže největšíma  celkovým paradoxem té  bezpochyby  úspěšné  Letné  je  víra v to, že  kultivovaný  slušný protest může  donutit  mocné,aby odevzdali moc. Tentokrát není  ŽÁDNÝ  Gorbačov, co  by  u nás hledal  malé  Gorbačovi.  A  nastolil tak podmínky na mocenskou změnu.  Těm  slušným protestům se budou na Hradě ve  Strakovce na ministerstvu spravedlnosti  a jistě  i jinde jen  hlasitě  smát.

I tohle  bude časem velký paradox!

Všeho do času. Bezmoc není  dlouhodobě udržitelná. Nevěřím, že  současní nabobští papaláši  pochopí,  že  by  bylo v jejich zájmu  slušným lidem  v něčem povolit. Aby  upustili páru v  přetopeném kotli. Oni se budou smát a  jejich poskoci posmívat.  Takže  slušným  časem nezbude nic jiného, než tu slušnost odložit.  Když to nejde po dobrém…

Paradox nepochopení slušnosti. Ale  nabobové  vždycky  rozuměli jen a jen síle. Dostaví se i do českých ulic!  Spolehlivě  ji přivolá  arogance  a narcisismus  dvou lidí.Kteří si myslí, že  jsou pupkem světa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.