Nordstream II, teorie omezené suverenity,brexit a všeho do času a všeho s mírou I.


Máme po vánočních svátcích, silvestrovské rozpustilosti a nastalo novoroční vystřízlivění. Opět  zjišťujeme, že  svět  není to, co bychom si přáli a potřebovali, ale jen a pouze  to, co máme. A že  problémy, které nás  trápily  22. prosince  roku minulého, nás úplně stejně nebo možná více  frustrují i v lednu 2020.

1. listopadu m.r. jsem vydal  článek

Gronsko, jedna nutná zásadní oprava, Putinovo největší vítězství a drobná škodolibost

kde jsem se zabýval  dvěma  věcmi

1- pokrokem v rusko ukrajinských vztazích a rozhovorech

2- a  především dánským souhlasem s dokončením plynovodu  Nordstream II, které jsem označil za zřejmě  největší Putinovo politické  vítězství.

Na  zjevný posun v  rusko ukrajinských vztazích dnes ještě nedojde. To přijde co nevidět, ale dnes ještě ne.

Tenhle  článek je  reakcí na  posměšný mail, který mi přišel těsně před  Silvestrem. Který mi otloukal o hlavu  následující úvahy  z  onoho článku:

….Dokončení Nordstreamu 2 je jasným Putinovým vítězstvím. Osobně bych řekl, že dokonce tím vůbec největším, které ve své politické karieře dosáhl. Odpor proti tomuhle plynovodu byl obrovský. Stejně velký jako nesmyslný. Proč nesmyslný, to už bylo popsáno v minulých článcích Kosy na téma Nordstream 2.

Je zřejmé, že Rusko se tím etabluje jako klíčový dodavatel energetických surovin do Evropy. Získává další důležitý a dlouhodobý zdroj financí…..

….Kdo se musí cítit poražený na hlavu, jsou jak Spojené státy, tak všichni urputní kremlobijci. A všichni ti, co tak ochotně vykřikují hesla o transatlantické solidaritě, co je nade vše ostatní hodnoty….

a snažil se vlka  vychutnat  následující otázkou  – tak vlku jaké, že je  to Putinovo největší  vítězství, když schází dokončit cca  300 kilometrů plynovodu a Trump podepsal zákon  o sankcích proti Nordstreamu II. a ten zastavil jeho další stavbu, protože švýcarsko holandská společnost, jíž  patří speciální lodě pro pokládku  potrubí na mořské dno se  bojí a  ustoupila  před  americkými sankcemi?

Tuhle výzvu nešlo nezvednout!  Už proto, že dokonale  demonstruje, jak posměváček   ignoruje  fakta, resp. jejich logické  souvislosti. A  už  vůbec  nevidí konečné důsledky.

Ano, je pravda, že  v  rámci zákona  o rozpočtu na  obranu je zapracován dodatek, který postihuje  dodavatelské  nebo nějak spolupracující , či projekt financující firmy či banky, sankcemi.  Které znamenají, že jejich majetek ve  Spojených státech může  být zmražen a  že  ony  jsou vyloučeny  z  jakýchkoli projektů v USA  nebo financovanými  USA. A prezident Trump jej podepsal 20. prosince a  tím okamžikem vstoupil v  platnost. To  nelze popřít a nikdo to ani nebude zkoušet. Jde o holá  fakta.

Je toto  Putinova prohra a  výhra  Spojených států? Mohl bych  snadno odpovědět  sám ,ale  opřu se o autoritativní citaci ze  západních zdrojů, opírající se  o  vyjádření zdrojů z Bílého domu.   Upozorňuji, že  článek vyšel ve stejný den, kdy  Trump zákon podepsal a  byl už reakcí no nová fakta.

U.S. Concedes Defeat on Nord Stream 2 Project, Officials Say

Dovolím  si pár  citátů, jak mi je vyhodil překladač:

…USA mají  malý vliv na to, aby zabránily dokončení projektu plynovodu Nord Stream 2 mezi Ruskem a Německem, uvedli dva úředníci státní správy, kteří přiznávají neúspěch dlouhodobé snahy čelit tomu, co úředníci považují za hrozbu pro evropskou bezpečnost….

….

Vedoucí představitelé americké administrativy, kteří žádali, aby nebyli jmenováni, uvedli, že sankce, které v úterý prošly Kongresem v rámci zákona o obraně, jsou přijaty příliš pozdě na to, aby měly nějaký účinek. USA se místo toho pokusí uvalit náklady na další ruské energetické projekty  a zablokovat je, dodal jeden z úředníků.

Přiznání je vzácným důkazem neúspěchu v záležitosti,  která  byla pro Trumpovu administrativu  nejvyšší zahraniční politickou prioritou, a zdůrazňuje, jak evropští spojenci, jako je Německo, odolávají americkému tlaku, aby opustili projekt  plynovodu. ….

…“Byl to komerční projekt, ale s velkým geopolitickým rozměrem,“ řekl Peter Beyer, který je t koordinátorem transatlantických vazeb německé kancléřky Angely Merkelové. Ten dále, v rozhovoru pro agenturu Bloomberg Television ve středu v Berlíně konstatoval: „Očekávám, že sankce, pokud Donald Trump podepíše tento zákon, nebudou mít na tento projekt velký dopad.“…

Ten článek stojí za přečtení celý. Nic  jsem účelově  nevytrhával z kontextu, aby to dostalo jiný  smysl.

Všichni vycházejí  jako z hotové věci, že  Nordstream II prostě  dokončen bude  byť se  zpožděním. O které se přičinila  především dánská  vláda. Nebýt  jejího dlouhodobého sabotování Nordstreamu II, pak už byl nejspíš  hotov a americký sankční zákon by  byl  naprostou blamáží a plácnutím do vody.  Jenže  není.

Premier Medvěděv prohlásil, že  projekt  dokončen bude, že  Rusko má potřebnou techniku nebo alespoň přístup k ní.

„Samozřejmě že dokončíme výstavbu plynovodu … Gazprom má alternativní možnosti, jak jej položit. Zabere to o trochu více času, ale to není velký problém,“ uvedl podle agentury Reuters ruský premiér s tím, že výstavba by mohla zabrat o několik měsíců déle.

Merkelová si navíc den před  Silvestrem zatelefonovala  s Putinem a oba si potvrdili, že  Nordstream II hodlají podporovat i nadále. Sankce nesankce!

Tyhle citace přímo svádí k pokusu udělat na  USA, Washington a Trumpa  dlouhý nos a  škodolibě  vypláznout  jazyk.  Jenže  nic takového rozhodně není na místě.

Jakkoliv  se nepochybně  najdou na  alternativě i v  táboře bigotně  pravověrných  co nevidět „odborníci“, kteří budou tvrdit,  že  Trump  sehrál ohledně  Ruska  jen další divadýlko, kdy  ze  sebe  dělá rusobijce, ale  vždycky jen tak, aby Moskvu nepoškodil, vidím celou situaci  jinak!

Pro mne  a  myslím, že  i pro ruské vedení je  ten  sankční zákon proti  Nordstreamu II v podstatě  vyhlášením války. Tedy takové, kde se zatím nestřílí. Možná je ten termín – vyhlášení války, poněkud  exzaltovaný , ale já  ho považuji za  nejvíc  vystihující  současnou a  především budoucí situaci!

Předpokládám, že  pokud  by  sem nedopatřením nyní zavítal  Jakub Janda a jemu podobní, srdce by jim mohlo radostí poskočit  – dokonce i vlk přiznal, že  Rusko má do budoucna  velký problém!!!! A  že  není v situaci, kdy si může  vyskakovat  a jsou vážně  ohroženy  jeho zájmy  a možnosti je prosazovat!  Heč, vyhráli jsme!!!

Ano, Rusko má velký  problém. Jenže  ono si je toho vědomo a nepochybně  tomu přizpůsobí v budoucnu svou politiku a konání. Moskva  prostor  k manévrům má.  Jakubové  Jandové a  podobní si  ani neuvědomují,  že  oni  jsou na tom daleko hůře, že  USA  jim možnost jakékoli volby a  v podstatě  vlastního rozhodování, s výjimkou bezvýhradného souhlasu s jakýmkoli konáním Washingtonu,  sebraly a v podstatě trvale  odepřely!  Že oni prohráli  a my  bohužel s nimi,  daleko více než  Rusko. A  o chvilku později vysvětlím proč.

Vrátím se k Rusku a Nordstreamu II.  Tlak, kterému byl projekt  vystaven byl extrémní Spojené státy dlouhodobě se  snažily  jej zastavit, už  za Obamy.  A  Trump a jeho administrativa, ale především Kongres, resp. ultras  v jeho řadách  v poslední legislativní periodě  úsilí o jeho  torpédování neslýchaně  vystupňovali.

Sám jsem netušil jak hysterickou  formu ten nátlak měl.  Tady  prostě  funguje moje  jazyková  bariera, která mi brání v hledání na  primárních  amerických zdrojích. Takže  musím spoléhat na  co, co mi nějak přihraje náhoda. A  tady  nezklamala!  Kolega  Germanicus mne  upozornil na  oficiální dopis senátorů  Teda Cruze, bývalého  prezidentského kandidáta a  dnes  republikánského senátora  za Texas  a Rona Johnsona – republikánského senátora  za  Wisconsin.  A to je tedy  síla!!!

Oba jako členové Výboru pro zahraniční styky Senátu,  zaslali dopis generálnímu řediteli Allseas Group SA (Allseas),  společnosti zabývající se pokládkou  potrubí pro ruský Nord Stream II . V dopise senátoři varují Allseas, že jakmile prezident Trump podepíše zákon FY20 National Defense Authorization Act (NDAA) – což zahrnuje i sekci 7503,  na zastavení Nord Stream 2 – riskuje společnost  fatální existenční  sankce, které by mohly zničit finančně  společnost.

Tohle je  bezprecedentní akt mezinárodního vydírání! Jako z učebnice. Proto ho sem  dám celý. Opět za použití překladače.

Materiál je  autentický, přímo z  webu senátora  Cruze. Žádný padělek, fake  news, hoax,nýbrž autentická záležitost dokumentující současnou americkou politiku!

Sens. Cruz, Johnson Put Company Installing Putin’s Pipeline on Formal Legal Notice

18. prosince 2019

Edward Heerema
generální ředitel, Allseas Group
Route de Pra de Plan 18, Případ Postale 411
1618 Châtel-Saint-Denis
Švýcarsko

Vážený pane Heeremo,

tento týden prezident Trump podepíše zákon o financování  národní obrany (NDAA) na fiskální rok. 2020. Oddíl 7503 uvedeného zákona ukládá prezidentovi uvalit široké sankce na zahraniční osoby nebo společnosti, které se podílejí na zajišťování plavidel pro instalaci hlubinného potrubí pro projekt Nord Stream 2. Po jeho podpisu jsou tyto činnosti jsou okamžitě předmětem těchto sankcí.

Tento dopis vás  má upozornit, jakož  i vaše zaměstnance, vaši společnost a vaše akcionáře na formální právní důsledky. Tato legislativa byla přijata konkrétně proto, aby okamžitě zastavila práci vaší společnosti na projektu  Nord Stream 2. Jediným správným postupem je, aby Allseas Group SA a její zaměstnanci okamžitě zastavili aktivity podporující dokončení Nord Stream 2.

Chápeme, že Rusko platí Allseas velmi významné množství peněz za dokončení plynovodu Nord Stream 2. Důsledky toho, že vaše společnost bude pokračovat v práci – byť jen jediný den poté, co prezident podepíše právní předpisy o sankcích – by však vystavily vaši společnost drtivým  a potenciálně fatálním právním a ekonomickým sankcím.

Vaše smlouva jistě obsahuje cestu k jejímu vypovězení  v případě, že předpisy nebo sankce brání dokončení plynovodu; s příchodem NDAA nemáte rozumnou volbu, jen  uplatnit tuto opci a okamžitě zastavit instalaci  potrubí pro projekt Nord Stream 2.

Sekce 7503 byla výsledkem téměř roku dvoustranného, ​​mezioborového úsilí  obou komor  Kongresu, zaměřeného na okamžité zastavení výstavby plynovodu Nord Stream 2. Vyžaduje od prezidenta, aby podával zprávy Kongresu  a ukládal sankce jednotlivcům a společnostem, které „prodaly, pronajaly nebo poskytly“ plavidla, která „prováděla pokládku potrubí v hloubce 100 stop nebo více pod hladinou moře pro stavbu Nord Stream 2“. “ Neexistuje žádná výjimka. Rovněž ukládá sankce vůči zahraničním osobám nebo společnostem, které usilují o obcházení těchto zákazů „usnadněním klamavých nebo strukturovaných transakcí za účelem zajištění těchto plavidel pro výstavbu“ plynovodu.

Zákazy jsou okamžité účinné  a sankce jsou povinné. Zakázané činnosti se staly sankcionovatelnými „počínaje dnem přijetí tohoto zákona“, tj.  jakmile  prezident podepíše NDAA.

Na základě sankcí v kap. 7503, budou porušovatelé zcela odříznuti od Spojených států a budou mít veškerá aktiva v USA blokovaná po dobu 5 let. Každé sankcionované  osobě bude zamítnuto vydání víza potřebného pro vstup do USA a bude zrušeno jakékoli stávající vízum nebo vstupní dokumentace. Kromě toho je v případě jednotlivců i společností prezident povinen uplatnit  veškeré pravomoci, které mu byly uděleny zákonem o mezinárodních ekonomických silách pro mimořádné situace (50 USC 1701 a násl.) „Za účelem blokování a zákazu všech transakcí ve všech věcech majetkových v rozsahu, v jakém „jsou zjištěny  ve Spojených státech, přicházejí do Spojených států nebo spadají do vlastnictví či kontroly  Spojených států“.

Allseas má několik plavidel, která se podle materiálů zapojených v projektu Nord Stream 2 účastní projektu: stavební loď Pioneering Spirit (IMO: 9593505, MMSI: 249110000, volací značka: 9HA4112), potrubní plavidlo Solitaire (IMO: 7129049, MMSI: 249118000, volací značka: 9HA4114) a potrubní plavidlo Audacia (IMO: 9305130, MMSI: 249117000, volací značka: 9HA4111). Pioneering Spirit a Solitaire  se v současné době nacházejí v Baltském moři a přinejmenším Pioneering Spirit se zabývá kladením hlubinného potrubí, což je  nyní sankcionováno.

Pokud porušíte právní předpisy o sankcích a vaše plavidla vstoupí do jurisdikce USA, tato plavidla se stanou zmrazenými aktivy.

Allseas a její klíčoví pracovníci, kteří vědomě prodávají, pronajímají nebo zajišťují tato plavidla pro projekt Nord Stream 2, budou potrestáni, pokud tyto činnosti okamžitě nepřestanou. V příštím půlroku budou vaše společnost a tito zaměstnanci mít zakázán vstup do Spojených států. Mezitím budou všechny transakce, které se pokusí provést s kýmkoli v USA nebo používající finanční systém USA, blokovány. Kromě toho bude veškerý majetek v naší jurisdikci zmrazen, včetně aktiv souvisejících s Allseas USA se sídlem v Houstonu,  veškerých finančních aktiv v amerických bankách a veškerých fyzických plavidel nebo materiálů vlastněných Allseas, které jsou nebo připlují  do USA.

Je důležité znovu zdůraznit aktuálnost, kterou vyžaduje Sec. 7503, protože tento aspekt právních předpisů byl obecně nepochopen a nesprávně interpretován. Za dva měsíce má prezident podat zprávu Kongresu, pokud se Allseas přestane účastnit sankcionovaných  činností, respektive- pokud  tak neučiníte, budete  potrestáni. Přestože zpráva má být vypracována    do 60 dnů, vaše právní odpovědnost je okamžitá a daná  okamžikem podpisu.

Jistě, existuje třicetidenní „ukončovací“ období, během něhož má prezident možnost neuložit sankce, ale aby tuto možnost využil, musí prezident potvrdit Kongresu, že Allseas „se v dobré víře snaží ukončit operace. “ Spěchání na dokončení projektu Nord Stream 2 během této doby by vyloučilo možnost takové varianty.

Pokud byste se v příštích 30 dnech pokusili dokončit plynovod, poškodili byste hodnotu majetku svých akcionářů a zničili budoucí finanční životaschopnost vaší společnosti. A určitě byste museli čelit žalobám o miliardy dolarů   kvůli porušení povinností správy svěřeného majetku.

Stojíte před jednoduchým výběrem: zastavte výstavbu TEĎ a nechte plynovod nedokončený (výslovný záměr právních předpisů o sankcích, které jsme vytvořili), nebo udělejte pošetilý pokus spěchat s  dokončením potrubí a riskujte, že vaše společnost bude navždy mrtvá.

Vláda USA ví, že plynovod Nord Stream 2 je téměř dokončen a považuje to za vážnou hrozbu pro evropskou energetickou bezpečnost a americkou národní bezpečnost. Vrcholoví úředníci ze státních a ministerstev financí opakovaně zdůrazňovali závažnost těchto hrozeb a snažili se jim předcházet. Kap. 7503 představuje přístup celé vlády k zajištění toho, aby potrubí zůstalo nedokončeno a tyto hrozby nebyly nikdy realizovány.

Je na čase, aby vaše lodě Pioneering Spirit a Solitaire našly jiné  vody, ve kterých se mohou plavit.

S pozdravem,

Cruz, Johnson

Proamerickým dutohlavům se nyní určitě  dme  hruď  pýchou! To to ti Rusáci zase jednou dostali!!!

Nejsou sami, kdo teď  hrdostí může  puknout a  slaví. Jestliže  existuje nějaký posmrtný  život, pak  takový Leonid  Brežněv a celé jeho politbyro, které  v  roce  1968 poslalo do Československa  tanky,  mají nyní  mejdan a  důvod k  bohatýrskému napití, jaký naposled  zažili 9.května  1945!!!

Proč? Z  jednoduchého důvodu – co kdysi oni vyhlásili  jako Teorii omezené suverenity  socialistických zemí, Trump,americká administrativa a Kongres  dovedly rukou společnou a nerozdílnou do naprosté dokonalosti – uvalili ji na celou planetu!!!

Dokončení zítra!

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.