Výzva slovenským kosířům – jděte zítra volit


Dávám si pozor, seč mohu, abych se nevměšoval do slovenských vnitřních záležitostí. Na druhou stranu – mlčet vždycky také nelze.

Před  každými volbami prvního řádu se  říká, že  nadcházející  volby jsou osudové, přelomové, historické a  kdo  ví jaké ještě. A  samozřejmě, že  tohle je už  drahně  dlouho komunikováno také na  Slovensku. Přesně jako před  rokem při  volbách prezidentských.

Nevracím  se ke klání o Grasalkovičův  palác  jen tak pro nic za nic. I tenkrát  se  slovenská mainstreamová media  mohla  doslova  strhat, aby  vyhrotila předvolební hysterii  a  zlomovost okamžiku, kdy  vhodíte  lístek do urny.

Jako ve většině případů,  jak můžete po roce dnes  vidět,  přeháněla. Šefčovič  by nekonal jinak než  Čaputová. Alespoň ne zásadně. Šlo jen o vybičování emocí  ve prospěch  toho nejsprávnějšího ze  všech správných kandidátů, respektive  kandidátky. Aby  si mienkotvorní potvrdili, jak jsou  chytří, oduševnělí a především mocní!  Jak všechno, co si umanou – protlačí přes svoje plátky, televize  a rádia. Jak s „obyčejným a  přiblblým“  Juro Slovákem zametou, kdy  si vzpomenou.

Oni  jsou přece  ředitelé zeměkoule. O  tohle  a především o  tohle se hrálo před  rokem.

Dnes je  situace z gruntu jiná. Mám li věřit posledním předvolebním průzkumům, zejména  těm, které si platí  lidé sami a  jenž  nesmějí  být na  Slovensku zveřejněny,  už se, dost dávno,  nehraje  o to, jestli  vládu vytvoří současná  stará a nová opozice nebo strany  nynější  vládní většiny,  či zda  zemi po volbách čeká pat a la  Durynsko,  kdy  opozice ani Smer a  spol.  nebudou dost  silní na vytvoření vládní většiny.

Úplně poslední,na  Slovensku nepublikovatelný průzkum vypadá takto

Trendy, nikoli  absolutní  čísla, jestliže  ty průzkumy  nejsou  těžce  a neomluvitelně  soustavně cinknuté,   hovoří zcela  jasně.

Nejde už  o  možnost, že  opozice  vytvoří  parlamentní  většinu, nýbrž  jen  a pouze  o to, jak velká  bude. Zda  prostá nebo dokonce ústavní. Vedle toho, když by se jednalo o většinu prostou, pak jak bude  tato velká, což vygeneruje  konečný požadavek kolik stran nakonec  složí  vládu. A  je známo, že  čím více  jich musí  sestavovatel vlády  zapojit, tím křehčejší a  náchylný k rozpadu  ten konečný  vládní slepenec bude.

Vždycky  nabádám čtenáře  Kosy  i posluchače Trikolory  nebo Hodiny  vlka  na  Slobodném vysielači,  aby nevolili  emocí, či chcete li srdcem, ale  vždycky  jen a jen  čirým rozumem.  Asi  tak  jako když si  půjdou sjednávat  do banky hypotéku, či  když stojí před  rozhodnutím, zda  podstoupit  závažnou a nebezpečnou operaci. Zcela záměrně  volím tyto dva příměry.

Ano  vážení, mainstream má zcela mimořádně pravdu – jde o osudové  volby.  Především tehdy, kdyby  současná opozice  doopravdy  trefila  tu ústavní většinu ve  Slovenské národní radě!  Na to potřebuje  zisk nejméně  90-ti mandátů.

Zdá se vám to hodně?    A máte  to za nemožné?  Tak si dobře  spočítejte  výsledky , které naměřila  každá  ze  čtyř  výzkumných agentur, které na  Slovensku působí a  jež publikovaly   ještě  v době  kdy  se  tato  čísla zveřejnit  dala!

Najdete  je zde. Zjistíte  z nich, že  pokud  ústavní většina není  už  velmi  pravděpodobná, pak je  klidně možná.Ostatně, ten poslední průzkum mluví za všechny komentáře  a výpočty.

Odbočím – marně  jsem v  této konkrétní slovenské  volební   kampani  hledal nějaká  zásadní  volební  témata  řešící  slovenskou budoucnost. Nebo  když ne  celoslovenskou, tak  alespoň  tu onoho obyčejného  Juraje  Slováka a jeho rodiny. Protože  cílem  zítřejších voleb  určitě  není účtovat s  minulými  čtyřmi roky  nýbrž vygenerovat  budoucnost Slovenska. Kam se má   posunout  v  další  vládní periodě.Alespoň pro ty, kteří myslí  dále než jen do zítřejšího večera.

Teď by mne nejspíš  všechny  ty  Todové, Šimečkové a  Havrani  zkusili uklovat. A  to tvrzením, že bez vyrovnání se  s minulostí nelze  vystavět lepší budoucnost…

Dobrá,  jak s  vyrovnali oni s minulostí?  Například  s Gorilou?  Která odhalila,  kdo opravdu za  řekou Moravou  drží moc. Jejich  vyrovnávání  je přísně selektivní. Stejně jako u Kočnera. U  Gorily  i  u toho,  kdo si měl objednat  vraždu Jána  Kuciaka , respektive ohledně  Kočnerových styků s politiky vždycky  existuje  jen jediná linka, kterou sledují a  předhazují  voličům  -Smer a  Fico! Kdykoli se objeví jméno z opozičního tábora, mlčí jako hrob, či  spojení  okamžitě popírají nebo těžce bagatelizují. Jako by neexistovalo.

Tohle je první důvod, proč  jít  volit!  Protože  když  zůstanete  doma  je  to pro ně  rozhodně  lepší, než  když  do volební  místnosti dojdete  a  jejich  favoritům nedáte  hlas.   Hrají to velmi jednoduše  – když  vás  nemohou  získat  k aktivnímu hlasování pro ty jejich,  je pro ně  skoro stejně  dobré, když  vás otráví natolik, že zůstanete  sedět  na gauči! Tím  by vyřadili  ty,  kteří by pro ně  nehlasovali. Třetí  nejlepší možností, z jejich  pohledu je pak  situace, kdy  sice  hlasovat půjdete, ale  váš  hlas propadne. Protože jej dáte nějaké straničce, která  nepřeskočí 5% .

Je mi líto, co musím  napsat v  následujících  řádcích  –  velmi si přeji, aby můj parťák z Trikolory  – Roman  Michelko, kandidující  za  stranu Vlast  Dr. Harabina,  získal poslanecký  mandát. Slovensko by si rozhodně  zasloužilo poslance  s jeho erudicí, rozhledem a osobní integritou. Nicméně  – vše nasvědčuje  tomu, že  Vlast a  tím i Roman, zůstanou  pod  5-ti procentní uzavírací klausulí. Stejně  jako Dobrá volba a nejspíš i SNS.  Čímž  pádem propadne  skoro  9-12%  hlasů, jež si v konečném dopočítání  rozdělí  ty partaje, které 5-ti %  hranici přeskočí. Takže  většinu  sebere  Truban, Kiska a  Matovič.

Proto vás  nabádám  – volte s  chladnou hlavo a jděte  volit! A  především – hlasujte tak, jestli nejste  fandové opozice, aby ta vaše  volební účast měla  nějaký  konkrétní smysl!

Ale  vrátím se k těm  hlavním volebním tématům, zejména  o budoucím Slovensku, které  marně  hledám.

Převládá jediné –  chceme  slušné Slovensko!  Nezbývá mi,než se zeptat  –  a  jak má to slušné Slovensko konkrétně  vypadat?

Očekávám odpověď  ve  smyslu, že  se na  něm nebude krást, podvádět,vymýtí  se korupce!  Jejímž  synonymem se  stal Smer a  Fico osobně.

Hmm.  U nás v ČR  jsme to měli ve  volbách  2014 měli úplně  stejně. Tehdy  si mnozí,  včetně mne,  mysleli, že  když  konečně  vyženeme od  válu Kalouska, bude už  jen lépe. Přišel Babiš….

Jak  bude  na  Slovensku, ohledně korupce,  lépe  bez Smeru a Fica, když  místo něj  přijde například takový  Kiska? Se  svými  daňovými  machinacemi a pozemky, jenž  byly ukradeny původním  vlastníkům?  A  mienkotvorní dělají, že  se  vlastně  nic nestalo, či v nejhorším případě,  že  jde o jakýsi kavalírský  delikt  typu  jízda bez lékárničky?

Nejméně  dvě  další strany budoucí  slovenské  vlády  byly  zapojeny  do Dzurindovy, respektive  Radičové  vlády. Už jste zapomněli? Naučila se  snad  SAS  a KDH něco nového v opozičních lavicích? A co dělal Matovič? Nebo jen a pouze  to  – za všechno může  Fico? A  co  si  asi tak můžete  slibovat od  toho, že tenhle  spolek se opře  o Trubana a Beblavého?  Kteří bez  stínu sukně prezidentky  Čaputové  by  představovali naprosto nezajímavou  volbu a  nejspíš  by  ani těch 5% nedali? .

Ale nechme  toho. Nejsem tady  proto, abych vám doporučoval, koho máte  či nemáte  volit. Jen říkám – jděte  volit a  važte  rozumem, nikoliv  srdcem. A  to i  v případě, že  skutečně jediným důvodem, proč  se  chcete nebo byste  se mohli  zúčastnit  je – natřít  to Ficovi, protože je to všech špatností futrál!

I v takovém případě  uplatněte  své právo volit! A  klidně to hoďte někomu ze současné opozice. Třeba i  tomu Kiskovi!  Abyste  za  jeho počínání  nesli  v dalším plnou odpovědnost!    A  nevymlouvali se – oni mi zvolili!  Moje odpověď bude – nikoli oni, ale VY, i když  jste zůstali doma.

To je oč  běží  – přijmout odpovědnost za svoje  rozhodnutí!  Jako u té hypotéky nebo vážné operace, založení rodiny,  či změny  zaměstnání!

Potřetí se musím vrátit  k tomu, co jsem dvakrát  začal, ale zatím nikdy nedokončil – schází mi  téma  těchto voleb.  Téma  budoucnosti Slovenska. A při tom se jich nabízí tolik!

Na první nástřel:

-americká základna  na  Slovensku

-budoucí postoj Slovenska k migraci a přerozdělování  migrantů

-Istanbulská  smlouva a její ratifikace

-registrovaná  partnerství LGBT komunity, resp. adopce  dětí těmito páry

-důchody  slovenských důchodců

-financování slovenského zdravotnictví

-financování slovenského školství

-daně  a  daňový systém

-slovenská ekonomika  v příštím období

-vztah k Evropské unii

-veřejné zakázky, jejich  vypisování a  zejména přidělování

a především

-omezení vlivu  oligarchických skupin na  slovenskou politiku a  mediální scénu. Kdy doslova  pár  rodinu určuje, co se  smíte  a co nesmíte  dozvědět! Připomenu jeden  graf, který  popisuje  slovenskou  mediální scénu, jenž  už před  časem Kosa zveřejnila,jím  vás pochopitelně  ani Deník N ,ani Sme  nebo Markýza  obtěžovat  pochopitelně nebudou:

Může mi tam někdo ukázat  nějakou zásadní vazbu některé  z těch oligarchických vlastnických skupina na  Smer nebo Fica?

Rozdělení zájmových sfér  ve  sdělovacích prostředcích mezi pár  famiglií v podstatě  zřejmě  přesně kopíruje i  jejich podíl na  celkové slovenské ekonomice!  Kdo hledá zdroj  krupce  a všeho špatného na  Slovensku, musí, dle mého skromného názoru – začít právě tady!

Tohle  by podle mého gusta  představovalo klíčové  téma  nadcházejících  voleb, kdybych v sobotu volil!

Ale i kdyby ne tohle – rozhodně bych chtěl  od politických stran slyšet konkrétní recepty  na  ty  body, co jsem zmínil. A co nabídly? Jen bezpobsažné  bláboly. Ve  smyslu  – když  zastavíme  korupci a především odstraníme  Fica  zbude dost  peněz pro všechny a  na  všechno!

Za prvé  – nikdo korupci na  Slovensku neodstraní a nejméně pak ti, co toho mají plná mluvidla.  Už vidím Kisku či Matoviče  jak s tou korupcí mává…. Není to takhle náhodou opačně a nemává  naopak ta korupce  s ním? No nic.

Za druhé  – i kdyby  příští slovenská  vláda  zajistila, že každé euro se vydá přísně účelně a  ani cent  nepřijde na  zmar, peněz  v  žádném případě dost nebude! To tvrdím s plnou odpovědností.

Proč?  Jednoduše proto, že  ačkoli Slovensko má polovinu obyvatel co Česká  republika, je jeho   rozpočet, co do absolutní výše, pouze  čtvrtinový!!!

U nás  se také krade  a  rozkrádá z veřejných zdrojů o sto šest.  To nehodlám popírat. Ale  že by  se rozkradla celá polovina, abychom se dostali na  slovenskou rozpočtovou úroveň //bez krádeží a korupce/? Tak tomu nevěřím! Už proto ne, že  celou 1/3 tvoří  výdaje na  důchody. A zbytek do poloviny  rozpočtu pak platy státních zaměstnanců, učitelů,  policistů , vojáků, hasičů atd. atd.  A  z těch se nic ukrást nedá! Ani haléř.

To se dá jen  z toho zbytku. Ale nelze  ho  zkasírovat  celý. V žádném, ani v tom nejhorším případě!

Jinými slovy  – slovenský rozpočet je, ve  srovnání s  tím českým, hluboce poddimenzovaný.  A  my, přestože jej máme na  hlavu 2x  větší ,ani náhodou nemáme  zdaleka  dost peněz na  všechno, co bychom potřebovali!

Takže  kdo  vám tvrdí, že  stačí odstavit  Fica a zarazit  korupci a  finance  budou -lže a hned  dvakrát. Tohle nestačí a  krást se  bude i za nových povolebních poměrů. Protože  nedojde  k odstranění  hlavní příčiny  – viz hořejší graf. Zkrátka  peníze, na  to, co je třeba potřebné pro Juraje Slováka -NEBUDOU! Ať si Matovič  blábolí, co chce!

Nechci  šířit  beznaděj. Znovu  říkám  – jděte  volit!

Bez ohledu jestli volíte  rozumem nebo  jen v  afektu silné emoce. A také, komu to dáte. Ale z mého hlediska bych především poměřoval to, jestli chci umožnit  Trubanům, Beblavým, Kiskům, Matovičům, Sulíkům, aby  dosáhli na  ty  3/5 všech mandátů a  s  ústavní většinou  přeorali  Slovensko  k obrazu svému /resp. těch,  co za nimi stojí/ na dlouhá a  dlouhá léta a tudíž nevratně dopředu.

A  tím vlastně  dali  všem těm Todovým, Šimečkům a Havranům úřední štempl na to, že  co si oni usmyslí a vyfabulují, to se na  Slovensku i stane!

Tohle je ten hlavní důvod, proč  zítra jít do volební místnosti a hlasovat!  Měl bych za  to, že  tohle  se jim nesmí podařit!

Jestliže  zatím marně  hledáte  důvod, proč  zítra hlasovat, tak tenhle  je  dostatečně  silný.

Bůh žehnej Slovensku!

Takhle jsem to napsal v úterý  ráno.

Mezitím s e stalo pár  důležitých věcí. Například  to, že  Slovenskká národní rada  díky  Smeru a  NS  prohlasovala  institut  13. důchodu a odmítla  Instanbulskou smlouvu.

Opravdu nemáte  proč  jít  volit?  Zejména když jste  důchodce? Nebo  si myslíte, že  Slovensko stojí a padá se  svými tradicemi co do fungování rodiny nebo  kultury?

Vím, že  vás  masírují, že  13. důchod je  tzv. populismus.

Dobrá, zeptám se, proč je tady  stát a proč má rozpočet, který financují občané ze  svých  daní?

Stát má  za  své poslání řešit  pro občana  to, co si nemůže opatřit  sám nebo je pro něj likvidačně  drahé – tedy bezpečnost, spravedlnost,vzdělávání, zdravotnictví a také sociální zabezpečení  ve stáří.

Když se ovšem rozhodne  přilepšit  svým důchodcům  o nějakých  250 euro ročně, slyšíte, že  to je bohapusté plýtvání a kupování si voličů. A že by  stát ty peníze  měl vydat  daleko odpovědněji. Například  na investice do infrastruktury nebo na podporu podnikání!  Jsou staří  lidé  opravdu na odpis, že cokoli je  důležitější než  oni a jejich finanční situace? Vážně.

Zejména  když  Matovič  a  celá ještě opozice  do zbláznění tvrdí, že  přece stačí vyhnat Fica a potlačit korupci a bude na všechno. I na ty  vyšší důchody! Mimochodem, i penzisté platí daně a nikoli zanedbatelné. Minimálně  DPH , ze všeho co nakupují, ať už jde  o zboží či služby . Také daň spotřební.A  13. důchod není nic  jiného než  částečná vratka  daně!  Když mají podnikatelé i „podnikatelé“  různé  daňové úlety  a  výhody, proč ne  důchodci.

Vám nebo  vašemu tátovi či mámě  nyní parlament přiznal ten bídný 13. důchod.  Chcete  aby  jste  vy nebo rodiče o něj přišli? Protože  zůstanete  doma,nebo zvolíte  někoho, jehož hlasy propadnou nebo to snad  chcete  dát těm, co  tu 13.penzi hned  zruší?  Protože budou mít  neohrozitelnou  parlamentní většinu?

Jestli vás   téma penzí neoslovuje, co takhle  ta  Istanbulská smlouva?  A její  zásadní dopady  na  život na  Slovensku? Opravdu  to chcete riskovat!

Proto vás  znovu vyzývám – jděte  volit!

A nakonec  si nechám mail, který mi  přišel od  pana Záhoranského. Je  to také kolega, který občas vystupuje  na Slobodném vysielači. Dodávám, že  žije naprosto plnokrevným životem, přesto, že má  obrovský  životní handicap – je zrakově postižený.  Asi není  úplně  rád, že o něm píši. Je  totiž neobyčejně skromný. A před  pár  dny mi poslal mail k  slovenským volbám, kde  stojí, vedle jiného také toto:

Ľudia, spomeňte si ako ste posledné voľby tak 10-15 rokov dozadu volili, ako ste boli totálne presvedčení o správnosti voľby, ako ste boli emocionálne vybudení, a HLAVNE čo sa dialo po tom či ste tu voľbu ľutovali. Ak ste boli voľby čo voľby oklamaní, podvedení, to čo vám niekto nútil tlačil voliť a vy ste na to dali, na faloš, tak chyba nie je v klamároch ale vo vás že ste sa nechali oklamať. Dedo mi hovoril, vnuku odstúp dva kroky, vypni, a začni premýšľať čistou hlavou sám a rozlišuj. Ak ti kričia nerob nevyberaj toto tamto a samy neponúkajú nić konkrétne dobré pre teba, tak to určite nerob nevoľ. Dedo mal skoro vždy pravdu. Ja som vždy od roku 2002 volil SMER-SD, Fica a ani raz to neľutujem. 

Pan Záhoranský,  v pár  větách popsal dokonale  to, co jsem já velmi neobratně  snažil dát  dlouhým textem!  A  to nevidí. O to citlivěji mu  funguje  hlava!

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.