Prodloužení nouzového stavu – aneb Viktor Orbán má pravdu


Když  Viktor Orbán minulý  týden si nechal v maďarském  parlamentu odhlasovat  zmocnění pro svou  vládu, že  může  vládnout pomocí  dekretů  bez  jakékoli ingerence parlamentu, strhla se  bouře. Nejen v Budapešti  a okolí, ale  doslova  po celé Evropě. Lítala slova jako ohrožení demokracie, vymazání demokratických hodnot, zavedení diktatury, režim osobní  moci, atd.atd.

Prostě  Orbán  uchvátil moc!  Ohrožuje samu podstatu demokratického  zřízení a  navíc  uprostřed Evropy a jako členský stát  Evropské unie.

Korunu všemu nasadila   Bebišova  a Zemanova  eurokomisařka  Jourová,  když  Orbána  sejmula  následující  vyjádřeními:

Evropská komise se znepokojením sleduje vývoj v Maďarsku, kde vláda získala v rámci nouzového stavu časově neohraničenou možnost řídit zemi pomocí dekretů. Ani koronavirová krize nemůže omezit kontrolní roli národních parlamentů a médií, řekla ČTK místopředsedkyně EK Věra Jourová.

A pokračovala:

„Máme obavy, že při aplikaci toho zákona bude kontrola (vlády) ze strany parlamentu a médií omezena,“ řekla Jourová, která má v komisi na starosti mimo jiné dohled nad dodržováním principů demokracie a právního státu. Komise bude podle ní monitorovat výjimečné pravomoci vlád ve všech zemích, které je zavedly.

V maďarském případě je to sice stejně jako v ostatních formálně v pořádku, znepokojující je však nejen časová neohraničenost, ale i souvislost s řízením, které Brusel s Budapeští vede kvůli možnému nerespektování unijních hodnot….

….Kontext schválení toho zákona je problematický… Obavy pramení z toho, že v Maďarsku byly problémy už před krizí,“

A podobně  to znělo, že  všech  evropských i českých jedině  správných troub.

Jsem ten úplně  poslední,  kdo by vítal instalaci nějakého příkazníckého polo/totalitního režimu.  A ani ve  zlém snu i nepřeji zažít  znovu  nějakou variantu systému z před Listopadu.

Jenže  stejně tak  jsem už  dost starý a poučený, abych na první dobrou letěl ke  klávesnici  a  psal rozhořčené  tirády o konci  demokracie, aniž  bych zvážil  všechny mně  dostupné informace a souvislosti!

Nejsem žádný  placený  agitpropčík, ani  fanatik čehosi a už  vůbec  ne jediné pravdy, ani  naiva  skáčící  prostomyslně na kde jaké  propagandistické špeky. Ani karierní eurodemokratka z  Babišovy a Zemanovy vůle, která si přece musí  za  každou cenu zasloužit  svůj mimořádný plat. Stůj co stůj.

Ty  souvislosti a rámce  jsou velmi prosté. Všichni tvrdí, že  Evropa  dnes  čelí nejhorší  bezpečnostní  výzvě od  II.ww! A stejně jednohlasně  zní, ze  všech států, že  jsme s koronaviremve  válce!

Dovolím si nesouhlasit – podle mne  je pandemie koronaviru  horší. Náš  kontinent s  něčím podobným přes  sto let nemá a neměl žádnou zkušenost. Hospodářský  rozvrat je  naprosto bezpříkladný a nikdo netuší, jak dlouho vlastně potrvá. Stejně tak nikdo neví, kdy  pandemie odezní a  jaký svět  nám tady po ní zůstane.

Takže?  Jsme ve  válce? Je to největší  ohrožení od II.světové?

Pamatuje si ještě  někdo,  jak se za  války  legislativně postupovalo? Chápe  někdo, že  když  jde o existenci státu, respektive   o masové ohrožení obyvatelstva,  pak se  takové hrozbě, od nepaměti a ve  všech kulturách, čelilo mimořádnými pravomocemi pro toho, kdo stát  řídil?  Protože prostě není  čas  na dlouhé tirády a zbytečné řeči.  Čas je  klíčovou komoditou a  nesmí  jím být mrháno! Protože  ho nelze  vrátit  zpět.

Ano,Viktor  Orbán je na kontinentu jediný, kdo si vymohl takovouhle, dnes  zcela  bezprecedentní pozici.

Je zvláštní, že  nikdo z těch, co dnes po něm s takovou péčí o osud maďarské demokracie jdou, se  neobtěžuje  si vzpomenout na klíčové  předpoklady, které  maďarskému premierovi tuto ojedinělou možnost vygenerovaly.

Viktor Orbán  disponoval ústavní většinou  poslanců!  Kterou získal v  demokratických  volbách!  Jejich průběh i výsledek, pokud  vím,nikdo nikdy nezpochybnil! Rozhodování poslanců o předání  mimořádných pravomocí předsedovi  vlády  bylo rovněž  demokraticky  komfortní.  Tolik – řekněme  juristický pohled na věc.

Ale je  tu ještě  jiný  – nazvěme ho příčinný!

To si opravdu nikdo nechce položit triviální  otázku – jak to, že  dlouhodobě  vládnoucí šéf  strany  FIDESZ je  schopen ve svobodných  volbách opakovaně  dosáhnout parlamentní ústavní většiny???? Když  všude jinde je problémem i většina prostá?

Vědomě  je  použito sousloví opravdu si nikdo nechce  položit triviální otázku. Ano NECHCE! Nechce! Protože  by se tihle museli vrátit  do roku  2015. Kdy  Evropa  čelila  jiné  globální krizi  -migrační tsunami! Napsal jsem čelila?  Omlouvám se!  Nečelila!  Vítala  a vykřikovala  Wir schaffen das!

Viktor Orbán  TEHDY  NEVÍTAL  a NEHODLAL SCHAFFNOUT!  Postavil se  migrační  vlně na  odpor a  vystavěl plot. Kterým  zadržel migrační velkovlnu, aby  se  dále nepřelévala  do jeho země  a následně  do celé Evropy.

Tehdy za  to byl, v podstatě  stejnými jako dnes a  z podobných pozic, za to úplně stejně  tvrdě kritizován! Kdyby Jourová už tenkrát odpovídala  v  EU za  své dnešní portfolio, nepochybně bez jakéhokoli úsilí by šlo vygůglit  stejně pozoruhodné myšlenkové  perly, jenž  dnes  sype  jako pohádkový oslíček otřes  se, zlaťáky.

Orbán byl tehdy nelidský  zločinec, bezcitné nehumánní monstrum, atd. atd.  Jenže  čas ukázal, kdo jen planě  blábolil a  ztrácel čas a  kdo smysluplně konal!!! No a maďarští  voliči to v  dalších  volbách dokonale  honorovali svými hlasy! Tady je to tajemství!!!  Volili  někoho, kdo nesliboval, že nějakou další    krizi  zvládne, nýbrž toho,  kdo ji prokazatelně zvládl! Bez ohledu na  urážky  a bláboly, kterými byl zasypáván.  Co zvládla  Jourová? Kromě  toho, že  byla  po dvakrát Zemanovou a  Babišovou favoritkou?   A  dnes rozdává hraběcí rady…

Orbán tedy  disponuje  zcela mimořádnými  pravomocemi. Nepotřebuje   souhlas  parlamentu. Dokud nebude krize  zvládnuta!

Nespěchal jsem s  tímhle  článkem.  Nebylo kam. Zcela  záměrně jsem jeho psaní odkládal  až na  dnešek! Kvůli očekávání, jak se  asi  náš,  český parlament postaví k prodloužení nouzového stavu  o jeden měsíc, jak navrhovala  vláda  plus  doprovodný  balík zákonů, které by  měly  nějak ošetřit  problémy spojené s  uvalením nouzového stavu v zemina  obyvatelstvo,ekonomickou  sféru a mnoho  dalšího.

Na  našem vlastním parlamentu si šlo v reálném čase ověřit funkčnost – no řekněme demokracie v  reálném čase….

Ačkoli čekání  technicky  vůbec  nebylo  nutné. O  tom,  co se bude  dít  v poslanecké sněmovně  dopředu  nemohly  být žádné pochybnosti!!!!

Prostě  záplava naprosto planého  opozičního žvanění a  předvádění se před  kamerami!!!  Každý  z opozice  se  chtěl ukázat, jak on by  nasypal  úplně  všem, protože  jedině  on  cítí a  to úplně nejvíc, s těmi, na  které  nouzový stav  dopadl!

Opozice  si tuhle  chvilku pozornosti televizních  kamer  za  žádnou cenu  nehodlala  nechat ujít a  také nenechala.

Už  dlouho našinec nezaznamenal takovou  snůšku  plané hlouposti, vypočítané  jen na politický efekt.

Jako by  tu  žádná pandemie  neřádila  a  zabijí!  Jako  by  vláda  disponovala  bezednými zdroji. Jako by  se doopravdy  dalo pomoci úplně všem.  Jakoby  nešlo peníze  nás  všech, opakuji  – náš všech, kterých je navíc  konečné  množství. Takže  se musí vynaložit podle nějakého klíče  s  co největším účinkem. Což  ale vůbec neznamená, že  se dostane  na  všechny. Tak jako plicní ventilátory  nedostanou všichni  těžce nemocní, jestliže  jich bude více  než  než je  těch přístrojů k dispozici… Proč  opoziční poslanci necvičili  vládu, aby  v zemi  zřídila pro jistotu 600 000 ventilovaných lůžek?

Opozice  nakonec  dosáhla svého nouzový stav  je prodloužen jen do konce  dubna.

Ptám se proč  jen  do konce  dubna?  To  zejména  opoziční poslanci nevidí stoupající počty nakažených a  nejsou schopni si  zapamatovat  jednoduchý  údaj  -14 000?!  Tolik, podle  odborníků kolem profesora Prymuly, budeme v  zemi  mít koncem měsíce  nakažených! To jako, když dnes se 4,5 tisíci držíme nouzový stav, tak skoro se 4násobkem to jako nebude třeba?  Tuhle  úchylnou premisu mi sdělili tátovémámové v poslaneckých lavicích!!!!

A  čím, že  to odůvodnili?  Zejména  tím, že  vláda nepředložila  žádný plán, jaka kdy  chce momentálně platná  opatření  rozvolnit! Prý má mít  plán s  časovým rozložením!!!

Takové  evidentní duševní nedostatečnosti  se  člověk nemůže  už ani divit, natož  smát!!!

On  někdo z opozičníků nebo vůbec někdo v  této zemi  ví, jak pandemie  proběhne  za  týden? Natož za  dva?  Jak zareagují  zaměstnavatelé? Zejména  ti rozhodující? Jak bude vypadat  situace například na trhu  zdravotnického  materiálu  nebo  třeba  zásobování potravinami? Troufnu si  předpovědět, že  ti, co  tak  „oduševněle“ v parlamentu  mrhali  časem  a moudře klábosili, nemají ani  daleko elementárnější povědomost  – že se doopravdy  fyzicky  toho dalšího zasedání dolní komory  za  14 dní  osobně  zúčastní!  Protože  je může  potkat to, co se stalo jinému velkohubému žvanilovi  – Borisi Johnsonovi. Nebo prostě  na ně někdo uvalí karanténu. Před  virem nechrání ani poslanecký průkaz a  dokonce /ta nespravedlnost!!!/ ani poslanecká imunita!

Ale po vládě  chtěli harmonogram!  Aby zamaskovali  svůj přízemní  cíl  – dostat se zase  co nejdříve před  parlamentní mikrofony a  tím i televizní kamery. Aby  se připomenuli voličům! Žít  další  měsíc  uvnitř  mediálního a veřejného nezájmu??? Nikdy!

Tohle a jen tohle  byl ten celý motiv.

A korunu všemu nasadil – no samozřejmě  – zemský škůdce  Kalousek,  když  hrdě oznámil do kamer, že  on a jeho  squadra  nezvedne  ruku ani pro těch  dalších 14 dní, protože  pro nouzový stav nevidí důvod!   Prý není třeba.

Takže  si dovolím screenshot  ze  zpráv  ČT, abych Kalouskovi připomenul proč  máme  nouzový  stav:

 

Může mi  zemský škůdce  Kalousek vysvětlit, jak chce potlačit jakoukoli  pandemii, jestliže  není omezena svoboda pohybu a  shromažďování nebo bez omezení podnikání? Jak  chce přikázat  někomu karanténu, není li jí  možno kontrolovat i proti jeho vůli  u něj doma?

Jak  chce  zabránit znovuzavlečení  viru z  ciziny  bez uzavření hranic? To mu  italská lyžovačka  nestačila? Jak  by zakázal  hromadné akce?  To neslyšel  o utkání Ligy  mistrů mezi  Bergamem a Valencií? Jak by  asi  dosáhl nošení roušek?

Můj  postoj k Babišovi a jeho působení v politice  se nezměnil ani o fous. Nemám a nebudu ani v budoucnu, mít k tomu  důvod. Naopak CoVid 19 mi přinesl řadu  dalších argumentů, proč by bylo třeba aby  z politiky  vypadnul, jak nejrychleji to lze. Ale teď na tyhle hrátky  doopravdy není  vhodná doba. Teď  je potřeba  zachránit  primárně  co nejvíce životů a způsobit co nejméně  ekonomických škod  a lidských tragedií.protože jsme ve válce!

Proto po Babišovi a jeho vládě  dočasně nepůjdu. Je  to jako, když  jede  rodina  autem na  výlet. Řídit může  jen jeden. A  ostatní  v zájmu své  vlastní bezpečnosti a přežití udělají vždycky  nejlépe, když se zdrží jakýchkoli komentářů k  výkonu  řidiče.  Mám s tím  dlouholetou  zkušenost.

A  s koronavirem a  bojem s ním je  to úplně  stejné! Řídit může jen jeden!  Respektive  vláda.

Nemusí se  mi líbit, ale jednak jinou nemáme a především  – dostala k tomu mandát od  voličů. Přepřahat uprostřed  maléru je  cesta  do pekel!

Vláda nese  za  svoje  rozhodnutí  plnou odpovědnost a  voliči    nejpozději za  dva  roky  sami svým hlasem posoudí,  jak kvalitní verdikty přijímala.

Vláda  také  jako jediná  přesně  ví, kolik zdrojů je k dispozici a je na ní, aby  stanovila priority.A vybrala  takové, jenž  jsou spojeny  s největším multiplikačním efektem pro společnost!

Opozice  si vyzobává jen drobty – ty  na které se  nedostalo, či ne zcela. Ať už z jakéhokoli důvodu. Chybí jí  jak komplexní pohled, tak odpovědnost za celek. A jediné, co ji zajímá  není nějaký  živnostník  nebo  snad  pracovník na smlouvu o provedení  díla!  Ani  náhodou!  Ale  jen to jestli jí to hodí  potencionálně nějaký hlas nebo ne.Prostě  maloduché kramářské počty…

Lze jen  závidět v tomto ohledu  Britům. Tam nový  vůdce  labouristické opozice – Keir Starmer, zcela  jasně  při svém prvním vystoupení prohlásil, že  ohledně  koronaviru  on a jeho strana  budou podporovat  vládní opatření. Zkrátka – i Británie je  v  té válce. A  její politické elity  se neskládají z Kalousků, Fialů, Pekarových – Adamových nebo Okamurů.

Jsem si jist, že  Viktor Orbán, jakkoli si bude samovládu nepochybně  užívat, byl primárně  k tomu  převzetí moci v zemi inspirován  tím, že  došel k  názoru,  že  ztrácet  čas podobnými taškařicemi, jaké se včera  předváděly  v   naší sněmovně je ztráta  času a  vyslovené sebepoškozování.  Nicméně  – i jeho čeká  nutnost za nějaký  čas předstoupit  před  voliče.  A ti  mu vystaví vysvědčení  jak obstál v koronavirové  krizi. Jestliže  dojdou  k pozitivnímu  závěru, snadno se může  stát, že  příště může počítat  ne s  2/3  nýbrž třeba  4/5 většinou.  A  umím si představit, že   s takovouhle  parlamentní většinou  by se už mohl,  o nějaký ten  trvalý režim osobní moci, pokusit!!! Pokušení by  bylo obrovské!  Jestliže  si ho nyní odpracuje,  tu šanci určitě  dostane. To není o nějakém protidemokratickém puči nebo zfanatizování davů.  To  je o tom, jak kdo obstojí v  téhle  nečekané a  nerovné  válce! A žádné bruselské moudro nějaké Jourové , či kohokoli jiného na  tom nic nezmění.

Zatím si, v podstatě  z celé Evropy  vede  suverénně  nejlépe  – k tomuto okamžiku má  817nakažených. Při  47 obětech. Na  10milionů obyvatel.

Skvělá  čísla. Co by  za ně  v tzv. baštách demokracie -US,VB,D, Fr, IT, Šp,CH, atd. atd. dali!!!! A dokonce i v  Bruselu a Belgii!!!!!

Ohrožením demokracie  není přechodné vysazení parlamentu!

Tím je plané žvanění a nekonání, respektive podlé politikaření!!! A neschopnost  porazit  rychle a  s co nejmenšími škodami CoVod19. To  doslova  rozkládá  podstatu demokracie. V  takové krizi, jakou zažíváme  dnes to platí ne dvojnásobně  ale nejméně  desateronásobně!  Tady totiž  jde  zejména některým z nás  o život!

Je  ale ještě  jedna  karta, kterou hraje opozice, i když zatím velmi opatrně a při zdi – zrušení všech omezení. S  rizikem  fatálního dopadu na  seniory a  vážněji nemocné.  To jako první komunikovali ve  své známém darwinistickém  článku exguvernér  Tůma  s Hamplem. Dnes  je  největším a nejradikálnější propagátorem „promoření“  rektor UK  Zima.

Na takhle otevřený  postoj si  ZATÍM  netroufl  ani zemský škůdce Kalousek!  O Fialovi, Rakušanovi, Bartošovi nebo  Okamurovi nemluvě.  Je to příliš  riskantní a  voličiby jim to většinově  nevzali.

Zatím ještě tihle političtí  čarodějové  6. kategorie nemají odvahu  vyhlásit, že  ekonomiku je třeba  potřeba zachránit  i za cenu mnoha lidských životů. Zejména  důchodců / u Kalouska  si umím  představit, že  by to podpořil jako  vhodnou variantu důchodové reformy/. Opakuji  – zatím! Ale  ta  chvíle  přijde   a není daleko! Přesně  tohle  totiž stálo za Kalouskovým včerejším  vystoupením v parlamentu –  když  hlásal, že není důvod k prodloužení nouzového stavu!!! A navíc  jde převážně o voliče Babiše  a komoušů…  Tak jaképak fraky, ne?

Ale ono to přijde! Už brzo. Stačí si najít  jistou diskusi mladých krásných zdravých investorů na  diskusním foru  webu Kurzy. cz.   Kde  si vypomohli všeříkajícím obrázkem:

Tak takhe nějak to máme!

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.