Kdo chce psa bít hůl si opravdu vždycky najde, aneb Šímo, Šímo tys ve škole nedával pozor!


napsal Pavel Kalenda

Vlkův  úvod:

Tenhle  článek Pavla  Kalendy není nutně úplně  aktuální svými čísly. Byl napsán 11. 4.202o, jenže se nějak se  zatoulal internetovým světem, takže já se k němu dostal až po reklamaci autora vprostřed minulého týdne. Když jsem před  tím marně  hledal  ve všemožných zákoutím vlkovy  mailové schránky.

Takže  jde na  sklo řádově s  třítýdenním zpožděním. Což  znamená, že v něm uvedená  statistická  čísla  nejsou  aktuální. Jenže  ty jsou v tomto případě jen doprovodným koloritem, nikoliv  meritem textu.

Tím je  něco úplně jiného. Totiž  naprostá  absence  objektivity  u mainstreamu a  to  i v  časech  celosvětové pandemie.Místo nezaujatého  referování jsme podrobeni  demagogické  manipulaci. Lhostejno, že  jde o civilizační ohrožení! Propagandistické tanečky je nutno tančit  zřejmě neustále. Kdy  u politicky  vhodných ba přímo nejvhodnějších státních subjektů  jsou  jejich pandemická  čísla  vykládána  jako  holt  nutná daň za  celosvětový boj s  virem  a  vcelku pochopitelné  oběti, přestože takový  Boris  Johnson, stejně jako Donald  Trump. je přímo zodpovědný  za  zbytečně zmařené desetitisíce životů, protože  tihle nemoc  původně a  navíc  dlouho, když ne přímo popírali, tak zcela určitě  trestuhodně  bagatelizovali. Až  si  na  frajera  Borise přímo sáhla a superfrajera  Donnyho zahnala  tvrdě  do kouta. Dokonce tak, že  některé analýzy  amerických předvolebních preferencí ukazují, že jeho šance na znovuzvolení  rapidně  upadají.

Když ovšem stejnou ignoranci  předvádí  běloruský  baťka  Lukašenko,tak… no tak  je potřeba  vytáhnout  ten největší prodemokratický buben a  bušit  do něj ze  všech sil.

Ale nejvyšší  čas předat  slovo dnešnímu autorovi Pavlu Kalendovi.

Šímo, Šímo, tys ve škole nedával pozor, když se povídalo o tom, co je základem dobré novinařiny – objektivita a nestrannost. Tvůj příspěvek „Přeplněné nemocnice, mrtvých přibývá. Přesto se v Bělorusku zápasy hrají dál“ ze dne 11.4.2020  je zcela tendenční.

Můžeme si porovnat vývoj pandemie v Bělorusku (9,5 mil obyvatel) a ve srovnatelných zemích jako jsou nám nejbližší Česko (10,5 mil. obyvatel) nebo Švédsko (10,2 mil. obyvatel). Jsou to navíc země na obou pólech možných scénářů boje s koronavirovou pandemií.

Česko zavedlo celkem striktní opatření včetně nouzového stavu. Naopak, život ve Švédsku je poměrně normální (nejsou povoleny jen akce nad 50 lidí, ale jinak jsou otevřeny jak školy, tak kavárny a restaurace – viz zde. Jak vůči těmto dvěma zemím je na tom Bělorusko s nákazou koronavirem, o kterém Šíma píše, že jsou tam přeplněné nemocnice a v nich nemají žádné testy? Podle oficiálních statistik WHO   je v Bělorusku nakaženo 1981 lidí, zatímco v Česku je to 5732 a ve Švédsku 9685 obyvatel.

Nezávisí toto číslo jen na počtu testů? V Bělorusku bylo provedeno 53000 testů, v Česku 114854 a ve Švédsku 54700 testů. V každém případě z toho vychází to, že reálná promořenost populace v Bělorusku je asi 2x menší než v Česku a 4x menší než ve srovnatelně (ne)restriktivním Švédsku. S tím souvisí také počet mrtvých.

Bělorusko vykazuje (oficiálně) 19 mrtvých, Česko 119 mrtvých a Švédsko 870 mrtvých.

I kdyby část zemřelých měla koronavirus a tyto oběti byly vedeny jako zemřelí na zápal plic, tak jejich počet nijak nepřevyšuje obvyklé počty úmrtí na chřipku nebo zápal plic .

Šímo, Šímo, nechej Lukašenka a jeho vládu, aby si rozhodla sama, jak bude postupovat proti pandemii, a netahej do odborné diskuse politická, či daleko spíše  politikářská  hlediska. Myslím, že v nemocnicích v Bělorusku není o nic méně k hnutí než v Česku nebo dokonce ve Švédsku. A o Švédsku nebyla v tvé tendenční reportáži ani zmínka (pro jistotu). Takto se na úroveň Jana Petránka nebo Terezy Spencerové nikdy nedotáhneš. Ale  takové „sloupy  žurnalistiky“,jakými kdysi byli  Kojzar,Jambor, Brož nebo Vejvoda už  jsi rozhodně  dohonil.   A  dost možná  i předehnal.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.