Seznamte se osobně se svým facebookovým cenzorem – aneb ví Zuckerberg, co se mu ve firmě děje?


Kolega  Germanicus  mne  často zásobuje  různými náměty.  Abych měl v hlavě  ještě  větší guláš  než  už mám takhle proto, skoro každý den jsem v  situaci, že  se velmi těžce  rozhoduji, co mám komentovat  dříve.  A  většinou jeho náměty, jakkoli jsou  prima,  spadnou pod stůl. Prostě  nejsou lidi, není čas. Však to sami znáte. Jenže to, co mi poslal minulý čtvrtek jen tak  přejít nešlo.

Protože  poslal dva linky , kterýmimi  umožnil se osobně  seznámit se  svými osobními facebookovými cenzory. Kdy  se vám něco takového stane? Že  víte,  kdo je  ten, který  rozhoduje  jestli  nějaký  váš  příspěvek  na FB  zůstane nebo zdali bude potupně  smáznut, protože  cenzor  rozhodl, že  jde o tzv. fake  news? Myslím, že  jména  a tváře  těchto lidí  je potřeba  zveřejnit. Ne, nevytvářím žádné seznamy  nepřátel.  Jednak nejsem udavač a ani Jakub Janda, Juraj Smatana  nebo A.B. Bartoš, abych  jmenoval čelné zástupce  těch, kteří si ve vytváření denunciačních soupisů  svých názorových nepřátel  doslova libují. Ti , o kterých dnes bude řeč, se  tím, že  jsou oficiálními FB  cenzory  pro českojazyčný prostor  sami chlubí. Veřejně. Jinak  bych  o nich neměl ani tušení. A tento článek by nemohl vzniknout.

Tolik obecný úvod. A nyní vzhůru  na konkrétno!

Začnu  citací z Echa24.cz , respektive  z jeho článku

Pravdivost obsahu bude v Česku prověřovat Demagog.cz, oznámil Facebook

Pravdivost zpráv na Facebooku bude v Česku pro největší světovou sociální síť prověřovat v rámci uzavřené partnerské dohody nezisková organizace Demagog.cz. Dosud obsah v tuzemsku pro Facebook hlídala na základě globálního partnerství jen francouzská agentura AFP. Facebook to uvedl v tiskové zprávě.

Jakmile ověřovatel faktů (fact-checker) vyhodnotí zprávu jako nepravdivou, Facebook ji začne zobrazovat níže ve svém News Feedu, čímž výrazně sníží jejímu sdílení. Tímto zabrání šíření poplašné informace a také se sníží počet lidí, kterým se tato zpráva zobrazí. Stránky a domény, jež budou opakovaně šířit nepravdivé zprávy, budou mít podle tiskové zprávy snížený dosah a také přijdou o schopnost monetizace a inzerování.

Nepravdivé zprávy bude Facebook označovat. „Chceme, aby byli uživatelé Facebooku dobře informováni, a tak neustále vymýšlíme nové způsoby, jak zastavit šíření falešných informací na naší platformě. Je nám ctí rozšířit náš fact-checkingový program v České republice o spolupráci s platformou Demagog.cz, která ověřuje fakta v Česku již řadu let a zároveň propaguje ověřování faktů pomocí vzdělávacích projektů a workshopů,“ uvedl Guido Buelow z Facebooku.

Projekt Demagog.cz je platforma, která si dává za cíl kultivovat veřejnou debatu, zejména prostřednictvím ověřování faktických tvrzení politické elity. Její činnost spočívá především v poukazování na nepravdivá a manipulativní vyjádření, která křiví veřejný prostor. Jde o nezávislé a dobrovolnické sdružení, které vzniklo v roce 2012.

Germanicus  připojil i druhý  link – tentokráte  přímo na  stánky  Demagogu.cz, abych neztrácel čas  s  dohledáváním těch,  co  nad  všemi českými FB stránkami a příspěvky už jistě  ostražitě  a neúnavně  bdí.  Jejich osobní profily  a  charakteristiky, tak jak je  sami umístili na  Demagog. cz jsem se rozhodl převzít 1:1. Opravdu se  člověku přihodí tak maximálně jednou za  život, že  máte možnost se  osobně  seznámit  s tím, kdo vás hlídá, kontroluje, cenzuruje. Tu nesmím, jak pro sebe  tak, pro všechny  čtenáře Kosy,  zmarnit. Tady  jsou a dokonce  i s fotografiemi:

Kdo připravuje Demagog.cz?

Petr Gongala

Petr Gongala

Koordinátor projektu — Absolvent brněnské politologie. Co si myslí o projektu Demagog.cz: „Demagog je nástrojem rozvoje politické diskuse v ČR. Pro mě je ale významnější na straně svých vstupů. Dovede-li činnost pouze malé skupinky studentů získat pozornost médií a veřejnosti pro takto náročný projekt, ukazuje se tím, jaký prostor v ČR vznikl pro růst občanské společnosti. Projekty jako Demagog.cz mohou být výzvou i návodem pro každého, kdo se chce na tomto růstu konstruktivně podílet.“

Tereza Stříteská

Tereza Stříteská

Péče o dárce, fundraiserka, koordinace ověřování — Mám ráda věci na správném místě. V Demagog.cz působí od července 2016. V projektu působila dva roky jako analytička, od května 2018 do července 2019 jako expertka. V současné době se přesunula do sekce péče o dárce. Od února 2020 koordinuje ověřování. Studentka ekonomie na Masarykově univerzitě v Brně. Mimo politiku, společenské vědy a média se též zajímá o vědy fyzikální, ráda čte. Pochází z Poličky, nyní žije v Brně.

Petr Dvořák

Petr Dvořák

Expert — Absolvent FF a FSS MU v Brně. V projektu jsem od listopadu 2015, přičemž mezi má oblíbená témata patří mezinárdní vztahy, bezpečnostní problematika a geopolitika. Kromě analýz pro Demagog si rád přečtu Terryho Prattcheta či skouknu dobrý film.

Jan Fridrichovský

Jan Fridrichovský

Expert — Absolvent Právnické fakulty, Ekonomicko-správní fakulty a Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Zajímám se o politické dění a profesionální cyklistiku.

Ivana Hadbavniková

Ivana Hadbavniková

Expertka — Studentka politologie a mezinárodních vztahů na FSV UK a národního hospodářství na NF VŠE. V projektu působí od července 2017. Ve volném čase ráda čte a už pár let se snaží složit rubikovu kostku.

Ivo Kokrment

Ivo Kokrment

Expert — Povoláním učitel na základní škole, ve volném čase cestovatel s batohem na zádech. Když zahořím, tak tvořím. „Kde je vůle, tam je cesta“

Jiří Rýdl

Jiří Rýdl

Expert — Studuje Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Ve volném čase hraje na bicí, poslouchá hudbu a sleduje politiku. Miluje černý humor.

Lenka Chudomelová

Lenka Chudomelová

Lektorka — Socioložka, v Demagog.cz od března 2016. Ráda terorizuje okolí kvůli přesným statistikám a grafickým vizualizacím, k čemuž má v projektu dostatek prostoru. Kromě toho ráda tráví čas s dobrou kávu a kvalitní literaturou. Kontakt: lenka.chudomelova@seznam.cz

Ivana Procházková

Ivana Procházková

Hlavní analytička — O politiku se nezajímá od raného dětství a rozeznat volební model od potenciálu se naučila teprve nedávno. Za necelých 5 let v Demagogu ale objevila vášeň pro fakta a trpí, když se míchají s dojmy a domněnkami. Mimo studium mezinárodního práva se baví vařením a sledováním kriminalistických dokumentů. V projektu funguje jako expertka přes právní výroky, správkyně sítí a děvče pro všechno.

Vojtěch Brodský

Vojtěch Brodský

Analytik — Student gymnázia Hostivice a nejmladší člen celého týmu Demagog.cz. Zajímá se o žurnalistiku a rád čte. Skaut s vášní k dobrodružství, hraje na kytaru a je amatérským hercem. Rád debatuje a nelíbí se mu, když se mlčí.

Barbora Čandová

Barbora Čandová

Analytička — Studuji mediální studia na FF UP v Olomouci. Trápí mě, jakým způsobem a v jaké míře se šíří hlouposti a nepravdy prostřednictvím sociálních sítích a jak mohou být nebezpečné. Abych se úplně neutrápila, ve volném čase s oblibou sleduji stránky na FB, které se věnují bizarnostem v českém a slovenském politickém prostředí.

Štěpán Godfryd

Štěpán Godfryd

Analytik — Student Právnické fakulty Univerzity Palackého. Zajímám se o politiku, historii a lidská práva. Ve volném čase rád čtu, poslouchám hudbu a sleduji filmy.

Radek Hollmann

Radek Hollmann

Analytik — Student Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Ve volném čase čtenář historické literatury, fanoušek mnoha filmů a seriálů a především nadšenec do low-cost cestování.

Jakub Horáček

Jakub Horáček

Analytik — Twitter addict, moravské patriot, student bezpečnostních studií a mezinárodních vztahů v Brně. Zajímám se o země Latinské Ameriky a USA, bezpečnostní problematiku v Česku a sport.

Vojtěch Hořánek

Vojtěch Hořánek

Analytik — Jsem student oboru Politologie a mezinárodní vztahy na FSV UK, přičemž mě spíše než domácí scénu baví sledovat mezinárodní dění. Kromě toho běhám, občas jezdím na kole, projdu se v přírodě a jsem příležitostný hráč šachu.

Vojtěch Klimeš

Vojtěch Klimeš

Analytik — Student obecné fyziky na MFF UK. Ve volném čase se zabývám studiem změny klimatu, hrou na kytaru a čtením beletrie. Kromě toho mám rád grafy a čísla a rád chodím na dlouhé výlety do přírody.

Kristýna Klouzalová

Kristýna Klouzalová

Analytička — Jsem studentka evropských a bezpečnostně strategických studií na Masarykově univerzitě. Zajímám se o aktuální dění ve světě a historii. Kromě toho, že ráda chodím do školy, taky miluju cestování (nejlépe vlakem) a sledování televize.

Ondřej Knopp

Ondřej Knopp

Analytik — Student 2. ročníku obecné fyziky na MFF UK původem z Třeboně. Občas se toulám po Praze, někdy se flákám v kavárnách a taky brnkám na kytaru.

Jan Kočí

Jan Kočí

Analytik — Student zubního lékařství na LFP UK původem z Karlových Varů. Život pro něj začíná na konci komfortní zóny. Když nestuduje, tak se věnuje cestování. Čím podivnější destinace, tím silnější zážitek.

Adam Kratschmer

Adam Kratschmer

Analytik — Absolvent mezinárodních teritoriálních studií a student mediálních studií na FSV UK. Delší dobu se věnuji domácí i zahraniční politice (konkrétně státům západní Evropy a USA), kde mě nejvíce baví sledování politického marketingu a analýzy volebních výsledků. Zajímám se také o dezinformace, což byl jeden z důvodů, proč jsem se zapojil do projektu Demagog. Ve volném čase se věnuji sportu, filmu nebo videím.

Věra Lettovská

Věra Lettovská

Analytička — Studentka Politologie a žurnalistiky na Buckinghamské univerzitě v Anglii. Cestovala a pracovala jsem po celém světě, volný čas věnuji především čtení a aktuálnímu dění doma i ve světě. Ráda chodím po horách a cvičím jógu, kterou jsem studovala v Indii.

Alice Navrátilová

Alice Navrátilová

Analytička — Studuje Ekonomii a finance na FSV UK, ale rozhodla se vydat za dobrodružstvím, a tak teď semestr tráví v Belgii. Ve volném čase se zajímá o politické dění, sleduje filmy a sportuje.

Martin Štěpán

Martin Štěpán

Analytik — Je studentem Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Politika a problémy s ní spojené jsou jeho zájmem. Rád přemýšlí nad tím, jak politickou situaci u nás zlepšit a co ji dostalo do stavu v jaké je. Mimo jiné je momentálně reprezentantem ČR ve sjezdovém lyžování, což mu bere téměř všechen volný čas a dost často i ten zbylý.

Jan Vaverka

Jan Vaverka

Analytik — Student brněnské politologie, milovník vojenské historie, hráč na tubu a velký fanoušek basketbalu. Účast na projektu vidím jako šanci zlepšit politické prostředí kolem nás.

Anna Michalcová

Anna Michalcová

Korektorka — Studentka českého jazyka a literatury na filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Ráda píše, čte a opravuje ostatní.

Ester Hubená

Ester Hubená

Korektorka — Zajímá se o veřejné dění a baví ji sledovat, jak se kdo vyjadřuje v médiích. Vystudovala učitelství češtiny, nyní na rodičovské dovolené.

Vendula Nováková

Vendula Nováková

Korektorka — Studentka učitelství češtiny na FF UK, lektorka češtiny jako cizího jazyka na UJOP UK. Věřím, že stojí za to hledat pravdu. Účast na projektu, který se snaží pomoci lidem zorientovat se v tom velkém množství informací, dává mému životu smysl. A jinak: hudba, pohoda, humor, víno, les.

Barbora Miklasová

Barbora Miklasová

Korektorka — Mikrobioložka z VŠCHT, momentálně pracující v Londýně. Miluje všechny jazyky, češtinu nejvíc, a ví, že pro srozumitelnost je důležitá každá čárka!

Kateřina Žádníková

Kateřina Žádníková

Korektorka — Studentka bohemistiky a norštiny na FF UK. Zálibu nachází v cizích jazycích, pohorkách, batozích a knihách.

Kamila Žihlová

Kamila Žihlová

Analytička a korektorka — Začínající korektorka, jež si díky kurzu všímavosti více všímá nejen krás okolního světa, ale také překlepů a chybějících čárek. Zastává názor, že je důležité upozorňovat na lži a polopravdy ve veřejném prostoru. Věnuje se copywritingu, má ráda Shakespeara, český jazyk a celou tuto zatracenou republiku.

Jan Vlček

Jan Vlček

Správce webu — Dělník webu a fakt

Václav Boháč

Václav Boháč

Správce webu — Programátor tělem i duší.

Matěj Petr

Matěj Petr

Analytik — Student oboru Politologie na FF UK. Nadšenec do moderních dějin a mezinárodního politického dění. Mimo to se zajímám také o politický marketing a aktivismus. Ve volném čase se věnuji hudbě a bicím, nebo nekonečnému ochutnávání nových řemeslných piv.

Helena Chmelíčková

Analytička — Studentka ČVUT, co hodně čte, miluje hudbu a ráda běhá dlouhé tratě po lese. Protože pravdu hledám ráda nejen ve víně, rozhodla jsem se stát se součástí tohoto projektu.

Alžběta Fialová

Alžběta Fialová

Analytička — Jsem studentkou mediálních studií na Fakultě sociálních věd UK. Zajímám se o politiku a aktuální dění u nás, ale i ve světě. Ráda bych v dnešním světě informačního přetížení pomáhala lidem s rychlou možností ověřování informací. Ve svém volném čase ráda cestuji do nových zemí, přečtu si dobrou knížku nebo zajdu na koncert.

Lucie Foltýnková

Lucie Foltýnková

Analytička — Jsem studentka politologie na Masarykově univerzitě. Zajímám se o politické dění nejen u nás, ale i v zahraničí. Ráda se učím novým věcem a zkušenostem. Ve svém volném čase ráda čtu, cestuju a věnuju se sportovním aktivitám.

Eliška Kantoríková

Analytička — Jsem studentkou politologie na Univerzitě Hradec Králové. Zajímám se o českou i zahraniční politiku. Mezi mé záliby dál patří argumentování s kamarády o politice a čtení knížek o psychologii člověka.

Barbora Strejčková

Barbora Strejčková

Analytička — Studentka Mezinárodních teritoriálních studií na FSV UK. Ve volném čase kromě sledování aktuálního dění v zahraničí i doma ze všeho nejraději čte, chodí do divadla, cvičí jogu a cestuje.

Jana Tillová

Jana Tillová

Analytička — Studentka evropských studií a mezinárodních vztahů FSS MUNI. Ráda čte politologické knížky, a když je zrovna nečte, tak je alespoň ráda shromažďuje. Baví ji poslouchat zprávy o tom, co se děje doma i ve světě. Ráda cestuje, fotí, chodí po kavárnách, hospodách, a příležitostně zajde i na metalové a rockové koncerty.

Zajímavá squadra, není liž pravda?!

Mám rád  čísla, statistiky,takže  si dovolím menší sumarizaci.

Celkem  jde  o 40 lidí.

9 ,slovy DEVĚT z   nich má ukončené vzdělání.

31 z cenzorské gruppy  jsou studenti. Z toho jeden je  dokonce ještě  na gymnásiu!!!!

Zajímavé  se  specializační zaměření, toho, co vystudovali nebo převážně  ještě  studují:

Absolventi:

2 politologové, 2učitelé, 1 právník, 1 sociolog, 1mikrobiolog, 2IT

Studenti:

politologie  7, právo 5, mezinárodní vztahy 5, technika 2,  ekonomie 2, mediální studia 2, fyzika 2, filosofie 2, zubař 1, učitelství 1,neurčeni 2.

Bohužel není  uveden  věk. Dovolím si odhad -průměr  bych viděl někde mezi 21-22 roky věku. Eventuálně o málo větší.

Ta  zmínka  o věku téhle  partičky  není ve  smyslu  dehonestujícího -no jo, mladý, nevopeřený, ambiciozní, sebestřední, blbí,co  si myslí, že všemu  rozumí….

Za  svůj život, jsem potkal spoustu lidí. Moudrých i hloupých. A  obecná  dělící rovina  rozhodně  nevedla mezi póly  – staří/starší =  moudří, mladí=  hlupáci. Potkal jsem a potkávám  řadu  nepoučitelných  nevědomých  ve všech věkových skupinách, jak mezi  těmi s  mnoha  křížky, tak s těmi, co mají čerstvá vysvědčení. Stejně tak to bylo s těmi, kteří mi imponovali svou  moudrostí, schopností myslet, originalitou pohledu na svět.    Jen ve  skupině  těch s  delší životní zkušeností  jich  bylo daleko  více. Protože  životní zkušenosti generují   schopnost  chápat jevy  v kontextu. A  zkušenosti a souvislosti si musíte  odžít.

Netuším, zda  se tenhle text  dostane  k těm o nichž  dnes  píši. Ale  věřím, že  ano. Může  být, že  se jim nelíbí, jak jsem je pojmenoval  – cenzoři. Stojím si za  tím otitulováním.  Třeba  se  sami vidí  jako EDITOŘI.  Toto pojmenování jim NELZE  přiznát. V žádném ohledu!

Editor v  každé redakci, vydavatelství nebo podobné organizaci je  vždycky  člověk s naprosto mimořádným rozhledem a  znalostmi a dlouhou zkušeností. Který  má odchytávat  omyly a upozornit na  nedotažené  nebo nedostatečně  zdůvodněné vývody. Takže  je schopen , tak říkajíc  rozlišit zrno od plev. Na základě  svého rozhledu, širokých znalostí  a bohatých životních zkušeností!

Neznám   na svou pověst  dbající  redakci nebo vydavatelství, kteří by pozici editora  svěřili absolventovi nebo dokonce /gymnaziálnímu/  študákovi! Protože by se se zlou potázali.

Opravdu  zbývá jen termín  cenzor – viz heslo  Cenzura ve  Wikipedii

je kontrola a omezování sdělování informací hromadnými sdělovacími prostředky, obvykle tiskem či dalšími veřejnými médii, veřejnými proslovy, dopisy a podobně. Může být prováděna státem nebo jinými subjekty. Slouží pro udržení státního zřízení a integrity státu, a proto střeží uchování státní ideologie, státního či vojenského tajemství. Je využívána k prosazování společenských, stranických či jiných skupinových zájmů.

Oni sami konstatují totéž, jen daleko decentněji:

Co to znamená v praxi?

Když zjistíme, že některý český politik sdílel na Facebooku něco, co stojí za to ověřit, provedeme fact-checkovou analýzu stejně jako doposud a vydáme článek s podrobným hodnocením a odůvodněním. Pokud se ukáže, že jde o nepravdivý nebo zavádějící obsah, díky naší spolupráci s Facebookem se při dalším sdílení uživatelům může ukázat varování a odkaz na ověření na našem webu.

Jistě  by  se mi pokusili omlátit  hlavu, že  cenzor plní politická zadání bez ohledu na  fakta,  zatímco ONI používají fact-checkovou analýzu….

Hmmmmm.

Napadá mne  jak by vypadala  ta  jejich slavná fact-checkovou analýza, kdyby  nežili dnes,  nýbrž  v Itálii v  roce 1593 a byli stejně stejně fact-checkově analyticky  aktivní a  zapojili se  /pro inkvizici/ do ověřování postulátů  Giordana  Bruna!!!! Zcela nepochybně by jim muselo  vyjít, že jeho tvrzení o  heliocentrismu je naprostý blud, protože  jejich ověřovací zdroje  podobnou možnost  kategoricky  vylučují.

Podobných historických  příkladů jsem schopen snést  desítky!

Bruna  nepamatuji. Nepamatuji, naštěstí, ani jiné podobné  zapálené  mládežníky  z  akčních  trojek či pětek z  roku 1948, kdy  ověřovali a prověřovali  studenti své profesory na  vysokých a  středních školách. A tím rozhodovali, kdo smí dál učit a  kdo má,v  lepším případě – mazat k lopatě! Tak starý, díky Bohu, nejsem.

Ale  zažil jsem, zprostředkovaně  čínskou Kulturní revoluci. Kdy probíhalo totéž. Tehdy  Maovi studenti ověřovali tvrzení svých kantorů na  základě  fact checkingu. Přes  Maovy  rudé knížky!  Dnes mladí správní znalí vše poměřují přes  prizma LIBERÁLNÍ demokracie. Fascinuje mne jejich sebevědomí a  suverenita! Že ONI  VÍ, co je  a  co není SPRÁVNĚ!!!! A dokonce  i za nás! Za každého  z nás  jednotlivě  i  za  celek!

S  jejich penzem  velmi úzkých, většinově nedostudovaných  znalostí, navíc  velmi jednostranně  specializovaných svou minimální životní zkušeností!!!

Dovolím s neskromně  tvrdit, že mám  daleko víc  načteno než oni. O  tom, co jsem nabral jako vlastní zkušenost, během těch mnoha  desítek let, co běhám po světě,nemluvě. A přece bych si  na podobnou funkci, kterou má za, pro ně  samozřejmou, každý  z těch  40 -netroufl. Ale  oni si  kvůli tomu vrásky  nedělají. Oni přece umí hledat na internetu. A to je  tak  asi  všechno!

Ujišťuji je, že není a nebude.  Zkouším si představit,  že  by  se znovu opakovala  situace  před  II. válkou  v zálivu! Kdy  by zase  nějaký  Colin Powell vystoupil v  Radě  bezpečnosti OSN  s „neprůstřelnými důkazy“ o tom, že  nějaký další Saddám Hussejn  má zbraně  hromadného ničení a hodlá je  použít a že je potřeba mu to okamžitě  vojensky  zarazit! A někdo z těch, které oni neúnavně  a ostražitě sledují,  si to dovolil  veřejně na  FB  zpochybnit. Jak by  asi byl vypadal výsledek jejich  fact checkingu….

Takovéhle  party sebevědomých, všeznalých mladých /ale i starých/ řiditelů zeměkoule mne  doslova  děsí. Vůbec  netuší, co to je skromnost a pokora. Pokud  se tak chovají soukromě, je mi to jedno. Život  jim namlátí a většina  z nich začne postupně  chápat. Jiná situace  nastane, jestliže  mají  moc  nad  druhými.. Což je případ  jejich „spolupráce“  s FB.

Apropos Facebook…  Mám takové tušení, že  o partičce  z Demagogu.cz  a její úloze na  na FB  by  měl být urychleně  zpraven Mark Zuckerberg! Metalescu blesku, jak by  řekl klasik.

Nyní musím odbočit. Že má v poslední době  Trump velké problémy  s jinou sociální sítí -Twitterem, je obecně  známo. Twitter  začal provádět fact checking  prezidentových  výroků ve  své síti a  často je klasifikuje  jako zavádějící.

Bílý dům  kontroval, že připraví dekret o regulaci toho, co sociální sítě  smějí a co ne.  Prezidnet  doslova  prohlásil, že počínání  Twitteru ,tedy  stejná činnost jíž  se nyní český  FB  chystá oblažit squadra  z Demagogu. cz, je přímý útok na svobodu slova!

Proč  o tom píši? Protože  zde najdete  reportáž  o této věci, jež byla  součástí hlavních zpráv německé veřejnoprávní televize  ARD 28.5.2020.  Jde o část  relace, která začíná v  čase 02:15 min. Ve  stopáži  03:43 min. se  ke konfliktu mezi Trumpem a Twitterem  vyjadřuje právě  Mark Zuckerberg  a říká /v mém překladu/:

Nemyslím, že  FB nebo jiné internetové platformy mají  být rozhodčími pravdivosti. To by byla velmi nebezpečná cesta!

Ovšem přesně  tuhle trajektorii  FB v  ČR s Demagogem.cz nastoupil!

A na  závěr  ještě  drobnost!  Kosa už  sama udělal s tím, jak „kvalitní“  fact checking Demagog.cz   provozuje!  Dost  bizarní.

Detaily  naleznete  v

Všichni lžou, včetně Kosy!

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.