Dohnat a předehnat Indii. Za půl bilionu korun.


Nedá se nic  dělat,  dáme  si zase čtenářsky velmi nepopulární  téma – koronavirus.Není toho mnoho, co mne v politice  nebo na Kose  překvapí,  ale  rozhodně  mezi tuto množinu patří obrovský počet  těch, jenž  prostě  nechtějí  špatné  zprávy  slyšet   a proto je vytěsnují  jakýmkoli  způsobem. Hlavně jimi nebýt obtěžován…..

Fajn,  ti  z vás  co  jsou takhle  nastaveni  dnes  klidně  mohou s Kosou skončit. Nicméně  nijak  vám  to nepomůže. CoVid je  všude kolem nás. Tedy i kolem vás. Bez ohledu na  to, jestli jej hodláte  vzít na vědomí  či nikoliv.

Včerejší  číslo   o nově zjištěných nakažených 1164 je nejen  naprosto rekordní, ale především doslova a  do písmene  poplašné a hrozivé. Dokonce i Prymula  už  začíná mluvit  o exponenciálním  nárůstu.

Ostatně  fakta  mluví jasně.

v Německu, které má více než 80 milionů obyvatel, přibylo v úterý 1304 nakažených, v Polsku, které má rovněž násobně větší populaci než ČR, 400 a v Rakousku 520. Slováci v úterý evidovali 91 nových případů. Ale podle Babiše  jsme  premianti.I když,no vlastně  ANO!

Pokud  jste  pořád  v klidu,  i když  máme, dle počtu  lid  skoro 8x  větší nakažlivost než v Německu, na které jsme  ještě před  pár  týdny, zejména  my  tady  na  západě  Čech při pohledu na  bavorské statistiky,  hleděli  hodně  z vrchu, pak  vám závidím  váš  stoický klid.

Ale zkusím vás  z něj vyvést  jiným číselným  údajem – minulý  týden, když  počet nově  nakažených  v  ČR  poprvé překročil 800, konkrétně  to číslo se pohybovalo  někde v  oblasti  840, pak Indie,  která je  dnes  celosvětovým ohniskem  č.1, hlásila  je  stejnému  datu  asi 84 000 nových nemocných.

My  840, oni 84000….  Jak to spolu  souvisí?  Snadno nás  je  10 000 000 jich 1 000 000 000. Tedy  100x  více. A  stejně  to vycházelo u konkrétního data  ohledně  nových případů v obou zemích. Od  té doby  tyhle  údaje  nosím v hlavě.

Je  pro mne naprosto zdrcující  zjistit,  že v  České republice  se  infekční nemoc šíří  stejně  snadno, respektive  nyní už  snadněji,  než v  rozvojové zemi, jakou Indie  bezesporu je! Mimochodem nevěřím,   že včera  tam  identifikovali  115 000 nových případů, aby s  námi drželi  krok!

Takže nejen , že  jsme „dohnali“,nýbrž už i „předehnali“  tuhle  druhou nejlidnatější  zemi světa. Ačkoli  hustota osídlení  tam a  tady , stejně jako  obecná  úroveň hygieny a hygienických návyků jsou  dva  různé světy!  Doufám, že  se nemýlím, nenavštívil  jsem tuhle tuto zemi a  ani to nemám v úmyslu.

Ještě  před  tímhle zjištěním  chce někdo  strkat hlavu do písku?  Opravdu  vás  nezajímá takovýhle český  debakl a  jeho příčiny?   Není  čas  si  hromadně  přiznat, že  stát  v boji s  CoVidem  tristně  selhal a selhává,  ačkoli  pandemii  jarním lock downem, za  cenu obrovských  finančních ztrát  / ovšem ne větších než jinde/ dokázal významně  potlačit?

Na  jaře  se vydalo a  dosud  vydává,  naprosto gigantické množství peněz a  co  jsme  si za  to pořídili?

Z mého pohledu nic. Naprosto nic. Vlastně  ano – koupili jsme  si čas. Na to abychom za  čtyři měsíce, květnem počínajíc, provedli  přípravu na  druhou  vlnu, jenž  přijít musela. A  také přišla. Všichni zodpovědní  přece  věděli,  že  1. září začne  nový školní rok a  že  tady  teprve  dojde k lámání  chleba. Protože  děti , jako ideální přenašeči se postarají  o  dokonalou distribuci viru do populace.

Čtyři měsíce času. Nic  víc. Především pro státní orgány  a ministerstva. Jak  toho  tihle  jediní a rozhodující nositelé kompetencí  využili?

Dnes  mohu s jistotou konstatovat  – NIJAK!

Národ  chlácholil  řečmi, omlouvám se  – zcela  jalovými kecy o chytré karanténě. Ačkoli  jarní průšvih v  karvinských  dolech ukázal,   že  jde o chiméru prostou jakéhokoliv  obsahu. Papaláši tvrdili, že  mají  situaci pod  kontrolou a že se jedná  jen o pár  izolovaných ohnisek. Jaká  je  realita  zjistil i příslovečný Pepek Vyskoč  /doufejme/ nejpozději včera.

Stát  místo toho  rozvolňoval. Politikáři spolu doslova soutěžili ve  dvou disciplinách  – kdo  nasype  těm s nataženýma  rukama/ právem či neprávem/ více  a radostněji  a  především – kdo  bude uvolňovat  lock downová opatření rychleji a  více.

Tady je  prapříčina  stavu, kdy  dnes  Česko poráží Indii v  počtech nově  nakažených!!!

Máme před  volbami a   z koronaviru, respektive  doprovodných  věcí kolem něj  se  stala  témata  jak získat  voliče.  Proč  vařit  volební  guláš, když  lze  lidem s  volebním lístkem zalichotit  tím, co by  oni  rádi. Roušky  obtěžují?  Pryč  s nimi.  Nenosit  roušku je přece projev osobní svobody!  Je  léto?  Lidé chtějí  dovolenou  a  open air  festivaly!  Tak jim to povolíme. Pamatujete si, jak Babiš  setřel ostravské hygieniky,  když z hodiny na  hodinu a správně, zakázali v  Ostravě  Colours of  Ostrava? Prašivý pes by od nich  kůrku chleba  nevzal.  Jet  za  hranice / a dovézt  do republiky zpět  koronavir / je přece  základní lidské právo!  Stejně  tak  jako možnost  udělat pořádné  mejdlo  někde při technu  a  tam se svobodně  nakazit a  když už je  jeden  tím  bacilonosičem, pak má další nezadatelné právo se podělit  s ostatními!

Jak už  řečeno – máme  před volbami a politikáři  všech barev a odstínů  se mohli přetrhnout, aby  jim co nejvíce vyhověli. Vláda  se doslova předháněla  s opozicí. A mudrlanty  v médiích. Kterým také  nic nebylo dost. Zejména těch protibabišovských.  Ostatně  – všimli jste  si , jak nyní  jak opozice  tak  media  ZATÍM k těm obrovitánským  nárůstovým  číslům mlčí? Ale ona jim  ta zdrženlivost ,daná pouze  tím, že  velmi snadno je lze, nyní  opískovat jejich  vlastními výroky  a návrhy  , starými jen pár  týdnů, nevydrží  dlouho.

Kosa  nějaké  nemá zapotřebí. Od  nákazy v  dole Darkov klepala  na poplach co mohla a tak často, jak to dávalo smysl. Ačkoli  vždycky  při  příslušném  denním  článku šla  čísla  čtenosti dolů.

Brala,  beru to na vědomí. Lidi, ani ty, co chodí na Kosu nepředělám. Skutečnost  stejně  všechny  dohoní a  řekněme  si poctivě  – už dohonila. A mnohým z nás  jde /půjde  doslova o život. Bez ohledu  na  to zdali  koronu berou  vážně  či nikoliv. Virus  se  neptá a  ptát nehodlá.

Tvrdím,  že  přes  neutuchající  snahu opozice  ohledně ještě  většího rozvolnění opatření,  trumfnout  vládu,  má  právě  Babišova  ministerská  squadra  na  současném  katastrofickém vývoji  naprosto největší odpovědnost

Co  mne v létě  fascinovalo a  fascinuje  do teďka,  je  prolhanost a faleš s  jakou  vládní papaláši  bezostašně  vystupují před  veřejnost. Vám doopravdy  nevadilo, že  Babiš  vyzýval občany, aby  letos strávili dovolenou v  ČR  a sám odjel na Krétu?  Vám  nevadí,  že  obyčejný  člověk je podroben  karanténě, když ho hygiena  vytrasuje a  nadčlověk ze  Strakovky, se slovy  že  nosí respirátor a nakažená  se k němu nepřiblížila/sic!!!/  se karanténě podrobit nemusí? Vám nevadí, že  když  WHO předevčírem  varovala  před  nekontrolovatelným  rozpukem CoVidu v  ČR  jí  nabob premier  sdělil,  že by měla  mlčet?

A ohání se  tím, že  DOSUD máme  relativně  malý počet úmrtí. Což ovšem souvisí  s jarními opatřeními. Nikoli s  tím, co  on a  vláda ohledně koronaviru provozovali v létě! Pro jistotu zopakuji horní  grafiku:

Jde mi o  tu  modrou křivku,  reprezentující počet  hospitalizovaných.  Je zcela  zřejmé, že  nabrala  stejnou progresi jako  červený graf udávající  denní počet nově  nemocných celkem. Při momentálně  lehčím průběhu nemoci to bude trvat max .  dva  týdny  než se při tomhle  tempu  dostane  na  jarní počty  hospitalizovaných. A  je  tu někdo, kdo věří,  že  se to pak zastaví a zlomí jako při lock downu? Když ne/odpovědní papaláši, zejména premier a  jeho  zdravotní klaun předvádějí co předvádějí  celé léto?

Ne nenasazuji na  Babiše  a Vojtěcha  ani  trochu. Situace  je příliš  vážně na nějaké  poloházení  blátíčkem.  Stačí  si všimnout   vyjádření  šéfky  pražské Hygieny  Dr. Jágrové:

Jágrová přiznala, že trasovat se dá už jen velmi obtížně. „Pomáhá nám skutečně už kdekdo. Pomáhají nám medici pražští, medici vojenští, pomáhá nám armáda, protože těch případů je strašně moc,“ prohlásila. Na jednoho infikovaného podle ní připadá 20 až 30 kontaktů, a proto vyzvala všechny dotčené ke shovívavosti.

„Zatím se nestalo, že bychom tím opožděným trasováním zavinili nějaký velký výskyt, ale máme velké trauma z toho, že nestíháme tak, jak bychom chtěli, v čase, ve kterém bychom chtěli. My se velmi omlouváme, nás to hrozně mrzí, ale v dané situaci to nejsme schopni zvládat,“ řekla Jágrová na tiskové konferenci.

Důvodem je podle všeho nedostatek pracovníků. „Naši zaměstnanci mají už dávno vyčerpané všechny přesčasové hodiny, všechno možné, a přesto jim chci poděkovat, protože jedou sedm dní v týdnu, chodí z práce v osm hodin a světlo v tunelu bohužel není velké,“

Nezbývá než  se zeptat  Babiše  a Vojtěcha  – kde  je ta příprava  na druhou vlnu, na  níž  jste  získali 4měsíce času? Kde je  ta  vše  řešící  chytrá  karanténa?  Asi  tam, co  v únoru  byly  roušky  a  respirátory v  dostatečném počtu, ačkoli efektivně  v ČR jich ve  skladech existovalo 10 000…. A tam kde Vojtěch prohlašoval, že  koronavirus  se k nám nedostane -v  lednu!

Vzpomínáte ještě na poslední dny prázdnin, kdy  Vojtěch nejdříve oznámil, že  školáci  budou muset nosit povinně  roušky?  Následně  na  sociálních sítích vznikla  bouře,  že  to je omezování dětí a osobní svobody  a kdesi  cosi. Což si přečetli  Babišovi  píaristé, dali šéfíkovi echo,  ten  se proti tomu vymezil, že jako ne, a  že si Kena  pozve na kobereček. Tam z něj udělal obecního blba a  roušky  ve  školách – neeee! Noa  ode  dneška, Od e dneška už  zas e roušky  komplet!

Jak je  Babiš  a jeho parta  funkční a  akční nejlépe popisuje  zmatek kolem trasování.  Po vyjádření Dr. Jágrové je  jasné, že  Hygieny  jsou  na  hranici, či respektive  za hranicí  svých disponibilních kapacit. Proto nějakou  „chytrou hlavu“ u Vojtěcha, či snad  Kena  samotného, napadlo, že  když se nestíhá, tak trasujme  výběrově  a do světa  šla  informace, že  trasování se má  týkat jen  vážných případů!

Idiocie  non plus  ultra!   Není nic známo    tom, že  by  v ČR  řádily  různé formy  koronaviru.  Nýbrž  všichni vědí,  že  jeden a ten samý  CoVid postihuje  různé lidi různě. Podle  jejich dědičné  či  už „získané“  zdravotní zátěže. Žiji s vědomím, že nejvíce skupinou  jsou občané nad  65. Z této množiny pak zejména muži. Z nich  nejvíce ti, co mají krevní skupinu  A a   ti ,co mají diabetes a  nadváhu.  Kdyby  tam ještě  dodali, že  z nich pak ti plešatí,  pak by klidně  mohli ještě  napsat  zejména nějaký  vlk…. Prostě  úlet  hodný  chovance  z Bohnic a oni to přitom  zcela  vážně  diskutovali!!!  Protože by  to řešilo nedostatek lidí a techniky  na trasování. Jejich  nedostatek a promrhaný  čas!

Trvalo jen pár  hodin,než  nějakému   Babišůvu  píáristovi doklaplo, jaká nebetyčná  ptákovina  to je a  ANOšéf  nám zase  jednou otočil ze  vteřiny  na  vteřinu – trasovat se bude…

Nicméně  zatím  aktuální  je  další podobný „geniální“ nápad  – do karantény  už  nepůjdou všichni s kterými se nakažený  setkal či mohl setkat, ale pouze jen ti, co představují  tzv.významné kontakty. Příkladně  se nemá  vztahovat  na ty, co  v době  setkání v  nakaženým používali třeba  respirátor  nebo prý  se nacházeli od něj dostatečně  daleko.  Že přenos  funguje například přes pokožku, když oba  sáhnou  stejnou  věc? Nezajímá!

V  karanténě prý tak  neskončí  celé třídy,nýbrž jen  její  části!!!! Stejně  tak firmy.

No a  co s tím tragickým nestíháním hygien?  Tak tady  to má  bohužel premier  nově vymazleno takto:

„Připravuje se projekt sebetrasování, kde by lidi, kteří dostanou od laboratoře zprávu, že jsou pozitivní, v aplikaci na webu vyplnili formulář i ty kontakty a potom by to pro hygienu bylo lehčí,“ řekl Babiš.  Nestíháme?  Tak to  hodíme na  vás!!!  Už  vidím, jak lidé do  dotazníků píší například  svoje  bokovky  nebo setkání s lidmi, které vadí partnerovi nebo jsou jinak  kontroverzní.  Například Zsuzsová  by jistě  psala  o Andruzskovi  A Rittig o Nečasové…. Když  se to sebeudávání  má  vyplňovat  doma.

Opět nezbývá  než  si připomenout  starou  poučku – kde blázen, tam životu nebezpečno. Sedí dokonale. Opakuji  -mnohým z nás  půjde o život!

Prymula  i  Maďar, kteří koronakomisi  řídili než je zdravotní klaun  Ken vyhnal, konstatovali a  konstatují, že  rozvolňování  se provádělo příliš překotně! Vědí, o  čem mluví.  Ona  rádoby  protiopatření, připomínající  zejména  slavné Potěmkinovy  vesnice jsou jen atrapy, nikoliv  účinné kroky.  Na  tom  sebesofistikovanější ptydepe  nic  nezmění a nezachrání.  Pravda  se  nakonec ukáže. Bohužel v plné  nahotě.  Čím později, tím hůře.

A  současná  vláda a zejména její premier  dělají  co mohou, aby okamžik  konfrontace  s  reálem přišel co nejpozději.  Přesněji  -až po volbách!  Tohle  je  to, co ho zajímá.

Proto  bagatelizuje  současný s tav, proto totálně  mlží a mistruje  WHO, aby  mlčela, proto ta kouzla s  trasováním a  karanténou – hlavně  to nějak ustát  do voleb,aby  si lidé nevšimli. Nevšimli, že  stát, po jarním  velkém a  drahém,  i  když  dobrém startu následně  totálně  selhal a  selhává.

Má to vymyšleno celkem jednoduše  – nyní  malér  zamaskovat  do  voleb a  pak snad  už bude k dispozici  vakcína. všem jen ta od  ideologicky správného výrobce! A jestliže  ano,  tak  to v klidu  dáme  do příštího podzimu, kdy  jsou ty  rozhodující  volby – parlamentní!

Tohle je jeho  mantra, přes níž  vlak nejede. Školy  tudíž  musí  být otevřené i kdyby peklo  zamrzlo. Protože  kdyby  ne, tak rodiče  zůstanou s dětmi doma a když  se tak stane, zavřou firmy. Kvůli nedostatku lidí. Vynucený  lock down a  Babišova a  Vojtěchova  totální blamáž.

Bude mu  to ještě nějaký čas  vycházet.  Jeho voliči  mu to žerou.Nicméně pokud nás  ostatní evropské země  dají do červené zony, Balti, a  Skandinávci  plus Britové už to tak mají, od včerejška i Belgie a  především Němci!  Kdo je z Práglu , a  chce  ke Germánům, tak jedině  přes  karanténu. A  když  má  čistý CoVid  test? Tak také do karantény!  S  takovouhle  bude mít Andy po žížalkách. To už ukecat nepůjde! Těžko může  tvrdit, že  tomu Němci, Skandinávci,Balti,Belgičané,Britové nerozumí a  mají být  zticha! Dojel na  svou politiku  řízenou podle  echa  z internetových sítí!  Ale nejvíc ho ohrozí když lidé  začnou  u nás  na  CoVod  také  umírat ve větších počtech. To už půjde  přímo  proti existenci  Babišova  voličského jádra.

Moc pěkná je  i ta historka a  s tím, jak se vláda  usnesla, že  důchodcům v případ ě zhoršení situace pošle  roušky a  respirátory. Neřekla  čím je  ono rozesílání podmíněno. Až prý situace  dozraje… A  nesdělila  ani , kolik že těch roušek  má  býti. Prostě  tajemný hrad  v Karpatech je proti  Babišovi a spol  ukecaná pavlačová  drbna. Až  Hamáček s e prořekl, že  jako ten  respirátor má být JEDEN!!!! Slyšel jsem na  vlastní  uši. Jeden, opakuji!  Noa  nyní prosakují  zprávy, že jako to rozesílání začne  hned.

Netuším, koho vytrhne  jeden kus  respirátoru. K čemu to je  asi tak dobré. Máme  cca  3000 000 důchodců. Jeden  dvojkový respirátor  stojí asi  tak  100. Takže  300 milionů za  ně . Prý to bud e distribuovat  pošta. Nemám šajna  za jakou cenu. Ale nejobyčejnější dopis  koštuje  dvacku. Takže minimálně  dalších  60 míčů navrch. Dohromady  možná až  400 milionů.Vyhozených oknem. Jen  s  cílem vytvořit  pro starou Koblihovou a  starého Koblihu zdání,  že  s e ten hodnej  Andrej  o ně postará! On jim přece  dá ten respirátor  zdarma!!!!!  Nayhle  si fakt  musí  sáhnout  zubatá,aby konečně pochopili, s  kým mají tu velmi pochybnou čest.

Nicméně Babiše  považuji za  zemského škůdce.,Vojtěcha  za  zdravotního klauna. To, zejména  pravidelní  čtenáři, dobře  vědí. A kdybych  je mohl nějakým  kouzlem dostat  od  válu, nezaváhám ani sekundu. Ale  rovnu říkám, že  za cenu zhroucení ekonomiky či lidských životů v  žádném případě! Dávám v každém ohledu  přednost nějakém uzázraku, který nás  CoVidu zbaví. I kdyby  to znamenalo, že  se tady bude babišovat do konce mých dní.  Mimo jiné proto, že  ti, co  jej vystřídali nejsou  o nic kompetentnější. Což  předvedli na  jaře  a  v létě.  Takže doufám v zázrak.Ve vlastním zájmu.

Nicméně  uvědomuji si, jak to  statisticky  se  zázraky  je. Zejména, když  čtu  studii  s  krátkodobou předpovědí, jak to asi  vývojem a dopady  koronaviru  v  horizontu nejbližších měsíců bude. Vypracoval ji Výzkumný ústav při lékařské fakultě Washingtonské univerzity IHME

Ta  odhaduje pandemický vývoj do konce roku. To nejhorší svět podle ní teprve čeká.

Mezi začátkem září a prvním lednem příštího roku je podle výpočtů odborníků z Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) v sázce 770 000 životů, které závisí na tom, jak se vlády států postaví k podzimnímu „zrychlení“ pandemie covid-19. I v případě, že počínání všech zemí v boji s koronavirem bude velmi dobré, vědci odhadují, že na konci roku si každý den virus po celém světě vyžádá asi 20 000 mrtvých, což je dvakrát až třikrát víc, než v půlce dubna, kdy svět zažíval největší krizi. Mezi nejhůře zasaženými regiony uvádí zpráva na prvním místě Evropu.

Jak už naznačují první zmíněné závěry, předpověď není absolutní. Vědci ji rozdělili do tří linií, které počítají s různými reakcemi – pozitivní scénář, nejpravděpodobnější scénář a nejhorší scénář.

V případě pozitivního scénáře experti počítají s tím, že vlády zavedou opatření vynucující sociální distancování pokaždé, když denní úmrtnost lidí s koronavirem přesáhne osm na milion obyvatel. Druhou imaginární podmínkou je plošné nošení roušek „téměř všude“. Za nejpravděpodobnější scénář považují vědci „individuální použití roušek“ bez změn v opatřeních oproti stávající situaci. Nejhorší scénář pak kalkuluje s „pokračováním uvolňování opatření“ včetně povinností spojených se sociálním distancováním a nošením roušek.

Graficky  pak jsou varianty  popsány takto:

Čerpáno z  českého překladu.

Mrtvých má být koncem roku při nejhorším scénáři téměř 82 tisíc denně, což je bezmála desetinásobek čísel z letošního dubna. Při nejpravděpodobnějším scénáři pak 27 tisíc a při pozitivním 20 tisíc. V posledních dnech umírá globálně okolo pěti tisíc lidí.

Téměř polovinu pozic z předpokládaného žebříčku států s nejvyšším procentem mrtvých na 100 000 obyvatel obsadily státy Evropy. A není to náhoda, právě starý kontinent má podle výhledu dostat největší ránu. „Čelíme vyhlídce smrtícího prosince, speciálně to platí pro Evropu, střední Asii a Spojené státy,“ píše se ve zprávě.

Nepochybně  se najdou ti, co to označí za panikaření. Dobrá, pak dodávám, že  IHME už v minulosti poskytl například krátkodobější předpověď počtu mrtvých v USA, která se nejspíš naplní. V červnu předpověděla, že do 1. října ve Spojených státech zemře lehce přes 200 000 lidí, k 8. září jich USA evidují 193 000.

ČR  byla premiantem. Než  Babiš a  další politikáři z  ní, ohledně CoVidu, stvořili  akce neschopnou  rozvojovou zemi, prohrávající  i s takovou Indií….

A  to vše jen kvůli krajským volbám a  snaze  nepopudit si voliče….

Nechápu!

Ovšem tragedií  je, že  Babišův  hnusný  kalkul není ojedinělý. Stejně  to mají a měli  nastaveno i jeho političtí soupeři.

A  na závěr  -virus přišel z  Číny.Aktuální  čínská  čísla  vypadají takto:

Celkem nakažených – 90 087

aktuálně  nakažených  422

mrtvých  4 733

Není tohle  takhle nikoliv náhodou  naprostý debakl naší západní demokracie?  Já bych  řekl, že  ano.  Ve  srovnání  s  komunistickým režimem  vypadáme jako  úplné  trosky. Co udělají  propagandistické  trouby, až  to lidem  dojde? Nebo, to, že  to tady je horší než v  té Indii?

 

 

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.