Věc prvořadé důležitosti a přece bez nejmenšího povšimnutí


Je nemálo těch, a já k nim patřím, jež  už dlouho soudí, že  demokracie  se nám dávno změnila  na  jakousi podivnou mediokracii. Podivnou a  těžce  účelovou. Media plní všechny možné jiné  úlohy, než  včas a pokud možno – objektivně informovat.

Může  vás  rozčilovat účelová selektivnost pouštěných zpráv, ale stejně  dobře jejich   dogmatická demagogie, zamlčování informací, jejich záměrné zaměňován za  jednostranné komentáře,  nízká  vzdělanost  a tím leckdy nulová úroveň produkovaných  výstupů,  stejně  jako dost  často už  ani neskrývaná  servilita  vůči vydavateli a  inzerentům o samotných majitelích  vůbec  nemluvě.

Ano  struktura  majitelů  sdělovadel v  tuzemsku / pro Slovensko platí  totéž/  je  onou pověstnou žábou na prameni alespoň trochu svobodného toku zpravodajských informací. Zejména, když si k tomu připočtete  mimořádně  častý   aktivismus  obou veřejnoprávních   aktérů  a  doslova  hysterickou  snahu  jak českých/slovenských , ale především evropských politických elit  cenzurovat, respektive  alespoň dehonestovat a znevěrohodnit neoficiální  žurnalistiku, již umožnilo masové rozšíření internetu. Tato šedá sféra,která není pod kontrolou elitářů  ani politických ani  eknomických /dokáže je  dnes  ještě někdo  alespoň někdy rozlišit?/, je skandalizována co by  aktéři hybridní války  na  straně  nepřítele nebo  aspoň co by šiřitelé fake  news.

Aby bylo jasno – mám dostatek zkušeností  s  alternativní scénou, aby mne  ani nenapadlo vést  dělící  čáru ve  smyslu mainstream = automaticky  špatný,  alternativa =  automaticky  křišťálová pravda pravdoucí.

Takhle  to rozhodně nefunguje! Mnohá alternativa  je  prostě  stoka, naplněná  leckdy netušenou hloupostí a přetékající nenávistí,  ale i tak  je zde  spousta  titulů, které  mají  zcela mimořádnou kvalitu.  Asi je na místě  uvést  příklad –  určitě  takový Argument!!!  Ilony  Švihlíkové, Osel.cz nebo třeba   Hlavné správy  na Slovensku.   Chybí vám Slobodný vysielač?  dal bych jej, kdybych tím automaticky nepsal ve  vlastní věci.  Takže  Borísku promiň. Ale  oba  víme,jakou značku jsi vybudoval z ničeho s Peterem.Jak říkám, jde  jen o rychlý  a  miniaturní nástřel – zrovna  tak  mohl být zmíněn Sworův  Zvědavec, Paroubkův  server  Vaše věc, První zprávy  a  řada  dalších. Což neznamená, že  jsem s nimi v názorovém souladu.  Nedělím media  na  dobrá= myslí si co já resp, špatná = mají jiný názor než já. Je to u mně  o kvalitě  a ověřitelnosti zdrojů  a vyargumentovnosti názorů!  Z mainstreamu  velmi dobře žiji například  s  Echem24.cz či Info.cz  a často i Novinkami.cz

Zrovna  tak  mainstream není jen  tupá propaganda, prosazování  sobeckých zájmů  oligarchických majitelů  a  protěžování  určitých politiků.

Nedělím media  na  dobrá= myslí si co já resp, špatná = mají jiný názor než já. Je to u mně  o kvalitě  a ověřitelnosti zdrojů  a vyargumentovnosti názorů!  Z mainstreamu  velmi dobře žiji například  s  Echem24.cz, či Info.cz, často i Novinkami.cz  nebo třeba  na Slovensku s Pravdou, či TA 3,abych uvedl příklady z druhé strany  barikády

Nicméně  klíčový problém českého mediálního světa  netkví v  aktivismu  redakcí a redaktorů nebo v jejich honu za  reklamou a tím  ekonomické profitability  pro majitele.  A už o něm v předchozích  větách  šla  řeč –  tím je  vlastnická struktura  českých medií, zejména  těch  nejdůležitějších, jimiž  jsou ta  elektronická  – takto především televize!

Před časem Kosa vydala  článek, v němž  jste si mohli na grafice prohlédnout, že nějaký  svobodný tisk,  větší elektronický portál a nedej Nejvyšší  radio či dokonce televize,  které by nepatřily  nějaké českému/slovenskému oligarchovi či oligarchům  vlastně  naprosto neexistuje! Protože  je to už nějaký  čas,  vydám nu grafiku dne s znovu:

  Tak takhle vypadá  český mediální svět v detailu! Bez veřejnoprávních medií….  Tristní pohled!

O tom, jaké informace, kdy  a  jak přežvýkané rozhodují  skutečně  ti nejoligarchovštější ze  všech  českých oligarchů – majitelé  J and T, Penty, Babiš,  Soukup, Savov, Bakala  a pár  dalších.  Bez nich se nedozvíte  ani jaké bude zítra počasí. Všichni  si pořídili svoje  mediální domy  nikoliv  kvůli tomu, že  se  chtějí vyrovnat, v českém měřítku třeba Rupertu Murdochovi, Michaelu Bloombergovi, či nebožtíku Axelu Springerovi  a profitovat z  ekonomiky  informačního byznysu, nýbrž  především jako vlivovou zbraň!

Tak aby se nestali cílem mediálních odhalení,  u veřejnosti nedošlo k narušení jejich  andělského mediálního obrazu,  ale především, aby  politicky protlačilyi to, co je zajímá. A to nejen finančně, ale například  i svoje  bílé koně mezi politiky, či na politické scéně  sami sebe. Věřím, že příklady  nemusím uvádět.  Oni výše zmínění mezinárodní mediální giganti šli primárně  do tohohle podnikání  s úplně jinou ideou -byznysovou!  Politický  vliv se  stal až  postupným sekundárním profitem.

V onom horním dlouhém  mediálním grafu  už  jste  určitě zjistili, že   něco schází. Něco co v tom publikovaném před rokem a  čtvrt je.  Ne veřejnoprávní media  nemyslím.

Ale  záměrně  došlo k vynechání  téhle  části

Tedy   skupina  Nova  – nejsledovanější české televize!!!

Pro mnoho voličů  naprosto nejdůležitější zdroj informací.

Mění totiž aktuálně  majitele  a vše už je  v úplně poslední  fázi!

Novu dosud  většinově ovládal americký mediální gigant telekomunikační gigant AT&T a začlenil ji do koncernové skupiny Warner Media.  Během doslova  pár  dní má přijít poslední posvěcení koupě novým majitelem od  bruselské centrály  EU a Novu, se všemi jejími satelity, tedy  například i slovenskou stanicí Markíza převezme  Petr Kellner, respektive  jeho holding PPF.  Tím je  oligarchizace  mediálního prostoru v ČR, ale i SR  nevratně dokončena.

Co myslíte, lze zvítězit  v jakýchkoli příštích volbách PROTI  vůli Petra Kellnera?

Ještě  pořád zápasím s naivitou.  V koutku duše by jeden  očekával, že  ti co se  bijí v prsa  jací že  jsou hlídači demokracie, zejména  té liberální spustí nejlítější řev, jakého jsou schopni. Minimálně  alespoň stejný  jaký vyluzují aktuálně v případě  Navalného , či Běloruska. A ono…….. slyšíte to  absolutní ticho???!!!!

Demokracie je  nejen o volbách, jejich formální poctivosti atd. Nejen o funkční justici, atd. Ale  dnes  především o přístupu k nezkresleným a úplným informacím. V co největším možném spektru.   Oligarchové a oligarchické skupiny  s jejich  olbřímím ekonomickým vlivem a už tak mocným ovládáním politiky  a jejího zákulisí, když převezmou ještě kontrolu nad  informačními toky, jsou v podstatě nejen nezranitelní a nedotknutelní,  ale  stávají se něčím, co bych nazval DRŽITELI či spíše MAJITELI   demokracie.  A je jedno  jak jí kdo říká. Proti oni vytvoří  prostředí pro to, že  vždycky  vyhrají oni.

Všimli jste  si,  že by někdy  Blesk útočil na Kellenera,  Komárka  či majitele  Penty? Nebo že by  totéž,když si zaměníte  Blesk za  Deník  a Kellnera  za  Pentu? Neexistuje!  Mezi těmihle  hochy je  přísně dodržováno příměří  a mlčení. Existuje  o  tom dokonce, dle  mých  velmi spolehlivých informací dohoda. Ústní samozřejmě.  Mohou se nenávidět  jak chtějí, ale tady  táhnou za jeden provaz.

Kde ty  šťastné doby jsou, kdy  místo českých oligarchů zdejší media  patřila zahraničním vlastníkům! Ty zajímal jen finanční výsledek a  většinou  i dobrá pověst  titulu a redakce. Novinářům, na vnitropolitické úrovni se nechával volný prostor. Ne že by nemuseli pokorně  sloužit, když  nějaká urgentní potřeba  udeřila, ale že by  se staly  permanetními slouhy? Ani nápad! Šlo jen o naprosté výjimky.

Nyní jsem chtěl  zopakovat, že mne  překvapuje  naprosté mlčení všelijakých  Cemperů, Jakubů Jandů,Petrů Kolářů, kteří byse  přece  za demokracii  a  svobodné informace  klidně  obětovali! A  ještě přidat, že  dokonce  ještě více mne zaskočilo totální mlčení alternativy  v tomto případě!!!  Také naprosté ticho po pěšině. Ale přitom vždycky  velké stížnosti na  mezinárodní spiknutí mocných!  Jediný  mediální oligarcha, do  něhož si alternativa  kopne, je  Bakala! Protože  nenechal niť  suchou  na Zemanovi! Babiš  je ok. Tkáč s  Křetíským, Soukup, HAščák, Dospiva , Savov, Valenta atd.atd. také.  Takže nejspíš  stejně ok jim přijde převzetí Novy Kellnerem. Znovu zopakuji otázku – myslíte  si,  že proti Kellnerovi s Novou za zády  lze vyhrát  volby?

Pro mne  jde o katastrofu! CoVidu se někdy zbavíme.  Monopolu  oligarchů na  to, co smíme  vědět a  v jaké formě  nikoliv.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.