Volby po americku


Říká se, že  volby jsou korunou demokracie.  Myšleno volby  svobodné , rovné  a každému  přístupné. S takovými demokracie stojí a  padá. Dá se  s  tím souhlasit. Ovšem kdo ještě  dneska žije v opravdové demokracii a  nikoli v její  větší  či menší  parodii. A zejména  a především – kde ještě probíhají rovné a  svobodné  volby ve  smyslu jak těmto termínům rovný a  svobodný rozumí obyčejný  člověk?

Stačí si připomenout poslední všelidová  hlasování v obou  „výkladních skříních“  demokracie  – ve  Spojených státech a  Británii.

Prezidentské  volby  v Americe máme  všichni ještě v  živé paměti.  Zůstal  po nich hluboce  rozdělený  národ a  stát, kdy  ta o fous menší polovina  se  domnívá, že  současný držitel Bílého domu se  do úřadu dostal podvodem a  že jejich  kandidátovi  vítězství serií   manipulací  všeho druhu. Že prezidentský  úřad si pro sebe  ukradla   ukradla  druhá strana.  

Nehodlám tohle konkrétní téma  dnes  rozebírat. Ostatně Kosa  se  v reálném čase k problému vyslovila a nemá důvod na tehdejších závěrech cokoliv  měnit.  Nicméně  otázka  – byly  ty poslední prezidentské  volby  ROVNÉ  a  DEMOKRATICKÉ  zde  zůstala  a zodpovězena  v žádném případě  není.  

Ani být  nemůže. Protože  jejich rovnost končí v okamžiku, kdy  dojde na peníze.  Kdo dnes  nedisponuje  na svém volebním kontě  částkou mohutně nad miliardu dolarů, prohrál  předem. Nemluvě  o tom, že  peníze, zejména  ty  velké a  speciálně  americká prezidentská  kampan je  o obrovských sumách, neposkytuje nikdo jen tak pro nic  za nic.  Ještě má v  jejich stínu smysl hovořit  o koruně  demokracie? Jak se  ten proces liší například od  dražby,  Totéž platí pro toho, kdo nemá  alespoň  částečnou podporu  sdělovacích prostředků. A když  je vystaven trvalým hysterickým, až  nesmyslným útokům mediálního světa? Pak bez  opravdového zázraku  typu USA  2016 ty miliardy  dolarů zrovna tak dobře  mohl vyhodit oknem. 

Británie?  Totéž v  bledě modrém. Lhář  Johnson lhal až s e mu od huby prášilo!  Reklama  na férové  volby? Prý představovaly  lidové votum o brexitu. Komické ovšem je, že  když se podíváme na  součty  hlasů, pak strany  vystupující  proti  brexitu v konečném součtu  hladce přejely  Johnsona i Farage dohromady.  Nicméně  Johnson je premier  s pohodlnou většinu v  Dolní sněmovně. Díky  specifickému volebnímu systému. Pořád  vzorová demokracie, odměňující  lež a  popírající rovnost hlasu? 

Takže  výkladní skříň  demokracie – svobodné, rovné a férové  volby?  Když  jsou v  hlavní roli peníze, peníze a zase peníze, pak dlouho nic pak  přízeň mediálního světa a  potom schopnost  oblbnout  voliče?

Nicméně  dneska nehodlám dumat  nad zkažeností  našeho , tzv. demokratického světa. To rád přenechám jiným.  Už proto, že  zkrátka NIC LEPŠÍHO NEMÁME. Respektive, že i o takovéhle  volby,vykazující  vážné demokratické defekty, velmi rychle  pod  nesly o vylepšení, či udržení jejich  demokratické procedury voleb a navýšení  jejich demokratického potenciálu můžeme  velmi brzo přijít.  A nepůjde  o žádné plané teoretizování. Nýbrž  o  velmi  aktuální a  neobyčejně  brisantní  kauzu ze  Spojených států. Která  až na  naprostou  výjimku  samozřejmě  unikla  pozornosti  tuzemského mainstreamu. Protože  ilustruje, co  je tzv. LIBERÁLNÍ pseudodemkracie zač a o  co jí jde a  co sledují její protagonisté. Kosa prostě přichází  s něčím,  s čím vás tzv. mainstream, ti jediní správní  vykladači  současného světa  nehodlají  obtěžovat.

Oč  že  běží?  Konkrétně o to, že  Kongres  státu Georgia, po zmatcích , přepočítávání  hlasů a  neutuchajícím podezření  Trumpových přívrženců, že se  stali  obětí podvodu, přijal , pod republikánskou taktovkou  nový  volební  zákon. Upravující  průběh  voleb  z mnoha a mnoha stran. Včetně  detailů, které byste  pokládali za naprosto samozřejmé,  bez nichž  by, podle našich zvyklostí  hlasování ve  volební místnosti vůbec  nebylo možné.

Konkrétně  se  jedná  o tzv.

Election Integrity Act of 2021

Angličtimáři v  tomto okamžiku klidně mohou přestat  číst a pustit  se  rovnou do linku  na Wikipedii.  Groó merita  věci  je  tam, pokud  se mohu spolehnout  na  strojní překladač, popsáno  velmi dobře.

Nicméně v  dalším textu,  hodlám zasadit  konkrétní věci  do zcela  reálného rámce, protože  přijetí zmíněného volebního zákona vyvolalo obrovskou vlnu reakcí. Zejména  ze  strany  Demokratů, především jejich levicového  křídla. Zapojil se  už  Biden,  komentářem, který  má k pravdě  asi tak daleko  jako já  na  k místu hlavního editora  redakce  zpravodajství na  Kavčích horách.  Ale  naprosto nečekaně a  zcela nepochopitelným  způsobem se  do  celé záležitosti vložil  americký  multibyznys. Včetně  těch nejznámějších značek  typu  Coca  Cola, Delta  Airlines, finančních skupiny BlackRock a American Express, J.P.Morgan, Citigroup,  technologického giganta Cisco, farmakoncernu Merck, dopravní služba  UPS nebo  Národní baseballové ligy.

Říkáte  si  – sakra  co to v  té Georgii  přijali legislativní zmetek  prosadili tamní repulikáni, že  proti němu  povstali nejen Demokraté, v  čele  s Bidenem, s nimi spřažený  tisk, ale  i  americké nadnárodní korporace? To  oni tam  zrušili všeobecné  volební právo,  připustili k  hlasování jen  bílé, zavedli snad  nějaký  majetkový census  nebo nějakou jinou  šílenost, odporující  21. století?

Odpověď  je jednoduchá – nic  z  toho se nestalo!  Nehodlám nijak zastírat,  že  Republikáni mimořádně  těžce  nesli dvojí porážku  speciálně  v  tomto tzv. swing státě. Kdy je nepochybně  daleko více  mrzela a mrzí  ta druhá,  kdy ztratili oba  mandáty, jenž dosud  drželi v  Senátu. Porážce, jíž  šlo navíc  nepochybně  zabránit, kdyby  Trump netrucoval a  šel  po  své prohře podpořit  oba tamní  republikánské  kandidáty. Místo toho, aby posílal své věrné  na  poslední šturm proti Kapitolu. Pochopitelně, že  jim  jde  především  o to, jak pro příště  navýšit  své  volební  šance. To je přece  podstatou  všech změn  volebních pravidel kolem dokola  zeměkoule. Nicméně, pokud  čekáte  nějaké  drastické, až podvodné  ohýbání pravidel, nic  z toho se nekoná!

Předmětem nové zákonné úpravy  v Georgii jsou, na první pohled  zcela  banální, až samozřejmé  náležitosti:

-termín voleb

-délka jejich trvání 

-organizace  a  způsob  distanční a korespondenční  volby

-zpřísňuje požadavky  na používání přenosných volebních uren

-regulace/zkrácení doby, kdy volič  může  požádat o tzv. volbu v nepřítomnosti

-posílení  pravomocí  státu při kontrole  nad  prací volebních komisí

-je  upravováno  privátní financování  voleb a  volebních kampaní

-nově  je  řešeno tzv. prozatímní  hlasování, kdy  volič  odevzdává  hlas mimo okrsek, kde je registrován atd.

Bližší detaily  viz  nalinkovaná  Wikipedie.

Toto  a mnohé další podobné změny, které  by  Evropan a zejména  Středoevropan vzal na vědomí  jako změny zcela kosmetické ovšem v dnešních Spojených státech  budí  obrovské  vášně  

Asi si říkáte, proč z toho vlk na Kose dělá  aféru?

Protože  nic  z výše uvedeného  není, ani zdaleka  takovým dynamitem , jako tzv. spor o vodu a požadavek na  jednoznačnou identifikaci  voliče!!!!!  Pokud  právě  pochybujete  buď  o mé soudnosti nebo kvalitě  vašeho zraku, vězte, že  já  i vaše oči jsme v pořádku. 

Ano, největší diskrepance  a odpor   u  Demokratů a jejich mediálních  trabantů   generuje v zákoně zakotvený požadavek na  to, aby  volič  zcel a jednoznačně  PROKÁZAL svou totožnost!  Tedy  ten, který chce  hlasovat v nepřítomnosti.  Návrh zákona vyžaduje, aby takoví voliči poskytli číslo svého řidičského průkazu, poslední čtyři číslice svého identifikátoru svého  sociálního zabezpečení nebo kopii jiné obecně uznané  formy identifikace, pokudhodlají využít  tzv. hlasování v nepřítomnosti. [

Asi  jste se právě  štípli, zda  se vám tohle náhodou nezdá. Protože  jde  bez diskuse  o naprosto elementární požadavek, bez nějž nelze  zamezit  případným volebním podvodům s vícenásobným hlasováním jednou a  tou samou osobou. Nebo ještě  lépe  – hlasování  osobou bez  volebního práva  vůbec  s nebo s ním, ale jinde než  v Georgii!!!!! Prostě  ten nejprimitivnější census, garantující  tu úplně základní podmínku  demokratických voleb  – rovnost  a  poctivost  každého jednotlivého odevzdaného hlasu!

Demokraté a  jejich media */ což je  naprostá většina/ s  tím mají nepřekonatelný problém. Vadí jim, vyřvávají  cosi o diskriminaci, atd. Proč  asi?

Ještě  zbývá   ta  voda….

Vážně  voda?  Ano voda!

Nový  zákon v  rámci úprav  vstupu soukromých financí do volebního procesu  nově  také ZAKAZUJE rozdávání  jídla  a  vody  ve  frontách před  volebními místnostmi.   Dlouhé fronty jsou  prý častější v chudých městských oblastech, které mají tendenci hlasovat pro Demokratickou stranu .  Kritici argumentují, že toto ustanovení neúměrně ovlivňuje černé voliče, kteří čelí průměrně delším frontám!!!!! Proto jim tam  různí dobrodějové musí donášet  vodu a jídlo. Než provedou  volební akt….

Realita  je  ovšem v  detailu taková,  že  vodu a občerstvení voličům nově nebudou smět podávat pouze politické a aktivistické organizace, rozuměj -angažované  mimovládky či přímo na  zúčastněné strany  napojené partajní složky! MNAvíc tohle pravidlo platí pro všechny. Jak pro modré, tak červené a  zcela  určitě  i pro fialové nebo černo modře pruhované a tečkované!  Ale pozor, spousta  hlásných trub se ozývá, že  jde o rasovou diskriminaci… Takže nutně  musím dospět k závěru, že  nedílnou, ba základní součástí  těch  echt demokraturních voleb je  právo nacpat si bezplatně  nácka  ve  volební frontě!Představuji si, že něco takového začnou provozovat Kostelecké  uzeniny  nebo Vodňanské kuře…. Když  se po těch USA tak usilovně opičíme:  Zejména  těch dnešních, Bidenovských.

Nikdy bych nevěřil, že někomu může  připadat problematické, ba v  demokracii nepřípustné  triviální prokázání identity   voliče, zejména ,chce li vlit méně  standardním způsobem než přímou účastí ve  svém volebním okrsku.

Komické  jsou v  tomto případě  protesty finančních korporací  typu  American Express, CitiGroup, J.P. Morgan  nebo letecké společnosti Delta. Když  u nich  někdo  chce založit  bankovní konto nebo žádá o kreditku, či si chce  zabukovat letenkupro přepravu  z místa  A  do místa  B, tak musí jednoznačně  osvědčit  svou identitu.  Z mnoha  dobrých důvodů. Ale  ať  vám tyto procesy  připadají jakkoliv  důležité, určitě  jde  o  záležitost  daleko nižšího významového  řádu než  hlasování ve  volbách. Zejména prezidentských, z nichž nakonec  vzejde  jeden ze  dvou  držitelů atomového kufříku sodného dne!!!  A tady jako primitivní identifikace  vadí???Připomínám, že  Donald  Trump ztratil právě  Georgii  o pouhých 11 700 hlasů  při více než  5 000 000 odevzdaných!!!! Ale  DEMOKRATÉ,JEJICH SDĚLOVADLA  A VELKÝ KORPORÁTNÍ BYZNYS  JE  PROTI  ZÁKLADNÍ VOLIČSKÉ IDENTIFIKACI….

A  zrušení  možnosti  rozdávat  jídlo a pití  ve  frontách před  volebními místnostmi aktivistickými, nikým nevolenými a nekontrolovatelnými  organizacemi a  tím zkoušet na poslední chvíli ovlivnit  výsledek hlasování,  je rasismem?

Jak tvrdí například představitelé  Amerického svazu občanských svobod (ACLU), NAACP Legal Defence and Educational Fund , Southern Poverty Law Center , League of Women Voters of Georgia, New Georgia Project, Black Voters Matter, šestý obvod africké metodistické biskupské církve , kmen Lower Muskogee Creek , Georgijský  muslimský voličský projekt, Women Watch Afrika, Latino Community Fund Georgia  a  další? 

To se  se mi snad  zdá!!!

Stejně jako propojení  toho největšího globální multibyznysu  s  ultralevičáky  Demokratické strany   a  superaktivistickými neziskovkami!!!

Krásný  nový liberálně  nedemokratický svět!!!

Rozštěpená  Amerika se dnes neshodne na vůbec ničem. Ani na tom, jak vypadá  výkladní skříň každé demokracie  -svobodné a rovné   volby. Pravice, respektive lidé s normálním rozumem, bez ohledu na politické preference,  neboť  já sám sebe považuji  za levicově orientovaného, drží jako největší prioritu schopnostpředevším zaručit  integritu voleb a jejich pravdivost, nezpochybnitelnost jejich resultu,  zachovat je svobodné, tajné, s fyzickou přítomností volitele a konané v  rozumnm časovém úseku, se spolehlivou kontrolou.

Momentálně vládnoucí extrémní americká levice tuto snahu o ochranu  dehonestuje jako „potlačování voleb“ a žádá volby roztažené do nekonečna, s širokým spektrem  poštovního hlasování, s možností obcházet s urnou čtvrti, ulice a domovy důchodců a hlavně nechce povinnost překládat identifikační průkaz.

Nepochopitelné. Jak už  řečeno – krásný  nový liberálně nedemokratický  svět!

Kterému  sekunduje, vedle  velkých, ba největších  korporací  osobně o Joe Biden. Superdemokrat a sloup  naší  naší  víry a přízně.

Ten osobně adoroval  aktivisty kritizující nový volební předpis státu Georgia a prohlásil, že zákon zakazuje podávat voličům ve frontě vodu a občerstvení a že se nebude smět volit po páté večer, kdy se těžce pracující teprve vrací z práce. Ačkoliv ten ovšem v  detailu konstatuje, že se bude volit do 19,00 hod.místního času  a tu už zmíněnou vodu a občerstvení  nebudou smět podávat pouze politické a aktivistické organizace. Například  lidé  ze sousedních domů rozhodně  ano. Ale presidentským lhářem  navždy  zůstane  Trump….

Zákon  v Georgii je  sice přijatý  a měl by tedy  platit. Příklad  tohoto státu  hodlají následovat další  části Unie, ovládané  republikány. Nedivím se. Jenže  .. jenže  kanonáda a tažení , které by tomu zamezilo, právě  začaly. Jednoznačná  identifikace  voliče, hlasujícího nikoliv  tradičním způsobem je nepřijatelná!

Demokraté se sešikovávají  a hodlají  využít  nejtěsnější možnou většinu, v kongresu, aby toto republikánům překazili.  Přijetím federálního zákona, upravujícím tyto a  další volební záležitosti. Pochopitelně  podle  jejich představ.

A přesně tady  vidí svou úlohu právě  velké a největší korporace:

CEO Cisco prohlásil, že „vlády mají volby usnadňovat, ne ký opak je pravdou. Coca-Cola jednoznačně prohlásila, že bude podporovat přijetí federálního zákona, který novelu ve státě Georgia vynuluje. A baseballová liga  zakázal jakékoliv  konání  zápasů svých mužstev v Georgii tak dlouho, dokud  tento ostudný  zákon bude platit. Zrušila  letošní utkání hvězd  v  Atlantě  a tamní baseballový klub Atlanta  Braves má  smůlu a všechny  své mače odehraje  na cizí půdě. Jen pro úplnost dodávám, že  ona MLB to má se zákony poněkud na  levačku. Požívá totiž  výhody výjimky  z  antitrustvého zákona!!! A  sama  prý brání demokracii a právo…

„MLB zcela podporuje hlasovací práva pro všechny Američany a je proti omezení volebních uren. Tohle je ten nejlepší způsob jak demonstrovat hodnoty našeho sportu,“ uvedl komisionář soutěže Rob Manfred.

Zdroj:

Řekl bych  -dokonalá inspirace pro české „demokratury“. Počínajíc  tím na Hradě, přes toho ve  Strakovce , až po všelijaké Fialy, Pekarové  Adamové,  Kalousky, Okamury, Petry Koláře  a Jakuby  Jandy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.