Nordstream 2 versus dostavba Dukovan. DOPLNĚNO!!!! A znovu doplněno!!!! DOPLNĚNO potřetí!!!!! PO ČTVRTÉ DOPLNĚNO!!!


Středa na  globální a české politické scéně  nemohla  být  výmluvnější!

USA  a Německo se  dohodly, zdá se  definitivně, ohledně  Nordtreamu 2 a český senát  schválil, respektive  zdodatkoval zákon o dostavbě  Dukovan.  Aby  bylo,  jak se pěkně  česky  říká  -bombenfest, že  do dostavby  5. dukovaanského  jaderného bloku absolutně nezasáhnou čínské a  především ruské dodavatelské firmy  a  to ani  formou subdodávek a  už  vůbec  ne prostřednictvím  svých  českých, byť  vysoce specializovaných, subdodávek. Prostě  jakýkoliv  ruský  odér  je naprosto nepřijatelný. Ať o stojí , co to stojí. A že to stát bude! Když jde o zájmy  našich „spojenců“ pak nám nikdy není  nic  dost drahé!

Nejvyšší prioritou  téhle země, pokud jde  o jadernou energetiku NENÍ

-stoprocentní  provozní spolehlivost nového jaderného bloku, která je  každému s trochu funkčním mozkem -nadřazena  úplně  všemu ostatnímu.

Pak není dlouho a dlouho  a  dlouho nic a až pak přichází na  řadu

-ekonomická výhodnost celého projektu. Jednak co do celkových nákladů, které  ovlivní budoucí ceny  elektřiny v  tuzemsku  nejméně na  dalších 50 let, plus  zapojení co  největší  části relevantního tuzemského průmyslu.

Nic  z  toho české politikáře ve  sněmovně a v  senátu naprosto nezajímalo a nezajímá. Stejně jako už  více než  40 let provozu šesti českých jaderných  bloků. Postavených na základě  sovětské/ruské dokumentace! Tohle jako by nebylo. Přesto, že  reference, především  ty  vlastní jsou něco, co se  snad  ani zlatem vyvážit nedá.

Naši politikáři to ovšem spláchli  do kanalizace – neslyšíme od nich nic než, že  Rusko a  Čínu je třeba  vyloučit  z bezpečnostních  důvodů. Pořád  dokola. Aniž  by někdo ty bezpečnostní důvody  specifikoval a  doložil příklady, kdy  zákeřný  Rus/Číňan něco takového provedl.

V obecné  rovině  jsou  ty důvody  vzpomenuty  dva

1-že  prý existuje  riziko, že  by ruský/čínský dodavatel mohl odejít  uprostřed rozestavěné investice a pak nás  vydírat, že  to nedostaví, když… či dokud….

2-že  prý by  do řídícího systému elektrárny  mohl nainstalovat „zadní vrátka“ a  tím v případě  nějaké své zlovolné potřeby nebo zločinného rozmaru převzít nad  blokem kontrolu a třeba i vyvolat jadernou katastrofu.

Nesmyslnost  a vylhanost  těchto úvah je  natolik primitivní, že  se mi k ní  ani nechce nic psát. Už proto  ne, že  idiot, zejména dogmatický, zůstane  prostě  idiotem. a nic s ním nepohne. Zejména ne  tehdy, jestliže  jde o obrovské  peníze. A  to je náš případ.

Největší armádní zakázka v  dějinách AČR – bojová vozidla  pěchoty budou koštovat  cca 55 miliard korun. Pátý  temelínský  blok, pokud  by se neprodražil ani o korunu proti současným odhadům, přijde nejméně na  160 miliard, tedy 3x tolik. Nechám na  úvaze  každého z  vás, jestli všichni ti bijci  za  českou  energetickou bezpečnost jsou jen politicko demagogičtí  zaslepenci nebo  zda, minimálně u některých a já  bych dodal – zejména těch, co nejvíce  křičí,  je  ve hře ještě  něco jiného, podstatně  hmatatelnějšího. A také osobnějšího.

V  zítřejším článku se  dozvíte  o tom, neváhám říci  dukovanském podvodu s bezpečnostním rizikem daleko více,  protože  je  tam tenhle případ  rozebrán  do posledního šroubku. Jak by  také ne, když jeho  autorem je jeden  z největších  jaderně energetických odborníků nejen téhle  země, ale  v  evropském měřítku ,dlouholetý  ředitel Jaderné elektrárny  Dukovany  –  Ing. František Hezoučký.!  Původně  jsem hodlal tento sloupek doplnit stejným směrem sám, ale  vím,  kdo tuhle  problematiku z nás  dvou má  doopravdy  v  malíku. Víc  a  lépe  vás  nikdo o  dukovanské story informovat nedokáže.

Já jen pro všechny  ty senátory  Fischery, Hilschery, poslance Fialy, Kupky, Stanjury, Bartošky, Jurečky , Lipavské, Pekarové -Adamové a  vládní  čachráře  typu Babiš, Hamáček, Kulhánek, o  informačním mainstreamu a  demagogů z povolání typu Petr Kolář, či Jakub  Janda, nemluvě,  se  dopustím jedné  kráťoučké  úvahy o tom , jak Rusko konkrétně  zneužívá  svého dominantního postavení  vůči  Česku.

Naše úžasná  armáda, fungující  tu jako americký, tu britský, tu  francouzský kontingent  lehké koloniální pěchoty, který si navíc  ani nemusí platit a nasazují jej do svých  válek podle  svých potřeb, za naše peníze,  je  ještě po více než  30-ti létech  do značné  míry  vybavena  zbraněmi a  zbraňovými  systémy  sovětské provenience. Což znamená , že nám nenáviděný  Rus  dodává  namnoze  náhradní  díly. Ačkoli  už nejméně  25 let je mu dokonale  jasné,  že  pokud  tyhle zbraně  v  Evropě  AČR nasadí, tak především proti jeho vlastním ozbrojeným silám. Přesto  není znám případ, kdy  by  nějaké objednané  součástky  nebo celky nedodal nebo v nějaké  nestandardní kvalitě.  Mám se těch, co nás  chrání ohledně  Dukovan před  zákeřnou  rukou Moskvy a Putina ptát, jak je to možné? Zbytečná  otázka!

Tím jsem momentálně s  Dukovany hotov.  Sloužili mi jako  rám  pro Nordstream  2 a  čerstvou  dohodu o jeho brzkém dokončení a  především ZPROVOZNĚNÍ. Takže  druhé přímé plynovodní spojení  z Ruska  do Německa, obcházející  Ukrajinu a  Polsko /a  také  Česko a  Slovensko/, zdá  se  – se přece narodilo! I přes nesmiřitelný postoj tří  amerických prezidentů, doslova  běsného  Kongresu  USA a řadě  dosud  nevídaných a protizákonných sankcí ze  strany americké exekutivy.

Pokud  se  toto stane  skutečností,  jde  o  gigantickou prohru  USA a  všech  nohsledů!  

Tolik úsilí,  tolik nepřátelství a nakonec?Jen  trapné  plácnutí do vody!  

Však také  komentáře  potrefených  hus i těch nepotrefených – leč  vždy  a za  všech okolností jedině  správných  podle toho vypadají:

Za všechny dám

Vítězství Ruska, kudla do zad Ukrajině. Dohoda USA a Německa o Nord Streamu terčem kritiky

kde  naleznete  například toto:

„Dnes prakticky nastalo vítězství Ruska, pokud jde o výstavbu tohoto plynovodu. Díky této infrastruktuře získá Rusko významný vliv na evropský trh s plynem, a především na něm bude vydělávat,“ dodal mluvčí polského prezidenta Andrzeje Dudy- Błażej Spychalski.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se svým polským protějškem Zbigniewem Rauem vyzvali Spojené státy a Německo k okamžitému nalezení adekvátní reakce na bezpečnostní krize v regionu, „z níž má prospěch Rusko“.

Dostávám osypky  když  slyším nebo čtu, o tom, jak Nordstream 2 ohrožuje  bezpečnost  Evropy. Za  všechny  podobné  komentáře výrok Michaila Podoljaka, poradce vedoucího kanceláře prezidenta Ukrajiny, jenž  uvedl, že je třeba situaci „neprimitizovat“ a neredukovat ji na nějaké „pohádkové představy o dobru a zlu“ a „nějaké supermocné požadavky“. „Pro nás je postoj k Nord Streamu 2 neměnný a naprosto logický: je to hrozba pro bezpečnost Ukrajiny a Evropy, kterou nelze ignorovat a nelze ji nějak formálně a nekonkrétně blokovat,“ zdůraznil.

S  tou ohroženou bezpečností Evropy  skrze vá  Nordstream 2 je  to jako s ohrožením Česka  přes  ruskou dostavbu Dukovan!  Úplně stejně!

Stačí se podívat na  následující grafiku:

A přidám ještě jednu – ta popisuje  rok  2019 a  bilanci v dodávkách  zemního plynu do EU

To už ovšem neplatí. Podle  čerstvé  analýzy /31.3.2021/ uznávané ratingové  agentury S&P Global Plats   se podíly  jednotlivých dodavatelů  na  evropský trh s přibývajícím roky  začnou dramaticky  měnit:

Podle Platts Analytics by dodávky plynu z Ruska pomocí plynovodů do zemí severozápadní, střední a východní Evropy, a rovněž Itálie, měly do roku 2040 vzrůst ze zhruba 130 miliard metrů krychlových v loňském roce na 150 miliard kubíků. Naopak dodávky plynu z Norska by měly postupně klesat kvůli poklesu tamní těžby plynu. Zatímco v současné době Norsko do Evropy dodává ročně na 110 miliard kubíků, do roku 2025 Platts očekává pokles na 100 miliard a do roku 2040 dále na pouhých 60 miliard.

Jistě, do bilance  může  zásadně promluvit  dovoz  zkapalněného plynu do evropských plynových hubů. I tohle  S&P Global Plats  ve své  expertize  zohledňuje:

Stejně jako dodávky plynovody z Ruska by měl růst i dovoz plynu v jeho zkapalněné podobě. Do roku 2025 by podle výhledu Platts měly dosáhnout 90 miliard kubíků ročně a dále v roce 2030 svého maxima o hodnotě 130 miliard kubíků. Poté by měl dovoz LNG klesat až na 100 miliard kubíků v roce 2040.

Prima  vyhlídky  řekl bych.  Zejména, když si Evropa  zakázala  uhlí a  většinou  i jádro jako energetické suroviny a  naftovou a benzínovou trakci hodlá  přehodit  kompletně na  elektrickou!!!!

Věřím, že  ti co neustále  hrají  kartu  ruského nebezpečí ovládají alespoň základní  aritmetické  úkony  – tedy  sčítání, odčítání a  procenta. Aby, třeba  s pomocí kalkulačky,  zjistili,  že  Nordstream 2 a jeho uvedení  do provozu je pro Evropu, především tu západní, mimořádně  dobrá  zpráva. Ať  počítám, jak počítám, i přes  uvedení druhé  větve  Nordstreamu bude  Evropě  scházet nejméně  25%  potřebné  plynové  kapacity. Tedy pokud klapnou  ty  velkolepé, ale  spíše  velkohubé a  od reality  odtržené  plány na  elektrifikaci veškeré dopravy. A  to jsem nezřízený optimista  a věřím překlopení  energetiky  podle  šílených zelených a bruselských představ  na  bezemisní zdroje dle jejich fantasmagoricko-psychydelických plánů.

Ale  v  té rešerši S&P Global Plats je zmíněna  ještě jedna podstatná informace, která  by nás měla  strašit  dnes   denně:

Export plyn do Číny zahájilo Rusko ke konci roku 2019 pomocí plynovodu Síla Sibiře o přepravní kapacitě 38 miliard kubíků ročně, které má být dosaženo během několika následujících let. Rusko přitom již nyní plánuje navýšit kapacitu po export plynu do Číny pomocí projektu Síla Sibiře 2, plynovodu o kapacitě 50 miliard kubíků ročně vedoucím přes Mongolsko.„Plynovod Síla Sibiře 2 bude znamenat přímou konkurenci Číny a Evropy pro odběr plynu, zatímco bude pro Gazprom pojistkou proti riziku změny poptávky v Evropě,“ stojí v reportu.

Takže jak je  to s tou ohroženou evropskou bezpečností skrze  vá  Nordstream 2??!!!

O nějakou evropskou bezpečnost nikdy nikomu z těch, co  na ní exhibují,   nešlo!

Pravými důvody toho  harašení a kverulanství  z  americké  a  částečně  i  evropské strany  jsou, ostatně tak jako vždycky

1-geopolitické zájmy

2-peníze

Troufnu si tvrdit,  že  jediný  člověk, který  od  samého počátku myslel na zadní kolečka a tedy onu bezpečnost je -kancléřka Merkelová a její štáb!  Která  si vytrvale  stála  na svém  – že  Nordstream 2 je  nutně  potřeba a  že se musí za  každou cenu dostavět. Včetně  vážné  roztržky  se  Spojenými státy.

Když  totiž pročítáte  dostupná prohlášení  všech možných papalášů a intervjůků a to včetně  amerických, pak zjistíte,  že pokud by  ruské dodávky  šly  klasickou cestou přes  Ukrajinu a Polsko, pak nikdo nesignalizuje sebemenší problém!!! Nula – nic!!! Není zvláštní,  že dodávky  starými trubkami  jsou ok, ale u nových jde o ohrožení evropské bezpečnosti?

Nordstream 2 tyhle  dvě Rusku vrcholně nepřátelské země obchází  a  ony  místo inkasa  utřou!  U Ukrajiny se ztráty  počítají  v miliardách dolarů! Ve Varšavě  je  to o něco méně, ale pořád  depresivně mnoho.

Ocituji Zelenského reakci na americko německé ujednání:

Pro nás není pojem energetická bezpečnost jen slovem. Dostáváme  z tranzitu  ročně  2 miliardy dolarů,. Ukrajina  tyto peníze potřebuje na krytí  státních výdajů, ale  také pro ekologickou transformaci hospodářství….

USA  a  další  atlantisté  zkrátka  chtěli za  každou cenu  udržet  schéma, kdy  s nimi  spříznění  vyděrači na  ruských plynovodech budou  prostě  šroubovat  poplatky  za tranzit  do nesmyslných  výšek, až tak, že  ruský plyn přestane  být cenově   konkurenceschopný. Rusko by  tím přišlo o klíčovou  část  svého zahraničního inkasa. Což by  nutně  vedlo k hospodářským a vnitřním potížím  v zemi. Vedle  toho také  k nedostatku prostředků na  udržování armády. Naopak -Rusko by ve stále  větší míře  financovalo rozvoj   arcinepřátel podél svých hranic. A  k  tomu by  se  maximálně  snížil cenový gap mezi cenou plynu z Moskvy a  toho z Texasu, který se musí zkapalnit a pak ještě  vést draze přes moře!

No neberte  to!

Jenže tu byla  Angela  Merkelové  a německý zelený  fanatismus, kterému  podlehla. Zejména  v okamžiku, když její vláda  rozhodla  uzavřít  všechny německé  jaderné elektrárny. V ten okamžik jí došlo, že  jestli se z Německa nemá stát  energetická poušť  a pustina  a naopak opírat se o nějaký stabilní  energetický  fundament, pak nezbývá  než  – vsadit  na  zemní plyn a paroplynový  cyklus. Což znamená zajistit  si pro Německo dostatek  zemního  plynu a navíc  za  co nejpříznivější  cenu. A  to lze efektivně  jen z  Ruska a plynovody, obcházejícími ukrajinské a polské vyděrače!

Jestli  je někdo v krédu nosit  kancléřku Merkelovou za  tuhle její odhodlanost a vytrvalost na  rukou, tedy vedle jejích krajanů,  je to především Česká republika.    Pro nás  Nordstream 2 znamená  plynovou bezpečnost  na  úrovni Německa  a  také to, že  i nadále  zůstáváme  pro přepravu plynu tranzitní zemí: skrze  nově  vybudované pipeline  OPAL, které je  napojeno  na soustavu už  dříve postavených tranzitních plynovodů  přes  české území do západní a  jižní Evropy.

Plynovod Opal navazuje na Nord Stream 1, a přivádí tak ruský plyn přes Německo na hranice ČR. Zdroj: opal-gastransport.de

Zde polští  kazišuci, pardon, kaziplynové -dosáhli určitého dílčího vítězství, když  před  Evropským soudem nedávno prosadili, že OPALem se  smí  ruský plyn přepravovat  jen  z 1/2  kapacity.

Polsko rozhodnutí napadlo s tím, že porušuje unijní zásadu energetické solidarity. Soudní dvůr EU nyní odmítl argument Německa, že „energetická solidarita“ je politický pojem, nikoli právní. Soud uvedl, že Evropská komise musí, co se týče dodávek plynu, zkoumat možná rizika pro trhy unijních zemí. „Legálnost jakéhokoli aktu unijních institucí v energetické politice EU se musí posuzovat ve světle zásady energetické solidarity,“ konstatoval Soudní dvůr EU.

Uvidíme, jak to s tou kapacitou OPALu a energetickou solidaritou!!! /no fuj, to je zase  termín!/ dopadne, až si EU prosadí  všechny  ty  svoje  energetické a  dopravní  nesmysly  a plyn začne  v  EU scházet! Všeho do času.

Američané tou dohodou s Němci utrpěli obrovskou porážku a  především ztrátu prestiže. A  svět si toho všímá! Za  všechny  kritiky, a že jich je, uvedu ukrajinského novináře Maksyma Eristaviho na Twitteru napsal:

„Nord Stream 2 je nejen koloniální projekt ve stylu 19. století, který zrazuje východoevropské demokracie. Je také v rozporu s postojem veřejnosti v zemích EU. Bílý dům se dopustil fatálního přehmatu, který ještě více oslabí transatlantické nálady na několik let dopředu,“

Mohl bych dát spoustu a  spoustu  dalších a  z výrazně  vyšších postů, než je  jakýsi, pro svět neznámý ukrajinský písmák.

Ovšem uniká mi,  proč  že  jsou  tihle  vždy pravověrní a  jedině  správní  překvapeni?!. To jako nezaregistrovali Afghanistán a to, jak Američané naložili před pár  měsíci s Kurdy?????

Kdyby  byli schopni  si  dát  politicky  dohromady  1+1 o  žádném překvapení nebo  zradě  nelze  hovořit! Natož o nějakém bodnutí do zad.

Biden a jeho administrativa  zcela pragmaticky  usoudili,  že  Německo  je pro ně  neskonale  důležitější a  významnější  než  jedna miliarda  dolarů  ročně  ukrajinského plynového inkasa a  o něco menšího polského…  Co je na  tom  divného a nepochopitelného? 

Je to o to  výmluvnější a údernější, protože  tu americko německou dohodu za  ukrajinskopolskými zády  zbastlil miláček našich západních  elit  – Joe  Biden. kterého ti jedině  správní a nejsprávnější  tak nadšeně  vítali, když porazil nenáviděného Trumpa.  Teď , že bud e už  všechno  jen ok! Já ho nevítal, ale pro mne skutečně nyní vše ok. je.

Kosa  na  tenhle  trvalý parametr americké politiky  upozorňuje kontinuálně  a řadu let! Naposled  včera a předevčírem!  A  s tím, že je nejvyšší čas, aby  si to čeští politikáři a  všichni  zabetonovaní  jedině  a vždycky  správní  uvědomili!!! Ale tohle opravdu v  Česku nehrozí!  Američané pustí Nordstream 2 a  český  sněmovní a senátní Bulda, žmoulající  v  ruce  čepici  a pokorně  šoupající nohama si právě,  aby  se zavděčil hegemonovi zakázal ruského a  čínského dodavatele  pro Temelín!!!  Se všemi  důsledky!!!

 Ačkoliv  hegemon ho klidně, v případě nějaké své  potřeby,  pošle k ledu. Viz  zmíněný  Afgh, Kurdové a  nyní Ukrajina!

Ale věnujme  se  známým detailům z toho americko německého dealu.  Jsou celkem tři.

Tím hlavním je  prohlášení, že  se obě země zavazují uvalit na Rusko sankce, pokud by Rusko plynovod zneužívalo jako „politickou zbraň“. To je podle agentury Bloomberg ze strany Merkelové ústupek, protože dříve nezávislý postup proti Kremlu kvůli plynovodu, který povede z Ruska přímo do Německa, odmítala. Pokud by Rusko použilo energie jako zbraň nebo podniklo agresi proti Ukrajině, Německo samo zareaguje a zároveň bude naléhat na přijetí opatření na evropské úrovni. A to včetně sankcí, které by omezily ruský export energetických surovin.

Tím druhým je prohlášení  Merkelové, že  se  zasadí, aby současná  dohoda  o dodávkách  ruského plynu  přes Ukrajinu, končící v  roce 2024 Moskva prodloužila  o deset let.

A  tím třetím  je  pak založení speciálního fondu pro ekologizaci  ukrajinské ekonomiky,s  celkovou dotací 1 miliarda  USD.

Řada německých  webů  to kritizují jako velmi vágní  prohlášení, jehož  pravý obsah se  teprve  ukáže  až  praxí. Například  web NTV.de to komentuje takto:

 

Centrální  částí dohody  mezi Washingtonem a Berlínem představuje  podpora  Ukrajiny, jejíž  závislost na  Rusku má klesnout. Americko německé prohlášení sice  hovoří o sankcích, jestliže  Moskva použije  „energii jako zbraň“. Ovšem schází nějaké zakotvení tzv. červených linií, jaké konkrétní konání  Ruska tyto sankce  spustí. Stejně je  to  s tím, co je pro Ukrajinu nejdůležitější – pokračování tranzitu.“ Německo se  sice zavázalo, že  využije  všech možností vlivu, kterými disponuje,, aby  došlo k prolongaci tranzitní dohody  s Ruskem o až 10 let“. Jenže  garance úspěchu dána není!

Vlivný server Politico přišel s jinou krajně  zajímavou informací:

Za napjaté situace mají nyní Spojené státy žádat Ukrajinu, aby se vyvarovala kritiky dohody mezi Němci a Američany, jinak hrozí poškození bilaterálních vztahů mezi zeměmi, píše server.

Informaci Politica o výzvě Američanů Ukrajině popřel poradce amerického ministerstva zahraničí Derek Scholl. „Ne. Ukrajina je demokratická země, má svůj vlastní hlas. Usilujeme o úzké a konstruktivní partnerství s našimi ukrajinskými přáteli. Společné zájmy a hodnoty,“ uvedl v rozhovoru pro Radio Svoboda. Ale  dobře  si pamatujeme operaci Resolute Support -Rozhodná podpora, afghánské loutkové vládě. I to jak rozhodná  ta podpora  ve  skutečnosti byla! Přidám ty Kurdy? Já myslím, že netřeba. Ale  speciálně  v českých podmínkách nelze zapomenout na  Vrbětice!  A  „solidaritu“  „spojenců“ , když  šlo o vypovídání ruských  diplomatů!  Jo, na  zasedání  EU  – konkrétně  Evropské rady a  NATO nám také  všichni vyslovili a  slíbili podporu. Ale  do Moskvy  zpět neposlali ani nohu!

A jak je to s tím fondem pro Ukrajinu? Myslím, že nejlépe  to trefil německý FAZ.de s titulkem

Deutschland kauft sich frei

Německo zaplatilo výkupné

Je jasné, že  tu miliardu dolarů pro Ukrajinu  dodá především  Berlín. Ale  nikoliv jen tak. Němci si už dlouho pohrávají s myšlenkou, že  jejich palivo budoucnosti se jmenuje  vodík. A  hledají země, kde  by  tenhle  plyn šlo levně a v dostatečné míře  produkovat a  také jej  do Německa  dopravovat. Dosud  se v této souvislosti mluvilo o severní Africe,  nyní  o Ukrajině.  Proč  ne?  Je  velká, levná a  plynovody  jsou natažené a zůstanou nevyužité! A Kyjev  sotva si dovolí cokoliv  namítat!

Vracím se  ke  svému úvodnímu konstatování –

Středa na  globální a české politické scéně  nemohla  být  výmluvnější!

USA  a Německo se  dohodly, zdá se  definitivně, ohledně  Nordtreamu 2 a český senát  schválil, respektive  zdodatkoval zákon o dostavbě  Dukovan.  Aby  bylo,  jak se pěkně  česky  říká  -bombenfest, že  do dostavby  5. dukovaanského  jaderného bloku absolutně nezasáhnou čínské a  především ruské dodavatelské firmy  a  to ani  formou subdodávek a  už  vůbec  ne prostřednictvím  svých  českých, byť  vysoce specializovaných subdodávek.

A těmhle  panákům, my občané, rok co rok svěřujeme  2 biliony korun z našich daní. Tu aby za ně koupili těžce předražené americké vrtulníky, tu aby  přihráli  největší státní zakázku v našich dějinách servilně  hegemonovi a  prodražili tak  českým voličům  děsivým způsobem budoucí  účty za  elektřinu!

DODATEK z pátečního rána!

Řehtám se nikoliv jako vlk , ale doslova  a do písmene  jako kůň!

Služební voka, strážci jediné přípustné pravdy zase  jednou probděli noc, aby  zkontrolovali  Kosu a vlka!  A dneska jsem jim musel zvednout mandle opravdu pořádně, když  už  tam stačili nasypat  přes  dvě stě hvězdičkových hodnocení. Bravo fízlíci. Děláta mi nesmírnou radost!   Zdá se, že  jsem se  trefil podstatně lépe, než  mne  vůbec  napadlo! 

Potěšení  na mé straně a  mimořádně  veliké.  A  abyste  si  to dnes užili s plnou parádou, tak sem dám screenshot  průběžného skore z  čtenářské  ankety na  finančním server FINMAG. Jistě  uznáte, že  FINMAG  rozhodně není  žádný Kremlu nebo Číně  nadržující hoaxový web  vaší oblíbené hybridní  války. Nýbrž  medium speciálního zaměření,  kam trollové pro rozumy  nechodí. Publikum materiálně zajištěnější, solidní, konzervativně  liberální řekl bych. Žádné  socky, žádní výrobci a  přeposílači řetězových mailů. Minimum voličů Babiše, Zemana, Okamury, Volného, jestli vůbec  nějaký. Zmíněný server  právě jede  anketu  s jednoduchou otázkou

Komu  fandíte. Myšleno

USA, Rusku, Číně nebo sám sobě?

Momentálně hlasovalo necelých 700 čtenářů. Vím, že  to není  žádný reprezentativní vzorek. Jen  anketa náhodného výběru. Těch dobře  situovaných.  A ona momentálně  vypadá takto:

 

Výstřižek

Jak se  vám to líbí  fízlíci?  Mám radost, že  v současné  chvíli, ti co to mají nastaveno stejně  jako já,  tedy vyznavači toho,  že  Česko má  fandit jen a pouze  samo sobě a před nikým nepoklonkovat a nikomu se nevtírat  jasně  vedou. Na druhém místě  jsou  ti, co nemají vůbec, ale  vůbec žádný problém s Ruskem a  až třetí  jsou jsou zdejší  „Američané“  ovšem bez  amerického pasu!!!!!

Vím, že  nyní  se na  Finmag  okamžitě  vrhnete, abyste  tohle  hrbné ideologické  pochybení  vašich dementních spoluobčanů  okamžitě a mohutně korigovali, ale  na Kose  tenhle  důkaz, jak to  vypadalo  ještě  za svobodna, tedy  před  vaším zmanipulováním – zůstane!

Tak  se  čiňte!  Den mi začal i tak dobře, protože  jsem přemohl jeden technický problém, s kterým jsem si dva  dny nevěděl rady. A vy jste ho  hvězdičkováním mocně  vylepšili. Díky!!!  A buďte  si jisti,  že jste mi zase na pár  dní dodali chuť na Kose pokračovat. Kdykoliv  vás  takhle  trefím na  bradu, vím, že  ty hodiny za klávesnicí nebyly nadarmo! 

Druhý doplněk z pátečního  rána:

Právě jsem na  servisu ČTK narazil na pár  dalších ohlasů, které mi zjevně, především díky  velkému zájmu fízlíků  o dnešní sloupek stojí  za  to, abych je převzal a potěšil je a  každého, kdo se  cítí jako Američan z Vysočan!

Takže  speciálně pro tuhle  sortu:

Ukrajinci na sociálních sítích vyjádřili nad dohodou zklamání. Kulebův předchůdce nyaministrestvu zahraničí v Kyjevě – Pavlo Klimkin se obává, že se Ukrajina dostává na vedlejší kolej, protože jí nikdo nenaslouchá, nehledá se řešení u jednoho stolu s USA, EU a Německem, a Ukrajina není součástí celého procesu.

„Budeme o tom jednat se státy EU a s našimi sousedy, včetně Ukrajiny,“ řekl k dohodě mluvčí Evropské komise.

„Je to prakticky vítězství Ruska,“ okomentoval dohodu mezi Německem a USA ohledně plynovodu Nord Stream 2 mluvčí polského prezidenta Blažej Spychalski. V polském rozhlase řekl, že Rusko podle něj získá značný vliv na evropském trhu s plynem a vydělá na tom. Mluvčí současně zdůraznil, že Německo kvůli plynovodu porušuje evropskou solidaritu. „Rozhodnutí Spojených států nás překvapuje. Oni svolili, aby stavba plynovodu Nord Stream 2 mohla pokračovat. Je to rozhodnutí, které není dobré pro střední a východní Evropu,“ prohlásil vládní mluvčí Piotr Müller.

Polský opoziční list Gazeta Wyborcza označil dohodu za faktické rozdělení evropského trhu, potvrzení nadvlády Německa v Evropské unii a za alibi pro amerického prezidenta Joea Bidena. Upozornil, že z dokumentu jasně nevyplývá, co by Německo mělo konkrétně podniknout, pokud by Gazprom uprostřed mrazivé zimy opět zavřel kohoutek s plynem určeným pro střední a východní Evropu. Než dojde na sankce, její obyvatelstvo může zmrznout, řekl.

Hlavně, že  my  to máme  v Dukovanech teď  nastavené úplně  jinak!

Třetí  dodatek z pátečního dopoledne!  Tentokráte pro ty, co používají mozek!

Jeden  z  čtenářů mne  právě  upozornil na  čerstvou informaci, která  říká, že  Rusko a Pakistán podepsali dohodu o  výstavbě  speciálního plynovodu, který dodá strategické palivo  do  téhle  asijské  země. Bude  dlouhý 1100 km, cena  2,5 miliardy  dolarů a do provozu naběhne v  roce  2023. Tedy vlastně  pozítří. Kapacita plynovodu -28 miliard kub.metrů, ročně. Tedy  1/2 Nordstreamu.

Detaily pro němčináře  zde

Pakistan und Russland unterzeichnen Abkommen über 1,100 km langes Gaspipeline-Projekt

Kosíř  SŠ, co mi tuhle informaci poslal k tomu dodává:

. Kontrolní otázky : Mám-li plynovod do Pákistánu , mohu udělat odbočku do Indie ? Do Asie ? Může Vietnam používat ruský plyn ? Kam mám prodávat plyn, stojí-li v Evropě cca 14  000USD za 1MW  tepelného výkonu  a v Asii je  2,5 vyšší ? Protože  tam žádné plynovody  do velkých spotřebitelských zemí  -Pakistán, Indie, Indonesie, Thajsko, Malajsie, Vietnam, Čína,Korea, Japonsko vlastně nejsou?  Poptávka obrovská, jen natáhnout  trubky! A v Asii ty plynovody chtějí a nesakncionují ? A má EU dost lodí na dovoz „nejčistšího a nejsvobodnějšího “ plynu z USA ? Až nastane  situace, že   trh EU bude vystaven odběratelské konkurenci Asie a  Rusko se rozhodne prodávat za nejvyšší  ceny? A když jsme zcela evidentně skončili s jadernou energetikou (jejím rozvojem) , co nacpeme do plynofikovaných Tušimic a Počerad ?

SŠ  klade naprosto správné  a přesné otázky!

Ale  v Bruselu nebo v  českém patlamentu se nikdo nepokusí  na  ně odpovědět!

 

Dodatek  z  pátečního odpoledne:

Fízlíci mi dneska  dělají svou aktivitou  druhé  Vánoce!!! 🙂 🙂 🙂

Hvězdičkování  už je  na  hodnotě  650 a pořád  mne  nemohou srazit  pod  dvě  hvězdy,  ať dělají  co dělají. Musíte  se víc  snažit hoši a  děvčata, ale  vaše fízlování  mne  opravdu neobyčejně  těší.

Cítím potřebu se  vám za  vaši  neochabující přízeň  jo  odvděčit.  Využijí  k  tomu linku, který mi poslal další z kosířů, co se  o problém plynovodů z Ruska a dopravy  ruského plynu zajímají.

Tentokráte  jde o  fungl  nové prodloužení  Turkisch Streamu a  jeho dovedení do Evropy díky  odhodlání  vlád  Srbska a především Maďarska. Tedy  Viktora  Orbána.

Anglický  originál naleznete  zde

Překladač mi  ho přeložil takto:

 Srbský státní monopol na zemní plyn Srbijagas a maďarský národní provozovatel přepravní sítě plynu FGSZ dokončili výstavbu přeshraničního propojení umožňujícího vývoz ruského Gazpromu plynovodem TurkStream, uvedl Srbijagas.

Srbsko a Maďarsko dokončily výstavbu přeshraničního plynovodu

„Již nyní můžeme říci, že od 1. října budeme moci přepravovat první množství tranzitního plynu do střední Evropy přes Srbsko. Abychom toho dosáhli, muselo být v Bruselu, v Evropském společenství, vyřešeno mnoho technických a regulačních detailů a s národními regulačními orgány a udělali jsme to s velkým úspěchem, “uvedl v neděli generální ředitel Srbijagasu Dušan Bajatovič.

Podle investičního plánu bude mít plynovod roční kapacitu pro přepravu 6 miliard kubických metrů plynu ročně, čehož bude dosaženo 1. října 2021, uvedl FGSZ v červnu 2020.

V prosinci 2019 Srbsko dokončilo na svém území pokládku asi 400 km potrubí potrubí plynovodu TurkStream ruského Gazpromu pro tranzit zemního plynu do Evropy z Turecka přes Bulharsko, Srbsko a Maďarsko. Země přijala první množství zemního plynu přes Bulharsko v prosinci 2020. Srbsko bude plynovodem dostávat 13,88 miliard kubických metrů plynu ročně, uvedl tehdy Bajatovič.

Takže  zase  Rus boduje!

USA  sankcionovali původně  i prodloužení  Turkish Streamu za  turecké hranice. A hleďme  hleďme, roury  z Turecka  už  úspěšně, přes  sankce, dorazily do  Maďarska!

Sice  přes   Bulharsko, které se  na  ruskoturecký  pipeline  už také  připojilo, aby  získalo strategickou jistotu dodávek plynu a nebyli závislí na  Ukrajině!  Proč  asi? Nicméně  -v  Sofii se musí mlátit  ho hlavy nejméně  bouracím kladivem!  Původní projekt  tohoto plynovodu  byl z Ruska, přes  Černé moře  nikoliv  do Turecka, nýbrž  Bulharska. Vše  se připravilo, Bulhaři do předprojektu utopili asi miliardu  dolarů, aby následně podlehli  tlaku z USA a Bruselu a  projekt  vzdali. Ankara jej ráda převzala.  Takže  hlavní inkaso z  plynových dodávek zůstane  u Erdogana a  spol. Bulharům jen  malý zbyteček. Protože  se  zachovali  přesně  stejně  jako česká  politikářská  banda ohledně  Dukovan!

Jsme prostě nepoučitelní!

Tak co  fízlové,  jste  spokojeni. Alespoň  zlomkem tak jako já?  Věřím, že  ano!  Opravdu  – už  dávno  jsem nebyl na Kose  tak happy  jako dneska! 

Koukejte se snažit  dál!

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.