Co s dluhy?


Babiš  v  zoufalé snaze  vyhrát  volby zmrzačill koncem loňského roku  příjmy  státního rozpočtu naprosto nevídaným způsobem. A podle mého  vidění  nenapravitelně. Leč  reakce  české voličské  veřejnosti?  Buď kladná – budu mít  víc  peněz  heč!  A koupím si… nebo… nebo…. Prostě  celý  svět. Případně  – budu z toho financovat vzdělání  svých dětí. To v tom nejchytřejším hloupém komentáři. Nebo  publikum  tohle nezajímá a neřeší!  Státní pokladna není naše pokladna!

Kosa  reagovala  tak, jako vždycky. snažila  se upozorňovat, varovat. Bez většího efektu – co nám nějakej  vlk bude  vykládat! A  stejně , kůň  má ještě větší  hlavu než  vlk nebo my, tak ať se  stará!

Nedávno vyšel  naprosto skvělý rozhovor na toto téma, který dal momentálně  v zahraničí nejcitovanější  český ekonom Tomáš  Havránek Seznamu. cz.

Kvůli závažnosti a pregnatnisti  formulovaných závěrů nemohu jinak, než  z něj podstatné  části převzít. Snad  sem tam někomu   z těch  spokojených  nebo problém ignorujících  konečně  dojde, do jak velkého  maléru nás  Babiš, spolu s odeesáckými fanatiky  namočil a    s čím budou  konfrontování!!! Čtěte pozorně! Velmi pozorně a docentu Havránkovi a jeho vývodům jen trochu věřit!

Pojďme na  věc! Rozhovor  má  titulek

 

Vláda Andreje Babiše během tří let zadluží Česko o bezprecedentní bilion korun. Pokud se na dynamice zadlužování nic nezmění, bude podle odhadů Národní rozpočtové rady do 50 let státní dluh na úrovni 300 procent HDP místo nynějších zhruba 35 procent. A tolik Česku nikdo nepůjčí.

„My to do té doby musíme nějak vyřešit. My, nebo naše děti a vnoučata. Ale to už bude asi pozdě. Těch možných řešení je pět a jenom to poslední je dobré. Na to ale bude chybět odvaha,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys v zahraničí nejcitovanější český ekonom Tomáš Havránek, který přednáší na Karlově univerzitě.

Loni Česko hospodařilo se schodkem zhruba 367 miliardy korun, letos chce přidat pětsetmiliardový schodek a v roce 2022 dalších 390 miliard. Během pouhých tří let tak kabinet Andreje Babiše zadluží Česko o více než bilion korun. Jak tento trend hodnotíte?

Já myslím, že ten trend je úplně jasný a není to jenom, řekl bych, vina této vlády. Podle prognózy Národní rozpočtové rady má být za 50 let státní dluh 300 procent HDP, což jsou mimochodem desítky bilionů korun. To číslo má 14 cifer, to si málokdo z nás dokáže představit. Tolik nám nikdy nikdo nepůjčí. To je jisté.

Výstřižek

My to do té doby musíme nějak vyřešit. My, nebo naše děti a vnoučata. Ale to už bude asi pozdě. A těch možných řešení je pět a jenom to poslední je dobré, ale bude k němu chybět odvaha.

První možnost radikálně snížit důchody a další transfery. Nepomůže nějaké zastavení valorizace, ale fakt snížení důchodů na třetinu.

Druhá možnost: radikálně zvýšit daně. A ne o pár procentních bodů, ale násobně.

A jediné, co můžete opravdu hodně násobně danit, je to, co nemůže utéct.

Výstřižek

Tedy nemovitosti?

Ano, nemovitosti. Daň z nemovitostí. To nás nejspíš čeká. Máte byt za pět milionů, budete například platit daň z majetku ročně 300 tisíc korun.

Třetí možnost: Státní dluh může koupit ČNB, protože dluh je v korunách. Mimochodem, to třeba Řekové udělat nemůžou, protože nemají vlastní měnu.

ČNB ho může koupit a skartovat. Ten dluh tím zmizí. Samozřejmě, problém je, že bude hyperinflace, protože ho koupí za nově vytištěné peníze.

Výstřižek

Čtvrtá a předposlední možnost je nějaká forma státního bankrotu. Asi bychom začali se zahraničními dlužníky. Řekli bychom třeba: „Cizákům peníze nedáme, nebudeme jim nic platit.“ A tím by se ten dluh umazal, ale ne úplně, to bychom museli jít ještě dál a nesplácet i dluhy českých věřitelů (to jsou především tuzemské banky, pozn. red.).

A pátá možnost je investovat naše obrovské devizové rezervy, těch 3,5 bilionu korun, tak, aby nám vydělávaly.

Kdybychom investovali jako Norsko, tak bychom měli ročně v průměru 200 miliard navíc, což by nám stačilo.

Ale upřímně – nemyslím, že k tomu bude odvaha, pokud to nebude přímo úkol od poslanců. Ale také nemůžete centrální banku úplně takto úkolovat. Ani by to asi nebylo správné. Takže se obávám, že dojde na kombinaci těch předchozích čtyř špatných řešení.

Výstřižek

Každopádně, velmi brzy může přijít zlom, kdy zahraniční investoři nebudou chtít Česku půjčovat. Když jsem nedávno mluvil s bývalým guvernérem Zdeňkem Tůmou, tak říkal, že ten zlom může přijít u naší malé ekonomiky už zhruba kolem 50 procent dluhu vůči HDP. K této hranici přitom dospějeme určitě příští nebo přespříští rok. Sdílíte tento pohled? Myslíte, že skutečně ti zahraniční investoři můžou přestat půjčovat?

Můžou. Osobně si nemyslím, že by ta hranice byla 50 procent HDP. Už z toho důvodu, že my nejsme jediná země, která je zadlužená. My jsme malá země, to je ta naše nevýhoda, samozřejmě, že na nás se pohlíží malinko jinak než třeba na Spojené státy nebo velké země eurozóny.

Výstřižek

 

Ale i tak ta zadluženost poroste ve světě tak, že my nebudeme vypadat tak špatně. Tři sta procent HDP nám nikdo nepůjčí, ale těch 50 procent téměř jistě ano.

Pokládal jsem za  zcela  nezbytné  kosíře  seznámit s názory na  to, co provedl Babiš  s ODS a jak to na  nás  všechny  zakrátko dopadne, Od někoho jehož  renomé je nezpochybnitelné. Protože  před  čísly  se nedá utéct – čísla a jen čísla. nikoliv  marketingové  vymývání hlav  hovoří!  

Budíček!!!!!!  Hoří vážení!

Jak se  vám líbí  vize  krácení důchodů na  1/3?  Nebo když ne, tak  zvýšení daně  z nemovitosti, kdy vlastník průměrného bytu  by  platil dejme tomu – 600 000 korun na téhle  dani  ročně?

Samozřejmě,  obojí je politicky  neprůchodné. Jenže ty  cifry ukazují  hloubku problému!  Který je potřeba zasanovat. Od toho nám nic  nikdo a nic nepomůže!!! Takže  nějaká jiná, stejně drastická opatření , jejich mix, nás neminou!!!!  Předpokládám, že  potom, ti co si to dnes pochvalují,  to  rádi zaplatí  i za nás,  co jsme je  varovali!

Ale  chci     ten rozhovor vypíchnout i kvůli dalším dvěma  částem , jenž  Kosa nepřevzala.

V  té  první se  Havránek věnuje  fenomenu kryptoměn, v té druhé,  daleko srozumitelnější   a pro mne momentálně podstatnější,  se zabývá tzv. zelenou ekonomikou!  Tedy něčím, co mi pije  krev, kdykoliv  ten termín  slyším. Nicméně  v podání  docenta  Havránka??? Naprostá bomba!  O níž  řeknete  jediné -JOOOOOOOOOOO!!!!

Něco, co  vám ekofanitici všeho druhu, ať  už  ti domácí,  Gretinové, němečtí  brčálové nebo pološílenci z  Evropského patlamentu /to není  překlep, nýbrž  vlkův  copyright!!!/ zásadně  ani neceknou.

Opravdu uděláte jen dobře, když si ten rozhovor na  Seznamu.cz dáte  celý!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.