Politická plynatost kolem plynu. A Nordstreamu 2 zejména – díl XIII.


Netušil jsem , že  budu muset  vydat  bleskem  další díl Plynatosti. Zejména, když  už dnes Kosa jeden a to podstatný příspěvek, má.  Ale nejde  to jinak, Situace  s dodávkami plynu do Evropy, jeho cenou a  cenami energií obecně a  situací kolem Nordstreamu 2 se podobají tornádu. Vždycky, když to vypadá, že  už  se přehnalo a  že  dojde k uklidnění   to na nás  vtrhne   znovu a v ještě  větší síle a  člověk zjišťuje, že  to tornádo už  není mimo nás, ale naopak my jsme  si těch pár  dnů klidu užili jen díky  tomu,  že jsme se dostali do jeho oka. Nikoliv mimo gigantický vír.

A stejné to je kolem Nordstreamu 2, jeho certifikace zprovoznění, respektive nezprovoznění.

Což má zásadní důsledky pro zásobování Evropy, či  ani ne tak Evropy, jako EU,  plynem – míněno ruským plynem, protože jiný  pohotovostní dodavatel, který by jej mohl nahradit, prostě a jednoduše  v dosahu Evropské unie neexistuje. A  tím pádem rána  i pro konečné ceny, které nakonec  budou naúčtovány nám  – koncovým zákazníkům.

A nepomůže  nám od  toho ani svěcená, ani  Fiala, ani  Ursula v.d. Leyenová, ani  kdokoli jiný. Ti jmenovaní s nimi řada  dalších, především nová německá ministryně  zahraničí Annalena  Šílená Bearbocková a její kolega -vicekancléř  Robert žába na  prameni  Habeck naopak působí a  způsobí, že  účty  za energie  nejspíše vystřelí někam, kde prostému lidu zbyde  jedno jediné, rozjet  v ulicích takovou bouři, jakou si ti současní  zahrávači s osudy obyčejných lidí neumí představit!

Ale k věci. K napsání  tohoto, doufejme celkem krátkého dílu mne přiměly  dva  články. Jeden  ze  serveru O energetice.cz, který se už dávno stal mou povinnou ranní četbou a vedle toho jeden aktuální artikl z ruského serveru Kapital strany. Obsahově na sebe  skvěle navazují a  každý, kdo umí číst a  chápat  čtený text, snadno zjistí, jaká bije. Ohledně plynu.

Začnu  tím textem z webu O energetice.cz

Cena zemního plynu v EU letí stále raketově nahoru. A s ní i cena elektřiny

přebírám z něj:

Cena zemního plynu během uplynulého týdne opět vzrostla, a to především v důsledku nových zpráv ohledně certifikačního procesu týkajícího se ruského plynovodu Nord Stream II a pokračující nejistoty ohledně dodávek plynu z Ruska. Kontrakt na příští rok uzavřel tento týden na ceně, která nemá obdoby. Ceny plynu se následně promítají i do ceny elektrické energie. Na českém trhu se vůbec poprvé dostala cena kontraktu na příští rok nad 200 EUR/MWh. Tam ovšem zdaleka neskončila.

Jak jsme dříve v tomto týdnu informovali, německý regulátor v nejbližších měsících pravděpodobně neudělí certifikační povolení ruskému plynovodu Nord Stream II, které je potřebné pro zahájení komerčního provozu. Důvodem je požadavek regulátora na úpravu obchodní struktury provozovatele plynovodu tak, aby byla v souladu s tamními zákony. Dle prezidenta síťového regulátora, Jochena Homanna, pak rozhodnutí o udělení certifikace nepadne ani v první polovině příštího roku.

„Rozhodnutí nebude učiněno v první polovině roku 2022,“ citoval čtvrteční vyjádření Homanna zpravodajský portál Bloomberg.

Regulátor pozastavil proces certifikace v listopadu. Dle vyjádření Homanna je nyní míč na straně společnosti Nord Stream 2 AG, kdy regulátor čeká na dokumenty potřebné k certifikaci. Jakmile bude certifikační proces obnoven, bude mít regulátor okolo dvou měsíců na to, aby vydal předběžné rozhodnutí. Poté se předá odůvodnění rozhodnutí Evropské komisi, která bude mít další dva až čtyři měsíce na vyjádření svého rozhodnutí. Poté má opět německý regulátor další dva měsíce na vydání finálního rozhodnutí.

Poloprázdné zásobníky plynu

Ruští představitelé ovšem kalkulují s tím, že proces certifikace bude rychlejší, než německý regulátor uvádí. Spoléhají se přitom na nynější stavy evropských zásobníků, které jsou pod dlouhodobým průměrem, a rekordně vysoké ceny komodit, které nutí jednotlivé členské státy EU situaci řešit a vyvíjejí tlak na německého regulátora.

Výstřižek

 

„Můžu prohlásit s vysokým stupněm pravděpodobnosti to, že první plyn poputuje přes Nord Stream II v lednu,“ uvedl pro agenturu Reuters vedoucí energetického výboru v dolní komoře parlamentu Pavel Zavalny.

Situaci nepomáhají ani nestabilní dodávky Gazpromu do Evropy přes plynovod Jamal. Gazprom si kapacitu na zmíněném plynovodu zajišťuje na denní bázi. Fyzické toky plynu například 17. prosince poklesly v porovnání s předcházejícím dnem o 15 %, což se odráží na spotových cenách plynu.

Rekordní cena elektřiny na příští rok

Na nové zprávy a vývoj situace reagují také spotové a forwardové produkty elektřiny. Cena kontraktu na příští rok na PXE se vůbec poprvé dostala přes 200 EUR/MWh, kde se ovšem nezastavila a pokračovala ve svém růstu dále. Čtvrteční závěrná cena atakovala 250 EUR/MWh, v pátek ovšem cena mírně poklesla a zakončila týden na 244,58 EUR/MWh.

Takže  EU má  v  plynových zásobnících místo plynu spíše průvan,  ale  je  rozhodnuta certifikaci NS 2 obstruovat, co to půjde.Aby  donutila  Rusko zemák transportovat přes  Ukrajinu. Aby si ta mohla, v energetické nouzi plyn přikrádat a  neplatit a k tomu kasírovat Moskvu. Nebo aspoň aby  Rus dodával Jamalem přes Polsko a podojila  ho aspoň Varšava.  A NS 2 v žádném případě! Ruse ty  nám dodej, aby nám nebyla  zima a  my na tebe uděláme  dlouhý nos  a vyplázneme jazyk!

Takhle nějak si to ti jedině a vždycky    správní představují.

Jedna  věc, je, ovšem jak si to představují  všelijaké v.d.Leyeonvé, Annaleny  Šílené, Fialové, Lipavští a podobní.  Ale k téhle hře jsou vždycky zapotřebí dva.  Tedy i opilý mužik z Moskvy.  A tím se dostáváme k onomu ruskému portálu Kapital strany, kde se zevrubně popisuje, co se odehrálo bezprostředně po tom, co se Moskva  dozvěděla o nových obstrukcích  německých a unijních certifikačních úřadů. Následovala  blesková a tvrdá reakce:

«Газпром» ограничил экспорт в Германию после решения по «Северному потоку-2»

Gazprom po rozhodnutí o Nord Stream 2 omezuje export do Německa

překladač  to zpracoval takto:

Bezprostředně po oznámení Německa, že plynovod Nord Stream 2 bude certifikován nejdříve v červnu 2022, Gazprom zcela zastavil tranzit přes plynovod Jamal-Evropa a odmítl zarezervovat objem čerpání. Když nový německý kancléř Olaf Scholz ujistil, že rozhodnutí o Nord Streamu 2 nesouvisí s politikou, ale je byrokratické, Gazprom souhlasil s obnovením exportu, ale zarezervoval si minimální kapacitu na celou dobu.

    • V noci ze čtvrtka na pátek Gazprom sehrál drama s tranzitem plynu přes Polsko. Ruský plynárenský monopol ve čtvrtek večer odmítl pumpovat palivo přes plynovod Jamal-Evropa, který je klíčový pro zásobování Německa. Ve stejný den Spolková agentura pro rozvodnou síť Spolkové republiky Německo oznámila, že certifikace Nord Streamu 2 je možná nejdříve v červnu 2022 a několik dní před tím ministryně zahraničí Annalena Berbock prohlásila projekt za nevhodný pro antimonopolní požadavky EU. .
    • Německý kancléř Olaf Scholz byl asi ve tři hodiny ráno  nucen reagovat do Moskvy. Řekl , že Nord Stream 2 je komerční projekt a že Federal Grid Agency se neřídí politikou, pokud bude schválen. podle něj Postup zajišťuje „spoustu konzultací“ a „proces probíhá “ .
 
    • Poté, asi v pět hodin ráno moskevského času, Gazprom zarezervoval čerpání přes polskou část plynovodu Jamal-Evropa, píše Interfax s odkazem na rezervační platformu GSA Platform. Navzdory zimnímu období však Gazprom souhlasil s čerpáním pouze 27 milionů metrů krychlových denně – o 15 % méně než v předchozích měsících . Navíc před situací s Nord Stream 2, kterou plynárenský  monopol prosazuje od září, bylo pumpování přes Yamal – Evropu 89 milionů metrů krychlových.
    • V důsledku akcí ruského plynárenského monopolu, který odmítá převzít odpovědnost za energetickou krizi v Evropě, vzrostly ceny plynu na 1700 dolarů za tisíc metrů krychlových (poté cena klesla na 1608 dolarů). Vlastní údaje Gazpromu ukazují, že Rusko bude do EU dodávat minimální množství plynu za 6 let – asi 144 miliard metrů krychlových ročně .
 

Tohle je zatraceně  jiná hra, než na kterou jsou evropští papaláši zvyklí. O těch českých  nemluvě.

Tragedií ovšem je, že obyvatelstvo, v tomto případě ovšem téměř  celé Evropy,  to jednak nezajímá a  jednak mu ani nejsou poskytnuty  relevantní informace.

To se probudí až tehdy, když dorazí složenky. Nebo nové smlouvy  s cenami, které si dnes neumí představit ani ve zlém snu!

Proto se plynu a energiím tak často a detailně věnuji.

Jen dodávám,, že podle poslední zprávy  je  Nordstream 2 natlakován ruským plynem v obou větvích a na plnou kapacitu. 

Proto je zcela  logické, že když  klidně může  dodávat už dneska jej ignorovat nejméně  ještě půl roku….

Evropa kontinent  idiotů…..

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.