Vesrsailles, jeho genius loci,potlach EU, nezávislost na ruském plynu a jak je to doopravdy s LNG


Snažím se  už týden vydávat tématickou Kosu. Vždycky zvolit ústřední téma  dne, které se nějak  váže k ukrajinské válce a  to pak rozvést klidně i ve více  článcích. Abych poskytl co nejširší pohled na daný problém. Dnes si beru na mušku poslední summit  eurounijních papalášů ve  Versailles  a  jejich velkohubá prohlášení, jak dostaneme  Putina a Rusko na kolena tím, že od něj přestaneme kupovat plyn a ropu. Do konce  roku prý omezíme tyhle  nákupy  o celé 2/3 a tu poslední třetinku během dalšího roku nebo max. dvou, tří. Nandáme mu to!!!

Je to reálné? Není? Jaké důsledky  to  asi tak přinese? Nestřelíme se takhle náhodou zase  do nohy nebo tentokrát dokonce  do rovnou do hlavy? O tom jsou dnešní hned  TŘI články Kosy!

Ale nejdříve je nutné si říci, co vlastně  ta parta  evropských nabubřelců  ve Versailles  vymyslela. Dám sem proto krátký shrnující, nikoliv hodnotící článeček na tohle téma  z malého energetického webu Volty.cz

EU představila plán na ukončení závislosti na ruském plynu

Evropská unie odebírá zhruba 40 % plynu z Ruska. Podle údajů skupiny Transport & Environment stojí tato závislost Evropu přibližně 118 milionů dolarů denně. Evropská komise proto v úterý odhalila plány na snížení závislosti členských států Evropské unie na ruských zdrojích energie vzhledem k válce na Ukrajině a navrhla snížit dovoz plynu z Ruska o dvě třetiny už v tomto roce. Komise navrhuje najít v nejbližších měsících alternativní dodávky plynu a zvýšit energetickou účinnost, zatímco ve střednědobém až dlouhodobém horizontu chce zdvojnásobit ekologičtější zdroje energie.

Nové návrhy Komise stanoví pro země EU právní povinnost zajistit minimální úroveň skladování plynu. Cílem je, aby zásoby plynu do podzimu dosáhly 90 % kapacity, zatímco v současnosti je to přibližně 30 %. Současně probíhají jednání se stávajícími dodavateli plynu z Norska, Alžírska a Ázerbájdžánu, o zvýšení dodávek. Plán předpokládá ukončení závislosti na všech ruských fosilních palivech “mnohem dříve” než v roce 2030.

V krátkodobém horizontu by měl být plyn získáván z USA a Afriky, zatímco některé země budou možná muset v následujících měsících více využívat uhlí. EU rovněž navrhuje masivní rozšíření obnovitelných zdrojů energie, bioplynu a vodíku.

Zatímco v krátkodobém horizontu mohou emise uhlíku vzrůst, dlouhodobým cílem je rychlejší přechod na udržitelné zdroje. Dalším klíčovým tématem v nadcházejících měsících bude zvýšený dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) od dodavatelů z USA, Kataru a Austrálie.

Kromě diverzifikace dodávek plynu se Komise domnívá, že závislost na Rusku se zmírní také díky novým projektům v oblasti obnovitelných zdrojů energie, které mají být uvedeny do provozu, ale zároveň připouští, že v příštích měsících mohou být zapotřebí i špinavější zdroje energie, jako je uhlí.

V dokumentu Komise se rovněž uvádí, že projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie musí být urychleny, a dále se v něm uvádí, že existuje obrovský potenciál v oblasti domácí střešní solární energie. Až čtvrtina spotřeby elektřiny v evropském bloku by se mohla vyrábět z panelů na domech, farmách a komerčních budovách, uvádí Komise.

Aby se snížila závislost na zemním plynu, ať už pochází z jakéhokoli zdroje, vyzývá Komise také k velkému rozšíření bioplynu, který se vyrábí ze zemědělského a potravinářského odpadu. Díky dodatečným investicím do obnovitelných zdrojů energie by se mohl výrazně zvýšit i objem zeleného vodíku, který lze vyrábět z větrné a solární energie. Komise nyní vyzývá ke čtyřnásobnému zvýšení využití vodíku do roku 2030.

Takže Putinovy  rejdy okamžitě  zarazíme:

-naplněním zásobníků plynu před zimou nejméně na 90%

-ty zásobníky  naplníme kapalným plynem

-ten plyn dovezeme  z USA a Afriky

-zbytek vykryjeme  instalací solárů na  střechy

-bioplynem

-vodíkem. Samozřejmě zeleným. Jak jinak.

Že  masová výroba a především vybudování  rozvodné sítě pro tento plyn, i kdyby  byl nakrásně k dispozici je  zatím vlhký bruselský a evropsko papalášský  sen?  Že to bude stát netušené peníze?

Že totéž platí o bioplynu?

S tím si  pupíci shromáždění ve Versailles  hlavu zjevně nedělají. Takže  v tomto textu stejnou pozici zaujmu i já.

Pojďme se podívat na ten  zkapalněný plyn, hlavní to eurokladivo na  Rusko a Putina!!! Jak to s ním momentálně  je a  jaké jsou perspektivy  dostupnosti? Fyzické a  cenové?  Tohle  je totiž k.o. kritérium.

Všimli jste si v té souvislosti, že  u po Rusku druhém největším světovém plynárenském gigantu -Kataru, už  eurohlavy  ani nešpitly?  Tam už vědí, že  utřely. Takže nyní  USA a nejmenovaná  Afrika!!!

A právě  možnosti USA dodávat a prodávat za přijatelné ceny  je hlavním trumfovým esem  europapalášských mozků  pro tu dvoutřetinovou  redukcí ruských dodávek ještě letos.

Takže je  čas  se  seznámit s tím, jak situaci  s prodejem amerického  zkapalněného plynu  vidí jistý Jack Fusc, takto  generální ředitel americké společnosti Cheniere Energy, která je největším vývozcem LNG z USA!!!!!! 

Než  pustím na sklo článek o jeho názorech, který právě přinesl specializovaný web  Oenergetice.cz dovolím si  odhad, že  tenhle pán problematice  LNG a celosvětové situaci kolem něj  rozumí  a to i když zrovna  spí  tvrdým spánkem nesrovnatelně  více než  všichni europapaláši a jejich  týmy dohromady!!!!! Takže  je čas  na Jacka Fusca jeho názor:

CEO Cheniere Energy: Ceny LNG vzrostly na neudržitelnou úroveň

Ceny zkapalněného zemního plynu (LNG) vzrostly na neudržitelnou úroveň, uvádí CEO Cheniere Energy, největšího amerického exportéra LNG. Podle něj by současná situace mohla ohrozit schopnost kupujících /plynárenských distribučních společností , pozn. vlk/ přenést své náklady na své /koncové- pozn.vlk/  zákazníky.

Ceny LNG podle Jacka Fusca, generálního ředitel americké společnosti Cheniere Energy, která je největším vývozcem LNG z USA, dosáhly neudržitelné úrovně. S tím souhlasí i generální ředitel malajsijské společnosti PETRONAS Tengku Muhammad Taufik. Podle něj fundamentální faktory již nejsou hnací silou trhu a současnou situaci označil jako „naprostý zmatek“.

„Začínám se obávat o naše zákazníky. Člověk má obavy, zda dokáží přenést spotovou cenu energie na své zákazníky, jaká bude jejich životnost a co se s nimi stane v budoucnu,“ uvedl Fusco.

Ceny ropy a zemního plynu vzrostly v důsledku války na Ukrajině

Ceny ropy, zemního plynu a LNG prudce vzrostly po ruské invazi na Ukrajinu a sankcích uvalených v reakci na ni. V úterý cena ropy Brent a WTI překonala hranici 120 dolarů za barel, když následně sestoupila na cenu okolo 110 dolarů za barel. V polovině loňského roku byla cena za barel přitom oproti úternímu maximu zhruba třetinová.

Výstřižek

Výstřižek

Ještě větší výkyvy však se započetím konfliktu na Ukrajině zažívá cena zemního plynu. V pondělí obchodování v bodě TTF, nejlikvidnějším evropském obchodním bodě, uzavřelo na téměř 230 EUR/MWh. V rámci vnitrodenního pohybu přitom ceny vzrostly až na 345 EUR/MWh. To je bezmála třicetinásobek oproti ceně z loňského června!!!!!!!

Výstřižek

Nárůst těžby ohrožují politická rozhodnutí i nedostatečné investice v minulosti

Takto vysoké ceny by měly podpořit další těžbu. Spekulace o volné kapacitě pro těžbu ropy a plynu však označil Taufik za přelud. Je obtížné obnovit těžbu tak rychle, jak si někteří představovali. Svět podle něj trpí důsledky nedostatku investic do energetiky v druhé polovině minulého desetiletí, což byla reakce na propad cen energetických komodit.

Producenti ropy a zemního plynu jsou navíc obětí nezamýšlených důsledků politik přijatých na podporu přechodu na paliva s nižší uhlíkovou náročností.

Darren Woods, generální ředitel společnosti ExxonMobil, uvedl, že zpřísnění kroků na snižování emisí v rafineriích by jen málo přispělo ke snížení poptávky po fosilních palivech a mohlo by být naopak kontraproduktivní. V tomto případě by mohl nastat přesun výroby z účinných rafinerií do rafinerií v jiných částech světa, které jsou méně účinné a více znečišťují životní prostředí.

Podobný problém by podle něj mohl nastat u zkapalněného zemního plynu, což by mohlo vést k tomu, že by více elektráren spalovalo uhlí.

Taufik ze společnosti PETRONAS uvedl, že hrozí, že dokonalé bude nepřítelem dobrého. Producenti ropy a zemního plynu již mohou podniknout relativně snadné kroky ke snížení svých emisí, řekl Taufik. Patří mezi ně snížení emisí metanu, elektrifikace provozů a eliminace spalování. Na to by se měly současné politické korky zaměřit.

„Musíme dělat to, co je dnes snadno proveditelné,“ řekl Taufik.

Dovoz LNG do Evropy dosáhl v lednu rekordu

Zatímco v lednu dosáhl dovoz LNG do Evropy rekordu a to jak na úkor dodávek do Asie, tak i na úkor dodávek do zbytku světa. V únoru dodávky do Evropy oproti lednu poklesly téměř o 20 %.

Výstřižek
Tolik Jack Fusc,   generální ředitel americké společnosti Cheniere Energy a další vedoucí činitelé ze  světové špičky LNG byznysu!!!
Nepěkné čtení  že?  Kolikrát  že prý  zdražil LNG? zopakuji to – prý jsme dnes  bezmála na  třicetinásobeku oproti ceně z loňského června!!!!!!!
Umíte  si představit, že  byste měsíčně za plyn platili 30x více než než loni? Kdo by tohle, pokud by  to plynárenské společnosti promítly  do faktur, které nám
A generální ředitel největšího amerického vývozce  tohle zcela otevřeně komunikuje – máme obavy o to, jestli ti, co od nás  náš LNG  nyní za  současné ceny kupují, je  vůbec  dokáží prodat  svým současným zákazníků!!!!
A dodává ještě něco – co jste  x krát  na Kose v souvislosti s eurogreendealovým šílenstvím dlouhodobě   aopakovaně  četli:
Zvýšení těžby  není reálné!  Je to daň za  nesmyslnou zelenou politiku napříč  světem. Neinvestovalo se do nových nalezišť, ani do nutných infrastruktur. Kvůli bigotní zelené demagogii prostě není  plynu dost! A je  nesmyslně drahý!!!!
Jeho kolega Taufik z další velké světové plynově  těžařské společnosti to řekl zcela  lakonicky:

„Musíme dělat to, co je dnes snadno proveditelné,“

Nic  z toho naprosto evidentně nechápou  europapaláši, co se  sjeli do Versaille. Kdyby  tahle kritická doba  přála  bonmotům, pak bych napsal, že se  evropské hlavy  pomazané sjely,aby se tam sjely.

Ale na to čas není.  Takže napíši  něco jiného. Například to, že věřím na genia loci – tedy jakéhosi „ducha konkrétního místa“.

A že ho má  Versailles o tom snad nikdo nepochybuje. Jednak představuje  symbol neuvěřitelné rozmařilosti, pýchy, nesmyslné okázalosti  a totální nabubřelosti už svou existencí.. A jednak je spojeno s nepochopením kategorických signálů doby a  ignorancí, ba pohrdáním zájmy  lidu!  Vzpomínáte  na rčení  přisuzované  Marii Antoinettě, když  si jí někdo dovolil informovat,  že v Paříži není dost chleba? Kdy hrdě odsekla – tak ať jedí koláče!!! Že se lid bouřil proto, že  nebylo obilí?

Tenkrát  obilí,   dneska plyn!  Tenkrát koláče, dnes LNG! Tenkrát  Marie Antoinetta, dnes  Ursula von der Leyenová nebo Fila! Stejná sorta, stejný přístup, stejná ignorance  těžce nazrálého problému!

Tenkrát ta drzá rada o koláčích zapříčinila  obrovský výbuch lidového hněvu a  tím nastal konec jednoho společenského řádu a začalo dvacetiletí napoleonských válek, které lze  označit  za válku světovou.

Co dnes?  Nemáme  co dělat  s geniem loci, který  zařídí do 250 letech velkou reprízu??? Mně to Versailles  nahání doslova  hrůzu! Kdybyste pořád  ještě  nechápali proč, tak si vzpomeňte  na jinou dějinotvornou věc, která je  spojena  s tímhle  místem – Versailleské smlouvy  s poraženým Německem! Také obrovský úspěch a  triumf! Podle mínění těch, co ji poraženému  tenkrát přes  sto  roky diktovali! Prý věčný mír   a konec  válek! Vydrželo jim to dvacet let.Pak se ta smlouva  z Versailles změnila v ohnivou pochodeň, která zažehla požár  II.ww. Nejhorší války, jakou zatím lidstvo poznalo!

Tohle  je ten genius loci v praxi! Takže do třetice?  Lepší místo pro to svoje kolektivní tlachání si fakt europapaláši zvolit nemohli!!! Není plyn – tak ať se tropí LNG!

Dodatek:

Do vydání tohoto příspěvku schází ještě  asi 14 hodin. A už ho dodatkuji! Musím. Protože se  ukázalo, že s tou  Marií Antoinettou a  paralelou na současné  hlavouny – viz její – nemají chleba, ať tedy jedí koláče!  a dnešní – není ruský plyn protože  si ho zakážeme, ať topí koláči, pardon šileně drahým LNG!  sedí! Více než  si člověk dokázal představit!

Ne ještě  od  vrcholných papalášů tahle drsně jejich  arogance  vůči nám, tady  dole, ještě nezazněla. Ale  už to jede. V decentní formě  – viz včera Sikela a jeho utahování si opasků a  pokles životní úrovně, protože přece bojujeme  tu hodnotovou  válku. A ve  válce přece vždycky všechno odnese kanonenfuter. Tedy „naštěstí jen penězi. Zatím nám to podávají takhle. 

Ale  už  to jede. Z těch na nižších úrovních.Už nám do dávají vyžrat  týpci  je ve  své nafrněnosti napodobují!  Abych to zkrátil – Blesk přišel s tímhle:

Když se Blesk ptal prodejců, proč jsou pohonné hmoty stále dražší, mluvčí společnosti MOL zareagoval: „Nafta není drahá, jen máte málo peněz. Pokud s tím mají lidé problém, ať si koupí starou octavii a jezdí na olej.“

Těmito slovy odpálkoval mluvčí společnosti MOL Tomáš Trč Blesk, když mu zaslal dotaz, proč dochází k tak razantnímu zdražení pohonných hmot?

Respektive  – celé znění jeho odpovědi je:

 „Vzhledem k průměrnému platu v roce 2014 byla nafta poměrově ještě dražší nežli dnes v roce 2022. To znamená, že nafta není drahá, jen vy máte málo peněz. Pokud s tím mají lidé problém, ať si koupí starou octavii a jezdí na olej,“

Nekomunikoval  tu dnešní šílenou cenu nafty  ve vtahu k průměrné mzdě také Síkela?

Není ten žvást toho tiskového mašíbla MOLu  v naprostém souladu s postojem české vlády  k cenám energií a  PHM? Nehovoří takhle úplně stejně  i výstupy  EU z Versailles?

Plyn, elektřina  benzín, nafta, potraviny nejsou drahé, jen vy máte málo peněz, vořežpruti!

Ano souhlasím vašnostové  všeho druhu a všech kategoriíMÁME  ZATRACENĚ MÁLO PENĚZ!!! Kvůli  vám!!! Kvůli vám!!! Kvůli  vašemu politikaření a demagogii!!!

Drobný a nepodstatný aktuální dodatek, popisující , jak to má  momentálně německý průmysl s tím nahrazováním ruských energonosičů, když  ještě  jsou k dispozici:

06:48 DIHK: Každá druhá společnost čelí explozi nákladů +++
Asociace německých průmyslových a obchodních komor varuje před explozí nákladů pro firmy kvůli prudkému nárůstu cen energií v důsledku ukrajinské války. DIHK vyzývá federální vládu, aby přijala krátkodobá stabilizační opatření. Mnoho společností v současné době čelí dilematu. Podle DIHK si ještě každá druhá firma musí smluvně zajistit dodávky elektřiny a plynu na aktuální rok. „To znamená, že každá druhá společnost čelí explozi nákladů, kterou lze jen stěží zvládnout,“ říká zástupce generálního ředitele DIHK Achim Dercks.

DIHK = Německá obchodní a průmyslová komora. Nop hlavně, že  do konc e roku  zredukujeme odběry  z Ruska o 2/3!!!!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.