Co vám o plynu, zejména tom ruském, nikdo neřekne – těžko dosažitelný cíl EU ohledně skladování plynu na příští zimu.


Hrdinové  celého Západu  si užívají světla  ramp. Zbavit se ruského plynu! Hned a za každou cenu!  Připravit Putina  o jeho vydírací potenciál a  sebrat mu zdroje  financování! My mu ukážeme!! We Are  the  Champions!!!

K to šampionství  podnikáme dvě věci  – nasmlouváváme  prý masivní dodávky  jinde, mimo Rusko /o  tom, že  na cenu nikdo nehledí, blbec  občan nepotřebuje  vůbec  vědět, to zjistí, až mu přijdou  faktury! Pak nejspíše  současný pokřik Slava  Ukrajině  vystřídá něco jako Sláma u  kravína!/. Tím druhým předpokladem je  urychlené naplnění  zásobníků. Do listopadu prý  budou zásobníky  plné  napříč  celou EU  z 80%. 

Spiegel se  na  to podíval  zblízka. tedy především na  ono naplnění  těch  zásobníků  dle nařízení moudrého Bruselu.  A je to čtení “ k popukání“!!! Ostatně jako vždycky, když  Brusel a  jeho velké hlavy  cosi vymyslí a organizují. Na  originál se nedostanu, ale  mnozí z něj velmi obsáhle  citují. Takže  No Problem! Například na  webu rakouské  veřejnoprávní  televize  je k nalezení téměř  celá transkripce. Takže jdeme  na věc!

EU-Ziel für Gasspeicher kaum zu erreichen

Těžko dosažitelný cíl EU pro skladování plynu

Cíle EU snížit dovoz zemního plynu z Ruska a zároveň výrazně zaplnit zásobníky do zimy lze dosáhnout pouze tehdy, pokud evropský průmysl vydrží týdny bez plynu. K tomuto závěru dospěl modelový výpočet německého výzkumného centra v Jülichu, o kterém  informoval „Spiegel“.

Výpočtový model Institutu pro analýzu technologicko-ekonomických systémů v Jülichu ukazuje, že v letošním roce by bylo třeba v celé Evropě ušetřit více než 300 terawatthodin zemního plynu (kolem 30 miliard metrů krychlových), aby se splnil plán EU představený na začátku. března, informuje „Spiegel“.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans uvedl, že členské státy EU by se mohly do konce roku vzdát dvou třetin svých dodávek plynu z Ruska a nahradit je jinými zdroji. Státy by přitom měly do listopadu naplnit své zásobníky alespoň na 80 procent maximální kapacity – aby v případě potřeby přečkaly další zimu bez ruského plynu.

Jsou potřeba velké škrty

Podle modelových výpočtů Jülichova institutu lze obou cílů dosáhnout pouze s výraznými omezeními  na straně průmyslu, jak dále uvedl „Spiegel“. V důsledku toho by všechny ocelárny, chemické závody nebo cementárny v EU musely být do konce července odstaveny od plynu – a plynové elektrárny po většinu července.

Jen tak lze podle výpočtů modelu „Spiegel“ dosáhnout prozatímního cíle EU naplnit do 1. srpna 63 procent skladovacích nádrží. V říjnu by proto byly nutné další limity, aby průmysl dosáhl 80procentní úrovně do 1. listopadu. To vše také vychází z optimistického předpokladu, že dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) a potrubního plynu z jiných zemí lze opět výrazně zvýšit. Řada zemí se v současnosti potýká s rychlým rozšiřováním své infrastruktury zkapalněného plynu a ceny zde také raketově rostou.

„Pokud mají být zásobníky naplněny v souladu s plánovanými specifikacemi a zároveň se mají v takovém rozsahu omezit dodávky z Ruska, je to možné pouze s výraznými omezeními pro průmysl a elektrárny,“ uvedl Jochen Linßen, profesor na Forschungszentrum Jülich, „Spiegel“.

Havarijní plány chtějí zajistit dodávky pro soukromé osoby

V EU již vzniká konflikt ohledně toho, kde je třeba dosáhnout konkrétních úspor plynu. Německý nouzový plán v oblasti plynu například stanoví, že přednost musí mít zákazníci, jako jsou soukromé domácnosti nebo sociální služby, jako jsou nemocnice. Úspory by tedy mohly zasáhnout  pouze firmy, které plyn potřebují ke své výrobě nebo jako palivo pro elektrárny. Zástupci firem naopak volají po vypnutí soukromých koncových uživatelů v případě potřeby.

V Rakousku je s již aktivovaným havarijním plánem zásadní možnost zasáhnout na trhu dodávek plynu. Pohotovostní plán se skládá ze tří fází, které není nutné vyvolávat jedna po druhé. Ty mimo jiné zajišťují pečlivé sledování trhu s plynem (1. stupeň), požadavek průmyslu na snížení spotřeby plynu (2. stupeň) a přidělování v případě nedostatečných dodávek (3. stupeň).

Také v Rakousku je prvořadým cílem zajistit zásobování domácností a malých podniků plynem. Průmysl ale také varuje před významnými důsledky, které by zastavení plynu znamenalo. V sobotu to znepokojilo například štýrský průmysl, který se právě připravuje na nouzové situace – více na steiermark.ORF.at .

Nátlakovou  surovinou zůstává plyn

Dodávky plynu jsou pro Rusko klíčovou pákou ve válce na Ukrajině. Moskva před pár dny zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska s vysvětlením, že země nedodržují platební podmínky. Polsko nyní dostává pomoc mimo jiné z Litvy a Slovenska a od podzimu prostřednictvím nového plynovodu přes Baltské moře, Baltic Pipe. Přiváží norský zemní plyn do Polska. Bulharsko také odkazovalo na alternativy k Rusku.

Náměstek polského ministra zahraničí Szymon Szynkowski řekl, že jeho země se „na tento scénář léta dobře připravovala“ a také má vysokou úroveň zásob plynu. Jeho země od roku 2015 postupně snížila vlastní závislost na ruském zemním plynu zhruba o 20 procent. Polsko vybudovalo terminál pro zkapalněný plyn a nyní samo vyrábí asi 20 procent plynu, který potřebuje.

Zásobníky Rakouska jsou plné z 18 procent

Polské zásobníky plynu jsou zaplněny až z 80 procent, průměr EU je aktuálně jen 30 procent. V Rakousku jsou zásobníky plynu obzvláště špatně naplněné. Podle ministryně energetiky Leonore Gewesslerové (Zelení) je v současnosti uskladněno 16,7 terawatthodin plynu. To odpovídá naplnění kolem 18 procent, přičemž ministr poukázal na to, že Rakousko má „velmi velké“ skladovací prostory.

Vláda tento týden oznámila, že na naplnění zásobníků plynu na 80 procent bude z rozpočtu vyčleněno až 6,6 miliardy eur. Gewessler přitom odkazoval na „hořkou realitu“. Závislost na Rusku nelze ukončit přes noc. „Dodávky zemního plynu naší země závisí na Rusku. Pokud Rusko přestane dodávat plyn, je to vážná hrozba pro naše dodávky.“ V současnosti neexistují žádné známky zastavení dodávek.

Pěkné, že?  Prostě když v Bruselu  něco vymyslí a  začnou realizovat, tak to potom na předmětném místě  nejméně sedm let tráva neroste!!!!

Ale to nejlepší si vždycky nechávám na konec!!! I u tohoto článku. A věřte, že mám něco hodně  spešl!

Klíčovým partnerem pro  ruský export plynu do Evropy  není nějaká  Česká republika  nebo  dokonce  Rakousko. Jakkoliv  to pro Rusy  důležité přeci jenom asi je. Ale  klíčovou pozici zaujímá  Německo. A  to také  jede na vlně 

-ruský plyn radikálně omezíme!!

-za  ruský plyn  nebudeme nikdy platit  v rublech!

Citoval jsem tamního ministra průmyslu Roberta  Katastrofu Habecka.

Jenže ono je  to jinak. Už jste  četli o německém plynovém velkoobchodníkovi Uniperu. Největším evropském odběrateli ruského plynu. A jeho finských majitelích.

Takže  si dáme tak trochu Uniper znovu:

Uniper patří k firmám, které tento týden přiznaly, že fakticky přistupují na Putinův dekret z konce března, v němž je obsažen požadavek zřídit si účet u Gazprombanky, kde se složená eura nebo dolary bezprostředně konvertují na rubly. „Že Rusové řeknou, že jsme zaplatili v rublech, s tím už pak musíme žít. Náš postup intenzivně konzultujeme se spolkovou vládou,“ prohlásil předevčírem šéf Uniperu Klaus-Dieter Maubach listu Frankfurter Allgemeine -citát zde.

Takže jako u Finů  – Němci platit  za ruský plyn  v rublech platit  nebudou, za nic na  světě, to jen nějaké  soukromá firma. Která navíc, jak víme, není německá nýbrž  finská. A ta  se z  toho vylhává  – my platíme v  eurech a to, že se to konvertuje  do rublů  je na nás  nezávislé. My  s tím nemáme  nic společného!!! Že  Uniper  přesměroval, podle Putinova  nařízení platby  za plyn do Gazprombanky? Že tam otevřel vedle  eurového účtu i povinně  rublový? Že nejspíše podepsal pokyn na okamžitou konverzi  na ruble? Tak to my nic… to asi  nějaký Hopkirk….

Mimochodem -Uniper  zcela jasně obchází  sankční nařízení EU!  To je bez debat!!!  To česká vláda nikdy nedovolí! Ta přece  nehodlá obchodovat  s nikým, kdo tak činí!!! Nebo snad  ano?!!! Opravdu  Fiala, Síkela, Stanjura   a ti ostatní politickodemagogičtí  duševní  nedomrlci jsou tak zásadoví, že  když nám plynový kohout nezatáhne  Putin, tak si ho, na protest proti podvratnému chování Uniperu zavřem sami?  Na to jsem opravdu hodně a hodně  zvědavý!!!

Tohle  ale není ten těžký  kalibr, který  pro vás  vlk nachystal. Kdepak.  Jeden z kosířů mne upozornil na  magazín  Frontal, vysílaný  pravidelně německou veřejnoprávní televize  ZDF. Konkrétně  na vydání z 26.4.2022. 

Pořad  se  zabýval  tím, jak vznikla  plynová závislost  Německa na Rusku. Přirozeně, vše  se nese  v klasickém formátu – může za  to:

-hrabivost a  nenažranost německého velkoprůmyslu, konkrétně zejména  chemického obřího koncernu BASF, který  se  umanul, ba  zbláznil do levného ruského plynu a  dělal všechno možné a  nemožné, aby jej  získával stále  více  a levněji

-a také naprostá politická slepota špiček německé politiky, bez ohledu  na  stranickou příslušnost. Všichni se kvůli levnému plynu upnuli ke kamaráčoftu s Putlerem

Ani jedni ani druzí nic nedali na  moudré  rady. Třeba  takového švédského ministerstva obrany…

Prostě  fuj a hnus! Tihle  hlupáci  za to mohou!!! Ti nás  do té plynové  pasti dostali! Hanba  jim!

S takovými drobnostmi, jako že  Německo, co by  světový exportér  z levného ruského plynu  téměř  30 let těžce profitoval? Nezajímá!!! Proč  by to někdo řešil? Že kdyby  Německo platilo světové a  nikoliv  ty ruské preferenční  za  dovoz energií, asi by už  dávno v Německu leccos  bylo jinak? Nezajímá! Ale němčinářům vřele  doporučuji si přelétnout alespoň zběžně  diskusi pod  videem!!!

Ale to není  pořád  to, co na  vás  chystám.

Celý pořad  – asi 10 minut, je ke shlédnutí pro němčináře   na  Tubce

 A to nejzajímavější naleznete  až v posledních minutách.

Kde  tvůrci pořadu konfrontují  ministra  Katastrofu Habecka s  jeho vizemi odpoutání se od  ruského plynu v úseku necelých  tří let!  Habeck to těm Rusům ale nandá!!! Takhle:

Výstřižek

Takže letos  a příští rok obrovská redukce  dovozů a v  roce 24 už Putler krvavé slzy  ronit  bude!!! To vše  za obrovského potlesku  všech vždycky a jedině správných!

Jenže ono to vůbec není tak  triviální, jak je nám vykládáno!!! Proč? To vysvětluje druhý screenshot:

Výstřižek1

Ty  šedivé  sloupečky už znáte. Nyní si řekneme, co znamenají  ty červené.

Vše  vysvětluje  nápis  Take or Pay! Odeber nebo plať! Jde o to, že  němečtí odběratelé uzavřeli s Gazpromem dlouhodobé smlouvy o odběru  ruského plynu do roku 2030. Jež  je zavazují  každý rok odebrat  minimálně minimálně 40 Mrd m3 ruského plynu. A  kdyby neodebraly?  Tak Rusku stejně zaplatí!  Prostě odeber nebo zaplať!  Kdy tohle asi tak zveřejní český mainstream? Kdy tohle pochopí principál českého Obludária  Fiala?

Mimochodem – tím je objasněn i tajemný důvod, proč  Rusko, přes  všechno nepřátelství zatím Západu nevypnulo dodávky plynu. Nechce  porušit  smlouvu, které  mu poskytuje  určité značné  výhody  do roku 2030. V ideální podobě  to bude tak, že  Rusko nebude  holt dodávat plyn, ale přesto inkasuej peníze…

Jak z toho ven? Prý existuje možnost, že  německá  vláda vyhlásí na  ruský plyn embargo a  tím je vymalováno. Prý by  se jednalo o tzv. vyšší  moc, jenž  vysazuje  smlouvy  z platnosti. Umím si představit,  že  pokud Ruska  soudit se před mezinárodními soudy  by skončil ruskou porážkou.  No uvidíme. Protože jsem si nachystal ještě  třetí screenshot:

Výstřižek2

Martin Brudemueller, předseda představenstva  firmy  BASF to říká natvrdo:

Chceme  reálně přihlížet zničení celého našeho hospodářství? Zničení všeho, co jsme  desítky let budovali?

Není sám, totéž  říkají téměř   unisono všichni  šéfové velkých německých firem. A  také někteří čeští.  Zatím na ně pořvávači  hesla  Slava Ukrajině a mávači  žlutomodrými vlajkami neslyší. Uvidíme, co za půl roku nebo za rok.

Ekonomika  se ochromí/zničí  jenom jednou.

A ještě  jedna  drobnost. neustále  slyším, jak za  Rusko zaskočí dodávkami plynu Azerbajdžán. Rychle a ochotně. Jako ta purpura, co voní na plotně.

K  tomu mi jeden z kosířů poslal následující  mail:

To není moc dobrá zpráva. Azerbajdžán nekonkuruje Rusku v plynu v Evropě-Aliev.

Podle: 

a jde asi i o to , že Azerbajdžán 95% pšenice má z Ruska a mají tam takový hodně zajímavý plynový kšefty , kdy si vzájemně v různých obdobích vypomáhají velkými objemy plynu. (A někteří Ázerbajdžánci i tvrdí , že svůj plyn prodávají nadoraz ven a pro sebe berou ruský a že to Rusku nevadí – čili možná Ázerbajdžán nakonec Evropě velmi pomůže ,ale ZASE TO BUDE RUSKÝ PLYN). Navíc se teď chystají na zhoršení ekonomické situace v Evropě a ve světě a čekají na otevření Transkaspického plynovodu (snad už za 3 měsíce) a odvedou plyn do Asie  (nechtějí znepřátelit Rusko ?, navíc asi před měsícem , když se pošťuchovali ohledně těch různých území , tak jim Írán jasně řekl , že tam vlítne, když nebude klid, takže se asi hodí do klidu a jak dělá Německo překupníka nám , tak budou oni dělat Rusku pro Evropu a budou v klidu rejžovat). 
ALE – MNOHEM DŮLEŽITĚJŠÍ :
Včera , zase v noci , si najednou Rusové začali dělat legraci , že když Německo nechce platit v rublech , že ho nikdo nenutí a může platit plyn klidně zlatem nebo diamanty. A já nemohl zaboha celý den najít nic k čemu se to vztahuje. Až  na stránce tady o tom Ázerbajdžánu je to taky. Ministr financí SRN Lindner to zveřejnil na Twitteru , že nezaplatí ani teď ani v budoucnu v rublech. Teď asi zaplatili (1měsíc) a Německo už platit nehodlá , co energetické společnosti nevím , asi nebudou moci. Čili jsme bez plynu , moji známí skláři nebudou mít co žrát. Snad je to jenom nějaký měření pindíka.  Navíc na téže stránce se tvrdí ,že Čína vyslovila souhlas s tím jak Rusko zařízlo Poláky i Bulhary.
Blázinec.
Tak a to už pro dnešek stačí!
 
Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.