Ranking světové ekonomiky podle HDP přepočtené podle kupní síly konkrétní země (PPP)


V pondělí  jsem uveřejnil graf, dokumentující  podíl vládního zadlužení jednotlivých  zemí světa, na  celkovém státním dluhu planety.

Byla  to reakce  na nesmírně arogantní, drzé a  hloupé  velikonoční  řečnění  britské ministryně zahraničí  Trussové, kdy  prostě  světu oznámila, že  univerzální globalizace končí a že od  teď, každý stát, jenž aspiruje na to ,a by se  zapojil do globální ekonomiky  si to musí zasloužit  tím, že  bez odmluv  začne  skákat jak Západ /rozuměj především USA a  Británie  zapískají/. Kdo při onom poskakování na  určenou melodii  neosvědčí dostatečnou horlivost nebo snad  odmítne, tak s tím, že  Západ  zatočí. Toho ekonomicky  zničí. Tedy kromě jiného.

A tuto svou  hloupou nafoukanost  opřela  o tvrzení,  že  Západní část světa produkuje  polovinu celosvětového HDP.

Já  to okomentoval, kromě  jiného už  zmíněným grafem, dokládajícím, že  jen státy  tzv. G7 jsou zodpovědný  za  2/3 světového zadlužení a  když  se přidá  dalších  cca. 10 západních zemí, vyskočí podíl na globálním dluhu  na 3/4 z celku. Takže  chlubit  se polovinou světové  produkce  a nebrat  v  úvahu 75%  zadlužení  je trapný a  směšný zároveň.

Jeden z čtenářů, jemuž  se  tímto cítím být  velmi zavázán, kontroval další  skvělou ekonomickou grafikou  doprovozenou  až  triviálně polopatickým textem. Obojí  popisuje  HDP, ovšem nikoliv jako samostatný  údaj, nýbrž  vztažené  na paritu kupní síly.  Zkrátka, abych to přiblížil – náklady  na bydlení  jsou jiné  v londýnském City a  jiné  na  Sibiři. Ačkoliv  londýnský  bankéř  i sibiřský chovatel sobů za své peníze  dostávají  podobnou /nikoliv  stejnou/ službu, která  uspokojuje  jejich základní potřebu  – někde  bydlet.  Ale  jistě  uznáte, že  sumy, které  jeden a druhý za to svoje  bydlení platí, jsou nesrovnatelné. Ale  výsledný  statek je minimálně kvantitativně  stejný. Jedna  noc  v  teple a  suchu.

Lze tedy učinit  závěr, že  kdyby  pastevec  ze Sibiře  vytvořil v  AMERICKÝCH dolarech stejnou  hodnotu HDP jako londýnský  bankéř,  pak by  fakticky  ruský HDP  i  v těch amerických dolarech  byl fakticky  mnohokrát větší. Protože  životní náklady  jsou  v Rusku daleko nižší. Ten chovatel sobů  by nejspíš  jezdil na  saních  z 24 karátového zlata…. Což opravdu mu netřeba…

Ale  zpět k onomu článku a především  grafice!  Je to opravdu skvělé počtení. Zjistíte,  že  oficiální statistiky  srovnávání HDP jednotlivých zemí dávají jaksi  velmi  ošidné a zavádějící údaje,  než  vám nabídne dnešní Kosa. Originál je na  webu Visial Capitalist a  vůbec nevadí, že  je už  tři roky  starý. Současná  data  budou pro náš  civilizační okruh nejspíše  ještě více deprimující, než  vám předvedu!

Originál  článku je k  nalezení  zde:

Visualizing the Composition of the World Economy by GDP (PPP)

a překlad  z mého překladače zde:

Vizualizace složení světové ekonomiky podle HDP (PPP)

Složení světové ekonomiky podle HDP (PPP)

Ten graf je nezpochybnitelný. Sami vidíte, že s e odvolává na  Světovou banku.

Takže  si dáme  ještě  doprovodný text:

Složení světové ekonomiky podle HDP (PPP)

Začátkem tohoto měsíce jsme vám ukázali světovou ekonomiku ve výši 86 bilionů dolarů rozdělenou podle zemí pomocí výpočtů nominálního HDP.

I když je to jeden užitečný způsob, jak nahlížet na globální ekonomický obraz, není to jediný způsob.

Dnešní vizualizace, která k nám přichází z HowMuch.net , je podobná v tom, že také pomocí Voronoiho diagramu zobrazuje složení světové ekonomiky podle HDP. Upravením údajů o paritu kupní síly (PPP) však poskytuje velmi odlišný pohled na to, jak se globální produktivita rozpadá.

Co je PPP?

Parita kupní síly neboli PPP je ekonomická teorie, kterou lze použít k úpravě cen zboží na daném trhu.

V podstatě se PPP namísto používání aktuálních tržních sazeb pro ceny (jako v nominálních datech) snaží přesněji zohledňovat rozdíly v životních nákladech mezi zeměmi – zejména v místech, kde jsou práce a zboží mnohem levnější.

Při použití na měření HDP může PPP pomoci poskytnout přesnější obrázek skutečné produktivity. Například jízda taxíkem v Bolívii může být mnohem levnější než jízda v New Yorku, i když se jedná o stejnou službu poskytovanou na stejnou vzdálenost.

Použití PPP na údaje o HDP může pomoci opravit tyto typy rozdílů.

Seřazeno: Ekonomiky podle HDP (PPP)

Jak se po očištění o PPP změní složení globální ekonomiky od nominálních čísel?

Níže je uvedeno 15 největších ekonomik podle HDP (PPP) a také to, jak se jejich pořadí změnilo oproti předchozímu grafu , který používal nominální údaje.

Pozice Země HDP (2018, PPP) Podíl na světovém součtu Změna (vs. nominální pozice)
#1 🇨🇳Čína 25,4 bilionu dolarů 18.6% +1
#2 🇺🇸Spojené státy 20,5 bilionu dolarů 15.0% -1
#3 🇮🇳Indie 10,5 bilionu dolarů 7.7% +4
#4 🇯🇵Japonsko 5,5 bilionu dolarů 4.0% -1
#5 🇩🇪Německo 4,5 bilionu dolarů 3.3% -1
#6 🇷🇺Rusko 4,0 bilionu dolarů 2.9% +5
#7 🇮🇩Indonésie 3,5 bilionu dolarů 2.6% +9
#8 🇧🇷Brazílie 3,4 bilionu dolarů 2.5% +1
#9 🇬🇧Spojené království 3,1 bilionu dolarů 2.3% -4
#10 🇫🇷Francie 3,1 bilionu dolarů 2.3% -4
#11 🇮🇹Itálie 2,5 bilionu dolarů 1.9% -3
#12 🇲🇽Mexiko 2,5 bilionu dolarů 1.9% +3
#13 🇹🇷Turecko 2,4 bilionu dolarů 1.7% +6
#14 🇰🇷Korea, Rep. 2,1 bilionu dolarů 1.5% -2
#15 🇪🇸Španělsko 1,9 bilionu dolarů 1.4% -1

Při použití HDP (PPP) má světová ekonomika hodnotu 136,5 bilionu dolarů v současných mezinárodních amerických dolarech.

Co se nejvíce změnilo oproti nominálnímu žebříčku?Který je zde  -pozn.vlk

 .

Pozice Země/oblast HDP (2020) Podíl na globálním HDP
#1 🇺🇸Spojené státy 20,9 T 24.5 %
#2 🇨🇳Čína 14,7 T 17.3 %
#3 🇯🇵Japonsko 5,1 T 5.9 %
#4 🇩🇪Německo 3,8 t $ 4.5 %
#5 🇬🇧Spojené království 2,8 t $ 3.2 %
#6 🇮🇳Indie 2,7 t 3.1 %
#7 🇫🇷Francie 2,6 t $ 3.1 %
#8 🇮🇹Itálie 1,9 T 2.2 %
#9 🇨🇦Kanada 1,6 t $ 1.9 %
#10 🇰🇷Jižní Korea 1,6 t $ 1.9 %

S PPP můžete vidět, že Indonésie (3,5 bilionu dolarů) poskočila v žebříčku o devět míst a stala se ekonomikou č. 7. Stejně tak Turecko (2,4 bilionu dolarů) a Indie (10,5 bilionu dolarů) šplhají v žebříčku o šest a čtyři místa. Čína také předbíhá   USA, aby se stala největší světovou ekonomikou.

Na druhou stranu jsou to často rozvinutější ekonomiky se silnými měnami, které zaznamenávají pokles v hodnocení. Po očištění o PPP Spojené státy, Japonsko, Německo, Francie, Itálie, Jižní Korea, Španělsko a Spojené království všechny sklouzávají ze svých předchozích pozic.

Další informace o HDP (PPP) naleznete v projekcích pro 10 největších světových ekonomik v roce 2030, které jsme zveřejnili začátkem tohoto roku.

A mimochodem – v roce  2030 podle  stejného zdroje  tabulka zemí podle  HDP  ukáže  tuto podobu:

Pozice Země Proj. HDP (2030, PPP) HDP (2017, PPP) % změna
#1 Čína 64,2 bilionu dolarů 23,2 bilionu dolarů +177%
#2 Indie 46,3 bilionu dolarů 9,5 bilionu dolarů +387%
#3 Spojené státy 31,0 bilionu dolarů 19,4 bilionu dolarů +60%
#4 Indonésie 10,1 bilionu dolarů 3,2 bilionu dolarů +216%
#5 Turecko 9,1 bilionu dolarů 2,2 bilionu dolarů +314%
#6 Brazílie 8,6 bilionu dolarů 3,2 bilionu dolarů +169%
#7 Egypt 8,2 bilionu dolarů 1,2 bilionu dolarů +583%
#8 Rusko 7,9 bilionu dolarů 4,0 bilionu dolarů +98%
#9 Japonsko 7,2 bilionu dolarů 5,4 bilionu dolarů +33%
#10 Německo 6,9 bilionu dolarů 4,2 bilionu dolarů +64%

Být Trussovou a  dalšími sankcionalisty, tak  bych nevyhrožoval nikomu ani trochu. Už dnes v žebříčku  HDP jednotlivých zemí  podle parity kupní síly je z 15ti prvních  mezi  sankcionalisty  jen  8., ačkoliv  v top klasickém je jich také 8, ale jen z deseti!

A za  8 let? Tak to v TOP 10 už  zůstanou jen  tři vyhlašovači sankcí a nových pořádků….

Trussová a podobní si opravdu nevidí  do hu… no do mluvidel!  S naším civilizačním okruhem se hodně  rychle, ale skutečně  hodně, musí něco pozitivního stát. Jinak nás  ten námi  kacerovaný, šikanovaný  a  mistrovaný třetí svět co nevidět ukáže, zač  je toho loket. a že  jejich seznam nevyřízených účtů s  bílým mužem je zatraceně  dlouhý!!!!

A my , ve  své  doslova a  do písmene  nabubřelé samolibé hlouposti nevíme nic  lepšího, než  exkomunikovat Rusko. Se všemi jeho  nerostnými zdroji…

Neustále  slyším na alternativách, jak  všelijací západní elitáři hodlají  uskutečnit  NWO, restart a  další hesla. S tou  totální ostrakizací Ruska  se jim to skutečně povedlo!!!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.