Hladomor? Sankce? Jak se to rýmuje?


O tom , jak vypadá  světová  bilance potravin  psala  Kosa  mnohokrát.. Jak jsem doložil  minulý  týden,   dokonce ještě  mnoho dnů  před  zahájením ukrajinské  války, kdy válečnou mašinerii šlo snadno zastavit, ale  kdy  Západ  odmítal jakékoliv rozumné jednání  o uspořádání vztahů s Ruskem ohledně jeho bezpečnostních obav a  snah o to, aby  Ukrajina  začala  konečně  dodržovat Minské  dohody, které dobrovolně podepsala s kontragarancí  Francie a  Německa. Tehdy  se Západ  Rusku vysmíval a hovořil otevřených dveřích do NATO pro Kyjev a  že Moskva má  vlastně jediné právo  – držet  hubu  a nechat na sobě  dříví štípat, jinak ji zasáhnou zdrcující  sankce.  Já  ty  sankce, jež  byly  tehdy  identifikovatelné . dnes  se zpětnou platností uznávám, že moje  fantazie  se dnes jeví jako zcela  nedostatečná proti současné realitě, tehdy  rozebral v  detailu. Tedy ty , které se mi podařilo identifikovat. Zmrazení  rezerv  Ruské centrální banky a  pár podobných vymyšleností mezi ně  nepatřilo Ale  z  toho, co se jevilo býti možným, pak  kromě jiného  vyloučil sankcionování  ruského vývozu potravin.  Ze zřejmých důvodů.

Ten hlavní představuje  skutečnost , že  planeta jako celek  disponuje jen  minimálním přebytkem potravin  v poměru ke  své spotřebě. A že  stačí větší  neúroda  z jakéhokoliv  důvodu a je zle. Hodně  zle. Navíc světová  populace každým rokem mohutně  roste.

Momentálně to vypadá, že úroda 2022 takovým těžko zvladatelným rokem bude  sama o sobě. Jenže  nyní do toho vstoupil ještě  faktor Ukrajina!  Válka na Ukrajině. A  situace  se  dramaticky  zhoršila.  Protože  kyjevská země  patří mezi hlavní světové  producenty  a vývozce.

Čím dál větší  mediální rumrajch  je  kvůli  tomu,  že prý Ukrajina  nemůže  vyvážet  svoje  agrární přebytky. Protože  prý jsou  uzavřené  ukrajinské  přístavy. Světu tak hrozí  hlad, jinak by  prý potravin bylo dost a  dost pro všechny, zejména pro ty nejchudší v rozvojovém světě!  Pro ty  hlavně, protože  ti přece trpí. Jak si přečtete/jste si přečetli  v druhém dnešním článku.

Takže  je k tomu ultimátnímu textu potřeba  dodat  pár základních  informací.

Tak Ukrajina  chce  dnes  vyvážet  obilniny a slunečnicový olej?  A že  se Zelenský nepochlubil!!! Čím, že?  Tím , že zrušil  svoje  nařízení  ze  6.4.2022, kdy ZAKÁZAL VÝVOZ  ukrajinských agrárních komodit  ze země! Pokud by  někdo pochyboval, pak  ho odkáži na  text v Deníku N, který je  jako jistý Fiala, -také by nám nikdy nelhal a, neb  je snad nejtvrdším a nejdůslednějším zastáncem jediného správného názoru v této zemi:  Tem článek je  sice  placený, nic méně  klíčové sdělení o  Zelenského zákazu potravinového exportu  je uvedeno ve  volně  přístupném perexu!!!!

Výstřižek

Ale nejsem vševědoucí. Možná, že  tenhle zákaz  už  je dávno odvolán. Kdo ví.

Nicméně pokud  ano,  zajímalo by mne proč?  Že by se jako Zelenskému zželelo  například hladovějících v Somálsku, Jemenu  nebo na Madagaskaru, jak je naznačováno v tom paralelním dnešním textu, převzatém  ze  Seznamu.cz?

Nestačím se  divit!

Když  si dáte  do Googlu  heslo hlad Madagaskar, Hlad Somálsko, Hlad Jemen  vyjedou  vám, kromě jiných následující  linky

Madagaskar čelí „hororu jako z filmu“, lidé nemají co jíst

Jemenu hrozí hladomor

Rozvrácené státy: Somálsko se stalo symbolem hladu a zmaru, zbraní je ale všude dost

Ani jeden  z těch titulků NENÍ  z letoška! Dva  jsou rok staré a ten poslední dva. Nejde  tedy o žádný nový stav. Nýbrž permanentní danost. Tohle  všichni vědí, všichni znají  a všichni s  tím v klidu žijí!  To až teď  se v některých probudilo svědomí a lidské cítění!  Soucit  prý s hladovějícími! Tak sakra proč  ti, co dnes zachraňují ty Somálce, Madagaskarce, Jemence a  další ten hladomor  u nich  vůbec připustili?  proč  s tím  něco neudělali?

Proč ne  dříve??? Daleko dříve. V takovém Jemenu je prý 5 000 000 lidí postiženo HLADOMOREM a dalších  16 000 000 do něj spěje!  A  svět mlčí. Respektive  nemlčí  – podporuje  v téhle  zničené zemi občanskou  válku. Místo dodávek potravin  tam lifruje  obrovské dodávky  všech možných zbraní!

A  Somálsko?  tak  tam to opravdu nemá chybu!!!

Já vidím tenhle  titulek na  Echu24.cz

USA jdou do boje proti islamistickým milicím Šabáb. Biden posílá vojáky do Somálska

Takže Biden ZNOVU posílá  US  Army  do Somálska, kde je  ten hladomor, na  to Američané peníze  dají,  ale že by  ty islamistické milice nejspíše  porazily  masivní dodávky  potravin  téhle zemi  a  to zcela spolehlivě, tak na  to  zřejmě  v Americe  peníze  nejsou….Hladomor  tam musí, místo Američanů porazit  Ukrajina!

Přesto, že  v onom druhém dnešním  článku Kosy, převzatém ze  Seznamu se  dočítáme,  že  z Bidena  vypadlo,  že  USA, díky  svému  vyspělému zemědělství, je schopno  VYPLNIT SLEPÉ MÍSTO  v dodávkách potravin pro Ukrajině!!!

Nějak se mi  z  toho dělají mžitky před očima!!!! Tak  USA  zaplní  místo po Ukrajině???  Tak kde je problém?  Schází  to obilí  nebo ne? Jsou USA  schopny nahradit v tom Somálsku tu Ukrajinu nebo ne?

Už  další záhada vedle  té  s  tím ne/odvolaným zákazem Zelenského ohledně  ukrajinských agrárních exportů!!!

Ano,nic nehodlám zlehčovat.  Světový obchod  s potravinami  je v  křeči! Bez debat!

Konec konců  – jak už  Kosa psala,  G7 na  svém posledním zasedání  zcela  vážně  veřejně deklarovala , že  NEHODLÁ  sankcionovat  ruské vývozy potravin ani nějak podrobit  omezením  finanční  hlavních světových sankcionalistů  dobře  ví,  co by se  dálo napříč  zeměkoulí, kdyby  tohle zkusili!!! Ani zmrazit, sebrat  finanční protiplnění za ně  Rusku.  A  také, jak  by  reagovala  na  něco takového naprostá většina  států na planetě!!! Že v tu ránu  by mohli sankcionalisté  na  své sankce  proti Rusku v podstatě zapomenout. Prostě  že  se dostaly  do okamžiku, kdy  jejich vlastní sankce  jsou nejen směšné, ale politicky  pro ně už katastrofické.

Takže oč  vlastně  v  téhle  nyní  tak zpropadeně náhle  objevené  kauze  hrozby  světového hladomoru  jde?

Za sebe  říkám a jde o můj  soukromý názor, že nějaký hladomor  v zemích, jako je Somálsko, Madagaskar nebo Jemen a pod.   nikoho ze  světových potentátů nezajímá  ani trochu! Nezajímal je před deseti, pěti, dvěma jedním rokem, tudíž  ani dnes!

Takže co za  tím je?

Osobně  identifikuji  jen tři opravdové důvody:

1-Ukrajina je prostě  pleite.  Ekonomicky  si stála poměrně katastroficky  před válkou a nyní je  v rozpadu!  Zelenský před pár  dny  vykřikoval do světa, že potřebuje  měsíčně  7 miliard  dolarů na platy  státních zaměstnanců. Pak mu MMF, EU a USA  přislíbili, tuším do podzimu, každý měsíc  5 miliard USD. K tomu dostává zbraně  a další materiál na  vedení  války. Jenže občas probleskne  zpráva, že  ten válečný matroš  sem tam také  koupí. A vývoz potravin je  pro něj dnes  asi jediný  opravdu  větší státní příjem, jímž ještě disponuje.

2-druhý důvod  je  v podstatě  stejný  – spojenci největší prostě  tlačí na  to, aby Ukrajina prodala, co ještě má a trošku méně  natahovala  ruku, kterou  tak úpěnlivě a dojme  -úspěšně  šátrá v jejich kapsách. Takže  vývoz potravin. Možná dokonce  s pořádnou slevou právě  jim. Pro ten Jemen a Madagaskar, kam to dodají s  nějakou  tou  provizí. přirozeně  úplně maličkou. Maliličkou….

3-třetí  důvod  se opakuje  na  serverech,  které  píší razantněji a méně  „diplomaticky“  než  Seznam.cz. Za  celou tou  tirádou kolem  agrárních vývozů je  snaha  za  každou cenu odblokovat poslední dva námořní přístavy, které Kyjevu ještě  zbyly. Tedy zatím.  Nikolajev a Oděsu. Zejména Oděsu. Jednak kvůli  už  řečenému  ukrajinskému vývozu, ale  především -KVULI UKRAJINSK0MU DOVOZU:- ZBRANÍ A MUNICE!!!! Protože po železnici  je to nepohodlné, zdlouhavé, s nízkou kapacitou. Zejména  když  ji teď  nyní Rusko cíleně  ničí. Prý námořní dodávky  velkoobjemových lodí by  představovaly  úplně  jiný rozměr!!! Při nikoliv  vývozu, nýbrž dovozu. Zbraní.

Rovnou  říkám, že  za  mne platí  ty důvody  všechny. Úplně  všechny.  A rovnou přidám, že se velmi začínám bát  těžké  eskalace a vyhrocení konfliktu. Na Západě  se stále  častěji objevují hlasy, že  v zájmu humánnosti, lidskosti a těch, co trpí  hladomorem  – samozřejmě  až  teď, koncem května  2022, dříve ne, je potřeba průjezd  z /do ukrajinských přístavů případně  vynutit  silou  námořnictva  členských států NATO!

Při té příležitosti  se mi vynořil jeden  článek z nedávné minulosti:

Hlad, zima a zoufalství, ale i špetka naděje od kulatého stolu. To je dnešní Afghánistán

Kde se, mimo jiné, píše například  toto:

Zemi obchází hlad

To, že zemi pod Hindúkušem čeká ještě pořádně krutá zima, bohužel předpovídaly nepříznivé prognózy. Z 39 milionů Afghánců jich 23 milionů čelí hladu, 3,2 milionu dětí ohrožuje akutní podvýživa, z nichž jeden milion dětí pod pět let se může dostat na samou hranici života a smrti. A může být ještě hůř. Podle náměstka generálního tajemníka pro humanitární záležitosti OSN Martina Griffithse by mohla všeobecná chudoba zasáhnout do poloviny letošního roku až 97% Afghánců.

…..

Kolabující ekonomika drtí Afghánistán

Afghánistán jakožto rurální země se nikdy neřadil k rozvinutým ekonomikám. Již před převzetím moci Tálibánem v srpnu 2021 přestavovala pomoc mezinárodního společenství dle Světové banky dokonce 40 % tamního HDP. Přitom i přes velkorysou finanční podporu Západu nebyla bohužel dětská podvýživa v zaostalých oblastech ničím neobvyklým. Ovšem na druhou stranu – jak jinak může vypadat hospodářství země, kterou takřka 40 let sužuje válečný konflikt.

Nástup radikálního hnutí před šesti měsíci však s tamní křehkou ekonomikou zacloumal naprosto fatálně. Západní země, zejména USA a Německo, na změny politických poměrů reagovaly obratem a okamžitě zmrazily veškerý afghánský majetek v zahraničí. Ten zahrnuje i devizové rezervy centrální banky Da Afghanistan Bank ve výši zhruba devíti a půl miliard dolarů, z nichž je velká část uložena v USA. Navíc byla pozastavena i finanční pomoc.

Podobně se zachoval Mezinárodní měnový fond i Světová banka. Západní státy i mezinárodní společenství těmito kroky v srpnu jasně deklarovaly, že vládu radikálního hnutí s brutální minulostí nikterak nechtějí nikterak podporovat.

Afghanistan  v tom paralelním dnešním článku Seznamu.cz  zmíněn  není. Netřeba  vysvětlovat proč. Tam NATO  přinášelo Trvalou svobodu  20 let,  aby nakonec  uteklo. A  když uteklo, tak se pomstilo. Jak jinak než sankcemi a  zmrazilo afghánské státní peníze!!  Nikoliv, jako v ruském případě  nakradené miliardy  dolarů afghánských kolaborujících satrapů, ale peníze  tamní státní banky, které  Tálibové mohli využít  na cokoliv. Třeba  i na nákup tolik potřebných potravin!!  Například pod  americkou kontrolou, aby  za  to nekoupili například  rakety Javelin nebo Stinger. Od Ukrajinců. Protože  tam jich je přehršel a myslím, že  leckdy je půjde  získat i  s výraznou množstevní slevou.

Ne,  nás 23 milionů hladovějících  Afghanců, když nás  ostudně  vyhnali, nezajímá. Ti  ať klidně pochcípají hladem. Těm ukrajinské obilí ani nedáme, ani neprodáme! A just ne!

To jen  obilí  z Ukrajiny  je  třeba  dostat na světový  trh!! Omlouvám se – k hladovějícím. A to zjevně pro nás  23 milionů Afghánců není!

Nedělám si  ani  náznakem nějaké šoufky  z  šéfa OSN Guttereze, který opakovaně  žádá Rusko, aby umožnilo jednak transporty ukrajinských zrnin  a k tomu navrhuje, aby  se  zmírnily  sankce na Rusko a Bělorusko a  umožnil se jim nerušený  vývoz  průmyslových hnojiv, kterých je na  světovém trhu  nedostatek a  jsou mimořádně drahá, což už dnes   velmi limituje přespříští úrodu.

Pan Gutterez pláče, jak se říká, na  špatném hrobě. Rusko je podrobeno neuvěřitelnému vějíři  dříve zcela nepředstavitelných  sankcí. Západ proti němu  používá  každou jen trochu myslitelnou ekonomickou zbraň, aby ho  rozdrtil.  Uniká mi jediný důvod. proč  by Moskva vyhověla a  v takové situaci nejednal výhradně  a pouze  ve  svém zájmu.. Když  ví, že ty  řeči o hladovějících ve  třetím světě  jsou  jen  zcela  cynická  a účelová vata. Tenhle hlad do teď, kromě  OSN a jejích  misí,  nikoho nezajímal a nezajímá. OSN  trvale  čelí  zoufalé finanční nouzi, když  jde  zdroje na  její potravinovou pomoc  hladovějícím. Státy, zejména  ty  z G7 se nijak  nehrnou, když  jsou žádány, aby přispěly  za  tímto účelem. Takže  to dnes  zachraňují lidé  typu Elona Muska!!!! Nicméně  americký  senát právě  lusknutím prstů schválil dalších 40 miliard  USD pro vedení  války na Ukrajině!

A jestliže  Západ  za tou pomocí hladovějícím  skutečně  stojí a nejde mu JEN o  to, aby konečně dodával zbraně  Ukrajině ve velkém, tak  nechť  Rusku něco nabídne. něco, co ho  bude zajímat.

Rozhodně  to ovšem není nabídka  typuLukašenko,ty čubčí synu,  když  teď  dovolíš  přes  Bělorusko vyvézt  ukrajinské agrární  exporty  do přístavu Klajpeda, tak mi ti milostivě  dovolíme na  půl roku!!!!! prodávat NÁM  ,  ano NÁM  tvůj potaš, který potřebujeme  jako hnojivo pro  naše  zemědělce!!!! No a  pak zase šmytec. A možná, že  ti  ty peníze  za ten potaš  ještě stihneme  sebrat.

Rusko i Bělorusko vědí,  že  svoje hnojiva prodají. I přes západní embargo. Na trhu je obrovská poptávka. Kupců je  určitě  dneska, s  rozvrácenou západní chemickou produkcí díky  neskutečně  drahému plynu, víc  než dost. I přes  západní sankce.

Takže  Moskva  veškeré výzvy na  otevření koridorů do Oděsy a Nikolajeva  rozhodně odmítla. Dokud nepřijde nějaká rozumná  nabídka ohledně  sankcí.

Ale  možná nepřijde  a není třeba  zoufat! G7 vydala prohlášení, že

G7 vytvoří alianci, která bude zásobovat světovou populaci potravinami kvůli válce na Ukrajině a nedostatku obilí

Země G7 se dohodly na vytvoření aliance pro zajišťování potravin. Vyřeší otázky „zásobování světové populace“ potravinami – kvůli válce na Ukrajině a nedostatku obilí .

Tak je  to správně!!! Ať  hladomor  vyřeší  ti,  co uvalují sankce!  Tohle je naprosto ready!

To je  ta nejlepší a nejsprávnější možná odpověď  Putinovi!  Tak proč  tolik řevu ohledně  ukrajinských přístavů?

Takže  -Hladomor? Sankce? Jak se to rýmuje?  Pro mne tak, že  hladomor  je dlouhodobá , tragická a  nelidská realita  našeho světa. S kterou  nikdo z mocných do teď  nepokládal za nutné cokoliv  udělat. To až  nyní s  válkou na Ukrajině. Přesněji  – až od okamžiku uzavření  Oděsy. Pak teprve  jsme   my, jediní opravdoví  humanisté  tenhle problém objevili. Do teď  nás  pálily  jiné a přiznejme, pro svět    daleko zásadnější  patálie  typu  počtu pohlaví, genderu, LBGT a  tak podobně.  Ale  nyní víme  , že také  hladomor. Kupodivu žádná odnož Black Live Maters  si tohle  téma  dosud  neosvojila. Asi proto, že  George Floyd neumřel hlady…

Za mne osobně  – ten světový  hlad  neberu anis tínem na lehkou  váhu. Právě naopak. Proto pro mne osoběn  představuje  další obrovský  důvod  proč  tu nesmyslnou  válku  na Ukrajině ukončit. Proč  by  USA a celý Západ  měly zatlačit  na Zelenského.  Aby  konečně  dostal rozum.

Je to totiž  o zcela  triviálních počtech: NA Ukrajině před začátkem konfliktu  žilo asi 40 milionů obyvatel. Nyní prý je  už  asi 6 mio  mimo svou zemi. Zbývá  34 milionů. Připusťme na okamžik nesmyslnou a  irelevantní variantu, že  kdyby  Kyjev  kapituloval nebose s  Ruskem dohodl na nějaké  zcela  a naprosto nevýhodné  smlouvě, dokonce  nevýhodné  tak, že  by v  jejím důsledku snad  zahynuli  úplně  všichni Ukrajinci na  celé Ukrajině, šlo by o hrůzných  a nepředstavitelných 34 000 000 mrtvých. Šílené, nepředstavitelné, nemožné.  A nyní vám předložím text, který  vydal Pánkův Člověk v  tísni, v  ROCE 2020 !!!!! :

„Do roku 2030 hlad ve světě nezmizí,“ říká studie Global Hunger Index

vybírám z něj jen naprosté minimum – jednu jedinou větu:

Chronickým hladem trpí okolo 690 milionů lidí na celém světě a 135 milionů se právě teď ocitá v akutní nutriční krizi.

V jednoduché  češtině – hladem je  přímo ohroženo 690 milionů  lidí a  akutní  hladomor, jehož  důsledku se umírá na podvýživu  se  týká  právě teď  135 milionů  lidí.

Takže  znovu – právě teď  hladoví zcela  reálně  135 milionů lidských bytostí . Reálně. Takže  značná  část  na  ten hlad  naprosto neodvolatelně  umře.  A  svět  řeší  Zelenského  a jeho 34 milionů , jimž  smrt  NEHROZÍ!!! Ti by jen  prohráli  válku, oni a jejich sponzoři. Válku zcela  zbytečnou. Stačilo naplnit  jednu z obou smluv  z Minsku!  A žádné boje nevypukly.  Ale  nám je předkládáno  k věření, že  když  se neodblokuje Oděsa, tak kvůli tomu  vypukne  ještě větší celosvětový hladomor. Takhle se  to rýmuje!!!!  Takhle!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.