V hlavní roli Biden!


Včera, když  jsem zveřejnil flash o tom  jak Biden a jeho okolí panikaří,  jste  četli také  stručnou poznámku o  tom, že  se na mne  valí  fláky, které  patří okamžitě na  sklo, ale  že  jaksi nestíhám.  Zvažoval jsem, jestli je  vypouštět  jako jednotlivé  flashe nebo  z toho udělat  nezávislé texty.  Volba padla na  to druhé, jakkoliv  to znamenalo překopat v podstatě  celý  týden  článků,  jež  už  držím v zásobníku. Například  texty přesunuté na  zítra navíc  už byly  plánovány na minulou neděli a tak podobně.

V tomto textu  dám  chuťovky,  jež  na  mne vykoukly  v souvislosti s Bidenem. A že  opravdu stojí  za  to!  Tohle  nejde vymyslet, to je  americký prezident  pur! Pojďme na  to!

Začnu  hodnocením  amerického  webu New York Post – neplést s  Washington Post! Byť jde podle mých metrik o 272. nejsledovanější internetové  medium na  světě. Ten  hodnotil poslední Bidenovu  tiskovku a jeho odpověď  ohledně  Ukrajiny a  Zelenskému se, jestliže to před ním neutajili, míním to hodnocení  NYP, v tu chvíli  jistě  totálně zatmělo před  očima!

Jak by ne, když  na jednom z největších amerických informačních webů  čte:

Biden says Ukraine might have to give Russia land in ‘negotiated settlement’

Biden říká, že Ukrajina možná bude muset dát Rusku území při ​​„vyjednaném urovnání“

dovolím si z  článku ocitovat:

Prezident Biden v pátek odmítl vyloučit, že Ukrajina bude muset postoupit část svého území Rusku, aby ukončila více než tři měsíce trvající  invazi .

„Musí se Ukrajina vzdát území, aby dosáhla míru?“ zeptal se reportér Bidena po jeho poznámkách k May Jobs report .

„Od začátku jsem říkal a byl jsem – ne všichni se mnou souhlasili – nic o Ukrajině bez Ukrajiny,“ začal svou odpověď Biden. „Je to jejich území.“ Nebudu jim říkat, co by měli a neměli dělat.

„Ale zdá se mi, že v určitém okamžiku zde bude muset dojít k vyjednání dohody,“ dodal prezident. „A co to obnáší, to nevím.“ Myslím, že to v tu chvíli nikdo neví. Ale mezitím budeme pokračovat v postavení Ukrajinců do pozice, kde se mohou bránit.“

Pokud chcete zvědět více, zkuste originální zdroj. Ale  tohle je hlavní sentence  článku NYP. Tuhle  tiskovku český  mainstream nezamlčel, ale  vybral si  z  ní – příznačně  – jen větu  nic  o Ukrajině  bez Ukrajiny. To čeho si všiml  americký komentátor jako by nebylo.  Ovšem  články, které Kosa v poslední době zveřejnila  a ještě  zveřejní, ať už  z New York Times, Washington Post, The  Hill, Reuters, Bloombergu  ukazují, že „proces  lámání ledů“  pokračuje.  Ještě není dominantní, ale…. Přidejte  si k tomu včerejší  flash  i Bidenově  panice  z bruselského Politica. Jak dlouho vydrží onen  nesmlouvavý  hadrlinerský postoj  současné americké administrativy ke  Kyjevu a Moskvě, zejména když  je zoufale  drahý a nákladný????  Uvidíme.

Ale jen kvůli tomuhle  bych ti rozsáhlou celotýdenní  restrukturalizaci Kosy  nepodnikal.  Tím zásadním  materiálem  toho  sloupku je  něco jiného. Před  čtyřmi dny  vyšla  na Kose  jiná  flash

Flash – Biden: zvažujeme přímý nákup ruské ropy,abychom snížili ceny benzínu v USA

jejímž  hlavním sdělením  byla  Bidenova  vize,  že  v zájmu pro něj politicky  likvidačních, nebývale  vysokých cen  PHM v  Americe, minimálně  částečně  stáhne , asi zřejmě přechodně,  v okamžiku, kdy  Evropa právě zavedla  embargo na  tutéž  ruskou ropu a  tytéž  ruské ropné deriváty.  A  to tak,  že  Rusko  bude donuceno to prodávat  USA za  zcela nesmyslné diskotní  ceny. Například  za  30 USD  barel.  V  té flashi je  link na oficiální web  Bílého domu, kde to je doloženo.  Já se tomu vysmál. S plnou parádou, protože mi unikalo,  jak by něco takového asi  tak šlo americkým rozhodnutím  nařídit, respektive  zařídit.

Ovšem  ukázalo se, že  zřejmě jde o  o celozápadní  široce založený  plán!  A to je  trošku jiný příběh. Kupodivu  jediná zmínka  o tom, je k nalezení  na  českém portálu Echo24.cz

Radikální návrh na zlevnění ropy. Západ může podle Draghiho Rusům diktovat cenu

Ruská invaze na Ukrajinu způsobila růst už tak vysokých cen energií. Kromě zemního plynu, který je jednou z nejvýznamnějších ruských vývozových surovin, je problém i s vývozem ropy. Italský premiér a bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi přišel s návrhem na utvoření ropných kartelů. O této možnosti se na půdách Evropské unie (EU) a Spojených států diskutuje již delší dobu, vytvoření kartelů by totiž mohlo vyřešit problém s cenou energií i paliv. Informuje například deník The Guardian. Kartel by mohl stanovit maximální cenu ruské ropy například na 40 dolarů za barel, dražší by neodebíral.

Italský premiér Mario Draghi na nedávném setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem navrhl řešení ropného problému, kterému západ čelí. Spotřebitelé energie by se podle něj měli spojit do jakéhosi „kartelu“ a zvýšit tak svou vyjednávací sílu. Navrhl dvě možnosti, první je založení kartelu kupujících, který by spolupracoval při vyjednáváních o cenách, druhou je přesvědčení Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), aby se velcí spotřebitelé spojili a zvýšili tak svou vyjednávací sílu.

Navrhovaný kartel je zatím ve fázi nápadu. Ale mohl by pomoci k přesvědčení OPECu ke zvýšení produkce v případě, že by se EU rozhodla zablokovat dovoz ruské ropy. Draghiho návrh ale není jediným takovým návrhem. Německý poslanec Evropského parlamentu za Zelené Michael Bloss, tvrdí, že by EU měla vytvořit kartel spotřebitelů ropy s dalšími vyspělými zeměmi včetně USA, Japonska, Jižní Koreje a Velké Británie, které představují „obrovský podíl spotřeby ropy“ na světovém trhu. „Pokud společně řeknou, že toto je cena, kterou budeme platit, ale ne více, prodejci ji budou muset dodržovat… Tato zvláštní doba vyžaduje zvláštní opatření,“ řekl Bloss.

Vytvoření ropného kartelu mezi EU a USA, případně ještě dalšími zeměmi, by mohlo snížit světové ceny paliv a bylo by účinnějším krokem, než sankce EU vůči Rusku.

Samotná EU se v současné době zaměřuje spíše na vytvoření kartelu pro odběr plynu. Zatím ale není jasné, jestli se k němu připojí všech 27 členských států. EU navíc ještě musí schválit zákon, který jí umožní nakupovat energii společně, čímž bude muset obejít i jeden z důvodů existence EU, a sice rozbití kartelů.

Před válkou pocházelo 40 procent veškerého plynu a 25 procent veškeré ropy v EU z Ruska. Cena plynu dováženého z Ruska byla před invazí na Ukrajinu 20 eur (zhruba 493 korun) za megawatthodinu, za tři měsíce ale vyskočila na 120 eur (zhruba 2960 korun).

Cenový strop na ruskou ropu by se mohl zavést na 30 nebo 40 dolarů za barel. Tento krok by mohl být účinnější než zákaz ze strany EU a mohl by pomoci snížit světové ceny paliv. Podle tohoto návrhu by Spojené státy mohly uvalit sekundární sankce na každého, kdo by nakupoval ruskou ropu za cenu vyšší, než je strop, uvedl Gurjev a Edward Fishman, profesor mezinárodních věd na Kolumbijské univerzitě.

Takže  Biden  v Bílém baráku  nemluvil zas  až  tak mimo mísu. Oni to zjevně  chtějí zkusit!  Hodlají  světu  vnutit prostě  ceny, za které  nám, nám na Západě má prodávat  ropu a plyn!!!

A komu se  to nelíbí, tak na  toho uvalíme  sankce až  bude černej!!! Drobně odbočím – v tom textu je informace o Ukrajině  – že  PŘED  ruskou invazí nyní  platila za  1MWh plynu 20 Eur,  nyní 120 Eur, ale já četl právě na  portálu Strana.ua aktuální článek,  že  od  1.7. se ceny za plyn ještě zdvojnásobí!!! Jen pro informaci  – dosáhnou aktuálních  českých hodnot!!! Válčící Ukrajina  je holt na tom s ruským plynem a  jeho cenou  stejně jako neválčící Česká republika!! Proč  asi? Ale  to je drobnost, vraťme  se  k Bidenovi a nyní i jeho/evropskému nápadu  donutit Rusko/svět ,a by  Západu prodávaly  energetické uhlovodíky  za  půldarma, resp. téměř  zadarmo.

Zkrátka  vytvoříme spotřebitelský  kartel proti Rusku a  doplníme jej o sankce dejme tomu proti  Indii a  Číně, když by byly  ochotny platit  Rusům  více!!!!! Prostě  agresora  a  vraha  je  nutné ztrestat.  Což děláme kontinuálně! Ale zatím tak, že především trestáme  sami sebe!!!  Což nás tak nějak, já dodávám – jako vždycky -nenapadlo…   Takže  to změníme, aby on  těžce trpěl, když nám prostě  bez řečí prodá  tu  svou  ropu  za  30 místo za 120!  A běda  těm, kteří  by hráli s ním.

Jenže  to ani zdaleka není  celý příběh. Existuje   ještě  druhá  část. Kterou  neprezentuje  ani Draghi, natož Biden.

Oni hrají na  daleko  širší  frontě!!!  Jestli tenhle plán vyjde  nebo ne, nerozhodne ani náhodou  nějaký  Draghi  a  dokonce  ani Biden se  všemi jejich  sankcemi!  Velmi by mne  totiž zajímalo, jak se  na  takovýhle záměr  tváří  Saudská  Arábie,  Spojené  arabské emiráty a  další  ropné země. Ať  sdružené v OPEC , OPEC + nebo operující  samostatně!!!!  Jednak na  vytvoření odběratelského kartelu  na ropu a plyn a především na plán „vytvořit“ všemi myslitelnými  i nemyslitelnými prostředky  velkého světového „dodavatele“, který  ropu a plyn v podstatě  uvede  na trh  svoje  energie  zadarmo!!!  Jestliže  by záměr klapl,  pak  by  Saudům a ostatním nezbylo nic jiného, než jít  s cenami  rapidně  dolů,  třeba  až někam  k 50 USD /barel. Prostě  vznikl by nový celosvětový cenový  benchmark!

Odbočím  – vzpomínáte  na  projev  britské ministryně  zahraničí Trussové, přetištěný Kosou?  Tenhle portálek jej zanalyzoval zcela  přesně. Explicitně  ta  nafoukaná  nádoba  britského imperialismu nehovořila  o ropě  a plynu, ale o surovinách  to tam stojí. Pro toho , kdo chce  rozumět! Tak takhle  by  fungoval nový  západní svět, kde se  vyžaduje dodržování pravidel!

Ale  opakuji – tom, zda se ten  nápad  Biden/Draghi plus  další podaří, nerozhodnou tito dva, nýbrž  Rijád a  Abu Dhábí. Museli jim naskočit nejméně pupínky. Dnes  je  sankcionováno Rusko, prý kvůli Ukrajině. Kde  je psáno,  že zítra, z jakéhokoliv důvodu, nejsou na  řadě oni?  V každém případě  – Západ  by je prosazením záměru hned  připravil o obrovské peníze  a možná natrvalo!

Osobně  bych se vůbec nedivil, kdyby  při realizaci tohoto plánu vypukla  nová  ropná  krize, kterou svět zažil už dvakrát – jednou v  roce  1973 a podruhé o šest let později!     Tehdy Saudové a ostatní  také  bránili a ubránili svoje  ropné zisky. Stačilo jim k tomu snížit  těžbu  o 5% a vydržet  to něco přes  rok. Wikipedie  konstatuje:

U.S. Senate committee passes antitrust bill pressuring OPEC

Výbor amerického Senátu schválil antimonopolní zákon, který tlačí na OPEC

Výbor amerického Senátu  schválil návrh zákona, který by mohl vystavit Organizaci zemí vyvážejících ropu a její partnery žalobám za tajné dohody o zvýšení cen ropy.

Návrh zákona No Oil Producing or Export Cartels (NOPEC) podporovaný senátory, včetně republikána Chucka Grassleyho a demokratky Amy Klobucharové, prošel v senátním soudním výboru poměrem 17:4.

Mluvčí Bílého domu Jen Psaki uvedla, že administrativa má obavy z „potenciálních důsledků a nezamýšlených důsledků“ legislativy, zejména v době ukrajinské krize. Řekla, že Bílý dům návrh zákona stále studuje.

Verze legislativy selhávaly v Kongresu více než dvě desetiletí. Zákonodárci se však stále více obávají rostoucí inflace tažené zčásti cenami amerického benzínu, které letos na jaře krátce přesáhly rekord nad 4,30 dolaru za galon. Přečtěte si více

„Věřím, že volné a konkurenční trhy jsou pro spotřebitele lepší než trhy kontrolované kartelem státních ropných společností… konkurence je samotným základem našeho ekonomického systému,“ řekl Klobuchar.

NOPEC by změnil americký antimonopolní zákon, aby zrušil suverénní imunitu, která dlouho chránila OPEC a jeho národní ropné společnosti před žalobami.

Aby se zákon stal zákonem, musí projít celým Senátem a Sněmovnou a musí být podepsán prezidentem Joe Bidenem.

Pokud by prošel, americký generální prokurátor by získal možnost žalovat OPEC nebo jeho členy, jako je Saúdská Arábie, u federálního soudu. Další producenti jako Rusko, které spolupracuje s OPEC v širší skupině známé jako OPEC+ na zadržení produkce, by také mohli být žalováni.

Saúdská Arábie a další producenti OPEC odmítli požadavky Spojených států a dalších spotřebitelských zemí na zvýšení produkce ropy nad postupné množství, i když se spotřeba ropy zotavuje z pandemie COVID-19 a ruské dodávky po invazi na Ukrajinu klesají.

OPEC+, který snížil těžbu, když ceny ropy spadly na historická minima, když pandemie snížila poptávku po ropě, se ve čtvrtek dohodl, že se bude držet svých stávajících plánů zvrátit omezení s mírným zvýšením na další měsíc. Přečtěte si více

NOPEC je určen k ochraně amerických spotřebitelů a podniků před uměle rostoucími cenami benzinu, ale někteří analytici varují, že jeho implementace by mohla mít také některé nebezpečné nezamýšlené důsledky.

V roce 2019 Saúdská Arábie pohrozila, že bude prodávat ropu v jiných měnách než dolar, pokud Washington schválí NOPEC, což je krok, který by mohl podkopat status dolaru jako hlavní světové rezervní měny, snížit vliv Washingtonu na globální obchod a oslabit jeho schopnost prosazovat sankce vůči národu. státy.

Senátor John Cornyn, republikán z nejvyššího amerického státu Texas, který těží ropu, se postavil proti návrhu zákona s tím, že by mohl přimět OPEC k omezení dodávek do Spojených států.

„Pokud se opravdu chceme vypořádat s cenou u pumpy, měli bychom zde v Americe produkovat více ropy a plynu,“ řekl Cornyn.

Návrh zákona je také proti American Petroleum Institute, přední americké lobbistické skupině v oblasti ropy a plynu. V dopise vedoucím výboru API uvedlo, že NOPEC „vytváří významnou potenciální škodlivou expozici americkým diplomatickým, vojenským a obchodním zájmům, přičemž má pravděpodobně omezený dopad na obavy trhu, které řídí legislativu“.

Někteří analytici varovali, že NOPEC by mohl nakonec poškodit domácí energetické společnosti, pokud bude tlačit na Saúdskou Arábii a další členy OPEC, aby zaplavily globální trhy ropou, protože ropu produkují mnohem levněji než americké společnosti.

Takže  USA  si vyhlásí  zákon, podle  kterého suverénní státy přestanou mít právo rozhodovat o exploataci SVÝCH nerostných zdrojů a to tehdy, když  by  to kolidovalo se zájmy Spojených států respektive politiků!!!

O tohle  se hraje!!!! Rusko a Ukrajina jsou  částečně  záměr a  částečně  jen záminka. Aby byl  bič na  producenty  ropy globálně. Netuším, co z toho je priorita. Krátkodobě  Rusko, dlouhodobě  OPEC , řekl bych.

Nicméně  tohle  si jistě  Saudi a  Emiráty  nejspíš  uvědomují!  A vedle  toho – jistě  si pamatují,  že  dnes už  na Západě nejsou tabu  ani  jejich majetky  v zemích NATO, EU, v Austrálii, na Novém Zélandě, atd.   Ale také  ví, že kdyby  opravdu  utáhli ropné kohouty  a tím nemyslím snížení těžby o ubohých 5%, ale dejme  tomu – o celou polovinu, tak by  nastal na Západě  ekonomický  Armagedon! Totální rozvrat!!!! Západní ekonomika  by dostala  ránu, o níž nikdo netuší, zdali by ji ustála!   Už proto, že Biden zkusil srazit, neúspěšně světové ceny tím, že na trh vrhnul  část  strategických rezerv. Vyplýtval je  zcela  marně  a US zásoby jsou nyní na historicky nejnižším stavu od roku 1985 a jednoduše Biden je , co ropy  ve zcela  zoufalé situaci a Západ  tím pádem také:

photo_2022-06-06_20-32-42.jpg

Ovšem Fiala  se  Sikelou by určitě  dali rovnej kouř, protože  ČR přece  má rezervy  na  90 dní….Ale  o těhle  dvou klaunech  to dnes není. Nýbrž o  Bidenovi!!!

Opravdu  tohle  všechno  chce  vsadit  do hry, že může  být ještě daleko hůře  s  tím neotřelým nápadem založit ten  ropný kartel a donutit  Rusko prodávat ropu  za  30 USD/barel a  případné  kupce, platící  vyšší cenu  zasankcionovat? Fakt  si  střihne  riskovat ekonomickou zkázu Ameriky  a Západu?  Nevylučuji to, Ani trochu, protože to je  daleko větší kousek než by  vás napadlo. Po tom  všem, co jste už  právě  četli si nechávám to úplně nejlepší, tak jako vždycky na konec.

Bloomberg včera přinesl toto:

US May Allow More Iran Oil to Flow Even Without Deal, Says Vitol

USA mohou umožnit tok více íránské ropy i bez dohody, říká Vitol

  • Washington by mohl „zamhouřit oči“, aby pomohl snížit ceny: Vitol
  • Názory trhu na směřování ropy „nikdy nebyly širší“
  • Podle největšího nezávislého obchodníka s ropou mohou USA povolit více sankcionované íránské ropy na globální trhy i bez oživení jaderné dohody z roku 2015. Nová dohoda by sice omezila atomové aktivity Íránu a zmírnila sankce USA na jeho energetický export, ale rozhovory mezi Teheránem a světovými mocnostmi se od března zastavily. Obchodníci s ropou jsou stále pesimističtější, že se vyjednavači dohodnou.

    Přesto by se americký prezident Joe Biden mohl rozhodnout, že potřeba snížit rekordně vysoké ceny čerpadel před listopadovými volbami v polovině období převáží nad výhodami přísného vymáhání sankcí, včetně zabavení dalších íránských ropných tankerů.

    „Strýček Sam možná nechá té ropy téct trochu víc,“ Vitol Group řekl v neděli podcastu produkovaném dubajskou Gulf Intelligence. „Pokud střednědobým horizontům dominuje potřeba snížit ceny  v Americe, zavírání očí nad sankcionovanými barely, které jsou k dispozici, je pravděpodobně něco, co byste mohli očekávat. Americké zásahy do těchto toků byly vždy velmi řídké.“

    Šance na oživení íránského jaderného paktu se zmenšují, říká EU

    USA zabavily ropu z lodi plující pod íránskou vlajkou u Řecka, po čemž o několik dní později Teherán zadržel dva řecké tankery v Perském zálivu. Ale podle Mullera je nepravděpodobné, že by krok Washingtonu signalizoval začátek dalšího zabavování tankerů ze strany USA.

    Írán zvýšil produkci letos Nová jaderná dohoda by podle energetických analytiků vedla k dalším 500 000 až 1 milionu barelů denně přicházejících na mezinárodní trhy, což je dost na snížení cen. Islámská republika má také ve skladech kolem 100 milionů barelů ropy , které by bylo možné rychle prodat.

    Ceny ropy letos stouply o více než 50 % na téměř 120 dolarů za barel, většinou kvůli dopadu ruské invaze na Ukrajinu. Zatímco mnoho republikánů a někteří demokraté jsou proti jakémukoli zrušení íránských sankcí, Biden je pod velkým tlakem , aby snížil ceny benzínu, které v USA vystřelily v průměru na více než 4,80 dolaru za galon.

    Nikdy nebyl širší

    Podle společnosti Vitol, která v roce 2021 obchodovala se 7,6 miliony barelů ropy a rafinovaných produktů denně, panuje malá shoda ohledně směru cen ropy. Zatímco zásoby jsou omezené, uvolnění strategických rezerv pomáhá vyvážit trh.

    Saúdští Arabové přikývli USA zvýšením těžby ropy, ale udrželi Rusko blízko

    Je nepravděpodobné, že by čtvrteční rozhodnutí OPEC+ – 23členné skupiny výrobců v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem – urychlit zvyšování produkce mělo velký dopad, řekl Muller. To proto, že mnoho členů se bude snažit pumpovat více a export Moskvy by mohl klesnout kvůli sankcím za válku na Ukrajině.

    „Spektrum odborných názorů nebylo nikdy širší,“ řekl Muller, který sídlí v Singapuru. „Jsou lidé, kteří si myslí, že trh bude 135 až 140 dolarů za barel.“ A jsou lidé, kteří si myslí, že se opět dostaneme pod 100 dolarů.“

    Dva světy

    Objevuje se také dichotomie mezi bohatšími a chudšími zeměmi, řekl. Některé v Asii, jako je Malajsie a Singapur, zažívají oživení poptávky, protože blokování koronaviru se zmírňuje. Jiní včetně Pákistánu a Srí Lanky, které nesplácely mezinárodní dluhopisy a potýkají se s placením za dovoz pohonných hmot, zažívají destrukci poptávky.

    „Je to příběh dvou světů,“ řekl Muller. „Bohatý svět bude mít prázdniny a bude spalovat letecké palivo. Ale dopad jinde je mnohem hlubší. Propast mezi prosperujícími zeměmi a zeměmi, které mají nižší schopnost platit za komodity, se stává extrémně přísnou.“

Jen  zírám!!!! Jestli má  Bloomberg pravdu,  pak  Irán, trestaný a  za mne  právem, kvůli  tajnému vývoji atomové zbraně, jejíž držení  by zajistilo beztrestný vývoz  islámského šíítského fundamentalismu  do celého světa,   by nyní mohl  v  daleko větší míře  vyvážet  svou  sankcionovanou ropu a inkasovat  velké peníze a při tom dál obohacovat  uran podle libosti!!!!

Něco, ještě  před  pár  týdny  zcela nepředstavitelného!!! Izraelci musí  šílet! Saudi jak by smet!!!! Když má  Amerika  ropnou nouzi a ceny u pump letí nahoru a jsou na krku americké volby, tak si  darebák největší může  v klidu sestrojovat  A bombu, hlavně  když  dodává  ropu!!!!!

Tohle ukazuje  Bidena  v pravém světle!  Protiruskými sankcemi  nastartoval  cenové ropné šílenství, podporou Kyjeva  a  udržováním války v  chodu  ho zacementoval a  teď  to dotáhl na absolutní vrchol s Iránem. Chomejní se  v hrobě  chechtá tak, že  co nevidět  v Iránu vypukne  opět historicky ničivé zemětřesení!!!!

Prostě  zásadovost na  nejméně  pátou!  Jakmile  papalášům  hrozí  těžká prohra ve volbách, jdou veškeré  zásady stranou!!!!  Fanatická  diktatura  si  klidně  může  dál vyvíjet  atomovou bombu!!!  Ještě, že  Kim taky  není ropný magnát…….  Takhle  to vypadá, když je  v hlavní roli Biden. Ale oni ti  další nejsou ani o fous  lepší!!!!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.