Flash -The Geniuses at Work!


Geniové  z  G7 ještě  ani neskončili svou práci, ale už  z ní vydali počet – viz onen  velký  humbuk  s cenovým deklem na  ruskou ropu.

A  svět  už  reaguje. Právě  jsem se podíval  na  Oilprice.com, abych  zkontroloval cenové  dopady  výronu jejich  geniálního myšlení.  A je  to fakt  pastva  pro oči:

VýstřižekVýstřižek1Výstřižek2

Opravdu – genium se  daří!!! To se musí nechat! Trh si jejich  úžasný nápad, minimálně v první reakci vyhodnotil tak,  že hrozí akutní nebezpečí, že  ropa  se  stane ještě  úzkoprofilovějším zbožím, než  dosud a  cena okamžitě  u všech  tří hlavních   indexů vypálila  na sever!

Bravo, geniové  z Elmau! A může  být  ještě  daleko a  daleko hůře! Opravdu  třeba  barel  za  200. USD. Jak jsem si dovolil předpovědět. Jenže  nyní  to už neříkám já, nýbrž  šéfové světových ropných koncernů. Viz názor  Oilprice.com  na  onen cenový dekl. Resp. jeho závěr.

G7’s Oil Price Cap For Russia: Easier Said Than Done

dle překladače

Cenový strop ropy G7 pro Rusko: Snáze se řekne, než udělá

Myšlenka zavést cenový strop na vývoz ruské ropy, aby se udržel přítok  ropy na trhy, ale snížily se příjmy Kremlu z něj, může znít na první pohled poněkud exoticky – ale tato myšlenka existuje již několik týdnů.

Právě to dostalo velkou podporu na setkání G7,  ale problémy s jeho implementací jsou poměrně značné.

Omezení ceny ropy pro ruskou ropu bylo poprvé nastoleno během jednání mezi ministryní financí USA Janet Yellen a představiteli EU o nalezení řešení problému inflace a zároveň omezení ruských příjmů z ropy. Rychle se totiž ukázalo, že omezení exportu ruské ropy nebyl v žádném ohledu nejlepší nápad.

Spojené státy, Spojené království a nově i EU zakázaly dovoz ruské ropy a ropných produktů, ale Čína a Indie zintenzivnily své nákupy, protože ruská ropa obchoduje s výraznou slevou oproti mezinárodnímu standardu. . EU mezitím panicky vykupuje ruská paliva před embargem, které vstoupí v platnost na konci roku.

Jinými slovy, ukázalo se, že za utlumení veškerého ruského exportu se platí poměrně vysoká cena, a tak bylo třeba formulovat alternativu, která by zajistila jak dostatečnou zásobu ropy pro mezinárodní trhy, tak nižší příjmy z prodeje této ropy. pro Rusko.

Existuje opravdu jen jeden způsob, jak to udělat.

Jak uvedla Ital Mario Draghi během prvního dne schůzky G7: „Musíme snížit množství peněz směřujících do Ruska a zbavit se zároveň jedné z hlavních příčin inflace,“ uvedl list Financial Times . Mimochodem, Draghi na začátku tohoto roku představil myšlenku vytvoření OPEC kupujících jako způsob, jak přimět skutečný OPEC k produkci více ropy.

Dokončit to nebude snadný úkol, soudě podle komentářů ze Schloss Elmau, kde se letos scházejí vůdci sedmi největších liberálních demokracií na světě.

Podle Charlese Michela, předsedy Evropské rady, je jedním velkým problémem zajistit, aby cenový strop poškodil Rusko více než kupce ruské ropy.

„Chceme se ujistit, že cílem je zaměřit se na Rusko a nedělat nám život obtížnějším a složitějším,“ řekl Michel, jak cituje FT, v komentářích, které přidávají větší váhu důkazům, že současné sankce proti Rusku se zdají být bolestnější pro občany těch, kdo je ukládají, než pro Rusy.

„Jsme na dobré cestě k dosažení dohody,“ řekl agentuře Reuters jeden nejmenovaný představitel německé vlády den před začátkem schůzky. K uskutečnění této dohody by však G7 potřebovala podporu Indie a Číny. První jmenovaná se k nim tento týden připojí jako partnerská země spolu s Argentinou, Jižní Afrikou, Senegalem a Indonésií.

To naznačuje dvě věci: za prvé, že nemá smysl pokoušet se přesvědčit Čínu, aby přestala kupovat ruskou ropu, alespoň ne konvenčním způsobem, kdy prostě něco žádat nebo nabízet na oplátku. Je toho málo, co by G7 mohla nabídnout na oplátku, zvláště nyní, když je výzvou pekingské iniciativě Pás a stezka s válečnou truhlou ve výši 600 miliard dolarů, která má být utracena na infrastrukturní projekty v chudších zemích světa.

Indie je však považována za spojence Západu, kterého lze snad přesvědčit, aby nakupoval ruskou ropu pouze pod určitou cenou. Indie byla mnohem otevřenější dialogu se sankčními národy, ale také jasně naznačila, že nebude zpívat v žádném sboru, ale bude se spíše řídit svými vlastními prioritami, jejichž vrcholem je dostupná a cenově dostupná energie.

Vzhledem k velké závislosti Indie na dovážené ropě by úřady v Dillí teoreticky uvítaly cenový strop. Jak již bylo uvedeno, ruská ropa se již prodává se slevou na Brent a většinu dalších mezinárodně obchodovaných směsí a Indie toho plně využívá.

Myšlenka cenového stropu tedy předpokládá, že se k ní přihlásí většina, ne-li všichni kupující ruské ropy, což Rusku fakticky svazuje ruce: pokud chce svou ropu prodat, může tak učinit pouze pod určitou cenou.

Myšlenka cenového stropu také předpokládá, že Rusko se rozhodne pokračovat v prodeji své ropy, místo aby zastavilo veškerý export a sledovalo, jak ropa Brent dosáhne během týdnů 200 dolarů. Tuto možnost mimochodem uvedli manažeři energetického průmyslu.

Podle zprávy FT z prvního dne schůzky G7 tito manažeři uvedli, že pokud bude Rusko čelit cenovému stropu pro vývoz ropy, místo souhlasu s prodejem za tuto cenu by se mohlo rozhodnout odepřít ropu z exportních trhů. A to by uvrhlo ještě  mnohem více  Evropu do problému, jako je ten, který nyní vidíme u Německa – a  to Rusko ještě ani nepozastavilo dodávky plynu.

Takže  Oilprice.com přesně pojmenoval vše, co se  zatím o  ropných sankcích proti Rusku dá říci

-sankce  jsou zásadním hybatelem celosvětové inflace protože  vedli v naprosto nebývalému vyšponování ceny  ropy

-evidentně  škodí více těm, co je zavedli, než toho, proti komu jsou směřovány

-o  úspěchu sankcí, jakýchkoliv, ohledně  ropy  rozhodují země jako Čína a Indie. Nikoli Západ.

-pokud se Rusko rozhodne, po vyhlášení onoho cenového deklu vabank a  stáhne  svou  ropu na nějaký čas  ze světových trhů, pak podle  manažerů velkých ropných koncernů  teprve  uvidíme,co  to  je inflace!!!

-tuší vůbec někdo ve  Washingtonua  Bruselu, jak se k tomuhle  jejich geniálnímu, či spíše  genitálnímu , nápadu postaví ropné monarchie z Arabského poloostrova? Nějak mi uniká proč  by to podporovaly…  Minimálně tři  důvody  hovoří pro to, aby  nasadily  těžké kontra:

1- když teď  půjdou proti Moskvě  nesníží těžbu, jak si přeje  Západ, pak ten , kdykoliv si v budoucnu zamane, uplatní stejný postup proti nim

2- cenový strop by  poškodil i jejich příjmy. Jestliže by Rusko bylo donuceno prodávat levněji, než je  tržní cena,  ocitnou se okamžitě pod  tlakem svých zákazníků, aby  zlevnili také!!! Proč by to  měly  chtít?

3-jak dlouho potrvá než vypukne  recese a poptávka po ropě klesne tak jak  tak. Což opět znamená nižší příjmy.

Co se nabízí jako logická odpověď?  No přece  snížit  produkci! Nikoliv zvýšit nebo držet, jak požaduje  Biden a Brusel….

Prostě  geniové při práci!  Spas  se kdo můžeš!

A proč  důsledně dnes používám  termín cenový dekl? Protože  jsem si vzpomenul na  dětskou prostoduchou říkanku:

Když tě  život  nebaví a stane se  peklem, skoč po hlavě  do záchodu a přiklop se deklem! 

Vždycky mi připadala  hloupá, až  debilní. Dnes bych ji nazval trefnou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.