Flash -Bloomberg: Zemní plyn stoupá o 700 %, stává se hnací silou v nové studené válce


Jen jsem ráno pustil počítač  a Bloomberg /Reuters jsem zatím nestihl/ vyrazilo na mne  to, co vidíte  v titulku!! Takže  Minule  to byl JP Morgan a  barel ropy  za  380, teď  je to plyn 7x  dražší??? Bravo, dámy  a pánové, co tomu velíte BRAVO! To, co vy od  druhé světové  opravdu nikdo nedokázal!!! A nejspíš  ještě  stále nejste  o konce se  svými triky!

Ale  dost řečí. Dáme si toho Bloomberga  celého. Tedy  ti jedinci, kteří mají nervy  ze  železa! I překladač se mi z  toho článku orosil.

Natural Gas Soars 700%, Becoming Driving Force in the New Cold War

Zemní plyn stoupá o 700 %, stává se hnací silou v nové studené válce

Nedostatek paliva se šíří v celé globální ekonomice a hrozí recese a další vlna inflace.

Jednoho rána na začátku června vypukl požár v neznámém zařízení v Texasu, které odebírá zemní plyn z amerických břidlicových pánví, chladí ho do kapalného stavu a posílá do zámoří. Bylo uhašeno asi za 40 minut. Nikdo nebyl zraněn.

Zní to nanejvýš jako příběh pro místní tisk – kromě toho, že o více než tři týdny později se finanční a politické otřesy stále ozývají Evropou, Asií i mimo ni.

Je to proto, že zemní plyn je momentálně nejžhavější komoditou na světě. Je to klíčová hybná síla globální inflace, zaznamenává skoky cen, které jsou extrémní i na poměry dnešních turbulentních trhů – od začátku loňského roku v Evropě zhruba 700 %, což tlačí kontinent na pokraj recese . Nachází se v srdci úsvitu éry konfrontace mezi velmocemi, která je tak intenzivní, že v hlavních městech po celém Západě se plány na boj proti změně klimatu dostávají do pozadí .

Stručně řečeno, zemní plyn nyní soupeří s ropou jako palivo, které utváří geopolitiku. A není ani jednoho dost, aby se to dalo obejít.

Je to válka na Ukrajině, která katalyzovala plynovou krizi na novou úroveň tím, že odebrala rozhodující část dodávek. Rusko omezuje dodávky plynovodů do Evropy – která soustavně  říká, že chce přestat nakupovat od Moskvy,  i když zatím  ještě ne úplně. Snaha vyplnit tuto mezeru se mění v celosvětové  cenové dostihy, protože všechny  země před zimou na severní polokouli závodí v zajištění vzácného nákladu zkapalněného zemního plynu.

Nová ropa?

Německo tvrdí, že nedostatek plynu by mohl vyvolat kolaps podobný Lehman Brothers, protože evropská ekonomická velmoc čelí bezprecedentní vyhlídce, že podnikům a spotřebitelům dojde energie. Hlavní plynovod Nord Stream, který dopravuje ruský plyn do Německa, má být 11. července odstaven z důvodu údržby na deset dní a narůstají obavy , že ho Moskva možná znovu neotevře. Vedoucí představitelé Skupiny sedmi hledají způsoby, jak omezit ruské zisky z plynu, které pomáhají financovat invazi na Ukrajinu – a podporovat nové investice do LNG. A chudší země, které postavily energetické systémy na levném plynu, nyní bojují o to, aby si ho mohly dovolit a  ekonomicky  přežít.

„Toto jsou 70. léta pro zemní plyn,“ říká Kevin Book, výkonný ředitel ClearView Energy Partners LLC, výzkumné firmy se sídlem ve Washingtonu. „Svět nyní přemýšlí o plynu stejně jako kdysi o ropě a zásadní role, kterou plyn hraje v moderních ekonomikách, a potřeba bezpečných a různorodých dodávek se staly velmi viditelnými.“

Výstřižek2

Zemní plyn býval ospalou komoditou, která měnila majitele na roztříštěných regionálních trzích. Nyní, i když se zdá, že globalizace je ve velké části světové ekonomiky na ústupu, obchod s plynem směřuje opačným směrem. Globalizuje se rychle – ale nejspíše ne dostatečně rychle.

Mnoho zemí se obrátilo na zemní plyn jako součást přechodu k čistší energii, protože se snaží postupně ukončit používání špinavějších fosilních paliv, jako je uhlí a v některých případech také jaderná energie. Velcí producenti – jako USA, které se rychle zvedly v žebříčku exportérů LNG až ke konkurenčnímu Kataru jako největšího světového výrobce – zaznamenávají rostoucí poptávku po jejich produkci. zemí vyvezly  téměř dvakrát tolik než před deseti lety. Palivo je však mnohem těžší přesunout po planetě než ropa, protože se musí zkapalňovat v místech, jako je továrna Freeport v Texasu.

A to je důvod, proč menší výbuch v zařízení, které zasvěcenci z oboru nepovažují za nic zvláštního – není to největší ani nejsofistikovanější ze sedmi terminálů, které odesílají LNG z amerických břehů – měl tak obrovský dopad.

„Současná krize“

Ceny plynu v Evropě a Asii vzrostly o více než 60 % v týdnech, kdy byl Freeport nucen dočasně uzavřít provoz, což je období, které také zaznamenalo další omezování dodávek ze strany Ruska. V USA naopak ceny paliva klesly téměř o 40 % – protože výpadek znamená, že více plynu zůstane k dispozici pro domácí spotřebu.

Výstřižek

Na trhu již bylo mnoho známek extrémní napjatosti. Válka a Covid pravděpodobně otřásají  každou komoditou od pšenice po hliník a zinek, ale jen máloco se vyrovná žaludeční nevolnosti globálních cen plynu. V Asii je nyní palivo asi třikrát dražší než před rokem. V Evropě je to jeden z hlavních důvodů, proč inflace právě dosáhla nového rekordu.

Zemní plyn zůstává v USA levnější – ale i tam se futures letos před uzavřením Freeportu více než zdvojnásobily. Vzhledem k tomu, že klíčoví političtí spojenci od Německa po Ukrajinu zoufale touží po nákupu amerického plynu, američtí výrobci varují, že větší prodej v zahraničí bude znamenat vyšší náklady doma. Reakce trhu na požár ve Freeportu ilustruje „jasné spojení mezi exportem LNG a inflačními dopady na domácí ceny zemního plynu a elektřiny,“ říká Paul Cicio, prezident Industrial Energy Consumers of America.

K uspokojení veškeré nové poptávky bude zapotřebí masivní vlna investic do nabídky. To už probíhá a nabralo to na síle minulý týden na schůzce největších ekonomik západního světa, kde lídři G-7 slíbili veřejné investice do plynárenských projektů – řekli, že jsou „nezbytné v reakci na současnou krizi“.

Mezi naléhavé potřeby infrastruktury:

  • Exportní zařízení : Shon po LNG urychluje projekty v Severní Americe i mimo ni. Minulý měsíc společnost Cheniere Energy Inc. dala zelenou rozšíření terminálu v Texasu. V dubnu dostal kanadský projekt LNG podporovaný indonéským magnátem Sukanto Tanotem povolení k zahájení stavby. V Kataru patří Exxon Mobil Corp.  a S he ll Plc mezi energetické giganty s podíly na projektu ve výši 29 miliard dolarů na podporu exportu LNG.

    „Máte globální ceny plynu tak vysoké podněcující investice . že vedou k  podpisu nových dlouhodobých smluv,“ říká Samantha Dart, vedoucí výzkumu zemního plynu ve společnosti Goldman Sachs „Vidíme tato oznámení přicházející zleva a zprava, se spoustou amerických zkapalňovacích zařízení.“

  • Importní terminály : V Evropě byly od začátku války na Ukrajině oznámeny nebo urychleny plány na asi 20 terminálů. Německo, které nemá žádné terminály LNG, vyčlenilo asi 3 miliardy dolarů na pronájem čtyř plovoucích terminálů a jejich připojení k místní síti. První z nich by se měla dostat online kolem konce tohoto roku. potřebu rychlosti a poukázal na to, že Tesla Inc. dokázala postavit továrnu poblíž Berlína za pouhé dva roky, a řekl, že je načase překlenout německou byrokracii. „ Nejprve vykopejte dráhy, kudy má vést potrubí,“ řekl. „Pak přijde povolení.“

    Čína, největší světový kupec LNG v loňském roce, je uprostřed jedné z největších výstaveb, jaké kdy toto odvětví zažilo. Jen v roce 2023 má být spuštěno deset nových importních terminálů a kapacita se zhruba zdvojnásobí , uvádí BloombergNEF.

  • Potrubí : I přes větší kapacitu pro příjem zásilek LNG a jeho přeměnu zpět na plyn – proces známý jako znovuzplyňování – Evropa postrádá infrastrukturu, která by jej přesunula tam, kde by to mohlo být potřeba. Španělsko má například největší evropská zařízení na opětovné zplynování, ale má pouze dvě plynovodní spojení s Francií přes Pyreneje, která jsou schopna přepravit o něco více než jednu desetinu těchto objemů, uvádí Bloomberg Intelligence .
  • Tankery : Loděnice v Jižní Koreji, kde se staví většina světových tankerů na LNG, zažívají nárůst zakázek, které jim opouštějí kvalifikovanou pracovní sílu. Byli nuceni hledat svářeče, elektrikáře a malíře za hranicemi země do míst, jako je Thajsko, a zvýšit své kvóty pro migrující pracovníky.

V některých případech to vše znamená odklon od politik zaměřených na boj proti změně klimatu – zejména v Evropě. Vládou podporovaní věřitelé jako Evropská investiční banka a Evropská banka pro obnovu a rozvoj, kteří se zaměřovali na financování obnovitelné energie, signalizovali posun a uvedli, že jsou nyní ochotnější podporovat projekty v oblasti plynu.

Ale krkolomné úsilí Evropy nebude stačit, podle Bloomberg Intelligence, který počítá, že dovoz LNG by mohl do roku 2026 pokrýt 40 % potřeby plynu v regionu – dvojnásobek loňského čísla, ale stále daleko za objemy, které dodává Rusko.

‚Nikdy víc evidentní‘

Proto se stupňují varování před plynovým propadem v evropských ekonomikách.

Minulý týden německá vláda uvedla, že jedná o záchraně společnosti Uniper SE, která ztrácí přibližně 30 milionů eur (31 milionů dolarů) denně, protože musí pokrýt chybějící ruský plyn za prudce rostoucí ceny na spotovém trhu. Společnosti jako chemický gigant BASF SE tvrdí, že možná budou muset snížit produkci. Deutsche Bank uvedla rostoucí rizika „bezprostřední německé recese na pozadí přídělů energie“ a poukázala na prudce rostoucí ceny elektřiny také v Itálii a Francii. Morgan Stanley předpověděla , že celá eurozóna bude do konce roku v poklesu.

Výstřižek1

Pro některé rozvíjející se ekonomiky – které musí stále více soutěžit s bohatými zeměmi, jako je Německo, v nabídkách na dodávky LNG, protože plyn jde do celého světa – už byly důsledky katastrofální.

V Pákistánu, který postavil svůj energetický systém na levném LNG, plánované výpadky vrhají regiony do temnoty během parných letních měsíců. Nákupní centra a továrny ve velkých městech byly nařízeny předčasně zavřít a vládní úředníci pracují kratší dobu.

Thajsko omezuje dovoz LNG kvůli prudce rostoucím cenám, což zemi potenciálně vystavuje riziku nedostatku paliva. Myanmar, který se potýká s politickou nestabilitou, koncem loňského roku zastavil veškeré nákupy LNG, když ceny začaly růst. Indie a Čína také omezily dovoz.

„Zatímco dříve byly trhy se zemním plynem převážně regionálně zatížené, nyní máme globalizovaný spotový trh, který spojil světovou expozici palivu, které se stalo kritickým pro mnoho ekonomik,“ řekl James Whistler, výkonný ředitel Vanir Global Markets se sídlem v Singapuru. zprostředkování energie a životního prostředí. „Nikdy to nebylo tak evidentní jako v posledních několika měsících.“

Tak takhle momentálně vypadá světový  trh s plynem!  Hlavně, že  Evropa  demonstrativně  odstoupila  od Nordstreamu 2,  že  vyhlásila  Green deal,  že  dělá co může , aby  válka na Ukrajině hned  tak neskončila, že  uvaluje na Rusko  jednu sankci za  druhou!

Už v prvním komentáři  k unijním sankcím jste mohli  číst, k čemu to všechno, ohledně plynu povede. Stalo se. Došla mi slova. Ostatně  jsou zbytečná. Tam kde držitelé  klíčů absolutně vypnou mozek, je jakýkoliv  projev  naprosto zbytečný! A  to Rus ještě  kohout nezavřel. tedy ne úplně.

Jedno si  neodpustím na  závěr. Kolikrát jste tady  četli, že  jedna věc  je  nějaký plyn vůbec  mít a druhá  být  schopen jej zaplatit jako konečný spotřebitel. Pokud plyn není, pak je jedno kolik stojí, pokud  si ho  cenově nemohu dovolit, je lhostejné, jestli  je nebo není. Vždycky  z toho rezultuje  fatální malér!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.