Úvodník dnešní Kosy – ruský den


Vyhýbám se publikovaní  čehokoliv  z ruských  zdrojů. Z pochopitelných  důvodů. Kvůli propagandě!  O propagandu opravdu nemám zájem. Nicméně už jsem se naučil denně  sjíždět  hlavní  ruské kanály. Abych znal pohledy  z druhé strany. Vedle toho  – v  anglosaském prostoru  se téma Ukrajina zcela marginalizuje. Jednak normálně v  čase  a pod náporem nových  pro Američany  a Brity  daleko žhavějších  novostí a jednak zřejmě  asi také dost  vlivem  ukrajinských vítězných  ústupů /abych citoval Aresteviče/ na předem připravené pozice.

Když  už jsme  u té propagandy  na  ruských mediích  – mohu  srovnávat  s  ČT, ČRo, Seznamem. Aktuálně, Hospodářkami, Novinkami  a  pod. Takže  zodpovědně konstatuji,  že  si s našimi jedině  a  vždycky  správnými  nemají co vyčítat. Naprosto. Jen znaménko je opačné.

Nicméně  se  tam dají  vykutat  velmi zajímavé  věci. Tak  zajímavé,  že  jsem se  rozhodl  dnešní  vydání Kosy  pojmenovat  jako ruský den.

Vždycky  mne zajímalo, jak na  Rusko dopadají  sankce a  jak si představují  nějaký  budoucí rozvoj. Ale  ne do té míry, abych  vám  snad  předložil  propagandistické  kecy  typu  – Západ  bez nás  pozítří zkrachuje,  my  se vlastně máme  lépe  než  před  sankcemi a tak podobně. Tohle  ať  si provozují  ti jedině  a vždycky  správní na kterékoli straně  barikády.

Ale na  agentuře  RIA  Novosti  vydali článek,  popisující  jak  se vyvíjí nebo bude v nejbližší době vyvíjet  ruský trh spotřebního zboží, který  demonstrativně opustily  stovky  západních značek.  Nemyslím  tím šedé dovozy, povolené Putinovým  speciálním dekretem, jež také běží. A ve velkém. Ale míním  ta opravdová  velká prázdní  místa  na ruském trhu. Kdo je  zaplní a  jak.  Protože  až se tak stane,  nejspíše  řada  oněch  firem, co  z Ruska odešly, už se nebude mít  kam vrátit.Včetně těch  českých.

Ten  druhý  je  také  z produkce  RIA  Novosti A týká se budoucnosti  ruského plynárenství  jako celku. A jak na  něj  působí  supervysoké ceny. Myslím, že  řada z  vás  zažije obrovské překvapená.  A nejspíš potvrdí  můj  dojem, že  to s  tou prvoplánovou propagandou  na  velkých  ruských kanálech není  zas  až tak zlé.

Přiznávám, že  právě  článek  o plynu a jeho ruské budoucnosti mne přivedl na myšlenku  vydat ruské  číslo. Ovšem  trvalo chvilinku, než  jsem k němu  našel druhý  materiál.

Takže  až  dnes.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.