Plyn za 10 000 dolarů, ropa za 370 dolarů? Co se nyní děje na energetických trzích a jaké budou ceny


 Dnešní Kosa  je opravdu nesourodá. I kvůli tomu, že nejméně  čtyřikrát přesouvaná a  zrovna  tolik překopaná.  Takže  se mi nepodařilo najít  společný  jmenovatel. Nicméně  tahle  analýza  ukrajinského serveru  Strana.ua  ohledně  velmi pravděpodobného průběhu nadcházející energetické sezony  v Evropě  prostě  na  Kosu patří. Ale nebudu  dále zdržovat svými úvahami. Pusťme se  do analýzy  tam jak  ji  zpracovali  tihle, z mého pohledu  obdivuhodní Ukrajinci.

Benzín za 10 000 dolarů, ropa za 370 dolarů? Co se nyní děje na energetických trzích a jaké budou ceny

dle mého překladače

Plyn za 10 000 dolarů, ropa za 370 dolarů? Co se nyní děje na energetických trzích a jaké budou ceny

Světová situace v oblasti plynu a ropy se opět mění.

Za prvé, v Evropě se zhoršuje krizová situace s plynem.

3. září Gazprom zcela zastavil Nord Stream , který byl předtím v opravě a včera byl těsně před spuštěním.

Oficiálním důvodem odstávky je údajně nefunkčnost agregátu Trent 60. Jde především o únik oleje.

Ruský plynárenský monopol psal o nutnosti odstranění problému v dopise prezidentovi a generálnímu řediteli Siemens Energy AG Christianu Bruchovi.

„Dokud nebudou odstraněny připomínky k provozu zařízení, byla přeprava plynu do plynovodu Nord Stream zcela zastavena,“ uvedl Gazprom v prohlášení.

Siemens Energy  ale kontroval – únik oleje není tak závažnou poruchou, spíše se jedná o rutinní poruchu, která nemá vliv na chod turbín a lze ji opravit na místě. To znamená, že Nord Stream nebylo nutné zastavit.

Evropská komise také zpochybnila technické důvody zastavení plynovodu.

To znamená, že eskalace kolem  plynu je v plném proudu. A ačkoli na konci dne objemy plynu do Evropy přes Nord Stream stále putovaly, jsou  extrémně malé. Otázka stability čerpání zůstává otevřená.

Zadruhé se připravují  nová rozhodnutí kolem ruské ropy, pro kterou chtějí na Západě  stanovit cenový strop. Očekává se, že bude od 40 do 70 dolarů za barel, tedy levnější než trh. Co by mohlo donutit Rusko úplně zastavit dodávky (minimálně na chvíli)

To vše podle odborníků v blízké budoucnosti změní situaci na globálním energetickém trhu.

Podle Jurije Korolčuka, analytika Institutu pro strategická studia, však budou mít rdopady na trhy s plynem a ropou rozdílnou sílu.

„U ropy, i když Rusko úplně zastaví dodávky za pevnou cenu (a řekl to vicepremiér Novak – pozn. red. ), nedojde k žádnému obrovskému  kolapsu. Ceny mohou zpočátku vyšplhat na 140-160 dolarů za barel, ale pak se stabilizují na kolem 120 dolarů,“ řekl Korolchuk.

U plynu je situace radikálně odlišná.

„Ačkoli Evropa informovala o prakticky plných podzemních zásobnících, vyvstává otázka, kde bude plyn odebírat, z kterého potrubí? Pokud budou zásobníky okamžitě „otevřeny“, do prosince může dojít k nedostatku plynu a Evropané zažijí Nový rok bez plynu, jak to bývalo na Ukrajině, když nám „Gazprom“  otočil ventilem. Cenovky na burze na vlně paniky mohou vyskočit na 10 tisíc dolarů za tisíc kubíků,“ předpovídá Korolčuk. Pozn. vlk  -25 000 Kč za  1 MW plynu!!!!!

Zjišťovali jsme, jak se mění situace na trhu s plynem a ropou, zda očekávat rekordní ceny a co to znamená pro Ukrajinu.

Osud Nord Streamu

Nord Stream se kvůli plánované práci zastavil 31. srpna. Pak „Gazprom“ informoval o „prevenci“ na čerpací jednotce plynu. Obnovení provozu plynovodu bylo plánováno na 3. září ve 4:00 hod. ráno.

Přesto i na pozadí tak zdánlivě „neškodné“ pauzy v práci Nord Streamu se kotace plynu na evropských burzách zbláznily – cenovka byla na úrovni 3 500 dolarů za tisíc metrů krychlových. Pravda, pak se vrátil zpět.

Kurzy akcií začalo na jedné straně ovlivňovat reálné omezení dodávek plynu do Evropy (po odstavení Nord Streamu kleslo 5,5krát i čerpání do plynovodu- propukla panika. V předvečer uzavření společného podniku, 30. srpna, zastavil Gazprom dodávky plynu francouzské Engie. Trh proto nevyloučil nové „Putinovy ​​intriky“.

A tyto „hororové příběhy“ byly oprávněné. Místo spuštění plynovodu NS 1  „Gazprom oznámil zastavení – tentokrát na“ neurčitou dobu.

To prý souvisí s reálnými poruchami (únik oleje na kompresorové stanici Portovaya), které nyní musí výrobce Siemens Energy odstranit.

„Sám Siemens ale nic neopraví – pošle to do Kanady. To znamená, že tohle je nová sága s turbínou, kterou Kanada musí nejdřív opravit, pak převézt do Německa a to musí najít způsob, jak vrátit Rusko,“ dodal. říká Korolčuk.

Siemens Energy však říká, že nebylo potřeba Nord Stream nijak zvlášť zastavit. Údajně únik oleje je běžná závada, která se opravuje na místě, nemá vliv na provoz turbín a nemůže sloužit jako technický důvod pro zastavení provozu plynovodu.

„Jako výrobce turbín můžeme pouze konstatovat, že takový závěr (Gazprom. – Ed.) nepředstavuje technický důvod pro zastavení prací. Takové netěsnosti většinou neovlivňují provoz turbín a lze je odstranit na místě,“ Siemens řekl.energie.

Zároveň uznali samotný fakt úniku oleje (zástupci společnosti byli součástí skupiny provádějící práci a akt podepsali), to znamená, že stále existoval formální důvod (i když s natahováním) zastavit Nord Stream, – poznamenává Korolčuk.

Mezitím v Evropě verzi s „únikem oleje“ moc nevěřili.

„Dnes odpoledne prohlášení Gazpromu, že pod falešnou záminkou opět vypíná Nord Stream 1, je dalším potvrzením jeho nespolehlivosti jako dodavatele. Ukazuje to také ruský cynismus, protože dává přednost spálení plynu místo plnění smluv,“ komentoval mluvčí Evropské komise. Eric Mamer.

Čili, soudě podle rétoriky stran, vše směřuje k eskalaci v otázce plynu. Pravda, na konci dne stále začaly proudit první objemy plynu přes Nord Stream. Ale spíše zkušební.

Zůstávají však otázky ohledně stability dodávek přes Nord Stream.

V ruském specializovaném prostředí se domnívají, že o plnohodnotném obnovení čerpání plynu prostřednictvím společného podniku nelze diskutovat dříve, než Evropa splní požadavky Gazpromu – zaručí, že turbíny nebudou spadat pod sankce EU, Kanady a Spojeného království.

„Ve skutečnosti ale v této oblasti vidíme eskalaci konfliktu. Evropané věří, že topnou sezonu projdou bez Nord Streamu, to znamená, že jsou v  klidu, protože dokázali splnit cíl, naplnit podzemních zásobníků na  80 %.V souladu s tím Gazprom také zvyšuje sázky, zastavuje Nord Stream a Evropané si, myslím, že minimálně do listopadu, přesně udrží svou současnou pozici, protože září až říjen je pro ně obdobím určité naděje.

Za prvé, teplo sice ustupuje, ale spotřebitelé  méně používají klimatizací, navíc bude pršet, jaderné elektrárny a vodní elektrárny budou fungovat normálně, možná budou moci ještě více naplnit podzemní zásobníky plynem. Proto budou mít před začátkem topné sezóny falešnou důvěru, že je vše v pořádku,  topnou sezónu prožíváme dobře a nepotřebujeme ani žádné „Nord  Streamy“. “.

S nástupem topné sezóny se však situace zde může změnit, protože na denní bázi, i když jsou zásobníky PZP plné z 90 %, bude nutné nasávat velké objemy dovozů. A já si myslím, že kritický okamžik přijde v druhé části topné sezóny, kdy budou všechny podzemní zásobníky prázdné a bude extrémně, extrémně těžké projít topnou sezonou v normálním režimu bez ruských objemů. Je možné, že některé kategorie spotřebitelů budou muset být odpojeny od dodávek energie,“ cituje bfm.ru Igor Juškov, přední odborník z Ruské finanční univerzity.

„Nikdo nemůže s jistotou říci, na jakou další plynovou páku může Rusko zítra vyvinout tlak – přestane pumpovat ukrajinskou GTS, přestane dodávat zdroj jakékoli evropské společnosti nebo několika, obecně zavře ventil – zatím lze jen hádat.“ Všichni to již pochopili a připravují se na chladnou a těžkou zimu. Otázka je nyní jen ve stupních,“ říká Gennadij Rjabcev, vedoucí výzkumných projektů v STC Psyche.

„V prosinci může dojít plyn“

Co to znamená pro Evropu, která již varovala podniky, aby snižovaly spotřebu energie, a lidi, že v bytech bude zima a je čas pořídit si nové varné konvice?

Na jedné straně EU úspěšně plní podzemní zásobníky plynu, a to dokonce s předstihem. Úroveň 80 % rezerv, které chtěli dosáhnout do listopadu, dosáhli o dva měsíce dříve.

Německo (a je jednou z evropských zemí nejvíce závislých na ruském plynu) do 1. listopadu napumpuje 90 % požadovaných objemů do zařízení PZP.

Zároveň, jak se ukázalo, Čína, která je tradičně dovozcem tohoto paliva, se stala jedním z hlavních dodavatelů zkapalněného plynu do EU. Podle západních médií s největší pravděpodobností přeprodává dovezený plyn Evropanům. Především ruský, jehož objemy dovozu do Číny prudce vzrostly.

Ale podzemní zásobníky nejsou potrubní plyn. Jsou určeny pro použití v topném období, kdy spotřeba výrazně roste a objemy, které přicházejí z plynovodu, nestačí.

To znamená, že pokud Nord Stream nebude plně fungovat, bude muset Evropa už  dávno  před zimou „otevřít“ podzemní zásobníky a žít pouze z tohoto plynu.

Problémů je zde několik.

První je technický.

„Plynové  zásobníky  se nacházejí v různých zemích Evropy, ale jsou rozmístěny nehomogenně. A ne všude je technicky možné plyn spotřebovávat nejen „na místě“, ale také ho vyzvednout, aby se „nahnal“ do potrubí, “ říká Korolčuk,

Druhým je objem.

„Do Evropy se přes Nord Stream ročně dodává asi 56 miliard metrů krychlových plynu. Denní čerpání se obvykle pohybovalo na úrovni 150 milionů, ale v poslední době se na pozadí příběhu s jednou z turbín snížilo na 30 milionů „Evropa potřebuje stáhnout z JV 150 milionů metrů krychlových denně. Pokud se JV zastaví, bude nutné nahradit něco kolem 4,6 miliardy metrů krychlových měsíčně, nebo více než 23 miliard na topnou sezónu. GC nebyly dimenzovaný na takovou dodatečnou zátěž.Proto tam může rychle dojít plyn – deficit bude už v prosinci.Tedy, obrazně řečeno, Evropa může slavit Nový rok bez plynu, jak Ukrajina mrzla o svátcích, když Gazprom vypnul nám ventil,“ řekl Korolčuk.

Klíčovou otázkou pro Evropu podle Rjabceva zůstává 15 % celkové spotřeby, což je asi 70–80 miliard metrů krychlových. Právě tento objem v současnosti zajišťuje ruský plyn.

„V nejbližší době to nebude možné nahradit. Vše, co se  dalo získat z jiných  zdrojů, je již získáno. Teoreticky by bylo možné zvýšit dodávky zkapalněného LNG kapacity  využívány na 100 %, protože existuje pouze jeden plynovod, který může dodávat LNG přes Pyreneje do Francie. Německo, které staví další terminály, posouvá termíny zprovoznění. Navíc jsou potřeba nová propojovací vedení a terminály, jejich uvedení do provozu bude trvat několik let. To znamená, že letos v zimě budeme muset v každém případě snížit spotřebu – snížit výrobu v hutních podnicích a v chemickém průmyslu,“ říká odborník.

Plyn za 10 000 a možnosti dodávky

V této souvislosti existuje riziko dalšího zrychlení cenovek plynu. Už teď jsou předpovědi o plynu na 4000 a dokonce 5000 na tisíc kubíků. „Ve skutečnosti, na vlně paniky, cena může být 10 tisíc,“ říká Korolchuk.

„Vzhledem k tomu, že poměr podniků, které nakupují pro sebe a spekulantů, je na evropských burzách 20 ku 80, jsou alarmující trendy dále urychleny,“ dodal Rjabcev.

Jaké jsou ve výsledku možnosti pro plyn?

„Rusko neustále odkazuje na sankce kvůli narušení činnosti Nord Streamu. Ale je jasné, že je nikdo nezruší. Jeho armáda se nachází se na okupovaném území a dodávky plynu přes něj byly zastaveny – pozn. red. ). Gazprom neustále podává žádosti o to, aby  větev  plynovodu přes  opolčenská  území  byla  spuštěna  ale Naftogaz je zamítá, ale blíže k zimě může nastat taková situace, že Evropu bude možné vytopit pouze navýšením dodávek plynu přes Sokhranivku, což Ukrajinu postaví před těžké rozhodnutí – spustit Sokhranivku vlastně „na černo“, jak se to dnes děje v případě JE Záporižžja, nebo zklamat evropské partnery,“ naznačil Jurij Korolčuk.

Ale může se stát, že se naopak tok plynu  ukrajinským potrubím omezí  nebo zastaví

„To znamená, že budeme také potřebovat více peněz na nákup chybějících objemů plynu, což je 2–2,5 miliardy metrů krychlových,“ říká expert na trh s energií Oleg Popenko. Je jasné, že v podmínkách nedostatku plynu nebude snadné najít chybějící objemy v Evropě. A pokud jsou prognózy cen 10 tisíc dolarů za tisíc kubických metrů oprávněné, bude to také velmi drahé.

„Je možné, že nedotáhnou situaci do absurdity a diplomacie se rozběhne. Připouštím, že o plynové otázce se bude diskutovat v souvislosti s válkou na Ukrajině. Ale zatím je těžké říci, zda bude být vůbec nějaké jednání a jak produktivní,“ shrnul Korolčuk.

Plynové škrtidlo nebo ropný strop

Problém s plynem a nárůstem jeho cenovky přímo souvisí s událostmi, které se odehrávají v jiném segmentu energetického trhu – ropě.

The Guardian se domnívá, že odstavení Nord Streamu může být reakcí Moskvy na blížící se omezení ruské ropy.

Jak jsme již psali plánech G7 na stanovení cenového stropu pro ruskou ropu . Principiálních dohod v této otázce bylo dosaženo právě v předvečer odstavení Nord Streamu. Od 5. prosince státy očekávají stanovení cenových limitů pro ruskou ropu a do dvou měsíců pro ropné produkty.

Konkrétně cenové limity ještě nebyly oficiálně oznámeny. Ve specializovaném prostředí se probírají různé cenovky – od 40-60 USD za barel po 70-80 USD. To je znatelně levnější než trh a může to opravdu tvrdě zasáhnout tok petrodolarů do ruského rozpočtu. Pravda, Západ ještě musí přesvědčit řadu zemí dovážejících ruskou ropu, aby s touto iniciativou souhlasily, zejména Indii, která letos nakupuje rekordní objemy ruské ropy.

V Rusku už  dříve řekli, že nebudou pracovat mimo tržní podmínky. To znamená, že zastaví dodávky do zemí, které nastaví cenový limit.

Trh s ropou však závisí na ruském zdroji mnohem méně než trh s plynem.

„Závislost je na úrovni 4-5 % objemů. Navíc nebude těžké je nahradit. Na trhu je nyní přebytek a potvrzuje to poslední rozhodnutí OPEC navýšit kvótu jen o 100 000 barelů. Rusko, pokud jde o možnosti dodávek ropy, je omezeno možnostmi infrastruktury Například dodávky do Číny se nebudou moci dramaticky zvýšit – nebude dostatečná kapacita ropovodů a přístavů,“ říká Rjabcev.

Je pravda, že Korolčuk říká, že Rusové již diverzifikovali dodávky na maximum a převedli je na zprostředkovatele. Navíc je tu technologická příležitost snížit produkci o 50 milionů tun bez většího poškození ropných  polí. Situace s ropou je ale pro Rusko  i tak bolestivější než s plynem.

„Rusko se bude i nadále snažit tlačit na Evropany cenami plynu, pokud pokročí v otázce omezení cen ropy,“ řekl Popenko.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová však v pátek 2. září uvedla, že nastal čas omezit ceny ruského plynu.

Co se stane s cenami ropy a následně s ropnými produkty po zavedení „stropních“ cen ruské ropy? Podle Rjabceva se nijak nezmění.

Korolčuk říká, že v první fázi, zvláště pokud Rusko přeruší dodávky nebo je prudce omezí, by se ceny mohly vyšplhat až na 150-160 dolarů za barel. Pak se ale cenovka ustálí na zhruba 120 dolarech za barel.

V Rusku počítají s vybudováním svého trhu s ropou.

„Rusko s největší pravděpodobností jednoduše přestane dodávat ropu. V tomto případě dojde k prudkému omezení těžby a situace se bude vyvíjet podle scénáře popsaného dříve ve zprávě JPMorgan Chase & Co.

Viz článek Kosy 

Flash – JPMorgan vidí „stratosférickou“ ropu za 380 USD v nejhorším případě ruského snížení

Podle prognózy budou náklady barel v tuto chvíli může stoupnout na 380 dolarů,“ cituje Kommersant Stanislava Mitrachoviče, vedoucího výzkumného pracovníka na Finanční univerzitě pod vládou Ruské federace.

Stále však není jasné, zda se západním zemím, které restrikce iniciovaly, podaří donutit ostatní spotřebitele ropy, aby se jimi řídili. Určité mechanismy takového nátlaku jsou již vypracovány – západní pojišťovny nebudou pojišťovat tankery, které budou přepravovat ruskou ropu za cenu nad „strop“. A USA a EU mohou blokovat transakce v dolarech a eurech.

Lodě se ale dají pojistit nejen v západních společnostech. A uzavřít to nejen v dolarech a eurech. Čili pokud se Čína a Indie nepřipojí k cenovému stropu, tak se dá říct, že to reálně nezafunguje (připomeňme, že v blízké budoucnosti stejně vstoupí v platnost embargo na dovoz ruské ropy tankery do EU ). Pouze pokud Západ přejde k velmi tvrdým opatřením vlivu (například k zatýkání tankerů se svým námořnictvem nebo uvalení sankcí na země a společnosti, které nakupují ruskou ropu).

Plyn a ropa však nyní nejsou ani hlavními problémy evropské ekonomiky. Tím nejdůležitějším je rekordní růst cen elektřiny (který je dán mimo jiné problémy s nosiči energie, ale nejen tím). Pokud se takové ceny udrží po dlouhou dobu, učiní evropskou ekonomiku nekonkurenceschopnou. A povede to k jedné z největších krizí v dějinách Evropy.

Je to dost  děsivé pro kteréhokoliv  čtenáře? řekl bych, že  ano.  Pro  běžného člověka  nepochybně. Pro západní papaláše? Vypadá,  že to berou  jako  vtip! My  tomu Putlerovi ukážeme!  Ať to stojí , co to stojí. A  stále  šroubují  spirálu  sázek.

Jsou schopni si vůbec  uvědomit, oč  hrají?  Že  také se mohou  dočkat  naprostého rozvratu  států, nevratného poškození ekonomik, výbuchů násilí a  totální anarchie?  co udělají potom? Zahájí horkou válku proti Rusku, která  okamžitě  zklouzne  do jaderného Armagedonu? Vypadá,  že takhle nějak to plánují. S nadějí, že  Rusko a Putina  zlomí…  Zajímalo by mne, jaký  připravili plán B, respektive  jestli vůbec!!!!

Silně o tom pochybuji. Jejich současné zmatené konání  ukazuje, že  se  nafrněně  domnívali, že  Rusko a jeho ekonomika , pod jejich sankcemi  se  zhroutí  nejpozději  do prázdnin, pak do jejich  konce  a  oni budou diktovat  podmínky.  A ono nic!!!

Takže  zažijeme  válečnou zimu jako někdy v roce 1942/43….

Skvělé  vyhlídky.  Ano, ta  erupce, jestli  analýza  Straně.ua  vyjde, je  více než pravděpodobná Cena  10 000 USD za  10 MW  plynu  je  prostě  už  ani ne  šílená, jako směšná!!!! Za takové  peníze  by  v  Evropě nefungovalo vůbec nic!  Prostě by se sesypala! Na něco takového v žádném státním rozpočtu peníze  nejsou. A dokonce ani na  tu ropu  za  380 dolarů!!!! 

Dodám, že  stále se bavíme jen o Evropě. A to není  ani omylem celý svět!  jestliže by  takhle nepředstavitelně  drahé energie  spolehlivě  zlikvidovaly  Evropu a  to jak ekonomicky, tak sociálně politicky, zkuste  si promítnout  dopady  na tzv. třetí svět!!!!  Který je  ekonomicky  ještě  daleko křehčí a  politicky  a sociálně  daleko explozivnější!!!!  Zkuste  si představit  obrovské sociální bouře  ve  100 milionovém, vyhladovělém  Egyptě nebo  80 milionovém Turecku!!!! Nemluvě  o Pakistánu nebo Bangladéši  – dohromady asi  tak 450 milionů obyvatel, dvou  států, které už  takhle  jsou na pokraji  ekonomické katastrofy!!! A Pakistán disponuje  atomovým arzenálem!!!! A to je jen  malý  vzorek  států, jejichž  obyvatelé  by  se okamžitě  vydali na pochod v mase  desítek, možná agregovaně stovek  milionů  běženců- Samozřejmě  směr  Evropa!!!! Má někdo tušení, jak se  tomu exodu postavit?  V takovémhle  rozměru????

Takže  takhle  vypadají ty  Západem nastavené  sázky  dnes!

Zopakuji je:

Nejmenší dnešní sázka:

Mrznutí  v  zimě  a poškození evropské ekonomiky.

Vyšší sázka:

Zhroucení společenských systémů evropských států a  jejich ekonomik. Nevratně. S  totální anarchií

Ještě  vyšší  sázka:

Předchozí stupeň  plus obrovská  migrační vlna  v rozměru nejméně  několika desítek migrantů směrem do Evropy, kterou nepůjde zastavit  ani  s použitím  válečných prostředků. Třeba proto, že  Evropa  je bez munice, kterou  poslala na Ukrajinu:

Nejvyšší sázka:

Pokud vše zachránit  a předchozích  scénářů se vyvarovat  za cenu přímého vojenského konfliktu s Ruskou federací ve  snaze  Rusko porazit za každou cenu. Výsledkem je jaderná  válka. Jejím  výsledkem pak zničení planety. Nevratné.

Takhle  to bohužel vidím!  Ukrajina  MUSÍ do NATO!  Za  každou cenu! My  to tomu Putlerovi  spočítáme!  

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.