Speciálně k volbám v Jihlavě z čtenářské pošty


napsali MH a DŠ

Depka  ze  sobotního výsledku a  nutnost  se  s ní nějak komentovaně vypořádat  byla do té míry  značná,  že  jsem prostě  už  ani v  sobotu neotevřel mailovou poštu. Ke  své  vlastní škodě. Protože tam ležel naprosto perfektní  materiál od paní MH ohledně  situace v Jihlavě a  částečně  i jako reakce na  volební polemiku , která na Kose probíhala.  Nelze jej nevydat.

A když  už, tak přidám ještě  druhý příspěvek, z dneška, od  DŠ, reagující na zvolení  Vystrče  na  Jihlavsku, respektive  – uvádějící, proč tam vlastně Jana  Nagyová  dosáhla  vlastně zázraku a  proč  si Andrej Babiš v podstatě  měl a mohl snahy protlačit  tam někoho z ANO ušetřit a  věnovat čas i peníze  kandidátům, kde  byla  daleko větší  šance. Jde o typická  místní specifika,  která  zůstanou  zbytku republiky utajena. A pokud o ně  v informační lavině  zavadíte, pak je  zapomenete. Jako se to stalo  v tomto případě  mně.

Takže  nyní  už  volby  v senátním okrsku Jihlava a paní MH a pan DŠ.

Zloděj nebo pomatenec, který dřív uplete nám věnec

napsala MH

Ač se u nás do Senátu nevolí, se zájmem volby sleduji. Navíc v našem krajském městě Jihlavě se jedná o soupeření vskutku zajímavé. Zrovna tento případ nutí k zamyšlení nad doporučením Vlka volit ANO. Podobně asi jako on v podstatě vycházím z platformy sociální demokracie, která ale ctí zásady tržní ekonomiky a koriguje ji jen zlehka. Jsem ten případ, který opravdu nemá v současnosti koho volit.

Moje dobrá kamarádka je zase notorická volička ODS resp. byla jí. Jak by ne, je dědičkou solidně fungujícího potravinářského impéria. Co myslíte, koho by volila v Jihlavě ona a koho já???? Myslím, že čtenáře Kosy nepřekvapí, že tentokrát se shodneme. Na tom, že i zloděj je jednoznačně lepší volba než zástupce pětislepence.

Je to jako raději volit solidní nádor než pokročilou metastázu. Zatímco v prvém případě ještě máme slušnou naději na léčbu a možná i dlouhý život, v druhém se nebezpečně blíží definitivní konec. Pro mě, pro ni, pro její firmu. A hlavně pro naše děti. No, senátní volby jsou už v tuto chvíli game over. Píši to v době, kdy mi zatím není znám výsledek jihlavského klání. A proto mi dovolte ještě několik úvah.

Zarazila mě totiž jedna věc. Zaregistrovala jsem jakési výzvy k urychlení celého procesu rozkladu tím, že destruktory naopak podpoříme, slova o miliónech mrtvých při změně řádu, nutnosti konfliktů a podobně. Od svých blízkých zase slýchávám něco o tom, že už nám není pomoci. A to mě tedy zvedá ze židle.

Naše společnost zdaleka není dotlačena do takového kouta, abychom mířili k společenskému kataklysmatu. Pořád máme spoustu možností naše směřování zvrátit. 

Když se nad tím zamyslím, tak si říkám, zda za touhou nechat věcem volný průběh nevězí jednoduše LENOST. Produkt blahobytu. Ne nadarmo je lenost považována za nejhorší hřích. Koneckonců lenost nás dovedla do situace, v jaké se nacházíme. A pak taky Hloupost, dítě lenosti. Co bych se starala, co bych dělala, když udělají jiní, jiní se postarají, rozhodnou za mě…..

Tak se postarali, ta parta hloupějších, co by se jinak neprosadila, a která ucítila své místo na slunci. V politice. My je nechali. A máme tady výsledky. Sama jsem aktivní v komunální politice v malé obci. Taky se tu dorval pozic ambiciózní manipulativní hlupák, metodou popsanou výše, kterému v udržení ve funkci pomohli štědré dotace na kdejakou pitomost. Přes mnohé jeho přešlapy, útoky na ty, kdo si dovolí nesouhlasit s jeho pseudonápady a mou asi dvouletou snahu na ně upozorňovat, jsme letos jako opozice opět pohořeli.

Nebudu vás ale zde zatěžovat našimi specifickými problémy. V každém případě, je mi jasné, že budu-li chtít něco měnit, čekají mě další 4 roky práce v obci – práce v zastupitelstvu na opoziční židli. Taky jsem zvažovala, že se na ně vykašlu. Ať přece mají, co chtěli, jednou na to nejspíš dojedou. ALE. Stejně nikoho lepšího, než ty svoje soukmenovce neseženu, jednou je to moje tlupa, kam patřím, v jiné na tom nebudu rozhodně líp. A zadruhé zlu se nesmí dovolit roztáhnout křídla, pořád má cenu jej kontrolovat a snažit se o to, aby nám z ráje neudělalo peklo. Jak víme, my tady žádné peklo ještě nemáme. Nemažme proto tu skluzavku dolů víc, než  je nutné a spíš se zamysleme, jak z toho ven. Zejména ti, co z titulu své pozice a hlavně majetku něco udělat můžou, a proti kterým se tento systém taky obrací. Nevěřím totiž výkřikům typu – to nás chtějí ožebračit banky, korporace, boháči a já nevím kdo ještě. Proč by to dělali? Vždyť i jim musí být jasné, že rozvoj a prosperita, a tudíž i jejich zisky jsou  čím dál tím více závislé na lidském potenciálu.

Proto nebudou mít zájem jej likvidovat. Spíše si myslím, že se chytili do vlastní pasti. On se takový úplatný hlupáček hodí k protlačování zájmů na patřičných místech, tak aby skutečného aktéra nebylo moc vidět a taky jako pěkná loutka do představení pro obyčejný lid. Jenže oni se nám ti hlupáci rozmnožili a získali pocit, že tady tomu vládnou, resp, tu vládu nakonec vlastně i získali. Džin utekl z lahve a nikdo moc neví, jak ho zatlačit zpátky. Zkrátka se to vymklo z rukou i těm, co jej vytvořili. A zatlačení džina sebere dost úsilí a času. Ať to není tak pesimistické, podívejme se , jak se od února hýbly ledy u nás. Zpočátku si nikdo až na pár čestných výjimek (a Kosa patří mezi ně) nedovolil ani ceknout (a když tak byl umlčen, když to neudělal chytře) a ejhle, už se nám přece jen vynořují záblesky. Drulák, Švihlíková, Ševčík, Šándor, Lukavec, Kociánová, ale i Paroubek, Klaus , Zaorálek, sem tam nějaký průmyslník nebo zemědělec, kteří si dovolí nahlas říci, jak se věci v Matrixu mají. Věřím, že nakonec ten protijed najdeme nejen my k pětihlavé hydře , ale i ostatní Evropané a snad i ti ještě normální Američané, kterým je akcí Ukrajina kopán hrob s čínským nápisem. Ale svrhnout tupokracii bude chvíli trvat. Proto bylo u nás ANO dobrá volba, nedá nám nic moc, ale dá nám ten zatraceně důležitý čas.

Tolik paní HM. Termín  TUPOKRACIE….  tak ten nemá chybu!

A  nyní pan DŠ s detaily, proč  to  v Jihlavě  Babiš nemohl vyhrát  – jde o výňatek z mailu:

.….Fakta jsou ve skutečnosti taková, že kde se nezávislá kritická kandidátka dostala do 2. kola, tam vyhrála. I pokud připočteme kandidátku za SPD, bylo to 2:1. Velká chyba byla, že se nezávislí kandidáti v prvním kole vystříleli navzájem. Mohli mít klidně další tři senátory nebo i víc.

O totálním ztrapnění se podporou kandidátů ANO v druhém kole vůbec nemluvě. Například pro lidi na Vysočině je Vystrčil ten hodný učitel fyziky z gymnázia v Telči. A prakticky všichni vědí jakými metodami Babiš koupil masokombinát v Kostelci u Jihlavy, jakými metodami skupoval sila ZZN. Těsně před volbami zavřeli masokombinát Hodice, kde vyvinuli slavný salám Vysočina. To si někdo myslel, že tamní lidé mohou mít pochybnosti o povaze Andreje Babiše a zodpovědnosti jeho nejbližší spolupracovnice? Prostí ti lidé mohou být, neznalí mezinárodní politiky, ale tohle se nedalo vyhrát……

Tolik z mailu DŠ. O  případu  Kosteleckého masokombinátu vím. Myslím, že jsem o něm i psal. Zavření Hodic  mi neuniklo. Nepochybně  šlo o významné faktory  Babiše  a  jeho kandidátku silně  limitující. Na Jihlavsku určitě. Zkrátka  dobrou pověst  ztratíš jen jednou. V souhrnu  – tenhle  volební obvod  je   za těchto okolností Vystrčův  revír a  Nagyová  dokázala už  takhle nemožné.

O to více  si stojím  za  tou premisou s držhubným. Což ovšem znamená momentálně to držení huby pro nás z opozice.

Děkuji oběma přispěvatelům.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.