CIA myslela, že Putin rychle ovládne Ukrajinu. Proč to vyhodnotili tak špatně?


Na velmi zajímavém  americkém webu  The Intercept, z kterého Kosa už několikrát přebírala  jsem narazil na  velmi zajímavý článek,  popisující  práci CIA  v souvislosti s Ukrajinou. Respektive  její prognozy, jak dlouho vydrží  Ukrajina  čelit ruskému náporu. A  hodnotí výkon hlavní americké špionážní služby  velmi  negativně.

Nicméně… ale o tom až v samém závěru, až ten článek z The Intercept  dočtete.

Má titulek

The CIA Thought Putin Would Quickly Conquer Ukraine. Why Did They Get It So Wrong?

podle překladače

CIA myslela, že Putin rychle ovládne Ukrajinu. Proč to vyhodnotili tak špatně?

Od té doby, co Ukrajina koncem srpna zahájila úspěšnou protiofenzívu proti ruským silám, se američtí představitelé snažili získat zásluhy a trvali na tom, že americké zpravodajské služby byly klíčem k vítězstvím Ukrajiny na bojištích.

Američtí představitelé však současně bagatelizovali selhání zpravodajských služeb na Ukrajině – zejména jejich do očí bijící chyby na začátku války. Když Putin v únoru provedl invazi, představitelé amerických zpravodajských služeb řekli Bílému domu, že Rusko zvítězí během několika dnů tím, že rychle přemůže ukrajinskou armádu, podle  informací od  současných i bývalých představitelů amerických tajných služeb, kteří si přáli, aby nebyli jmenováni, když probírali citlivé informace.

Ústřední zpravodajská služba byla ohledně šancí Ukrajiny tak pesimistická, že představitelé sdělili prezidentu Joe Bidenovi a dalším politikům, že to nejlepší, co mohli očekávat, bylo, že zbytky ukrajinských poražených sil zahájí povstání, partyzánskou válku proti ruským okupantům. V době únorové invaze už CIA plánovala, jak poskytnout skrytou podporu ukrajinskému povstání po ruském vojenském vítězství, uvedli představitelé.

Zprávy amerických tajných služeb v té době předpovídaly, že Kyjev padne rychle, možná za týden nebo nanejvýš dva. Předpovědi podnítily Bidenovu administrativu k tajnému stažení některých klíčových amerických zpravodajských prostředků z Ukrajiny, včetně bývalých tajných pracovníků speciálních operací na základě smlouvy s CIA, uvedli současní i bývalí představitelé. Jejich výrok byl podpořen námořním důstojníkem a bývalým příslušníkem námořnictva SEAL. Ti si si byli vědomi  reálií  a  také  požádali, aby nebyli jmenováni, protože neměli oprávnění mluvit veřejně.

CIA „to vyhodnotila úplně špatně,“ řekl jeden bývalý vysoký úředník americké rozvědky, který má znalosti o tom, co CIA hlásila, když začala ruská invaze. „Mysleli si, že Rusko vyhraje hned.“

Když se ukázalo, že předpovědi agentury o rychlém ruském vítězství byly špatné, Bidenova administrativa poslala tajné prostředky, které byly staženy z Ukrajiny, zpět do země, uvedli představitelé armády a zpravodajských služeb. Jeden americký úředník trval na tom, že CIA provedla pouze částečné stažení svých aktiv, když válka začala, a že agentura „nikdy úplně neodešla“.

Tajné americké operace na Ukrajině jsou vedeny na základě zjištění prezidentské tajné akce.

Přesto jsou tajné americké operace na Ukrajině nyní mnohem rozsáhlejší než na začátku války, kdy se představitelé amerických tajných služeb obávali, že Rusko převálcuje ukrajinskou armádu. Na Ukrajině je mnohem větší přítomnost personálu a zdrojů speciálních operací CIA i USA, než tomu bylo v době ruské invaze v únoru, řeklo listu The Intercept několik současných i bývalých představitelů tajných služeb.

Tajné americké operace na Ukrajině jsou vedeny na základě prezidentských tajných akcí, uvedli současní i bývalí představitelé. Zjištění naznačuje, že prezident v tichosti informoval některé představitele Kongresu o rozhodnutí administrativy vést široký program tajných operací uvnitř země. Jeden bývalý důstojník speciálních sil uvedl, že Biden upravil již existující výnos, původně schválený během Obamovy administrativy, který byl navržen tak, aby čelil škodlivým zahraničním vlivovým aktivitám. Bývalý důstojník CIA řekl The Intercept, že Bidenovo použití již existujícího výnosu frustrovalo některé zpravodajské úředníky, kteří se domnívají, že americké zapojení do ukrajinského konfliktu se natolik liší od ducha tohoto aktu, že by se měl vydat nový. Mluvčí CIA odmítl komentovat, zda existuje prezidentská tajná akce pro operace na Ukrajině.

Ohromující neschopnost americké zpravodajské komunity na začátku války rozpoznat základní slabiny ruského systému odráží její slepotu vůči vojenským a ekonomickým slabostem Sovětského svazu v 80. letech, kdy Washington nedokázal předpovědět pád Berlínské zdi v r. 1989 a rozpad Sovětského svazu v roce 1991. I když ne všichni analytici amerických zpravodajských služeb podcenili vůli Ukrajiny bojovat, k chybným krokům komunity na Ukrajině došlo jen několik měsíců poté, co americká rozvědka vážně podcenila , jak rychle vláda podporovaná USA v Afghánistánu zhroutí se v roce 2021 . , což vedlo k rychlému převzetí moci Talibanem.

Někteří vysocí představitelé amerických tajných služeb od té doby přiznali, že se mýlili, když plánovali rychlé ruské vítězství. V březnu Avril Hainesová, ředitelka národní rozvědky, zpravodajství přiznala , že CIA si nevedla dobře „pokud jde o předvídání vojenských problémů, kterým [Putin] čelil se svou vlastní armádou“. během slyšení Senátního výboru pro

Ředitel Agentury obranného zpravodajství, armádní generálporučík Scott Berrier, na stejném březnovém slyšení řekl, že „můj názor byl, že na základě různých faktorů Ukrajinci nejsou tak připraveni, jak jsem si myslel, že by měli být, proto jsem zpochybnil jejich vůli bojovat, [a] to bylo z mé strany špatné hodnocení.“

„Myslím si, že hodnocení… morálky a vůle bojovat je velmi obtížný analytický úkol,“ dodal. „Měli jsme různé vstupy od různých organizací. A alespoň z mého pohledu jako režiséra jsem si nevedl tak dobře, jak jsem mohl.“

Přesto tato přiznání zakrývají zásadnější selhání, které úředníci plně neuznali: americké zpravodajské služby nerozpoznaly význam nekontrolovatelné korupce a neschopnosti v Putinově režimu, zejména v ruské armádě a moskevském obranném průmyslu, uvedli současní a bývalí představitelé zpravodajských služeb. . Americké zpravodajské služby přehlédly dopad zkorumpovaného obchodování zasvěcených a  odpovědných osob a míry podvodů mezi Putinovými věrnými  v moskevském obranném establishmentu, což zanechalo ruskou armádu jako křehkou a prázdnou skořápkou.

„Nebyly žádné zprávy o korupci v ruském systému,“ řekl bývalý vysoký zpravodajský důstojník. „Přehlédli to a ignorovali jakýkoli důkaz o tom.“

Po sérii ruských porážek začali i prominentní ruští analytici otevřeně hovořit o korupci a podvodech, které sužují ruský systém. V ruské televizi minulý víkend Andrej Guruljov, bývalý zástupce velitele jižního ruského vojenského okruhu a nyní člen ruské Dumy, obvinil ze ztrát své země systém lží „ shora dolů “.

Navíc Putin uvalil na ruskou armádu plán invaze, kterého nebylo možné dosáhnout, tvrdil jeden současný americký činitel. „Nemůžete skutečně oddělit otázku ruské vojenské kompetence od skutečnosti, že byli spoutáni nemožným plánem, který vedl ke špatné vojenské přípravě,“ řekl úředník.

Po ruské porážce v Lymanu na východě Ukrajiny minulý víkend penzionovaný armádní generálporučík Ben Hodges, který velel silám americké armády v Evropě v letech 2014 až 2018, také přiznal , že „přecenil ruské schopnosti“ před tím, než napadlo Ukrajinu, protože „neuvědomil si hloubku korupce“ na ruském ministerstvu obrany.

Zdá se, že neschopnost americké zpravodajské komunity rozpoznat význam ruské korupce je výsledkem přílišného spoléhání se na technické zpravodajství. Před válkou umožňovaly high-tech satelity a sledovací systémy USA sledovat rozmístění ruských jednotek, tanků a letadel a odposlouchávat ruské vojenské představitele, což umožnilo americkým zpravodajským službám přesně předvídat načasování invaze . Ale bylo by potřeba více lidských špionů v Rusku, aby viděli, že ruská armáda a obranný průmysl jsou hluboce zkorumpované.

Od začátku války byl odhalen dlouhý seznam slabin v ruské armádě a jejím obranném průmyslu, což symbolizuje takzvaná jack-in-the-box chyba v ruských tancích. Ukrajinské síly rychle zjistily, že jedna dobře umístěná střela může odpálit věž ruského tanku, poslat ji do nebes a zabít celou posádku. Ukázalo se, že ruské tanky byly navrženy a vyrobeny levně – s municí uloženou otevřeně v prstenci uvnitř věže, který může explodovat, když je věž zasažena – a že bezpečnost posádky nebyla prioritou. V červenci admirál Tony Radakin, velitel britské armády, řekl, že Rusko ztratilo na Ukrajině téměř 1700 tanků.

Slabé vedení, špatný výcvik a nízká morálka vedly k obrovským ztrátám mezi ruskými řadovými vojáky. V srpnu Pentagon odhadoval, že 70 000 až 80 000 ruských vojáků na Ukrajině bylo zabito nebo zraněno . Ukrajina také utrpěla obrovské ztráty, ale ruská frontová síla byla značně oslabena.

Mezitím jednou z největších záhad pro americké analytiky bylo selhání Ruska získat kontrolu nad ukrajinským nebem, přestože má mnohem větší letectvo. Konstrukční nedostatky letadel, špatný výcvik pilotů a mezery v údržbě letadel způsobily, že ruská letadla jsou zranitelná vůči ukrajinské protivzdušné obraně, která byla posílena raketami Stinger a dalšími západními systémy protivzdušné obrany.

Neschopnost amerických zpravodajských služeb vidět dysfunkci ruské armády a obranného průmyslu znamená, že také nepředvídala pokračující ruské porážky na bojištích, které mají nyní hluboký politický a společenský dopad na Putina i Rusko. Putin nařídil částečnou mobilizaci, aby nahradil těžké ztráty na bojištích, což vyvolalo rozsáhlé protesty . nejméně 200 000 lidí , včetně tisíců mladých mužů, kteří se snaží vyhnout odvodu. Z Ruska již uprchl.

Jsem si vědom toho, že  tenhle  článek vyvolá mezi mnohými čtenáři Kosy  velkou nevoli. Už takhle mi chodí obvinění , že  jsem tajný ukrajinský a  washingtonský sympatizant a  nyní se určitě objeví v  daleko větší míře. Říkám rovnou, že mi to je úplně jedno. Kosa zde není od  toho, aby někomu fandila, nýbrž aby přinášela informace, které jinde nenajdete.

Velmi často, od  samého začátku této nesmyslné a po všech stránkách idiotské války se  samozřejmě  zamýšlím nad jejím průběhem.  A  jednoznačně mi vychází  že

-Rusko přecenilo svoje  vojenské schopnosti

-naddimenzovalo cíle

-cílům  neodpovídala  použitá vojenská síla

-ruská vojenská  technika  slibovala  více než ve skutečnosti dokázala

-kvalita  vojenského vedení a  řízení operací  byla  v řadě případů mizerná a vedla k celé řadě  chyb.

Mohl bych pokračovat. A nejspíš  budu, protože  už  několik měsíců se zabývám myšlenkou napsat  analýzu  téhle  války z mnoha  aspektů. Jenže si nejsem jistý, jestli se do tak obsáhlého projektu chci vůbec pustit. protože by to nepochybně vydalo na několikadílný seriál. Ale jedno mi vychází od  samého počátku – nejen  CIA nebo Putin čekali  rychlé a hladké vítězství  ruských sil. Já  také. Nestalo se. Naopak, Ukrajina přikročila k dlouho ohlašované ofenzivě. Která ovšem opět zaskočila  ruské vrchní velení. Tohle je bez debat. A  všichni  k Rusku nekritičtí by udělali dobře,  kdyby  rychle  vystřízlivěli. A pochopili realitu.

Alespoň tak jako The Intercept.   Který ač stojí na  straně Ukrajiny neváhá kritizovat CIA,  která  přes  všechno , co jste o ní  právě  četli negativního, odvedla, ve srovnání s ruskými  tajnými službami, které Putinovi hlásily, že půjde o akci Krym 2.0., selhaly  daleko méně. A za mne je  až  s podivem a pro Rusko ponižující, k jakým všem informacím ohledně  ruských příprav a průběhu operací se dostaly. Rusko čeká obrovská práce nějak  evidentní informační díry  zacelit.

Proto všechno Kosa tenhle příspěvek přebrala.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.