Kam odtéká naše bohatství?


napsal Kopelman

Vlkův úvod:

Před pár  dny mi dorazil od kolegy Kopelmana následující mail:

Zdravím vlku,

zajímal by mě a možná i jiné váš rozbor příčin inflace, ne důsledků, které pociťujeme všichni. Abych svou žádost podpořil, sepsal jsem jako „první výkop“ článek. Přikládám samostatně i vložený obrázek.

Hodně zdraví a zdaru!
Kopelman

Kopelmanův  text byl připojen takže  není ni snazšího, než jej poslat na sklo. A  jako druhý k němu připojit  svůj názor formou dalšího sloupku. Tentokrát, na rozdíl od posledních Kopelmanových  vstupů nepůjd eo polemiku. Jen o jakési vysvětlení. Nic  více.

Takže Kopelman

Nedávno jsem na jednom blogu připojil komentář k článku o inflaci. Článek a můj komentář zhodnotil jiný čtenář takto: „Pánové, píšete moudře, jenže nikdy jsem ekonomii moc nerozuměli. Takže přečetl a vzal na vědomí. Nemohu ani souhlasit ani nesouhlasit, nevím. Takže počkám, až se objeví článek, který budu schopen pochopit.“. Ve svém komentáři jsem vyslovil a zdůvodnil svou tezi, proč jsem přesvědčen, že současná inflace je pečlivě naplánovaný a systematicky řízený projekt tributu. Tribut je majetkový odvod „věrnosti“ vazalské země panské zemi. Kníže Václav odváděl Němcům roční tribut 500 hřiven stříbra a 120 volů, jeho bratr Boleslav ho za to nechal roku 935 zabít.

Pokusím se proto svůj komentář k inflaci přeložit do řeči srozumitelné osobě průměrného rozumu. V dnešní rychlé době, kdy jsme zavalováni lavinami dez/informací, zásadně ochabla schopnost se déle soustředit na čtení nebo poslech, pochopit vyřčené a utvořit si vlastní názor. Žijeme v době beznázorové, všichni si jenom něco myslí a nikdo nic pořádně neví. V debatách diskutující zahajují argumentaci „Myslím, že…“ a končí konstatováním „vše je výsledkem náhodných střetů zájmů“. Skoro nikdo si netroufá znemožnit se jasným názorem, že věc se má tak a tak, protože A způsobuje B a to způsobuje C. Nejprve se znemožním textem původního komentáře.

— začátek původního komentáře —

Dovolím si polemizovat s Vaším pohledem na inflaci jako „přirozeně“ způsobenou růstem nákladů a příjmů. Nejprve uvedu předpoklady pro vyslovení mé teze záměrně vyvolané inflace:

  1. Inflace je forma daně – zvyšuje daňové odvody a relativně snižuje státní dluh.
  2. Úroková transmise bohatství – úroky přesouvají bohatství od dlužníků k věřitelům. Vyvolání inflace „ospravedlňuje“ úřední, netržní zvýšení úroku z úvěrů a tím zvyšuje úrokovou složku cen produktů a služeb, která plyne k vlastníkům bank.
  3. Cenová transmise peněž – nástroj odlivu peněz do zahraničí. Zvýšení cen způsobené přirážkou zahraničních obchodníků za nepotřebné zprostředkování produktů a služeb mezi vnitrostátním producentem a spotřebitelem odčerpává peníze z vnitrostátní produkce a spotřeby.
  4. Privatizace veřejných statků – veřejný statek je takovou komoditou, kterou se vyplatí „neziskově“ zajišťovat na statní úrovni, ekonomické teorie veřejný statek respektují, politická „elita“ nikoliv.
  5. EU institucí tributu – EU je poválečný projekt USA, který institucionalizoval odvody z „osvobozené“ západní Evropy, zejména z německého hospodářství, jehož je nyní ČR součástí.
  6. Stagnace cen energií – statistické údaje dokládají, že cca do roku 2020 ceny energií dlouhodobě stagnovaly a oproti příjmům relativní náklady firem a domácností na energie značně poklesly.

Pokud složím uvedených 6 kamínků do mozaiky, nezbývá mi než konstatovat, že současná inflace je záměrný a řízený proces, který prostřednictvím „tržních“ cen energií a jejich současného dluhového dotování státem přináší Německu tolik potřebnou spoluúčast ČR na tributu odváděném USA. Ostatně růst státního dluhu zvyšuje dluhovou službu státu, která je rovněž příspěvkem na tomto tributu. Růst nákladů firem a domácností přes únosnou mez vytvoří příležitost k levnému nákupu cenných aktiv. O nákladové inflaci jako řízené přípravě výprodeje aktiv „bohatých“ občanů ČR hovoří i Vladimír Štěpán. Propočítávání rozpětí budoucího vývoje inflace považuji za jednání „pro stromy nevidí les“.
— konec původního komentáře —

Neodvažuji se podceňovat čtenáře, že neznají nebo nedokáží dohledat význam slov jako transmise (přesun), komodita (obchodovatelné zboží), statek (cokoliv, co přináší užitek) apod. Pokusím se vysvětlit inflaci jako novodobou formu tributu, tedy odtoku našeho bohatství z Česka, na analogii. Představte si místo peněz vodu a místo účtů v bankách potoky a řeky. Voda také zavlažuje naši zemi a domovy stejně jako peníze. Pro lepší představivost se podívejte na následující obrázek. Šedé barvy znázorňují povodí, ze kterých odtéká voda do různých moří.

Výstřižek

Na obrázku je krásně vidět, jak z Moravy odtéká voda do rakousko-uherských zemí a z Čech do Němec. S penězi to historicky bylo na našem území velmi obdobné. Rod Lichtenštejnů získal po bitvě na Bílé hoře na Moravě obrovské majetky, prakticky polovinu Moravy. Loupež za bílého dne byla důsledně legalizována. Lichtenštejnové získali každý zabavený majetkový soubor za symbolickou cenu, často 1 zlatý. Nepřipomíná vám to velkou privatizaci, před kterou exsoudruh Dlouhý několikrát devalvoval korunu?

Co se vlastně změnilo z dob Rakouska-Uherska, kdy naše obě historické země byly jeho součástí? Vidím pouze dvě zásadní odlišnosti. Za prvé, chodíme do roboty pro Němce, kteří musí z něčeho platit Američanům za poválečnou ochranu svého hospodářství. Za druhé, a teď některé dost naštvu, země Moravská ztratila v roce 1918 svou autonomii, aby vše obstaral jen jeden protektor z Prahy. Vše ostatní je jako kdysi a tribut se odvádí všemi možnými způsoby, které obyvatelstvo ještě snese. Místo do Vídně se jezdí podávat hlášení do Berlína a Bruselu. Místo do Vatikánu se jezdí pro ideologická doporučení do Washingtonu.

Když si znovu přečtete text původního komentáře, je vám už srozumitelnější? Najde se novodobý odvážný kníže Boleslav, který nás zbaví novodobého knížete Václava? Novodobého nástupce toho svatého Václava, který je karmickým symbolem vazalství českého národa, a pod nímž se porobený lid symbolicky schází marně se vykřičet ze svého osudu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Kopelmanův zdrojový kód se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.