Kopelmane, naše bohatství už dávno odteklo a s inflací to nemá nic společného


Jak víte  z druhého paralelního článku Kopelman mne  vyzval, abych se  vyjádřil nikoliv  k důsledkům, nýbrž příčinám současné  brutální inflace.  Soudí,  že  to je  snazší. Protože důsledky prý  kolem sebe  vidíme.

Dovolím si tvrdit, že to je hrubý omyl. Ano, nějaké důsledky kolem sebe  vidíme. Ale zatím jen některé. Ve stoupajících cenách všeho možného.  Ale to ani zdaleka není všechno  negativní, co s sebou inflace přináší.  Občan vidí,  že  za nákup zaplatí o x procent více než minulý týden. Totéž na  pumpě, kdyyž tankuje. O cenách energií  netřeba mluvit.

Tohle  všechno vidíme  všichni. Ale ony zdražují i  služby a  to velmi. Jenže  ty nepotřebujeme  každý  den! O to větší  náraz nás  čeká při střetnutí s realitou.

Já ovšem za nejhorší považuji  dva  fenomeny inflace, skryté pod hladinou

1-naprostou devastaci úspor  obyvatelstva tím, že taje jejich kupní síla a není proti tom  v podstatě  žádná obrana,  protože  jsme v naprosto kuriozní situaci, kdy vlastně  klesla  cena  veškerých myslitelných aktiv, které jste si v předinflační době mohli pořídit – valuty, zlato, akcie, začínají klesat nemovitosti. Jediné, co se SNAD  drží jsou různá sběratelská aktiva /obrazy , vzácné mince, jedinečný alkohol, atd. atd – ale kdo z nás  tomuhle rozumí, aby  do toho nastoupil?/  a  určitě  se jako protiinflační aktivum zůročila PÚDA!  Ať  už pozemky  stavební nebo hospodářské. Kvůli jejich neobnovitelnosti. Jinak jsme všichni, bez ohledu na  to, v jaké formě  držíme  naše peníze, utrpěli nevratné  ztráty. Už  jste stačili oplakat  celou 1/5 vašich úspor?

2- devastace  sociálních služeb a transferů  pro obyvatelstvo ze  strany  státu. Tady  BUDE  mít inflace  v krátké budoucnosti zcela  zničující  dopady.  Viz  celkem TŘI úpravy  důchodů v  tomto roce a  troufnu si  předpovědět,  že totéž  nejspíš  čeká  státní rozpočet   v roce  2023 a  to už nemůže  unést. Takže milí  důchodci,,  uvidíte, cos  námi Fiala, co nám nikdy nebude lhát a jeho Obludárium příští rok provede!!! Už proto,  že  v lednu si zvolíme nového nájemníka  Hradu a pak další volby budou  až  někdy  říjen – listopad  2024, takže vlastně  dva roky  volebního klidu, který papaláši určitě  využijí, aby s občanem náležitě zametli, protože ten je bez šance  jim to hned vrátit  u volební urny. Škrty nepochybně  vedle  důchodů čekají i zdravotní systém a  třeba i školství. Inflace prostě ukrojí  z veřejných výdajů. Prostě peníze nebudou, protože  je jich na  stejnou věc  potřeba stále více. A odněkud  se  vzít musí. A  určitě  to nebude na úkor vyzbrojování a  financování  Ukrajiny a Ukrajinců /viz nejnověji projednávání  záruky  ze  strany ČR za  část  bruselského úvěru pro Kyjev a  Fialovo blábolení v Kyjevě o tom jak tu  Ukrajinu vyfutrujeme zbraněmi a  vystavíme úplně novou/ a  už vůbec  ne  snad  na úkor dodávek letadýlek, tančíků, dělíček  a kdo ví čeho ještě pro naši operetní armádu! To jsou  naprosto nezpochybnitelné priority  údajně  občanů České republiky.  Ještě přihodím  jako nepominutelnou inkluzi ve  školách a financování  neziskovek  typu Člověk v  tísni a podobně. Tady  se také rozhodně  škrtat nebude. Ale  důchody,  školství jako celek, investice  do dopravy  a zdravotnictví?  Tak tady  příteli Kopelmane  nám ukáží  opravdu  ostré škrty. Vlastně  nanejvýš  TUPÉ!  Ovšem připouštím námitku, že by na ně  došlo tak  jak tak. Jenže inflace  to všechno jednak urychlila  jednak jim, v jejím jménu a boji proti ní, umožní  škrtat  více a  brutálněji, než by se odvážili za  běžné situace.

A nyní  se   můžeme věnovat  tomu, jak a  proč  inflace  vznikla.

Rozhodně můžeme  vyloučit inflaci  jako důvod  k transferu bohatství  z ČR  směrem  někam ven. Tedy s jednou výjimkou,  o níž Kos a už před časem psala – totiž, že  naše inflace je  živena posilujícím dolarem,  který  funguje  jako světová  krizová měna. A protože s e v něm účtují celosvětově  transakce  s energiemi,  surovinami a potravinami,  pak  celý svět  doplácí  na jeho dominanci a  financuje  americký  blahobyt. Detaily  v

Koordinovaná globální měnová akce a kdy přijde konec dolarového boomu

a

Rostoucí dolar a dolarové sazby hromadí jídlo v přístavech, svět zápasí s hladem

V těchto případech pak můžeme  hovořit o tom, že  díky inflaci naše, dodávám, že zbytkové bohatství odplouvá za hranice.

Ale jinak  pokládám  teorii  o inflaci jako tributu nějakému zahraničí  za  zcela mylnou.

A  to ze  tří jednoduchých důvodů:

1- inflace je CELOSVĚTOVÝ fenomen. Dokázalo se jí  zatím vyhnout jen pár  zemí. Z  těch důležitých je vlastně  Čína a Japonsko. Potrefila  i USA  a  závěrem tohoto týdne  zjistíme, zda prohrála  nebo neprohrála Bidenovi a jeho Demokratům volby. Tribut, takto viděno  – nefunguje!

2- z  ČR  bohatství odplynulo už  dávno a dávno, to podstatné  a nějaké to nově vytvořené odplouvá a odplouvalo kontinuálně.  Stačí si vzpomenout na privatizace. A  to včetně rodinného stříbra! Tady  jsme se  sami zbavili svého majetku a to ve velkém!  Nic jiného nám nezbylo. Porážka  ve studené  válce a následný  rozpad  východního ekonomického bloku  učinil z ČR  rozvojovou  zemi. Bez  kapitálu, funkčních a  vybavených finančních systémů, takže  abychom nezbankrotovali, nezbylo nám než  vítat a  vítat  zahraniční investory. Kteří si vybírali  rozinky. Nevyčítám jim to, dělal bych na jejich  místě  totéž! Oni  disponovali penězi, know  how a  přístupy na celosvětové trhy. My  ničím z toho. Tehdy  jsme za svou prohru ten tribut zaplatili. Ostatně  bývalí Dederoni také. Nejsme v  tom sami.  A nedokázali jsme placení tributu z privatizací  spojeným  následně přerušit. Co tím míním  – vyvádění  zisků zahraničních investorů z ČR  bez  řádného zdanění. Klasicky  a už nejméně  30 let  obyčejné dividendy!  Je jich vždycky nejméně  za  300 miliard ročně. A  stát inkasuje na daních NULU! Domácí investory  ovšem zkasíruje  15% !!!! A  to i na úrocích z  vašeho termíňáku v  bance.  Tohle je  tribut  jak placení  těmi voly  za  Václava. Respektive,  dnes neplatíme  voly, nýbrž jsme za  voly!  Ale  ani tohle s inflací nijak nesouvisí.

3- inflace podkopává soudržnost a výkonnost státu a ohrožuje  současné držitele moci!  A  to existenčně. Už proto nepřipadá v úvahu, aby inflace byla  tributem.

Tudíž  za sebe  říkám  — ta premisa  je mylná.

Takže  zbývá odpovědět, proč máme inflaci?  Triviální pravicová odpověď  zní  – protože  sociální stát!!! Jenže ono to tak triviální není.  Konstatuji  něco úplně  jiného  – protože  aktuální mocní chtěli/chtějí  zůstat za každou cenu u koryt a  protože  si ekonomické elity  osvojily  velmi  snadný a pro ně    velmi příjemný byznysmodel – privatizaci  zisků a  socializaci ztrát.

Takhle to fungovalo  za všech  ekonomických krizí  posledních 30 let. Nebudu popisovat  všechny, soustředím se jen na poslední dvě, které si všichni pamatujeme:

-finanční krize  2008/09

-covid

Finanční krizi  2008/09 způsobily  v podstatě podvodné machinace  velkých amerických investičních  bank,  které  v zájmu  růstu  zisků zcela  rezignovaly  na  až primitivní  řízení rizik při úvěrování nemovitostí a  jediné, co s ním dělaly, bylo,  že  naprosto shnilé hypotéky míchaly  do balíčku s těmi lepšími. Následoval efekt  „bedny jablek“, kdy jedno zkažené jablko, není  li včas  vyhozeno  z bedny  zdravých vám je  zkazí  posléze úplně  všechna. U  těch hypotéčních balíčků se stalo totéž. Padli Lehmani a protože  šlo o velkou světovou systémovou banku, finanční svět se otřásl v základech  – vlády přispěchaly  s balíky  státních peněz na záchranu a to z peněz daňových poplatníků.  A protože jich nevyhrabaly  v kasách dost, masivně se zadlužily!  Jenže  ani to nestačilo! Takže  tehdejší  šéf  FEDu BEN Bernanke  vymyslel fígl  – kvantitativní uvolňování. Jinak řečeno tisk peněz, za které nakupoval v podstatě bezcenný firemní a především bankovní šrot!! Tomu předcházelo  Nixonovo zrušení zlatého standardu  o 40 let dříve a  záplava měny mohla  volně proudit do světa.

Povedlo se  tím zabránit  rozvratu  finančních systémů, ale současné peníze, bez vazby na reálné podkladové aktivum /zlato/  potřebuje  ke  své  trochu správné existenci  to,  aby je  kryla  výroba  reálných statků nebo  dostupných služeb!  A tady se peníze lily  jen a pouze do bank a odtud  šly  do normálního oběhu! V gigantickém množství!

A protože se to „báječně“ osvědčilo  – mocní zůstali u moci, lidé se nebouřili, takže pohoda klídek tabáček!

A přišel covid. Který ochromil celý svět. Zastavila  se  ekonomika v podstatě  po celé planetě. Tohle by  za normálních  okolností vygenerovalo sotva  představitelné  sociální pnutí. Napříč planetou. Popravdě  řečeno  – přesně  tohle jsem očekával, když se mne  tenkrát na začátku  covidu a lockdownů Roman Michelko  v Trikoloře  zeptal, jaké vidím ekonomické dopady. Odmítl jsem jakoukoliv odpověď, protože  bych  tenkrát vydal  velmi temná proroctví. Až k drancování a těžkým nepokojům. A třeba zavedení vázaných vkladů, atd.atd. Nic  z toho se nestalo a dnes bych, kdybych svoje úvahy pustil do éteru byl za totálního  hlupáka.  Píši o tom zcel a otevřeně, aniž bych musel. Chci být za hlupáka nyní? Ani nápad!  Jen ukazuji, co by nás – planetárně, asi tak čekalo kdyby –  západní vlády, poučeny předchozím „veleúspěchem“  nezopakovaly a nyní už  kolektivně kvantitativní  uvolňování napříč  Evropou a Amerikou!

Doznávám, že jsem si nikdy nedokázal představit  to bezbřehé  lití prachů  do ekonomik a veřejného prostoru!!!  Stejně tak ne takovou zvrhlost  jako  pád  úrokových sazeb na NULU  nebo dokonce ZÁPORNÉ  úrokové sazby, kdy příjemce  úvěru  neplatil za půjčku úrok, ale  navíc  díky  negativním sazbám nemusel ani splatit  celou sumu, kterou si půjčil!

Zkráceně  řečeno – svět se topil v levných penězích, které hledaly  nějaké efektivní umístění!!!  Tady je odpověď  na  to, proč  se nafoukly  akciové trhy nebo proč vyletěly  měny  typu  Bitcoin někam k obloze, totéž nemovitosti  a proč  nyní zlato neplní svou  funkci pojistky proti inflaci!!!  Prostě  všechno se dostalo do pozice  TĚŽCE  PŘEKOUPENO!! A  to ještě  dříve, než se inflace z trhů finančních a zajišťovacích produktů PŘELILA  na  segment  běžných výrobků a  služeb, tak jako to zažíváme  dnes.

Papaláši, zejména  ti úplně neschopní  ukazují na Putina a  válku na Ukrajinu. Kosa  ve svých i převzatých článcích dokládala, že  to jsou jen bezobsažné  kecy a  hloupé výmluvy!!! Inflace  začala utíkat směrem vzhůru skoro rok před Ukrajinou. Jen  si toho dlouho nikdo nevšímal a  dokonce i světoví politikáři typu Biden nebo tzv. finančníci jako Lagardeová tvrdili, že jde o náhodný přechodný jev.  ti  úplně s nejprázdnějšími makovicemi  tvrdili,  že za to může Babiš a  Putin.

Nikoliv. Vše začalo zrušením Brettonwoodu. A  reálně se nastartovalo v  roce  2008a  zpečetilo v létech 2020/21!!!!

Kvantitativní uvolňování +hloupost  politických papalášů a neodpovědnost centrálních bankéřů je  ta  kouzelná formulka, která  nás  dostala do současné inflační pasti!

A  pozor, oproti světu před  2008 je ten současný, myšleno západní neskutečně, nevratně a beznadějně PŘEDLUŽENÝ!!!!!

Státní intervence, vydané v podstatě  na socializaci ztrát ekonomické sféry,  dostaly  západní svět na pokraj  zhroucení finančních systémů. Mluví se o Itálii, Francii, Španělsku, Portugalsku, Řecku.Ale USA, kdyby  nevlastnily  dolar  by do této ligy předlužených patřily  neoddiskutovatelně!!

Je naprosto zřejmé,  že přijdou další velké krize. Netuším, z  čeho je kdo poplatí.  Ale  vlády  přišly o jakýkoliv hrací prostor!

Inflace to odhalila  v plné nahotě!

A nikdo s tím nedokáže  nic udělat. Vše by se  vyhrotilo v zatím netušené míře  a důsledcích, pokud by Putin zvítězil na Ukrajině! Jestliže  prohraje, pak Západ  získá  významný  časový prostor, protože bude zcela jednoznačně  dominovat  světu. A  ta dominance umožní se zkonsolidovat na úkor  jiných zemí.  Zejména třetího světa. Ale není  vyloučeno, že i takových jako je  Česká republika.

Takhle  to vidím s inflací a jejími příčinami já. Ale nikomu nic nevnucuji. Nicméně  myšlenku na nějaký tribut ve  smyslu , jak ho popisuje  kolega Kopelman mi přijde zcela  nedůvodná.  Ale  lze  i tak je jasné,  že  Česká republika  tribut  svému protektorům platí.  Jenže ne tak, jak si on myslí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.