Rostoucí dolar a dolarové sazby hromadí jídlo v přístavech, svět zápasí s hladem


Kolikrát jsme  od začátku  nesmyslné  války na Ukrajině  slyšeli, že  svět v jejím důsledku a především kvůli blokaci ukrajinských přístavů se propadne  do nějakého globálního hladomoru?  Nebo o tom, že  zloduch všech zloduchů z Kremlu používá  možnost nedostatku potravin jako  svou veskrze  zákeřnou zbraň jíž  chce  zlomit  svět, který mu  není po vůli.

Nyní  už několik měsíců  vývozy  ukrajinských potravinářských komodit  přes  černomořské přístavy  fungují. A výsledek?  Svět v úlevě? Zejména  ten  třetí, jemuž kvůli Rusku hrozil  ten hladomor?

Na tohle  Kosa  odpověděla  už  1.září v  článku

Flash – Ukrajina, zpravodajství versus realita!

kde  převzala  redakční článek německého Spiegelu

Ukraine-Frachter laden meist Tierfutter statt Brotweizen

česky

Ukrajinské  nákladní lodě místo potravinářské  pšenice většinou nakládají krmivo pro zvířata

jehož nejpodstatnější sdělení zopakuji:

Dohoda o obilí mezi Moskvou a Kyjevem měla za cíl zmírnit globální nedostatek potravin. Dosud to však byla především kukuřice, která pochází z Černého moře – a ta se používá jako krmivo.

Dohoda o přepravě obilí mezi Moskvou a Kyjevem zatím zřejmě jen stěží zmírnila globální nedostatek potravin. Do čtvrtka opustilo ukrajinské přístavy 63 nákladních lodí, ale pouze 13 naložilo pšenici. Ostatní lodě převážely především kukuřici, která se v drtivé většině případů používá jako krmivo pro zvířata nebo na výrobu biopaliva. Tucet lodí naložilo sójové nebo slunečnicové produkty. Ty se také většinou používají ke krmení hospodářských zvířat.

Dopravní zácpa staví pomocníky OSN do prekérní  situace. zatím se jim podařilo pronajmout  jen dvě lodě s potravinářským  obilím pro Jemen a Etiopii pro Světový potravinový program.

Takže  takhle vypadala  skutečnost  několik týdnu po zrušení ruské blokády!!!! Rozvojový svět dostal z  té úžasné Ukrajiny, bez níž  by pomřel hladem, celé dvě  lodě. Z celkem 63!!!!!  Tak  tomu  se říká zásadní velkorysá pomoc!  A  aby to bylo dokonalé,  tak z těch celkem 63 lodí jich celých 50 vezlo  krmné substráty. Hádejte  kam?  Že  by do hladovějící  Afriky  nebo Asie?  Omyl a zase omyl – do Evropy!!!  Západní!

Třeba  namítáte  -co platilo  začátkem září je dnes jinak….Ano, je to možné. Nevím, nemám čerstvé statistiky lodních nákladů a jejich směrování po scětě. Jenže  světový hladomor  je na postupu!!!  Ale nikoli kvůli Ďáblovi z Kremlu. Jak je to možné? Tak na to odpovídají experti Bloombergu.

Za  viníka označili někoho úplně jiného  – americký dolar!!! A kouzla kolem něj.Proto jsem se rozhodl převzít  z téhle agentury  článek

Soaring Dollar Leaves Food Piled Up in Ports as World Hunger Grows

což překladač  vyhodnotil a nejspíš ne úplně přesně  jako

Rostoucí dolar a dolarové sazby hromadí jídlo v přístavech, svět zápasí s hladem

takže jej přeberu:

Dovozci z Ghany do Pákistánu mají potíže s placením nákladů potravin, riskují jejich  nedostatek a zvyšují globální potravinovou inflaci.

Dovozci potravin z Afriky nebo  Asie se doslova  perou o dolary na zaplacení svých potravinových účtů, protože prudký nárůst americké měny žene ceny ještě výše v zemích, které již čelí historické globální potravinové krizi.

V Ghaně dovozci varují před nedostatkem zboží v předvánočním období. V přístavech v Pákistánu se nedávno nahromadily tisíce kontejnerů naložených jídlem, zatímco soukromí pekaři v Egyptě zvýšili ceny chleba poté, co některým mlýnům došla pšenice, protože ta uvízla na celnici.

Země, které jsou závislé na dovozu potravin, se po celém světě potýkají s destruktivní kombinací vysokých úrokových sazeb, prudce rostoucího dolaru a zvýšených cen komodit, což narušuje jejich schopnost platit za zboží, které je převážně naceněno v dolarech. Tenčící se devizové rezervy v mnoha případech omezily přístup k dolarům a banky jen pomalu uvolňují platby.

Přečtěte si: Biden odstraňuje rizika silného dolaru pro globální ekonomiku  

„Nemohou si to dovolit, nemohou za tyto komodity zaplatit,“ řekl Alex Sanfeliu, šéf světového obchodu plodinového gigantu Cargill Inc. „Stává se to v mnoha částech světa.“

Tento problém není pro mnoho zemí nový – ani se neomezuje na zemědělské komodity –, ale snížená kupní síla a nedostatek dolarů po ruské invazi na Ukrajinu násobí už tak  existující  napětí napříč globálními potravinovými systémy.

Mezinárodní měnový fond varoval před katastrofou přinejmenším stejně závažnou, jako byla potravinová nouze v letech 2007-08, ministryně financí USA Janet Yellen vyzvala k větší potravinové pomoci pro nejzranitelnější, zatímco Světový potravinový program říká, že zeměkoule čelí největšímu množství potravin a současně  krizi v moderních dějinách.

V praxi se mnoho dovozců potýká s rostoucími náklady, zmenšujícím se kapitálem a potížemi při získávání dolarů, aby zajistili, že jejich zásilky budou propuštěny z celnic včas. To znamená, že náklad uvízne v přístavech nebo může být dokonce přesměrován do jiných destinací.

„Vždy existovalo historické napětí při provádění těchto plateb, ale v tuto chvíli je to neúnosný tlak,“ řekl Tedd George , konzultant specializující se na Afriku a komoditní trhy.

V Ghaně, kde tamní měna  cedi letos ztratila asi 44 % vůči dolaru – což z něj dělá druhou nejvíce  slábnoucí  měnu na světě – už teď panují obavy o zásoby před Vánocemi.

„Myslíme si, že bude nedostatek některých potravin,“ řekl Samson Asaki Awingobit, výkonný tajemník Ghanské asociace dovozců a vývozců, která soustřeďuje  nákupčí obilí, mouky a rýže. „Dolar polyká naše rezervy a my jsme v beznadějné situaci.“

Tlak dolaru

Výstřižek

Poznámka: Graf ukazuje procentuální znehodnocení vůči dolaru od roku 2021

Jistě, některé země mohou být tlumeny svými nákupy v jiných měnách, jako je euro, zatímco země vyvážející energii budou profitovat ze zámořských příjmů. Globální náklady na potravinářské komodity také klesaly šest měsíců v řadě, což dává spotřebitelům naději na úlevu.

Podle Moniky Tóthové, ekonomky Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství, podle níž je letošní globální účet za dovoz potravin rekordně vysoký, ale hrozí, že rostoucí dolar naruší některé z těchto výhod.

Situace je stále křehká. Obavy o dodávky z oblasti Černého moře znovu narůstají, jak válka na Ukrajině eskaluje, a existují otázky ohledně budoucnosti dohody o přepravě obilí z ukrajinských přístavů. Povětrnostní šoky způsobily v posledních měsících volatilitu, zásoby jsou nízké a prudce rostoucí ceny hnojiv a energií zvyšují náklady na výrobu potravin.

Potravinová inflace

Výstřižek1

Zdroj: Aktualizace potravinové bezpečnosti Světové banky

Poznámka: Data z mapy ukazují hodnoty inflace pro různé ekonomiky na základě posledního měsíce od května do srpna 2022, pro který jsou k dispozici potravinová složka indexu spotřebitelských cen (CPI) a celková data CPI. Skutečná inflace potravin je definována jako inflace potravin mínus celková inflace

Jak Federální rezervní systém pokračuje v utahování měnové politiky, posilující  dolar vůči měnám na rozvíjejících se a rozvojových trzích přispívá  k inflačním a dluhovým tlakům, uvedl MMF ve svém globálním výhledu tento týden.

Podle Muzzammila Raufa Chappala, předsedy Asociace obilovin v Pákistánu, se v povodněmi zpustošeném Pákistánu vládní kroky k zabránění odlivu deviz znamenaly, že kontejnery obsahující potraviny, jako je cizrna a jiné luštěniny, se minulý měsíc hromadily v přístavech, což způsobilo prudký nárůst cen.

Situace se uvolnila po jmenování nového ministra financí, který se zavázal, že vyřídí zadržené transakce pro podniky, které byly zpožděny kvůli nedostatku dolarů na pakistánském  mezibankovním trhu.

„Situace byla docela nebezpečná,“ řekl Chappal, jehož společnost je největším soukromým dovozcem pšenice v zemi. „Očekávali jsme, že země bude čelit vážné obilné krizi.“

V Egyptě, jednom z předních světových dovozců pšenice, sužuje její nedostatek mnoho mlýnů v soukromém sektoru, jež dodávají chlebovou mouku, která není součástí dotačního programu země.

Asi 80 % mlynářů došla pšenice a zastavili provoz, protože od začátku minulého měsíce zůstalo v přístavech země uvízlých asi 700 000 tun obilí, uvádí komora obilného průmyslu. Ministerstvo zásobování ve středu uvedlo, že poskytne pšenici a mouku soukromým mlýnům a továrnám na těstoviny.

Sanfeliu ze společnosti Cargill uvedl, že očekává, že se globální obchodní toky s pšenicí v nadcházejících měsících zmenší až o 6 %, přičemž toky kukuřičného a sójového šrotu klesnou až o 3 %, protože rozvojové země mají potíže s placením potravin a krmiv pro zvířata.

V Bangladéši obchodní konglomerát Meghna Group of Industries možná bude muset snížit množství pšenice, kterou plánoval dovážet před vypuknutím války, a to kvůli nejméně 20% nárůstu nákladů na dovoz pšenice kvůli silnějšímu dolaru, řekl Taslim Shahriar, zástupce společnosti. úředník nákupu.

„Kolísání měn přináší společnosti obrovské ztráty,“ řekl Shahriar. „Tohle jsme ještě nikdy neviděli.“

Takhle  momentální nebezpečí hladomoru ve  světě  vidí Bloomberg a jeho specialisté! Není  to o tom, že by  ve světě  panoval akutní nedostatek potravin. Zatím ještě ne. Možná o rok o dva, až planeta podstoupí konfrontaci s nedostatkem umělých hnojiv  díky  současné  vlně protiruských sankcí a  embargu na dovoz jeho energetických uhlovodíků  a na  běloruský potaš. To pak  opravdu  nastane problém nedostatečných sklizní napříč  zeměkoulí.

Dnes  je to o něčem jiném – o silném dolaru a stoupajících úrocích!!!  Prostě o problémech Západu jako  celku. Dolar  dnes posiluje  proti  všem měnám  světa. S  výjimkou jediné  – rublu. Proč posiluje?  Kvůli protiruským sankcím.  Ty  zatím spolehlivě  dosáhly  jediné  – naprosto nesmyslné zvýšení  cen všech druhů energií.Protože jich je prostě nedostatek. Nikoliv  globální, nýbrž  pro kolektivní Západ, který dosud  valnou část dosud  dovážel z Ruska. To si zakázal a natlačil se na zbylé trhy, které pro něj nejsou  FUJ! Zde se ovšem utkává   s  jejich byvšími zákazníky. A  utkávat se  znamená porazit  je přes  cenu. Takže dolarové ceny  rostou!  A protože  s e zúčtovává v  USD a  Evropa už nemůže  Rusku platit  Eurem,  poptává  obrovské množství  dolarů.  Nedávno to  dokonce došlo tak daleko,  že  i švýcarská centrální banka požádal FED  o speciální swapovou linku  v  řádech mnoha  miliard, aby  vůbec  byla schopna poskytnout dolary  svým klientům. A  to se bavíme  o Švýcarsku!!!!  Kde  není problém s tvrdou měnou.  Ale  Ghana, Pakistán, Bangladeš a  další z rozvojového světa??? Pro ty je to malér – viz grafy  Bloombergu.

Mimochodem  – Euro se propadlo s ještě nedávno  kursu  1 Eur =1,2 USD  na  dnešní 0,97 USD!! A  normálně  žulově  tvrdý  CHF  je na tom podobně!!!

Tohle  je  jeden celosvětový dolarový problém nebo spíše  exces! Bez nesmyslných protiruských sankcí by neexistoval.

Ještě  horší je  to s  prudce rostoucími dolarovými úroky!!!  Ty musí  vzhůru a to i v blízké budoucnosti, protože  inflace  hrozí a  to velmi. Takže  FED  volí nástroj , který zná a má  – úrokové sazby. Proč musí  úroky  růst  víme.  Inflaci jinak zkrotit nelze. Ani v  Americe. A  současný  šéf  FEDu se s ní  hodlá vypořádat  za každou cenu. Stůj co stůj.  Takže  úroky  nesrazí. Což  je  opět  naprosto vražedné pro třetí svět. Respektive  – pro tu jeho část, která  už má na hrbu velké dolarové úvěry  z minulosti. Ty chabé  devizové rezervy pro čas největší  nouze nyní vydává na krytí ÚROKÚ ze starých půjček!! A  na nové, kterými by  byl kryt dovoz potravin zkrátka  dosáhne málo kdo!!!  To je jádro problému!

Na místě je otázka  – proč svět čelí kompletně bezprecedentní  inflační vlně? Protože  USA!!! Konkrétně protože  USA  a rok 2008 a  Vrtulníkový Ben Bernanke! Který  tehdejší problém  prohnilých hypoték, na kterých se v obrovském měřítku  kapsovaly  americké velkobanky, než  se  vše provalilo, vyřešil tím, že  tiskl a tiskl peníze  a  zaplavoval jimi trhy a  říkal tomu kvantitativní uvolňování. Zkrátka  na  trhy se  dostaly  biliony ničím nekrytých  dolarů, za kterými neexistovalo žádné zboží nebo disponibilní služby.  Téhož schématu se následně  chytila  ECB a  další velké centrální  banky. Jako BoE.  A neštěstí  bylo hotovo! Zejména  když  přišel rok 2020 a  Covid a  Západ  si svou  prima medicínu  zopakoval!

Jednou  ovšem  ten průval s masou nekrytým obřím množstvím inflačních peněz provalit musel.  Stalo se tak právě  teď!  Západní centrální banky, zděšené  explozí inflace utahují  měnové kohouty!  Řeší  svůj problém. Bez ohledu na  dopady  kdekoliv jinde na světě. Výsledky této „politiky“ světa, který koná „podle pravidel“ dnes odnáší  třetí svět, kterému hladomor  reálně klepe  na dveře!

Ale  to vám v ČT  nikdo neukáží a  v mainstreamu si to nepřečtete….

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.