WSJ – Ceny ropy čelí nové volatilitě s novými sankcemi vůči Rusku a před rozhodnutím OPEC


Zajímavý článek, vážící se k dnešnímu plánovanému zavedení západního cenového  stropu na ruskou ropu vyšel minulý týden na  Wall Street Journal. Proto jej přebírám pro dnešní Kosu. Protože  není o blábolení, které  nám servíruje  český  mainstream, nýbrž  o zvažování  všeho podstatného.

Oil Prices Face Fresh Volatility With New Russia Sanctions, OPEC Decision

podle překladače

Ceny ropy čelí nové volatilitě s novými sankcemi vůči Rusku a před rozhodnutím OPEC

Obchodníci tvrdí, že měnící se ekonomické pozadí přispívá k výrazné politické nejistotě

OPEC a jeho spojenci mají právě vydat zásadní stanovisko  k těžbě ropy a  to  den před tím, než mají na ruský energetický průmysl dopadnout rozšířené sankce.

Potenciální účinek  těchto kroků pomáhá halit trh s ropou do mlhy nejistoty v době, kdy epidemie koronaviru výrazně snižuje ropnou  poptávku v Číně.

Futures na ropu Brent vzrostly nebo klesly nejméně o 1 % ve všech obchodních dnech kromě tří v průběhu listopadu, zatímco celkově během  měsíce klesly o 12 % na 83,63 USD za barel. Ropný benchmark se obchodoval v rozmezí více než 5,50 dolaru za barel v jeden den minulý týden poté, co The Wall Street Journal uvedl, že Organizace zemí vyvážejících ropu a její partneři diskutovali o zvýšení produkce – zprávu ovšem vzápětí popřela Saúdská Arábie.

„Všechny tyto věci jsou pro trhy s ropou tak významné, že by mohly velmi výrazně vybičovat ceny z jednoho směru na druhý,“ řekl Michael Haigh, vedoucí výzkumu komodit ve společnosti Société Générale .

Výstřižek

Očekává se, že Evropská unie zakáže většinu dovozu ropy z Ruska 5. prosince.   Spojené státy, EU a někteří z jejich spojenců mají současně zakázat přepravu, obchodování, pojištění a financování ruské ropy kdekoli na světě, pokud nebude cena na nebo pod cenovým stropem.

Od 5. února zasáhnou stejné sankce i ruské rafinované produkty /benzín, motorová nafta, letecký kerosin, topné oleje, maziva, atd. – pozn.vlk/, což je krok, který podle obchodníků představuje větší hrozbu pro moskevský ropný průmysl a větší výzvu pro Evropu.

Expert na ropu  Haigh očekává, že Rusko se bude snažit odklonit veškerou ropu, kterou EU sankcionuje, což povede k poklesu jeho  denní produkce o 1,5 milionu barelů v roce 2023. To přispěje ke skokovému nárůstu světových cen ropy v příštím roce, pokud se čínská poptávka navýší na běžné úrovně.

Rusko prohlásilo, že se odmítne řídit stropem, a jeho reakce představuje další divokou kartou.

„Zatím vycházíme z pozice prezidenta Putina, že nebudeme dodávat ropu a plyn těm státům, které zavedou a připojí se k limitu,“ řekl ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Nechal však pokoj a dodal, že Moskva zformuluje stanovisko po analýze situace.

USA a jejich spojenci se v posledních dnech potýkali se stanovením stropu, který Washington navrhl jako mezeru v zákoně, která má zastavit evropské sankce na pojištění proti omezování ruského exportu. Polsko chce velmi nízký strop, aby potrestalo ruskou ekonomiku a postavilo Poláky  proti Řecku, Maltě a dalším členům EU s velkými lodními flotilami, profitující z přepravy  ruského zboží, takže  prosazují zhruba 70 dolarů za barel.

Pokud je strop nastaven na nízkou úroveň, zvyšuje se šance, že   Rusko přistoupí k odvetě  v podobě snížení produkce. To by mohlo dokonce zvýšit ruské příjmy zvýšením globálních cen. Pokud je ale strop vysoký, nemusí se mu podařit omezit příjmy Moskvy z rop vůbec.

Analytici uvedli, že rozsah 65 až 70 dolarů za barel, o kterém se v EU diskutuje, riskuje, že bude bezzubý, protože se nachází nad úrovní, kde se obchoduje hlavní ruská uralská ropa.

„Pokud je cenový strop 65 dolarů, nebude to mít vůbec žádný vliv na ruský rozpočet,“ řekl Michail Krutikhin, partner poradenské firmy RusEnergy.

Americké ministerstvo financí, které vedlo snahy  o vytvoření stropu, uvedlo, že Západ by mohl úroveň časem snížit. Američtí představitelé dnes dokonce  říkají, že jsou rádi, když Moskva prodá zemím, které neuplatňují sankce, nad limit a argumentují tím, že rafinerie v těchto zemích získají nad Ruskem vyjednávací sílu kvůli západním sankcím.

Tato „shovívavost“ odráží klíčový cíl aliance price-cap: omezit ceny energií zajištěním toho, aby na světovém trhu zůstalo co nejvíce ruské ropy. V jednom pokusu vyhnout se zpětným dopadům potlačení ruskému vývozu EU oslabila plán na efektivní černou listinu plavidel, která porušují limit.

Taková plavidla budou na 90 dní vyloučena ze služeb v zemích  EU, včetně pojištění. Američtí a britští představitelé se obávali, že dřívější plán bloku na věčný zákaz povede k většímu poklesu ruského exportu, než zamýšleli a  tím problémům s dostatkem ropy a k cenovému skoku.

Přesto nejistota ohledně výše limitu a toho, jak Rusko zareaguje, otřásla obchodníky a přispěla k nedávné volatilitě.

Začalo to také bránit Rusku ve schopnosti najít kupce. Podle S&P Global Commodity Insights jedním z prvních příznaků výzvy, které Moskva čelí, byl pokles ceny uralské ropy na severozápadě Evropy ve srovnání s Brentem o zhruba 28 dolarů za barel.

Analytici datové společnosti uvedli, že obecně slábnoucí poptávka po ropě v kombinaci s komplikacemi v oblasti dopravy a pojištění před sankcemi tlačila Rusko ke snížení cen, aby přilákalo asijské kupce. Moskva také soutěží s rostoucími dodávkami sankcionované íránské ropy pro obchod s nezávislými čínskými rafineriemi, řekl analytik společnosti Kpler Homayoun Falakshahi.

„Když se podíváte na období mezi dneškem a 5. nebo 6. únorem, kombinované přesměrování veškeré té ropy: Napadá mě, že je pravděpodobně obtížné to udělat úplně, rychle a hladce bez dopadu na cenu,“ řekl Martijn. Krysy, hlavní komoditní stratég ve společnosti Morgan Stanley .

Obchodníci uvedli, že více než 10 nákladů ruské ropy ESPO kvůli nakládce v prosinci zůstalo neprodáno. Z ruského přístavu Kozmino na dalekém východě se každý měsíc běžně plaví kolem 35 nákladů ropy z polí na východní Sibiři ke kupcům v Asii. Čínské rafinerie se však drží zpátky, zatímco poptávka doma klesá a čekají, jak se sankce vyvinou na trhu.

Evropa vysála ropu ze Severního moře, Středního východu, západní Afriky a USA, aby vyměnila ruskou ropu. Propuknutí koronaviru v Číně znamenají, že EU může čerpat mnohem více suroviny. Bloku zbývá nahradit 800 000 barelů, když zákaz 5. prosince začne platit, řekl Neil Crosby, analytik OilX.

Potíže mohou stále nastat v rafinériích, které jsou závislé na ruské ropě, zejména v rafinérii ISAB na Sicílii, kterou vlastní ruský výrobce Lukoil PJSC. Crosby řekl, že globální přebytek ropy by se mohl rychle vyčerpat, pokud OPEC+ přistoupí k omezením těžby dohodnutým v říjnu.

Závazek kartelu snížit těžbu byl zpochybněn minulý týden, když Journal informoval o neformálních diskusích uvnitř OPEC+, který zahrnuje Rusko, o částečném uvolnění škrtu na svém zasedání 4. prosince.

„Pro predikce je to teď trochu minové pole,“ řekl Ole Hansen, vedoucí komoditní strategie v Saxo Bank. „Proto trh reaguje agresivně.“

Konstatuji,  že kolektivní Západ má  zatím neskonalou kliku!  Mimořádně teplá  zima!  takže  se  topí  asi tak jako jindy začátkem října. Covid v  Číně, který  při tamní politice nulové tolerance znamená, že  čínská ekonomika běží jen na půl plynu a tím pádem jsou  tamní dovozy  ropy  výrazně menší, než jindy a  Evropa má  kde kupovat ropu za  celkem snesitelné peníze. Ale  každý klikař  jednou narazí do zdi.

A je jasné,  že klíčovým faktorem   pro bezprostřední vývoj se  nejspíše stane postoj  zemí OPEC +. Jestliže  se rozhodnout  snížit  těžbu, jak by odpovídalo jejich zájmům a logice,  budeme  svědky  další  nevídané eskamotáže  západních papalášů.

K té   patří imunita pro saudského korunního prince  Mohammada bin Salmána  za vraždu  opozičního novináře  Chášakdžího, stejně jako obnovená licence  pro amerického ropného giganta  Chevron, který mohl znovu zahájit  těžbu  venezuelské ropy v tomto státě. Další podobné  kotrmelce a výprodej naších nedotknutelných hodnot a principů  by pak nepochybně následovali.

Kdysi jsme  byli  křesťanskou civilizací:  Kdysi. Dnes  jsme liberální civilizací. Kdyby platila ta křesťanská  a nikoliv  ta poblouzněně  heretická, nejspíš  by našel někdo někdo, kdo by  současným papalášům a veřejnosti připomenul jeden ze zásadních postulátů z evangelia  svatého Matouše:

 „Ježíš vešel do chrámu a vyhnal prodavače a kupující v nádvoří, zpřevracel stoly směnárníků i stánky prodavačů holubů. Je psáno: Můj dům bude zván domem modlitby, ale vy z něho děláte doupě lupičů…“

To Ježíš Nazaretský řekl a vyhnal kupčíky a penězoměnce z chrámu.

Přidám  slova svatého Jana: „Udělal si z provazů bič a všecky z chrámu vyhnal…“

A dodám něco vlastního  – vedle  kupčíků, zde máme  ještě  fanatiky! S jedem a nenávistí v srdci.  Oboje je potřeba  vyhnat  nejen  z chrámu. třeba i bičem. Než zničí tuhle planetu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.