Komentář k ligovému kolu – Slavia pokřtila v Pardubicích nový stadion a přivezla další body


napsal hoch

Druhé jarní kolo fotbalové ligy se hrálo za mrazivého počasí a samozřejmě terény na stadionech měly k dokonalosti daleko. Názor, zda to tomu takto musí být, jsem si nechal na závěr komentáře.

Na vedoucím postu se nic nezměnilo. Slavia otevírala v Pardubicích nový stadion a už v týdnu jsme mohli číst názor jejího šéfa Jaroslava Tvrdíka, že si fanoušci sešívaných nezaslouží, aby byli v kleci. Tak totiž přirovnal sektor pro příznivce hostujícího celku, který je od hrací plochy oddělen vysokou železnou mříží. Pardubičtí oponovali, že je vše zhotoveno podle norem, a že to jinak nejde. Osobně si myslím, že mají pravdu, neboť chování našich fanoušků ještě není zdaleka na takové úrovni, jako například v Anglii nebo Německu. A vzhledem ke stavu společnosti ještě zřejmě dlouho nebude.

V šedesátých a sedmdesátých letech, když na Spartu, Slavii či bratislavský Slovan chodilo do plzeňských Štruncových sadů třeba 30 000 diváků, jsme nikdy neviděli takové chování fandů, které by nějak vážně překračovalo normy slušného chování. A v současnosti? Například v utkání Slavie v Doosan Areně v září 2022, které Viktoria vyhrála 3:0, způsobili fanoušci v hostujícím sektoru škodu na majetku v hodnotě 200 000 korun (vytrhávání sedaček, demolice záchodů, proražení dveří atd.) Navíc se snažili sektor zapálit, čemuž naštěstí pořadatelé zabránili. Podobně neurvale se v Plzni chovali skalní Sparty v závěru podzimu, přestože jejich tým Viktorku porazil 1:0. Proto ta ochranná kovová síť v Pardubicích…

Věnujme se však samotnému fotbalu. Na půdě pardubického týmu se hrál zajímavý fotbal, ve kterém kupodivu sešívaný vysoký favorit svého soupeře výrazně nepřehrával. Naopak, domácí hráli aktivně, bývalý viktorián Michal Hlavatý s dokonalým přehledem naservíroval míč spoluhráčům do dvou naprosto vyložených šancí, ale v brance zářil znovuzrozený Ondřej Kolář. Na druhé straně zbytečná ruka Dominika Kostky, penalty Václav Juračka umí a Slavia šla do vedení.

Po obrátce Pardubice opět favorita často deptaly, Michal Hlavatý krásným obstřelem trefil tyč. Tady už by byl gólman Slavie bezmocný. Zazářil ale opět, když vychytal po brazilském ťukesu domácích v 150% tutovce Leandro Limu. Ještě v nastaveném čase poslední tým tabulky lídra sevřel, ale nic z toho. Naopak na druhé straně utekli do brejku Stanislav Tecl a Pete Olayinka, o ten výhru potvrdil druhým gólem. To už Slavia hrála o deseti bez kuriózně vyloučeného Aihama Ousoua. Hříšník dostal druhou žlutou a vzápětí červenou, když po ošetření vběhl na hřiště bez souhlasu rozhodčího.

V boji o titul mi nezbývá nic jiného než favorizovat Slavii, byť tentokrát příliš hvězdná nebyla, ale přivezla do Edenu tři body a to se počítá především. Poslední Pardubice musím pochválit, popřát jim záchranu, ale nevím, nevím… Každopádně herním projevem do nejvyšší soutěže patří, koncovka je však doslova tristní. Jako Plzeňan však lituji, že v červenomodrém dresu Viktorie už neběhají Dominik Janošek a především Michal Hlavatý. V sobotu patřili k nejlepším hráčům na hřišti. Tak je tomu většinou i v jiných zápasech. V Plzni se prý nehodili do systému hry trenéra Michala Bílka, což je možné, ale kopáči jsou oba výborní.

Viktorka po domácím krachu s Hradcem Králové získala všechny tři body v Brně za výhru 3:1, ale především v prvním dějství pokračovala v marnosti z jarní premiéry. Výsledek mohl být jiný, kdyby po necelé hodině byl gól Jakuba Řezníčka na 2:0 regulérní. Ale platit nemohl, jasný ofsajd. Místo toho na druhé straně o minutu později srovnal Pavel Bucha a za dalších deset minut otočil skóre ranou z hranice vápna Jan Kopic. Naděje domácích navíc poté klesly po vyloučení Josefa Divíška, a i když Zbrojovka v závěru tlačila, větší šance nepřišla. V sedmé nastavené a úplně poslední minutě kopalo Brno roh, do šestnáctky se vydal i brankář Martin Berkovec, tři hostující sprinteři však unikli a do prázdné branky pečetil výhru Adam Vlkanova. 3:1 z Brna se počítá!

Přestože Viktoria udržela jen jednobodovou ztrátu na Slavii, nelze nevidět nedostatky. Někteří klíčoví hráči sestavy nemají ideální formu. Třeba Milan Havel byl u všech tří inkasovaných gólů, což je možná jen smůla, ale také být nemusí. V první půli byla opět nevýrazná obě křídla. Po obrátce se už jejich herní projev zlepšil, Jan Kopic se navíc vykoupil ukázkovým gólem a John Mosquera přihrávkou na vyrovnávací gól Pavlu Buchovi. Přestože měl plzeňský tým držení míče 69%, patnáct střel, zahrával jedenáct rohů, často to téměř hodinu hry vypadalo, že borci neví, co hrát. Po srovnání skóre zřejmě z mužstva spadl psychický balvan a hra se pozvedla. Stínem je zranění klíčového muže sestavy Lukáše Kalvacha, který musel střídat po dvaceti minutách hry. Pokud by nadále chyběl, znamenalo by to citelné oslabení. Pro zranění nedohrál ani brněnský Filip Souček. Do jaké míry obě zranění zavinil těžký terén, je na posouzení odborníků. Jedna zajímavost: před utkáním převzal bývalý reprezentant, údajně současný bezdomovec Petr Janečka ke svým 65. narozeninám brněnský dres s jubilejní číslicí.

Třetí Sparta výsledkově roznesla Mladou Boleslav 4:1. Mač měl kuriózní začátek, po šesti minutách byl stav 1:1. Nejdřív se trefil z dálky hostující Michal Tomič, kterého v týdnu získala ze Slovácka nenasytná Slavia a okamžitě ho poslala na hostovačku do Mladé Boleslavi. A vzápětí srovnal také z dálky finský reprezentant Kaan Kairinen, mající v rudých barvách rovněž premiéru. Konečný výsledek by naznačoval jasnou záležitost, ale v žádném případě tomu tak nebylo. Až do 82. minuty byl stav pouze 2:1 a navíc střelec úvodní domácí branky Kaan Kairinen měl být těsně před přestávkou vyloučen, když doslova projel Denisu Donátovi achilovku. Na tom, že se mělo zcela jasně červenat, se po zápase shodli oba trenéři. Kupodivu se pražská média většinou o tomto klíčovém okamžiku ani nezmínila. Kritizovala však Spartu za nepříliš dobrou hru, chaos v defenzívě a konstatovala, že výsledek neodpovídá obrazu hry. Ale tři body pro Spartu platí. Na Slavii tak ztrácí sedm bodů, na Viktorii šest.   

Souboj o první šestku mezi Slováckem a Olomoucí přinesl vyrovnaný souboj, ve kterém nebyl k vidění žádný gól. Pardon, k vidění byl, vstřelil ho budoucí slavistický borec Mojmír Chytil. Hosté se radovali, ale jejich oslavy utnul VAR, prý centimetrový ofsajd. Druhý poločas mače se odehrál na zasněženém terénu, kde na obou stranách vázla kombinace, hráči spíše klouzali, než běhali a pohled na úroveň opět nastolil otázku, zde se má vůbec liga v tomto termínu hrát! Obě mužstva na jaře neprohrála a boj o účast ve skupině o titul zůstává otevřený.

O šest důležitých záchranářských bodů se hrálo v Jablonci, kam přicestoval Zlín. Jablonec po výprasku na Slavii se snažil hrát maximálně aktivně, však také na rohy vyhrál 7:0 a na střely 13:5. Co je to však platné, když po hodině hry prohrával 0:2 a trenér hostů Pavel Vrba byl blízko, blizoučko k prvnímu vítězství na lavičce svého nového mužstva. Domácí ale hodně náhodnou brankou snížili na 1:2 a poté, co se nechal zbytečně vyloučit zkušený zlínský útočník Libor Kozák, vyrovnali na konečných 2:2. Bod spíše brali hosté, přestože výhru zbytečně ztratili, ale je to zisk z cizího ringu, a ten se počítá. Trápící se Jablonec nečeká ve zbytku jara nic jiného, než jen a jen boj o záchranu. To ostatně Zlín také. Ještě věta k jablonecké návštěvě. Nedosáhla ani tisícovky diváků, byla spíše taková divizní. Důsledek výsledků, ale také počasí. Vidím to tak půl na půl.

To samé platí i o Teplicích, které mají po dvou kolech hrozivou bilanci: nula bodů a skóre 0:7!

Ostravskému Baníku sice šlapali v bezbrankovém poločase na paty, hra Slezanů totiž za moc nestála. Ještě po prvním inkasovaném gólu se domácí vzepjali k velkému náporu, brankářský matador Jan Laštůvka musel spoluhráče několikrát podržet, ale Severočeši riskovali, zapomínali na obranu a soupeř je z brejků krutě trestal. Konečný verdikt zněl 0:5!

Především pro Dynamo České Budějovice důležité utkání se Slovanem Liberec skončilo výhrou Severočechů 2:0 a domácím se značně přitížilo. Hosté brali tři body zcela zaslouženě. Byli od začátku zápasu aktivnějším a nebezpečnějším mužstvem. Před poločasem přišlo vyústění v podobě přesné střely po zemi k tyči z kopačky Lukáše Červa. Také do druhé půle vstoupil lépe Liberec. Po necelé hodině hry dal gól Dominik Preisler, ale ofsajdové postavení Christiana Frýdka a zásah VARu branku zrušil. Poté dostal domácí útočník Quadri Adediran dvě žluté karty v rozmezí sedmi minut a do závěru tak oslabil své mužstvo. Před koncem se pak hnal Ahmad Ghali sám na brankáře Martina Janáčka, udělal mu kličku, domácí brankář ho podrazil a Imad Rondić z nařízené penalty stanovil konečné skóre 2:0 pro Liberec. Po dvou porážkách bez vstřeleného gólu se českobudějovická loď začíná nebezpečně potápět a teď navíc míří do plzeňské Doosan Areny…

V duelu Hradce Králové s Bohemians se hrálo o čtvrtou příčku. Na domácí půdě v Mladé Boleslavi si už Východočeši zvykli, získali tam spoustu bodů, a přestože v týdnu vypadli z MOLcupu v Českých Budějovicích, chtěli navázat na výborný výkon a výhru v Plzni. Ne, že by neměli šance, měli jich moc a moc, ale v brance stál Martin Jedlička, hostující fantom z Plzně. To, co pochytal například Matěji Koubkovi, bylo neuvěřitelné. Však také fandové Bohemky na sociálních sítích nešetřili chválou: „Konečně máme gólmana! Neskutečný, fantastický výkon!“ Hradec tentokrát doplatil na absenci ofenzivních borců Daniela Vašulína a Filipa Kubaly. V Plzni před týdnem se jejich neúčast ha hře Votroků neprojevila, tentokrát ano. Klokani si jedou jarní jízdu s plnou parádou. Získali šest bodů, skóre 4:0 a před nimi je nedělní šlágr doma se Spartou. Ďolíček bude našlapaný až po střechu, tedy pokud nebude nějaké krajně nepříznivé počasí.

Na všech stadionech padaly otázky, zda se má liga v tomto termínu vůbec hrát. Diváci mrzli, v sobotu padal sníh, řádil mrazivý vítr. Návštěvy byly většinou mizivé. V již zmíněném Jablonci 731, v Teplicích 2 563, na Slovácku 2 812, v Českých Budějovicích 1 752, v Mladé Boleslavi na Hradci 1 035. Hráči klouzali, padali, ani kombinovat se někde příliš nedalo. A to máme všude vyhřívané trávníky, jenže když přijde taková vánice, ani vytápění nepomůže. Na webových stránkách e-Fotbal.cz se k tomuto problému vyjádřil exředitel Slavie, Plzně a Mladé Boleslavi Jaromír Šeterle.„Už v přípravě a pak hned v prvním ligovém kole roku 2023 jsem zaznamenal řadu svalových zranění hráčů bez kontaktu s protihráčem. Nejde o kvantitu zátěže, ale o špatně rozloženou zátěž a o zátěž za špatných terénních a teplotních podmínek. To je pro organismus větší nebezpečí, jde totiž o nebezpečnější předpoklad ke svalovým a kloubním zraněním. K čemu je týden někde v teple ve Španělsku nebo v Turecku, když potom další dva až tři měsíce hrajeme fotbal v arktických podmínkách? Navíc, pro vznik respiračních chorob jsou tyto náhlé krátkodobé teplotní změny a možnosti infekcí (v letadlech, na letištích či hotelích) větším nebezpečím než setrvávání v konstantním, byť chladnějším, prostředí,“ kritizuje Šeterle současnou českou fotbalovou praxi. „Přimlouval bych se tedy za mnohem delší klubové pobyty v zimních měsících v teplejších krajinách a hlavně za pozdější vstup do soutěžních klání v Česku. Hlavně za to, aby se hrálo po větší část jara a léta. Mimochodem, někdy se ptám: k čemu byla vlastně ta zimní příprava, když trenér hned v prvním utkání, v jeho rozhodující fázi, postaví hráče (Michal Bílek Matěje Vydru v Plzni v duelu s Hradcem Králové), který v té přípravě neodehrál ani minutu? A naopak, stejnou otázku si pokládám, když ze čtyř posil, které trenér slovutně angažoval do týmu na zimní přípravu, nenastoupí v základní sestavě prvního utkání ani jeden hráč (praxe dánského trenéra Sparty Briana Priskeho v zápase v  Olomouci), konstatuje Jaromír Šeterle.

Názor jistě k zamyšlení především v klubech, které si profesionální ligové soutěže řídí sami, ale i na FAČRu, který má zase na starosti reprezentaci na všech úrovních.

Příspěvek byl publikován v rubrice Fotbálek, Hosté se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.