Rozdělení USA? Fikce nebo budoucnost?


Čas od  času proběhne  informace,  že  secesionisté – stoupenci rozdělení Spojených států řekli/vymysleli/udělali to a to. K tomu, opět, sem tam nějaký ten průzkum a  tím to více méně končí. Jakékoliv zásadní pnutí  v USA  nutně musí zajímat zbytek světa. Takže mne pochopitelně interesoval  velmi zajímavý  text na toto  téma, který se objevil na webu The Hill. Doufám, že zaujme i vás. Ovšem nakonec zjistíte, že…. No ale počkejme  s tím, co zjistíte, až  na úplný konec, na dovětek!

US secession is a great idea — for Russia

což překladač  vidí jako

Rozdělení USA je skvělý nápad – pro Rusko

Rep. Marjorie Taylor Greene (R-Ga.) není zdaleka jedinou političkou angažující  se v hnutí o secesi, o níž jednalo předsednictvo GOP ve Wyomingu a je již také součástí platformy Texas GOP .

Zatímco pravice je hlasitější, národní rozpad není jen jejím snem. Průzkum společnosti Bright Line Watch z června 2021 zjistil, že přibližně třetina země podporuje rozdělení. V jejich řadách je více než polovina jižních republikánů, ale také 41 procent demokratů v Kalifornii a na severozápadě Pacifiku a 34 procent nezávislých.

Secese je však opravdu špatný nápad. Dovolte mi vypočítat negace.

Za prvé, neexistuje žádný legální způsob, jak se odhlásit z naší unie. Když se autor  dotazoval Nejvyššího soudu  ohledně  tohoto bodu, soudce Scalia napsal: „Pokud občanská válka vyřešila nějaký ústavní problém, pak to, že neexistuje právo na odtržení.

Možná bychom mohli mít referendum v 50 státech. Ale pokud nyní politika swingového státu vypadá ohrozivě, představte si, že rozdělené a těžce ozbrojené obyvatelstvo Michiganu, Arizony a Pensylvánie se snaží rozhodnout, zda zůstat nebo odejít. Pravděpodobné útoky, zastrašování voličů a partyzánská válka by Krvavému Kansasu poskytly společnost.

Ale pomineme-li, jak by se to mohlo uskutečnit, zvažte otázku o  podstatě problému.

Předpokládejme, že pravice zabrala většinu jižních států, včetně Texasu – jednoho z nejmladších států USA, její druhé největší ekonomiky a jednoho z největších producentů ropy na světě. Je nepravděpodobné, že by Texasu bylo dovoleno jen tak odejít, zvláště uprostřed ukrajinské války, která ohrožuje globální dodávky ropy.

I kdyby byly zbývající státy ochotny se těchto zdrojů vzdát, byl by zde morální hlavolam. Texasští konzervativci by se jistě rádi vzdali progresivního tlaku na změnu klimatu nebo inkluzi. Progresivisté zase určitě budou rádi , když je uvidí odcházet a mohli by se  posouvat vpřed  vlastní politiky a  agendy  ve zbývajících státech. Ale nechat Texas odejít by znamenalo opustit řadu komunit, jejichž neutěšená situace je jádrem progresivních demokratických potíží. Ženy žádající o potrat by musely překračovat mezinárodní hranice. Rodičům trans dětí by nehrozil žádný federální postih, pokud by byli obviněni ze zneužívání dětí.

Co kdyby Kaliforňané využili svou ekonomiku o velikosti Indie – pátou největší na planetě – k uskutečnění  svého progresivního snu o Skandinávii v Pacifiku? Při odchodu by s sebou vzali 38 demokratických zástupců  ze sněmovny  reprezentantů a dva demokratické senátory. To je zvláštní volba, jak se prosadit mezi demokraty, kteří se snaží přidat další státy, aby posílili své šance v Kongresu. Ale pro republikány by to bylo skvělé, protože by to pravděpodobně odsoudilo zbytek modré Ameriky k dlouhodobé republikánské kontrole .

Možná není žádným překvapením, že referendum o Calexitu z roku 2016, koncipované jako způsob, jak progresivci hodlali uniknout trumpismu, řídili dva muži, kteří byli registrovaní jako republikáni . jen pár let předtím

Bez ohledu na to, kdo odejde, dlouhá hranice by byla  pravděpodobně nepřátelská. Texas by dokončil svou zeď s Mexikem a možná by ponechal skutečné nebo s dopravní  imigrační koridory, kudy by potenciální imigranti mohli zamířit přímo do zbytku Spojených států (stejně jako Maďarsko, aby způsobilo další bolesti hlavy Evropské unii během uprchlické vlny v 2015).

Zatímco modré státy by zvýšily kontroly zbraní a soukromých ozbrojených skupin, červené státy by uvolnily omezení. To je přímo recept pro zločinecké syndikáty nakupující a přepravující zbraně (a další zakázané zboží a osoby) podél hranice.

A co zahraniční politika? Republikáni skupiny MAGA se chovali k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vstřícně. Povolili by ruské zpravodajské operace a starty dronů z jejich strany hranice? Nebo nechali Rusko použít „obranné“ zbraně, stejně jako to udělaly Spojené státy v zemích NATO sousedících s Ruskem?

Ať už by Amerika zbyla v jakémkoliv formátu, měla by armádu. jako její dnešní nejlidnatější stát. Kalifornie poskytuje největší počet členů různých amerických služeb, ale Texas a další jižní státy poskytují většinu vojenské síly. Jih hostí neúměrné množství základen . Kdo by dostal co? Ať už by byly věci jakkoli rozděleny, vítězi by se stali Čína a Rusko, které by čelily ochromeným Spojeným státům .

Možná proto je Rusko největším zastáncem rozhovorů o secesi ve Spojených státech. Kaliforňané, kteří chtěli odejít, by mohli být překvapeni, že jeden z republikánských činitelů vedoucích referendum měl hluboké a dlouhodobé vazby na Rusko a vrátil se tam žít ještě před dokončením kalifornského referenda. Nejpopulárnější texaskou secesistickou stránku na Facebooku nevytvořili obránci Lone Star, ale ruští trollové.

Kreml celosvětově podporuje secesionistické snahy o oslabení demokracií – od Katalánců ve Španělsku po skotskou nezávislost. V roce 2016 sponzorovala konferenci pro globální secesionistická hnutí – včetně Texasu, Kalifornie a Portorika.

Putin by měl být nepohodlnějším společníkem pro hnutí, které tvrdí, že chce Ameriku znovu udělat skvělou. Rozhodně by ho neměli podporovat progresivisté, kteří stojí v opozici vůči ruskému exportu anti-gay , patriarchálních a bílých nadřazených hodnot.

Amerika je jako pár na hraně, který si představuje, že rozvod by byl osvobozující, zatímco ve skutečnosti by trávili život věčným vyjednáváním o společné péči, alimentech a logistice s nenáviděným bývalým partnerem.

Jako většina manželských párů mají i Američané zásadní rozdíly, které nelze vyřešit. Máme řadu bojů, které se v naší historii opakují. Ale zažili jsme spolu lepší i horší chvíle. Je čas přestat fantazírovat a vložit svou energii do budování lepší společné budoucnosti .

Dr. Rachel Kleinfeldová je vedoucí pracovnice Carnegie Endowment for International Peace.


Tak to vidíte!!!! Pnutí v  USA?!  Putin a Rusko!!!  Nechápu, jak to zloduch všechno stíhá! Šílené progresivisty  neustále indokrinuje  a  ponouká  k větším a větším šílenostem, současně ovšem stíhá  na druhé straně  utvrzovat  bigotní  víru v tradiční hodnoty amerických  konzervativců z jižních států a  tzv. Středozápadu!!! Prostě  ďábel.

A bezvadné, v souvislosti  s ukrajinskou  válkou je následující  tvrzení  té dámičky  co tenhle  text nasyslila:

Rozhodně by ho neměli podporovat progresivisté, kteří stojí v opozici vůči ruskému exportu anti-gay , patriarchálních a bílých nadřazených hodnot.

Ano, Rusko se nepřipojilo a nepřipojí k LGBT  třeštění a  jejich adorování na úkor  klasické rodiny. Ale  Rusko, že  je zastáncem patriarchálních a  zejména bílých nadřazených hodnot??? Tak to může  napsat jen idiot. Omlouvám se – idiotka.

Pokud  vím, tak  je  to kolektivní Západ, kdo si za každou cenu chce ponechat svoji kontrolu  nad  zbytkem světa. A  ani se s  tím netají! Tedy dominanci bílého muže. Viz  Bidenovo  prohlášení ve Varšavě:

Věci se radikálně změnily a my je musíme změnit zpátky

A to nemluvím  o tom, že  Rusko je multietnické země. S  největším podílem muslimského obyvatelstva  na svém území. A přece  se  zde  nevyskytuje náboženské pnutí typu západní Evropa! Za mne  úžasný  výkon!

Nicméně,  jestliže  web  jako The  Hill věnuje pozornost hrozící secesi  v USA, pak ten problém nazrává. Netuším,  jestli  hrozí zatím pouze  teoreticky  nebo latentně nebo jsme  těsně před výbuchem a  postačí k jeho vyhřeznutí  nějaké příští těsné volby, kdy poražená strana  neuzná  jejich výsledek nebo snad hrozící trvalá převaha  Demokratů  či Republikánů  v USA a bezmoc  poražených něco změnit  legální cestou. Nicméně před  takovými  15-20 roky  by tohle  téma nikdo soudný nezvedl.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.