GE dál provádí servis turbin v Rusku – nyní také pro turbiny Siemensu


pro Kosu objevil LS

Vzpomínáte  na tlak USA na  odchod  západních firem z  Ruska? Zejména těch, které v  téhle zemi vykonávaly  servisní služby v oblasti  těžby a  dopravy  ropy a plynu. Byli jsme svědky  doslova  hysterického řičení. A kolega  LS na renomovaném ekonomickém webu Wirtschaft Woche obvil tohle

GE macht weiter Wartungsgeschäft in Russland – nun auch für Siemens-Turbinen

GE dál provádí servis turbin v Rusku – nyní také pro turbiny Siemensu

Mnoho společností opustilo Rusko po vypuknutí války na Ukrajině. Učinil  tak mnichovský energetický koncern Siemens Energy. Americká společnost GE prý nyní převzala údržbu jejich turbín.

Americký průmyslový gigant General Electric navzdory všem sankcím pokračuje v podnikání v Rusku . Pokud jde o údržbu elektráren, Američané nyní těží z toho, že konkurenční Siemens Energy loni ukončil veškeré podnikání v Rusku.

Mnichovská energetická technologická skupina se rovněž vzdala údržby svých turbín u T Plus, jednoho z největších ruských dodavatelů energie. kam nyní, , podle průmyslových kruhů,  vstoupila  GE a podepsala smlouvu na údržbu turbín Siemens s T Plus. GE také instalovala a udržuje vlastní turbíny v elektrárnách ruského výrobce elektřiny.

Mluvčí GE sdělil: GE pozastavila podnikání v Rusku, mimo toho, že GE bude nadále poskytovat technickou podporu pro stávající elektrárny a rozvodné sítě v zemi. GE úzce spolupracuje s úřady, aby zajistila dodržování všech sankcí, zákonů a předpisů. na provoz elektrárny v roce 2022 poté, co ruské jednotky napadly Ukrajinu . Evropská unie uvalila po ruské agresi na tyto služby  embargo

Americká vláda naopak uděluje výjimku pro již postavené elektrárny. Podle všeho GE na tomto základě v Rusku stále podniká v oblasti údržby, skupina to nekomentuje. Obchody GE s T Plus jsou také překvapivé, protože významný podíl v T Plus patří skupině Renova oligarchy Viktora Vekselberga.

Americká vláda zařadila Rusa žijícího ve Švýcarsku na svůj sankční seznam již v roce 2018. Po útoku na Ukrajinu Američané zrychlili tempo sankcí proti němu  a mimo jiné zabaviliVekselbergovu superjachtu Tango (v hodnotě 90 milionů dolarů) v přístavu Palma de Mallorca.

Americké společnosti mají často jednodušší možnosti oproti evropské konkurenci získat zvláštní povolení pro podnikání v Rusku. V USA je vydává centrálně mocný Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC). Tento úřad dohlíží na dodržování sankcí pro ministerstvo financí USA. „V Evropě je méně možností “ říká Bärbel Sachsová, expertka na sankce z advokátní kanceláře Noerr v Berlíně. „Vnitrostátní orgány mají mnohem menší volnost, tady si členské státy navzájem nedůvěřují.“

Siemens Energy v roce 2022 z velké části ukončil celý svůj ruský podnik a realizoval odpisy ve výši 200 milionů EUR. Skupina prodala většinový podíl ve společnosti Siemens Gas Turbine Technologies, společném podniku s ruským výrobcem turbín Power Machines, a závod na výrobu transformátorů ve Voroněži ruské energetické skupině Inter RAO. Státem kontrolovaná moskevská společnost spolupracuje s General Electric již řadu let; Od roku 2011 Inter RAO a GE provozují společný podnik na výrobu a servis plynových turbín s názvem Russian Gas Turbines.

Ruská dceřiná společnost Siemensu Siemens Energy LLC byla loni přejmenována na Gas und Power LLC a má být prodána v rámci odkupu managementem dlouholetému šéfovi dceřiné společnosti Olegu Titovovi. Tato transakce bude stát Siemens Energy „peníze“, řekl v listopadu šéf Siemens Energy Christian Bruch. Transakce dosud nebyla dokončena, protože dosud nebylo získáno potřebné povolení od prezidenta Vladimira Putina.


Netuším, co tomu  článku  říkáte  vy a  ještě méně  co na to takový zastupující  ukrajinský protektor  v  Praze  nebo  ten klaun co nyní bačuje  v  Černínském paláci, ačkoli já bych mu nesvěřil ani  trafiku.

Ale  zcela určitě  vím, co by  prohládila moje  babička!

Jó vlkouši, co je  dovoleno amerikánskýmu  bohovi, není dovoleno německému volovi!  A jako vždycky by měla pravdu!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.