Jaká válka? Polsko stále obchoduje s Ruskem za 4,7 miliardy eur a je třetím největším exportérem do Ruska v Evropě


Řekli jsme si v úvodníku,  že  mezi ty  úplně nejběsnější sankcionalisty patří Polsko. To zase  evidentně zachvátil polský  velmocenský komplex,  který  už dvakrát  stihnul vymazat  tuto zemi  z mapy  Evropy. Ovšem to nevadí, aby  to současná varšavská  galérka  nezkoušela  stále znovu. Asi  chtějí  nechat  svou zemi vyzmizíkovat  trvale.

Ovšem jedna  věc, jak dokládá americký web  Zerohedge jsou silné  řeči Morawieckého a  Dudy a druhá pak obyčejný  byznys. Prachy  jsou prostě prachy. V Polsku zejména. Ale  proč  bych jí klepal  další  písmena, když můj překladač  už má  dávno hotovo s  článkem

What War? Poland Still Doing €4.7 Billion In Business With Russia And Is Third-Biggest Exporter To Russia In Europe

Jaká válka? Polsko stále obchoduje s Ruskem za 4,7 miliardy eur a je třetím největším exportérem do Ruska v Evropě

Navzdory polskému jestřábímu válečnému postoji a kritice maďarského postoje k válce, polský export v hodnotě miliard nadále proudí do Ruska…

Polsko dlouho kritizovalo Maďarsko za jeho neutralitu ve válce na Ukrajině a jeho výzvy k ukončení sankcí vůči Rusku, ale navzdory tvrdé rétorice polské vlády nadále proudí miliardové exporty z Polska do Ruska.

Údaje z Eurostatu ukazují, že polský export do Ruska v první polovině roku 2022 prudce klesl, aby ve druhé polovině roku začal opět růst. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 Polsko vyvezlo do Ruska zboží v hodnotě 1,2 miliardy eur. výrazné zlepšení oproti druhému a třetímu čtvrtletí roku Ačkoli to představovalo pokles o 44 procent oproti roku 2021, bylo to stále  hodně  podle polského zpravodajského serveru Forsal .

Po počátečním poklesu na 300 milionů EUR v březnu a 200 milionů EUR v dubnu se vývoz do Ruska zotavuje a nyní pravidelně přesahuje 300 milionů EUR měsíčně.

Celková hodnota polského exportu do Ruska v roce 2022 činila 4,7 miliardy eur. To znamená, že Polsko bylo třetím největším vývozcem EU do Ruska. Více vyvážely pouze Německo a Itálie.

Polskému vývozu do Ruska dominují průmyslové výrobky, které představovaly téměř 830 milionů EUR. Druhým největším přispěvatelem byla syntetická vlákna (371 milionů EUR) a na třetím místě se umístila léčiva s tržbami v hodnotě 353 milionů EUR, což je skutečný nárůst o 18 procent oproti roku 2021. Nárůst vývozu do Ruska zaznamenala také obuv.

K velkým poklesům však došlo v oblastech, jako je prodej vozidel (69 procent) a elektrického zboží (51 procent). Jak se dalo předpokládat, vývoz výbušnin a munice prakticky ustal.

Hodnota dovozu z Ruska naopak výrazně klesla, klesla o 61 procent ve srovnání s rokem 2021, kdy energie tvořila většinu dovozu; pokles přišel i přes růst cen energií. V důsledku toho Polsko kleslo na sedmé místo z druhého místa v EU s ohledem na objem dovozu z Ruska. Opačným směrem se posunulo Maďarsko, které se vyšplhalo ze 13. na 3. místo v důsledku 194procentního nárůstu dovozu z Ruska.

Maďarský premiér Viktor Orbán odmítl posílat zbraně na Ukrajinu nebo povolit transport zbraní přes své území a zdůraznil, že Maďarsko se nechce podílet na válce. Vláda země vyzvala k okamžitému příměří a jednání. Kromě toho Orbán při mnoha příležitostech tvrdil, že sankce proti Rusku poškozují Evropany více než Rusy a že sankce by měly být do konce roku zrušeny , což je postoj, který pravděpodobně vedl k tomu, že se Orbán dostal na ukrajinský „black list“ a vysloužil si pohrdání válečných jestřábů v Polsku.

Polský  premiér Mateusz Morawiecki, zašel tak daleko, že prohlásil, že spojenectví mezi Maďarskem a Polskem je u konce.

Orbán v srpnu 2022 řekl, že cíle Polska i Maďarska jsou stejné, „ale problém je v jádru“, a tvrdil, že Maďaři vidí konflikt na Ukrajině jako válku mezi dvěma slovanskými národy, zatímco Poláci „cítí, že jsou také v něm bojovat.“

„Potvrzuji slova premiéra Orbána, že Polsko a Maďarsko se rozešly,“ řekl Morawiecki a zároveň dodal, že Polsko není součástí konfliktu.


Morawiecki  a podobní  nejspíše  žijí 1612, kdy  Polsko okupovalo dokonce  Moskvu a dělalo si  na  ukrajinském, běloruském a ruském území  co chtělo. Evidentně  žijí stejný sen. Ale v mezičase plivají alespoň ohnivá slova. Ovšem  tak, aby kasa  dělala  pořád  cink! Maďaři  obchodovat s Rusem nesmějí!  Polák může.

Je to stejné jako  v tom paralelním článku – Siemens  v Rusku operovat nesmí, americká GE nerušeně  může.

Už  jste  četli,  že jak by to komentovala  moje  babička  – co je  dovoleno americkému bohovi, není trpěno německému volovi.

Duda a Morawiecki se považují  minimálně za polobohy, když  to s těmi  Američany mají tak tutové. A tradičního partnera  z Budapešti odepsali. Považují ho nyní za  vola. Za mne  částečně  správně. Orbánovi  slouží opravdu mnohé  ku cti. Ale nikoliv  to, že  se dříve tak paktoval s Poláky. Nyní je u nich za  vola. Uvidíme jak dlouho. Nejspíše  do té doby, než  se  Jourová znovu zaměří na Varšavu…

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.