Aby byla země světovým policajtem, musí mít silný morální kredit. Ten Amerika ztratila


Titulek  tohoto článku Kosy NENÍ  přetištěn  z ruského Sputniku  nebo Aeronetu či jiného podobného sdělovadla. Ten  si kdykoliv lze  vyhledat  na oficiálním webu  Českého rozhlasu!!!! Vážně! Nic  si nevymýšlím přesvědčte se sami:

Režisér Zelenka: Aby byla země světovým policajtem, musí mít silný morální kredit. Ten Amerika ztratila

Jak  z plného titulku vyplývá je  autorem těch krajně  nelichotivých  výroků na  adresu Spojených států přední český filmový  režisér Petr Zelenka, jehož Knoflíkáři patří mezi  ty nej kultovnější kousky  tuzemské historické filmotéky.

Jeho článek jsem si dokonal vychutnal a myslím, že  stejně tak učiní  naprostá většina  vás  všech. Takže  se do něj pusťme:

Režisér Zelenka: Aby byla země světovým policajtem, musí mít silný morální kredit. Ten Amerika ztratila

Dnešní filmové diváctvo je podle Zelenky odlišné od toho v devadesátých letech. „Mainstream je masíruje určitým způsobem. Většina mladých lidí má dneska poruchy pozornosti, takže u filmů už tolik nevydrží nebo si vybírají určité fragmenty,“ popisuje v pořadu Osobnost Plus.

Podle něj se většina dnes dívá na to, co je k dispozici, a to je zejména americká produkce. Diváci v tom však jsou nevinně, hlavní problém vidí Zelenka v trhu.

V Česku, jehož domácí filmová produkce je ještě oproti jiným evropským produkcím českým publikem velice sledovaná, tvoří 25 % distribuce české filmy a 70 % filmy americké. To znamená, že pouze pět procent zbývá na všechny ostatní státy světa a jejich kinematografii.

Americké distribuční firmy nepoměr vysvětlují tím, že jejich filmy jsou nejnavštěvovanější, proto zabírají tak velkou část trhu.

„Americké distribuční firmy ale už osm let tvrdě makají na tom, aby měly monopol. Ve skutečnosti je to tak, že mnoho desítek let se tady vede tvrdá válka o distribuci. Američani přicházejí s velkým tlakem, s velkými penězi a dohody, které mají ve všech zemích, nejsou nijak liberální,“ vysvětluje Zelenka.

V evropských zemích přitom podle něj vzniká množství kvalitních filmů, které by mohly tvořit až polovinu v distribuci.

Rekonstrukce Ukrajiny

„Aby byla země světovým policajtem, musí mít strašně pevný morální kredit. A Amerika ho ztratila v mnoha konfliktech,“ myslí si Zelenka.

Spojené státy si podle něj na světového policajta hrají už moc dlouho, což není dobře. V případě konfliktu na Ukrajině podle Zelenky začnou být Spojené státy světovým policajtem v momentě, kdy se začne Ukrajina po válce obnovovat.

„My se budeme ptát, podle jakých pravidel se má obnovit. A státy, které ji během konfliktu podporovaly, řeknou, že mají právo určovat pravidla obnovy. A tam to bude zajímavé, protože Amerika umí, jak ukázala v Iráku, obnovit zemi pomocí vlastních firem, které všechno rozkradou. Tam to bude opravdu na širší diskusi a Amerika bude argumentovat tím, že 95 procent válečné pomoci poskytla ona, takže má právo rekonstruovat,“ míní.

Oproti tomu se za dobrý příklad rekonstrukce dá podle Zelenky považovat Marshallův plán po druhé světové válce.

„Šlo o to, nakopnout místní průmysl po válce, který byl zničený. Platila tam dost přesná pravidla, jako byl zákaz investic amerických společností v Evropě. To bylo proto, aby se rozvinul místní průmysl a nepřišly jen cizí firmy. V současnosti hrozí, že na obnově Ukrajiny zase zbohatnou oligarchové, a to jednak na ukrajinské straně a jednak na americké straně,“ varuje.

Poslechněte si celou Osobnost Plus Barbory Tachecí v audiozáznamu na původním linku tohoto článku  na  portálu Českého rozhlasu.

Zelenka  se nezabývá  jen  válkou na Ukrajině a následnou obnovou  této země. Začíná tím, že  mluví o americkém kulturním imperialismu. Se  vším všudy a zejména  ve  filmové tvorbě  a distribuci. Aby  získali v podstatě monopol. Stůj co stůj, za použití jakýchkoliv prostředků. Neříkal takhle náhodou kdysi  jakýsi  Uljanov, že  vláda  Sovětů rovná se  elektrifikace  a  film?

Skoro  to vypadá  tak, že  už  brzo  tu budou  vládnout nějací  noví Sověti. protože  Američané přebrali kontrolu nad  zásadní  částí evropské energetiky  – plynárenstvím a ohledně  filmu  jsou už jen kousek od  cíle…. A  to se  tomu Uljanovovi  kde kdo z těch , co mají  do krku  díru a  v ruce mikrofon nebo klávesnici  vysmívá  horem dolem… Ale nechme  historických reminiscencí!  jde tu o vážnější  věci!

Zelenka  to vystihl dokonale  a přesně  – kdo si dělá nárok být světovým policajtem MUSÍ  MÍT  SILNÝ MORÁLNÍ KREDIT!!!!!

Jakým morálním kreditem disponují Spojené státy a kolektivní Západ  po Humanitárním bombardování Srbska a  oddělení Kosova? Jakým po druhé  válce proti Iráku, jakým po Libyi, jakým po Afghanistanu, jakým po Sýrii?

Zelenka  to  říká na plná ústa bez příkras – žádným, Amerika  ten morální kredit ztratila! Dávno ztratila. Ostatně o tom svědčí nepodpora  protiruské  politiky  Západu a  speciálně USA  u drtivé většiny  zemí této planety! Článků na toto téma přinesla  Kosa v posledních měsících  velké množství.

Jenže  nějaká morálka není  něco, s čím by se  papaláši kolektivního Západu  nějak obtěžovali.  Zelenka  s  tím také  nijak  neoperuje. Dívá se na  horizont  nějakého budoucího míru nebo aspoň příměří. Kdy  se bude obnovovat  Ukrajina.

Osobně  si nedělám o této etapě  žádné iluze.  Kolektivní Západ má  peníze  na zabíjení Rusů ukrajinskýma  rukama, ale  počítám, že  najde daleko méně prostředků na  obnovu zničené země. Stačí se podívat  na  „úspěch“  různých dárcovských kampaní na obnovu zničených  oblastí přírodními katastrofami a  člověk má hned  jasno!!! přidejte k tomu enormní  západní zadlužení, stále rostoucí a  snahy  vlád  ořezávat  výdaje  na  sociální služby  jednotlivých zemí  vlastnímu obyvatelstvu. A teď  si představte, že nějaký ten západně kolektivní  Fiala   vyleze před  voliče a sdělí  jim  – musíme  vám dál omezit  důchody, placení zdravotní péče, zvednout daně, protože  je potřeba obnovit Ukrajinu….

Jestli namítáte, že  Fiala, jako zastupující  ukrajinský protektor  v Praze  s tím nebude mít sebemenší  problém, pak musím souhlasit.  Ale  ne všichni  západní papaláši  jsou  až tak šílení jako on.

Jak je  to dávno, co největší  a nejhorlivější kyjevský sponzor  – Polsko, když  ukrajinské vývozy  obilí začaly ohrožovat jeho farmáře  se bleskově  postavil na zadní  a  ukrajinskou pšenici postavil mimo zákon?

Fiala  to neudělal. Protože je ten zastupující  ukrajinský protektor. Ale Poláci ano. Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko také. Košile pro tamní vrchnost bližší než kabát!

A takhle  to bude  i s obnovou Ukrajiny. Velké řeči, nesrovnatelně menší skutek!  A Zelenska má naprostou pravdu když konstatuje že…

V současnosti hrozí, že na obnově Ukrajiny zase zbohatnou oligarchové, a to jednak na ukrajinské straně a jednak na americké straně,“

Ostatně   nedávno  cosi  podstatného v  tomto směru  už  na Ukrajině proběhlo. Zelenský cosi „předjednal“ s největší  investiční společností na světě  – americkou firmou BlackRock.  A  tihle nikdy nikam nejezdí pomáhat a rekonstruovat. Nýbrž kořistit. Což umí naprosto špičkově.

Zelenka  for President. Místo  toho futrála  vší moudrosti , co nám sedí na Hradě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.